Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ILi još bitnije: Šta će ta Vasva uraditi u svom mandatu? Možemo li napraviti razuman spisak onoga što je potrebno promijeniti, kao prijedlog za Vijeće roditelja, te dati rokove?
ILi još bitnije: Šta će ta Vasva uraditi u svom mandatu? Možemo li napraviti razuman spisak onoga što je potrebno promijeniti, kao prijedlog za Vijeće roditelja, te dati rokove?
Vrlo dobro pitanje. Možda za početak da joj pomognemo da preživi, jer Arzija neće ostat dužna.....
Nego, na pitanja da ti pomognem:
1 to je do Skupštine KS, a pod
2 svakako je to mandat direktorice...
Sve je to lijepo i krasno, omrazena je otisla, ali ostaju stvari koje su zazivjele za njenog mandata.Ako se sada nista bitno ne desi po tim pitanjima, nista od svega-sjaši Kurta da uzjaši Murta!
Kako općenito ne vjerujem ovoj naci hunti na vlasti, nisam bas optimista da će se nešto bitno promijeniti(nadam se da se varam)!
Ali treba se nadati!
Odlazi cirkus iz našeg malog gradaaaa. Bravo za roditelje i građane! Ponosan sam na sve!
Jedini pravi put, gdje bi ovo bio prvi korak, je potpuna depolitizacija obrazovanja, odnosno biranje direktora svih obrazovnih ustanova od strane roditelja, pa čak i od učenika...
Ova sadašnja situacija rezultira jako lošim stvarima. Djeca su predmet političkih manipulacija nacionalšovinista a obrazovne ustanove su postale mjesto za regrutaciju novih „vojnika partija“. Neke inicijative postoje a ja se nadam da će se od njih izroditi konkretne inicijative.
Naravno i ovdje će građanski glas biti veoma koristan i možda presudan.
To je moguće. Gledao sam neki dan prilog na TV iz Goražda gdje roditelji biraju direktore škola. Tako se taj proces pretvara u prave izbore. Prijavljuje se nekoliko kandidata, iznose program rada, a izabran bude onaj za kojeg smatraju da će najbolje obavljati tu odgovornu dužnost.
valterbranisarajevo wrote:Odlazi cirkus iz našeg malog gradaaaa. Bravo za roditelje i građane! Ponosan sam na sve!
Jedini pravi put, gdje bi ovo bio prvi korak, je potpuna depolitizacija obrazovanja, odnosno biranje direktora svih obrazovnih ustanova od strane roditelja, pa čak i od učenika...
Ova sadašnja situacija rezultira jako lošim stvarima. Djeca su predmet političkih manipulacija nacionalšovinista a obrazovne ustanove su postale mjesto za regrutaciju novih „vojnika partija“. Neke inicijative postoje a ja se nadam da će se od njih izroditi konkretne inicijative.
Naravno i ovdje će građanski glas biti veoma koristan i možda presudan.
To je moguće. Gledao sam neki dan prilog na TV iz Goražda gdje roditelji biraju direktore škola. Tako se taj proces pretvara u prave izbore. Prijavljuje se nekoliko kandidata, iznose program rada, a izabran bude onaj za kojeg smatraju da će najbolje obavljati tu odgovornu dužnost.
Tako i treba, roditelji ne smiju posustati nikako. Evo nam zivog primjera kako glas javnosti, u ovom slucaju roditelja moze biti odlucujuci. Sa Arzijom je borba trajala dugo, ne znam koliko tacno, ali je ipak ona smjenjena na zakonit nacin.
Imala je jako zaledje i zato ju je bilo tesko maknuti! Mozda joj je i onaj orlic pomogao da odleprsa zajedno sa njim!
Novu direktoricu isto tako treba kontrolisati i puhati joj za vrat ako ne bude radila na dobrobit djece.
Moc ovog foruma ja dakeko veca nego sto mozemo pretpostaviti! Sigurna sam da mnogi politicari citaju sta ovdje svi mi pisemo i da donekle uvazavaju to.
Nakon što je Upravni odbor Javne ustanove Djeca Sarajeva juče jednoglasno smijenio dosadašnju direktoricu ove ustanove Arziju Mahmutović, te nakon što je na tu poziciju imenovana Vasvija Jajatović, koja je radila kao pedagog u vrtićima, Mahmutović je pokrenula tužbu protiv Vlade KS u kojoj je traženo da se postupak imenovanja odgodi do donošenja konačne presude.
Iz Zakonodavno-pravne komisije su saopštili da odluka o imenovanju nove direktorice JU "Djeca Sarajeva" nije važeća, te da je prijedlog o novom imenovanju proslijedio nevažeći Upravni odbor. Kako saznaje Dnevni avaz vršioci dužnosti Upravnog odbora su drugi put postavljeni na mandat od dva mjeseca, što je nemoguće prema Zakonu o imenovanjima FBiH.
Kako kaže predsjednik Zakonodavno-pravne komisije KS, Esad Hrvačić i da je Upravni odbor legalan, prekršen je zakon o predškolskom obrazovanju, jer je odbor dužan od Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo tražiti mišljenje o prijedlogu, što nije učinjeno.
Ekipa portala Source.ba je pokušala kontaktirati Arziju Mahmutović, koja ostaje na poslu dok se ova priča ne okonča, ali su nam iz njenog ureda rekli da ne daje nikakve izjave i intervjue za "nikakve medije i novinare".
Podsjećamo vas da je u vrijeme mandata Arzije Mahmutović Djed mraz "izbačen" iz vrtića, uvedena je islamska vjeronauka, te su u vrijeme "svetog mjeseca" Ramazana u sarajevskim obdaništima organizovani nastupi hora Gazi Husrev-begove medrese. Vijeće roditelja Javne ustanove „Djeca Sarajeva” još u aprilu je ove godine je izglasalo nepovjerenje direktorici Arziji Mahmutović, te tražilo njenu smjenu. Roditelji su tada u svom saopštenju naglasili da je ta odluka donesena na osnovu više pokazatelja o mobbingu unutar ove ustanove, kao i na osnovu sumnji o zloupotrebi položaja direktorice Arzije Mahmutović.
Izgleda da je zakonski u pravu - Ponovo je imenovan (skoro) isti VD UO!
Osim promjene clana ispred VR (jednog) ostala 4 su bila ista. Po zakonu nazalost to ne ide. VD se moze imenovati samo jednom
Iako su svi ocekivali da na to nece biti primjedbi jer je premijer dao odobrenje da se to uradi i imenuje VD UO (i prvi VD je imenovan ilegalno, samo tad niko nije reagovao)
Stvarno, kakav je to obraz? Dok roditelji, uposlenici i vlada unisono vicu "Arzija, odlazi", ona se drzi za fotelju kao macka za drvo. Svako sa imalo osjecaja casti bi otisao ako vec nije zeljen.
S obzirom da smo okruzeni neobrazovanim i nepismenim ljudima,tesko je objasniti ljudima kako ustvari stvari stoje.
Gospoda Arzija je dobila razrijesenje duznosti,kao sto je nova direktorica dobila rijesenje.
VD UO prvi bio je "legalan<",jer je jedan od clanova roditelja glasao za nju.Da li je to uradio kako bi bnam pokazao da ima jos uvijek bijednih ljudi u ovom gradu koji su se spremni prodati za male pare,ili zato sto mu je to "savijest" nalagala, ne znamo ali znamo da nije zastupao stav roditelja,iako je to bio primaran zadatak.
Drugi VD UO je imenovan na osnovu skroz drugog zakona,i naravno da nije "legalan",jer ne daje podrsku Azraelu.
Ali pravda uvijek dode,iako moramo cekati puno na nju,ali,ona je tu.Samo malo strpljenja,jer ce jos stosta isplivati na povrsinu,narednih sedmica
Fiona da je tako kako kazes danas bi na mjestu direktora bila Vasvija, a koliko citam nije, znaci pismen ili nepismen neko bio to su cinjenice.
Dakle tesko da ce se ovo rijesiti ubrzo, tako kaze i ovaj iz zakonske komisije KS /jucer u havazu/, nije legalno ovo, nije ono, i da je legalno ovo prvo ono drugo nije pa tako dalje do besvijesti....
Opet ce na kraju zadnju rijec dati politika a ne roditelji, kao i uvijek
Stvarno, kakav je to obraz? Dok roditelji, uposlenici i vlada unisono vicu "Arzija, odlazi", ona se drzi za fotelju kao macka za drvo. Svako sa imalo osjecaja casti bi otisao ako vec nije zeljen.
nazalost, glupavi uposlenici vicu "Arzija, ostani". Neku noc je na tvsa bio prilog o tome kako joj sindikat daje podrsku, kako je ona njih "izvukla iz krize" bla bla bla....
Ženo draga, de odstupi jednom...koji to debelokožac mora biti, da izdrži sve pritiske...ja bih se stidjela izaći na ulicu, da su me ovoliko isprozivali...uhvatila se i ne pušta...
MOgu li se vrtići posmatrati odvojeno od osnovnog obrazovanja, osnovno obrazovanje odvojeno od visoko-školskih ustanova.... može li se sve to odvojiti od haustora, mahale... avlije neke... od tramvaja... ili od komplet društva u kojem živimo... ?
Moj stav je da ne može... mi smo otišli u desno, neko manje neko više... no generalno ovdje se ne poštuju drugi i drugačiji, tolerancije nema skoro ni u tragovima... pojedinca nema na mapi.. sve sami torovi, tarabe, ograde, masovna hipnoza i histerija... ovdje još uvijek caruju naši i njihovi samo što mojih više nema...
Sve u svemu.... frustracije svoje prenijeli smo na djecu malu... nismo hrabri ni odgovorni ni mrvu jednu da bar djeci pružimo sve ono što zaslužuju... pa mi smo lično i personalno pustili Arziju da se hadžija i izživljava po nalogu nekih ljudi nad najmađom rajom....
Vasva Jajetović
"Ako roditelji to žele, Djed Mraz se vraća u vrtiće"
Vlada Kantona Sarajevo u srijedu je dala svoju saglasnost v.d. Upravnog odbora Javne ustanove "Djeca Sarajeva“ da Vasvu Jajetović, pedagoga i psihologa, imenuje za direktoricu ove ustanove na mandatni period od četiri godine. Sa novoimenovanom direktoricom razgovarali smo o njenim planovima vezanim za naredni mandat, problemima u JU, održavanju vjerske poduke i "povratku“ Djeda Mraza u sarajevske vrtiće...
Razgovarao: Adis Karadža
Na intervju pred članovima v.d. UO iznijeli ste svoje planove i prijedloge kako poboljšati funkcionisanje Javne ustanove Djeca Sarajeva. O čemu se tačno radi?
Ono što je osnovno, to sam rekla i v.d. Upravnom odboru, je da ćemo nastojati ići naprijed, bez osvrtanja na ono što se događalo u prethodnom periodu. Ono što se treba planirati je poboljšanje i vraćanje poljuljanog ugleda odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.
Najosnovnije je da se predškolskom odgoju da ono mjesto koje ono zalužuje. To je prva karika u odgoju i obrazovanju naše djece, naših Bosanaca i Hercegovaca. Smatram da prije svega moramo povećati kapacitet vrtića i da što više djece obuhvatimo predškolskim odgojem, da se uslovi života, igre i razvoja djece u vrtićima poboljšaju koliko je to moguće.
Na koji način to planirate ostvariti?
Prije svega, želim formirati jak menadžment koji treba da bude homogen, stručan i jak, njegovati timski rad na nivou vrtića i organizacione jedinice, ali i na nivou kompeltne JU. Moramo voditi računa o racionalizaciji radnih mjesta, trebamo primijeniti multidisciplinarni pristup timskom radu, što znači da stručnjaci iz različitih oblasti moraju biti prisutni u procesu rada JU "Djeca Sarajeva“.
U rad i funkcionisanje JU "Djeca Sarajeva“ bila je upletena i politika. Kako se namjeravate oduprijeti politizaciji rada ustanove na čijem ćete čelu biti naredne četiri godine?
Smatram da je ovo oblast od posebnog značaja kao što i piše u zakonu i politika bi trebala tu igrati najmanju ulogu. Djeca dolaze i odlaze iz vrtića i mi nemamo šta čekati. Godine koje djeca provode u vrtiću su najznačajnije doba u njihovom razvoju. Od prve do treće godine se odvija najbrži razvoj djetata i ono što se tada propusti se kasnije nigdje i nikako ne može nadomjestiti. Ne znam da li će sada zbog finansija doći u pitanje obavezan predškolski odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo od naredne godine, ali se nadam da se to neće desiti.
Kakva će biti Vaš odnos sa roditeljima djece iz vrtića?
Jedan od prioriteta je razvijanje partnerskih odnosa sa roditeljima i to ne samo sa roditeljima koji su u Vijeću roditelja ili Upravnom odboru, nego sa svim roditeljima. Mi računamo na ono što je sada moderno u pedagogiji i psihologiji, a to znači da je dijete u centru zbivanja, sve se radi za njegovu dobrobit, aspekti razvoja djeteta su najbitniji i mi ćemo jednostavno nastojati da dijete bude u centru pažnje.
Kakav je odaziv djece u vrtiće kada je u pitanju Kanton Sarajevo?
Vrlo je mali obuhvat djece koja idu u vrtiće i u Bosni i Hercegovini i u Kantonu Sarajevo. Po nekim procjenama je to između 12 i 20 posto, a prije je taj procenat iznosio šest posto. Činjenica je da malo djece imamo u vrtićima i kompletna pedagoška i roditeljska kultura se mora podići na viši nivo. Također, moraju se tražiti novi izvori finansiranja i moraju se možda promijeniti načini na koji se dolazi do novca, jer vrijeme prolazi i mi nemamo šta čekati.
Kako vratiti poljuljani ugled JU "Djeca Sarajeva“ i na kakav ćete se način odnositi prema javnosti i medijima?
Ja sam dugo vremena razmišljala da li je nama potrebna takva vrsta reklame i smatram da su nama mediji potrebni u nekom pozitivnom svijetlu kako bi imali što više menadžerskih klijenata i roditelja koji žele smjestiti djecu u vrtiće.
Ne znam zašto smo toliko medijima zanimljivi, i u školama se dešavaju različite stvari, i ne znam zašto postoji toliki interes javnosti za ono što se dešava u JU "Djeca Sarajeva“. S obzirom da su roditelji jedni od sufinancijera, smatram da je to razlog zbog kojeg svi žele više otvorenosti i odgovara na pitanja šta, kako i kada.
Da li će se u vrtićima JU "Djeca Sarajeva“ nastaviti vjerska poduka?
Kada posmatramo razvoj djeteta shvatamo da je ono posebno biće i sve ono što dobija u razvoju dolazi iz kuće i takvo dolazi nama u vrtić. Mi nismo zamjena, već samo dopuna za kuću. Ako u kući postoji, i ako roditelji tako žele, treba da postoji vjerski odgoj i u vrtiću. Kod nas postoji vjerska poduka koja nema veze sa vjerskim ritualima. To su prije svega primjerene priče i sadržaji tipa šta je dobro, šta je loše, s ciljem da se razvija moral i formira kompletna ličnost i da se djeci postave norme ponašanje.
Mislim da će se nastaviti sa tim ako to roditelji žele. Mi smo proveli anketu i više od 600 roditelja je željelo da njihova djeca imaju vjersku poduku. Mi pružamo mogućnost i svim drugim konfesijama da to odaberu ako žele. Ako ne bude zainteresovanih prilagodit ćemo interesu onih koji jesu. Član Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju garantira vjerske slobode i to ne možete zabraniti, jer takav Zakon daje mogućnost i tu ne vidim nikakvih problema.
Hoće li se "vratiti“ Djed Mraz?
Ne vidim u tome nikakvih problema. Svugdje gdje roditelji i odgajatelji budu cijenili da žele Djeda Mraza, ja ne vidim razloga zašto ga ne bi bilo.
(Sarajevo-x.com)