GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
udrch

#9576 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by udrch »

meni nije jasno kako uspijeva da opstane KJKP "R A D" d.o.o. sa 6KM mjesečno, a GRAS ne može sa puno većom cijenom usluga..a i ovi imaju održavanje vozila i gorivo..a nemaju tramvaje za prijevoz smeća..
goran16v

#9577 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

slucajni prolaznik wrote:
Cini mi se da je neposredno pred rat, u Mostaru zapocelo sklapanje cijelih autobusa, cini mi se :-)

Ne moramo izmisljati proces i stvarati tehnologiju koja vec postoji, dovoljno je ugovoriti s nekim proizvodjacem lohn posao, ili licencnu proizvodnju ili saradnju na slican nacin. Ne moze me niko ubijediti da ne mozemo, obzirom na ranija iskustva i priznanja iz te oblasti.

Jedino, sto napisa Lud i zbunjen: "kod nas se vise ni donacije ne primaju, jer niko na njima ne moze nista da klepi"... moze biti smetnja :(
Jest ali na gotovim sasijama i motorima i vagon kooperanata koji su sad strani dobavljaci.
Naravno sve je moguce ali sama cinjenica da bi se gro dijelova moralo uvoziti jer ne postoje takve fabrike u biH i s obzirom na cijenu prenosa i usvajanja tehnologije i proizvodnje odmah izbija faktor niska cijena. Nazalost iskustva sa tehnologijom koja je prije 20 god bila vec prevazidjena danas ne vrijede puno, a pogotovo sto ni ljudi koji su nosili tu tehnologiju danas uglavnom nema ili su daleko od razvoja i proizvodnje.
shiljak

#9578 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by shiljak »

ja sam sve mislio da je gras kriv, ali izgleda da nije nego vlada.. uništavaju firmu kao i što su mnoge do sad :D
goran16v

#9579 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

udrch wrote:meni nije jasno kako uspijeva da opstane KJKP "R A D" d.o.o. sa 6KM mjesečno, a GRAS ne može sa puno većom cijenom usluga..a i ovi imaju održavanje vozila i gorivo..a nemaju tramvaje za prijevoz smeća..
Vjerovatno tako sto nemaju 40% viska radnika i sto ono sto naplate i sto prime od grada, ako prime, skupe na gomilu i izracunaju koliki su troskoi i koliko mogu da se protegenu za plate da za 2 god ne ostanu i bez para i bez mehanizacije.
slucajni prolaznik

#9580 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by slucajni prolaznik »

goran16v wrote:
Cini mi se da je neposredno pred rat, u Mostaru zapocelo sklapanje cijelih autobusa, cini mi se :-)

Ne moramo izmisljati proces i stvarati tehnologiju koja vec postoji, dovoljno je ugovoriti s nekim proizvodjacem lohn posao, ili licencnu proizvodnju ili saradnju na slican nacin. Ne moze me niko ubijediti da ne mozemo, obzirom na ranija iskustva i priznanja iz te oblasti.

Jedino, sto napisa Lud i zbunjen: "kod nas se vise ni donacije ne primaju, jer niko na njima ne moze nista da klepi"... moze biti smetnja :(
Jest ali na gotovim sasijama i motorima i vagon kooperanata koji su sad strani dobavljaci.
Naravno sve je moguce ali sama cinjenica da bi se gro dijelova moralo uvoziti jer ne postoje takve fabrike u biH i s obzirom na cijenu prenosa i usvajanja tehnologije i proizvodnje odmah izbija faktor niska cijena. Nazalost iskustva sa tehnologijom koja je prije 20 god bila vec prevazidjena danas ne vrijede puno, a pogotovo sto ni ljudi koji su nosili tu tehnologiju danas uglavnom nema ili su daleko od razvoja i proizvodnje.
Sasija se moze proizvoditi u BiH, u Zenici i Novom Travniku, stakla u Sarajevu, karoserija opet u BiH, i nije zahtjevna, sjedista takodje u BiH i takodje nisu zahtjevna u proizvodnji, vijci, matice i ostala sitna oprema u Trebinju, itd., ne mogu se sjetiti svega i svakoga, ali nije nemoguce. Najveci problem je motor, ali nije nerjesiv. Potrebna je samo volja i dobra organizacija.... ;-) I interes vlasti, iznad svega :-)
goran16v

#9581 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

shiljak wrote:ja sam sve mislio da je gras kriv, ali izgleda da nije nego vlada.. uništavaju firmu kao i što su mnoge do sad :D
Kao sto je neisplacivanje subvencija i sredstava zbog cega se sve raspada unistavanje firme danas tako je zaposljavanje gomile ljudi i napucavanje plata bilo unistavanje firme ranije.
Ja svejedno mislim da jednostavno cisto isplacivanje subvencija u punom iznosu i pokrivanje minusa nije dovoljno jer GRAS i dalje stvarai gubitke zbog enormnih troskova poslovanja i da je puno vaznije da se smanjenjem broja zaposlenih i plata smanej troskovi. GRAS konstantno kuka da sa trenutnim stepenom naplate i sverca (u sta ne ubrajam to sto sami sebe potkradaju duplim kartama i falsifikatima - sto je jos jedan dokaz kako radnike GRAS-a boli qurac i za firmu i za grad) cijena karte nije dovoljna isto k'o da na Marsu zive i k'o da trenutna cijena vec nije previsoka za kvalitet usluge kakvu nude. U Madridu, gdje su plata vozaca i cijena goriva tj troskovi puno veci, je cijena jedne voznje u autobusima koji su novi ili kao novi bez flekice kosta 1 EUR, u Pragu gdje su troskoi takodjer puno veci karta koja vrijedi 30 min za sve prevoze takodjer 1 EUR.
goran16v

#9582 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Sasija se moze proizvoditi u BiH, u Zenici i Novom Travniku, stakla u Sarajevu, karoserija opet u BiH, i nije zahtjevna, sjedista takodje u BiH i takodje nisu zahtjevna u proizvodnji, vijci, matice i ostala sitna oprema u Trebinju, itd., ne mogu se sjetiti svega i svakoga, ali nije nemoguce. Najveci problem je motor, ali nije nerjesiv. Potrebna je samo volja i dobra organizacija.... ;-) I interes vlasti, iznad svega :-)
Sta ba nije zahtjevno???? Ti si to zamislio bas k'o mali Djokica :lol:
shiljak

#9583 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by shiljak »

goran16v wrote:
shiljak wrote:ja sam sve mislio da je gras kriv, ali izgleda da nije nego vlada.. uništavaju firmu kao i što su mnoge do sad :D
Kao sto je neisplacivanje subvencija i sredstava zbog cega se sve raspada unistavanje firme danas tako je zaposljavanje gomile ljudi i napucavanje plata bilo unistavanje firme ranije.
Ja svejedno mislim da jednostavno cisto isplacivanje subvencija u punom iznosu i pokrivanje minusa nije dovoljno jer GRAS i dalje stvarai gubitke zbog enormnih troskova poslovanja i da je puno vaznije da se smanjenjem broja zaposlenih i plata smanej troskovi. GRAS konstantno kuka da sa trenutnim stepenom naplate i sverca (u sta ne ubrajam to sto sami sebe potkradaju duplim kartama i falsifikatima - sto je jos jedan dokaz kako radnike GRAS-a boli qurac i za firmu i za grad) cijena karte nije dovoljna isto k'o da na Marsu zive i k'o da trenutna cijena vec nije previsoka za kvalitet usluge kakvu nude. U Madridu, gdje su plata vozaca i cijena goriva tj troskovi puno veci, je cijena jedne voznje u autobusima koji su novi ili kao novi bez flekice kosta 1 EUR, u Pragu gdje su troskoi takodjer puno veci karta koja vrijedi 30 min za sve prevoze takodjer 1 EUR.
niko ne kaže da gras nije upropašten i da mu nema pomoći (nema mu pomoći..).. ali zna se ko ga je uništio, nisu radnici... sad kad je već upropašteni i ovo što se dešava je druga priča, logično da zaposlenici hoće da rade sa platama, i da im se plaća dok još gras nije propao.
Last edited by shiljak on 12/04/2013 01:22, edited 1 time in total.
uglavnomja

#9584 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by uglavnomja »

zvrk wrote:bubica je u duhovit
kaze u pripremi zakon i sve linije idu na tendere
pa kao ne zna kome ce pripasti

a zna da gradsovi radnici nemaju placene doprinose za pet godina i samim tim ne mogze gras ucestvovati na bilo kakvom tenderu

a sege eksperta majko moja

:zzzz:
odakle znas da im nisu uplaceni doprinosi?

rekli radnici :roll: ona sto hrace?
pisalo u havazu?

pa ljudi blokiraju grad zbog jednomjesecnog toplog obroka, a da sute 5 godina zbog neuplecineog pio :?

ima li tu ikakve logike? osim tvog covjekoljublja imas li i jedan jedini dokaz i razlog da im vjerujes?
kantonalna firma, koja ima veze sa mmf-om da sebi dozvoli takvu nebulozu, rad na crno? zasto se to ne desava u drugim firmama, sa manjim platama i TO i bez vlastitih prihoda?
samo u leglu lopovluka. da nije pogodno tlo ne bi ni bimo ni bimici poslije opstali.
slucajni prolaznik

#9585 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by slucajni prolaznik »

goran16v wrote:

U Pravu si, lakse je siriti defetizam i prosipati svekoliku pamet, tako ce se rjesiti svi problemi.

Da su tako mislile komsije i susjedi, ne bi nikad ostvarili ono sto imaju :-)

http://www.ikarbus.rs/

http://www.vecernji.hr/biznis/prvi-hrva ... nak-273176
zvrk

#9586 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

uglavnomja wrote:
odakle znas da im nisu uplaceni doprinosi?

rekli radnici :roll: ona sto hrace?
pisalo u havazu?

pa ljudi blokiraju grad zbog jednomjesecnog toplog obroka, a da sute 5 godina zbog neuplecineog pio :?

ima li tu ikakve logike? osim tvog covjekoljublja imas li i jedan jedini dokaz i razlog da im vjerujes?
kantonalna firma, koja ima veze sa mmf-om da sebi dozvoli takvu nebulozu, rad na crno? zasto se to ne desava u drugim firmama, sa manjim platama i TO i bez vlastitih prihoda?
samo u leglu lopovluka. da nije pogodno tlo ne bi ni bimo ni bimici poslije opstali.
rekli svi radnici, rekli poslanici skupstine
rekla vd direktorica

mozda cak i ona sto hrOce al je nisam razumila :mrgreen:

a zivi bili pa vidjeli :)
South Blue Mama

#9587 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by South Blue Mama »

jutros divan docek u trolejbusu, na prvim vratima reva i trazi kartu za april, mislim wtf. traze da im se kupi kupon po cjeni od 53 KM? Ja se bunim ali niko od putnika me i ne gleda :roll:
To sto smo mi placali taksije, kombije, tabanali, vjerovatno to nije ni vazno

blago nama gdje nam djeca rastu
cranberries

#9588 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by cranberries »

South Blue Mama wrote:jutros divan docek u trolejbusu, na prvim vratima reva i trazi kartu za april, mislim wtf. traze da im se kupi kupon po cjeni od 53 KM? Ja se bunim ali niko od putnika me i ne gleda :roll:
To sto smo mi placali taksije, kombije, tabanali, vjerovatno to nije ni vazno

blago nama gdje nam djeca rastu
Pa i zaboravilo se da su strajkovali... kako je lahko obmanjiti nas narod to je nevjerovatno, plodno tlo za kriminalce i politicare... vodjeni onom ajd neka gaze po nama samo nek se ne puca...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9589 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

jutros stala trola na skenderiji
goran16v

#9590 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

U Pravu si, lakse je siriti defetizam i prosipati svekoliku pamet, tako ce se rjesiti svi problemi.

Da su tako mislile komsije i susjedi, ne bi nikad ostvarili ono sto imaju :-)

http://www.ikarbus.rs/

http://www.vecernji.hr/biznis/prvi-hrva ... nak-273176[/quote]

Naravno da sam u pravu jer ocigledno nemas ni pribliznu sliku sta znaci proizvesti autobus kao si ti to zamislio! Sto se tice susjeda da li si pokusao da pazljivije procitas sta pise na lnkovima koje si postavio????
Da li si uspio procitati da je IKARBUS je ex IKARUS ex drzavna fabrika, a nista nanovo pokrenuto nego se razvija zadnjih 45 godina???
Da li si uspio procitati da je CROBUS uradjen na mehanici i plafromi Scanie i da nema govora o nekom razvoju i proizvodnji sasije, motora, mehanike itd itd kako si ti to lijepo objasnio???
South Blue Mama

#9591 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by South Blue Mama »

Black swan wrote:jutros stala trola na skenderiji
zbog :?:
mahalas505

#9592 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

goran16v wrote:
mahalas505 wrote: Cekaj nesto sam propustio ili sta,ti ispunjavas virmane na ime Grasa ili drzave? Zar nije bitan ovaj dio? Ko raspolaze sa parama iz budzeta, radnici Grasa mozda? Ako su radnici sami sebi odredili plate, onda si 100% upravu. Neki dan vidio sam da neko drugi sam sebi povecava plate,a oni nisu bili radnici.
Za ono sto si me pitao meni nije bitan jer meni je svejedno, pisao na ime GRAS-a ili na ime drzave ionako ce drzava dio para proslijediti GRAS-u. Ako ciljas na to da drzava premalo daje za GRAS, zna se kolika treba biti subvencija, a koliko GRAS mora da namakne sam i sve da se drzava pridrzava toga to bi bilo pre-premalo da pokrije 800 ljudi viska sa nerealno velikim platama koji BTW ispunjavaju 60-ak % predvidjene kolicine posla, a to trazi GRAS i u tome je problem.
Ne ciljam ja na to da li drzava da je premalo ili ne, nego da drzava, tj. ljudi koji su na vlasti odreduje kolika ce biti ta subvencija. Zasti nitko od vlasti(vlasnika Grasa) nije rekao, hooo, stani malo, zasto vam trebaju tolike subvencije i dotacije, otkud sada toliki dug, miliooooooni u pitanju :? , pa malo privesti direktora na informativni razgovor, pa malo uraditi reviziju. Opet moje pitanje da li su radnici odlucivali ko ce biti zaposljen i kolika ce biti subvencija za Gras? Treba ipak malo podici diskusiju na veci nivo. Radnici su samo produkt sistema koji ih napravi takve, nista drugo.
Last edited by mahalas505 on 12/04/2013 09:52, edited 2 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9593 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

South Blue Mama wrote:
Black swan wrote:jutros stala trola na skenderiji
zbog :?:
koliko sam vidio
puko kvar :mrgreen:
veljaca

#9594 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by veljaca »

Polako se slazu kockice ...

Prema pisanju novina organizatori nelegalne obustave u GRAS-u:

- Damir Hadzic,
- Hazim Hadzic,
- Muhamed Budimlic,
- Adnan Himzanija

Sta li ce uraditi pravosudni organi ?
zvrk

#9595 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

veljaca wrote:Polako se slazu kockice ...

- Damir Hadzic,
- Hazim Hadzic,
- Muhamed Budimlic,
- Adnan Himzanija

u interesu istrage je da se nista ne otkriva :D
ultima_palabra

#9596 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ultima_palabra »

U interesu istrage je da vuk pojede magarca.
mahalas505

#9597 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

respo wrote:
mahalas505 wrote: @respo kazes da su trebali radnici ustati protiv malverzacija unutar firme, a sta je npr. sa Lutrijom BiH, valjda pored nepostojecih kuglica, i razno ranih namjestanja tendera, zar ne bi radnici ili koji su upoznati sa stanjem u toj firmi trebali podici se protiv uprave?
kakve ba kuglice
popusti s kuglicama
to smo rijesili da je tehnicki problem
da znam da lutrijasi krivudaju sa tenderima i slicno
ustvari prica se al niko ne pominje mujo mujic kupovao pepeljare za 500 maraka
i da to znam prvi bi prozivao od direktora pa na nize do portira budi siguran

ovdje se vec zna da su kupovali metle po 600 ili koliko vec maraka i slicno
to zna citav grad

e kad budem imao bilo kakve dokaze to cu reci i za lutriju nikakav problem
a sto se radnici ne dizu ako znaju je njihov problem i onda su isti kao i grasovci
jer i kad lutriji bude gorilo pod nogama isto cu im reci koji klinac nisi prijavio direktora da je krao na tenderu na ovome na onome dok ste svi dobivali plate tople regrese klince palce

ono sto sam pisao gore za gras se moze kopirati za bilo koju firmu pa i moju
sve dok znas za kradju a ne bunis se nikako saucesnik si pa taman to bio i ja
Do mene je, nisam vidio ovaj odgovor posto su se brzo smjenjivali postovi na ovoj temi.

I ovdje sam kazes da nemas dokaza da li je bilo mucki na tenderima npr. u Lutriji(zar ne rece na drugoj temi, ne kradu oni tako direktno, imaju oni manje "ofirne" nacine), a to radnici u Grasu su imali pristup citavoj dokumentaciji u svojoj firmu, pa eto nisu htjeli da reaguju, mislim smijesno, zar ne?
PapakizSarajeva

#9598 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by PapakizSarajeva »

- Damir Hadzic,
- Hazim Hadzic,
- Muhamed Budimlic,
- Adnan Himzanija

Koje novine ??? Ne kupujem dnevno-politicku stampu (Avaz, Oslobodjenje, ...)...
veljaca

#9599 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by veljaca »

ultima_palabra wrote:U interesu istrage je da vuk pojede magarca.
Vuk su ovi organizatori a magarac bi trebali biti gradjani Grada Sarajeva .... :D

E to nije u interesu ....
veljaca

#9600 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by veljaca »

PapakizSarajeva wrote:

- Damir Hadzic,
- Hazim Hadzic,
- Muhamed Budimlic,
- Adnan Himzanija

Koje novine ??? Ne kupujem dnevno-politicku stampu (Avaz, Oslobodjenje, ...)...
Slobodna Bosna .....
Post Reply