GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
akcid

#9701 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by akcid »

bach wrote:Gledam ove banjalučke Centrotranse...

Manje više isti autobusi ( MAN proizvodnja ), kao i oni koje je GRAS dobio 98 ili 99 godine. GRAS - ovi su se odavno raspali, banjalički kao novi.

Takođe među banjalučkim Centrotrasima vidio sam i KAROSA autobuse , one koje je GRAS dobio neposredno nakon rata. Mislim da GRAS nema više niti jednog.

Kako je to moguće?

Postoje li različitosti u kulturi stanovništva ova dva grada, pa da je to razlog?
goran16v

#9702 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

mahalas505 wrote: Sad se malo pravimo blesavi. Ja ti kazem radnicima nije ostavljeo da se bore protiv kriminala. Njimu su bila ugrozena radnicka prava, i oni su reagovali. A druga je sada prica sto je krsenjem nekih prava, ne svih, se tretira takodjer kao kriminal. Sta je bilo kasnije poslije smjene, jel bilo kakvih osudjenih za kriminal, da nisu opet krivi radnici zbog toga?
Sve i da jeste tako, a nije, radniima ne samo da je ostavljeno da se bore protiv kriminala unutar svoje firme nego im je to zakonska obaveza i duznost, njima su bila ugrozenija prava 98. nego 2005. pa se nisu bunili, a zadto je to tako meni i mnogima je naravno jasno, samo oni koji od radnika prave nevinascad ne zele da odgovore.
goran16v

#9703 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Manje više isti autobusi ( MAN proizvodnja ), kao i oni koje je GRAS dobio 98 ili 99 godine. GRAS - ovi su se odavno raspali, banjalički kao novi.

Takođe među banjalučkim Centrotrasima vidio sam i KAROSA autobuse , one koje je GRAS dobio neposredno nakon rata. Mislim da GRAS nema više niti jednog.

http://img207.imageshack.us/img207/2926 ... ard02z.jpg
http://www.ht-busser.dk/billeder/JKP_Gr ... -MAN)a.JPG[/img]

Kako je to moguće?
Nama u donaciji posalju 15 god star autobus k'o lampa, moze vrtit jod godinama, a kod nas se za 15 god nov bus raspadne, rashoduje i ispila.
mahalas505

#9704 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

goran16v wrote:
mahalas505 wrote: Sad se malo pravimo blesavi. Ja ti kazem radnicima nije ostavljeo da se bore protiv kriminala. Njimu su bila ugrozena radnicka prava, i oni su reagovali. A druga je sada prica sto je krsenjem nekih prava, ne svih, se tretira takodjer kao kriminal. Sta je bilo kasnije poslije smjene, jel bilo kakvih osudjenih za kriminal, da nisu opet krivi radnici zbog toga?
Sve i da jeste tako, a nije, radniima ne samo da je ostavljeno da se bore protiv kriminala unutar svoje firme nego im je to zakonska obaveza i duznost, njima su bila ugrozenija prava 98. nego 2005. pa se nisu bunili, a zadto je to tako meni i mnogima je naravno jasno, samo oni koji od radnika prave nevinascad ne zele da odgovore.
Ko pravi nevinasnce od radnika? Citava moja poenta je da treba poceti firmu cistiti od vrha, tu se postize najveci i najdugotrajniji uspjeh. Radnike je tu najlakse kazniti. Pa ti isto kao da ne vidis da ce sa Grasom desiti isto kao i sa dosadasnjom privatizacijom.
uglavnomja

#9705 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by uglavnomja »

ne bih da ovo spustim na nivo: vid mu gl0ve :-)

ali objektivno, kakav dojam na vas ostavljaju one face sto su se slikale na fici oldtajmeru :?:

meni najvise slice na sibicare i one sto pradaju vijecnicu i slicne :run:
DON_eARL

#9706 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DON_eARL »

Blago tebi kad po izgledu stječeš dojam o ljudima, baš si objektivan. :-)

Zapitaš li se onda ikada na koga ti ličiš drugim ljudima? :skoljka:

Ima li gdje revizora? Ja još uvijek nisam sreo ni jednog. :D
dezurni_ucenik

#9707 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dezurni_ucenik »

Vidio sam ih danas ali nisu ulazili u tramvaj.
goran16v

#9708 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

DON_eARL wrote:Blago tebi kad po izgledu stječeš dojam o ljudima, baš si objektivan. :-)

Da li te treba podsjetiti da je dojam osim izgledom upotpunjen jebanjem firaunske majke i hrakanjem sofera?
bach

#9709 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bach »

goran16v wrote:

http://img207.imageshack.us/img207/2926 ... ard02z.jpg
http://www.ht-busser.dk/billeder/JKP_Gr ... -MAN)a.JPG[/img]

Kako je to moguće?
Nama u donaciji posalju 15 god star autobus k'o lampa, moze vrtit jod godinama, a kod nas se za 15 god nov bus raspadne, rashoduje i ispila.
Sjećam se prija četiri - pet godina kada je GRAS kupio IKARBUSE ( što je samo po sebi budalaština, ali GRAS je GRAS - tu ništa ne iznenađuje). Dakle: GRAS -ov terminal na Ilidži, na novim IKARBUSE SE nešto nije uredu sa brisačem, olabavio se a kiša je nešto padala. Vozač zove "bazu" i traži majstora . Za koji minut dolazi "majstor". Radi se balavcu, klošarasko - mahalaškog držanja koji u ruci nema nikakav alat osim ČEKIĆA. Čovjek bi očekivao da osoba koja održava tako skupu i sofisticiranu stvar kao što je autobus, bar ima neku kutiju za lat, ključ, šarafciger kliješta. Ništa GRAS ov majstror nema, osim čekića, kojim je počeo udarati po brisaču, umjesto da skine brisač, vidi gdje je kvar i jednostavno zategne šaraf. Zato je čekićem slomio olastike, oštrtio brisač, ulubio poklopac motora na novom autobusu i oštetio boju.

Tako GRAS - ovi radnici čuvaju svoju imovinu.

Vozio sam se prošle ili pretprošle zime u njihovim autobusu na liniji Stup - Vogošća, ka je bus, zbog ćelavih guma proklizao na stajalištu kod OMV pumpe u Briješću, zabivši se u stajlište, nakrivivši ga. Autobus je takođe bio oštećen, ali to vozača nije bilo briga. Ne vjeruje da je ikome prijavio ovo što se desilo jer sam narednih mjeseci viđao taj isti bus da ga je iko popravio.

Jednom se na Ilidži, na terminalu pokvario amsterdamski tramvaj ili je nestalo struje, ali je unutra ostao "zarobljen" vozač. Na njegovu nesreću, vrata ovih tramvaja se ne mago tako razvaliti kao kod ČKD -a. U želji da oslobode kolegu iz zaključanog tramvaja, skupilo se 2 / 3 grasovaca sa Terminala, te ramenima, rukam i glavama upiru i lupaju
u vrata,a gura i nesretnik iznutra, sve na ho-ruk. Ništa im to nije pomoglo. Psuju onu viču, svađaju se međusobno...Onda su našli neke pajsere i bukvalno odvalili vrata.

Ipaka, pravi je doživljaj sjediti naprijed i slušati razgovore njihovih vozača, dispečera i radinice, ptem radio veze. Ti razgovori me podsjećaju na javljanja radiomatera iz opkoljenih gradova

- Meša, evo me niz Rakovicu, gume su mi slab obje, ne znam kako ću se spustiti. Je li Žuti ostavio onu dumo što je obećo
- Hajd samo polako, uz Allahaovu pomoć, smo dođi do Ilidže, pa ćemo nešto vidjeti. Nema gume, otišla na 446. Odmah im trebala, nema ko da ih zamijeni

Onda se sa druge strane čuje bogaranje. kletve spominjanje matere i petom i desetom. Onda se vozač požali kako u motoru nema kapi vode i kapi ulja, ako ne rade kočnice i ako svi mofu izginuti... Onda sam sebi pokuđam dočarati kako u nekim autobusu u kojemima možda 280 duša i koji juri niz brdo ne rade koćnice, motor samo što se ne zapali, a gume mogu svaki čas eksplodirati... I da im to može biti posljednji momenat u životu

horor, strah, užas GRAS

DON_eARL

#9710 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DON_eARL »

goran16v wrote:
DON_eARL wrote:Blago tebi kad po izgledu stječeš dojam o ljudima, baš si objektivan. :-)

Da li te treba podsjetiti da je dojam osim izgledom upotpunjen jebanjem firaunske majke i hrakanjem sofera?
Nisam konkretno mislio ni na koga, jer ne'am veze o kome priča, samo općenito iznosim stav o "objektivnosti". :D
goran16v

#9711 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Kad smo kod stanja autobusa, da ne idem u raspad ispod lima, neki dan, 15 min poslije prekida obustave gledam kod Bitumenke zglobni IKARBUS, to je s r a m o t a!!! Valjda je bio prekriven reklamama i kad su savjesni i posteni radnici GRAS-a pazljivo skidali reklame (za to im je inace potrebna subvencija) povukli su boju sa 2/3 busa i sad je bus crno-zuto ruglo, a i ono sto je ostalo zuto je imazano ljepilom od reklama. One blaze varijante slicnih simptoma kakvih je malo milion da nisu u stanju da maknu ljepilo s buseva poslije skidanja reklama, pa su uljepljeni i umazani i nemoguce ih je oprati - da ne pominjem
anonimnaosoba

#9712 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by anonimnaosoba »

pa ja sam viđ'o siv autobus na Drveniji često (također vjerovatno otišla boja od skidanja reklama), tako da me ni to ne čudi...

velika većina ljudi u GRAS-u je neproduktivna, a kad bolje skontam, i što bi radili kako treba, četverocifrena plata, mora biti redovna, inače štrajk, pa i tu haman 3-4 dana odmora mjesečno...
zmajadaH

#9713 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zmajadaH »

respo wrote: ja tebi govorim da znam ne trebaju mi ni 100% dokazi opipljivi da bi prijavio i lutriju i bh telekom i svaku firmu
to se sve prica al niko ne govori imena
da znam od bilo koga bar ime i 50% da sam siguran prijavio bih
u tome je sva caka
isto kao sto policija uglavnom zna ko dila al ne mogu dici optuznicu
zato govorim siguran sam da kradu preko tendera nabavki klinaca palaca ne samo u lutriji nego bilo gdje al niko ne govori imena
upravo zbog ovoga ti govorim ne isplati se njima krasti na kuglicama jer ionako to ima svoj fond i lako je za otkriti jer si na tv-u dok se izvlaci dok ovamo na tim nabavkama se i ne zna ni kad su ni sta se nabavlja ni nista

pitam tebe hipoteticki koji bi nacin kradje izabrao od ova 2?

malo Off topik, izvinjavam se.

Prijatelju, evo ti izvor, imena, prezimena, funkcije, organizacije, kompanije, političari, datum.Sve u full (kao oprema u autu) :mrgreen:

SARAJEVO - „Slobodna Bosna“ došla je u posjed obimne dokumentacije iz koje je vidljivo da je je privatna tvrtka „BS Telecom“, čiji su vlasnici bliski prijatelji Zlatka Lagumdžije, sudjelovala u kreiranju/namještanju unosnih tendera BH Telecoma na kojima je kasnije sudjelovala i pobjeđivala

Upravu najprofitabilnije kompanije u državi, BH Telecoma, od prije nekoliko dana snažno potresa korupcijska afera u čijem su središtu novoinstalirani SDP-ovi kadrovi u vrhu kompanije, Kemal Kačapor i Dženana Muračević, te privatna informatička kuća iz Sarajeva BS Telecom, čiji su suvlasnici vrlo bliski vrhu SDP-a i njegovom lideru Zlatku Lagumdžiji. Na pomalo zagonetan način otkrivena je obimna dokumentacija iz koje je vidljivo da su SDP-ovi kadrovi u vrhu BH Telecoma bahato kršili Zakon o javnim nabavkama jer su kreirali i usklađivali tendersku dokumentaciju prema interesima privatne informatičke kuće BS Telecom.

Dio ove obimne dokumentacije nalazi se i u posjedu Slobodne Bosne.

„PRESRETNUTE“ E-MAIL PORUKE

Kako smo rekli, glavni akteri ove afere nalaze se u samom vrhu BH Telecoma. Kemal Kačapor je član Nadzornog odbora BH Telecoma a Dženana Muračević je članica šestočlane Uprave neposredno zadužena za Direkcije za informacione tehnologije BH Telecoma. I Kačapora i Muračevićevu imenovao je SDP sredinom prošle godine u velikoj akciji sječe kadrova poraženih stranaka.

BS Telecom je privatna informatička kuća sa sjedištem u Sarajevu koja je zapravo firma-kći mnogo poznatije firme Strom iz Praga čiji su vlasnici Miodrag Škrbić, Mirko Jelčić, Nihad Hurem i Sulejman Jahić. Direktor BS Telecoma je Emir Hurem, najbliži rođak Nihada Hurema, jednog od osnivača i suvlasnika Stroma i BS Telecoma.

Svojevremeno, kada se branio od stalnih ataka Dnevnog avaza koji ga je optuživao za protežiranje Stroma na tržištu BiH za vrijeme vlasti Alijanse, šef SDP-a Zlatko Lagumdžija priznao je da su vlasnici Stroma njegovi prijatelji.

„Strom je jedna od uspješnijih firmi i zašto bih ja bio diskriminisan zbog svojih prijatelja, ili oni zbog mene“, izjavio je šef SDP-a Zlatko Lagumdžija u razgovoru za magazin Dani.

Nedugo nakon osnivanja BS Telecoma, Strom je u Sarajevu instalirao još jednu firmu - prvi alternativni telekom opereter T3, čiji je direktor sve do sredine protekle godine bio još jedan Lagumdžijin „slučajni prolaznik“ Elvedin Grabovica, aktuelni direktor Elektroprivrede BiH.

No, ni BS Telecom a ni T3 u protekloj deceniji nisu ostvarili poslovne rezultate vrijedne pažnje. Međutim, posao im je naglo krenuo od sredine protekle godine kada je glavne poluge vlasti u Federaciji BiH preuzeo SDP.

Prema raspoloživoj dokumentaciji, BS Telecom je tokom posljednjih desetak mjeseci sklopio ukupno sedam poslovnih ugovora - svih sedam s BH Telecomom, odnosno s Direkcijom za informacione tehnologije na čije je čelo SDP instalirao Dženanu Muračević.

A kako je BS Telecom sklapao poslove s BH Telecomom, svjedoči i dvadesetak „presretnutih“ e- mail poruka u kojim Dženana Muračević i Emir Hurem iscrpno pretresaju tendersku dokumentaciju i „štimaju“ je preme interesima BS Telecoma.

Tako u jednoj e-mail poruci (16. novembra 2011. godine), Dženana Muračević obavještava Emira Hurema da mu je prije objavljivanja tendera stavila na raspolaganje dokumentaciju na čiji sadržaj ovaj može utjecati.

„Hajde, pročitaj i daj sugestije“, piše u privatnoj poruci Dženane Muračević upućenoj Emiru Huremu, jednom od potencijalnih sudionika na tenderu!

Na istu poruku, Hurem odgovara: „Pričao sam s Kemom jučer, ako treba da ti pomognemo oko tenderske dokumentacije“

„Kemo“ iz Huremove poruke zove se Kemal Kačapor i član je Nadzornog odbora BH Telecoma!

U jednoj ranijoj poruci Dženana Muračević sugerira Emiru Huremu da svoju ponudu na predstojećem tenderu podigne s 250 na 280 hiljada KM.

„Mi imamo 250.000 KM, ali ja ću uzeti još para od drugih projekata (30.000 KM)...Kada objavimo tender ponudićeš veću cijenu i pregovorima doći do cijene od 280.000 KM“.

KONSULTANTSKI ANGAŽMAN BS TELECOMA

Zahvaljujući više nego prijateljskom držanju Dženane Muračević, Hurem je prije objave tendera imao priliku proučiti i sugerirati promjene tenderske dokumentacije za projekat NTS billing, a pozvan je i na privatne konsultacije oko projekta KAMS koji je tek u pripremi.

„Šaljem ti tendersku dokumentaciju NTS billinga, pročitaj i daj svoje sugestije. Što se tiče KAMS-a, ja ću napisati svoje mišljenje ispred direkcije IT. Pravila sam neke analize i slažem se sa tvojim mišljenjem. Po meni je koncept konsolidacije mobilne pogrešan. Hajde, javi se po ovom pitanju, trebam u dva dana dati svoje mišljenje po pitanju KAMS-a...“, piše u jednoj od poruka Dženana Muračević iz koje se može jasno zaključiti kako direktor BS Telecoma Emir Hurem ima poseban, privilegirani status koji podrazumijeva ne samo (protivzakonito) pravo da sudjeluje u kreiranju tenderske dokumentacije nego i pravo da sudjeluje u kreiranju poslovne politike BH Telecoma.

Hurem je redovno dobivao sve važne informacije iz DIT-a (Direkcija za informacione tehnologije) na čijem je čelu Dženana Muračević, ali i ostalih sektora BH Telecoma koji su tijesni surađivali s DIT-om na različitim projektima.

U jednoj e-mail poruci Hurem pita Murečevićevu koji će sektor raspisati tender i koliko iznosi budžet tendera (nije navedeno o kojem je tenderu riječ) na šta mu ona odgovara da je budžet 600.000 KM (kao i ranije) i da će tender pokrenuti BH mobile, ali da „DIT i BH mobile pišu zajedno tendersku“!

Nema nikakve sumnje da je Dženana Muračević prekršila sve temeljne odredbe Zakona o javnim nabavkama čiji je smisao upravo u tome da posao javih nabavki bude dostupan svima i pod jednakim uvjetima. Striktna primjena ovog Zakona podrazumijevala bi obavezu uprave BH Telecoma da retroaktivno poništi sve ranije raspisane tendere za koje se nesumnjivo utvdi da su bili podešeni prema nekom od favoriziranih dobavljača. To je vjerovatno i razlog što se uprava BH Telecoma još nije javno oglasila o korupcijskom skandalu o kome se već danima priča po hodnicima kompanije. Kako nezvanično doznajemo, uprava BH Telecom namjerava pokrenuti internu istragu od čijih rezultata zavisi hoće li se afera raspetljati pred pravosudnim institucijama BiH ili će se slučaj okončati na internim disciplinskim organima kompanije.

(Slobodna Bosna)
Troll_Happens

#9714 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Troll_Happens »

na cemu sjedimo :shock: :-)

Code: Select all

http://www.facebook.com/photo.php?v=137043253143967
Bodkin

#9715 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Bodkin »

Troll_Happens wrote:na cemu sjedimo :shock: :-)

ma ovo nije u dure nesto :)
hhaarree

#9716 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hhaarree »

:shock:

:lol: :lol: :lol: :lol: :?
goran16v

#9717 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

anonimnaosoba wrote:pa ja sam viđ'o siv autobus na Drveniji često (također vjerovatno otišla boja od skidanja reklama), tako da me ni to ne čudi...

velika većina ljudi u GRAS-u je neproduktivna, a kad bolje skontam, i što bi radili kako treba, četverocifrena plata, mora biti redovna, inače štrajk, pa i tu haman 3-4 dana odmora mjesečno...
To kako gule reklame sa vozila i na sta vozila lice poslije je najbolji odrza odnosa radnicima prema firmi i alatu za zivot, a to nema veze sa subvencijama, vladom KS itd.
Zvanicna boja GRAS-ovih vozila je zuto-plava neki dan pored mene na semaforu uredno plavo-crveni tramvaj sa reklamama Radio Mira-a (SFOR-ov radio), a taj radio ukinut prije skoro 7 godina!!!!!!
vješalica

#9718 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

ovo je ocito u srbiji snimano
Logovan

#9719 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

A izgledaju čisto. :mrgreen:
Dr. Kuca

#9720 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Radnici nista nisu špostigli, izgubili 9 dnevnica ostetili preduzece za 400.000 KM slijedeci budale i placenike. Brao Grasovci :thumbup:
goran16v

#9721 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Dr. Kuca wrote:Radnici nista nisu špostigli, izgubili 9 dnevnica ostetili preduzece za 400.000 KM slijedeci budale i placenike. Brao Grasovci :thumbup:
Pitanje je sta su mislisli da postignu? Mozda da im se iplate dugovanja, povecaju subvencije, uplate doprinosi i obnovi vozni park, a da ne diraju plate i broj zaposlenih???? Nema te vlade koja bi na to pristala taman da im je babo premijer KS jer bi za 5 god opet bio isti problem! :lol:
akcid

#9722 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by akcid »

Po sistematizaciji poslovanja i radnih mjesta u GRASu, koju su sačinili uprava GRASa i ministarstvo saobraćaja KS, optimalan, potreban broj zaposlenih u GRASu je 2.300. Danas GRAS ima 1.700 zaposlenih.

Nisu zaposlenici GRASa određivali visinu svojih plaća, nisu oni određivali visinu naknade za topli obrok, nisu oni odlučivali o nabavkama opreme i rezervnih dijelova, nisu oni... Odlučivala je Uprava GRAS-a - direktori i Nadzorni odbor, a sve te odluke verificirala Vlada i Skupština KS.

Kako sada zaposleni GRASovci mogu snositi odgovornost za kompletan javašluk i vjerovatno nagomilani kriminal u svojoj firmi?
kojeime

#9723 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kojeime »

akcid wrote:Po sistematizaciji poslovanja i radnih mjesta u GRASu, koju su sačinili uprava GRASa i ministarstvo saobraćaja KS, optimalan, potreban broj zaposlenih u GRASu je 2.300. Danas GRAS ima 1.700 zaposlenih.

Nisu zaposlenici GRASa određivali visinu svojih plaća, nisu oni određivali visinu naknade za topli obrok, nisu oni odlučivali o nabavkama opreme i rezervnih dijelova, nisu oni... Odlučivala je Uprava GRAS-a - direktori i Nadzorni odbor, a sve te odluke verificirala Vlada i Skupština KS.

Kako sada zaposleni GRASovci mogu snositi odgovornost za kompletan javašluk i vjerovatno nagomilani kriminal u svojoj firmi?
Bolfd:

Pa sada je doslo vrijeme da se broj radnika i visine plata smanjuju, i kako radnici GRAS-a nisu odlucivali kada su se plate povecavale i ljudi zaposljavali, ne mogu odlucivati ni sada kada treba smanjiti i plate i broj zaposlenih. Tako da kako su prihvatili odluku drugog da im plate rastu sada na isti nacin, mirno i dostojanstveno, neka prihvate da im plate idu dole i da broj zaposlenih se smanji pa oni koji budu imali srecu da rade radice vise.

Dakle ko je donio jednu odluku donijece i suprotnu, a radnici GRAS-a da sute i rade.

Italik:

Ako znas da neko vrsi ili je izvrsio krivicno djelo a nisi prijavio, krivicno si odgovoran. Znaci ako si vidio kolegu koji je povukao iz rezervoara autobusa malo nafte da natoci u svoj auto, a nisi ga prijavio, krivicno si odgovoran. Pa stampanje kupona i preprodaja na ulci, itd. Tako su odgovorni za nagomilani javasluk i kriminal u firmi. To jeste, tako su odgovorni oni koji nisu direktno krali, to jeste nisu sami vukli naftu ili svercali kupone. itd. Ovi drugi su kriminalci po definiciji.
goran16v

#9724 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

akcid wrote:Po sistematizaciji poslovanja i radnih mjesta u GRASu, koju su sačinili uprava GRASa i ministarstvo saobraćaja KS, optimalan, potreban broj zaposlenih u GRASu je 2.300. Danas GRAS ima 1.700 zaposlenih.

A da li ti je ikad palo na pamet da se sitematizacija radi prema kapacitetu voznog parka i sredstava, da je ta sistematizacija radjena za 100% popunjenost, a da je trenutno na 40% od toga, da se ne zna da li ce se ikad vratiti na tih 100% i da ih je do tad 800 viska?
Kako zaposleni mogu snositi odgovornost za kompletan javasluk i vjerovatno nagomilani kriminal u svojoj firmi??? Da li si ti ozbiljan???? Za pocetak tako sto su falsifikovanjem kupona, karata, kradjom djelova, maziva i nafte itd itd dio tog kriminala i javasluka i tako sto su bili duzni koristiti pravna sredstva za ukazivanje na kriminal a nisu.
akcid

#9725 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by akcid »

kojeime wrote:Pa sada je doslo vrijeme da se broj radnika i visine plata smanjuju, i kako radnici GRAS-a nisu odlucivali kada su se plate povecavale i ljudi zaposljavali, ne mogu odlucivati ni sada kada treba smanjiti i plate i broj zaposlenih. Tako da kako su prihvatili odluku drugog da im plate rastu sada na isti nacin, mirno i dostojanstveno, neka prihvate da im plate idu dole i da broj zaposlenih se smanji pa oni koji budu imali srecu da rade radice vise.

Dakle ko je donio jednu odluku donijece i suprotnu, a radnici GRAS-a da sute i rade.
Tako je. I zaposlenici u GRASu nisu bojkotirali rad zbog smanjenja njihovog broja ili snižene plaće, već zbog njene isplate u dva dijela i zbog neisplaćene naknade za topli obrok. Tako piše u jednom od njihovih obrazloženja obustave rada.
Italik:

Ako znas da neko vrsi ili je izvrsio krivicno djelo a nisi prijavio, krivicno si odgovoran. Znaci ako si vidio kolegu koji je povukao iz rezervoara autobusa malo nafte da natoci u svoj auto, a nisi ga prijavio, krivicno si odgovoran. Pa stampanje kupona i preprodaja na ulci, itd. Tako su odgovorni za nagomilani javasluk i kriminal u firmi. To jeste, tako su odgovorni oni koji nisu direktno krali, to jeste nisu sami vukli naftu ili svercali kupone. itd. Ovi drugi su kriminalci po definiciji.
Slažem se! Ali, i ako uprava preduzeća ima slična saznanja, nije li u obavezi procesuirati odgovorne pravima koja im daje Zakon o radu, Zakon o javnim preduzećima, Statut preduzeća i interni pravilnici itd.? Da li je u GRASu iko dobio otkaz sa radnog mjesta ili bio značajno disciplinski odgovoran? Ima li i uprava GRAS-a pravo da tužilaštvu prijavi saznanja o, npr. falsificiranim kartama za prevoz putnika? Kolika je odgovornost i tužilaštva, odnosno postupajućeg tužioca, u ažuriranju istražnih radnji po prijavama iz i za GRAS?
Post Reply