Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#2726 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

denis.istok wrote:p.s. u petak je božicna predstava u vrticu na skenderiji i djeca su dobila da nauce neki recital, ne samo katolici, dakle ponesto se mjenja, jel zbog wikileaksa ili nove C-Z koalicije ko ce ga znati :D
samo nek je djeci dobro!!
Onda je ok, Arzija može ostati još jedan četverogodišnji mandat na čelu JU D.S. Valjda će se do isteka i tog mandata sve promijeniti :D
popajic

#2727 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by popajic »

Protjerani Deda Mraz NIJE radovao djecu za Bozic nego za Novu god. Svu djecu.
Bozic bata je ok, ali nije to to. Arzija ima "svoju " djecicu, Bozic bata svoju...Gdje je ONAJ, stari, dobri Deda Mraz koji je djecu razvrstavao jedino od - odraslih. :(
iceman2010

#2728 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

popajic wrote:Protjerani Deda Mraz NIJE radovao djecu za Bozic nego za Novu god. Svu djecu.
Bozic bata je ok, ali nije to to. Arzija ima "svoju " djecicu, Bozic bata svoju...Gdje je ONAJ, stari, dobri Deda Mraz koji je djecu razvrstavao jedino od - odraslih. :(
Deda Mraz jeste bozic bata. Zar nisi primjetio/la?
shuriken

#2729 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by shuriken »

iceman2010 wrote:
popajic wrote:Protjerani Deda Mraz NIJE radovao djecu za Bozic nego za Novu god. Svu djecu.

znaci crvena bezboznicka neman je uvodila i promovisala krscanske obicaje?

o *ebem im li majku bezboznicku!

ziher je i Staljin u stvari bio Moskovski partijarh jelde?
javi nam kad to provjeris, vidim da ti dobro ide istorija
popajic

#2730 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by popajic »

iceman2010 wrote:
Primjetio sam da neces da skontas o cemu govorim :zzzz:
"moj" Deda Mraz nije bio vezan ni uz nacionalnost, ni uz religiju...to je ostavljao odraslim mudonjama.Ovaj o kome govorim je imao samo jednu misiju- obradovati malisane bez obzira na krvna zrnca .
Ista jasnije ?
neprilagodjena

#2731 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by neprilagodjena »

popajic wrote:
iceman2010 wrote:
"moj" Deda Mraz nije bio vezan ni uz nacionalnost, ni uz religiju...to je ostavljao odraslim mudonjama.Ovaj o kome govorim je imao samo jednu misiju- obradovati malisane bez obzira na krvna zrnca .
Ista jasnije ?

Djeda Mraz je koliko znam dolazio za Novu Godinu i donosio je poklone svima,nije gledao na vjeru i nije se mjesao u politiku.

A bozic Bata gledajuci po imenu dolazi za bozic i meni nema nista sa Djedom Mrazom.
iceman2010

#2732 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

shuriken wrote:
iceman2010 wrote:

znaci crvena bezboznicka neman je uvodila i promovisala krscanske obicaje?

o *ebem im li majku bezboznicku!

ziher je i Staljin u stvari bio Moskovski partijarh jelde?
javi nam kad to provjeris, vidim da ti dobro ide istorija

Ti to malo sporije kontas. Uzmi ti pa citaj malo. Kreni od Sveti Nikola, preko Bozic Bate pa do DM-a. Stvarno nemam zivaca da se ubjedjujem sa onima koji ne zele da vide dalje od svog nosa. Pazi, ne ne vide nego ne zele da vide. Budali je jasno da se radi o istom samo prepakovanom u drugu ambalazu. Najvise mrzim kad me neko pocne ubjedjivati da most i cuprija nisu isto.
Last edited by iceman2010 on 23/12/2010 23:42, edited 1 time in total.
iceman2010

#2733 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

popajic wrote:
iceman2010 wrote:
Ista jasnije ?
Samo se slucajno naslanja na krscansku tradiciju. Ali ja tebi ne sporim pravo da upraznjavas sta hoces. Samo sam protiv toga da sada DM treba svima, pa i onima koji ga nece. Nismo svi isti htio ti to priznati ili ne. Ja sam musliman, slavim dva bajrama. Sve ostalo nisu moji praznici i necu da mi ih iko namece. Jel to tesko razumjeti i postovati? Taj tvoj DM nije i moj DM. Jel sada tebi ista jasnije?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2734 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Chmoljo »

iceman2010 wrote:
Samo se slucajno naslanja na krscansku tradiciju. Ali ja tebi ne sporim pravo da upraznjavas sta hoces. Samo sam protiv toga da sada DM treba svima, pa i onima koji ga nece. Nismo svi isti htio ti to priznati ili ne. Ja sam musliman, slavim dva bajrama. Sve ostalo nisu moji praznici i necu da mi ih iko namece. Jel to tesko razumjeti i postovati? Taj tvoj DM nije i moj DM. Jel sada tebi ista jasnije?
ko tebi šta nameće? :-) ko djeci išta nameće osim Arzije? :-)
iceman2010

#2735 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

Chmoljo wrote:
iceman2010 wrote:
ko tebi šta nameće? :-) ko djeci išta nameće osim Arzije? :-)
Koliko vdim Bozic Bata je vec bio u vrticima (prema komentarima ranijih forumasa). A ti i dalje pricas kako je nesto zabranjeno. Hajmo jos malo propagande.
popajic

#2736 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by popajic »

iceman2010 wrote: Samo se slucajno naslanja na krscansku tradiciju. Ali ja tebi ne sporim pravo da upraznjavas sta hoces. Samo sam protiv toga da sada DM treba svima, pa i onima koji ga nece. Nismo svi isti htio ti to priznati ili ne. Ja sam musliman, slavim dva bajrama. Sve ostalo nisu moji praznici i necu da mi ih iko namece. Jel to tesko razumjeti i postovati? Taj tvoj DM nije i moj DM. Jel sada tebi ista jasnije?
Hvala bogu da nismo svi isto :D ...i ko tebi ista namece :-) Kakve sad veze ima bajram sa DM ?
Vjerovao ili ne, mene je u neka davna vremena moja nana ( koja je pravila najukusnije ruzice za bajram ) vodila da primim paketic od DM.
Ta djecija, zajednicka , novogodisnja radost nije ni na kakav nacin degradirala njen bajram.
Arzija i patroni joj NAMECU razdvajanje malisana po religioznoj pripadnosti, a ne obratno.
Opet ti nije jasno . :D
iceman2010

#2737 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

popajic wrote:
iceman2010 wrote: Samo se slucajno naslanja na krscansku tradiciju. Ali ja tebi ne sporim pravo da upraznjavas sta hoces. Samo sam protiv toga da sada DM treba svima, pa i onima koji ga nece. Nismo svi isti htio ti to priznati ili ne. Ja sam musliman, slavim dva bajrama. Sve ostalo nisu moji praznici i necu da mi ih iko namece. Jel to tesko razumjeti i postovati? Taj tvoj DM nije i moj DM. Jel sada tebi ista jasnije?
Hvala bogu da nismo svi isto :D ...i ko tebi ista namece :-) Kakve sad veze ima bajram sa DM ?
Vjerovao ili ne, mene je u neka davna vremena moja nana ( koja je pravila najukusnije ruzice za bajram ) vodila da primim paketic od DM.
Ta djecija, zajednicka , novogodisnja radost nije ni na kakav nacin degradirala njen bajram.
Arzija i patroni joj NAMECU razdvajanje malisana po religioznoj pripadnosti, a ne obratno.
Nana ti onda nije znala puno o islamu. Jer prema svim islamskim ucenjacima to je u NAJMANJU RUKU haram. Sad, niko nikome ne brani da bude sta hoce, ali prema islamskom ucenju musliman u najmanju ruku cini veliki grijeh. To sto je tebe tvoja nana vodila kod DM-a nije nikakva referenca. To sto ti volis Svetog Nikolu alijas Deda Mraz, to je tvoje pravo, ali molim te mani mi se tih insinuacija da je to islamom dozvoljeno zato sto je veliki alim tvoja nana to smatrala ispravnim.
Chmoljo

#2738 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Chmoljo »

iceman2010 wrote:
Koliko vdim Bozic Bata je vec bio u vrticima (prema komentarima ranijih forumasa). A ti i dalje pricas kako je nesto zabranjeno. Hajmo jos malo propagande.
ovo pokušaj cinizma? :mrgreen: ja koliko vidim roditelji su htjeli sadržaj koji Arza nije htjela obezbjediti... nejse :oops: bitno je da radi ono za šta je plaćena, jel tako? :mrgreen:
BSn

#2739 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by BSn »

Ovdje ima odstupanja od vlastitih arsina i to mnogo.
K'o prvo, nije bitno da li se u arapskim zemljama obiljezava bozic i da li dolazi Djed Mraz i nevezano za bozic. Nije bitno da li su vasi pretci to obiljezavali i koja su njihova religijska ubjedjenja. Nije bitno ni koja su vasa. Ja licno nemam nista protiv bradate spodobe. Medjutim, neki ne zele da slave taj praznik i ne zele da njihova djeca imaju kontakt sa Bozici Batom, ili sto bi americki marketing i KPJ kamuflazizam rekao DM-om. Ovdje je bilo drvlje i kamenje kada se pricalo o fakultativnoj vjeronauci u skoli, kako to razdvaja djecu, pa sta ce raditi djeca koja ne idu na vjeronauku tih 45 minuta, pa kako ce to uticati na njihovo misljenje o samima sebi, itd.

Ovdje se radi o istome. Odredjen br. djece ce dobiti paketice, a ostali sce gledati i pitati se sta to s njima nije uredu, zasto su oni drugi posebniji, itd. Niko sada ne ustaje u zastitu te djece i ne kaze, nek' je fakultativno, al' nek' djeca ne ispastaju. Nek' se napravi tako da se to odradi poslije vrtica ili nesto... Ne, sada vrijede drugi arsini prema toj djeci muslimana/zidova/ateista/nebitno cijoj...

Da ponovim, nemam nista protiv DM-a i djeljenja poklona svoj djeci - to bi isto bilo da za bajram malom Mirku ne das baklavu kad ti dodje sa roditeljima na blagdan - jer to nije njegov praznik. Ali, ako postoji neko ko misli drugacije, to treba postovati i zastiti tu djecu, a ne reci "ko ih, da prostite, to je fakultativno. Ako nece - nek' gledaju".
Chmoljo

#2740 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Chmoljo »

BSn wrote:
Da ponovim, nemam nista protiv DM-a i djeljenja poklona svoj djeci - to bi isto bilo da za bajram malom Mirku ne das baklavu kad ti dodje sa roditeljima na blagdan - jer to nije njegov praznik. Ali, ako postoji neko ko misli drugacije, to treba postovati i zastiti tu djecu, a ne reci "ko ih, da prostite, to je fakultativno. Ako nece - nek' gledaju".
pa zar je neko drugačije rekao? valjda to trebaju prvo uraditi njihovi roditelji, koji im trebaju ponuditi objašnjenje zašto ne žele da budu u društvu te bradate spodobe... :roll:

ovo može otići još dalje, pa će dijete gledajući TV i bombardovan reklamama Coca Cole i sličnih trikova potrošakog društva također samo sebe pitati: A đe je meni ovo? ko će ga od toga zaštiti?
iceman2010

#2741 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

"Roditelj u BiH koji smatra da ima pravo odgajati dijete po svojim principima, ne vrijeđajući pri tome nikoga, nema pravo reći da neće učestvovati u ceremoniji dodjele paketića kojeg uručuje Sveti Nikola, jer će njegov stav biti okarakterisan, ne kao njegovo pravo, već kao radikalan i protivan suživotu i toleranciji, a i dugogodišnjoj praksi ljudi u BiH. I direktorica koja kaže da će dovesti svetog Nikolu samo onima koji to žele, što je u potpunom skladu sa demokratskim principima za koja se, tobože, zalažu, ona je postala najveća meta i žrtva orkestriranih napada medijskih aždaha."
Drug moj. Danas kad kazes da imas nesto protiv deda mraza na tebe je i drvlje i kamenje. Takva je situacija da to ne smijes ni reci jer postajes zatucan i radikalan. Jos malo pa ce traziti da se usvoji zakon o oduzimanju djece onima koji ne zele DM-a. :lol: :lol: :lol: Jos ako posaljes svoje dijete na vjeronauku....
iceman2010

#2742 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

Chmoljo wrote:
BSn wrote:
pa zar je neko drugačije rekao? valjda to trebaju prvo uraditi njihovi roditelji, koji im trebaju ponuditi objašnjenje zašto ne žele da budu u društvu te bradate spodobe... :roll:

ovo može otići još dalje, pa će dijete gledajući TV i bombardovan reklamama Coca Cole i sličnih trikova potrošakog društva također samo sebe pitati: A đe je meni ovo? ko će ga od toga zaštiti?
A onda ce gledati tu istu spodobu u americkim filmovima kako za bozic donosi djeci poklone. Pa ce onda jadno pozeliti da i za bozic okiti jelku i ceka debelog bradatog cicu da se spusti niz dimljak i ostavi poklon.....

Lakse je bolan djetetu objasniti da DM ne postoji i da ce mu babo/tata/caca7otac kupiti poklon drugi dan jer to svi rade i lazu svoju djecu o nekakvom DM. Posto se svi brinete kako ce dijete shvatiti vjeronauku i Boga zivo me zanima dokle ide petljanje sa lazima o DM-u i kako to da njegovo postojanje i spustanje niz dimljak, saonice koje lete i sl. kapiraju, a Boga eto ne mogu.
iceman2010

#2743 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

popajic wrote:
Iz cijelog tvog komentara se vidi da bi ti htio da smo svi isti. Da pogodim: Svi treba da slavimo novu godinu i velicamo svetog nikolu alijas DM i da ne saljemo dijecu na vjeronauku da se ne bi dijelili? De nam reci jos kakve frizure treba da nose muska djeca, a kakve zenska. Ili mozda ni tu ne bi trebali praviti razliku da slucajno ne bi bilo kakvih podjela?

P.S. Sta su patroni u tvojoj recenici? :-?
Last edited by iceman2010 on 24/12/2010 01:44, edited 1 time in total.
Chmoljo

#2744 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Chmoljo »

iceman2010 wrote: A onda ce gledati tu istu spodobu u americkim filmovima kako za bozic donosi djeci poklone. Pa ce onda jadno pozeliti da i za bozic okiti jelku i ceka debelog bradatog cicu da se spusti niz dimljak i ostavi poklon.....

Lakse je bolan djetetu objasniti da DM ne postoji i da ce mu babo/tata/caca7otac kupiti poklon drugi dan jer to svi rade i lazu svoju djecu o nekakvom DM. Posto se svi brinete kako ce dijete shvatiti vjeronauku i Boga zivo me zanima dokle ide petljanje sa lazima o DM-u i kako to da njegovo postojanje i spustanje niz dimljak, saonice koje lete i sl. kapiraju, a Boga eto ne mogu.
porediš Boga sa Djeda Mrazom? :roll: trebam li komentarisati ovo?
iceman2010

#2745 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

Chmoljo wrote:
iceman2010 wrote: A onda ce gledati tu istu spodobu u americkim filmovima kako za bozic donosi djeci poklone. Pa ce onda jadno pozeliti da i za bozic okiti jelku i ceka debelog bradatog cicu da se spusti niz dimljak i ostavi poklon.....

porediš Boga sa Djeda Mrazom? :roll: trebam li komentarisati ovo?
Rekao bih ti nesto, ali bih istog trena dobio ban sa foruma. Stvarno treba manjak inteligencije da se takav zakljucak iscita iz mog komentara. Postoje dva slucaja. Jedan je da si to zaista tako shvatio i to je tezi slucaj. Drugi je da je tebi itekako jasno sta sam ja napisao, ali si zlonamjeran i namjerno pogresno tumacis napisano. Osim toga sto je to podlo, opet odrazava manjak inteligencije jer si previdio mogucnost da bi te ljudi koji citaju ovo mogli podvesti pod ovo prvo. Ko objektivno procita moj komentar ni u snu nece zakljuciti da sam poredio Boga i DM-a.
BiH-x

#2746 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by BiH-x »

BSn wrote:Ovdje ima odstupanja od vlastitih arsina i to mnogo.
I ja sam to primjetio....protivnik sam vjeronauke u vrticima, a i potpisao sam onu peticiju za vracanje djeda mraza u odbanista (jer ruku na srce, on meni ne predstavlja nikakav vjerski simbol) ali ne razumijem logiku ovih koji se prvo kunu u sekularizam, pa se onda raduju sto ce sada "sva djeca u vrticu na Skenderiji nauciti bozicni recital".
Kakav recital? Biblijski? Ako jeste: bi li vam se svidjelo kad bi sva djeca u vrticu (znaci i katolici i pravoslavci) recitirala Kuran za Bajram? Meni se ne bi... :-?
fatamorgana

#2747 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by fatamorgana »

Ako ne daju Djeda Mraza nek bar posalju onda Semira Osmanagica, djeca bi se isto obradovala.
Chmoljo

#2748 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Chmoljo »

iceman2010 wrote:
Rekao bih ti nesto, ali bih istog trena dobio ban sa foruma. Stvarno treba manjak inteligencije da se takav zakljucak iscita iz mog komentara. Postoje dva slucaja. Jedan je da si to zaista tako shvatio i to je tezi slucaj. Drugi je da je tebi itekako jasno sta sam ja napisao, ali si zlonamjeran i namjerno pogresno tumacis napisano. Osim toga sto je to podlo, opet odrazava manjak inteligencije jer si previdio mogucnost da bi te ljudi koji citaju ovo mogli podvesti pod ovo prvo. Ko objektivno procita moj komentar ni u snu nece zakljuciti da sam poredio Boga i DM-a.
slobodno reci, ja sam merhamtli, a i znam da ne voliš one koji ne razmišljaju kao ti :) :wink:

ah, pa ti si već rekao i govoriš... nazivaš ljude lažovima, a evo mene zaostalim i podlim. tako ti, napišeš jedno, a misliš drugo...

pa šta da ti kažem osim hvala. :) zabrinuo bih se da je drugačije :)
shuriken

#2749 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by shuriken »

Ti to malo sporije kontas. Uzmi ti pa citaj malo. Kreni od Sveti Nikola, preko Bozic Bate pa do DM-a. Stvarno nemam zivaca da se ubjedjujem sa onima koji ne zele da vide dalje od svog nosa. Pazi, ne ne vide nego ne zele da vide. Budali je jasno da se radi o istom samo prepakovanom u drugu ambalazu. Najvise mrzim kad me neko pocne ubjedjivati da most i cuprija nisu isto.[/quote]

sta da citam? piratske titlove americkih filmova? vidim da se ti iz njih obrazujes

znaci ceo svet se urotio protiv Bosnjaka u Sarajevu i Arzije? Kapitalisti preko kole, komunisti preko Djeda Mraza, samo da ospore demokratska dostignuca dobitnice madridskog Zlatnog orla, i da skernu paznju sa krscanstva koje podmecu time napacenoj bosnjackoj djeci.

isto je i sa Bitlsima, onog Ringa su uzeli samo da prikriju cinjenicu da se ostali zovu Ivan, Pavao i Juraj, jel to slucajno mozda!?!?!

pa necemo se sad vracati opet na prvu lekciju prvog razreda zbog neobrazovanog i ksenofobnog pačića

imash lijepo sve o postanku i porijeklu, o paganskim likovima koji su posluzili kao uzor, o ruskim mitovima, germanskim, nordijskim, svi pretkrscanski, vezanost na solsticij, ko zeli naucit i zna jezike, znanje mu je na raspolaganju

sveti Nikola za razliku je povijesna licnost. u crkvama i katlickim skolama nema DM-a, upiru protiv njega isto ko i ti, čak su neki probali protiv DM-a uspstavit DJeda Bozicnjaka ali se nije ufatilo pa se drze ST Nikole. de nadji nekog iz Kiseljaka da ne budes ideoloski usamljen

ko je zadojen nek sisa i dalje sta je sisao do sada.
shuriken

#2750 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by shuriken »

BiH-x wrote:
BSn wrote:Ovdje ima odstupanja od vlastitih arsina i to mnogo.
I ja sam to primjetio....protivnik sam vjeronauke u vrticima, a i potpisao sam onu peticiju za vracanje djeda mraza u odbanista (jer ruku na srce, on meni ne predstavlja nikakav vjerski simbol) ali ne razumijem logiku ovih koji se prvo kunu u sekularizam, pa se onda raduju sto ce sada "sva djeca u vrticu na Skenderiji nauciti bozicni recital".
Kakav recital? Biblijski? Ako jeste: bi li vam se svidjelo kad bi sva djeca u vrticu (znaci i katolici i pravoslavci) recitirala Kuran za Bajram? Meni se ne bi... :-?
naravno, za bozicni recital ce se ucas dogovorit kao sto su ucas dogovorili da vezu zastave pred rat

braca po indoktriniranju male djece i odraslih koji imaju mozdanu insuficijenciju

ista hovna
Post Reply