--------------------------------------valterbranisarajevo wrote:Marama ili mini suknja?
Nakon razgovora sa odgajateljima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, koji je održan u utorak, rezultati koje od njih dobio posao u JU Djeca Sarajeva bio je poznat kroz nepuni sat.
Naime, osam djevojaka zaduženih za popisivanje djece, koja od ponedjeljka kreću u predškolsko obrazovanje, već je unprijed primljeno, dok su za ostale kandidate vladali, kako je kazala jedna od njih, pomalo čudni kriteriji.
"Diskriminirana sam po svakoj osnovi i neću pustiti da im ovo prođe tek tako. Na čelu komisije koja nas je ispitivala bila je Azra Bajraktarević (šef nabavke u ustanovi i zastupnik Mahmutovićke na Sudu, op.a), ali je na kraju spisak proslijeđen Arziji Mahmutović koja je križala imena. Jednom prilikom kada sam dolazila u ustanovu da probam dobiti zaposlenje, kazala sam jednoj odgajateljici da možda neću uspjeti, jer se zovem Gordana. To je čula Mahmutovićka i kazala mi 'Nikad ti ovdje nećeš raditi' ", ispričala je jučer Gordana Jelisić, odgajatelj sa radnim iskustvom i položenim stručnim ispitom.
Ministar nauke i obrazovanja Safet Kešo za Oslobođenje je kazao kako su razgovori sa osam pomenutih djevojaka mora li biti obavljeni, ali da i oni koji su sada izabrani, možda neće zadržati radno mjesto.
"Tek nakon ove procedure, slijedi raspisivanje konkursa na koji se mogu prijaviti i oni koji nisu ostavili pozitivan utisak na razgovoru", napomenuo je Kešo.
Kako nije bio upoznat sa kriterijima, ministar je provjerio zbog čega Jelisić nije na spisku primljenih, da bi se ispostavilo kako je za ukus Mahmutovićke bila preslobodno obučena, te da ni opšti utisak nije bio zadovoljavajući.
"Imala sam majicu sa V izrezom i samotne pantalone. Jesam li trebala maramu staviti? Bilo je djevojaka među kandidatima u mini suknjama i helankama", naglasila je Jelisić i dodala kako će u istoj garderobi otići na razgovor kod ministra.
Postavlja se pitanje i ko će potpisati rješenja kandidatima koji su od ponedjeljka na nastavi, jer direktorici Mahmutović tehnički mandat je istekao 8. oktobra, a Upravnog odbora JU Djeca Sarajeva nema.
"Mahmutović mora obnašati dužnost dok se ne razriješi sa tog mjesta", kazao je Kešo, piše Oslobođenje.
Kada će biti formiran UO JU Djeca Sarajeva, i dalje je neizvjesno, a kako je kazao ministar Kešo, Vijeću roditelja još prošlog saziva poslate su četiri urgencije u koji ma se traži da imenuju svog predstavnika.
"Prvu sjednicu Vijeća u novom sazivu mora sazvati direktorica", dodao je Kešo. Podsjećamo, po vrtićima su izabrani predstavnici roditelja, ali ih Mahmutović još nije kontaktirala kako bi se sjednica održala.
Ministar obrazovanja Safet Kešo kazao je kako nacionalna pripadnost ni u kojem slučaju ne smije biti predmetom odbijanja nekog od kandidata.
"S tim se ne smiju igrati. Ponosan sam na činjenicu da sam u toku svog mandata imenovao pet dekana koji nisu Bošnjaci", istakao je Kešo.
Objavljeno 28.10.2010 u 13:44
(MOJportal)
pa šta je to čudno,izgovor je da je tako u Banja Luci i Mostaru(zapadnom).Ok.A zašto se ne kaže i da je neBošnjaka u Sarajevu,kao i neSrba i neHrvata u Mostaru(zapadnom)