Al imaju neki šarm.dresdener78 wrote:Tramvaji jesu iz Konye je, nazalost, tuzna prica, opet jedna vrsta "sadaka".
Moje skromno misljenje je da Turci doniraju staro zeljezo i skupljace politicke poene jer to ce biti ljudima u SA opet od strane kantonalnih parazita tumaceno kao "dokaz neunistivog prijateljstva na istim kulturnim i vjerskim osnovama" i tako dalje i blablabla i to... mislim da su ove fraze vama dobro poznate.
Radi se o tramvajima marke Düwag, tip GT8 koji su prvo vozili par decenija u Kelnu. Jesu trodijelni, dovoljno siroki (2,5 m) dakle isto kao stari ceski tramvaji i onda puno siri nego Amsterdamci ili crveni becki tramvaji.
Tramvaji jesu svakako pedeset godina stari, dakle jos stariji nego najstariji ceski tramvaji koji danas voze u Sarajevu. I da se donira 20 komada, realno ce voziti samo nekih 8-10 tramvaja dok ce biti ostali polako raskomadani za rezervne dijelove.
Jedan od "manjih" tehnickih problema jeste da su tramvaji konstruisani za napon od 750 V dok u Sarajevu se koristi 600 V u kontaktnoj mrezi. Sto posto nece biti sredstava da se preradi elektricna oprema vozila. Tramvaji mogu voziti bez tehnickih adaptacija i sa nizim sarajevskim naponom, ali nece biti bas brzi.
I sada u cemu je prica tuzna:
Dok je nekad Sarajevo bilo civilizacijski puno, puno naprednije nego vecina Turske, sada situacija ocigledno postaje totalno obrnuta.
Konya ce se rijesiti ovih starih tramvaja kupljenih iz Kelna jer nabavlja ovo:
Slikao sam to početkom juna u Pilsenu kada je fabrika Škoda otvorila kapije za javnost i priredila je zanimljiv program i ekskurzije kroz fabriku. Konya ce dobiti 60 tramvaja ovog tipa u vrijednosti od oko 185 miliona KM, sad su povecali narudzbu za jos 12 tramvaja. Koncepcija ovog tramvaja je malo problematicna (neobrtna postolja prouzrokuju veliko istrosenje sina) ali o tom potom. Na prvi pogled izgledaju super, to je cinjenica, i imace i Wi-Fi, klimu itd. Svakako tehnicke podatke o ovim vozilima mozete vidjeti ovdje:
http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_28_T
Ono sto ce kao "politicki dokaz tursko-bosanskog bratstva" koji ce biti bogato iskoristen u predizbornoj kampanji stici u Sarajevo jesu ova vozila:
Ovim potezom kanton Sarajevo indirektno priznaje da je definitivno dosao u PI... MA... i da nema para para za nikakva ulaganja u javnu infrastrukturu i nece ih nikako biti. Dakle da ovise o nekim donacijama vozila koja su zrela za muzej. Tramvaj u Sarajevu je direktno ugrozen jer ce imati vozila, ali pruga je u sve losijem i losijem stanju i ne mislim da ce neka budala odnirati par desetina miliona za sanaciju tramvajske pruge. I ona se ne moze odnekle dovuci kao "donacija".![]()
Inace juce mi se desila nevjerovatna stvar, u pet sati sam kod Srednje masinske skole na raskrsnici sreo covjeka iz saobracajnog preduzeca iz Ostrave (Ceska) koji je stigao da vidi i slika sarajevske tramvaje... malo je bio tuzan kad je vidio stanje ovoga svega
GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
Umalo popisivac
#13926 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
Umalo popisivac
#13927 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma samo da je klima jer ljeti se ovdje voziti u tramvaju je nocna mora.
- Hemera
#13928 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
koliko sporo u odnosu na ionako sjebanu prugu?svakako je tramvaj sporsmart tv wrote:Ma bitna je samo duzina i sirina tramvaja. Steta samo sto ce ici sporo.
mozda nam dresdener zna,on se bolje razumij e u to
- trambusek88
#13929 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa vjerovatno će biti nekih 15-tak procenata sporiji nego što bi trebao biti, ali s trenutnim sistemom semaforizacije vjerovatno beznačajno.Hemera wrote:koliko sporo u odnosu na ionako sjebanu prugu?svakako je tramvaj sporsmart tv wrote:Ma bitna je samo duzina i sirina tramvaja. Steta samo sto ce ici sporo.
mozda nam dresdener zna,on se bolje razumij e u to
Kad bi i samo 8 od 20 radilo nebi bilo loše, mada mislim da bi ih u smjeni radilo 4-5, a KT8D5 bi se vratili na peticu pošto ona Ilidžanska okretnica i nije baš dobra po njihovo zdravlje.
I kad je bilo 11 Holandskih tramvaja koji su izlazili, u jednoj smjeni ih je obično 6 izlazilo, maksimalno 7.
-
PIMP-Meister-2000
#13930 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nije vala ni zimi lako.Umalo popisivac wrote:Ma samo da je klima jer ljeti se ovdje voziti u tramvaju je nocna mora.
-
dresdener78
#13931 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kolega trambusek88 je u pravu. Snaga tramvaja bice zbog manjeg napona manja za nekih 15-20 posto sto je ustvari bez problema i zbog toga sto je na vecini sarajevskih tramvajskih pruga ogranicena brzina zbog loseg stanja sina (mada su prije 50 godina vozili oko 60 km za sat).
Kao njemacki proizvodi jesu sigurno jako solidni i izdrzljivi, dakle trebali bi da izdrze i na istrosenoj pruzi kakva jeste.
Ali klime svakako nema u njima.
Kao njemacki proizvodi jesu sigurno jako solidni i izdrzljivi, dakle trebali bi da izdrze i na istrosenoj pruzi kakva jeste.
-
Umalo popisivac
#13932 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
znam da nema klime, al eto moze covjek sanjati, mozda za jedno 30 godina i tog bude kod nas. Objektivno to je stvar na kojoj bi putnici bili najvise zahvalni.
- Hemera
#13933 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ma jebo ti nas i nas prijevozdresdener78 wrote:kolega trambusek88 je u pravu. Snaga tramvaja bice zbog manjeg napona manja za nekih 15-20 posto sto je ustvari bez problema i zbog toga sto je na vecini sarajevskih tramvajskih pruga ogranicena brzina zbog loseg stanja sina (mada su prije 50 godina vozili oko 60 km za sat).
kad izgubis pola sata po semaforima
kad ti se taxo uvali pa vozac koci ko budala
kad se neko skrha na šinama
ma nema ovdje ništa,sve je u globalu u pm
- BHF_Manijak
#13934 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne kontas sta ti govorim i Bog. Kako se ne sjecas prije 3-4 godine kada je kompletan tramvajski saobracaj bio zaustavljen OD Marijin dvora, kada su samo tramvaji vozili do Zeljeznicke?Hemera wrote: obala halooooo?????
vidiš šta sam napisala??????
rekonstrukcija je bila od pravoslavne crkve do marin dvora kroz titovu
gdje je tu obala?
Tada se radilo od SCC-a prema Skenderiji, obalom do Vijecnice, polukruzno kod Vijecnice i skroz ponodo do SCC-a!
O toj rekonstrukciji govorim koja je kompletan taj polukrug obuhvatala i ona je bila nedavno!
- perfect_guy
#13935 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
nije išlo sve u komadu, o tome priča. Zadnja faza je bila od čaršije prema Marindvoru. To od Marindvora prema čaršiji je išlo dosta ranijeBHF_Manijak wrote:
Ne kontas sta ti govorim i Bog. Kako se ne sjecas prije 3-4 godine kada je kompletan tramvajski saobracaj bio zaustavljen OD Marijin dvora, kada su samo tramvaji vozili do Zeljeznicke?
Tada se radilo od SCC-a prema Skenderiji, obalom do Vijecnice, polukruzno kod Vijecnice i skroz ponodo do SCC-a!
O toj rekonstrukciji govorim koja je kompletan taj polukrug obuhvatala i ona je bila nedavno!
- BHF_Manijak
#13936 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nije u komadu, ali nije razlika u 5-6 godina. Godina ili dvije plafon. Mozda se ja varam i fakat jeste kako vi govorite, ali zakleo bih se da su odradili jedno, pa drugo u kratkom vremenskom razmaku.
- drug_profi
#13937 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Evo ti u tekstu. 2004/5.BHF_Manijak wrote:Nije u komadu, ali nije razlika u 5-6 godina. Godina ili dvije plafon. Mozda se ja varam i fakat jeste kako vi govorite, ali zakleo bih se da su odradili jedno, pa drugo u kratkom vremenskom razmaku.
http://www.radiosarajevo.ba/novost/83924#
...s mobilnog...
- Hemera
#13938 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
BHF_Manijak wrote:Ne kontas sta ti govorim i Bog. Kako se ne sjecas prije 3-4 godine kada je kompletan tramvajski saobracaj bio zaustavljen OD Marijin dvora, kada su samo tramvaji vozili do Zeljeznicke?Hemera wrote: obala halooooo?????
vidiš šta sam napisala??????
rekonstrukcija je bila od pravoslavne crkve do marin dvora kroz titovu
gdje je tu obala?
naravno da se ne sjećam jer se to nije ni desilo,i sad me ti ubijedi da jeste
prva,najprva rekonstrukcija pruge je bila na obali prije desetak godina
http://www.idoconline.info/digitalarchi ... tId=222408
(pročitaj pa provaljivaj)
http://www.idoconline.info/digitalarchi ... tId=110622
najkonkretniji podatak je u navedenim linkovima,i to se i radilo i toga se jako dobro sjećam
najzadnja rekonstrukcija je rađena od srpske pravoslavne crkve do s krivine (do hotela h inn)
tada se nikako i nikada nije radila obala
https://www.google.ba/search?biw=1280&b ... Lg#imgdii=_
i sad ti ponudi konkretan dokaz da jeste
- Hajvan
#13939 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
daj novijeh trajvana, daj, daj
daj hina vamo da i njima jebemo mamicu u par mjeseci…
duša zaboli kad vidiš kako je to u normalnom svijetu i kako se održava i vodi racuna o imovini…
a mi vazda na nekim pocecim….
na klipu ljudi se voze u Vašingtoncima još uvijek . Takvi su u nas svi rashodovani, ima jedan ili dva haman pa muzejskih primjeraka.
kod ovih na video klipu, vozila stara prosječan ljudski životni vijek izgledaju kao da su tek iz fabrike izašla…
e, muko moja
daj hina vamo da i njima jebemo mamicu u par mjeseci…
duša zaboli kad vidiš kako je to u normalnom svijetu i kako se održava i vodi racuna o imovini…
a mi vazda na nekim pocecim….
na klipu ljudi se voze u Vašingtoncima još uvijek . Takvi su u nas svi rashodovani, ima jedan ili dva haman pa muzejskih primjeraka.
kod ovih na video klipu, vozila stara prosječan ljudski životni vijek izgledaju kao da su tek iz fabrike izašla…
e, muko moja
- Hemera
#13940 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
baš je simpatičan sa ovim prozorima malim gore

vakav voza i po beču mislim da je to isti kao i kod nas onaj crveni sa željezničke
dobro kod nas je otpad tamo je pravo atraktivno

vakav voza i po beču mislim da je to isti kao i kod nas onaj crveni sa željezničke
- saraf_osmica
#13941 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nije to otpad. Nama su došli očuvani bolje od SATRA tramvaja ali naše došle i dijasporci zajedno sa Himzaniziranim radnicima su uništili sve što se može uništiti.Hemera wrote:baš je simpatičan sa ovim prozorima malim gore![]()
- Hemera
#13942 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
satra tramvaji su domaci produkt,novi,druga je stvar sto su ih velebajni građani devastirali,stavih na prošlu stranicu jedan tipični satra tramvaj u saarajevu danas kakav voza
i kaezem da je to otpad,jer ga ovdje tretiraju tako,a vidi se u prilogu da to u svijetu tako nije
- trambusek88
#13943 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Toliko su došli očuvani da su neki morali biti farbani prije puštanja u promet, npr. 712, 716... U dobrom stanju su bili oni koji su neposredno prije transporta u Sarajevo prestali raditi u Beču, a bilo ih je koji su tamo stajali godinu-dvije prije dolaska u Sarajevo i nisu bili baš u zavidnom stanju.
Ovo je slikano 2009 godine, nedugo nakon posljednje isporuke Bečkih tramvaja, u kojoj je i ovaj došao.

Oni koji sada vozaju po Beču (tip E1, E2) mlađi su 10-15 godina od sličnih koji su završili u Sarajevu (tip E)
Oni što su bili donirani poslije rata su bili u boljem stanju jer su prebačeni u Sarajevo nedugo nakon što su prestali tamo voziti. Oni su bili 1955, 56 i 57 godište.
Ovo je slikano 2009 godine, nedugo nakon posljednje isporuke Bečkih tramvaja, u kojoj je i ovaj došao.

Oni koji sada vozaju po Beču (tip E1, E2) mlađi su 10-15 godina od sličnih koji su završili u Sarajevu (tip E)
Oni što su bili donirani poslije rata su bili u boljem stanju jer su prebačeni u Sarajevo nedugo nakon što su prestali tamo voziti. Oni su bili 1955, 56 i 57 godište.
- insaneinthebrain
#13944 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
stizuuuuuuuuuuuuuuuuu
Sarajevo uskoro dobija 30 autobusa iz Istanbula

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevo ... /140825091
Sarajevo uskoro dobija 30 autobusa iz Istanbula

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevo ... /140825091
-
StupskaBitanga
#13945 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Naš sadaka mentalitet
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#13946 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
turci se rijesise starog zeljeza 
-
kakaljin
#13947 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kod nas je samo moze li se sta donacijom dobiti, a niko da iskoristi tu donaciju i da pocne sam kupovati ono sta mu je potrebno jer nije ulagao u sredstva koja mu donose novac.StupskaBitanga wrote:Naš sadaka mentalitet
- MOSALJOZE
#13948 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kaze meni jedan uposlenik GRAS-a,da autobusi stižu poslije izbora,i to ako pobjedi SDA.On to mrtav hladan reče 
-
HomeArt
#13949 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Treba ih dati Centrotransu pa da bar ima neke koristi od njih.kara-baja wrote:nema od ovog nista. I kad dođu ovi neće imati nafte za njih.
-
ambition
#13950 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Valjda će opet aktivirati neke linije ako dodju ovi busevi, al da Bog da