dresdener78 wrote:
- Intervali naročito u špicama jesu baš katastrofa, sve zbog toga što NEMA vozila. Ustvari Prije 1992. godine je u špici izlazilo skoro 70 trolejbusa na ulice... danas ima jedva 25 trolejbusa u voznom stanju. Ne računajući nikad neobnovljenu liniju za Vogošću, bilo bi potrebno najmanje 50 trolejbusa u špici da se pruži solidan kapacitet saobraćaja.
Veoma bi volio znati koji lopov-menadžer je u GRASu sistematski naredivao rashodovanje i likvidaciju starih čehoslovačkih trolejbusa Škoda (u drugim gradovima dalje pouzdano voze) isto kao tri jedinstvena trolejbusa ŠEAL sa karoserijom od aluminija - koja je bila neuništiva. Ili su izrezani baš zbog tog aluminija... osim toga mene naročito ljuti što su uništili i izrezali kratki trolejbus Škoda-Sanos koji je bio prototip i postojao je na svijetu samo u jednom komadu, i koji je morao ići na remont i u muzej!!!! Sramotno.
Što se tiče poslijeratnog vremena stvari stoje ovako.
Nekoliko godina je bilo 60-65 ispravnih trolejbusa koji su izlazili, ali na linije nikad nije izlazilo više od 35-38 trolejbusa.
Kad je 2010 uveden trolejbus na liniju Otoka-Dobrinja umjesto autobusa izlazilo je ukupno 38 trolejbusa na linije i 2 rezerve, a bilo je oko 55 ispravnih trolejbusa kad su "švicarci" tek došli.
Stare Škode 14tr bi se vjerovatno još koju godinu zadržale da je uvedena linija prema Vogošći, ali bez reaktivacije ove linije očigledno nije više bilo potrebe za njima jer se za tadašnjih 5 linija nije se planiralo više od cca 35 vozila, na taj broj bilo je još 10 MAN-ova rezerve. Škode su još pola godine-godinu stajale u rezervi i povremeno izlazile na probe ali nije bilo potrebe da izlaze u saobraćaj.
Tu je napravljena tipizacija voznog parka, solo MAN SL172, zglob MAN SG200HO, bilo je cca 45 trolejbusa, dovoljno za tadašnje stanje i to je to. MAN-ovi su kvalitetniji, limarija daleko bolja pogotovo kod ovih solo troosovinaca, neki od njih preko 27 godina nisu imali ni obično farbanje, osim zafarbavanja oštećenja. Ovi solaći jesu iskuckani, ružno izgledaju i zbog lošeg guljenja reklama,a li s obzirom na navedeno limarija im se dobro drži.
S druge strane, Škode i Sanosi su tražili farbanje svako 2-4 godine.
Šeali su drgua priča, 2 su bila stara 10 godina, aluminijska karoserija, nebi bilo loše da su sačuvani, ali eto očigledno da se više nije željelo ići u nabavku dijelova za vozila Škoda-Sanos-Šeal.
Da Škode još uvijek voze u nekim gradovima
Što se tiče starih trolejbusa, jako mi je žao što se tako desilo, ali očigledno trolejbusi nisu bili planirani za muzeja, iako se u drugim gradovima ostavljaju.
Do 2010 su u garaži bili svi tipovi koji su vozili mogao se od svakog po jedan ostaviti ali eto.
Nije se smjelo desiti ni da Česi rashoduju ova prva dva prototipa Škode 14tr iz 1972 i 74 pa se desilo.
Prvi prototip iz 1972

Drugi prototip iz 1974
Što je još gore rashodovani su sa 9-10 godina starosti ko naši Šeali
Što se modela Škoda 14tr02 kakvih smo najviše imali od 621 proizvedene meni poznate, još 17 ih je u voznom stanju prema stranici transphoto.ru, a najvećim dijelom su isječene.
Ovi mlađi od 1987-88 se mnogo bolje drže i dosta ih još vozi.
Meni je žao tih trolejbusa, puno su mi draži od sadašnjih, u njima sam se od malena vozio, i eto volio da je ostao po jedan od svakog tipa, i jedino je to za veću osudu. Ko je 2005-2006 kad je rađena zamjena voznog parka mogao predvidjeti da će 2014 biti 20 trolejbusa u pogonu?