GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Morales
#10651 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Muzeja i galerija?? E moj Hrulj jadna li ti majka

- Hrulj
#10652 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Da i ne samo to. Nego i raznih "umjetnika" poput Fuada Backovica i kompanije koji dobijaju novac od drzave.Morales wrote:Muzeja i galerija?? E moj Hrulj jadna li ti majka![]()
- Morales
#10653 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kakve veze ima muzej i njegovo gasenje sa Fuketom? Grad bez muzeja nije grad nego kasaba i palanka. Dobro to sebi utuvi u glavu cobane!!!Hrulj wrote:Da i ne samo to. Nego i raznih "umjetnika" poput Fuada Backovica i kompanije koji dobijaju novac od drzave.Morales wrote:Muzeja i galerija?? E moj Hrulj jadna li ti majka![]()
- Hrulj
#10654 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Muzeji? Sto bi ih drzali kad nitko ne ide. Pro forme jel? Da se kaze eto imamo, a to sto netko u svom zivotu ne ode u njega osim kad ga natjeraju u osnovnoj/srednjoj skoli to nije bitno jel?Morales wrote:Kakve veze ima muzej i njegovo gasenje sa Fuketom? Grad bez muzeja nije grad nego kasaba i palanka. Dobro to sebi utuvi u glavu cobane!!!Hrulj wrote:Da i ne samo to. Nego i raznih "umjetnika" poput Fuada Backovica i kompanije koji dobijaju novac od drzave.Morales wrote:Muzeja i galerija?? E moj Hrulj jadna li ti majka![]()
Kad nas ne interesuju muzeji, galerije i ostalo, kad ne idemo tamo, kad ne ostavljamo novac u njih, sto bi to drzali? Do naroda je. A ti odmah krenes na vrijedjanje. Jak si mi "gradjanin". Da se spustim na tvoj nivo pa da ti psujem majku i ostale zenske clanove porodice necu. Nisam takav.
A kada si, gospodine gradjanine, otisao u zemaljski muzej i koliko cesto ides? I na umjetnicke izlozbe u galerijama? Kada si izveo zenu/djevojku u pozoriste na predstavu?
Aj udovolji mi, o svemocni "gradjanine"
- Morales
#10655 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vrati se temi prijatelju
I nisam ti vrijeđao nikakve zenske clanove porodice niti slicno, samo sam rekao da si čoban i iza toga stojim. Znaci tvoj je prijedlog da ukinemo sve muzeje, galerije i slicno i da sav novac damo sosonima u GRAS-u?
- Hrulj
#10656 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
NE, moj je prijedlog da se izvrsi reforma grasa, smanji broz zaposlenih a ako to ne uspije da se kompanija ugasi i zamjeni domacom privatnom kompanijom. Medjutim ti si mene nazvao cobaninom, jer hocu da se ugase neprofitabilne stvari a izbjegao si da odgovoris cobanu na ona pitanja, tipa, koliko cesto ides u galerije, i koliko puta mjesecno/godisnje izvedes djevojku na predstavu u pozoriste?Morales wrote:Vrati se temi prijateljuI nisam ti vrijeđao nikakve zenske clanove porodice niti slicno, samo sam rekao da si čoban i iza toga stojim. Znaci tvoj je prijedlog da ukinemo sve muzeje, galerije i slicno i da sav novac damo sosonima u GRAS-u?
Ili mozda je izvedes da poslusa ansambl i malo klasicne muzike?
-
dresdener78
#10657 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kolega ne znam u kojem ste bili Bostonu ali ukoliko govorimo u onom na East Coast u Sajedinim Američkim Državama, nije ništa lakše nego pročitati naprimjer stranicu na wikipedii o MBTA:Hrulj wrote:Dok sam bio u SAD-u, u Bostonu, javni saobracaj je privatiziran. I u potpunosti komercijalan. Ako se nesto ne isplati jednostavno ga ne drzis i zato imas vise novca u budzetu. A mi glumimo neke fakine i milion nekih galerija, muzeja, kompanija koja samo crpe novac i u kojima se uhljebljuju babini sinovi i kceri drzimo na budzetu. Ma ugasi sve ako se ne isplati.
http://en.wikipedia.org/wiki/Massachuse ... _Authority
Dakle, budžet u 2008. godini je predstavljao 1,413 milijardi dolara. Od toga su zaradili 430 miliona od prodaje karata i imali su još i drugih primanja, ali na prvom mjestu u budžetu stoji 756 miliona dolara "State Sales Tax"...
Since the "forward funding" reform in 2000, the MBTA is funded primarily through 16% of the state sales tax (with minimum dollar amount guarantee), which is set at 6.25% state-wide. The authority is also funded by passenger fares and formula assessments of the cities and towns in its service area (excepting those which are assessed for the MetroWest Regional Transit Authority). Supplemental income is obtained from its parking lots (reserved for passengers), renting space to retail vendors in and around stations, rents from utility companies using MBTA rights of way, selling surplus land and movable property, advertising on vehicles and properties, and federal operating subsidies for special programs.
- Hrulj
#10658 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
dresdener78 wrote:Kolega ne znam u kojem ste bili Bostonu ali ukoliko govorimo u onom na East Coast u Sajedinim Američkim Državama, nije ništa lakše nego pročitati naprimjer stranicu na wikipedii o MBTA:Hrulj wrote:Dok sam bio u SAD-u, u Bostonu, javni saobracaj je privatiziran. I u potpunosti komercijalan. Ako se nesto ne isplati jednostavno ga ne drzis i zato imas vise novca u budzetu. A mi glumimo neke fakine i milion nekih galerija, muzeja, kompanija koja samo crpe novac i u kojima se uhljebljuju babini sinovi i kceri drzimo na budzetu. Ma ugasi sve ako se ne isplati.
http://en.wikipedia.org/wiki/Massachuse ... _Authority
Dakle, budžet u 2008. godini je predstavljao 1,413 milijardi dolara. Od toga su zaradili 430 miliona od prodaje karata i imali su još i drugih primanja, ali na prvom mjestu u budžetu stoji 756 miliona dolara "State Sales Tax"...
Since the "forward funding" reform in 2000, the MBTA is funded primarily through 16% of the state sales tax (with minimum dollar amount guarantee), which is set at 6.25% state-wide. The authority is also funded by passenger fares and formula assessments of the cities and towns in its service area (excepting those which are assessed for the MetroWest Regional Transit Authority). Supplemental income is obtained from its parking lots (reserved for passengers), renting space to retail vendors in and around stations, rents from utility companies using MBTA rights of way, selling surplus land and movable property, advertising on vehicles and properties, and federal operating subsidies for special programs.
MBTA Operating Revenues
Revenue Source Amount
(FY 2008 budget)
State Sales Tax $756M
Fares $430M
Municipal Assessments $143M
Parking, Real Estate Tenants, etc. $37.4M
Real Estate Sales and Misc. $20.8M
Advertising $11.0M
Federal government $8.0M
Interest $3.8M
Utility reimbursement from tenants $2.8M
Total $1.413B
Pozitivno poslovanje
Ali molim lijepo da se ne izbjegava da se odgovori na moja pitanja
- Morales
#10659 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Direktno sam vezan za muzeje, tako da je odgovor suvisan....to je problem obrazovnog sistema sto ne usmjerava omladinu da stekne naviku posjecivanja muzeja, galerija i sl.al to je druga tema. Nije rjesenje ugasiti institucije kulture samo zato sto slabo ljudi idu u njih, da ima 10 ljudi koji ih zele posjecivati treba da ostanu!!! A za gras treba imati muda pa sutnuti visak lezihljebovica koji sistemski unistavaju ovu firmu. Stavljati u isti kontekst GRAS i kulturne institucije moze samo coban, svugdje u svijetu su kluturne institucije neprofitabilne i za mali sloj ljudi!!! Kultura nije za siroke narodne mase. Vrlo jednostavno.Hrulj wrote:NE, moj je prijedlog da se izvrsi reforma grasa, smanji broz zaposlenih a ako to ne uspije da se kompanija ugasi i zamjeni domacom privatnom kompanijom. Medjutim ti si mene nazvao cobaninom, jer hocu da se ugase neprofitabilne stvari a izbjegao si da odgovoris cobanu na ona pitanja, tipa, koliko cesto ides u galerije, i koliko puta mjesecno/godisnje izvedes djevojku na predstavu u pozoriste?Morales wrote:Vrati se temi prijateljuI nisam ti vrijeđao nikakve zenske clanove porodice niti slicno, samo sam rekao da si čoban i iza toga stojim. Znaci tvoj je prijedlog da ukinemo sve muzeje, galerije i slicno i da sav novac damo sosonima u GRAS-u?
-
dresdener78
#10660 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kolega izvinite ali ovo je samo lista PRIHODA na kojima je sastavljen budžet, u kojoj ima nekih 50 posto SUBVENCIJA od lokalnih vlasti (onih 756 miliona dolara). U ovoj listi nije nigdje spomenuta količina troškova koje moraju platiti.Hrulj wrote:
MBTA Operating Revenues
Revenue Source Amount
(FY 2008 budget)
State Sales Tax $756M
Fares $430M
Advertising $11.0M
Federal government $8.0M
Interest $3.8M
Total $1.413B
Pozitivno poslovanje
Ukoliko zaradim hiljadu maraka mjesečno, fakat ne mogu te pare jednostavno staviti u trezor I radovati se kako sam za hljadu maraka bogatiji jer moram od toga platiti svoje troškove - kiriju, hranu, struju, vodu, plin...
A evo drugog, svječeg članka o tome kako "pozitivno" posluju.
Izvor:Massachusetts transportation officials Thursday backed a $1.8 billion budget for the MBTA that calls for a substantial increase in state funding to bridge a yawning deficit and avoid steep fare hikes.
The debt-ridden agency faces a $118 million shortfall for the next fiscal year, and MBTA leaders have warned that an infusion of state aid is needed to avoid sharp budget cuts and hefty fare increases.
http://www.bostonglobe.com/metro/2013/0 ... story.html
DAKLE VI TVRDITE DA JE U BOSTONU JAVNI PRIJEVOZ ČISTO PRIVATIZIRAN - NEISTINITO, PRIJEVOZ JE TAMO ORGANIZIRAN KAO JAVNA USLUGA I PLAĆEN DEBELIM DIJELOM OD POREZA.
VI TVRDITE DA LISTA PRIHODA BEZ INFORMACIJA O TROŠKOVIMA POKAZUJE POZITIVNO POSLOVANJE I JA OVDJE IMAM INFORMACIJU KAKO SADA TONU U DEFICITU OD 118 MILIONA DOLARA...
- Hrulj
#10661 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Morales wrote:Direktno sam vezan za muzeje, tako da je odgovor suvisan....to je problem obrazovnog sistema sto ne usmjerava omladinu da stekne naviku posjecivanja muzeja, galerija i sl.al to je druga tema. Nije rjesenje ugasiti institucije kulture samo zato sto slabo ljudi idu u njih, da ima 10 ljudi koji ih zele posjecivati treba da ostanu!!! A za gras treba imati muda pa sutnuti visak lezihljebovica koji sistemski unistavaju ovu firmu. Stavljati u isti kontekst GRAS i kulturne institucije moze samo coban, svugdje u svijetu su kluturne institucije neprofitabilne i za mali sloj ljudi!!! Kultura nije za siroke narodne mase. Vrlo jednostavno.Hrulj wrote:NE, moj je prijedlog da se izvrsi reforma grasa, smanji broz zaposlenih a ako to ne uspije da se kompanija ugasi i zamjeni domacom privatnom kompanijom. Medjutim ti si mene nazvao cobaninom, jer hocu da se ugase neprofitabilne stvari a izbjegao si da odgovoris cobanu na ona pitanja, tipa, koliko cesto ides u galerije, i koliko puta mjesecno/godisnje izvedes djevojku na predstavu u pozoriste?Morales wrote:Vrati se temi prijateljuI nisam ti vrijeđao nikakve zenske clanove porodice niti slicno, samo sam rekao da si čoban i iza toga stojim. Znaci tvoj je prijedlog da ukinemo sve muzeje, galerije i slicno i da sav novac damo sosonima u GRAS-u?
Ah naprotiv. Skole se gase a kamoli muzeji kada su neprofitabilni. Kultura je za sve i svi odredjuju sta je kultura. Medjutim molim balkance da se vise izjasne, jel hoce da drzava drzi muzeje, galerije i ostalo ili da daje vece place ili sta? Sta hoce zapravo? Niste mi jasni.
Ako nitko ne ide onda ugasi. Ako je 10-toro ljudi oko umjetnosti neka otvore novcanike pa kupe to, ili otvore vlastitu.
- Hrulj
#10662 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
dresdener78 wrote:Kolega izvinite ali ovo je samo lista PRIHODA na kojima je sastavljen budžet, u kojoj ima nekih 50 posto SUBVENCIJA od lokalnih vlasti (onih 756 miliona dolara). U ovoj listi nije nigdje spomenuta količina troškova koje moraju platiti.Hrulj wrote:
MBTA Operating Revenues
Revenue Source Amount
(FY 2008 budget)
State Sales Tax $756M
Fares $430M
Advertising $11.0M
Federal government $8.0M
Interest $3.8M
Total $1.413B
Pozitivno poslovanje
Ukoliko zaradim hiljadu maraka mjesečno, fakat ne mogu te pare jednostavno staviti u trezor I radovati se kako sam za hljadu maraka bogatiji jer moram od toga platiti svoje troškove - kiriju, hranu, struju, vodu, plin...![]()
A evo drugog, svječeg članka o tome kako "pozitivno" posluju.
Izvor:Massachusetts transportation officials Thursday backed a $1.8 billion budget for the MBTA that calls for a substantial increase in state funding to bridge a yawning deficit and avoid steep fare hikes.
The debt-ridden agency faces a $118 million shortfall for the next fiscal year, and MBTA leaders have warned that an infusion of state aid is needed to avoid sharp budget cuts and hefty fare increases.
http://www.bostonglobe.com/metro/2013/0 ... story.html
DAKLE VI TVRDITE DA JE U BOSTONU JAVNI PRIJEVOZ ČISTO PRIVATIZIRAN - NEISTINITO, PRIJEVOZ JE TAMO ORGANIZIRAN KAO JAVNA USLUGA I PLAĆEN DEBELIM DIJELOM OD POREZA.
VI TVRDITE DA LISTA PRIHODA BEZ INFORMACIJA O TROŠKOVIMA POKAZUJE POZITIVNO POSLOVANJE I JA OVDJE IMAM INFORMACIJU KAKO SADA TONU U DEFICITU OD 118 MILIONA DOLARA...
Traze subvenciju kako ne bi povecali cijene karata
To je oko 10% od ukupnog budzeta i lako se nadoknadi povecanjem cijene od 10%
-
mahalas505
#10663 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Haj ti malo fino poredaj te svoje informacije, pa onda nesto pricaj. Mislim sam sebe demantujes, pa zato da se ne bi drasticno povecavale cijene, se i uvode sebvencije svuda u svijetu. Eto oni sami napravili metro, nije drzava to napravila, smjesno.Hrulj wrote: Traze subvenciju kako ne bi povecali cijene karata
To je oko 10% od ukupnog budzeta i lako se nadoknadi povecanjem cijene od 10%
Vjerovatno se javljas iz dijaspore, de nam reci odakle, pa vidimo jel tamo sve privatizovano
- Hemera
#10664 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ma ovaj dresdener78 je pojasnio čovjek je meritoran
svaka mu čast!
svaka mu čast!
- oldtajmer
#10665 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ima li neko kakav info u vezi trolejbuskog saobracaja obzirom da se u zadnje vrijeme trola ceka minimum 20 min,zar bas ne mogu da izbace na ulicu bar desetak vozila (mada mislim da ih je i samo 5 opet se nebi toliko cekalo) ili nas to vrlih 1500 zaposlenih grasovaca posteno prca u zdrav mozak
-
staradis
#10666 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Da li ce ikad produziti prevoz iza 12 posebno ljeti 
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
-
dresdener78
#10667 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Radi sravnivanja: do aprila 1992. godine je u voznom parku GRAS-a bilo skoro 100 trolejbusa, svakodnevno je vozilo oko 80 trola na ulicama. Danas trolejbuska flota sastoji samo od nekih 30 trolejbusa dok ih na ulice izađe oko 20 dnevno. Ostala vozila stoje. Razlog: Apsolutno nema rezervnih dijelova. Od guma preko raznih električnih komponenti do stakla za prozore.oldtajmer wrote:ima li neko kakav info u vezi trolejbuskog saobracaja obzirom da se u zadnje vrijeme trola ceka minimum 20 min,zar bas ne mogu da izbace na ulicu bar desetak vozila (mada mislim da ih je i samo 5 opet se nebi toliko cekalo) ili nas to vrlih 1500 zaposlenih grasovaca posteno prca u zdrav mozak
Ovih 20 trolejbusa bi bilo potrebno samo za liniju 103 da vozi solidno, često i redovno.
Veliki broj trolejbusa je u toku zadnjih godina takozvano "kanibaliziran" mada su mogli dalje voziti putnike. Šta to znači: pošto trajno fale rezervni dijelovi, majstori se suočavaju sa situacijom da imaju 5 pokvarenih trolejbusa.
Pa se mora odlučiti koji će se raskomaditi na dijelove da itekako poprave ostala 4 vozila. Trenutno više nema puno mogućnosti da se krene ovako dalje jer ima sve manje i manje vozila. Nema jednostavno više šta još raskomaditi. Ako ste nekad vidjeli krug trolejbuskog depoa, to je bilo više groblje vozila nego trolejbuska garaža. Rezervnih dijelova nema pošto fale pare, o javnim nabavkama se može dugo diskutovati (prilika za korupciju - cijene dijelova koji moraju biti importovani iz inostranstva su ekstremno napuhane dakle ovako se obogati amidža ili jaran nekog političara ili lika iz vrha GRAS-a). Import iz inostranstva je neophodan pošto u BiH jednostavno NEMA industrije koja bi proizvela potrebne dijelove. GRAS je trajno insolventan i nema para ni za lim i farbe kamoli za specijalne rezervne dijelove
- Hemera
#10668 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
moze li centrotrans to preuzeti?staradis wrote:Da li ce ikad produziti prevoz iza 12 posebno ljeti
-
VjecitiStudent
#10669 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Znači, trolejbusi rade na 25% predratnih kapaciteta.dresdener78 wrote:Radi sravnivanja: do aprila 1992. godine je u voznom parku GRAS-a bilo skoro 100 trolejbusa, svakodnevno je vozilo oko 80 trola na ulicama. Danas trolejbuska flota sastoji samo od nekih 30 trolejbusa dok ih na ulice izađe oko 20 dnevno. Ostala vozila stoje. Razlog: Apsolutno nema rezervnih dijelova. Od guma preko raznih električnih komponenti do stakla za prozore.oldtajmer wrote:ima li neko kakav info u vezi trolejbuskog saobracaja obzirom da se u zadnje vrijeme trola ceka minimum 20 min,zar bas ne mogu da izbace na ulicu bar desetak vozila (mada mislim da ih je i samo 5 opet se nebi toliko cekalo) ili nas to vrlih 1500 zaposlenih grasovaca posteno prca u zdrav mozak
Ovih 20 trolejbusa bi bilo potrebno samo za liniju 103 da vozi solidno, često i redovno.
Veliki broj trolejbusa je u toku zadnjih godina takozvano "kanibaliziran" mada su mogli dalje voziti putnike. Šta to znači: pošto trajno fale rezervni dijelovi, majstori se suočavaju sa situacijom da imaju 5 pokvarenih trolejbusa.
Pa se mora odlučiti koji će se raskomaditi na dijelove da itekako poprave ostala 4 vozila. Trenutno više nema puno mogućnosti da se krene ovako dalje jer ima sve manje i manje vozila. Nema jednostavno više šta još raskomaditi. Ako ste nekad vidjeli krug trolejbuskog depoa, to je bilo više groblje vozila nego trolejbuska garaža. Rezervnih dijelova nema pošto fale pare, o javnim nabavkama se može dugo diskutovati (prilika za korupciju - cijene dijelova koji moraju biti importovani iz inostranstva su ekstremno napuhane dakle ovako se obogati amidža ili jaran nekog političara ili lika iz vrha GRAS-a). Import iz inostranstva je neophodan pošto u BiH jednostavno NEMA industrije koja bi proizvela potrebne dijelove. GRAS je trajno insolventan i nema para ni za lim i farbe kamoli za specijalne rezervne dijeloveP. S. u tramvajskoj remizi ima još 6 onih modeznizovanih SATRA tramvaja u nedovršenom stanju koji bi odmah mogli zamijeniti neke shebane "kante" od tramvaja. Razlog zašto nisu kompletni: opet fale pare za dijelove koji su neophodni za završetak montaže....
Kakva je situacija sa tramvajima?
Takodjer, ako Ima gdje informacija, koliko je GRAS 1992. imao zaposlenih?
-
dresdener78
#10670 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Prije rata je u Sarajevu bilo ukupno 91 tramvaja u voznom stanju (dakle bez težih kvarova i godinama isključenih iz saobraćaja).VjecitiStudent wrote: Znači, trolejbusi rade na 25% predratnih kapaciteta.
Tramvaja ima prema mojim podacima danas oko 70 komada od čega cca. 50 posto jesu još oni stari zglobni "Česi" koji su stigli do početka Olimpijade (tip K2YU). Ali ne mogu reći tačno koliko ih je u ovom periodu ispravnih jer imam informacije da moraju "kanibalizirati" čak i tramvaje - situacija sa rezervnim dijelovima je očajna također ovdje. Uz to većina pruge (šine, pragovi, stajališta) od Ilidže do Marijinog dvora je u istrošenom i baš dezolatnom stanju.
Evo sam pretražio sve knjige o GRAS-u koje imam ali tačan podatak o broju zaposlenih nisam pronašao, ipak se nejasno sjećam brojke oko 2 700 radnika prije rata koju sam mislim vidio u nekoj knjizi u arhivu u Sarajevu (ali ovu brojku ne garantujem).
-
VjecitiStudent
#10671 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ukratko, cak i kada bi nekim cudom nestali svi dugovi preduzeca, GRAS je vrlo, vrlo blizu potpunog kraha?dresdener78 wrote:Tramvaja ima prema mojim podacima oko 70 komada od čega cca. 50 posto jesu još oni stari zglobni "Česi" koji su stigli do početka Olimpijade (tip K2YU). Ali ne mogu reći tačno koliko ih je u ovom periodu ispravnih jer imam informacije da moraju "kanibalizirati" čak i tramvaje - situacija sa rezervnim dijelovima je očajna također ovdje. Uz to većina pruge (šine, pragovi, stajališta) od Ilidže do Marijinog dvora je u istrošenom i baš dezolatnom stanju.VjecitiStudent wrote: Znači, trolejbusi rade na 25% predratnih kapaciteta.
Evo sam pretražio sve knjige o GRAS-u koje imam ali tačan podatak o broju zaposlenih nisam pronašao, ipak se nejasno sjećam brojke oko 2 700 radnika prije rata koju sam mislim vidio u nekoj knjizi u arhivu u Sarajevu (ali ovu brojku ne garantujem).
-
StupskaBitanga
#10672 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Gradski saobraćaj je na izdisaju
Rezime cijele priče
Rezime cijele priče
-
goran16v
#10673 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Gruba racunica ovoga sto @Dresdener pise je da na 75% mani vozni park imaju samo 50% manje zaposlenih, sto opet znaci da ih je min pola od toga visak i ne treba biti veliki ekonomski strucnjak da izracunas da sve i kad bi pokrio sav minus, obnovio vozni park za 10 god bi gras opet "svukli u ravan" tj doveli na isto.
- Hajvan
#10674 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
da je samo gradski saobraćaj!StupskaBitanga wrote:Gradski saobraćaj je na izdisaju
Rezime cijele priče
-
StupskaBitanga