GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Dr. Kuca
#14576 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Satra nije valjala
. Svaka cast turcima.
nego bosnjo hoce hi tek tramvaje, da se osjeca ko kod kuce. Kad bude civilizovan narod mozda i bude.
- supercali
#14577 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ja u zadnje vrijeme sve vise prizeljkujem da kolektivno sve bankrotira nego sto ovako na mrvice daju i kupuju vrijeme
ako bankrotira drzava valjda ne moze gore odo ovoga jbg nego samo bolje
ako bankrotira drzava valjda ne moze gore odo ovoga jbg nego samo bolje
- Hemera
#14578 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Znaci meni kasni linija 30 konstantno, fino napisem zalbu u Holding. Oni provjere, aha to je od Firme A. Kazu fino firmi A, gospodo ako tako nastavite sa kasnjenjem, mi vam oduzimamo dozvolu.
Toga sada u Grasu nema. Ti se nemas kome zaliti, a i kad se zalis njih boli briga - jer NIKOME NISU ODGOVORNI.[/quote]
puno fantaziras u nedostatku znanja
Tebi vec sada ne treba holding (mora da ste se ugledali na gubitaski u zagrebu) imas ministarstvo saobracaja i inspekciju koja je nadlezna da kazni i nekoga skine sa linije,napises prijavu i posaljes....
Ali vama treba jebeni holding da bi to uradili...
- OldMayor
#14579 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma to je todresdener78 wrote: Jeste, da prevoznik prihvaća uvjete holdinga (ili recimo negdje to zovu INTEGRIRAN SAOBRAĆAJNI SISTEM), mora se njemu plaćati odšteta / nadoknada gubitka u obliku subvencija. U tenderu pobijedi taj prevoznik koji nudi najbolje usluge (kvalitet vozila itd.) za najmanje subvencije, obično se to računa po pređenom kilometru barem u Češkoj i Slovačkoj. Broj kilometara je unaprijed poznat jer lokalna uprava predlaže redove vožnje i lako se izračuna koliko kilometara moraju vozila putovati da se taj red vožnje realizuje.
Ja sam već ranije naveo da sa ovom "količinom" subvencija bi propala svaka firma i na zdravim temeljima, jer jednostavno kanton naručuje usluge, tjera prevoznika da vozi puno ljudi skoro džaba, ali subvencije su neredovne i ustvari smješne.
Problema su dva i već si ih spomenuo, dakle evo još moje rekapitulacije:
1. Totalna anarhija i raspad kod glavnog saobraćajnika tj. GRAS-a.
2. Idiotizam, lopovluk, zlonamjernost i bankrotarska finansijska situacija kantonalne uprave.
Pri čemu problem broj dva je ustvari uzrok problema broj jedan.
Sa problemom broj dva je povezano i ono što si spomenuo DA NIKO NIŠTA NE RADI, NE KONTROLIŠE, nemaš kome da se žališ ako ne funkcioniše jedna osnovna stvar koja je u civiliziranoj državi u nadležnosti onih institucija regionalne uprave. I one šute kao da ih uopće nema.
Mislim kad se malo razmisli, kakva god da se formula nadji ako su isti ljudi na odlucujucim pozicijama, opet ce biti isto.
Mislim dovoljno je pogledati moguci sastav skupstine kantona, pa jbt meni samo nije jasno o cemu razmisljaju ljudi dok glasaju?! Samo me to zanima. Ali tako je kako je.
Tako da ja vidim samo da ce biti jos gore, puno gore.
Ovim donacijama se to pokusava malo smiriti, ali ja opet ocekujem uskoro strajkove Grasovaca. To je neminovno.
- Hemera
#14580 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ni ti se sva sreca ne pitas,jer ne znas.drugi profil wrote:Svasta bi vi radili. Srecom pa se ne pitate.
Jedino sto je ispravno je stecaj. Ko ne zna kako ide stecaj jkp neka pogleda zakon. To bi odrijesilo ruke ministarstvu da prebija i otpisuje potrazivanja drzave, regulise visak zaposlenih i ukupna davanja. Potrazivanja privatnih povjerioca bi se mogla reprogramirati iz prihoda i da se onda firma postavi na pozitivnu nulu.
...s tipfeler masine...
Pogledati samo slucaj kako je gras pod garanciju stavio vozila kojima obezbjedjuje prihod i funkcionalnost zivota u gradu za inditektne poreze...sta briga onog tamo za ljude kojima bi taj prevoz koristio i bio vise koristan nego njima,on ce to prodati da namiri svoje,a ti prevoza nemas,a ni Gras imovine.
Procitaj jos.mnogo zakona pored stecajnog pa ces vidjeti da to nije tako kako ti prezentiras kao jednostavnu okolnost
- OldMayor
#14581 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Znaci meni kasni linija 30 konstantno, fino napisem zalbu u Holding. Oni provjere, aha to je od Firme A. Kazu fino firmi A, gospodo ako tako nastavite sa kasnjenjem, mi vam oduzimamo dozvolu.Hemera wrote:.
Toga sada u Grasu nema. Ti se nemas kome zaliti, a i kad se zalis njih boli briga - jer NIKOME NISU ODGOVORNI.[/quote]
puno fantaziras u nedostatku znanja
Tebi vec sada ne treba holding (mora da ste se ugledali na gubitaski u zagrebu) imas ministarstvo saobracaja i inspekciju koja je nadlezna da kazni i nekoga skine sa linije,napises prijavu i posaljes....
Ali vama treba jebeni holding da bi to uradili...[/quote]
Jeste, to bas tako sada funkcionise. Idealno. Cuo sam da su ljudi iz Beča dolazili u Sarajevo neki dan da kopiraju nas javni prijevoz.
Skine bus sa jedne linije i koga ce staviti onda na tu liniju?
- Hemera
#14582 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sustina te price je da ja vidim jako dobru jaknu i kupim je.druzeljubiva wrote:tako je bilo i sa onim holandskim tramvajima .. svima su odgovarali dok nisu dosli, a kada su poceli voziti onda su im se nalazile zamjerke da su previse uski i tesko se mimoilaze putnici, ljeti je previse vruce u njima, bucni,...
u svakom slucaju poklonu se u zube ne gleda i bolje ista nego nista
Dodjem kuci ona mi mala ili velika i u nioj je hladno...i 100 drugih zamjerki.
Znaci ne pricati unaprijed pogotovo ako ne znas o cemu se radi.
-
The Realist
#14583 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Samo neka voze i neka se može prozor otvoriti i bit će dovoljno dobro, samo neka imamo saobraćaj i neka je manje gužvi.trambusek88 wrote:Boljih tramvaja za Sarajevo od ovih prijeratnih i domaćih Satra nema! U ove 3-4 godine dok su druga vozila masovno crkavala, stari češki tramvaji su se odlično držali, i ako se neki pokvari sutra je opet na šinama.
Što se tiče ovih koji trebaju doći kao donacija, brine jedino što su stari 50 godina, ali za razliku od onih iz Holandske donacije kojih je proizvedeno svega 30-tak za Amsterdam, ovi Duewazi su bili masovno u upotrebi u Evropi, i danas ih stotine voze po istoku Evrope gdje su prodati. Na glasu su kao pouzdani tramvaji, pa vidjećemo.
Sada kada imate više vozila (dok se sve prebaci), može se i bolje naplata regulisati (manje gužve, može kontrolor i ući nekada), ali što je bitnije, može se dio sredstava u otplatu dugova preusmjeriti, a ne da se nabavljaju vozila, jer sada je koliko-toliko pokriveno sve.
Nego, kako su se ovi autobusi pokazali do sada? Vidio sam da za Buću nije vozio i opet za Boljakovo preskaču vožnje (ali nikada u udarnim satima - kažu da je pokvaren, ali meni se čini da se tu malo štedi na gorivu)?
Također, šta je sa dijelovima, jer koliko znam ljetne gume su na njima, a vi nemate ni za to, pa kakva je situacija oko toga?
A kako sam skntao, za tramvaje bi se dalo nešto i napraviti ako se pokoji pokvari (ali da nije veliki kvar)?
- trambusek88
#14584 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Što se tiče doniranih autobusa do sad se desio jedan ozbiljniji kvar na mjenjaču kod garažnog broja 614 koji je trebao raditi na liniji 17b Breka 2. Treći ili četvrti dan je došlo do kvara. Navodno će to iETT-ovi mehaničari pokušati srediti.
Što se tiče ostalih dobro su se pokazali, odlično za svoje godine, ali bude tu i tamo neki sitni kvar što je normalno. Motori u svih dobri, tu i tamo ima lošijih mjenjača.
600 - Sutjeska-Donja Vogošća, po potrebi Vogošća i Ilijaš.
601 - Ilidža-Sokolović kolonija
602 - Ilidža-Otes
603 - Dom Armije-Podhrastovi
604 - Nedžarići-Dobrinja
605 - Dom Armije-Bare
606 - Ilidža-Kovači (Hrasnica)
607 - Drvenija-Donji Velešiči
608 - Ima problema s papirima, nije još stavljen u pogon
609 - Park-Jagomir
610 - Ilidža-Osjek
611 - Otoka-Boljakov potok
612 - Tarčin-Budmolići
613 - Ilidža
614 - Dom Armije-Breka II (trebao, ali crko mjenjač)
Što se tiče tramvaja, tramvajski saobraćaj se još uvijek odvija u 100% planiranom obimu osim u slučaju kvara na liniji, ili nekog zastoja.
Oni Češki se lako popravljaju osim ako baš neki važan dio ode za kojeg nema rezerve, ali generalno dobro se drže. Što se dijelova tiče najgori su oni Holandski, za njih nema dijelova, više nigdje ne saobraćaju do ova 4 u Sarajevu. Bečki su isto problematični u zadnje vrijeme.
Za gume ne znam, koliko dođe do mene na forumima koji se bave ovom tematikom, toliko ja vama prenesem.
Što se tiče ostalih dobro su se pokazali, odlično za svoje godine, ali bude tu i tamo neki sitni kvar što je normalno. Motori u svih dobri, tu i tamo ima lošijih mjenjača.
602 - Ilidža-Otes
604 - Nedžarići-Dobrinja
605 - Dom Armije-Bare
609 - Park-Jagomir
610 - Ilidža-Osjek
612 - Tarčin-Budmolići
613 - Ilidža
Što se tiče tramvaja, tramvajski saobraćaj se još uvijek odvija u 100% planiranom obimu osim u slučaju kvara na liniji, ili nekog zastoja.
Oni Češki se lako popravljaju osim ako baš neki važan dio ode za kojeg nema rezerve, ali generalno dobro se drže. Što se dijelova tiče najgori su oni Holandski, za njih nema dijelova, više nigdje ne saobraćaju do ova 4 u Sarajevu. Bečki su isto problematični u zadnje vrijeme.
Za gume ne znam, koliko dođe do mene na forumima koji se bave ovom tematikom, toliko ja vama prenesem.
-
VjecitiStudent
#14585 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Samo četiri holandska sad voze?
Koliko ih je ono doveženo?
Koliko ih je ono doveženo?
- trambusek88
#14586 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
16.
6 od starta za dijelove a 10 ih je vozilo, međutim sad rade samo 4. 801, 802, 811 i 815.
6 od starta za dijelove a 10 ih je vozilo, međutim sad rade samo 4. 801, 802, 811 i 815.
- Big Ang
#14587 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
a de mi Boga ti reci što svako jutro, kad je najveća špica, dakle između 7 i 30 i 8 i 30, prođu barem tri tramvaja na kojima piše ZA REMIZU?trambusek88 wrote:16.
- supercali
#14588 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ja bi jedan taj holandski sredio pa da bude unikat u svijetu posto skontah da se jedino ovdje voze
takodje bi tako uradio sa svakim tramvajem
mislim da bi bili jedini grad u svijetu koji ima sve razlicite modele tramvaja iz svih perioda a ujedno bi to bila i atrakcija po meni
mislim da bi bili jedini grad u svijetu koji ima sve razlicite modele tramvaja iz svih perioda a ujedno bi to bila i atrakcija po meni
-
kakaljin
#14589 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
I vasingtonca ubaciti u saobracaj i u tim tramvajima da ima zastitara i revizora da su dok voze ti tramvaji i oni u njima.supercali wrote:ja bi jedan taj holandski sredio pa da bude unikat u svijetu posto skontah da se jedino ovdje voze
Da bas bude atrakcija u Sarajevu da ih srede i da budu kao novi.
- saraf_osmica
#14590 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Eno privatnička đubrad od centrotransa od 3. novembra ponovo kaubojski upada u nove linije
http://www.klix.ba/vijesti/bih/centrotr ... /141030118
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14591 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
treba ih polomit
ako ne rade po zakonu i u skladu s ministarstvom
ako ne rade po zakonu i u skladu s ministarstvom
- insaneinthebrain
#14592 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
a javna djubrad od grasa ne zna odrzavati svoje linije. kaubojski ispadaju i ono sto imaju. od dvije linije u moje naselje jednu ne mogu da odrzavaju i to sa novim autobusima iz turske.saraf_osmica wrote:Eno privatnička đubrad od centrotransa od 3. novembra ponovo kaubojski upada u nove linije
sam nastavite da upadate, svaka cast centrotransu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14593 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kad centro bude vozio ilidža dejčići i ilidža trnovo
imaju moje simpatije
imaju moje simpatije
- Hajvan
#14594 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
supercali wrote:ja bi jedan taj holandski sredio pa da bude unikat u svijetu posto skontah da se jedino ovdje voze
ti autističan izgleda?!
samo stranicu prije postavih fotke sve različitih modela iz sve različitih epoha iz samo jedng grada- San Francisca.
Niđe na svijetu….
šalim se malo, no bilo bi to fantastično- još kad bi opet uveli otvorene tramvaje u ljetnim mjesecima- pa barem na liniji 1 - uh uh
al ne, daj napaćnoj braći i sestrma 350 noovih ultra-giga-mega modernih tamvaja po cijeni 20 milona jedan
da se razumijemo- nemam ništa protiv
- trambusek88
#14595 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Inače na Otoka-Buća Potok im je pojedinačna 1,00KM, a povratna 1,50KM, a na ove dvije linije pojedinačna 1,50KM. Drvenija-Velešići 1,20...saraf_osmica wrote:Eno privatnička đubrad od centrotransa od 3. novembra ponovo kaubojski upada u nove linije
-
Ljuba Moljac
#14596 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Black swan wrote:kad centro bude vozio ilidža dejčići i ilidža trnovo
imaju moje simpatije
samo bih dodao da bus za dejcice treba uvesti jos u par termina. ono sad rijetko kome odgovara.
-
The Realist
#14597 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ako sam dobro shvatio, tramvaji i ne bi nešto popravili trenutno stanje, ali bi dali sigurnost u slučaju nekih kvarova i suštinski do daljnjeg bi bili mirni što se tiče tramvajskog saobraćaja?trambusek88 wrote:Što se tiče doniranih autobusa do sad se desio jedan ozbiljniji kvar na mjenjaču kod garažnog broja 614 koji je trebao raditi na liniji 17b Breka 2. Treći ili četvrti dan je došlo do kvara. Navodno će to iETT-ovi mehaničari pokušati srediti.
602 - Ilidža-Otes
604 - Nedžarići-Dobrinja
605 - Dom Armije-Bare
609 - Park-Jagomir
610 - Ilidža-Osjek
612 - Tarčin-Budmolići
613 - Ilidža
Što se autobusa tiče, drago mi je, ali očito je onda istina da neke termine propuštaju radi uštede. Nije da to ne bih razumio u ovom stanju, ali bilo bi dobro kada bi se znalo kada će propustiti vožnje, pa da ljudi isplaniraju drugačije dan.
Znaš li zašto Buća opet ne vozi, ili se pokvario onaj stari autobu (Otoka-Buća)?
I znaš li kada bi trebalo ostalih 15 autobusa da dođe i koje linije bi pojačali?
Hvala.
-
The Realist
#14598 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ono što meni smeta kod njih je što su strašno spori. Hajde što ilegalno ubace liniju (time neka se pozabavi inspekcija), nego GRAS-ov autobus ne može od njihovog na stanicu, nego mora stati iza da bi primio putnike, a ovi po 2-3 minuta na stanici. Ako tako misle javni saobraćaj održavati, onda ne vidim nikakve prednosti da se čovjek vozi istim.insaneinthebrain wrote:a javna djubrad od grasa ne zna odrzavati svoje linije. kaubojski ispadaju i ono sto imaju. od dvije linije u moje naselje jednu ne mogu da odrzavaju i to sa novim autobusima iz turske.saraf_osmica wrote:Eno privatnička đubrad od centrotransa od 3. novembra ponovo kaubojski upada u nove linije
sam nastavite da upadate, svaka cast centrotransu
- trambusek88
#14599 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Otoka-Buća Potok ne radi jer je autobus prebačen na Rajlovac umjesto autobusa koji je crko.The Realist wrote:Ako sam dobro shvatio, tramvaji i ne bi nešto popravili trenutno stanje, ali bi dali sigurnost u slučaju nekih kvarova i suštinski do daljnjeg bi bili mirni što se tiče tramvajskog saobraćaja?trambusek88 wrote:Što se tiče doniranih autobusa do sad se desio jedan ozbiljniji kvar na mjenjaču kod garažnog broja 614 koji je trebao raditi na liniji 17b Breka 2. Treći ili četvrti dan je došlo do kvara. Navodno će to iETT-ovi mehaničari pokušati srediti.
602 - Ilidža-Otes
604 - Nedžarići-Dobrinja
605 - Dom Armije-Bare
609 - Park-Jagomir
610 - Ilidža-Osjek
612 - Tarčin-Budmolići
613 - Ilidža
Što se autobusa tiče, drago mi je, ali očito je onda istina da neke termine propuštaju radi uštede. Nije da to ne bih razumio u ovom stanju, ali bilo bi dobro kada bi se znalo kada će propustiti vožnje, pa da ljudi isplaniraju drugačije dan.
Znaš li zašto Buća opet ne vozi, ili se pokvario onaj stari autobu (Otoka-Buća)?
I znaš li kada bi trebalo ostalih 15 autobusa da dođe i koje linije bi pojačali?
Hvala.
Za ovih 15 nebi znao reći, ali trebale bi biti pojačane najopterećenije linije (Buća Potok, Rajlovac, Hrasnica, Vogošća, Ahatovići...) uz to treba da dođe još 10 zglobnih autobusa.
Što se tramvaja tiče, svakako bi bio povećan kapacitet pošto primaju 360 putnika, manje bi putnika ostajalo po stanicama. Znači primaju 140 putnika više nego klasični Sarajevski tramvaj.
- MOSALJOZE
#14600 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
To je stvarno puno putnika.Jedan takav ujutro oko 7 bi bez problema pokrio Ilidzu,Stup i Neđariće.