Dok ne pocnete bojkotovat ta sranja i majmune koji su za to odgovorni ne prisilite da djeci vrate djetinjstvo...MajcinaDusica wrote:Postoji, ali mora biti ili u JU ili u jedan od osam koji su u registru. I to (ako sam dobro shvatila) poslije podne, od 17 do 19 (dakle kad dođeš s posla, umjesto da provedeš vrijeme s djetetom, moraš ga voditi u obavezni vrtić). Pritom mi apsolutno nije jasno kako će već pretrpani vrtići primiti sad tu navalu obaveznih, odnosno kako će se (ako ikako) vaspitačicama platiti prekovremeni rad, i kako će ona nakon cijelog dana rada biti raspoložena da radi s prekrcanim grupama od 17 do 19 (a da ih nogama ne pošuta).Dendrlix wrote:Sta ako je dijete cuvala nana ili mama? Vjerovatno postoji mogucnost da dijete odvedes taj broj sati da odslusa te sate!?MajcinaDusica wrote: Od naredne generacije prvačića postojat će obaveza da je dijete prije polaska u školu "odslušalo" određeni broj sati u predškolskim ustanovama. Pri tom tu diplomu ili potvrdu ili svjedočanstvo ili kako će se već zvati, mogu izdati samo vrtići koji posluju u sklopu JU Djeca Sarajeva i vrtići koji su u registru predškolskih ustanova. U registru je upisano slovom i brojem osam privatnih vrtića, od toga jedini koji nije "vjerski" je Blooming Child, gdje je mjesečna školarina 580 KM.
Dakle svi, i oni koji smo odlučili dati djecu u neki ćafirski privatni vrtić baš zato da bismo izbjegli ustanovu s nekvalitetnom hranom a kvalitetnom vjeronaukom, i oni koji smo u revoltu ostavili djecu nanama na čuvanje ili zaposlili žene za čuvanje, moramo određeni broj sati slati dijete u baš te ustanove koje smo izbjegli. Ili platiti 580 KM.
Ako sam neobaviještena, ili sam neke informacije iz javnog poziva roditeljima pogrešno shvatila, bit ću presretna ako me neko ispravi.
Kad je uvedeno devetogodišnje osnovno obrazovanje, to je bilo kao 8+1, kao u prvom će se razredu samo igrati - u praksi malo morgen. Sad s ovom obaveznom godinom vrtića, to ispade 9+1. S četiri godine u mašinu sistema. Pa dokle više.
Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
- nosara
#2201 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
-
bogumil-8
#2202 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Za mene je „ideologija“ Arzije Mahmutović politički i državni problem (problem torova i podjele BiH). Svi (ljudi i forumaši) koji je brane i opravdavaju su protiv ujedinjavanja državljana BiH (praktično nastavljaju čuvanje „lika i djela“ Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika („razdvojimo se i podijelimo se te će prestati razlozi za rat u BiH“ – Krajišnik 1992.).
Zato - imena "na sunce" svih onih koji "čuvaju lik i djelo" Arzije Mahmutović, jer se neka ideologija treba savladavati i "borbom" protiv nosilaca te ideologije (konkretnih ljudi).
Zato - imena "na sunce" svih onih koji "čuvaju lik i djelo" Arzije Mahmutović, jer se neka ideologija treba savladavati i "borbom" protiv nosilaca te ideologije (konkretnih ljudi).
Last edited by bogumil-8 on 18/09/2010 13:39, edited 1 time in total.
- seln
#2203 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Treba imati obraz debeo ko kravlje dupe, pa u jednoj dominantno bosnjackoj sredini lamentirati nad ugrozenoscu Bosnjaka. Musliman sam, od rodjenja (ne od '92 kao neki ovdje), ali mislim da bi za islam u Bosni bilo bolje kad bi i Cerica i Arziju a i takve kao tebe odnio djavo.iceman2010 wrote:To kralju. Bitno je kada sam se registrovao. Kada nemas kontraargumenata onda napadni licnost. Nije bitno sta sam napisao. Bitna je diskreditacija licnosti. Onda ces napasti mene umjesto moje stavove.seln wrote:Ne govori tako o reisu Cericu.iceman2010 wrote: Pogledaj djecu kako traumaticno placu i trgaju se iz ruku bradate spodobe koja ih drzi na krilu.
Vi ostali, pustite icemana da melje. Pogledajte datum registracije i sve je jasno.
On je hudnik pomislio da je forum predizborni skup u Godusu i da se i ovdje mladi muslimani mogu plasiti zlim komunistima.
Islam u Bosni je prezivio Austrugarsku, kraljevinu SHS i komunizam, ali bojim se da vas nece prezivjeti, bando munaficka.
- Zlata M.
#2204 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
... hocemo.A vi bosnjaci saljite svoju djecu Svetom Nikoli alijas djed Bozicnjak na krilo. Napravite i korak dalje pa naucite djecu da se i krste. Nek odu i kod popa da se ispovjede. Sta ima veze nek budu multi-kulti nesto. Svaka cast ostalima koji drze do svoje tradicije ali mi bosnjaci-muslimani nisu jasni kako mogu zdusno da brane obiljezavanje krscanskih obicaja i da uce djecu da obiljezavaju krscanske obicaje.
... i jos ponesto, bez da izgubimo i na tren osjecaj ko smo.
Prije nekoliko godina sam sa prijateljicom bila na ponocki i radovala se zbog nje i sa njom, u jednom ovakvom ambijentu :
http://www.youtube.com/watch?v=WxrBhZvv ... re=related
... nezaboravno !
Moja najbolja prijateljica je krscanka. Tako je Bog dragi htio. ... opstalo kroz sve ove godine, kroz rat i sve ove posljeratne agonije. Mozda zato sto niko nikoga u tom prijateljstvu, nije pokusavao prevaspitati
P.S.
a vidi njega tek !!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=8kibZzgesFQ
-
MajcinaDusica
#2205 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Možeš ti bojkotovati koliko hoćeš, ali ta se sranja i majmuni plaćaju iz naših paranosara wrote:Dok ne pocnete bojkotovat ta sranja i majmune koji su za to odgovorni ne prisilite da djeci vrate djetinjstvo...
Nisam skontala koje su sankcije za roditelje koji ne upišu djecu u ovo obavezno predškolsko - neće im dati u osnovnu, šta li?
- HAVANA
#2206 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
seln wrote:Treba imati obraz debeo ko kravlje dupe, pa u jednoj dominantno bosnjackoj sredini lamentirati nad ugrozenoscu Bosnjaka. Musliman sam, od rodjenja (ne od '92 kao neki ovdje), ali mislim da bi za islam u Bosni bilo bolje kad bi i Cerica i Arziju a i takve kao tebe odnio djavo.iceman2010 wrote:To kralju. Bitno je kada sam se registrovao. Kada nemas kontraargumenata onda napadni licnost. Nije bitno sta sam napisao. Bitna je diskreditacija licnosti. Onda ces napasti mene umjesto moje stavove.seln wrote:Ne govori tako o reisu Cericu.
Vi ostali, pustite icemana da melje. Pogledajte datum registracije i sve je jasno.
On je hudnik pomislio da je forum predizborni skup u Godusu i da se i ovdje mladi muslimani mogu plasiti zlim komunistima.
Islam u Bosni je prezivio Austrugarsku, kraljevinu SHS i komunizam, ali bojim se da vas nece prezivjeti, bando munaficka.
-
bogumil-8
#2207 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
A, to je tako ruuužnoooo! Naša djeca (Bošnjačka) to ne zaslužuju. Ima da se raduju džennetu i da se plaše džehenema!ReaderDreams wrote:Poslije moje recitacije ...''Zima zima e pa sta je...itd, itd..'' kada je Djed Mrazu djelio ''paketice'' (i sad mi srce zatreperi) u punoj sali radnickog restorana...
Tek sam ovi dana saznao da je to u stvari bila jezuitsko-vatikansko-moskovska (i cjele Rusije) zavjera..![]()
- nosara
#2208 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Sumnjam da bi vlast olako presla preko masovnog ispoljavanja nezadovoljstva poslije slucaja "tajo"... A ima se zasto protestvovat... To je nehuman sistem prema nasoj djeci, ali i prema kucnim budzetima...MajcinaDusica wrote:Možeš ti bojkotovati koliko hoćeš, ali ta se sranja i majmuni plaćaju iz naših paranosara wrote:Dok ne pocnete bojkotovat ta sranja i majmune koji su za to odgovorni ne prisilite da djeci vrate djetinjstvo...
Nisam skontala koje su sankcije za roditelje koji ne upišu djecu u ovo obavezno predškolsko - neće im dati u osnovnu, šta li?
Nisam direktno ugrozen, ali mislim da sam u pravu...
- hadzinicasa
#2209 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
sve sto su roditelji ikada trazili a vezano je za vjeronauk i to samo u smislu da je taj program favoriziran uaustrb drugih, odnosi se na clan 28 Zakona o predskolskom odgoju KS a evo OPET ga citiram
Član 28.
(Specijalizirani programi)
(1) Specijalizirani programi predškolskog odgoja i obrazovanja sadrže kontinuirane ili povremene aktivnosti koje se mogu organizirati jednom ili više puta u sedmici u trajanju od jednog, dva, ili više sati u skladu sa potrebama i interesom porodice i djeteta.
(2) Specijalizirani programi predškolskog odgoja i obrazovanja sadrže odgojno-obrazovni rad iz muzičke, likovne i fizičke kulture, lutkarstva, stranih jezika, rekreativne, ekološke, vjerske i drugih oblasti, koji su u funkciji zadovoljavanja posebnih, odnosno dodatnih interesovanja i sklonosti djeteta.
Dakle - hajmo se ne praviti vise blesavi. Neka provedu VJERODOSTOJNU anketu u kojoj ce roditeljima ponuditi sve ove programe iz clana 28. Onaj koji bude imao najvise glasova, neka ga finansira KS. Ostale, prema mogucnostima organiziranja neka placaju roditelji. I to cak ne mora biti jedan program na nivou SVIH vrtica, vec za svaki vrtic prema afinitetima djece i njihovih roditelja.
Cista diskriminacija prema djeci i prema poreskim obveznicma KS jeste da KS na osnovu proizvoljnih pretpostavki i friziranih podataka (stalno se licitira brojem djece koja pohadjaju specijlaizirani program iz vjeronauke), bez konsultacije s roditeljima odredjuje da je program koji ce oni finansirati (jer imaju novca da finansiraju samo jedan)- gle cuda - vjeronauk.
to je fasizam i jednoumlje.
Član 28.
(Specijalizirani programi)
(1) Specijalizirani programi predškolskog odgoja i obrazovanja sadrže kontinuirane ili povremene aktivnosti koje se mogu organizirati jednom ili više puta u sedmici u trajanju od jednog, dva, ili više sati u skladu sa potrebama i interesom porodice i djeteta.
(2) Specijalizirani programi predškolskog odgoja i obrazovanja sadrže odgojno-obrazovni rad iz muzičke, likovne i fizičke kulture, lutkarstva, stranih jezika, rekreativne, ekološke, vjerske i drugih oblasti, koji su u funkciji zadovoljavanja posebnih, odnosno dodatnih interesovanja i sklonosti djeteta.
Dakle - hajmo se ne praviti vise blesavi. Neka provedu VJERODOSTOJNU anketu u kojoj ce roditeljima ponuditi sve ove programe iz clana 28. Onaj koji bude imao najvise glasova, neka ga finansira KS. Ostale, prema mogucnostima organiziranja neka placaju roditelji. I to cak ne mora biti jedan program na nivou SVIH vrtica, vec za svaki vrtic prema afinitetima djece i njihovih roditelja.
Cista diskriminacija prema djeci i prema poreskim obveznicma KS jeste da KS na osnovu proizvoljnih pretpostavki i friziranih podataka (stalno se licitira brojem djece koja pohadjaju specijlaizirani program iz vjeronauke), bez konsultacije s roditeljima odredjuje da je program koji ce oni finansirati (jer imaju novca da finansiraju samo jedan)- gle cuda - vjeronauk.
to je fasizam i jednoumlje.
Last edited by hadzinicasa on 18/09/2010 22:32, edited 2 times in total.
- hadzinicasa
#2210 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
pod KS mislim na Arziju uz Kesin amin
- valterbranisarajevo
#2211 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Kešo je naravno nagrađen od svoje stranke za "dobro obavljen posao" u JU Djeca Sarajeva- mjestom nosioca liste SDA za parlament FBiH na predstojećim izborima...
- valterbranisarajevo
#2212 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Dokopao je broja 1 preko leđa djece..
- minjonja
#2213 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
neki se uhvatili te vjeronauke i djeda mraza ko pijan plota... uciteljice u nekim vrticima su grozne (djecu zakljucaju u vrtic i upale im TV i to masno naplacuju. moze im i komsinica tako TV upalit), nezdravu hranu im daju, djeca su u vrticima gdje su sprice ispred vrata, devastirane, hladne prostorije, budjave, vlazne, a na ovoj temi 99% diskusije o deda mrazu i vjeronauci. seln, mejtef i vjeronauka nije isto. isla sam i na jedno i drugo. vjeronauka nije nista nego etika - uce sta je dobro sta je lose. ja sam na vjeronauci ucila da kad vidim da je nekom nesto ispalo, da trcim za tom osobom i da vratim, da ne psujem, da pustim nekog da izrazi svoje misljenje prvo, pa tek onda da odgovorim, da se ne svadjamo, ne tucemo, dijelimo igracke... neces vjerovati, nisam u vojsci vjernika koji mehanicki ponavlja, bez razmisljanja. evo iskreno priznajem. treba dati mogucnost da ako neko hoce da mu dijete ide na vjeronauku, da ide, bilo islam, judaizam, krscanstvo, hinduizam, makar jedan ucenik bio. isto tako zbog djece treba organizovati poklone jer se svi sjecamo sta nam je to znacilo, pogotovo meni nakon rata. tad imati original barbiku kao da si astronaut.
dakle, sve je to divno bajno krasno sto se fino borite za ono sto vi mislite da je dobro, ali konkretno u ovom slucaju ima vaznijih stvari od rasprave oko vjeronauke i deda mraza. eto uspjeli ste se otarasiti arzije koja se kandzama zakacila bila za fotelju.
prvo prijaviti sve neregularne uciteljice, po mom misljenju, pa onda dalje u druge pobjede.
dakle, sve je to divno bajno krasno sto se fino borite za ono sto vi mislite da je dobro, ali konkretno u ovom slucaju ima vaznijih stvari od rasprave oko vjeronauke i deda mraza. eto uspjeli ste se otarasiti arzije koja se kandzama zakacila bila za fotelju.
prvo prijaviti sve neregularne uciteljice, po mom misljenju, pa onda dalje u druge pobjede.
- bez_ideje
#2214 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ono sto sam ja slusala na vjeronauci u osnovnoj skoli,nije imalo veze s etikom.......ama bas nikakve!
Pisala sam jednom o "provalama"...mrsko mi ponovo,a bilo je i stvari koje nisu ni za javnog iznosenja
Veronauci ko vjeronauci svaka cast,ko je zeli..........no,ne mijesati sa etikom i bontonom.Mnogi od predavaca ni sami nisu culi za to,a kamoli da predaju!
Pisala sam jednom o "provalama"...mrsko mi ponovo,a bilo je i stvari koje nisu ni za javnog iznosenja
Veronauci ko vjeronauci svaka cast,ko je zeli..........no,ne mijesati sa etikom i bontonom.Mnogi od predavaca ni sami nisu culi za to,a kamoli da predaju!
- minjonja
#2215 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
evo sad izbrojah 4 razlicita nastavnika vjeronauke koja su meni predavala i svaki je cas izgledao vise kao bosanski jezik. citali smo tekstove o Muhammedu, a.s., i na kraju analizirali. bio je pametan ovdje, bio hrabar ondje, bio posten ondje, oprostio ovome, oprostio onome... znaci veze sa mejtefom nije imalo gdje se ucile sure.bez_ideje wrote:Ono sto sam ja slusala na vjeronauci u osnovnoj skoli,nije imalo veze s etikom.......ama bas nikakve!
Pisala sam jednom o "provalama"...mrsko mi ponovo,a bilo je i stvari koje nisu ni za javnog iznosenja![]()
![]()
a svakako nece djeci od 4-5 godina objasnjavati dzenet i dzehenem, nego upravo sta valja-sta ne valja.
nejse, ja rekoh da ima vaznijih stvari od rasprave o vjeronauci i deda mrazu... evo majcina dusica napisa da ce djeca morati ici u jedan od osam vrtica. meni je to mnogo veci problem od ovo dvoje.
- bez_ideje
#2216 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Slazem se ja da je ovo "mali "problem u odnosu na druge......i pricamo iz licnog iskustva. Meni su predavala trojica i jedna vjerouciteljica.Prvi je odmah razdvajao razred na muski i zenski i davao minuse ko mu sjedi u ucionici bez marame(djeca od 7 i 8 godina),tad napustam vjeronauku..ponovo se upisujem u petom osnovne ,drugi je bulaznio o sejtanima i dzehenemu povazdan i govorio djeci s "nepodobnim" imenima da trebaju da uticu na roditelje da ih promijene ,opet se ispisujem,mjenjam skolu i u 8 od sege ponovo odem na vjeronauku,taj je patrolirao razredom i gledao jel se ko nasminkao ili cupao obrve pa donese nekih knjizurina sa 500 strana i trehne "osumnjicenoj" na stol...ko biva da se malo edukuje ,al mor'o u vojsku ili gdje vec...pa ga mjenjala nova nastavnica.....ta je sva poplasena vriskala da se ne zvizdi.....to priziva miseve,lupali nakve sure napamet za kaznu sto nismo otisli s njom u dzamiju (dobila zena brilijantnu ideju da nas povede u dzamiju...razred joj se osuo na putu....troje dosli do ciljaminjonja wrote:evo sad izbrojah 4 razlicita nastavnika vjeronauke koja su meni predavala i svaki je cas izgledao vise kao bosanski jezik. citali smo tekstove o Muhammedu, a.s., i na kraju analizirali. bio je pametan ovdje, bio hrabar ondje, bio posten ondje, oprostio ovome, oprostio onome... znaci veze sa mejtefom nije imalo gdje se ucile sure.bez_ideje wrote:Ono sto sam ja slusala na vjeronauci u osnovnoj skoli,nije imalo veze s etikom.......ama bas nikakve!
Pisala sam jednom o "provalama"...mrsko mi ponovo,a bilo je i stvari koje nisu ni za javnog iznosenja![]()
![]()
a svakako nece djeci od 4-5 godina objasnjavati dzenet i dzehenem, nego upravo sta valja-sta ne valja.
nejse, ja rekoh da ima vaznijih stvari od rasprave o vjeronauci i deda mrazu... evo majcina dusica napisa da ce djeca morati ici u jedan od osam vrtica. meni je to mnogo veci problem od ovo dvoje.
Elem...roditelji sretno s bagrom i samo ih jace pritisnite
- Zlata M.
#2217 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
iceman2010 wrote: Jesam li napisao da ne klanja? Uostalom vezano je za pitanje prije toga. Ipak priznajem da sam pretjerao i da sam trebao biti oprezniji kada sam ovo pisao. I pitanje koje sam postavio bilo je sugestivno. Nije smjelo biti. Evo ako je to uvrijedilo kolegicu javno se izvinjavam.
Nego, vidi ovo :
Ahmmed je napisao/la:
Sjećam se jedne reportaže, emitirane neposredno pred rat, iz Kaknja....O katolkinjama, koje su zajedno sa svojim komšinicama muslimankama, postile uoči Lejletul Kadra....bez želje da ulazim u bilo kakvu teološku raspravu o opavdanosti ramazanskog posta onih koji nisu muslimani, sjećam se sa koliko je topline jedna od tih žena, govorila o svom osjećaju ramazanskog posta....Inače, vjernica, odana svojoj Kraljevoj Sutjesci i sutješkom samostanu....
Kako je samo lijepo govorila o muslimanima i islamu, kako je prirodno akcentirala islamske pojmove, onim lijepim srednjebosanskim govorom.....Ne znam joj ime, počesto mi ta scena padne napamet,.....Nadam se da je živa i zdrava, nadam se da je preživjela teška vremena za kakanjske katolike....
( tema 'Ramazanski dragulji')
... i svima bi nesto toplo oko srca, zar ne ?
Zasto bi u obrnutom slucaju bilo drugacije ?!
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2218 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
napravili ste džumbus od teme
od sada budite oprezni... VRLO oprezni...
od sada budite oprezni... VRLO oprezni...
- ja.neron
#2219 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
ja nisam iz njihovog obdaništa

- poznanik
#2220 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ahmmed je napisao/la:
Sjećam se jedne reportaže, emitirane neposredno pred rat, iz Kaknja....O katolkinjama, koje su zajedno sa svojim komšinicama muslimankama, postile uoči Lejletul Kadra....sjećam se sa koliko je topline jedna od tih žena, govorila o svom osjećaju ramazanskog posta....Inače, vjernica, odana svojoj Kraljevoj Sutjesci i sutješkom samostanu....
Kako je samo lijepo govorila o muslimanima i islamu, kako je prirodno akcentirala islamske pojmove, onim lijepim srednjebosanskim govorom.....
Da li "Arzijina vjeronauka" u sarajevskim vrtićima budućim muslimanima postavlja temelj poštovanja, kakav je opisan u postu iznad, prema pripadnicima drugih vjeroispovjesti u BiH i ateistima posebno, ili obrnuto?
Volio bih pročitati @Ahmmede neki primjer u kojem BiH muslimanka poštuje komšinicu - pravoslavnu ili katolkinju uz njihov hrišćanski blagdan, ili možda jevrejski...
-
bogumil-8
#2221 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Teta Arziju treba poslati teta Zilhi (ona vodi narodnu kuhinju u Sarajevu) na doškolovavanje i uljuđivanje! Nek nauči šta je prava muslimanka.
-
iceman2010
#2222 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Mislis i gdje joj je mjesto? Ako nosi maramu kuhinja vrh? Jesi li to mislio ili se varam? Mislis li da se pokrivenoj zeni smije dopustiti da odskace od stereotipa zaostale i primitivne osobe iz ruralnih podrucja?bogumil-8 wrote:Teta Arziju treba poslati teta Zilhi (ona vodi narodnu kuhinju u Sarajevu) na doškolovavanje i uljuđivanje! Nek nauči šta je prava muslimanka.
- JThomas
#2223 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
mile ti majke, znaš li ti uopšte ko je tetka zilha?
-
iceman2010
#2224 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
pobrisan.
Last edited by iceman2010 on 20/09/2010 21:29, edited 1 time in total.
-
iceman2010
#2225 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Jok eto ti znas. Ja joj uz ramazan prije par godina nosio iftarske obroke koji su ostajali poslije zajednickih iftara jednog drustva u kojem se krecem. (Kompletni vec pripremljeni obroci cesto i za 20-tak osoba koji su ostali. Neko nije dosao i sl.)JThomas wrote:mile ti majke, znaš li ti uopšte ko je tetka zilha?