GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- seoBIH
#13476 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
U potpunosti podrzavam raspad ovog preduzeca! U toku radnog vremena revizori bacili koju u kladionici!

-
RahatHurmašica
#13477 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
šta ti tačno znači švercer? čiji su to kuponi i u čemu je tačno problem?trambusek88 wrote:Starije ljude u penziju, a ove iz kancelarije istjerati u kontrolu naplate, uspostaviti radno mjesto - kondukter i ćao.
Da se ne isplati nebi centro imao konduktere na gradskim i prigradskim linijama!
One pojačane kontrole su davale rezultate mislim da su dale u početku rezultate jer je nekoliko autobusa i tramvaja bilo popravljeno i ofarbano, međutim oni koji se svakodnevno šveraju, ako već ne mogu bez karte radije će kod švercera uzeti kupon i tu je opet problem. Mogu im dohakati samo elektronske karte ali za to nema para.
- seoBIH
#13478 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Npr to ti je kupon osnovaca/srednjoskolaca. Pare ne idu grasu, i opet je isto kao da nemaju kartu.
- trambusek88
#13479 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kuponi koji se ispod cijene mogu uzeti od tapkaroša. Dali su to kuponi koje ovi još više ispod cijene nabavljaju od budžetskih korisnika, ili su to krivotvoreni kuponi.RahatHurmašica wrote:šta ti tačno znači švercer? čiji su to kuponi i u čemu je tačno problem?trambusek88 wrote:Starije ljude u penziju, a ove iz kancelarije istjerati u kontrolu naplate, uspostaviti radno mjesto - kondukter i ćao.
Da se ne isplati nebi centro imao konduktere na gradskim i prigradskim linijama!
One pojačane kontrole su davale rezultate mislim da su dale u početku rezultate jer je nekoliko autobusa i tramvaja bilo popravljeno i ofarbano, međutim oni koji se svakodnevno šveraju, ako već ne mogu bez karte radije će kod švercera uzeti kupon i tu je opet problem. Mogu im dohakati samo elektronske karte ali za to nema para.
Takvi obično ordiniraju oko terminala poput Ilidže ili Otoka.
- trambusek88
#13480 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kad im je pauza u toku radnog vremena mogu da rade šta hoće!123456789 wrote:U potpunosti podrzavam raspad ovog preduzeca! U toku radnog vremena revizori bacili koju u kladionici!
- O'zone
- Globalni moderator
#13481 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Te kupone tapkarošima prodaju ljudi kojima isti nisu potrebni a dobijaju ih u firmama, školama, državnim institucijama, tako da su ti kuponi plaćeni već GRAS-u.trambusek88 wrote:Kuponi koji se ispod cijene mogu uzeti od tapkaroša. Dali su to kuponi koje ovi još više ispod cijene nabavljaju od budžetskih korisnika, ili su to krivotvoreni kuponi.RahatHurmašica wrote:šta ti tačno znači švercer? čiji su to kuponi i u čemu je tačno problem?trambusek88 wrote:Starije ljude u penziju, a ove iz kancelarije istjerati u kontrolu naplate, uspostaviti radno mjesto - kondukter i ćao.
- perfect_guy
#13482 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ili prije/poslije smjenetrambusek88 wrote:
Kad im je pauza u toku radnog vremena mogu da rade šta hoće!
- seoBIH
#13483 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja i? Pa njima je nanesena opet šteta, jer taj koji kupi od preprodavaca nece od grasa.Te kupone tapkarošima prodaju ljudi kojima isti nisu potrebni a dobijaju ih u firmama, školama, državnim institucijama, tako da su ti kuponi plaćeni već GRAS-u.
Kako da neili prije/poslije smjeneKad im je pauza u toku radnog vremena mogu da rade šta hoće!
- O'zone
- Globalni moderator
#13485 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Računaj da nije nego su na istome. Ljudi koji prodaju kupone tapkarošima ne bi ih kupili i onako ali su primorani na uzimanje kupona.123456789 wrote:Ja i? Pa njima je nanesena opet šteta, jer taj koji kupi od preprodavaca nece od grasa.Te kupone tapkarošima prodaju ljudi kojima isti nisu potrebni a dobijaju ih u firmama, školama, državnim institucijama, tako da su ti kuponi plaćeni već GRAS-u.
- drug_profi
#13486 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kako ba steta grasu? Gras je dobio svoje pare za taj kupon u prvoj ruci. Kasnije se samo preprodaje. Nisu to kuponi iz kucne radinosti.
-
__Phoenix__
#13487 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Gras i propada jer izmedu ostalog ne dobija novac od subvencija po zakonu...
- seoBIH
#13488 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Joj jebo ga tito de ukljuci mozak. Ja kupim od preprodavaca i NE KUPIM OD GRASA. Eto kako se nanosi steta grasu. Kontas? Ne odem na grasovu trafiku i dam 50KM, vec odem na Otoku i platim za VEC PLACENI KUPON SVERCERU cvaju.drugi profil wrote:Kako ba steta grasu? Gras je dobio svoje pare za taj kupon u prvoj ruci. Kasnije se samo preprodaje. Nisu to kuponi iz kucne radinosti.
Ne mirišem gras, ali reći da je na istom ukoliko kupi od švercera je suludo.
- drug_profi
#13489 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
123456789 wrote:Joj jebo ga tito de ukljuci mozak. Ja kupim od preprodavaca i NE KUPIM OD GRASA. Eto kako se nanosi steta grasu. Kontas? Ne odem na grasovu trafiku i dam 50KM, vec odem na Otoku i platim za VEC PLACENI KUPON SVERCERU cvaju.drugi profil wrote:Kako ba steta grasu? Gras je dobio svoje pare za taj kupon u prvoj ruci. Kasnije se samo preprodaje. Nisu to kuponi iz kucne radinosti.
Ne mirišem gras, ali reći da je na istom ukoliko kupi od švercera je suludo.
Idi ba lijeci se... mozda nije kasno.
Otkuda taj kupon dolazi? Ko je prva ruka?
Gras dobio pare za taj jedan kupon. To sto ga neko preproda pred Otokom ne znaci da je Gras izgubio i jednu marku, vec se sva steta prenosi na dzep onoga koji je bio prisiljen da ga od preduzeca dobije na ime naknade za prevoz umjesto gotovine.
Pa nije taj kupon nacrtao svercewr pred Merkurom. Koju si ti skolu zavrsavao jbt. Cvjecarsku?
- seoBIH
#13490 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
E svasta....
Skolarac dobije kupon koji je placen od strane kantona. Taj kupon preproda meni. Ja se opet vozam BESPLATNO sa gledišta GRAS-a jer od mene nisu dobili ni marke.
Da nisam kupio od svercera, GRAS bi dobio pare od kantona, ali i od mene koji bi otisao i OD NJIH KUPIO KUPON.
Kontas?
PS: izvini ako sam te uvrijedio. Nije mi bila namjera.
Skolarac dobije kupon koji je placen od strane kantona. Taj kupon preproda meni. Ja se opet vozam BESPLATNO sa gledišta GRAS-a jer od mene nisu dobili ni marke.
Da nisam kupio od svercera, GRAS bi dobio pare od kantona, ali i od mene koji bi otisao i OD NJIH KUPIO KUPON.
Kontas?
- drug_profi
#13491 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Cek malo. Kakvi kuponi skolaraca? Kome to kanton placa kupone osim sto subvencioniraju penzionere, studente i djake, na cijim kuponima stoji sasvim druga cijena - ona po kojoj se prodaju!!!123456789 wrote:E svasta....
Kontas?
Ili sam ja nesto propustio?
Kuponi kod svercera su svi od 53,50 KM, radnicki, normalni kuponi bez subvencije.
- vješalica
#13492 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kod svercera samo imaju radnicki kuponi za sve 4 zone koje su od 53 marke do 115
Nema nikakvih skolskih penzionerskih RVI karata kupiti kod svercera
Ako ja prodam kupon sverceru ili ga sama prodam a meni ne treba on je vec jednom kupljen za jednog korisnika.Nece Gras naplacivati dva tri ili vise puta jednu kartu
Ako ja prodam kupon sverceru ili ga sama prodam a meni ne treba on je vec jednom kupljen za jednog korisnika.Nece Gras naplacivati dva tri ili vise puta jednu kartu
- Dr. Kuca
#13493 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa zasto se stalo sa ovim? Kolko se sjecam da se napravilo par tramvaja? Realno poceli su se raspadat poslije odlaska Jusufranica, ovi ostali direktori mescini nesposobni, ko i ovaj novi.dresdener78 wrote:U oktobru 2001. godine potpisan je ugovor između GRAS-a i firmi PARS i Siemens za remont i modernizaciju 37 tramvaja tipa K2YU pri čemu je trebalo biti proizvedeno 25 šestoosovinskih dvodijelnih vozila „SATRA 2“ i 12 osmoosovinskih trodijelnih tramvaja „SATRA 3“ sa niskospodnim srednjim dijelom.Dr. Kuca wrote:Zar nije gras u doba jusfranica pravio sebi tramvaje?
Dakle tramvaji su napravljeni od starih dvodijelnih tramvaja iz Čehoslovačke koji u Sarajevu voze od 1973. godine. Ostala je osnovna konstrukcija, dijelovi obrtnih postolja, inaće sve ostalo je bilo novo.
-
RahatHurmašica
#13494 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
to su kuponi koje je neko već PLATIO, tj bio je prisiljen da ih plati iako ne koristi usluge grasa. pa šta će drugo uraditi sa njim nego ga prodati nekome kome treba? možda bacit ga?trambusek88 wrote:Kuponi koji se ispod cijene mogu uzeti od tapkaroša. Dali su to kuponi koje ovi još više ispod cijene nabavljaju od budžetskih korisnika, ili su to krivotvoreni kuponi.RahatHurmašica wrote:šta ti tačno znači švercer? čiji su to kuponi i u čemu je tačno problem?trambusek88 wrote:Starije ljude u penziju, a ove iz kancelarije istjerati u kontrolu naplate, uspostaviti radno mjesto - kondukter i ćao.
sa falsifikatima nek se bavi policija.
-
RahatHurmašica
#13495 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
po ovim forumskim ekspertima to bi izgleda bilo najbolje rješenje.vješalica wrote:Kod svercera samo imaju radnicki kuponi za sve 4 zone koje su od 53 marke do 115
- Arata
#13496 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
GRAS nije nikako u gubitku zbog švercera.
Čista matematika: dok god jedan kupon koristi jedan čovjek = tu nema gubitka za GRAS.
Jedino je na gubitku onaj koji je morao da kupi kupon a ne treba mu, pa ga mora prodati po nižoj cijeni.
Ovo je matematika iz osnovne škole ljudi moji.
Čista matematika: dok god jedan kupon koristi jedan čovjek = tu nema gubitka za GRAS.
Jedino je na gubitku onaj koji je morao da kupi kupon a ne treba mu, pa ga mora prodati po nižoj cijeni.
-
RahatHurmašica
#13497 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Arata wrote:GRAS nije nikako u gubitku zbog švercera.
fakat mi nije jasno kako odrastao čovjek ovo ne može sam da skonta? sa kakvim se to mi "interektualnim gromadama" raspravljamo.
-
dresdener78
#13498 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
šta se tiče kupona: Gubitak za GRAS jesu oni krivotvoreni kuponi koji su uveliko u opticaju.
Ne činjenica da budžetski korisnik preprodaje kupon nekome drugome jer mu ne treba. Osim ako se nakon prodaje kupona sam i ne šverca.
Svakako tjeranje budžetskih korisnika da obavezno kupuju kupone za javni saobraćaj je SKANDALOZNO i radi se ustvari o jednom od brojnih poteza da političarska stoka u foteljama prebaci odgovornost na druge. U ovom slučaju finansijsku odgovornost, jer uposlenici državnih i javnih institucija jesu primorani da finansiraju javni saobraćaj iz svojih primanja.
Neka počnu svi oni kantonalni premijeri i ministri kod sebe! Ukinuti čitav njihov VOZNI PARK političara koji sastoji od vozila AUDI, BMW itd. Ajde neka se voze zajedno sa rajom i uživaju plodove vlastitog kriminala i nerada. SVAKOME MINISTRU I POLITIČKOM FUNKCIONERU U KANTONU SARAJEVO OBAVEZNO GRASOVE KUPONE UMJESTO LIMUZINA. Neka te kupone i dobijaju džaba. Ali voziće se samo javnim prijevozom!
Ne činjenica da budžetski korisnik preprodaje kupon nekome drugome jer mu ne treba. Osim ako se nakon prodaje kupona sam i ne šverca.
Svakako tjeranje budžetskih korisnika da obavezno kupuju kupone za javni saobraćaj je SKANDALOZNO i radi se ustvari o jednom od brojnih poteza da političarska stoka u foteljama prebaci odgovornost na druge. U ovom slučaju finansijsku odgovornost, jer uposlenici državnih i javnih institucija jesu primorani da finansiraju javni saobraćaj iz svojih primanja.
Neka počnu svi oni kantonalni premijeri i ministri kod sebe! Ukinuti čitav njihov VOZNI PARK političara koji sastoji od vozila AUDI, BMW itd. Ajde neka se voze zajedno sa rajom i uživaju plodove vlastitog kriminala i nerada. SVAKOME MINISTRU I POLITIČKOM FUNKCIONERU U KANTONU SARAJEVO OBAVEZNO GRASOVE KUPONE UMJESTO LIMUZINA. Neka te kupone i dobijaju džaba. Ali voziće se samo javnim prijevozom!
- Arata
#13499 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Zato GRAS i propada. Imaju monopol, pomoć iz budžeta, bave se uslugom koju koristi ogroman broj ljudi i opet propadaju.RahatHurmašica wrote:Arata wrote:GRAS nije nikako u gubitku zbog švercera.
fakat mi nije jasno kako odrastao čovjek ovo ne može sam da skonta? sa kakvim se to mi "interektualnim gromadama" raspravljamo.
Čovjek sa bar malo intelekta bi u ovim uslovima zarađivao milione bez problema.
Neka meni daju monopol u Sarajevu na prodaju žvaka, za godinu dana bi bio milioner.
-
RahatHurmašica
#13500 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
to je već kriminal kojim treba da se bave oni koji su za to plaćeni.dresdener78 wrote:šta se tiče kupona: Gubitak za GRAS jesu oni krivotvoreni kuponi koji su uveliko u opticaju.