Devastiran stan - pomoć, savjet, prijedlog?
-
tomhagen
#1 Devastiran stan - pomoć, savjet, prijedlog?
U nasoj zgradi ima par napustenih stanova od kojih su neki zapečaćeni. Međutim, jedan od stanova koji nije zapečaćen je bio i provaljivan i tu su se skupljali i narkomani, jedva se to rastjeralo. Vlasnik stana valjda od rata živi u inostranstvu, niko od komšija ne zna pouzdano gdje. Iz stana se, naročito u ljetnim mjesecima, sada širi užasan smrad. Ko zna kakvog smeća unutra ima i da li su kakve ptice i životinje kroz prozor ulazile.
Da li je neko imao slična iskustva i da li u Kantonu Sarajevo postoji neka služba, inspekcija, institucija kojoj se može obratiti? Treba mi ideja kako početi rješavati ovaj problem jer je stan leglo zaraze.
Pretpostavljam da naše institucije ne mogu prisiliti vlasnika koji je izvan zemlje da išta uradi (kad bi se i znalo ko je lik). Ima li neki zakon kojim opština nakon nekog vremena može ući u posjed stana ili neka institucija javnog zdravstva koja bi po službenoj dužnosti mogla izvršiti neke sanitarne mjere, pa nek stoji zaključan i zakovan i dalje?
Hvala svima na konkretnim prijedlozima i idejama.
Da li je neko imao slična iskustva i da li u Kantonu Sarajevo postoji neka služba, inspekcija, institucija kojoj se može obratiti? Treba mi ideja kako početi rješavati ovaj problem jer je stan leglo zaraze.
Pretpostavljam da naše institucije ne mogu prisiliti vlasnika koji je izvan zemlje da išta uradi (kad bi se i znalo ko je lik). Ima li neki zakon kojim opština nakon nekog vremena može ući u posjed stana ili neka institucija javnog zdravstva koja bi po službenoj dužnosti mogla izvršiti neke sanitarne mjere, pa nek stoji zaključan i zakovan i dalje?
-
lissics
#2 Re: Devastiran stan - pomoć, savjet, prijedlog?
Ako vlasti ne mogu nista..
skupite se vi iz stubista...platite nekom da iznese sve sto je unutra, ocistite. Zakujete prozore i vrata letvama
skupite se vi iz stubista...platite nekom da iznese sve sto je unutra, ocistite. Zakujete prozore i vrata letvama
- JoeyTribbiani
#3 Re: Devastiran stan - pomoć, savjet, prijedlog?
Ja sam muku mučio sa Općinom Novo Sarajevo i njihovim "stručnjacima" zbog ne baš iste stvari, ali eto, u neku ruku slične. Kod mene u komšiluku ima napuštena kuća koja je u vlasništvu yebene Općine pa je nikad nisu htjeli očistiti i srušiti, ili bar kako treba zapečatiti. Srušiti zato što je već krov sam od sebe propao, dio zida oboren, prozori i vrata razvaljeni, uglavnom, da neko uđe, zagin'o bi.
Prebacivali su sa sebe na Sarajevo stan, ovi opet Općinu pa na Civilnu zaštitu neki njihov službenik...uglavnom peglancija da bi na kraju izašla neka inspektorica i stavila crveno bijelu traku oko ulaza u dvorište. Poslije prve kiše i vjetra traka je prekinuta i sad sve stoji kako stoji. Zarasta u šiblje, poneki hajvan u prolazu baci unutra flašu, papir, kesu i eto smeća.
Dug je post, čisto da opišem rad, tj. nerad. Zato i ja mislim da je najbolje da probaš to očistiti sa nekim ili platiti nekome da to uradi, zakovati vrata i dogovoriti sa Upraviteljem i predstanvikom etažnih vlasnika da stavite neku obavijest ili šta već. Ako ništa radi vas tu, ako se pojavi nekad vlasnik. Od ovih nehljeba vjervoatno nećeš dočekat da to saniraju.
Prebacivali su sa sebe na Sarajevo stan, ovi opet Općinu pa na Civilnu zaštitu neki njihov službenik...uglavnom peglancija da bi na kraju izašla neka inspektorica i stavila crveno bijelu traku oko ulaza u dvorište. Poslije prve kiše i vjetra traka je prekinuta i sad sve stoji kako stoji. Zarasta u šiblje, poneki hajvan u prolazu baci unutra flašu, papir, kesu i eto smeća.
Dug je post, čisto da opišem rad, tj. nerad. Zato i ja mislim da je najbolje da probaš to očistiti sa nekim ili platiti nekome da to uradi, zakovati vrata i dogovoriti sa Upraviteljem i predstanvikom etažnih vlasnika da stavite neku obavijest ili šta već. Ako ništa radi vas tu, ako se pojavi nekad vlasnik. Od ovih nehljeba vjervoatno nećeš dočekat da to saniraju.
- biggrin
#4 Re: Devastiran stan - pomoć, savjet, prijedlog?
polazna osnova za sve takve situacije je mislim kućepazitelj kojeg treba kontaktirati preko predstavnika etažnih vlasnika
-
Sunculish
#5 Re: Devastiran stan - pomoć, savjet, prijedlog?
Isti problem imali prije 7godina, muž kontaktirao rad i ljudi sve očistili i iznijeli. Poslije očistili stubište naknadno ovi iz Okija i sada je sve u redu.tomhagen wrote:U nasoj zgradi ima par napustenih stanova od kojih su neki zapečaćeni. Međutim, jedan od stanova koji nije zapečaćen je bio i provaljivan i tu su se skupljali i narkomani, jedva se to rastjeralo. Vlasnik stana valjda od rata živi u inostranstvu, niko od komšija ne zna pouzdano gdje. Iz stana se, naročito u ljetnim mjesecima, sada širi užasan smrad. Ko zna kakvog smeća unutra ima i da li su kakve ptice i životinje kroz prozor ulazile.
-
tomhagen
#6 Re: Devastiran stan - pomoć, savjet, prijedlog?
Hvala svima na odgovorima i prijedlozima.
Nasilni ulazak nas stanara da to ocistimo jeste opcija, ali se onda postavlja pitanje neovlastenog ulaska u privatno vlasnistvo. Sutra vlasnik dodje i optuzi nas da smo mu demolirali stan, ljudi su cudni. Zato mislim da bi ipak trebalo ukljuciti neku instituciju, policiju, inspekciju, neku sluzbenu osobu, da se sastavi i neki zapisnik cinjenicnog stanja, pa da onda taj neki vlasnik kasnije moze svirat k... i da smo sigurni da nema nekih pravnih posljedica.
Nasilni ulazak nas stanara da to ocistimo jeste opcija, ali se onda postavlja pitanje neovlastenog ulaska u privatno vlasnistvo. Sutra vlasnik dodje i optuzi nas da smo mu demolirali stan, ljudi su cudni. Zato mislim da bi ipak trebalo ukljuciti neku instituciju, policiju, inspekciju, neku sluzbenu osobu, da se sastavi i neki zapisnik cinjenicnog stanja, pa da onda taj neki vlasnik kasnije moze svirat k... i da smo sigurni da nema nekih pravnih posljedica.
-
tomhagen
#7 Re: Devastiran stan - pomoć, savjet, prijedlog?
Hvala Sunculish!Sunculish wrote:
Isti problem imali prije 7godina, muž kontaktirao rad i ljudi sve očistili i iznijeli. Poslije očistili stubište naknadno ovi iz Okija i sada je sve u redu.
I kod vas je stan bio u privatnom vlasnistvu ili je bio zapecacen? Sjecas li se kolika je bila cijena usluge RADa?
-
Sunculish
#8 Re: Devastiran stan - pomoć, savjet, prijedlog?
Da, neki spor je u pitanju pa je zapecacen ali je nama iz tog stana direktno u nas u spavaćoj sobi počela da "izbija" prljavstina pa smo otpecatili i dogovorili sa radom ciscenje. Nama je direktno prijetila opasnost od zaraze. Mislim da trebate obavijestiti sve nadležne od kucepazitelja do javnih preduzeća.
-
Sunculish
#9 Re: Devastiran stan - pomoć, savjet, prijedlog?
Ako se dobro sjećam da je muž onako častio kafom radnike, ali mi nemojte vjerovati 100%, ipak je prošlo godina pa nisam sigurna. Svakako ćete kontaktirati pa se raspitajte. Sretno!
- DaffyDuck
#10 Re: Devastiran stan - pomoć, savjet, prijedlog?
Ja bi pocela sa prijavom opstini- komunalna sluzba i sluzba sa imovinsko-pravne odnose. Oni bi mogli i trebali stupiti u kontakt sa vlasnikom.
-
tomhagen
#11 Re: Devastiran stan - pomoć, savjet, prijedlog?
Da, s tim sto ovaj stan kod nas nije zapecacen, samo je zakljucan. U svakom slucaju hvala na informacijama.Sunculish wrote:Da, neki spor je u pitanju pa je zapecacen ali je nama iz tog stana direktno u nas u spavaćoj sobi počela da "izbija" prljavstina pa smo otpecatili i dogovorili sa radom ciscenje. Nama je direktno prijetila opasnost od zaraze. Mislim da trebate obavijestiti sve nadležne od kucepazitelja do javnih preduzeća.
-
tomhagen
#12 Re: Devastiran stan - pomoć, savjet, prijedlog?
Svakako, mozda krenuti od upravitelja i opcinskih sluzbi. Hvala!DaffyDuck wrote:Ja bi pocela sa prijavom opstini- komunalna sluzba i sluzba sa imovinsko-pravne odnose. Oni bi mogli i trebali stupiti u kontakt sa vlasnikom.
-
Sunculish
#13 Re: Devastiran stan - pomoć, savjet, prijedlog?
Malo je off topic a tiče se upravitelja konkretno koji je zadužen da obavlja odredjene radnje. Neki saht ispred ulaza u zgradu bio, cigici odnijeli i upravitelj postavio drvo, izrezao i ukalupio u saht. Klizavo katastrofa! Ja visoka trudnoća i okliznem se, srećom zadrži me muž da ne padnem. Nazove ih da promijene saht, objasni da sam zamalo pala-nista oni, saltaju ga. Zovi ovoga, onoga... ljut muz ko puška. Nazove ih opet i priprijeti ako padnem i nesto se desi meni ili djetetu...Ne prodje ni dva dana, novi saht koji ne klize
Eh, poenta ovog posta je da neće prstom mrdnuti osim ako ne postoji direktan rizik, šteta pod uslovom da su oni odgovorni za nastanak dalje štete. Tako nažalost kod nas fercera.
Eh, poenta ovog posta je da neće prstom mrdnuti osim ako ne postoji direktan rizik, šteta pod uslovom da su oni odgovorni za nastanak dalje štete. Tako nažalost kod nas fercera.