Ćiro sa Bistrika

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Treba li ćiro opet zapištati, zahuktati i zadimiti na Bistriku?

Da
119
80%
Ne
29
20%

Total votes: 148

pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Kimur wrote:svaka čast za ovu temu!! :)
:lol: Sto se bistricka raja skupla na temi, .... neka, neka ... tako i treba. :-)
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Nesto kontam !

Dodje mi da posaljem mail sa linkom na ovu temu SERDI. Citao sam neki dan u novinama da su i ove godine dali dosta love za razne projekte ukljucujuci i one vezane za turizam..

Najvjerovatnije cu to i uraditi.. :?

Moja sjecanja na ciru su vezana za Novo Sarajevo. Gledao sam ga kako prelazi preko podvoznjaka kod starog doma zdravlja Omer Maslic pa preko mosta dalje preko Miljacke.

Mi balavurdija smo se, posto su most koristili i pjesaci zavlacili ispod i smekali zenama ispod suknji. Cesto je iznad nase glave znao proci i ciro. Uh sto sam popio degeneka poslije toga kada bi starci utvrdili da sam prezivio. :lol:

Kada je sve to proslo, sjecam se da su se dobro namucili i slomili burgija da sruse podvoznjak. Ha ja nije to djaba stari dobri Mi CAR placao zlatom.... :razz:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

tech10

Post by tech10 »

valterbranisarajevo wrote:Hoće da grade prugu Trebinje – Dubrovnik

TREBINJE – na adresu opštinskih vlasti u Trebinju stigle su dvije zanimljive ponude – jedna iz Slovenije, druga iz Srbije. Grupe preduzeća iz ove dvije države, zainteresirane su za izgradnju velikog i modernog turističkog kompleksa uz magistralni put Trebinje – Dubrovnik. Nadležni još uvijek vagaju ponude. Istovremeno, u ovom gradu ozbiljno razmišljaju o obnovi uskotračne pruge Trebinje – Hum – Pećina – Vjetrenica – Dubrovnik i smatra se da bi to bila isplativa investicija koja bi povećala zanimanje turista za cijeli trebinjski kraj.

S.V.

San 15.11.2006.
Bas me zanima kako Dubrovcani gledaju na ovu ideju. Sve mi se cini da poslije svega sto su im Trebinjci uradili ta pruga ne bi isla dalje od Ivanjice.
valterbranisarajevo

Na današnji dan

16.11.1947. - Puštena je u saobraćaj željeznička pruga Šamac - Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije.
digger

Post by digger »

tech10 wrote:Bas me zanima kako Dubrovcani gledaju na ovu ideju. Sve mi se cini da poslije svega sto su im Trebinjci uradili ta pruga ne bi isla dalje od Ivanjice.
Stara stanica u Dubrovniku-Gruzu, jos postoji ali je sada tu autobuska. Ali sto je najinteresantnije, tu i dalje stoji uramljena fotografija sa Jahorine na kojoj se vidi Baja Jankelic u slalomu. (Za one koji nisu iz kamenog doba, Baja je DIF-ovac, profesor fiskulture, i trener rukometasa "Bosne." I vjerovatno prvi u Sarajevu sa skijama "Knessel"—ili tako nesto.)
Jara

Post by Jara »

valterbranisarajevo wrote:Na današnji dan

16.11.1947. - Puštena je u saobraćaj željeznička pruga Šamac - Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije.
mala dopuna: i internacionalne brigade iz inostranstva :)
valterbranisarajevo

Ovo sam nasao slucajno na jednom blogu. Evo proslo je tacno 40 godina od ukidanja uskotracne pruge Sarajevo - Ploce, a 29.11.1966. svecano je pustena u promet "normalna" pruga na toj relaciji.

Širokotračna pruga Sarajevo – Ploče proslavila je svoj 40-i rođendan. Nakon niza frakcijskih obračuna u bivšoj državi i nekoliko varijanti, od kojih je najozbiljnija bila dionica Zenica – Split, predložena od Sekretarijata za saobraćaj Izvršnoga vijeća NRH, ipak je, Saveznim perspektivnim planom razvoja narodne privrede, 1961. godine određeno da će se graditi pruga normalnoga kolosijeka Sarajevo – Ploče.
Pruga najvećim dijelom prolazi kroz BiH, a jedino 22 kilometra dugačka dionica od Metkovića do Ploča prolazi kroz Hrvatsku. U njenu izgradnju utrošeno je 980 682 milijuna tadašnjih novih dinara, a najveći investitori bili su bivša Federacija, NR Hrvatska, NR BiH, Fond za nerazvijene, te međunarodne banke. Svečano otvaranje pruge dogodilo se 27. studenoga 1966. godine kada je na prepuni pločanski željeznički kolodvor stigao prvi vlak pun putnika.
U protekla četiri desetljeća, jedino što je ostalo isto jeste – kašnjenje vlakova! Pruga je, naime, prolazila kroz različite faze, a tijekom Domovinskoga rata bila je najvećim dijelom zatvorena preko 1500 dana. Kada je, napokon, na željeznički kolodvor u Pločama stigao prvi vlak iz Sarajeva, prepun veleposlanika, ministara, direktora i novinara, u Pločama mu je bio priređen veličanstven doček. Standardno kasneći oko pola sata, 27.studenoga ove godine vlak je na prazni pločanski kolodvor doveo točno pet putnika i BiH novinare. Koji nisu skrivali razočaranje što se nitko nije sjetio vrijedne obljetnice.
Novinari Dnevnoga avaza su sadašnje stanje pruge, izuzev rekonstruirane dionice Metković – Ploče, opisali kao"idealan podložak za snimanje filmova strave i užasa" Dnevno iz BiH u Ploče stigne desetak ljudi, iako su nekada dolazile stotine izjavio je Drago Šutalo, otpravnik vlakova u Pločama.
U HŽ-u Ploče, kako saznajemo, nitko o ovome događaju nije imao pojma.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Ćirin kolodvor Ilidža na relaciji Sarajevo-Ploče (Krak Čapljina-Dubrovnik-H.Novi-Zelenika).
Uništen nakon rata '92.-'95. po naredbi Obrve iz Haga,
a prije reintegracije Ilidže u FBiH.

Image
Ćirilica u Kantonu broj: 9 – Sarajevo.
Image

ITALIJANSKA METRAŽA NA KILO = KILOMETRAŽA?

Image
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Fakat bruka, a sa ove stanice se nekad moglo direkt do Beča.... a danas .... ni direkt do beča ni stanice ni ljudi ni tradicije... nek su oni fontane napravili u maloj aleji... a .. ni ne čudi me... 70% današnje populacije grada Sarajeva ne bi znalo da je grad nekad bio utvrđen i da se moglo ući samo na ili kroz četri kapije gradske...
Ali nema veze danas je glupost blaženstvo... i što manje znaš manje te glava boli....

Vrijeme je da se krene !!!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

tech10 wrote:
valterbranisarajevo wrote:Hoće da grade prugu Trebinje – Dubrovnik

TREBINJE – na adresu opštinskih vlasti u Trebinju stigle su dvije zanimljive ponude – jedna iz Slovenije, druga iz Srbije. Grupe preduzeća iz ove dvije države, zainteresirane su za izgradnju velikog i modernog turističkog kompleksa uz magistralni put Trebinje – Dubrovnik. Nadležni još uvijek vagaju ponude. Istovremeno, u ovom gradu ozbiljno razmišljaju o obnovi uskotračne pruge Trebinje – Hum – Pećina – Vjetrenica – Dubrovnik i smatra se da bi to bila isplativa investicija koja bi povećala zanimanje turista za cijeli trebinjski kraj.

S.V.

San 15.11.2006.
Bas me zanima kako Dubrovcani gledaju na ovu ideju. Sve mi se cini da poslije svega sto su im Trebinjci uradili ta pruga ne bi isla dalje od Ivanjice.
Bas me zanima sto Dubrovcani ne kazu ni A na tunel od trebinja do Dubrovnika, kojim Trebisnjica pici kao luda, a Dubrovniku daje struju, koju isti ne placa :D

Sto se stanice tice, meni je zao sto su neke ljude smjestili da zive tamo, ona je stanica mjesto s prelijepim pogledom, a mislim da bi vecina Kineza, koji se u Valtera kunu ko u Njega, redovno dolazila gore da blic skljoc to mjesto....
eto sta ti ucini jedan film...
valterbranisarajevo

U srijedu porinuće prvog broda izgrađenog u BiH

Vodeni ćiro u Višegradskom jezeru

NOVO GORAŽDE – Vizija znanje i novac mogu napraviti sve, pa tako i brod u krajevima u kojima je uvijek bilo svega, ali brodova nikad. Rezultat toga je i prvi bosanski brod, popularni Vodeni ćiro, koji će biti porinut u Višegradsko jezero već u srijedu. Brod je sagrađen u Tvornici mašina u Novom Goraždu, a njegovo porinuće će značiti ostvarenje životnog sna vizionara iz Rudog Bojana Bajića. zadovoljan brodom dužine petnaestak i širine 4,6 metara je i Radenko Klisura tehnički rukovodilac Tvornice mašina.

„Metalna konstrukcija poodavno je završena, sve je montirano, a brod koji može da se koristi u svim godišnjim dobima, porinućemo kilometar odavde. Ovaj brodić će da vozi turiste i može primiti 35 putnika i članova posade. Nosivost mu je 4 tone, pogon je jednopropelerni sa motorom u središnjem dijelu broda, a brzina mu je oko 14 km na sat. Brodić izgleda zaista lijepo, posebno ako se zna da je djelo ljudi koji prvi put rade na ovakvom zadatku, Posjeduje kapetansku kabinu, salon, mini bar sa čajnom kuhinjim, dva mokra čvora“, kaže Klisura.

Doskora je bila dilema ko će upravljati brodom, ali je ona riješena sasvim slučajno. Naime, desilo se da se u svoj rodni grad vratio čovjek koji je u Splitu bio kapetan broda, pa će tako i Vodeni ćiro imati svog pravog kapetana. Još jedna dilema kojom su bili zabavljeni radnici Tvornice mašina jeste kako brod otpremiti do obale jezera, no rješenje se i za to našlo: već popularni Vodeni ćiro – čije ime asocira na nekadašnju uskotračnu rpugu i voz koji je saobraćao upravo trasom koja je potopljena izgradnjom HE Višegrad – istim putem će i krenuti na svoje svečano porinuće !

„Imamo već razrađen plan kako da ga izvučemo. Napravili smo otvor na hali, transportovaćemo ga vučnim vozom i dizalicama. pa neće biti nikakvih problema. Upravo ćemo ga odvući uskotračnom prugom prema Mašićima, gdje smo našli mjesto za dizalicu koja će ga sa auta spustiti u jezero“, objašnjava Klisura.

Projekt prvog bh. broda je izradio Yacht Design Studio iz Beograda, dok nadzor radova vrši brodogradnja Kapetanije Brčko.

Elvira Aganović

Oslobođenje 18.12.2006.
kon-tiki

Post by kon-tiki »

Pape, aferim i hvala za predivne fotke.
Mislim da se ona fotka - kadar sa kamionima i njemackom vojskom iz Walthera, ne odnosi na stanicu na C.Vili. Ona je izgledala sasvim drugacije. I imala je, za razliku od alpskog, onaj Franz-Josephinski provincijalni graditeljski stil (Bahnhofs-Bauart).
Uostalom, ta stanica, i cio okolis, vis a vis sadasnjeg Bristola, prema mome pamcenju, u narodu se zvao BANOVO. (Od Bahnhof; bas kao i Markale od Markthalle).

Za Bistricku stanicu bih se usudio tvrditi ,da sam je vidio na zvanicnom spisku zasticenih nacionalnih spomenika! To treba smatrati djelimicno dobrom vijescu. Kazem djelimicno, jer dok se nadju pare, za stanove sadasnjih stanovnika objekta, rusenje kojekakvih prigradaka i temeljitu restauraciju objekta, potrajace. Pa ce do tada i ona doci u stanje Ilidzanske stanice. Osim, ako se ne dignemo na noge. A raspolozenja za to, masallah, postoji. Pa u jednu koordiniranu akciju prema drzavama, BiH i Austriji. Zasto ne?

Posto je veoma problematicno, odnosno skoro nemoguce rijesiti da se uskotracni kolosijek postavi na sadsnju tranzitnu trasu, mozda bi rijesenje bilo, premijestanje i renoviranje Bistricke stanice. Tamo negdje ispod Jarcedola, ili sta ti ja znam. Treba, dalje imati u vidu, da kad "stignemo" u Pracu, da ce nas sacekati novi problemi. Pracansko-Gorazdanski eksperti za saobracaj su vec imali svecanost pustanja u promet autoceste od Prace do Mesica. A najavljuju se i nove investicije, za modernizaciju.
:roll:
valterbranisarajevo

Pazi ovo... :lol: :lol: :lol:

Tko će biti novi Valter?

Prije točno tri i pol desetljeća snimljen je kultni film "Valter brani Sarajevo", a Valtera je tada glumio najpoznatiji glumac Velimir Bata Živojinović. Glavna uloga u tom filmu Bati je donijela da ga je javnost dugo identificirala s likom partizanskog kapetana. I tako nakon što je se taj film emitirao u skoro svim kinima u bivšoj Jugoslaviji i okružju i Kinezi su odlučili staviti ga na svoj repertoar, a jugoslavenski film je uskoro oborio sve rekorde gledanosti. Od tada je prošlo 13 godina, ali slava Valtera u Kini nije izblijedjela. Kako pišu srbijanski mediji izvjesno je da se snima remek Valtera. "Prošlo je 35 godina i sada Valtera može igrati tko hoće, a ja bih mogao glumiti njegova djeda", kazao je za srbijanske medije Bata Živojinović dodavši da su ga već kontaktirali ljudi s kineske televizije spremni u Beograd poslati svog redatelja i producenta. Živojinović je naglasio da Kinezi žele seriju s glumačkom ekipom s prostora Srbije ili pak bivše Jugoslavije dodavši kako očekuje Kineze da bi se odabrali glumci, i naravno, novi Valter.

V. Bjelica

Dnevni list 18.12.2006.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Bata životinja je lažni Valter.... predstavnik lažnog komiteta...

A Zis je u stvari pravi valter....

:roll: :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.slobodnaevropa.org wrote:...Sa starim željezničarima umiru i posljednje uspomene na starog, dobrog ćiru. ...
Nije tačno, čim nestane nafte, a to će biti mnogo brže nego što mislimo, eto vama ćire jal' na normalnom, jal' na uskom kolosjeku. Kažem, vama jer mene neće biti.
Da su pametni naši u ŽBiH bi sada trebali početi planirati i praviti fizibiliti: Ćiro spašava Bosnu. V-c će zarasti u korov do koljena ili eventualno, fijaker, poni expres i slično.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Nampade mi jedna stara majka s BHT, kad su je pitali novinari dali pusi ona na pitanje odgovori: "Ja pusim ko ciro" :D
valterbranisarajevo

valterbranisarajevo

Vodeni ćiro zaplovio Drinom

USTIPRAČA - "Gospodine kapetane, 'vodeni ćiro' je bezbjedno pristao uz obalu Drine. Svi putnici su stigli bezbjedno. Oni koji ovdje ne žele izaći, vožnju mogu nastaviti"
http://www.fildzanviska.ba/clanak_79.htm
valterbranisarajevo

Ambiciozni projekti milionera Marka Bradvice

Vozom “ćiro” hoće da spoji BiH, Hrvatsku i Crnu Goru

Konavle – Prije više od 60 godina Marko Bradvica iz Konavala u Hrvatskoj otišao je u Kanadu i tamo se obogatio. Kada je otišao u penziju, ovaj milioner se vratio u svoje Konavle i potpuno se posvetio neobičnom projektu.
Njegova namjera je da investira u izgradnju uskotračne željezničke pruge kojom bi spojio tri države: BiH, Hrvatsku i Crnu Goru. On je već obišao mnoga sela u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, i došao do zaključka, kako sam kaže, da su ona utonula od onog trenutka kada je prije 30 godina ukinuta uskotračna pruga i “taj voz, tog ćiru ništa im ne može zamijeniti i samo ih on može vratiti u život. Riječ je, navodi kao primjer, o tridesetak zamrlih sela samo u okolini Trebinja. Imamo lokaciju na Humu i samo je treba oživjeti. Ako oživimo Hum, oživjet će i Kotor i Dubrovnik i Trebinje, oživjet će sve tri države u kojima se ta mjesta nalaze.
Međutim tu nailazim na problem, jer su svi međusobno u svađi i treba početi nešto novo da bi svi shvatili da od svađe nema ništa i da valja raditi. Pruga, koja bi bila prvenstveno turističkog karaktera, svima bi donijela dobro, svima koji žele da rade i zarađuju – ispričao je novinarima Marko Bradvica. Ako ovdje na ovim prostorima ne počnemo raditi, nema ništa ni od Hrvatske ni BiH ni Crne Gore, jer u Evropsku uniju te države moraju ući kao partneri, a ne kao sluge. Zbog toga bi trebalo da svako sebe pogleda u ogledalo, da svako vidi ko je stvarno,a ne šta misli o sebi.

San 13.2.2007.
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

mIRCerka wrote:
Bas me zanima sto Dubrovcani ne kazu ni A na tunel od trebinja do Dubrovnika, kojim Trebisnjica pici kao luda, a Dubrovniku daje struju, koju isti ne placa :D
Sto se stanice tice, meni je zao sto su neke ljude smjestili da zive tamo, ona je stanica mjesto s prelijepim pogledom, a mislim da bi vecina Kineza, koji se u Valtera kunu ko u Njega, redovno dolazila gore da blic skljoc to mjesto....
eto sta ti ucini jedan film...
Ama, cim Dubrowcani nadodju da mogu imati koristi od pruge, eto nje. Jer, oni ce uskoro i zrak prodavati na kubike, uz alternativu malo pakovanje - litre.

Pruga od Sa prema istoku ne mora ici citavom trasom. Dovoljno je od Sarajeva do Pala. Zapavo, naljepse na toj dijonici je pogled na Sarajevo s Bistrika. Nezaboravna su putovanja do Rudog, pogotovu dionica od Medjedje.

Zeljeznice Srbije !!?? u saradnji sa opstinom Visegrad, planiraju produzetak postojece pruge od Sarganske osmice do Visegrada, znaci jos nekih dvadesetak kilometara.

Sta mi mozemo ocekivati ? Nedavno je jedan glavonja u zeljeznickoj upravi u Sarajevu ( izvjesni Zec ) dao isjeci jedinu preostalu lokomotivu jedne od serija koje su isle prugama BiH. A skupljaci lokomtiva u Evropi zlatom placaju stare lokomotive.

Ewo nesto o zeljeznickoj stanici uskotracne pruge u Sarajevu:
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=2726
Dajte svoj skromni prilog. Nematerijalni, nebojte se.

Nesto o Sarganskoj osmici:
http://railfan-belgrade.org/forum/viewf ... 2a2f685b53

O uskotracnim izvan Sarganske osmice:
http://railfan-belgrade.org/forum/viewf ... 2a2f685b53

Forumi:
http://www.zeljeznice.net/forum/index.p ... 3d3a4e8bff

http://railfan-belgrade.org/forum/index ... 80437a23c0
valterbranisarajevo

Ambasador Kourkoulas sutra predstavlja plovidbu bh. turističkog broda "Ćiro"

Šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini ambasador Dimitris Kourkoulas zajedno sa svojim saradnicima sutra će predstaviti prvi brod napravljen u BiH, turistički brod "Ćiro", koji će ploviti Drinom i jezerom Lim.

Kako je najavljeno, plovidba "Ćire" počet će u 11.00 sati s doka na rijeci Lim u Šetihovu u općini Rudo.

Općina Rudo je započela realizaciju projekta „Integralni pristup razvoju turizma gornjeg toka regije rijeke Drine – turistički brod Ćiro’’ u januaru 2006. u saradnji s općinama Goražde, Višegrad, Rogatica, Čajnice, Novo Goražde, Ustikolina i Nacionalnim parkom ‘’Sutjeska’’ – Foča, a sutrašnjom plovidbom bit će obilježena završna faza projekta.

Vrijednost projekta je 273.000 eura od čega je Evropska unija osigurala 167.000 eura, dok su ostatak iznosa osigurale općine koje su učestvovale u tom projektu.

Općina Rudo u saradnji s Evropskom unijom kao donatorom i drugim općinama regije gornjeg toka Drine je obavila niz aktivnosti u sklopu projekta i one su rezultirale izgradnjom broda i šest dokova, uspostavom rute plovidbe u dužini od 50 km Drinom i jezerom Lim, te obukom 34 turistička vodiča iz regije.

(FENA)
valterbranisarajevo

Zaplovio vodeni ćiro

Ovih dana na rijeci Drini i jezeru Lim zaplovio je prvi bosanskohercegovčki parabrod, tzv. Vodeni ćiro. Riječ je o prvom međuentitetskom projektu razvoja turizma u Gornjem Podrinju, koji je isfinancirala Europska komisija.
Bojan Bajić, koordinator projekta kaže kako je cijela ideja imala cilj da se u turističkom smislu oživi nekadašnja austrougarska željeznica, potopljena u jezeru Lim, po kojoj je išao jedan od najpoznatijih brandova BiH, a to je vlak ćiro:

„Poznato je kada je prije sto godina ćiro profukcionisao da je istočna Bosna počela da živi u punom kapacitetu i da je onog momenta kad je ćiro ukinut istočna Bosna počela da pada. Ja sam sad potpuno siguran da je ta trasa austrougarskog ćire, koja je jedno civilizacijsko i graditeljsko remek djelo, koja prolazi kroz nevjerovatne prirodne atrakcije, kao što su kanjon rijeke Miljacke između Sarajeva i Pala, kanjon rijeke Prače, sad znači od Pala kroz Praču, Mesiće do Ustiprače, ovaj poplavljeni dio od Ustiprače prema Goražda i Višegradu, i onaj nastavak od Višegrada do Mokre gore i Zlatibora. Kad se sve to uspostavi u jednu turističku atrakciju, ja sam siguran da će on ponovo promijeniti tok istorije istočne Bosne i da će imati iste onakve ekonomske efekte koje je imao austrougarski ćiro kad je prošao prije sto godina.“

Bajić ističe kako istočna Bosna ima veliki turistički potencijal koji treba iskorisiti, te dodaje kako je Vodeni ćiro zapravo poveznica sa drugim turističkim atrakcijama susjednih zemalja:
„Ako krenemo od Foče i kažemo da u Foči ima kanjon rijeke Tare i rafting, ako kažemo da ima Nacionalni park Sutjeska, jedan od najljepših u Evropi, ako kažemo da imamo živi tok Drine kroz Goražde i splavaranje na Drini, ako kažemo da imamo ergelu konja na Borikama i Višegradsku banju, na Drini ćupriju, da imamo veoma značajne vjerske objekte na ovom području, da smo na jednoj tromeđi, u turističkom smislu najatraktivnijoj tromeđi u ovom regionu - to je tromeđa Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore - ako znamo da sa strane Crne Gore i sa strane Srbije imamo velike turističke centre kao što su Zlatibor, Nacionalni park Tara, Nacionalni park Durmitor, onda u pravom smislu Vodeni ćiro samo baca jedno pozitivno svjetlo i pokušava da bude link između svih ovih turističkih atrakcija.“
S ovom tvrdnjom slaže se i Mile Miličević, kapetan broda Vodeni ćiro, iskusni morepolovac koji je dugo godina plovio po morima diljem svijeta:
„Uz sve ove ljepote koje krase ovo područje istočne Bosne, pogotovo jezero Lima i Drine, mogućnosti su stvarno ogromne, od ovoga ljepotana Vodenog ćire do raftinga koji imamo u našoj agenciji, preko planinarenja, alipinizma. Ima sadržaja koje treba iskoristiti, jer i sami smo svjesni i vidimo svaki dan kakva nam je privreda i industrija - to je u kolapsu. Prema tome, turizam kao jedna grana privrede, koja je vrlo osjetljiva, može da bude pokretač razvoja ovoga kraja.“
Kao što je nekad početkom prošlog stoljeća izgradnja uskotračne pruge vlaka ćire donijela prosperitet i razvoj jugoistočnoj Bosni, za nadati se da će i Vodeni ćiro postaći odgovorne na ulaganje u turizam, te na taj način pomoći ekonomskom napretku ovoga kraja.

Ivan KATAVIĆ

Slobodna Evropa 14.6.2007.
Post Reply