GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Dr. Kuca
#10551 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kako cujem nestaje goriva u grasu. Kakva nesposobnost, pa ti pacovi nisu u stanju zaraditi ni za goriva.

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10552 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
šta bi jučer s linijom nedžarići dobrinja
što se tu ne uključi centrotrans?
cijena bi trebala biti manja od 1.6 za tu kraću relaciju
- Hemera
#10553 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
vozili su par dana iza strajka pa ne voze jer im s ene isplati bio je kombi onaj bijeli,kojeg su inace nanijetili za padinske dijelove gradaBlack swan wrote:šta bi jučer s linijom nedžarići dobrinja
- Kinaski
#10554 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Centro nabavio 5 novih vozila kaze klix
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#10555 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
dresdener78 , otići ću malo u off-topic kako bi Vam postavila jedno pitanje.dresdener78 wrote:U Evropi nema NI JEDNOG velikog grada sa razvijenim javnim saobraćajem (ne samo autobusi nego i trole, tramvaji, metro...) koji bi imao čisto komercijalan javni saobraćaj. Da bi bilo takvog preduzeća, svugdje bi se o njemu govorilo jer posebno sada, u vrijeme velikih ekonomskih problema, bi se mnogi političari rado riješili odgovornosti za javnu infrastrukturu i plaćenja subvencija prevoznicima u dotičnim gradovima.mahalas505 wrote: Ja cuo ovdje na temi da postoji i cisto komercijalni gradski prevoz, ali jos samo cekam odgovor gdje je to konkretno.
Čak i u "najviše kapitalističkima" SAD ne mogu saobraćajni sistemi velikih gradova preživjeti bez subvencija - San Francisco, New York, Philadelphia, Boston...
Ali sačekaću kada ćete dobiti dotičnu informaciju, baš me zanima ako postoji takav grad, gdje tramvaji i metro jesu samoodržljivi samo od prodaje karata.
Ne znam čitate li bosanske medije u posljednje vrijeme ali jedan nezavisni poslanik u lokalnom parlamentu je iznio ovih dana zanimljivu inicijativu.
Njegov prijedlog je da se sadašnja Željeznička stanica u Sarajevu izmjesti 7-8 kilometara zapadnije , konkretno na Stup. Samim tim pruga koja trenutno ulazi i prolazi kroz grad bi se demontirala i umjesto nje bi se izgradila nova saobraćajnica !
Mjesto današnje Željezničke stanice u doba izgradnje jeste bila periferija ili barem poluperiferija grada (nikad u životu prije nisam upotrijebila pojam "poluperiferija" ne znam da li i postoji
Logično je Željezničku stanicu izmjestiti na današnju periferiju a prostor iskoristiti za saobraćajnicu !! (postoječu prugu).
Laički , mislim da je prijedlog dobar
Šta Vi mislite o tome ?
Hvala unaprijed.
Pozdrav
-
kakaljin
#10556 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
evo ti samo jedan primjer gdje je zeljeznicka stanica u strogom centru grada. RIM A znamo koliko je Rim star.tvsabina wrote:dresdener78 , otići ću malo u off-topic kako bi Vam postavila jedno pitanje.dresdener78 wrote:U Evropi nema NI JEDNOG velikog grada sa razvijenim javnim saobraćajem (ne samo autobusi nego i trole, tramvaji, metro...) koji bi imao čisto komercijalan javni saobraćaj. Da bi bilo takvog preduzeća, svugdje bi se o njemu govorilo jer posebno sada, u vrijeme velikih ekonomskih problema, bi se mnogi političari rado riješili odgovornosti za javnu infrastrukturu i plaćenja subvencija prevoznicima u dotičnim gradovima.mahalas505 wrote: Ja cuo ovdje na temi da postoji i cisto komercijalni gradski prevoz, ali jos samo cekam odgovor gdje je to konkretno.
Čak i u "najviše kapitalističkima" SAD ne mogu saobraćajni sistemi velikih gradova preživjeti bez subvencija - San Francisco, New York, Philadelphia, Boston...
Ali sačekaću kada ćete dobiti dotičnu informaciju, baš me zanima ako postoji takav grad, gdje tramvaji i metro jesu samoodržljivi samo od prodaje karata.
Ne znam čitate li bosanske medije u posljednje vrijeme ali jedan nezavisni poslanik u lokalnom parlamentu je iznio ovih dana zanimljivu inicijativu.
Njegov prijedlog je da se sadašnja Željeznička stanica u Sarajevu izmjesti 7-8 kilometara zapadnije , konkretno na Stup. Samim tim pruga koja trenutno ulazi i prolazi kroz grad bi se demontirala i umjesto nje bi se izgradila nova saobraćajnica !
Mjesto današnje Željezničke stanice u doba izgradnje jeste bila periferija ili barem poluperiferija grada (nikad u životu prije nisam upotrijebila pojam "poluperiferija" ne znam da li i postoji) ali danas je to - Centar.
Logično je Željezničku stanicu izmjestiti na današnju periferiju a prostor iskoristiti za saobraćajnicu !! (postoječu prugu).
Laički , mislim da je prijedlog dobar.
Šta Vi mislite o tome ?
Hvala unaprijed.
Pozdrav
Tako da se moze to na druginacin uraditi da se napravi prohodnost saobracaja, a i imaju nacrti za transverzale
-
VjecitiStudent
#10557 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
tvsabina wrote:
dresdener78 , otići ću malo u off-topic kako bi Vam postavila jedno pitanje.
Mjesto današnje Željezničke stanice u doba izgradnje jeste bila periferija ili barem poluperiferija grada (nikad u životu prije nisam upotrijebila pojam "poluperiferija" ne znam da li i postoji) ali danas je to - Centar.
Šta Vi mislite o tome ?
Hvala unaprijed.
Pozdrav
Sabina, imas li ijedan primjer nekog grada u svijetu koji je napravio nesto slicno?
U uredjenom dijelu planete SVI gradovi imaju zeljeznicke stanice u samom centru grada, izvanredno povezane sa ostatkom gradskog saobracaja, u koje dnevno stizu desetine lokalnih vozova, prevozeci ljude na posao.
No, Bosnjo uvijek zna "bolje"
- seoBIH
#10558 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
NE bas, jer vecina ima autobuske i zeljeznice van grada, ali dobar javni prevoz od tih lokacija prema skoro svakom dijelu grada. I autobuska i zeljeznicka bi se trebala izmjestiti...
-
VjecitiStudent
#10559 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Gdje su ti gradovi?123456789 wrote:NE bas, jer vecina ima autobuske i zeljeznice van grada, ali dobar javni prevoz od tih lokacija prema skoro svakom dijelu grada. I autobuska i zeljeznicka bi se trebala izmjestiti...
- Kinaski
#10560 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jeben ti argument "imas li primjer ijednog grada " 
-
VjecitiStudent
#10561 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Otkad je to pitanje argument?Kinaski wrote:Jeben ti argument "imas li primjer ijednog grada "
- Banksy
#10562 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Obratno. Stanice i kolodvori su uvijek u centru grada.123456789 wrote: vecina ima autobuske i zeljeznice van grada, ali dobar javni prevoz od tih lokacija prema skoro svakom dijelu grada. I autobuska i zeljeznicka bi se trebala izmjestiti...
-
julisiz es grant
#10563 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sad došao iz Kopenhagena. Glavna željeznička stanica u najstrožijem centru višemilionskog grada. Na povratku svratio u Zagreb: od autobuske i željezničke stanice do Jelačić-placa treba 15 minuta šetnje.
- Kinaski
#10564 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
A nekako mi bezveze da premjestamo zeljeznicku na sebilj 
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#10565 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne znam da je bilo koji grad učinio išta slično a vozom se jako rijetko vozim - nažalostVjecitiStudent wrote:![]()
Sabina, imas li ijedan primjer nekog grada u svijetu koji je napravio nesto slicno?
U uredjenom dijelu planete SVI gradovi imaju zeljeznicke stanice u samom centru grada, izvanredno povezane sa ostatkom gradskog saobracaja, u koje dnevno stizu desetine lokalnih vozova, prevozeci ljude na posao.
No, Bosnjo uvijek zna "bolje"
Ne znam kada će Željeznice Federacije stati na svoje noge i prestati nizati silne gubitke. Ne znam ni kada će vozovi ponovo postati konkurentni drumskom saobraćaju ali nemam nadu da će se to desiti u skorijoj budućnosti.
Meni se ideja dopala jer pruga zbilja fizički odvaja centar od padinskih dijelova koji su sve naseljeniji njeno uklanjanje bi rasteretilo postojeće raskrsnice i saobraćajnice.
Ne tako davno, prije tridesetak godina, je uklonjena i uskotračna pruga i stara željeznička stanica jer su postale nepotrebne ali time se dobilo na prostoru i općina Novo Sarajevo se promijenila do neprepoznatljivosti.
Ne znam , ne bih da analiziram previše jer nisam kompetentna, ideja mi se ne čini lošom a mislim da bi nova Željeznička stanica dala veliki doprinos urbanizaciji zapadnih dijelova grada gdje je širenje svakodnevno....
-
VjecitiStudent
#10566 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
tvsabina wrote:Ne znam da je bilo koji grad učinio išta slično a vozom se jako rijetko vozim - nažalostVjecitiStudent wrote:![]()
No, Bosnjo uvijek zna "bolje".
Ne znam kada će Željeznice Federacije stati na svoje noge i prestati nizati silne gubitke. Ne znam ni kada će vozovi ponovo postati konkurentni drumskom saobraćaju ali nemam nadu da će se to desiti u skorijoj budućnosti.
Meni se ideja dopala jer pruga zbilja fizički odvaja centar od padinskih dijelova koji su sve naseljeniji njeno uklanjanje bi rasteretilo postojeće raskrsnice i saobraćajnice.
Ne tako davno, prije tridesetak godina, je uklonjena i uskotračna pruga i stara željeznička stanica jer su postale nepotrebne ali time se dobilo na prostoru i općina Novo Sarajevo se promijenila do neprepoznatljivosti.
Ne znam , ne bih da analiziram previše jer nisam kompetentna, ideja mi se ne čini lošom a mislim da bi nova Željeznička stanica dala veliki doprinos urbanizaciji zapadnih dijelova grada gdje je širenje svakodnevno....
Slicnih primjera nema, naprotiv, uredjeni gradovi postojecu zeljeznicku infrastrukturu koriste sto vise mogu.
Samo jedan, najmanji prigradski voz može prevesti nekoliko stotina putnika, što znači da bi skoro isto toliko automobila bilo manje na našim cestama, parkinzima.
O značaju za čistoću zraka najzagađenijeg grada u Evropi, ne treba ni govoriti.
Naše saobraćajnice će se najefikasnije rastereteti izgradnjom efikasnog gradskog i prigradskog prevoza, nove skupe ceste taj problem mogu samo ublažiti ili premjestiti.
Glavni problem naših padina nije pruga, već stihijska i bespravna gradnja, za kojom ce infrastruktura kasniti decenijama sa prugom ili bez.
-
kakaljin
#10567 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ovo je poenta i da se palanski radilo puno bi lakse bilo nadogradjivati, a sada na padinskim strahuju od klizista a ni podzide vecina nije napraviaVjecitiStudent wrote:tvsabina wrote:Ne znam da je bilo koji grad učinio išta slično a vozom se jako rijetko vozim - nažalostVjecitiStudent wrote:![]()
Slicnih primjera nema, naprotiv, uredjeni gradovi postojecu zeljeznicku infrastrukturu koriste sto vise mogu.
Samo jedan, najmanji prigradski voz može prevesti nekoliko stotina putnika, što znači da bi skoro isto toliko automobila bilo manje na našim cestama, parkinzima.
O značaju za čistoću zraka najzagađenijeg grada u Evropi, ne treba ni govoriti.
Naše saobraćajnice će se najefikasnije rastereteti izgradnjom efikasnog gradskog i prigradskog prevoza, nove skupe ceste taj problem mogu samo ublažiti ili premjestiti.
Glavni problem naših padina nije pruga, već stihijska i bespravna gradnja, za kojom ce infrastruktura kasniti decenijama sa prugom ili bez.
- bach
#10568 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
tvsabina wrote:Ne znam da je bilo koji grad učinio išta slično a vozom se jako rijetko vozim - nažalostVjecitiStudent wrote:![]()
Pogrešna ideja skroz. Evo zašto...
Beč. Željeznička stanica Franz Josephs. U ovoj zgradi je do prije par godina bio Ekonomski univerzitet.

Bečki južni kolodvor sada u rekonstrukciji u Glavni kolodvor

Bečki centralni kolodvor

Bečki zapadni kolodvor

-
mahalas505
#10569 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
A sta fali ovakvom argumentu? Jednostavno nadjes konkretan primjer i fino spustis toga sto ti tako kaze, ha ja.Kinaski wrote:Jeben ti argument "imas li primjer ijednog grada "
I meni nekako glupo zvuci ovaj komentar.Kinaski wrote:A nekako mi bezveze da premjestamo zeljeznicku na sebilj
@tvsabina gdje ti samo nalazis na ovakve ideje, jos kad se sjetim one da se ukinu tramvaji i tramvajske sine.
Sto se tice robnog prevoza tu zeljeznica apsolutno nema konkurencije, ali nekako u BiH ne vrijede neki osnovi logicki pojmovi. Takodjer, putnicki zeljeznicki saobracaj u dosta zemalja se sufinacira od strane drzave, ali takodjer udobnost i brzina je na strani vozova u odnosu na autobuse. Ali opet, valjda u BiH ima vremena na pretek pa nije toliko bitno sto na primjer iz BL do SA treba i preko 5 sati sa autobusom.
Last edited by mahalas505 on 30/05/2013 23:41, edited 1 time in total.
- Kinaski
#10570 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
U principu da , ali mi nemamo toliko slobodnog prostora kao neki gradovi zbog same cinjenice da smo okruzeni brdima gdje su nelegalno izgradjene kuce . Tako da grad nema priliku da se siri i moramo nesto novo izmisljatmahalas505 wrote:A sta fali ovakvom argumentu? Jednostavno nadjes konkretan primjer i fino spustis toga sto ti tako kaze, ha ja.Kinaski wrote:Jeben ti argument "imas li primjer ijednog grada "
I meni nekako glupo zvuci ovaj komentar.Kinaski wrote:A nekako mi bezveze da premjestamo zeljeznicku na sebilj
Prepoznaj nekad sarkazam , prijatelju
-
mahalas505
#10571 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa ne fali nista stanici gdje jeste sada, cak joj i fali vise vozova. I ne vidim sto bi bilo bolje ukidati prugu u odnosu na ceste, to dugorocno samo ce vise "gusiti" grad. Pa ima gradova sa vecom nadmorskom visinom i "tezim" geografskim polozajem pa opet ne ukidaju prugu.Kinaski wrote:U principu da , ali mi nemamo toliko slobodnog prostora kao neki gradovi zbog same cinjenice da smo okruzeni brdima gdje su nelegalno izgradjene kuce . Tako da grad nema priliku da se siri i moramo nesto novo izmisljatmahalas505 wrote:A sta fali ovakvom argumentu? Jednostavno nadjes konkretan primjer i fino spustis toga sto ti tako kaze, ha ja.Kinaski wrote:Jeben ti argument "imas li primjer ijednog grada "
Prepoznaj nekad sarkazam , prijatelju
A nisi ti samo bio sarkastican sa onom izjavom, da se to zakljuciti iz predhodnih izjava na ovoj temi.
- Kinaski
#10572 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nesto si me uzeo na zub , opusti se 
-
mahalas505
#10573 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma nisam te uzeo na "zub", daleko od toga, samo ljudi ponekad imaju fiks ideja, i sto je najgore te ideje, ako ima kakve nafake da se uzme na "kafu" brzo dodje do ovih politicara, i eto problema. Evo ova ideja da se grade nove ceste, a niko ne razmislja sta sa tolikim automobilima u gradu, a zagadanje sve vece svake godine. Takodjer, imas ljudi koji kazu ne trebaju trolejbusi za Vogoscu pravi ce vecu guzvu, pa mislim, stvarno.Kinaski wrote:Nesto si me uzeo na zub , opusti se
gorgonzola wrote:odkud ti to da ne moze raditi na komercijalnoj bazi. kako u drugim drzavama rade? Malo logike u rukovodjenju grasa i sve se moze. Ne moze cijena karte za jednu stanicu biti ista kao za deset. uvesti konduktere u vozila pa ces vidjeti kolika ce naplata biti. Ove kupone izdavati i da su vazeci samo sa licnom kartom.
Drugo otpustiti visak radnika. Svugdje se se radnici otpustaju zasto ne bi ui u grasu. Ko su to oni? Ako ima visak 500 radnika,naravno da ce firma poslovati u gubitcima.
Jos cekam odgovor na ovo pitanje, reko da ga ponovim mozda upitani nije vidio prije.Navedi te drzave u kojima u gradovima vise od 100.000 stanovnika gradski saobracaj funkcionise cisto na komercijalnoj bazi? Konkretno pitanje, potkrijepi fino cinjenicama ovo sto tvrdis, nema potrebe cisto onako "laprdati" bez ikakvog reda.
-
kojeime
#10574 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nije stvar u nemanju logike. Stvar je da su neki ljudi u toku i neposredno nakon rata dok nije bilo voza jeftino nabavili kamione i uspostavljanje ozbiljnog zeljeznickog prevoza bi im unistilo posao. A na takvim su pozicijama da mogu sprecavati razvoj zeljeznickog saobracaja. Da se privatizuje zeljeznica vidjeli bi kako bi se brzo uspostavio normalan zeljeznicki prevoz roba. Mozda i putnika.mahalas505 wrote:Sto se tice robnog prevoza tu zeljeznica apsolutno nema konkurencije, ali nekako u BiH ne vrijede neki osnovi logicki pojmovi. Takodjer, putnicki zeljeznicki saobracaj u dosta zemalja se sufinacira od strane drzave, ali takodjer udobnost i brzina je na strani vozova u odnosu na autobuse. Ali opet, valjda u BiH ima vremena na pretek pa nije toliko bitno sto na primjer iz BL do SA treba i preko 5 sati sa autobusom.
U BiH nije na sceni neznanje ili nelogicnost. Stvar je u obicnoj pljacki i, naravno, apsolutnoj nezainteresovanosti lidera da uspostave normalan zivot. Sto normalniji zivot obicnog gradjanina, to manje novca u dzepovima lidera.
Zato nema ni zeljeznice, zato je GRAS kakav jeste, zato zivimo kako zivimo. A juce nas bilo 4.000 jer je svima dobro. Istanbul gori zbog 600 stabala, a kod nas izgleda nema problema i sve je OK.
Zivimo kako zasluzujemo i to je sve.
-
dresdener78
#10575 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dobar dan Sabina! Rado ću Vama odgovoriti i navesti podatke kojima raspolažem:tvsabina wrote: dresdener78 , otići ću malo u off-topic kako bi Vam postavila jedno pitanje.
Šta Vi mislite o tome ?
Hvala unaprijed.
Pozdrav
Ideja o izmještenju željezničke stanice negdje na Stup nije nova. Prema kolegama forumašima na drugoj temi, rodila se ovakva ideja navodno i u glavi nekog sarajevskog političara.
Trenutno postoji idejni projekat produžetka saobraćajnice od tunela Ciglane do Stupa dijelom pored željezničke pruge, dijelom iznad željezničke pruge koja bi bila ukopana malo dublje u zemlju pa prekrivena betonskim mostom. To pretpostavlja da će biti željeznička pruga sačuvana, ali naravno nešto takvo košta svoje. Pogledano vrlo jednostavno (ali, izvinite taj izraz, "seljačko"), najlakše je ukloniti željezničke šine, stubove i tucanik, malo bagerom dograditi teren i može se lako dobiti saobraćajnica.
Sada ćemo sebi postaviti pitanje šta će donijeti nova ogromna saobraćajnica Sarajevu, u trenutku kada je javni saobraćaj srušen i na ivici kolapsa. Ponavljam da javni saobraćaj (tramvaji, trole, busevi) rade danas na otprilke 30 % prijeratnog kapaciteta!!!!!
Biće još više automobila, još više smrada, još više buke, još više praha.
Prvo moram navesti jednu zanimljivu činjenicu koju su otkrili i na bezbroju primjeraka potvrdili širom takzovanog zapada:
NEMA VEZE KOLIKO SAOBRAĆAJNICA I AUTOSTRADA GRADITE. BRZO ĆE BITI SVE BLOKIRANE OD OGROMNE GUŽVE JER NOVE I NOVE SAOBRAĆAJNICE MOTIVIRAJU VIŠE I VIŠE LJUDI DA VOZE ZADNJICE JOŠ VIŠE I VIŠE U AUTOMOBILIMA. Lijek ovakve situacije je opet samo izgradnja novih i novih saobraćajnica, longitudala, transverzala itd. Drugim rijećima - začarani krug.
Ako ne postoji regulacija automobilizma i solidna alternativa u obliku odličnog javnog saobraćaja, dolazi samo do destrukcije grada i njegovih osnovnih funkcija jer se sve pretvara u parkinge i saobraćajnice.
Na kraju ne možete bez auta ni po pet kifla što je tipično za Amerikance u njihovim ogromnim predgrađima gdje je pošta udaljena 15 km, škola 25 km i supermarket 10 km.
U njemačkom Düsseldorfu su se "ponosili" od šezdesetih godina autostradom na stubovima koja je prolazila kroz strogi centar grada, sa nadimkom "Tausendfüßler" (jer je stajala na hiljadu noga). Sada ovu saobraćajnicu demoliraju i planiraju pojačati javni prijevoz. Razlog? Ovaj "Hiljadunogić" je prouzrokovao samo beskrajnu količinu automobila i gužve, jer je svako htio da se vozi ovim pravcem, prouzrokovao je ogromno zagađenje zraka, buku, ljudi nisu htjeli da stanuju pored ove saobraćajnice. I smrad nije bio takav problem jer Düsseldorf je grad snažnih vjetrova od mora i leži na ravnom terenu, dok Sarajevo je "savršeno" za dugotrajan smog zbog toga što leži u dubokoj dolini i okruženo je planinama...
http://en.wikipedia.org/wiki/Tausendf%C3%BC%C3%9Fler
Naravno u ovom stanju, kada je željeznički saobraćaj zbog totalno loše situacije u državi izgubio bilo koji značaj, je najjednostavnije i nekako "najlogičnije" ukinuti željezničku prugu i premjestiti stanicu negdje do Stupa, jer pogledano veoma jednostavno, "baš niko više ne vozi se vozom". Ali to je (nadam se) samo privremen period, jer svugdje u drugim zemaljama Evrope počinju sa revitalizacijom i obnovom željeznice, posebno putničkih vozova. Ranije sam naveo da bi u Sarajevu bilo odlično imati liniju prigradskih vozova od Zenice do Tarčina koji bi vozili recimo u intervalu svakih 60 minuta. I da to nije takva naučna fantastika, jer u BiH postoji oko 20 elektromotornih vozova koji bi bili savršeni za to, ali već godinama trunu na slijepim kolosijecima. Pruga je projektirana na brzinu od 100-120 km za sat, ali vozovi danas voze maks. 70 km za sat jer od rata nema automatskog osiguranja pruge i putnih prelaza što je neophodno za brze vozove. Sve je bilo uništeno. Zbog toga zaustavljaju vozovi ispred SVAKOG putnog prelaza, da se izbjegnu nesreće jer signalizacija odavno ne radi. Ispričali su meni željezničari da je rat prouzrokovao samo na BH. željeznici štetu od preko 1 milijarde dolara - nakon 1992. godine je vaša željeznica propala za nekih 100 godina natrag.
Svakako ukoliko ćemo uništiti željezničku prugu i izmjestiti željezničku stanicu negdje na Stup, izgubićemo ZAUVIJEK šansu da obnovljena željeznica pruži odličnu vezu drugih zemalja i drugih gradova BiH sa strogim centrom BH. prijestonice. Ovo bi prema mome mišljenju bila katastrofalna greška i promašaj. Naravno ukoliko želimo nastavak "bangladešizacije" Bosne i Hercegovine, onda ajmo odmah likvidirati tu "zastarjelu, neefikasnu, glupu i nemodernu" željeznicu.
Primjer grada koji je "u ime Boga Automobila" ukinuo željezničku prugu kroz centar grada je gruzinska prijestonica Tbilisi. Uz tvrdnju da je željeznička pruga kroz centar grada "opasna" zbog transporta željezničkih cisterna sa naftom i naftnim derivatima, ukinuli su prugu, glavna željeznička stanica će se pretvoriti u šoping centar i vozovi će voziti po veoma zahtjevnom bajpasu Tbilisija koji se još nije ni počeo graditi (i nije sigurno hoće li ga uopće biti). Iza ove lude ideje stoji neka konzultantska firma iz SAD. Umjesto pruge - biće gradskog autoputa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tbilisi_central_station
U Gruziji ima općenito VEEEELIKIH saobraćajnih stručnjaka. Njima vrijedi kao prevozno sredstvo samo automobil i privatiziran javni saobraćaj. Dakle Tbilisi pretvaraju u mješavinu bezbroja saobraćajnica, transverzala i longitudala, tramvaje i trole su ukinuli, autobuse su privatizirali. Rezultat je da po gradu voze samo takozvane "maršrutke", to su kombijevi koji ne priznaju nikakve pretplatne karte ili povlastice, svaki putnik plaća keš ili ajde pješke. I naravno da voze samo tamo gdje je isplativo.
Metro itekako preživljava, ali zbog nedostatka subvencija ne izgleda baš najbolje, na mnogim stanicama curi voda kroz plafone tunela, otpadaju dijelovi zidova itd. Prijatelji koji su duže boravili u Tbilisiju su opisali atmosferu grada kao "saobraćajni haos, stalne gužve, za turiste i strance je jedino prevozno sredstvo skup taksi, grad stalno tone u smradu, prahu i smogu od automobilskih izduvnih plinova. Lijep i uređen grad prema njima izgleda drugačije. Najčešće je njima pala na pamet riječ "FUJ".
Naravno sada su ovi "stručnjaci" tako rekuć "otkrili Ameriku" i izmislili su projekat "brzog ekspresnog tramvaja". Pa prvo sruše postojeću infrastukturu koja se mogla jeftinje remontovati nego da sada plaćaju sve od temelja ponovo. Iza toga stoji naravno nevjerovatna korupcija u cijeloj toj državi.
Ovako izgledaju ruševine bivše tramvajske remize u Tbilisi:

Ovako izgledaju mnoge zanemarene stanice metro-a:

To što je kolega forumaš 123456789 naveo je apsolutno netačno odnosno nije slučaj u nijednom značajnom gradu srednje i zapadne Evrope. Evo meni padaju na pamet gradovi koji imaju željezničku stanicu u strogom centru grada, uz to puno prigradskih stanica jer osim brzih vozova u druge dijelove država ili druge države ima i puno prigradskih vozova:
Varšava, Krakow, Katowice, Wroclaw, Budimpešta, Pečuh, Györ, Beč, Graz, Salcburk, u Njemačkoj SVI značajni gradovi imaju vrlo razvijen željeznički sistem i stanice se nalaze u strogom centru svakog grada, npr. u Kelnu je simbol centra grada ogromna gotička katedrala i pored nje ogromna željeznička stanica... to isto London koji ima puno stanica oko samog centra (zbog historije, željezničke firme su konkurisale jedna drugoj pa nisu sklapale ugovore o zajedničkim stanicama nego je svaki prevoznik napravio svoju), u Francuskoj ima svaki veći grad željezničke stanice u centru, Italija isti slučaj, Češka isto, Slovačka isto, Danska isto, Švicarska isto... Iskreno još nisam bio širom Evrope u nekom većem gradu, kamoli u glavnom gradu, koji nema željezničku stanicu u centru.
Gradovi gdje više nema željeznica nalaze se u SAD. Sajedinjene Američke Države su postale kao narkoman ovisne o automobilima i nafti. Uništena je bila skoro čitava željeznička infrastuktura, ljudi putuju samo automobilima i avionima. Na tužnom ostatku željezničkih pruga ima pretežno teretnih vozova. A je li slučajno da Amerikanci ljuto eksportiraju "demokratiju" upravo u zemlje gdje ima puno nafte pod nogama???? Danas Amerikanci govore o brzim vozovima nešto poput francuskog TGV jer su došli do tačke kada je daljnji razvoj autoputeva i automobilizma nemoguć zbog astronomskih količina para za izgradnju i održavanje postojeće infrastrukture. Zanimljiv podatak jeste da svake godine pogine u saobraćajnim nesrećama više Amerikanaca nego koliko ih je poginulo u cijelom Vijetnamskom ratu.
Dakle ja nebi uzimao Ameriku u obzir kao primjer, jer to je više primjer SAOBRAĆAJNOG PAKLA.
Nadam se da sam uspio objasniti neke stvari, ako ima pitanja, evo me rado ću odgovoriti