GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#13826 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

:-) :-)

haj ako ništa nismo usamljeni u ovome

mada je za nas bolja ova gore prva varijanta sa kamenicama :D
Nefs-i Mulhima

#13827 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Nefs-i Mulhima »

GRAS: Ako se ne ukine Centrotransova linija, povući ćemo vozila

24. juli 2014. u 15:14

"Ovo je put za veći haos u gradu i gradskom prijevozu. Nanosi nam se šteta. Mi smo godinama ulagali da bismo razvili pojedine linije, a oni su došli na gotovo i bez ikakvih tendera su počeli da uzimaju linije", kazao je direktor KJKP "Gras" Avdo Vatrić na današnjoj konferenciji za medije, govoreći o poslovanju "Centrotrans-Eurolinesa".

Vatrić je novinare izvijestio da je jučer "privatna prijevoznička firma 'Centrotrans - Eurolines' na nelegalan način, samovoljno i bez odobrenja Ministarstva saobraćaja KS-a" počela obavljati autobuski prijevoz na liniji Vijećnica - Hrasnica, čime je, kako kaže, izvršen klasičan upad na linije javnog gradskog prijevoza, javlja Fena.

"Upadom u mrežu linija javnog gradskog saobraćaja stvara se opasan presedan da svi koji imaju barem jedno vozilo, bez ikakvih sankcija, mogu početi da voze po gradu Sarajevu", kazao je Vatrić.

Osim toga, dodao je on, „Centrotrans - Eurolines“ se ne pridržava tarifnih pravila jer je cijenu od 2,50 KM bez ičijeg odobrenja sam lansirao, a „ovim se nanosi višestruka šteta i Grasu i Kantonu Sarajevo, jer jednostavno, počinje da vlada haos u javnom prijevozu“.

Vatrić je izrazio nadu da će inspekcija početi da djeluje, da će ih isključiti iz saobraćaja i da će biti sankcionirani.

"Ukoliko se to ne desi, jedna je opcija da povučemo sva vozila. Uvest ćemo linije od Hrasnice do Vijećnice i od Hadžića do Vijećnice, ne mareći možda za one koji su u rubnim dijelovima općina, jer ne možemo više ni mi da se vodimo samo interesom građana, već interesom profita" kazao je Vatrić.

Istaknuo je da je danas razgovarao s predstavnicima Ministarstva saobraćaja KS-a, konkretno, s pomoćnikom ministra Muamerom Kukanom, koji mu je kazao da nije dao nikakvo odobrenje "Centrotransu" za ovu liniju i da je odmah zvao inspekciju.

Podsjetio je da KJKP Gras ima jak sindikat i rekao da ne zna kako će se ovo razvijati, ali, da način na koji je „Centrotrans- Eurolines“ ušao od početka 2013. godine do sada, govori o tome da ova kompanija ima neke "konekcije" u Ministarstvu saobraćaja.

Ukoliko se ne ukine spomenuta linja, ponovio je Vatrić, „povući će vozila, jer ne mogu ulaziti u utakmicu s nelegalnim prijevoznikom“.

Radiosarajevo.ba
Opet će nama biti u funkciji bus-tabanić koliko vidim.
Ikarbus IK206

#13828 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Ikarbus IK206 »

Nefs-i Mulhima wrote:
GRAS: Ako se ne ukine Centrotransova linija, povući ćemo vozila

24. juli 2014. u 15:14

"Ovo je put za veći haos u gradu i gradskom prijevozu. Nanosi nam se šteta. Mi smo godinama ulagali da bismo razvili pojedine linije, a oni su došli na gotovo i bez ikakvih tendera su počeli da uzimaju linije", kazao je direktor KJKP "Gras" Avdo Vatrić na današnjoj konferenciji za medije, govoreći o poslovanju "Centrotrans-Eurolinesa".

Vatrić je novinare izvijestio da je jučer "privatna prijevoznička firma 'Centrotrans - Eurolines' na nelegalan način, samovoljno i bez odobrenja Ministarstva saobraćaja KS-a" počela obavljati autobuski prijevoz na liniji Vijećnica - Hrasnica, čime je, kako kaže, izvršen klasičan upad na linije javnog gradskog prijevoza, javlja Fena.

"Upadom u mrežu linija javnog gradskog saobraćaja stvara se opasan presedan da svi koji imaju barem jedno vozilo, bez ikakvih sankcija, mogu početi da voze po gradu Sarajevu", kazao je Vatrić.

Osim toga, dodao je on, „Centrotrans - Eurolines“ se ne pridržava tarifnih pravila jer je cijenu od 2,50 KM bez ičijeg odobrenja sam lansirao, a „ovim se nanosi višestruka šteta i Grasu i Kantonu Sarajevo, jer jednostavno, počinje da vlada haos u javnom prijevozu“.

Vatrić je izrazio nadu da će inspekcija početi da djeluje, da će ih isključiti iz saobraćaja i da će biti sankcionirani.

"Ukoliko se to ne desi, jedna je opcija da povučemo sva vozila. Uvest ćemo linije od Hrasnice do Vijećnice i od Hadžića do Vijećnice, ne mareći možda za one koji su u rubnim dijelovima općina, jer ne možemo više ni mi da se vodimo samo interesom građana, već interesom profita" kazao je Vatrić.

Istaknuo je da je danas razgovarao s predstavnicima Ministarstva saobraćaja KS-a, konkretno, s pomoćnikom ministra Muamerom Kukanom, koji mu je kazao da nije dao nikakvo odobrenje "Centrotransu" za ovu liniju i da je odmah zvao inspekciju.

Podsjetio je da KJKP Gras ima jak sindikat i rekao da ne zna kako će se ovo razvijati, ali, da način na koji je „Centrotrans- Eurolines“ ušao od početka 2013. godine do sada, govori o tome da ova kompanija ima neke "konekcije" u Ministarstvu saobraćaja.

Ukoliko se ne ukine spomenuta linja, ponovio je Vatrić, „povući će vozila, jer ne mogu ulaziti u utakmicu s nelegalnim prijevoznikom“.

--- NO LINKS ---
Opet će nama biti u funkciji bus-tabanić koliko vidim.
Vec je objavljeno nahttp://www.klix.ba/forum/gras-all-about ... &start=625
NEMA POTREBE DUPLATI
i evo ti link
http://radiosarajevo.ba/novost/159818/g ... emo-vozila
Nefs-i Mulhima

#13829 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Nefs-i Mulhima »

Ikarbus IK206 wrote: Vec je objavljeno nahttp://www.klix.ba/forum/gras-all-about ... &start=625
NEMA POTREBE DUPLATI
i evo ti link
Ne pratim drugu temu. Sad sam vidio da si ti postavio tamo, zbog toga se ovde kocis ko kakav krele :mrgreen: ?

Helenejse enjoy ;-)
vješalica

#13830 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Nefs-i Mulhima wrote:
Ikarbus IK206 wrote: Vec je objavljeno nahttp://www.klix.ba/forum/gras-all-about ... &start=625
NEMA POTREBE DUPLATI
i evo ti link
Ne pratim drugu temu. Sad sam vidio da si ti postavio tamo, zbog toga se ovde kocis ko kakav krele :mrgreen: ?

Helenejse enjoy ;-)
jedino si ti ovdje krele
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13831 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

imaju li oni ijedno drugo rješenje od povlačenja vozila
hrasnica vijećnica :lol: :lol: :lol: :lol:

ovo je dobro
koji debosi
Nefs-i Mulhima

#13832 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Nefs-i Mulhima »

vješalica wrote:jedino si ti ovdje krele
Jes 'no ti radnik grasa, il me pamcenje vara?
Ikarbus IK206

#13833 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Ikarbus IK206 »

Nefs-i Mulhima wrote:
"Nefs-i Mulhima" kakve veze ima jel radnik grasa ili nije otkani se ove teme ako ti se gras ne sviđa a nemoj gledati kako ćeš nekoga da bocneš
drug_profi

#13834 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Jel to sad sramota biti radnik grasa? :mrgreen:
vješalica

#13835 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Nefs-i Mulhima wrote:

:lol: :lol:
vješalica

#13836 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Ikarbus IK206 wrote:
Nefs-i Mulhima wrote:
"Nefs-i Mulhima" kakve veze ima jel radnik grasa ili nije otkani se ove teme ako ti se gras ne sviđa a nemoj gledati kako ćeš nekoga da bocneš

cim se sa raznim formatima krelaca ne slozis,odma si radnik grasa,radnik ovoga i onoga...prica na nivou razmazene derladije
stavis na block i citas rahat temu
RahatHurmašica

#13837 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by RahatHurmašica »

Nefs-i Mulhima wrote:
to je bezbeli ova teta

Nefs-i Mulhima

#13838 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Nefs-i Mulhima »

Allahselamet, znaci upravu sam bio.

:mrgreen:
RahatHurmašica

#13839 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by RahatHurmašica »

i ja kažem...
staradis

#13840 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by staradis »

Danas sam se vozio u nekoj troli koja je odron odrona. To sto od Hrasnice trebalo do Konjica niko ne govori
munevera44

#13841 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by munevera44 »

Prljavi rukohvati u tramvajima izazivaju zarazne bolesti....................naslov na avazovoj stranici................

rukohvati ................. a šta reći za ostatke rizle /posipni materijal u vrijeme snijega i leda/ ............... ma higijena na nivou nema dalje :skoljka:
DON_eARL

#13842 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DON_eARL »

Dok sam se patio jednu stanicu u busu, padoše mi na pamet oni kockasti tramvaji koji imaju mjesto za vozača sa dvije strane. Da li je izvodivo da se stave 2 komada na šine i da voze na relaciji Ilidža - Stup, do petlje i nazad? Kontaktna mreža vjerovatno predstavlja problem, ali mi se čini kao praktično rješenje, bar malo da se rasterete oni autobusi...

Image
Ikarbus IK206

#13843 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Ikarbus IK206 »

DON_eARL wrote:Dok sam se patio jednu stanicu u busu, padoše mi na pamet oni kockasti tramvaji koji imaju mjesto za vozača sa dvije strane. Da li je izvodivo da se stave 2 komada na šine i da voze na relaciji Ilidža - Stup, do petlje i nazad? Kontaktna mreža vjerovatno predstavlja problem, ali mi se čini kao praktično rješenje, bar malo da se rasterete oni autobusi...

Image
Nije moguce jer su ih prepravili i jedna kabina je u funkciji a druga povadili sve sto su mogli 4 su u funkciji 5 treba da se doradi da bi i on radio
DON_eARL

#13844 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by DON_eARL »

A može li neki drugi model tramvaja ići u rikverc? :D
trambusek88

#13845 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Nije moguće iz razloga što je pruga prekinuta, i što je na mjestu tramvajske stanice na Stupu ogromna rupa zbog gradnje potputnjaka.

Mogli su teoretski tamo rasporediti nekoliko tramvaja prije početka radova (2 da rade i 2 rezerve na slijepom kolosjeku), ali nešto ne vjerujem da bi to mnogo rasteretilo autobuse jer najveći dio putnika putuje na relaciji Grad-Ilidža i obratno, a pored toga tramvaj u slučaju kvara nebi mogao do remize.
neki

#13846 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neki »

trambusek88 wrote:Nije moguće iz razloga što je pruga prekinuta, i što je na mjestu tramvajske stanice na Stupu ogromna rupa zbog gradnje potputnjaka.

Mogli su teoretski tamo rasporediti nekoliko tramvaja prije početka radova (2 da rade i 2 rezerve na slijepom kolosjeku), ali nešto ne vjerujem da bi to mnogo rasteretilo autobuse jer najveći dio putnika putuje na relaciji Grad-Ilidža i obratno, a pored toga tramvaj u slučaju kvara nebi mogao do remize.
Opet neizvodljivo jer su na stupu zbog radova prekinuli i kontaktnu mrezu..
dresdener78

#13847 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

pa prekinuta kontaktna mreža nebi trebala biti problem, uostalom kontaktna mreža je podijeljena na izolirane dionice koje imaju svaka svoje napajanje... ne sjećam se sada tačno ali mislim da ima i negdje između Stupa i Ilidže tačke za napajanje jer dionica je jako dugačka...

Svakako stvarno najveći problem predstavlja to što su ti tramvaji odavno adaptirani za vožnju samo u jednom pravcu. Prvi i zadnji put je u linijskom saobraćaju vozio tramvaj broj 300 od Bitumenke prema remizi tamo i rikverc davne 1994. godine prije Božiča.

A eto vidite, moglo je Sarajevo kupiti preko desetak ovih vozila, potpuno funkcionalnih u dvosmjernosti, jako dobro održavanih. Oni su mogli biti veoma korisni tokom budućih remonta tramvajske pruge.

Osnovni problem je bio u riječi KUPITI. Jer trenutni vlasnik je odbio da ih daje kao donaciju jer ni on nije ko zna kakav bogataš.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13848 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

ja sam konto da bi prema hrasnici trebalo jednu šinu i takvo vozilo naprijed nazad
dresdener78

#13849 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Black swan wrote:ja sam konto da bi prema hrasnici trebalo jednu šinu i takvo vozilo naprijed nazad
Bojim se da je u trenutnom stanju ovo najrealnije
Image
I to samo u slučaju da konja neko ne ukrade ili da konj ne crkne od gladi.
trambusek88

#13850 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Vozio je 300 tako malo i manji dio 1995. I on je bio adaptiran za jednosmjernu vožnju. Nije imao farove na drugoj strani, bili su mu samo jedan brisač dodali dok je dvostrano radio. Na kraju krajeva radili su i obični K2 na naprijed i u rikverc.

I sad pozadi svi instrumenti rade fali samo stolica, a za druge tehničke detalje nisam siguran.

Međutim problem je kako prebaciti tramvaj u remizu ukoliko dođe do većeg kvara, pogotovo onog koji se ne može za par dana otkloniti.
Post Reply