GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10226 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

prevoz budućnosti

Grastapo :lol: :lol: :lol: :lol:
Qler

#10227 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Qler »

Ja se vozim autom, ali kada god sam isao tramvajem ili autobusom, placao sam karu, i kada nisam imao kupone kupovao sam klix, nikad me nisu mogli uhvatiti bez karte. I uvijek sam navijao za to da se kupuju karte, da se placa prevoz ali sada, poslije ovih strajkova, i njihovog bezobrazluka, ne pada mi na pamet da im placam njihov nerad.
Truba

#10228 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

ljudi koji žive malo dalje a voze se grasom... za vrijeme štrajka su spavali po hostelima :roll:
kakaljin

#10229 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kakaljin »

Lud i ponosan wrote:
Qler wrote:Kad se gras popravi, popravit ce se i gradjani. Kad se uredi stanje u GRAS-u, onda ce i naplata poceti da dolazi na svoje. Ovako kad te seljak sa 2.5 zuba u glavi pita "Imas' ti kOrtu" jos se okupao prosli kurban bajram, ne pada mi na pamet da je kupim....
Nema veze stanje u GRAS-u sa (ne)placanjem karata. To je prvenstveno odraz nase svijesti i nista se ne bi promjenilo da GRAS u potpunosti obnovi vozni park i da se firma revitalizuje. To sto ti pises je obicni izgovor.

Uostalom, nizak procenat naplate karata znaci manje novca - manje rezervnih dijelova - manje vozila u saobracaju.
da je vozilo sigurno i da je tehnicki ispravno

kada znas da je vozilo cisto, da je na vrijeme na stanici i da ce na vrijeme doci do odredjene stanice da ces sjesti u vozilo i da neces osjetiti raznorazne mirise u vozilu.

Svako bi bez razmisljanja kupio kartu ili mjesecnu/godisnju.
Last edited by kakaljin on 08/05/2013 12:34, edited 1 time in total.
zvrk

#10230 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

Qler wrote:Kad se gras popravi, popravit ce se i gradjani. Kad se uredi stanje u GRAS-u, onda ce i naplata poceti da dolazi na svoje. Ovako kad te seljak sa 2.5 zuba u glavi pita "Imas' ti kOrtu" jos se okupao prosli kurban bajram, ne pada mi na pamet da je kupim....

GRAs je nekad bio dobar, za gradjane ne znam od 1991
StupskaBitanga

#10231 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Kad je obustava zbog derbija?
Kinaski

#10232 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Kinaski »

Uzese im pos'o , e sad se zajebavajte koliko god hocete . Zasluzili su
Dr. Kuca

#10233 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Istjeras Himzaniju i njih 30ak siledjija i gras ce da cvjeta :thumbup: . Tako ce im i biti.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10234 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mk ultra »

Dr. Kuca wrote:Istjeras Himzaniju i njih 30ak siledjija i gras ce da cvjeta :thumbup: . Tako ce im i biti.
šta bi ti uradio da ne dobijes platu 3 mjeseca kako treba...?
Ne branim GRAS.ovce, ali neko iznad hoce da GRAS propadne... :wink:
The Realist

#10235 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Opet nakon što sam ja kupio dvije karte. Ništa, odoh se vozati što više mogu :D.
Truba

#10236 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

činjenica je da šupci iz solitera pogotovo kvazigospođe i seljaci iz provincije gradski prijevoz ( kao i dosta drugih stvari kao što je voda, stan,zajednička potrošnja) shvaćaju...kao englezi imaju dobar naziv BIRTHRIGHT
princeze sa zelenih poljana i kraljice haustora i solitera misle da imaju bogomdano pravo da sjede u praznim busevima i tramvajima i da se vozaju besplatno još da im moraš ustati iako se voze dvije stanice... čekaju bus po pola sata

kujice sa stranim stipendijama u tridesetoj na doktorskim studijima plaćaju kartu od 16 maraka i

sve to treba povaljati i lupiti komercijalne cijene jer ne može biti karta 53 marke za svakog ko radi treba to regulisati ograničiti prijevoz... a ne da promijeniti tri prijevoza svaki dan a da se džabe vozi

a meni pukne diferencijal na minibusu i klapaj 3 kilometra i dođem u trolu sav nervozan i gospođe koje ustanu 2 sata poslije mene nervozne jer kasne na poso... levatušo kreni sat ranije ne 25 minuta... nije ti ovo 1988. :D
neću ti ustati kad sam tabanao ti si spavala snom pravednika
samo čekam da mi se neko obrati :mrgreen: :sax: :evil:
Zlajs

#10237 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Zlajs »

Adriatic wrote:
Adriatic wrote:
arshavin wrote:Vala je nigdje veze da grasove ne vaze u centri a centrine vaze u grasu.Apsurd.
Znaš šta je nigdje veze?
To što svaki grasovac dobije po 75 KM kao naknadu za prevoz.
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/rad ... u-ministra
ja ovdje nevidim nigdje tih 75KM za prevoz :-)
Ti ne vidiš ni gubitak od 120 miliona.
Ne vidiš ni Bimino napljačkano carstvo, ni cijelu kamarilu stranih državljana koje je tamo zaposlio.
I mnoge druge stvari ne vidiš, jer ne želiš da vidiš.[/quote]
ovdje se vidi crno na bijelo da nema tih 75KM za prevoz, nije mi jasno kako su dosli na tu cifru od 75KM za prevoz ako se zna da je 53 :-) vidim ja sve to i vise od toga i najsretniji bi bio kad bih mogao krivu drinu ispraviti.
Dr. Kuca

#10238 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

mk ultra wrote:
Dr. Kuca wrote:Istjeras Himzaniju i njih 30ak siledjija i gras ce da cvjeta :thumbup: . Tako ce im i biti.
Pa od 2006 tj od dolaska Himzanije i njegovih slijedbenika krenula je propast grasa. Himzanija i co imaju pilava. Bili su u svim mogucim komisijama za nabavke, tendere itd. Kad su opustosili i opljackali, sad je doslo do prodaje, sve ciljano. Samo dole je narod glup tako da se izrazim pa ga slijede.
Truba

#10239 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

laki je malo nervozan
diferencijal je rikno :lol: :lol: :lol: :lol:
walk_M-A-N

#10240 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by walk_M-A-N »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/bez-konk ... /130507131
Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Jusuf Bubica potvrdio je da je u okviru svojih nadležnosti izdao privremeno uputstvo za javni gradski prijevoz do izrade konačnog jedinstvenog tarifnog sistema. ...
"Uputstvo nije doneseno bez osnova nego poštujući pravilnike o uvjetima, načinu i specifičnosti organizacije obavljanja javnog linijskog saobraćaja putnika u Kantonu Sarajevo. Taj pravilnik predviđa da je Ministarstvo saobraćaja nadležno da posebnim uputstvom propisuje.
Interesantno.. ovakva ključna stvar, direktno davanje javnog resursa privatnom preduzeću, i to profitabilnih i najboljih linija, se radi putem UPUTSTVA koje ministar donosi na osnovu Pravilnika, a ovo opet na osnovu Zakona. Smiješni zakoni...
Ministar je potom obavijestio Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove i zatražio da se utvrde prekršioci zakona, a Uprava će dalje postupati po svojoj nadležnosti
E sad, da bi Inspekcija kaznila nekoga, ne može po Uputstvu, već mora po Zakon o cestovnom prijevozu FBiH ( 'Službene novine FBiH' broj: 28/06, 2/10) .
On ističe i da ga je danas obavijestila v.d. direktorica GRAS-a Mubera Begić-Žiga da se predstavnici GRAS-a oglušili na ovo uputstvo i ne žele ga primijeniti.
Eto i ova gospođa je između 2 vatre: tamo neki predstavnici GRAS-a odbili primijeniti Uputstvo pa se ona izvinjaje Ministru. Pa možda je to i logično, ona je v.d., od-danas-do-sutra, valja misliti na sebe.

A o stanju koje vlada vazi "jedan drugi medij":
U vrijeme kada je GRAS-u isključena struja, radnici nemaju plaće, a Vlada im je oduzela linije s najvećim prihodima, preduzeće je ostalo bez upravljačke strukture. Naime, Skupština koja upravlja imovinom, uopće ne postoji, predsjednik Nadzornog odbora Izet Horman, kako saznajemo, podnio je ostavku, a vršiocu dužnosti direktora Muberi Begić-Žigi istječe mandat za nekoliko dana i ne namjerava ga produžiti.
Stanje u preduzeću je alarmantno. Jedino se ja trudim da nešto dobro napravimo, ali Vlada nas ignorira, ministar radi po svom nahođenju, ne obazirući se na probleme GRAS-a. Zato smo se žalili Ministarstvu prometa i komunikacija Federacije BiH, od kojeg smo zatražili da poništi Bubicinu odluku o davanju naših linija – potvrdio je Horman.
Ovo je stvarno teško uopće komentarisati.
Za vrijeme štrajka GRAS-a, koji je za 16. maj najavio Sindikat komunalne privrede, autobusi, minibusi i trolejbusi radit će u punom kapacitetu, ali će, zato, potpuno biti obustavljen tramvajski saobraćaj, kazao je predsjednik Adnan Himzanija.
Ovi baš hem maltretiraju ljude hem rade protiv sebe. Pa šta su građani krivi? Umjesto da svaki dan protestutju ispred Vlade, u čemu bi ih dosta ljudi podržalo, oni našli rješenje da ne voze tramvaje...nevjerovatno.

Ovdje kao da svi složno rade da unište GRAS: Bimo koji se obogatio na GRAS-u, Vlada iz 2006 koja je poptisala neodrživ Kolektivnu ugovor, Sindikat u liku ovog Himzanije koji traži nekava prava a samo revoltira građane..

I šta reći na kraju: očiti gubitnik je "država" odnosno zajednica od koje svi muzu kako stignu: nekadašnje pljačkaško rukovodstvo GRAS-a (nije Bimo sam), prekobrojni radnici GRAS-a (kažu 500), pohlepni vlasnici Centrotransa (Sejari i domaći), neefikasna Skupština Kantona (čast pojedincima zastupnicima), samovoljni članovi Vlade (resorni ministar)... I to nije sada, već evo 15 godina.
I na kraju, tačka na krIminal je Tužilaštvo Kantona, koje krivične prijave za preko 100 miliona manjaka čuva u ladici, sada Nives Kanevčev, prije Branko Šljivar... Poznata priča kaže da se provode nekave radnje, jao... Treba li reći da kada dobiju politički nalog, za 1 dan odrade?
Last edited by walk_M-A-N on 09/05/2013 10:11, edited 3 times in total.
PapakizSarajeva

#10241 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by PapakizSarajeva »

mk ultra wrote:
Dajte da usput vidimo ko to hoce da se moja firma raspadne ??? Evo i ja 2 mjeseca ne dobih plate ... Gdje da sta blokiram i "umrtvim" Sarajevo na par dana ??? Da sta rijesimo i mi u svojoj (privatnoj) firmi ...
akcid

#10242 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by akcid »

walk_M-A-N wrote:...
Za vrijeme štrajka GRAS-a, koji je za 16. maj najavio Sindikat komunalne privrede, autobusi, minibusi i trolejbusi radit će u punom kapacitetu, ali će, zato, potpuno biti obustavljen tramvajski saobraćaj, kazao je predsjednik Adnan Himzanija.
Ovi baš hem maltretiraju ljude hem rade protiv sebe. Pa šta su građani krivi? Umjesto da svaki dan protestutju ispred Vlade, u čemu bi ih dosta ljudi podržalo, oni našli rješenje da ne voze tramvaje...nevjerovatno...

Najefikasniji protest GRASovci će postići ako se okupe ispod prozora ministra Bubice i svojim brojem blokiraju ulaz i izlaz iz zgrade Vlade KS, i tako svaki dan...
vade_mecum

#10243 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vade_mecum »

akcid wrote:
walk_M-A-N wrote:...
Ovi baš hem maltretiraju ljude hem rade protiv sebe. Pa šta su građani krivi? Umjesto da svaki dan protestutju ispred Vlade, u čemu bi ih dosta ljudi podržalo, oni našli rješenje da ne voze tramvaje...nevjerovatno...

Najefikasniji protest GRASovci će postići ako se okupe ispod prozora ministra Bubice i svojim brojem blokiraju ulaz i izlaz iz zgrade Vlade KS, i tako svaki dan...
i sta bi tacno time postigli?? :?
zateznistub

#10244 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zateznistub »

Kad seljak koji je šljegao grad napokon skonta da je poceo zivjeti u necemu sto se zove grad, kad prestane sarati po vozilima, kad prestane kidati komade tapacirunga i enterijera tada ce se gras promijeniti.
akcid

#10245 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by akcid »

zateznistub wrote:
Kad seljak koji je šljegao grad napokon skonta da je poceo zivjeti u necemu sto se zove grad, kad prestane sarati po vozilima, kad prestane kidati komade tapacirunga i enterijera tada ce se gras promijeniti.
Ne, nego će ponovo izbiti rat :oops:

Ova zadnja, u ovom ratu i poslije, treća je sarajevska migracija stanovništva, i svaki put kada se sarajevsko stanovništvo civilizira, urbanizira, kada kultura postane svakodnevnica kod svih, onda se desi neki rat, o opet sve nanovo :D
sema911s

#10246 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sema911s »

pa postigli bi tom blokadom mnogo vise nego sto su blokirali tebe, mene i slicne korisnike grasa koji svaki mjesec damo od plate tih 53KM,. bubica i ministri i slicni voze se novim audi-ma honholuidima,. od sto i kusur hiljada konvertibilnih maraka,. i njega ta blokada grada zalibo,.
buba80

#10247 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by buba80 »

akcid wrote:
zateznistub wrote:
Ne, nego će ponovo izbiti rat :oops:

Ova zadnja, u ovom ratu i poslije, treća je sarajevska migracija stanovništva, i svaki put kada se sarajevsko stanovništvo civilizira, urbanizira, kada kultura postane svakodnevnica kod svih, onda se desi neki rat, o opet sve nanovo :D
tesko da ce se promjeniti svijest nasih sugradjana, neke stvari kao da su nam 'urodjene' i zbog toga tonemo po mnogim drustvenim pitanjima. Npr. sada evo vozi centrotrans na nekim linijama, i to je ok. Posmatram i vidim da nema gradjanina ovog grada koji ce pokusati uci u njihov bus bez karte ili spremnih 1,60, za dvije ili dvanaest stanica i to je isto ok. Medjutim, ako stavimo sa strane sad ova nedavna desavanja i nemile strajkove i razloge zbog kojih sada neki ljudi nece da kupe kartu, ALI UVIJEK, GODINAMA je bio standard, prihvaljiva pojava, navika da se u tramvaj ili bilo koja grasova vozila ulazi bez karte. Za cigare, kredit i kafu se uvijek imalo, al za kartu ne, i nikad nije bila ofirna pojava da se pola tramvaja isprazni kad reve udju. Nikad niko nije imao problema sa revama ko je imao ispravnu kartu. Navode se primjeri da uvijek peglaju djevojke i zene, medjutim, ni to nikoga ne treba da cudi, pa ni policija ne pise kazne svim nepropisno parkiranim autima, vec samo maloj raji, ko placa poreze i dugove - mala raja, jer ko ce te danas zastiti kad te napadne banda - NIKO, ako si mala raja. a nekome danas oduzeti zivot nikad jeftinije nije bilo.

svijest gradjana je cudo.. realno, ako zovnes taksi, dosao ti drndavi yugo 45 i rumeni vozac, ili neki sminker u BMW, svako bi jednako platio za uslugu prevoza, ili ne bi ni koristio tu uslugu. a nesto nam smetaju drndavi autobusi, a to je slika drzave i sad imamo priliku vidjeti kako se ona vodi. 'vlasnik' grasa, ministar, promovise privatnika, a svoju firmu nabija nogom. tako nam je sve i zato nista i nemamo. toliko zaostajemo da ce se jednog dana govoriti Europska Unija i Bosna i Hercegovina kad se misli na podrucije naseg kontinenta.
buba80

#10248 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by buba80 »

i fakat vise kakve rijeci se koriste kad je ova firma u pitanju: ministar iz zove teroristima, svi mediji pricaju kako je grad blokiran - izvinite, al niko nije blokirao grad od 1992 jer gras nije digao barikade. svi smo mogli proci vozilima, biciklima, tabananjem, blokiran niko nije bio.

i jos jedan ps. penzije kasne ovaj mjesec, zdravstvo u krizi i oni nemaju sredstava za mnoge neophodne stvari, a za toliko radnika - drzavne firme se ne uplacuje nista. APSURD! pa za ovo niko ne moze kriviti radnike, jer ni jedan radnik te pare ni ne vidi, te stvari firme svih nas za koje radimo zavrsavaju.

nase je da sjedimo, pijemo kafu i pricamo o vremenu.
Adriatic

#10249 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

buba80 wrote:i fakat vise kakve rijeci se koriste kad je ova firma u pitanju: ministar iz zove teroristima, svi mediji pricaju kako je grad blokiran - izvinite, al niko nije blokirao grad od 1992 jer gras nije digao barikade. svi smo mogli proci vozilima, biciklima, tabananjem, blokiran niko nije bio.

i jos jedan ps. penzije kasne ovaj mjesec, zdravstvo u krizi i oni nemaju sredstava za mnoge neophodne stvari, a za toliko radnika - drzavne firme se ne uplacuje nista. APSURD! pa za ovo niko ne moze kriviti radnike, jer ni jedan radnik te pare ni ne vidi, te stvari firme svih nas za koje radimo zavrsavaju.

Očito ti ne koristiš usluge GRAS-a, jer ti u suprotnom ne bi palo na pamet napisati ovakvo nešto.
sarajka :*

#10250 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sarajka :* »

Adriatic wrote:
buba80 wrote:i fakat vise kakve rijeci se koriste kad je ova firma u pitanju: ministar iz zove teroristima, svi mediji pricaju kako je grad blokiran - izvinite, al niko nije blokirao grad od 1992 jer gras nije digao barikade. svi smo mogli proci vozilima, biciklima, tabananjem, blokiran niko nije bio.

Očito ti ne koristiš usluge GRAS-a, jer ti u suprotnom ne bi palo na pamet napisati ovakvo nešto.

Ne koristim ni ja Gras, ali se ne slazem sa konstatacijom da grad nije bio blokiran. Probijali smo se groz guzve, narod pjesacio, ljudi rizikovali da ostanu bez posla i to ljudi cija socijalna situacija nije ni blizu ljudi koji rade u Grasu. Mislim da je ovo prvenstveno bezobrazluk, jer moze im se kad drze monopol... Grad je tu najvise pogrijesio, jer bi trebala uvijek da postoji alternativa!
Post Reply