Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zateznistub

#26 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by zateznistub »

nellington wrote:
zateznistub wrote:More li meni neko kazat' ko je Aziza Šačirbegović :mrgreen:
4 razloga zašto je A.Š. dobila ulicu: istaknuti ginekolog, MM zatvorenik, supruga i majka istaknutih eksponenata režima nam u nas :D
Ah, so!!! :D :run: :thumbup:
Mjesanac

#27 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by Mjesanac »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=53980

evo za Azizu, odlican uvodni post,

boldirani dio je teksta je na mjestu

"Sve njene zasluge i za Sarajevo i za BiH svode se na to da je bila supruga zatvorskog druga Alije Izetbegovića iz njegove prve mladomuslimanske faze i majka Izetbegovićevog ministra vanjskih poslova i ambasadora u UN koji, kao američki državljanin, nije znao ni svoj maternji jezik kad je postao ministar i koji je kao ambasador pljačkao ovu zemlju. Napustila je BiH još u svojim studentskim danima i nikada se u nju nije vratila."

da se mene pita, ne bi nit Aziza imala ulicu, nit MM imali svoj "put" (tranzit)
zateznistub

#28 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by zateznistub »

Mjesanac wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=53980

"Sve njene zasluge i za Sarajevo i za BiH svode se na to da je bila supruga zatvorskog druga Alije Izetbegovića iz njegove prve mladomuslimanske faze i majka Izetbegovićevog ministra vanjskih poslova i ambasadora u UN koji, kao američki državljanin, nije znao ni svoj maternji jezik kad je postao ministar i koji je kao ambasador pljačkao ovu zemlju. Napustila je BiH još u svojim studentskim danima i nikada se u nju nije vratila."

:thumbup:
Patron of Formello

#29 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by Patron of Formello »

Kazu da je pravila dobru pitu. :oops:

Ako mi neko moze pojasniti znacaj Sulejmana Pacariza i nastanak naziva ulice Mehino cose?
zonbirile

#30 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by zonbirile »

za Kemal-begovu se zna-čova mogao pojesti tepsiju bureka i lavor jogurta.
VjecitiStudent

#31 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by VjecitiStudent »

Mjesanac wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=53980

A ovaj dio istog teksta je strasan:
U Općinskom vijeću Novo Sarajevo inicirana je promjena naziva ulice koja nosi ime Azize Šaćirbegović. Ovoj inicijativi, iza koje personalno stoji vijećnik SDP Ibrahim Čomić, prethodili su takvi zahtjevi iz mjesnih zajednica Hrasno i Hrasno Brdo kroz koje ulica prolazi.

Bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti zahtjev da ova ulica ponovo promijeni naziv. Ranije je imala dva naziva – Srebrenička i Ivana Krndelja – i jedna je od najprometnijih u Novom Sarajevu, pa i u cijelom Gradu.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#32 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by Pera Trta »

Patron of Formello wrote:

Ako mi neko moze pojasniti znacaj Sulejmana Pacariza i nastanak naziva ulice Mehino cose?
Sulejman Pačariz je bio bošnjački "warlord" u i oko Prijepolja u WW2. Branio je Bošnjake od četnika, nešto oružjem, nešto diplomatijom. Draža Mihailović ga je na svom suđenju naveo kao najistaknutijeg muslimana Sandžaka, sa kojim je pokušavao da dođe u kontakt i saradnju. Ubili ga partizani, mislim poslije rata.
Nisam znao da ima ulicu u Sarajevu.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#33 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by -LIBERO- »

Ubili ga partizani. Pa ok,onda i zasluzuje ulicu.
Il' si dobar sa SDA kadrom,porodica i ideologija,il si los sa "partizanima"..to su dvije stvari koje ti obezbjedjuju ulice i trgove.
BiH-x

#34 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by BiH-x »

Pera; zasto je ubijen? (ignoriraj ovaj gore)
zonbirile

#35 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by zonbirile »

Pera Trta wrote:

Sulejman Pačariz je bio bošnjački "warlord" u i oko Prijepolja u WW2. Branio je Bošnjake od četnika, nešto oružjem, nešto diplomatijom. Draža Mihailović ga je na svom suđenju naveo kao najistaknutijeg muslimana Sandžaka, sa kojim je pokušavao da dođe u kontakt i saradnju. Ubili ga partizani, mislim poslije rata.
Nisam znao da ima ulicu u Sarajevu.
------------------------------
pukovnik Hrvatskih oružanih snaga u bijegu ka Zapadu dobacio do Zagreba,ubijen u Kozarcu.Heroj i zločinac-možda,ali zašto je bježao?
Fratris

#36 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by Fratris »

Možda bi bolje bilo pitati kakve veze ima čovjek iz Prijepolja, koji je uz to bio pukovnik Hrvatskih oružanih snaga, sa Sarajevom.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#37 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by Pera Trta »

Fratris wrote:Možda bi bolje bilo pitati kakve veze ima čovjek iz Prijepolja, koji je uz to bio pukovnik Hrvatskih oružanih snaga, sa Sarajevom.
Otkud "hrvatske" oružane snage u Prijepolju?
Znam da je NDH htjela dio Sandžaka, ali Talijani nisu dali, pa od tih snova nije bilo ništa.
Pera Trta

#38 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by Pera Trta »

BiH-x wrote:Pera; zasto je ubijen? (ignoriraj ovaj gore)
Vjerovatno zato što se nije htio predati, detalje ne znam.
Pera Trta

#39 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by Pera Trta »

Dobro, mogli bismo pitati i kakve veze Mis Irbi ima sa Sarajevom (još smo zadržali arhaični način pisanja stranih imena, pravilno bi bilo "ulica Miss Irby"). Pomagala je hercegovačke ustanike (Srbe), koji, da su došli do Sarajeva, vjerovatno ne bi ostavili ni "dijete u buli". Ali eto, neka je, neka nam se ne naljute Pimpek i "raja iz Fisa".
VjecitiStudent

#40 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by VjecitiStudent »

Pera Trta wrote:Dobro, mogli bismo pitati i kakve veze Mis Irbi ima sa Sarajevom (još smo zadržali arhaični način pisanja stranih imena, pravilno bi bilo "ulica Miss Irby"). Pomagala je hercegovačke ustanike (Srbe), koji, da su došli do Sarajeva, vjerovatno ne bi ostavili ni "dijete u buli". Ali eto, neka je, neka nam se ne naljute Pimpek i "raja iz Fisa".
:(
Uvijek zanijemim pred ovakvim komentarima.

http://vrbanja.blogspot.com/2004/11/mis ... -irby.html
sinuhe

#41 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by sinuhe »

Jah, fol prosvjetitelj.
zonbirile

#42 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by zonbirile »

Pera Trta wrote:
Fratris wrote:Možda bi bolje bilo pitati kakve veze ima čovjek iz Prijepolja, koji je uz to bio pukovnik Hrvatskih oružanih snaga, sa Sarajevom.
Znam da je NDH htjela dio Sandžaka, ali Talijani nisu dali, pa od tih snova nije bilo ništa.
-------------------------------------
kao i sve muslimanske milicije podržaval ih NDH.Čak šta više S.P. bio hapšen od strane Nijemaca,zbog zločina nad Srbima.Naravno sadaje druga priča,ali kao što je čutanje odobravanje i bježanje je priznavanje grijeha.Uostalom pukovnik NDH,gdje će nego u Zagreb.
Da sve bude onako bratski da se da i ulica Fehim Musakadić.
Pera Trta

#43 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by Pera Trta »

Ma Pačariz je nebitan. Ja sam se iskreno začudio otkud njegova ulica u Sarajevu.
Već sam se jednom na ovom forumu čudio kako episkop Petar Zimonjić nije dobio svoju ulicu, ni za vrijeme komunista ni sada.
zonbirile

#44 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by zonbirile »

kako nebitan,pa ima bolan ulicu
Patron of Formello

#45 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

zonbirile wrote:
Pera Trta wrote:
-------------------------------------
kao i sve muslimanske milicije podržaval ih NDH.Čak šta više S.P. bio hapšen od strane Nijemaca,zbog zločina nad Srbima.Naravno sadaje druga priča,ali kao što je čutanje odobravanje i bježanje je priznavanje grijeha.Uostalom pukovnik NDH,gdje će nego u Zagreb.
Da sve bude onako bratski da se da i ulica Fehim Musakadić.
A prije ce i to uraditi nego dati ulicu Dzamonji,Kiki Sarajlicu,Kindzetu,Riclu ili pomaci sa periferije blize centru Pimpeka ili Ugljesu. :roll:
Pera Trta

#46 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by Pera Trta »

Pa šta sad, čim neko odapne treba ulicu da dobije?
Koliko smo mi iskompleksirani, samo bi smo nešta nazivali po nekome. Mirza ima Dvoranu i spomenik, Pimpek ulicu i spomenik, po Džamonji neka se nazove neka kafana, to bi baš bilo prikladno. I svi zadovoljni.
Patron of Formello

#47 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Pera Trta wrote:Pa šta sad, čim neko odapne treba ulicu da dobije?
Koliko smo mi iskompleksirani, samo bi smo nešta nazivali po nekome. Mirza ima Dvoranu i spomenik, Pimpek ulicu i spomenik, po Džamonji neka se nazove neka kafana, to bi baš bilo prikladno. I svi zadovoljni.
Jesi bio nekad u ulici Davorina Popovica?
Pera Trta

#48 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by Pera Trta »

Pera Trta wrote:Pa šta sad, čim neko odapne treba ulicu da dobije?
Jesi bio nekad u ulici Davorina Popovica?
Šta ćeš, to mu ostalo.
zonbirile

#49 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by zonbirile »

pustite Pjevača,imate pametnija posla od Pačariza do Šačirbegovičke.
sinuhe

#50 Re: Čija Imena Nose Ulice Sarajeva?!

Post by sinuhe »

A cemu toliki elitizam? I pohabane ulice su Bosna i Hercegovina.
Post Reply