GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
goran16v

#13501 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

RahatHurmašica wrote:
to su kuponi koje je neko već PLATIO, tj bio je prisiljen da ih plati iako ne koristi usluge grasa. pa šta će drugo uraditi sa njim nego ga prodati nekome kome treba? možda bacit ga?
Ja ih znam koliko hoces koji svaki mjesec prodaju kupon, a jednako se svaki dan voze GRAS-om. To je jednostavno seljacka politika, prodaj sto mozes i ne placaj sto ne moras, a izgovor je obicno nesto tipa necu da platim jer im ne valja usluga itd isl. Naravno, na pitanje zasto koriste GRAS ako im ne valja usluga i po kojoj logici ne zele platiti uslugu koju koriste, kakva god da je, ne znaju odgovoriti... To smo mi, to je nas mentalitet!
dresdener78

#13502 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Arata wrote:
Zato GRAS i propada. Imaju monopol, pomoć iz budžeta, bave se uslugom koju koristi ogroman broj ljudi i opet propadaju.
Čovjek sa bar malo intelekta bi u ovim uslovima zarađivao milione bez problema.

Neka meni daju monopol u Sarajevu na prodaju žvaka, za godinu dana bi bio milioner.
U masovnom putničkom saobraćaju u jednom velikom gradu (kakav Sarajevo i jeste) mogu zarađivati milione samo neki prevoznici sa polovnim kombijima i autobusima koji će svakako zaglaviti u beskrajnim gužvama.

Razvijen pogotovo električni i šinski saobraćaj u gradovima nije nigdje na svijetu "zlatni rudnik". Nego svugdje posluje sa deficitom, naravno je potrebno da je deficit što manji i da sistem funkcioniše što efikasnije.

Prednost tramvaja, trolejbusa i metroa je veći kapacitet od drumskih vozila, manja potrošnja energije preračunato na jednog putnika, veća privlačnost za putnike.

Ali investicije u vozila, u šine, u stajališta, u napojne podstanice itd. jesu ogromne. Najjeftiniji moderan tramvaj košta preko 2 miliona KM po komadu. Sarajevu treba flota od najmanje 80 tramvaja.
Remont šina Ilidža-Skenderija bi koštao 20-30 miliona KM.

Neki ljudi su maštali o uvođenju metroa u Sarajevu. S obzirom na troškove u drugim gradovima, cijena podzemne željeznice u dužini od +-12 kilometara bi kretala oko 2 milijarde KM.

Uz ulaganje u vozila, kontaktni vod, šine, njihov servis, stručno osoblje, rezervne dijelove, struju bi na kraju vidio da ti ne ostaje skoro ništa od zarade za prodate karte ili jesi realno u minusu.

Molim sve koji ovdje sole pamet o tome KAKO JE GRAS MONOPOLISTA I KAKO BI BILO SUPER IMATI KONKURENCIJU I KAKO SE MOGU ZARADITI OGROMNE PARE U JAVNOM SAOBRAĆAJU da prvo posjete recimo Beč, Berlin, Krakow, ili druge velike gradove i vide kako tamo funkcioniše javni saobraćaj. I svugdje je subvencioniran i svugdje je regulisan i razvijen od strane VLASTI! Nigdje tamo nije u rukama nekih (poslije)ratnih profitera.
goran16v

#13503 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Arata wrote:GRAS nije nikako u gubitku zbog švercera.

Čista matematika: dok god jedan kupon koristi jedan čovjek = tu nema gubitka za GRAS.
Jedino je na gubitku onaj koji je morao da kupi kupon a ne treba mu, pa ga mora prodati po nižoj cijeni.

Ovo je matematika iz osnovne škole ljudi moji.
U tu jednacinu dodaj gro onih koji moraju da kupe kupon i treba im, ali ga svejedno prodaju pa se uredno svaki dan vozaju GRAS-om i dobices gdje je gubitak.
Da se ne lazemo ljudi, znam ja dosta ozbiljnih i nominalno civilizovanih ljudi koji ce se 'ladno svercati u javnom prevozu, a nisu prisiljeni na to, odnosno imaju od cega platiti. To je nasa seljacka politika, ne placaj sto ne moras, a sanse da te uhvati reva su previse male da bi se kupovala karta...
Bodkin

#13504 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Bodkin »

Arata wrote:GRAS nije nikako u gubitku zbog švercera.

Čista matematika: dok god jedan kupon koristi jedan čovjek = tu nema gubitka za GRAS.
Jedino je na gubitku onaj koji je morao da kupi kupon a ne treba mu, pa ga mora prodati po nižoj cijeni.

Ovo je matematika iz osnovne škole ljudi moji.
a sta ako taj sto je prodao udje i provoza se par puta? kako ba ne kontate. jedan kupon placen, vozaju se dvije osobe. jedna uvijek (koja je kupila kupon) i druga ponekad (ova sto je prodala kupon)
goran16v

#13505 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Ja znam dosta ljudi koji rade u institucijama BiH i Vijeca Ministara koji naknadu za prevoz dobijaju u keshu i naravno ne pada im napamet da placaju kartu nego se sveracju GRAS-om.
Problem GRAS-a je problem naseg mentaliteta, kako po pitanju zaposlenih u GRAS-u, tako po pitanju putnika.
drug_profi

#13506 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Ocito je da se svi napori i investicije u oporavak trebaju prbo usmjeriti na stvaranje boljeg sistema naplate i kontrole karata.

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Arata

#13507 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Arata »

Ne možete pisati cijelo vrijeme da šverceri oštete GRAS prodajom kupljenih kupona, pa onda prebaiti priču kako se ustvari misli na falsificiranje i vožnju bez karte. To veze sa vezom nema.

@dresdener78

GRAS ima monopol, to je činejnica. Ako ja kupim autobus i nije mi ga dozvoljeno voziti najfrekventijim linijama u gradu, to znači da GRAS ima monopol.

U priču nema smisla uvoditi razvijene gradove tipa Berlin i Beč. Možemo reći da kod njih javni prevoz nikad ne kasni. Sigurnost u saobraćaju da ne spominjem.
Normalno je da su ljudi voljni da se iz budžeta pomogne dio finansiranja takvih preduzeća.
Nije normalno da jedno takvo preduzeće nikad ne poštuje vlastiti red vožnje (sem kad ga treba skratiti).
Nije normalno da GRAS odluči da ne vozi sa Dorbinje za Trg i da ja za to saznam preko foruma dok stotine njihovih radnika sjedi u kancelarijama i ne rade ništa. Ja moram da ganjam komercijalu u kojoj mi ne važi kupon, kasnim na posao, a nekome problem obići par stanica i zalijepiti papire sa obavještenjem. To im je trošak od par maraka! To je čisti bezobrazluk prema korisnicima koji im obezbjeđuju hranu za porodicu. I ja trebam da imam razumjevanja za to?

GRAS je firma koja je već toliko potonula da relano nema šanse da se izvuče. Samo je pitanje vremena.
vješalica

#13508 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Bodkin wrote:
a sta ako taj sto je prodao udje i provoza se par puta? kako ba ne kontate. jedan kupon placen, vozaju se dvije osobe. jedna uvijek (koja je kupila kupon) i druga ponekad (ova sto je prodala kupon)
Te dvije osobe se ne mogu porediti.

Jedan kupon je placen za jednu osobu
Ako ta osoba proda meni kupon i ja ga koristim on se vise ne moze prebacivati na drugu osobu,znaci kad mi ga proda on vise nista nema sa tom kartom u bilo kojoj varijanti
Jednostavno upisem tada svoj broj svije iskaznice na kupon i on je tada vazeci
Osoba koja je meni prodala kartu a viza se bez nje je svercer i treba se tretirati kao oni szo ne kupuju kartu i neka prema njima firma zauzima mehanizme naplate za koriscenje usluge
Dr. Kuca

#13509 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

goran16v wrote:Ja znam dosta ljudi koji rade u institucijama BiH i Vijeca Ministara koji naknadu za prevoz dobijaju u keshu i naravno ne pada im napamet da placaju kartu nego se sveracju GRAS-om.
Problem GRAS-a je problem naseg mentaliteta, kako po pitanju zaposlenih u GRAS-u, tako po pitanju putnika.
Moze se sve ustrojiti, evo kako npr komercijala? Kako je centro? Ne mozes imat 100% naplatu, al mozes imati 80-85%, sto je svakako bolje nego danjasnjih 3%. Samo prvo u grasu se moraju posloziti neke kockice, nema hljeba za njih dok im se sindikat pit ai vodi firmu. Kolko znam ovaj novi direktor je tu vec haman godinu, i nevjerovatna je stvar da nije oformio upravu? Imali iko da potvrdi ovo?
trambusek88

#13510 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

To bi se moglo riješiti na način da se štampariji dostave brojevi iskaznica budžetskih korisnika, i da se ti brojevi direktno štampaju na kupone umjesto što se upisuju olovkom!

Što se tiče vatrića tu je pola godine, a prije 2 mjeseca mu je počeo puni mandat.
Dr. Kuca

#13511 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

trambusek88 wrote:To bi se moglo riješiti na način da se štampariji dostave brojevi iskaznica budžetskih korisnika, i da se ti brojevi direktno štampaju na kupone umjesto što se upisuju olovkom!

Što se tiče vatrića tu je pola godine, a prije 2 mjeseca mu je počeo puni mandat.
Znam da je bio v.d. pravo dugo. Jel istina za upravu? To mi je presmjesna stvar ako je istina :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13512 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

ša ba sad na anteni čujem stopirali sobraćaj???
madesa

#13513 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by madesa »

da Bog da nikad plate ne dobili kakva gamad
FrozenCastle

#13514 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by FrozenCastle »

Jeste. Obustavljen je. Novinari su krenuli pa cemo vidjeti sta je sad.
Arata

#13515 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Arata »

Kažu da su zbog neisplaćenih plata obustavili sabraćaj.
Dr. Kuca

#13517 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Image
Arata

#13518 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Arata »

Upravo sam poderao kupon i iskaznicu i bolje se osjećam. Nadam se da su zadovoljni što su dobili još jednog koji se švercuje.
trambusek88

#13519 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

U pitanju je štrajk tramvajdžija ko 1988. Trole rade i valjda autobusi u svom kapacitetu.
Last edited by trambusek88 on 13/06/2014 12:48, edited 1 time in total.
FMDzem

#13520 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by FMDzem »

Pa šta sad štrajkuju :zoka: , oj levata :shock:
Dr. Kuca

#13521 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

trambusek88 wrote:U pitanju je štrajk tramvajdžija ko 1988. Trole rade i valjda autobusi u svom kapacitetu.
Eto vam Jusufranica opet :D
trambusek88

#13522 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

nisu primili 3 plate
Last edited by trambusek88 on 13/06/2014 12:51, edited 1 time in total.
Arata

#13523 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Arata »

Ma ponašaju se ko najveći krkani. Razumijem ja da se nema plata i da je teško, ali što prvo udaraš po onome koji ti je plaća i ko nikako nije kriv za tu situaciju? Kakve to logike ima u bilo kojem kutku svemira?
Klavikula

#13524 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Klavikula »

cuj sta strakuju. dobro im pa obustavili saobracaj :roll:

al vala tajming im je vrhunski. valja mi pjeske pola grada obici. jebem ti srecu kurcevitu.
StupskaBitanga

#13525 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Kad će konačno ovo preduzeće pod ključ
ovo je više neizdržljivo
Post Reply