Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
-
Mama dvoje djece
#2301 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Za pohađanje vjeronauka roditelja moraju pitati učiteljice i roditelj mora dati pristanak kao i za sve druge dodatne aktivnosti kao ples i engleski.
Nas nikada niko nije pitao a dijete nije onda ni išlo (ne znam da li su se bojali pitati ili šta budući da znaju naš stav o tome).
Problem je što se takva aktivnost treba finansirati iz budžeta i umjesto da su nas roditelje pitali koje aktivnosti će se finansirati iz para svih građanja koje su u budžetu, Arzija je odlučila zaposliti nezaposlene vjeroučitelje na teret tog istog, našim parama punjenog budžeta.
Molim Vas prekinite diskusije treba li ili ne treba vjeronauk, to je već toliko izlizano i ne može niko od nas ubijediti nikoga da promijeni stav.
Problem je finansiranje toga kao i sve ostale malverzacije, i ako se neko sada uključuje u diskusiju pa brani Arziju iz ovog ili onog razloga, neka uzme vremena pa pročita sve ove 94 stranice, upiše dijete u vrtić, vidi ovu situaciju iznutra, pa onda neka da svoje mišljenje.
O strahovladi koju je uvela prema učiteljicama bih mogla danima pisati ali nemam više volje ni želje, samo čekam da ode pa da probamo s nekim novim, a za novog kandidata Vasviju jajatović sam čula za sada sve najbolje, i mogu misliti kako joj je raditi sa Arzijom kada je već odavno izabrana a Arzija neda stolicu.
P.S. Ima li šta danas sa suda?
Nas nikada niko nije pitao a dijete nije onda ni išlo (ne znam da li su se bojali pitati ili šta budući da znaju naš stav o tome).
Problem je što se takva aktivnost treba finansirati iz budžeta i umjesto da su nas roditelje pitali koje aktivnosti će se finansirati iz para svih građanja koje su u budžetu, Arzija je odlučila zaposliti nezaposlene vjeroučitelje na teret tog istog, našim parama punjenog budžeta.
Molim Vas prekinite diskusije treba li ili ne treba vjeronauk, to je već toliko izlizano i ne može niko od nas ubijediti nikoga da promijeni stav.
Problem je finansiranje toga kao i sve ostale malverzacije, i ako se neko sada uključuje u diskusiju pa brani Arziju iz ovog ili onog razloga, neka uzme vremena pa pročita sve ove 94 stranice, upiše dijete u vrtić, vidi ovu situaciju iznutra, pa onda neka da svoje mišljenje.
O strahovladi koju je uvela prema učiteljicama bih mogla danima pisati ali nemam više volje ni želje, samo čekam da ode pa da probamo s nekim novim, a za novog kandidata Vasviju jajatović sam čula za sada sve najbolje, i mogu misliti kako joj je raditi sa Arzijom kada je već odavno izabrana a Arzija neda stolicu.
P.S. Ima li šta danas sa suda?
-
iceman2010
#2302 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Da se razumijemo. Nigdje nisam napisao da treba to omoguciti samo djeci islamske vjeroispovjesti vec svima. Raspelo je vec druga prica. Nigdje u vrticima ne stoji ni mjesec i zvijezda ili nesto slicno. Takve stvari mogu da stoje samo u ucionicama namjenjenim samo za tu svrhu ukoliko takve postoje i ukoliko uslovi to dozvoljavaju. (Mislim na simbole svih vjerskih zajednica).holowey wrote: bravo! ali ta ista holandija malo holandezu omogucava da nauci o drugim religijama bez da mu popuje koja je prava a koja lazna, dok je kod nas uvijek samo jedna prava a sve ostale su lazne... ja kao gradjanin, tj. finansijer javnog obrazovnog sistema ne zelim da se moja sredstva trose na "chosen" religije jer se te iste religije finansiraju i kroz vitre i kroz provizije za hadz i kroz oprost grijeha i kroz sahrane i dzenaze, da ne ulazimo pretjerano u detalje, skrenuce se s teme...
kad budes pristao da u javnoj obrazovnoj ustanovi, pored vjerske nastave koju provode uposlenici islamske zajednice bude na zidu stajalo i raspelo, onda cu prihvatiti da ti zelis dobro, otherwise...
Da se razumijemo ne znam od koje godine zivota bi to trebalo poceti. Mozda vrtic uopste nije za toga. Mozda tek u skoli, ali za to postoje nadlezni i strucni koji to treba da odrede. U raspravu sam usao samo zato sto je napisano da je prica djeci o vjeri indoktrinacija. (covjek nije precizirao kojeg uzrasta pa je valjda mislio do 18 godine).
Ni ja ne zelim da finansiram ovakav javni TV servis ali je to zakonska obavezu koju moram postovati. Isto tako ne finansira mi se ova silna administracija ali ko me pita.
-
iceman2010
#2303 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ti si spomenuo kako sekularna drzava ne treba da finansira nesto vjersko. Ja ti kazem da sve evropske drzave finansiraju u manjoj ili vecoj mjeri vjerske institucije ili im na drugi nacin pomazu. Naveo sam primjer holandije i britanije za koje 100% znam da je tako u obrazovnom sistemu. Dakle nisam ja pokrenuo pricu kako samim tim sto je drzava sekularna treba da iskljuci nesto vjersko. Jesu li Britanija i Holandija mozda vjerske drzave?JThomas wrote:pa eto, u nas šatro sekularna država finansira vjeronauku u obdaništima od treće godine života.
jel to mora tako da ne bi bila antivjerska i da vaša prava ne bi bila ugrožena...?
- pustopoljina
#2304 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
ako imalo pratis aktuelna politicka kretanja u zapadnoj europi, onda bi morao shvatiti da ugledati se na njih i nije najsretnije rjesenje.
-
Mama dvoje djece
#2305 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ako igdje možeš promijeniti da ono što se uzima od naših para i ide u budžet te se dijeli kako ne treba, treba pokušati.iceman2010 wrote:Da se razumijemo. Nigdje nisam napisao da treba to omoguciti samo djeci islamske vjeroispovjesti vec svima. Raspelo je vec druga prica. Nigdje u vrticima ne stoji ni mjesec i zvijezda ili nesto slicno. Takve stvari mogu da stoje samo u ucionicama namjenjenim samo za tu svrhu ukoliko takve postoje i ukoliko uslovi to dozvoljavaju. (Mislim na simbole svih vjerskih zajednica).holowey wrote: bravo! ali ta ista holandija malo holandezu omogucava da nauci o drugim religijama bez da mu popuje koja je prava a koja lazna, dok je kod nas uvijek samo jedna prava a sve ostale su lazne... ja kao gradjanin, tj. finansijer javnog obrazovnog sistema ne zelim da se moja sredstva trose na "chosen" religije jer se te iste religije finansiraju i kroz vitre i kroz provizije za hadz i kroz oprost grijeha i kroz sahrane i dzenaze, da ne ulazimo pretjerano u detalje, skrenuce se s teme...
kad budes pristao da u javnoj obrazovnoj ustanovi, pored vjerske nastave koju provode uposlenici islamske zajednice bude na zidu stajalo i raspelo, onda cu prihvatiti da ti zelis dobro, otherwise...
Da se razumijemo ne znam od koje godine zivota bi to trebalo poceti. Mozda vrtic uopste nije za toga. Mozda tek u skoli, ali za to postoje nadlezni i strucni koji to treba da odrede. U raspravu sam usao samo zato sto je napisano da je prica djeci o vjeri indoktrinacija. (covjek nije precizirao kojeg uzrasta pa je valjda mislio do 18 godine).
Ni ja ne zelim da finansiram ovakav javni TV servis ali je to zakonska obavezu koju moram postovati. Isto tako ne finansira mi se ova silna administracija ali ko me pita.
Tako i mi tražimo da imamo anketu po vrtićima i da se opredijelimo šta će se plaćati po budžetu, a šta mi roditelji sami. To nam se ne dozvoljava, pa ako imamo mogućnost to promijeniti zašto da to ne tražimo. Zato mi djelujemo u pravnim okvirima, i ako se pravni okviri budu poštovali otići će i Arzija.
Trebamo se kao ti pomiriti sa sudbinom, a onda raspravljati po forumima danonoćno i dokazivati svoje mišljenje.
-
iceman2010
#2306 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ja samo kazem da i pored tih kretanja u zapadnoj evropi u obrazovnom sistemu ima mjesta za vjeronauku, pa cak i islamsku. Zasto je to problem u BiH?pustopoljina wrote:ako imalo pratis aktuelna politicka kretanja u zapadnoj europi, onda bi morao shvatiti da ugledati se na njih i nije najsretnije rjesenje.
-
iceman2010
#2307 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ok, o problemu finansiranja se vec moze raspravljati. Mislim da treba odrediti sta se mora finansirati i sta djeca moraju imati a da se za ostale aktivnosti kaze da ima toliko i toliko para pa da se roditelji pitaju koje aktivnosti da se finansiraju od tih para. Sada, da li to odlucivanje treba biti na nivo obdanista ili cijele ustanove.... Vjerovatno je bolje da to zavisi od obdanista do obdanista.Mama dvoje djece wrote: Ako igdje možeš promijeniti da ono što se uzima od naših para i ide u budžet te se dijeli kako ne treba, treba pokušati.
Tako i mi tražimo da imamo anketu po vrtićima i da se opredijelimo šta će se plaćati po budžetu, a šta mi roditelji sami. To nam se ne dozvoljava, pa ako imamo mogućnost to promijeniti zašto da to ne tražimo. Zato mi djelujemo u pravnim okvirima, i ako se pravni okviri budu poštovali otići će i Arzija.
Trebamo se kao ti pomiriti sa sudbinom, a onda raspravljati po forumima danonoćno i dokazivati svoje mišljenje.
Treba omoguciti sprovodjenje i drugih aktivnosti ukoli se sredstva nadju na drugim mjestima. Sami roditelji, neke institucije koje su spremne finansirati odredjene aktivnosti i sl.
Last edited by iceman2010 on 08/10/2010 15:57, edited 1 time in total.
-
Fliksi
#2308 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Problem je u tome sto nigdje vjeronauku ne bi trebala uciti djeca do 7 godina najmanje, jer ona sa recimo 4 godine nisu sposobna prihvatati apstraktne pojmove (vjera, Bog i sl.) kao takve vec samo kao nepobitnu cinjenicu, i ukoliko im se tada religija kao takva (a govorim o bilo kojoj i to sa psiholoskog stajalista) prezentira, ona ce dozivotno biti uskraceno za istinsku spoznaju i vrijednost religije / vjere.iceman2010 wrote:Ja samo kazem da i pored tih kretanja u zapadnoj evropi u obrazovnom sistemu ima mjesta za vjeronauku, pa cak i islamsku. Zasto je to problem u BiH?pustopoljina wrote:ako imalo pratis aktuelna politicka kretanja u zapadnoj europi, onda bi morao shvatiti da ugledati se na njih i nije najsretnije rjesenje.
Sa druge strane sistem nije dobar ukoliko ne moze pruziti isti tretman za sve (hriscane, muslimane, budiste, taoiste....)
A ovo sto kaze "mama dvoje djece" je takodje istinito. Zbog cega je, recimo, ovo i ovakvo ucenje o vjeri djetetu neophodnije od stranog jezika ili fizickog? Te stvari bi se svakako trebale nositi iz doma (uvijek se pozivaju na to da vjeronauka uci djecu ispravnom ponasanju, razlici izmedju dobra i zla i sl.)
- pustopoljina
#2309 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
zato sto kod nas ljudi vjeru najmanje ispoljavaju u svojoj kuci, a najvise na ulici i utakmicama.
zato sto smo imali rat. zato sto generacija koja nije dozivjela suzivot upravo postaje punoljetna.
zato sto nemamo politicke mehanizme kojima bismo sprijecili zloupotrebu vjere.
zato sto odgajamo djecu na najgori moguci nacin: nemamo opremljene skole, ne dajemo im zanimanja sa kojima se mogu prehraniti, ne nudimo im radna mjesta- ali trosimo pare na vjerske sluzbenike/prosvjetne radnike da bismo im ugurali to u identitet, sto ce oni ionako u pubertetu dovesti u pitanje i pored svega- traziti sebe kao ljude.
zato sto ih je (moje misljenje!) bolje nauciti kako da prezive od svog rada i prehrane porodicu, kako da nismo bijeda...nego sve ono sto cuju na vjeronauku.
koga vjera zanima- moze i ilmihal i sufaru preci za pola godine. odabrati nekoga ko ce ga poucavati. koga ne zanima- nece ga zanimati ni da ga isibas.
koliko mogu suditi po primjerima oko sebe-mnogi su u pubertetu sebi postavili neka pitanja vezana za boga, uopste za svijet...tek ih je tad ZAISTA zanimalo. zar nije bolje da do tada znaju engleski i sluziti se kompjuterom?
p.s. ta kretanja u zap. europi itekako imaju veze sa onim sto mi sad stvaramo- nasa TRADICIJA, nas IDENTITET, NEODVOJIVO, KULTURA, BICE...
u Italiji je zena tuzila drzavu da bi se skinuo kriz iz ucionice, u austriji nastala panika-hoce li i oni morati skidati kriz?
posto sam za skidanje svih vjerskih obiljezja iz tih "zajednickih" institucija- ne mogu biti ni za obiljezavanje na domacem terenu.
zato sto smo imali rat. zato sto generacija koja nije dozivjela suzivot upravo postaje punoljetna.
zato sto nemamo politicke mehanizme kojima bismo sprijecili zloupotrebu vjere.
zato sto odgajamo djecu na najgori moguci nacin: nemamo opremljene skole, ne dajemo im zanimanja sa kojima se mogu prehraniti, ne nudimo im radna mjesta- ali trosimo pare na vjerske sluzbenike/prosvjetne radnike da bismo im ugurali to u identitet, sto ce oni ionako u pubertetu dovesti u pitanje i pored svega- traziti sebe kao ljude.
zato sto ih je (moje misljenje!) bolje nauciti kako da prezive od svog rada i prehrane porodicu, kako da nismo bijeda...nego sve ono sto cuju na vjeronauku.
koga vjera zanima- moze i ilmihal i sufaru preci za pola godine. odabrati nekoga ko ce ga poucavati. koga ne zanima- nece ga zanimati ni da ga isibas.
koliko mogu suditi po primjerima oko sebe-mnogi su u pubertetu sebi postavili neka pitanja vezana za boga, uopste za svijet...tek ih je tad ZAISTA zanimalo. zar nije bolje da do tada znaju engleski i sluziti se kompjuterom?
p.s. ta kretanja u zap. europi itekako imaju veze sa onim sto mi sad stvaramo- nasa TRADICIJA, nas IDENTITET, NEODVOJIVO, KULTURA, BICE...
u Italiji je zena tuzila drzavu da bi se skinuo kriz iz ucionice, u austriji nastala panika-hoce li i oni morati skidati kriz?
posto sam za skidanje svih vjerskih obiljezja iz tih "zajednickih" institucija- ne mogu biti ni za obiljezavanje na domacem terenu.
Last edited by pustopoljina on 08/10/2010 16:12, edited 2 times in total.
- joint union
#2310 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
iceman2010 wrote:Ja samo kazem da i pored tih kretanja u zapadnoj evropi u obrazovnom sistemu ima mjesta za vjeronauku, pa cak i islamsku. Zasto je to problem u BiH?pustopoljina wrote:ako imalo pratis aktuelna politicka kretanja u zapadnoj europi, onda bi morao shvatiti da ugledati se na njih i nije najsretnije rjesenje.
Vrtici i obrazovni sistem? Garant imaju i matematiku (mada kad sam vidio da za prvi razred osnovne djeca od 5 godina imaju Mastalicu 1 i Mastalicu 2 nista me ne iznenadjuje)
Kako bi se osjecao da kao bosnjacki povratnik u npr Banja Luku dajes dijete u vrtic sa (samo) pravoslavnom vjeronaukom?
-
iceman2010
#2311 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Pazi, djeci se usade mnogi drugi moralni kriteriji koji nisu religijski. Neki mozda nisu ni u skladu sa onim cemu bi ih roditelji htjeli nauciti.Fliksi wrote:Problem je u tome sto nigdje vjeronauku ne bi trebala uciti djeca do 7 godina najmanje, jer ona sa recimo 4 godine nisu sposobna prihvatati apstraktne pojmove (vjera, Bog i sl.) kao takve vec samo kao nepobitnu cinjenicu, i ukoliko im se tada religija kao takva (a govorim o bilo kojoj i to sa psiholoskog stajalista) prezentira, ona ce dozivotno biti uskraceno za istinsku spoznaju i vrijednost religije / vjere.iceman2010 wrote:Ja samo kazem da i pored tih kretanja u zapadnoj evropi u obrazovnom sistemu ima mjesta za vjeronauku, pa cak i islamsku. Zasto je to problem u BiH?pustopoljina wrote:ako imalo pratis aktuelna politicka kretanja u zapadnoj europi, onda bi morao shvatiti da ugledati se na njih i nije najsretnije rjesenje.
Sa druge strane sistem nije dobar ukoliko ne moze pruziti isti tretman za sve (hriscane, muslimane, budiste, taoiste....)
A ovo sto kaze "mama dvoje djece" je takodje istinito. Zbog cega je, recimo, ovo i ovakvo ucenje o vjeri djetetu neophodnije od stranog jezika ili fizickog? Te stvari bi se svakako trebale nositi iz doma (uvijek se pozivaju na to da vjeronauka uci djecu ispravnom ponasanju, razlici izmedju dobra i zla i sl.)
Drugo mislim da ipak malo podcjenjujes ljudski intelekt. Prije ili kasnije ce se svaka osoba preispitati u vezi svoga vjerovanja. Jel' ti hoces da kazes da svi imamo "nesto" sto nismo u stanju da promjenimo, a usadjeno nam je do 4 godine zivota? Mislim na stvari o kojima se moze razmisljati. Mozda djeca u vrticu ne treba da uce vjeronauku. Mozda jeste prerano, samo se ne slazem da nesto nauceno do 4 godine zivota odredjuje nas kao osobe do kraja zivota (opet mislim na stvari o kojima se da polemisati i razmisljati).
- pustopoljina
#2312 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
ono sto se najprije nauci je najteze promijeniti.
to je aksiom.
a prejadno je da magistar koji se brine oko svojih autorskih prava- kolegi u drugoj drzavi salje svoj magistarski u wordu. izgleda da nikad nije cuo za pdf.creator...
...sve se to cini nepovezano, a jako je povezano.
to je aksiom.
a prejadno je da magistar koji se brine oko svojih autorskih prava- kolegi u drugoj drzavi salje svoj magistarski u wordu. izgleda da nikad nije cuo za pdf.creator...
...sve se to cini nepovezano, a jako je povezano.
-
iceman2010
#2313 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Druze rekao sam svima. Nemoj mi inputirati nesto sto nisam napisao. Pravo je pitanje samo treba li to finansirati iz budzeta ili ne. A svakako ostaviti opciju da roditelji ako zele posalju svoje dijete na vjeronauku. A ako neko ne zeli da svoje dijete ne salje na vjeronauku neka ga nesalje. Pa nesalju ni svi roditelji svoju djecu na sve sekcija i sl.joint union wrote:iceman2010 wrote:Ja samo kazem da i pored tih kretanja u zapadnoj evropi u obrazovnom sistemu ima mjesta za vjeronauku, pa cak i islamsku. Zasto je to problem u BiH?pustopoljina wrote:ako imalo pratis aktuelna politicka kretanja u zapadnoj europi, onda bi morao shvatiti da ugledati se na njih i nije najsretnije rjesenje.
Vrtici i obrazovni sistem? Garant imaju i matematiku (mada kad sam vidio da za prvi razred osnovne djeca od 5 godina imaju Mastalicu 1 i Mastalicu 2 nista me ne iznenadjuje)
Kako bi se osjecao da kao bosnjacki povratnik u npr Banja Luku dajes dijete u vrtic sa (samo) pravoslavnom vjeronaukom?
- pustopoljina
#2314 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
vidi fine priceiceman2010 wrote: Druze rekao sam svima. Nemoj mi inputirati nesto sto nisam napisao. Pravo je pitanje samo treba li to finansirati iz budzeta ili ne. A svakako ostaviti opciju da roditelji ako zele posalju svoje dijete na vjeronauku. A ako neko ne zeli da svoje dijete ne salje na vjeronauku neka ga nesalje. Pa nesalju ni svi roditelji svoju djecu na sve sekcija i sl.
amen to that
-
Fliksi
#2315 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ja samo kazem da i pored tih kretanja u zapadnoj evropi u obrazovnom sistemu ima mjesta za vjeronauku, pa cak i islamsku. Zasto je to problem u BiH?[/quote]
Problem je u tome sto nigdje vjeronauku ne bi trebala uciti djeca do 7 godina najmanje, jer ona sa recimo 4 godine nisu sposobna prihvatati apstraktne pojmove (vjera, Bog i sl.) kao takve vec samo kao nepobitnu cinjenicu, i ukoliko im se tada religija kao takva (a govorim o bilo kojoj i to sa psiholoskog stajalista) prezentira, ona ce dozivotno biti uskraceno za istinsku spoznaju i vrijednost religije / vjere.
A ovo sto kaze "mama dvoje djece" je takodje istinito. Zbog cega je, recimo, ovo i ovakvo ucenje o vjeri djetetu neophodnije od stranog jezika ili fizickog? Te stvari bi se svakako trebale nositi iz doma (uvijek se pozivaju na to da vjeronauka uci djecu ispravnom ponasanju, razlici izmedju dobra i zla i sl.)[/quote]
Pazi, djeci se usade mnogi drugi moralni kriteriji koji nisu religijski. Neki mozda nisu ni u skladu sa onim cemu bi ih roditelji htjeli nauciti.
Drugo mislim da ipak malo podcjenjujes ljudski intelekt. Prije ili kasnije ce se svaka osoba preispitati u vezi svoga vjerovanja. Jel' ti hoces da kazes da svi imamo "nesto" sto nismo u stanju da promjenimo, a usadjeno nam je do 4 godine zivota? Mislim na stvari o kojima se moze razmisljati. Mozda djeca u vrticu ne treba da uce vjeronauku. Mozda jeste prerano, samo se ne slazem da nesto nauceno do 4 godine zivota odredjuje nas kao osobe do kraja zivota (opet mislim na stvari o kojima se da polemisati i razmisljati).[/quote]
Hm, zovi me prepotentnom, mene nije odredilo, medjutim na zalost znam mnogo osoba koje i dan danas u zrelim tridesetim ne dovode u pitanje religijske postulate koji su im usadjeni u ranom djetinjstvu. Naravno da ne podcjenjujem nikoga, ali na zalost ovakav obrazovni sistem je namjenski razradjen za otupljivanje djecijeg intelekta. Pa da li je tebi normalno da djeca imaju "radne listove" za likovno? Spajaju tackice umjesto da se uce kontrolisati ruku, razvijati mastu i kreativnost! Na isti nacin im se usadjuju neke cinjenice koje uopce ne moraju biti relevantne niti istinite ali vrlo cesto ih sistem, godinama podrzavajuci slicne nebuloze, zaista otupi.
Problem je u tome sto nigdje vjeronauku ne bi trebala uciti djeca do 7 godina najmanje, jer ona sa recimo 4 godine nisu sposobna prihvatati apstraktne pojmove (vjera, Bog i sl.) kao takve vec samo kao nepobitnu cinjenicu, i ukoliko im se tada religija kao takva (a govorim o bilo kojoj i to sa psiholoskog stajalista) prezentira, ona ce dozivotno biti uskraceno za istinsku spoznaju i vrijednost religije / vjere.
A ovo sto kaze "mama dvoje djece" je takodje istinito. Zbog cega je, recimo, ovo i ovakvo ucenje o vjeri djetetu neophodnije od stranog jezika ili fizickog? Te stvari bi se svakako trebale nositi iz doma (uvijek se pozivaju na to da vjeronauka uci djecu ispravnom ponasanju, razlici izmedju dobra i zla i sl.)[/quote]
Pazi, djeci se usade mnogi drugi moralni kriteriji koji nisu religijski. Neki mozda nisu ni u skladu sa onim cemu bi ih roditelji htjeli nauciti.
Drugo mislim da ipak malo podcjenjujes ljudski intelekt. Prije ili kasnije ce se svaka osoba preispitati u vezi svoga vjerovanja. Jel' ti hoces da kazes da svi imamo "nesto" sto nismo u stanju da promjenimo, a usadjeno nam je do 4 godine zivota? Mislim na stvari o kojima se moze razmisljati. Mozda djeca u vrticu ne treba da uce vjeronauku. Mozda jeste prerano, samo se ne slazem da nesto nauceno do 4 godine zivota odredjuje nas kao osobe do kraja zivota (opet mislim na stvari o kojima se da polemisati i razmisljati).[/quote]
Hm, zovi me prepotentnom, mene nije odredilo, medjutim na zalost znam mnogo osoba koje i dan danas u zrelim tridesetim ne dovode u pitanje religijske postulate koji su im usadjeni u ranom djetinjstvu. Naravno da ne podcjenjujem nikoga, ali na zalost ovakav obrazovni sistem je namjenski razradjen za otupljivanje djecijeg intelekta. Pa da li je tebi normalno da djeca imaju "radne listove" za likovno? Spajaju tackice umjesto da se uce kontrolisati ruku, razvijati mastu i kreativnost! Na isti nacin im se usadjuju neke cinjenice koje uopce ne moraju biti relevantne niti istinite ali vrlo cesto ih sistem, godinama podrzavajuci slicne nebuloze, zaista otupi.
- JThomas
#2316 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
ne.iceman2010 wrote:Ti si spomenuo kako sekularna drzava ne treba da finansira nesto vjersko. Ja ti kazem da sve evropske drzave finansiraju u manjoj ili vecoj mjeri vjerske institucije ili im na drugi nacin pomazu. Naveo sam primjer holandije i britanije za koje 100% znam da je tako u obrazovnom sistemu. Dakle nisam ja pokrenuo pricu kako samim tim sto je drzava sekularna treba da iskljuci nesto vjersko. Jesu li Britanija i Holandija mozda vjerske drzave?JThomas wrote:pa eto, u nas šatro sekularna država finansira vjeronauku u obdaništima od treće godine života.
jel to mora tako da ne bi bila antivjerska i da vaša prava ne bi bila ugrožena...?
ja pitam ponovo, je li baš u redu da država finansira vjeronauku u državnim vrtićima za djecu od treće godine života, a da se pri tome sve drugo plaća?
nije li to ipak malo favoriziranje vjeronauke u odnosu na...sve ostalo?
i mislim, šta uopšte dijete od tri-četiri godine može skontati o bogu i vjeri...? jesam li ja antivjerski nastrojen ako mislim da je to pretjerivanje koje ti slobodno radi kod kuće i u vjerskim institucijama ako ti je ćejf, ali je malo previše da ga finansira država u državnoj ustanovi?
-
iceman2010
#2317 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Napisao sam da je pitanje finansiranja takvih aktivnosti za diskusiju. Nisam siguran da li drzava finansira samo tu aktivnost. Ne bih rekao. Da se ja pitam, a nepitam se, ostavio bih odredjen iznos namjenjen za set aktivnosi od kojih bi roditelji u svakom obdanistu ponaosob odabrali ono sto te finansije mogu pokriti. Ja znam roditelje koji biraju obdanista po preporuci jer je nesto u jednom bolje nego u drugom. Ovo bi otvorilo i mogucnost slanja djece u obdanista gdje vecina roditelja preferira zeljenu aktivnosti za dijete. Moze li dijete nesto skontati o vjeri i Bogu? Vjerovatno ne moze. Ali moze nauciti neke osnovne stvari kroz igru. Da li to treba da radi vec u vrticu ili kasnije to je stvar o kojoj treba da odlucuju strucnjaci.JThomas wrote: ne.
ja pitam ponovo, je li baš u redu da država finansira vjeronauku u državnim vrtićima za djecu od treće godine života, a da se pri tome sve drugo plaća?
i mislim, šta uopšte dijete od tri-četiri godine može skontati o bogu i vjeri...? jesam li ja antivjerski nastrojen ako mislim da je to pretjerivanje koje ti slobodno radi kod kuće i u vjerskim institucijama ako ti je ćejf, ali je malo previše da ga finansira država u državnoj ustanovi?
Nisam rekao da si ti antivjerski nastrojen. Samo sam htio reci da na pojam sekularizma gledamo drugacije. Rekao si da sekularna drzava apriori ne treba da finansira vjeronauku. Ja sam ti rekao da sekularizam ne iskljucuje i tu mogucnost i naveo ti primjere Holandije i Britanije, za koje znam pouzdano, a vjerovatno je tako i u vecini zapadnoevropskih drzava. Htio sam reci samo to da sekularno ne iskljucuje vjersko iz drustvenog zivota. Za to sam rekao da sekularno ne znaci antivjersko.
- JThomas
#2318 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
recimo, ja ne vidjeh da se ikad iko na ovom forumu žalio na vjeronauku u osnovnim školama.
vjeronauka u vrtićima, za djecu od 3-6 godina - je po meni pretjerivanje, koje je kontraproduktivno i vođeno političkim ciljevima više nego ijednim drugim. dijeliti djecu na naše i njihove još od obdaništa, a zarad čega, kad djeca u toj dobi ne razumiju apstraktne koncepte k'o što je vjera.
a oni koji bolje znaju nego ja su ovdje pisali da ima i neki hadis u tom smislu...
vjeronauka u vrtićima, za djecu od 3-6 godina - je po meni pretjerivanje, koje je kontraproduktivno i vođeno političkim ciljevima više nego ijednim drugim. dijeliti djecu na naše i njihove još od obdaništa, a zarad čega, kad djeca u toj dobi ne razumiju apstraktne koncepte k'o što je vjera.
a oni koji bolje znaju nego ja su ovdje pisali da ima i neki hadis u tom smislu...
- Ghost_Rider_XXX
#2319 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ma koji će moj vjeronauka bilo gdje u javnim ustanovama. Eto brate mekteba, mejtefa, crkvi, vražje matere pa ko voli nek izvoli. Šatro multi vako multi nako, u RS se nastava počinje sa očenaš, ovdje s bismiletom. FUJ ba, ovdje treba bacit atomsku i posadit Japance, Njemce, ili neki treći narod koji vrijedi, radi i ne razmišlja o tome jel se u školi radi kakva dova ili zdravomarijo.
Nikad ovdje neće bit mira.
-
iceman2010
#2320 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ima razlicitih misljenja. Mujki (Mustafa Spahic) misli da nema smisla uvoditi vjeronauku u vrtice. Postoji serijatski propis do kada djecu treba voditi u dzamiju i pokusavati ih uputiti na to, ali nikako ne zahtjevati po svaku cijenu da klanjaju vec im pustiti na volju. Nakon tog doba (mislim da se radi o 10 godina) zahtjeva se od roditelja da objasne djeci da im je to vjerska duznost i da im to sa punoljetsvom (serijatskim) postaje stroga obaveza. Ne mislim da je ucenje vjeronauke dijeljenje na nase i njihove. Svako ima pravo na svoju kulturu, vjeru, tradiciju i sl. To je zagarantovano i evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a roditeljima dato pravo da djecu ogajaju u skladu sa svojim svjetonazorima.JThomas wrote:recimo, ja ne vidjeh da se ikad iko na ovom forumu žalio na vjeronauku u osnovnim školama.
A bilo je na ovom forumu i takvih kojima je vjera i vjeronauka problem i u skoli i u drustvenom zivotu uopste. Ali necu detaljno o tome da ne odemo u offtopic.
-
iceman2010
#2321 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
@JThomasGhost_Rider_XXX wrote:Ma koji će moj vjeronauka bilo gdje u javnim ustanovama. Eto brate mekteba, mejtefa, crkvi, vražje matere pa ko voli nek izvoli. Šatro multi vako multi nako, u RS se nastava počinje sa očenaš, ovdje s bismiletom. FUJ ba, ovdje treba bacit atomsku i posadit Japance, Njemce, ili neki treći narod koji vrijedi, radi i ne razmišlja o tome jel se u školi radi kakva dova ili zdravomarijo.
Evo sta sam ti rekao. Dok sam kucao prethodni post covjek vec potvrdio ono sto sam u njemu napisao o pisanju ljudi na ovu temu.
- HAVANA
#2322 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
iceman2010 wrote:Napisao sam da je pitanje finansiranja takvih aktivnosti za diskusiju. Nisam siguran da li drzava finansira samo tu aktivnost. Ne bih rekao. Da se ja pitam, a nepitam se, ostavio bih odredjen iznos namjenjen za set aktivnosi od kojih bi roditelji u svakom obdanistu ponaosob odabrali ono sto te finansije mogu pokriti. Ja znam roditelje koji biraju obdanista po preporuci jer je nesto u jednom bolje nego u drugom. Ovo bi otvorilo i mogucnost slanja djece u obdanista gdje vecina roditelja preferira zeljenu aktivnosti za dijete. Moze li dijete nesto skontati o vjeri i Bogu? Vjerovatno ne moze. Ali moze nauciti neke osnovne stvari kroz igru. Da li to treba da radi vec u vrticu ili kasnije to je stvar o kojoj treba da odlucuju strucnjaci.JThomas wrote: ne.
Nisam rekao da si ti antivjerski nastrojen. Samo sam htio reci da na pojam sekularizma gledamo drugacije. Rekao si da sekularna drzava apriori ne treba da finansira vjeronauku. Ja sam ti rekao da sekularizam ne iskljucuje i tu mogucnost i naveo ti primjere Holandije i Britanije, za koje znam pouzdano, a vjerovatno je tako i u vecini zapadnoevropskih drzava. Htio sam reci samo to da sekularno ne iskljucuje vjersko iz drustvenog zivota. Za to sam rekao da sekularno ne znaci antivjersko.
Mozes li molim te navesti jedan vrtic u holandiji koji ima vjeronauku??? ili bilo sta slicno ovom nasem cirkusu?
Astublieft,ik wil graag weten.
Zamisli da arzija ovako nesto pise
Ucitelj vjeronauke na jednom nl forumu...
Het positieve hiervan vind ik dat je als groep samen blijft, dat je als school veel meer eensgezindheid hebt. Maar, het godsdienstonderwijs mag dus zeker niet te eng zijn, je kan kinderen niet opleggen wat ze moeten geloven. Er moet meer aan bod komen dan enkel het katholieke geloof! Dat is net hetzelfde als een politieke overtuiging en daarvan wordt ook verondersteld dat je er niet mee te koop loopt en verre van het opdringt.
Ik gooide hier misschien een visje: voor welk net kies jij? Doch, ik doe geen negatieve uitspraken over een of ander net, maar sta wel kritisch stil bij de verschillen.
- pustopoljina
#2323 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
HAVANA wrote:
Ucitelj vjeronauke na jednom nl forumu...
Het positieve hiervan vind ik dat je als groep samen blijft, dat je als school veel meer eensgezindheid hebt. Maar, het godsdienstonderwijs mag dus zeker niet te eng zijn, je kan kinderen niet opleggen wat ze moeten geloven. Er moet meer aan bod komen dan enkel het katholieke geloof! Dat is net hetzelfde als een politieke overtuiging en daarvan wordt ook verondersteld dat je er niet mee te koop loopt en verre van het opdringt.
Ik gooide hier misschien een visje: voor welk net kies jij? Doch, ik doe geen negatieve uitspraken over een of ander net, maar sta wel kritisch stil bij de verschillen.
smatram da je pozitivno sto grupa ostaje zajedno, da se ima vise jedinstva kao skola...ali, vjeronauk ne smije biti preuzak, ne moze se djeci diktirati u sta da vjeruju.mora se dati i vise od katolicke vjere!(ne samo katolicanstvo). to nije isto sto i politicko uvjerenje, a i tu se pretpostavlja da ga ne idete okolo prodavati, kamoli tjerati nekog.
ovo ne kontam: mozda bacam ribu??? garant neki izraz...
sta izabrati? inace- ne sudim negativno o jednom ili drugom, nego kriticki razmatram razlike.
(ovo je moj slobodni prevod)
- JThomas
#2324 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
pa jel' se to pravo ugrožava i poriče ako država ne finansira vjeronauku u državnim vrtićima, ako postoje druge institucije gdje se to pravo može ostvariti...?iceman2010 wrote:Ima razlicitih misljenja. Mujki (Mustafa Spahic) misli da nema smisla uvoditi vjeronauku u vrtice. Postoji serijatski propis do kada djecu treba voditi u dzamiju i pokusavati ih uputiti na to, ali nikako ne zahtjevati po svaku cijenu da klanjaju vec im pustiti na volju. Nakon tog doba (mislim da se radi o 10 godina) zahtjeva se od roditelja da objasne djeci da im je to vjerska duznost i da im to sa punoljetsvom (serijatskim) postaje stroga obaveza. Ne mislim da je ucenje vjeronauke dijeljenje na nase i njihove. Svako ima pravo na svoju kulturu, vjeru, tradiciju i sl. To je zagarantovano i evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a roditeljima dato pravo da djecu ogajaju u skladu sa svojim svjetonazorima.JThomas wrote:recimo, ja ne vidjeh da se ikad iko na ovom forumu žalio na vjeronauku u osnovnim školama.
A bilo je na ovom forumu i takvih kojima je vjera i vjeronauka problem i u skoli i u drustvenom zivotu uopste. Ali necu detaljno o tome da ne odemo u offtopic.
ovo kod nas je cirkus, zajebancija, zdrav razum je rekao laku noć...šta može klinjo od 3-4 godine skontati o vjeri, onako, po opštem životnom iskustvu i rezonu? ništa, brate, ništa, i svi to znaju, samo se prave blesavi...
- valterbranisarajevo
#2325 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Novo odgađanje ročišta u slučaju Arzije Mahmutović
Zastupnika neka odredi Skupština ?!
Na već jednom odgođenom ročištu povodom tužbe Arzije Mahmutović protiv Vlade Kantona Sarajevo, jučer je sutkinja Općinskog suda Ivana Krželj odlučila odluku u ovom sporu ponovo odgoditi za sedam dana. Kako saznajemo od bivših članova Vijeća roditelja JU Djeca Sarajeva, razlog novog odgađanja je taj što bi, prema mišljenju sutkinje, pravnog zastupnika Mahmutovićke u ovom slučaju trebala odrediti Skupština Kantona?!
- Mahmutovićki je i tehnički mandat istekao jučer, a sad nas zanima ko će je finansirati na mjestu direktorice, jer su to naša budžetska sredstva, poručili su roditelji iz bivšeg saziva Vijeća.
Kako smo saznali od članova Vijeća roditelja, ni tehnički mandat Arzije Mahmutović nije bio regularan, jer njegovo rješenje koje se trebalo zavesti u registru JU Djeca Sarajeva tadašnja predsjednica Upravnog odbora ustanove i predstavnica resornog ministarstva Jagoda Smajiš nikad nije potpisala.
- Kako Mahmutović nikad nije htjela odobriti sredstva za rad Upravnog odbora, ni Smajiš nije odobrila njen tehnički mandat, saznali smo od roditelja, koji se pitaju kako Mahmutović i dalje misli ostati na mjestu direktorice sarajevskih vrtića.
Kako su izbori tek završeni, do konstituisanja nove vlasti u Kantonu Sarajevo proći će dosta vremena, pa samim tim ni sjednica Skupštine neće biti. To je sigurno dobro poznato i sutkinji Krželj, pa se njena ekspeditivnost, koju je pokazala prilikom zabrane provođenja odluke kantonalne Vlade vezane za smjenu Mahmutovićke, iduće sedmice ne treba očekivati.
J.M.
Oslobođenje 9.10.2010.
Kako napokon zaustaviti ovaj cirkus? Mislim da se već opasno igraju sa strpljenjem i živcima građana, odnosno sve nas kolektivno prave budalama...
Zastupnika neka odredi Skupština ?!
Na već jednom odgođenom ročištu povodom tužbe Arzije Mahmutović protiv Vlade Kantona Sarajevo, jučer je sutkinja Općinskog suda Ivana Krželj odlučila odluku u ovom sporu ponovo odgoditi za sedam dana. Kako saznajemo od bivših članova Vijeća roditelja JU Djeca Sarajeva, razlog novog odgađanja je taj što bi, prema mišljenju sutkinje, pravnog zastupnika Mahmutovićke u ovom slučaju trebala odrediti Skupština Kantona?!
- Mahmutovićki je i tehnički mandat istekao jučer, a sad nas zanima ko će je finansirati na mjestu direktorice, jer su to naša budžetska sredstva, poručili su roditelji iz bivšeg saziva Vijeća.
Kako smo saznali od članova Vijeća roditelja, ni tehnički mandat Arzije Mahmutović nije bio regularan, jer njegovo rješenje koje se trebalo zavesti u registru JU Djeca Sarajeva tadašnja predsjednica Upravnog odbora ustanove i predstavnica resornog ministarstva Jagoda Smajiš nikad nije potpisala.
- Kako Mahmutović nikad nije htjela odobriti sredstva za rad Upravnog odbora, ni Smajiš nije odobrila njen tehnički mandat, saznali smo od roditelja, koji se pitaju kako Mahmutović i dalje misli ostati na mjestu direktorice sarajevskih vrtića.
Kako su izbori tek završeni, do konstituisanja nove vlasti u Kantonu Sarajevo proći će dosta vremena, pa samim tim ni sjednica Skupštine neće biti. To je sigurno dobro poznato i sutkinji Krželj, pa se njena ekspeditivnost, koju je pokazala prilikom zabrane provođenja odluke kantonalne Vlade vezane za smjenu Mahmutovićke, iduće sedmice ne treba očekivati.
J.M.
Oslobođenje 9.10.2010.
Kako napokon zaustaviti ovaj cirkus? Mislim da se već opasno igraju sa strpljenjem i živcima građana, odnosno sve nas kolektivno prave budalama...