GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Adriatic
#451 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Gubitak cca 60 miliona (samo u prošloj 20) a prosjek plata iznad 1000 KM.
Pa gdje to ima?
Pa gdje to ima?
- ultima_palabra
#452 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Veliki problem u GRAS-u je neplansko i neselektivno upošljavanje radnika.
Sadašnja prosječna netoplaća u GRAS-u iznosi oko 1.000 KM i veća je od prosjeka FBiH za blizu 200 KM.
Prašović je istakao kako je oslobađanje tehnološkog viška u KJKP Gradski saobraćaj zadatak Kantona Sarajevo, odnosno osnivača, sindikata, menadžmenta i organa upravljanja. Također, nužno je i donošenje novog pravilnika o plaćama, koji ne bi bio vezan za sadašnji kolektivni ugovor.
To je samo dio preporuka koje su članovi Vlade usvojili, no, kako ističe Prašović, GRAS, kao posrnula firma, interesantna je svim političkim partijama, a vladajućim očigledno nije u interesu da pred oktobarske izbore podijele otkaze, ukinu subvenciju i zaustave arčenje po firmi.
-
fixer
#453 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma jos treba da se djeci GRAS-ovaca da prednost i prilikom upisa na fakultet, da im se omoguce jos veca prava nego djeci sehida.Dialer wrote:Jel legalno da im se ne uplacuje plata? Penziono? Zdravstveno? Da vozila voze bez kocnica? Celave gume? Da im ne uplate 4 regresa? Kako ste jadni!
- kockica_kockica
#454 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dialer wrote:Jel legalno da im se ne uplacuje plata? Penziono? Zdravstveno? Da vozila voze bez kocnica? Celave gume? Da im ne uplate 4 regresa? Kako ste jadni!
najlegalnije je da se moze sitnica od 400 000 - 500 000 ljudi ostavi bez gradskog prevoza
Kako ih nije stid?
Oni za svoj nesposobni menadzment kaznjavaju gradjane koji su pocetkom mjeseca kupili kupone i platili 53 KM za taj dno dna prevoz...
Sram i stid da bude GRAS-ovce i sve one koji ih podrzavaju...
Nek idu kod svog direktora i neka njega pitaju gdje su pare od njihovih plata, toplih obroka, regresa, doprinosa i poreza, gdje su pare za kocnice i gume...
-
The Realist
#455 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
1000KM? 12KM topli i to nije previše? Ljekari ne dobijaju puno više, a znamo koji su uvjeti za postati jedno, a koji za postati drugo.Dialer wrote:
E cuj prevelika plata![]()
![]()
![]()
ajde ba vozi pojma nemas!
Osim toga, vidim da nisi odgovorio na druge stvari? Očito, jer su istinite.... Ali hajde, nije vama ništa dovoljno....., ne znam samo šta bi vam se još trebalo dati.
-
VjecitiStudent
#456 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Namjerila je kantonalna vlada to isto i 2006., ali nije im dao Damir.Alfons Kauders wrote: a zipa problem su im celave gume... i sjebane kocnice... mada imaju plate od milju maraka i tri joje toplog...
pa nek stave topli obrok 20 maraka i voze na felgama kad su pametni, sad trebaju poreski obveznici koji rade kod privatnika za sedam stoja placati ceh da ovi imaju takva primanja i da im se pimpaju vozila, jer sami nisu u stanju poslovati u plusu radi prevelikih troskova i kriminala...
vlada ks treba proglasiti vandredno stranje, treba se uvesti radna obaveza, a ko nece noga u guzicu i rociste na sudu... po miliona nezaposlenih, otimaju se da rade pod tim uslovima...
Kada je strajk izbio 2009. SDP je trazio ostavku kantonalne Vlade.
...
Ko s djavolom tikve sadi ...
- fidoremilienko
#457 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
GRAS je zakon! Nek štrajkuju ljudi, i ja bih da mogu

-
The Realist
#458 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa vidiš da im nije dovoljno. Treba to još barem uduplati i naravno, skratiti radno vrijeme.ultima_palabra wrote:Veliki problem u GRAS-u je neplansko i neselektivno upošljavanje radnika.
Sadašnja prosječna netoplaća u GRAS-u iznosi oko 1.000 KM i veća je od prosjeka FBiH za blizu 200 KM.
Prašović je istakao kako je oslobađanje tehnološkog viška u KJKP Gradski saobraćaj zadatak Kantona Sarajevo, odnosno osnivača, sindikata, menadžmenta i organa upravljanja. Također, nužno je i donošenje novog pravilnika o plaćama, koji ne bi bio vezan za sadašnji kolektivni ugovor.
To je samo dio preporuka koje su članovi Vlade usvojili, no, kako ističe Prašović, GRAS, kao posrnula firma, interesantna je svim političkim partijama, a vladajućim očigledno nije u interesu da pred oktobarske izbore podijele otkaze, ukinu subvenciju i zaustave arčenje po firmi.
- mrtva kokoš
#459 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pravda za gras !!
-
The Realist
#460 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Tako je, istjerati pojedince odgovorne za stanje kakvo jeste, te otpustiti tih 500 radnika viška, onda će i biti pravde.šime.sparina wrote:pravda za gras !!
- zovemsecrveni
#461 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Last edited by zovemsecrveni on 10/11/2011 00:23, edited 1 time in total.
-
fixer
#462 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dat im 18 KM toplog da mogu dva puta jesti u OF. Porazboljevase se. Treba im omoguciti da bolje jedu. Razmisliti da im se propisu kakvi vitamini.
-
prezimenko
#463 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Rjesenje:
1. Neka vlada preuzme dugove grasa da otplati
2. Neka ukine bilo kakva buduca finansiranja GRAS-a tj. neka se gras sam finansira ako ne moze neka propadne sam ce bii kriv - previse radnika
3. neka uvedu konkurenciju GRAS-u samim tim ce morati smanjit broj vozila i naravno zaposlenih
koliko sam cuo u grasu nije problem previse vozaca, konduktera, mehanicara sto vise zadnjih je manjak vec previse ljudi koji sjede i nista ne rade u "administraciji"
1. Neka vlada preuzme dugove grasa da otplati
2. Neka ukine bilo kakva buduca finansiranja GRAS-a tj. neka se gras sam finansira ako ne moze neka propadne sam ce bii kriv - previse radnika
3. neka uvedu konkurenciju GRAS-u samim tim ce morati smanjit broj vozila i naravno zaposlenih
koliko sam cuo u grasu nije problem previse vozaca, konduktera, mehanicara sto vise zadnjih je manjak vec previse ljudi koji sjede i nista ne rade u "administraciji"
Last edited by prezimenko on 27/09/2011 16:10, edited 1 time in total.
-
The Realist
#464 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
fixer wrote:Dat im 18 KM toplog da mogu dva puta jesti u OF. Porazboljevase se. Treba im omoguciti da bolje jedu. Razmisliti da im se propisu kakvi vitamini.
- Nisrin
#465 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
The Realist wrote:Tako je, istjerati pojedince odgovorne za stanje kakvo jeste, te otpustiti tih 500 radnika viška, onda će i biti pravde.šime.sparina wrote:pravda za gras !!
1.kompletna revizija poslovanja
2. otpustanje viska radnika
3. sistematski pregledi za sve radnike
4. ciscenje vozila
5. uvodjenje novih vozila, imaju 10000372 donacija, imaju sredstva od prodaje karata, reklama...nek mami seru da nemaju!
6. skresati im plate ekvivalentno zvanju- vecinom SSS, i uplatiti im zdravstveno.to ipak zasluzuju
7. ispitati sve i jednu dozvolu u tom preduzecu
8,. raspisati konkurse za sposobne radnike ukoliko njihovi profili ne odgovaraju
9. definitivno im smanjiti topli obrok, jer se "bogate" na racun drugih koji rade od zvijezde do zvijezde!!!
10. ako nista, izazvati socijalne nemire i izaci masovno na ulice da gradjani traze svoja prava! Koja su oni stoka, malo je reci!
Ucjenjuju nevine gradjane, korisnike koji im placaju prevoz, to samo postoji u BiH!!!
- Brando
#466 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Neka izmjeste remizu u npr. Hrasnicu neka ono prodaju zemljiste i rijese dugove
ali jok ... 
-
Dialer
#467 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Prosjecna plata u grasu je 800 KM ako je to veliko, nemamo sta pricat!The Realist wrote:1000KM? 12KM topli i to nije previše? Ljekari ne dobijaju puno više, a znamo koji su uvjeti za postati jedno, a koji za postati drugo.Dialer wrote:
![]()
![]()
Osim toga, vidim da nisi odgovorio na druge stvari? Očito, jer su istinite.... Ali hajde, nije vama ništa dovoljno....., ne znam samo šta bi vam se još trebalo dati.
-
prezimenko
#468 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ako bude straj protiv gras-a ja sam za.
1. otpustanje radnika
2. uvodjenje konkurencije ali niposto privatizacija
1. otpustanje radnika
2. uvodjenje konkurencije ali niposto privatizacija
- Nisrin
#469 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
.
Last edited by Nisrin on 08/12/2016 15:08, edited 1 time in total.
- drndalo
#470 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
STOP MAJORIZACIJI GRASA !
A sad ozbiljno... Nelagalan strajk ? Sta radi Ministarstvo i Policija ? Radna obaveza za obavljanje javne funkcije...?
Ako treba i vanredno stanje proglasiti, mobilizacija vozaca sa pribliznom kategorijom za upravljanje vozilima, a oni nek i dalje strajkuju, ali mogu tamo na livadi, ili parkingu dzamije preko puta... Ja bi iz principa halalio 2 svoja slobodna dana, i mogao bih uspjesno voziti tramvaj... Od skole imam vise nego sto mi je dovoljno, pa jos elektrotehnicke, vozacku imam dugo... Nema razloga zasto uz pola sata instrukcija nekoga ko zna sta prica, nebih mogao uspjesno voziti tramvaj na liniji 3 brzinom od 80% one koju moze postici profesionalac... Dakle, evo dobrovoljac za slamanje strajka... A vjerujem da bi ih se naslo 100 bez problema...
Ima pasa i osim sarova...
A i strajk vanjskom blokadom GRAS-a, jednom kada odluce prekinuti svoj strajk bih odmah podrzao, i tu bih dobrovoljno dan-dva potrosio od odmora, da strajkujemo nas npr. 3000 kom. u ulici Velikih drveta, pa da niko iz Grasa ne moze da se izveze, nek' ostanu zarobljeni...
A sad ozbiljno... Nelagalan strajk ? Sta radi Ministarstvo i Policija ? Radna obaveza za obavljanje javne funkcije...?
Ako treba i vanredno stanje proglasiti, mobilizacija vozaca sa pribliznom kategorijom za upravljanje vozilima, a oni nek i dalje strajkuju, ali mogu tamo na livadi, ili parkingu dzamije preko puta... Ja bi iz principa halalio 2 svoja slobodna dana, i mogao bih uspjesno voziti tramvaj... Od skole imam vise nego sto mi je dovoljno, pa jos elektrotehnicke, vozacku imam dugo... Nema razloga zasto uz pola sata instrukcija nekoga ko zna sta prica, nebih mogao uspjesno voziti tramvaj na liniji 3 brzinom od 80% one koju moze postici profesionalac... Dakle, evo dobrovoljac za slamanje strajka... A vjerujem da bi ih se naslo 100 bez problema...
Ima pasa i osim sarova...
A i strajk vanjskom blokadom GRAS-a, jednom kada odluce prekinuti svoj strajk bih odmah podrzao, i tu bih dobrovoljno dan-dva potrosio od odmora, da strajkujemo nas npr. 3000 kom. u ulici Velikih drveta, pa da niko iz Grasa ne moze da se izveze, nek' ostanu zarobljeni...
Last edited by drndalo on 27/09/2011 16:17, edited 1 time in total.
- Adriatic
#471 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Prvo, to nije tačno jer je prosječna iznad KM 1000.Dialer wrote:Prosjecna plata u grasu je 800 KM ako je to veliko, nemamo sta pricat!The Realist wrote:1000KM? 12KM topli i to nije previše? Ljekari ne dobijaju puno više, a znamo koji su uvjeti za postati jedno, a koji za postati drugo.Dialer wrote:
![]()
![]()
A drugo, koja je plata adekvatna za firmu koja je na državnoj sisi i ima 60 mil gubitka?
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#472 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
da li je ikada javnosti bio dostupan kakav izvjestaj o radu gras-a ili je to drzavna tajna
bas bi volio da ga malo prelistam
bas bi volio da ga malo prelistam
-
The Realist
#473 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Evo šta je Silajdžić izjavio (predsjednik strajkačkog odbora):
Govno jedno odvratno....
Čuj ovo, pogođeni i onda će nam svima blokirati grad. Hej, POGOĐENI,...., jadničak, uvrijedilo njegovu meku dušu....Prema njegovim riječima radnici GRAS-a pogođeni su nedolaskom premijera Vlade KS Fikreta Musića "pa sada neće pristati ni na šta".
Govno jedno odvratno....
- madner
#474 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Da ne govorimo o strukturi radnika.
- Alfons Kauders
#475 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
hm... dok ne isplate gubitak... 0 marakaAdriatic wrote: A drugo, koja je plata adekvatna za firmu koja je na državnoj sisi i ima 60 mil gubitka?