Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
todd_smith

#9676 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by todd_smith »

sizifinho wrote:kako vi nabijate kondiciju i skidate salo s bajkom? Koje rute radite, koliko vremena?
Morel 30-45 min dnevno?
ne mogu ti tacno rute reci, ali sto se tice kondicije/skidanja, posto ti je to valjda najvaznije trenutno, nadji rutu gdje imas 15 min laganog i onda 30 minuta ekstremni uspon gdje ces bas da se znojis ili eventualno 40 minuta po ravnici u jakom tempu, i onda 15 minuta laganog ponovo za hladjenje

Imas finu i dugu, ali ravnu rutu u Aleji Ambasadora
shandrprcSA

#9677 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by shandrprcSA »

ćiribiribela wrote:Samo da se upisem, ne vozim kroz Sarajevo ali vozim biciklo. :D
ono uz Unu? :D
ćiribiribela

#9678 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by ćiribiribela »

shandrprcSA wrote: ono uz Unu? :D
Pa blizu Une. :mrgreen:
dadoka84

#9679 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

sizifinho wrote:kako vi nabijate kondiciju i skidate salo s bajkom? Koje rute radite, koliko vremena?
Morel 30-45 min dnevno?
Nije ti bas bajk za skidanje kila. Bolje je trckaranje :D

U kuhinji se kile skidaju, a ovo je samo plus. Napravi nutricionisticki plan a vjerujem da ih ima i gotovih na netu. Pet obroka dnevno, pravilno rasporedjenih uz izbacivanje slatkisa, sem jednom sedmicno te dosta svjezeg povrca, ribe i nemasne piletine će ti sigurno dati rezultate. Preporučuju se i bademi. Uz fin plan i redovnu voznju bajka mozes bez problema 4kg mjesecno skinuti.

Tura 1: Grad - vraca - brus
Tura 2: Grad - nahorevo - skakavac
Tura 3: Vrelo bosne - kozija cuprija (ko voli grad i asfalt :D )
mali_balon

#9680 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by mali_balon »

Morel 30-45 min dnevno?
Salo ide sopro sa biciklom, ako hoces brze rezultate onda kupi dobre tene i trckaraj i naravno rupa u kasiki.... Bajk je vise za kondicije. Prije 3 ili 4 godine nisam silazio sa bicikla, imao kondicije i snage ko pastuh :D i nabildane noge, a skemba ostala ista :D
sizifinho

#9681 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by sizifinho »

dadoka84 wrote:
Morel 30-45 min dnevno?
Nije ti bas bajk za skidanje kila. Bolje je trckaranje :D

U kuhinji se kile skidaju, a ovo je samo plus. Napravi nutricionisticki plan a vjerujem da ih ima i gotovih na netu. Pet obroka dnevno, pravilno rasporedjenih uz izbacivanje slatkisa, sem jednom sedmicno te dosta svjezeg povrca, ribe i nemasne piletine će ti sigurno dati rezultate. Preporučuju se i bademi. Uz fin plan i redovnu voznju bajka mozes bez problema 4kg mjesecno skinuti.

Tura 1: Grad - vraca - brus
Tura 2: Grad - nahorevo - skakavac
Tura 3: Vrelo bosne - kozija cuprija (ko voli grad i asfalt :D )
znam ja dosta o nutricionizmu, u tim sam hajmo reći medicinskim branšama, nije stvar u tome... stvar je što želim napraviti deficit fizičkom vježbom, nemam vremena za teretanu, nije mi zanimljivo trčanje, a 30 minuta bicikla pri nekih 15-20 km/h brzine troši isto kalorija koliko i trčanje u istom vremenskom periodu a plus je što je bajk zabavniji i dolazi sezona kad želim biti u formi da mogu ići na mjesta.

A to što si ti napisao za hranu sve stoji, no takav način uzrokuje gubitak i mišićne mase, a ja moram jesti kako je ne bih izgubio. Nažalost, danas je zdravo hraniti se luksuz, sve je jeftinije od normalne, zdrave hrane

i ne slažem se da bajk nije za skidanje sala, prije dvije godine sam imao 75 kile i 21 posto bf-a i za 3 i po mjeseca sam smanjio na 14 %, uz porast u masi na 80 kg (4 dana teretana, 2 lagano pedalanje za vrijeme teretane i 2 dana uz intenzivno pedalanje na dane odmora) . Ali sad me stisnuo faks, obaveze, pa sam ostao na 80 kg uz opet 21% bf-a.(dodajmo da se tu mora uračunati činjenica da imam stanje poremećenog metabolizma)
Tako da iz ličnog iskustva, bar na moj organizam, bajk djeluje. Samo me zanimalo imate li kakve rute, nekakve režime itd
Last edited by sizifinho on 12/05/2015 09:59, edited 1 time in total.
mali_balon

#9682 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by mali_balon »

Ja nemam neke rute...zavisi od raspolozenja...ako sam mazohisticki raspolozen onda idem na neke uzbrdice gdje mi pluca na nos izlaze :D .... ako sam ono penzionerski raspolozen vrelo bosne-hrasnica-kotorac, kozja....
quarterback

#9683 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

ćiribiribela wrote:Samo da se upisem, ne vozim kroz Sarajevo ali vozim biciklo. :D
ako si ti ona koju sam pretekao izmedju vrbanje i skenderije jutros zivota ti vozi pravo a ne cik-cak :D
quarterback

#9684 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

mali_balon wrote:
Morel 30-45 min dnevno?
Salo ide sopro sa biciklom, ako hoces brze rezultate onda kupi dobre tene i trckaraj i naravno rupa u kasiki.... Bajk je vise za kondicije. Prije 3 ili 4 godine nisam silazio sa bicikla, imao kondicije i snage ko pastuh :D i nabildane noge, a skemba ostala ista :D
to je samo zato sto si jeo ustipke na svaki turi :D
dadoka84

#9685 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

sizifinho wrote: znam ja dosta o nutricionizmu, u tim sam hajmo reći medicinskim branšama, nije stvar u tome... stvar je što želim napraviti deficit fizičkom vježbom, nemam vremena za teretanu, nije mi zanimljivo trčanje, a 30 minuta bicikla pri nekih 15-20 km/h brzine troši isto kalorija koliko i trčanje u istom vremenskom periodu a plus je što je bajk zabavniji i dolazi sezona kad želim biti u formi da mogu ići na mjesta.

A to što si ti napisao za hranu sve stoji, no takav način uzrokuje gubitak i mišićne mase, a ja moram jesti kako je ne bih izgubio. Nažalost, danas je zdravo hraniti se luksuz, sve je jeftinije od normalne, zdrave hrane

i ne slažem se da bajk nije za skidanje sala, prije dvije godine sam imao 75 kile i 21 posto bf-a i za 3 i po mjeseca sam smanjio na 14 %, uz porast u masi na 80 kg (4 dana teretana, 2 lagano pedalanje za vrijeme teretane i 2 dana uz intenzivno pedalanje na dane odmora) . Ali sad me stisnuo faks, obaveze, pa sam ostao na 80 kg uz opet 21% bf-a.(dodajmo da se tu mora uračunati činjenica da imam stanje poremećenog metabolizma)
Tako da iz ličnog iskustva, bar na moj organizam, bajk djeluje. Samo me zanimalo imate li kakve rute, nekakve režime itd
Ovo boldirano je fakat istina, najlakse se napucati smecem. Ja sam 2010 skinuo sa 122 na 93kg. BIcikl 5 puta sedmicno, s posla na posao cca 16km, plus ture po planinama, jednom do dva puta sedmicno fitnes i termin fudbala. Ali me taj rezim bio prilicno izmorio.

Fina cestovna ruta je penjanje na hum, buca potok pa na perivoj ili uz bistrik pa berkusu, komatin... ako mozes uz bostarice izaci ces na brusku cestu a odatle mozes spust na vraca..
ćiribiribela

#9686 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by ćiribiribela »

quarterback wrote:
ako si ti ona koju sam pretekao izmedju vrbanje i skenderije jutros zivota ti vozi pravo a ne cik-cak :D
Izvini :( :mrgreen:
S4mpion

#9687 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by S4mpion »

Morel 30-45 min dnevno?
Može 45 minuta dnevno, ali moraš se dobro zadat. Možeš otići do repetitora na Humu. Imaju dvije rute, jedna lakša sa blagom uzbrdicom (pored Plavog granapa) i jedna teža sa malo žešćom uzbrdicom.
quarterback

#9688 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

ćiribiribela wrote:
quarterback wrote:
Izvini :( :mrgreen:
:lol: :thumbup:
sizifinho

#9689 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by sizifinho »

koje ste planine "pokorili" svojim ljubimcem, koje vam je najbolje a koje najlosije iskustvo?
Meni je najgore bilo kad sam bajk odnio u ciklocentar, gdje me je lik preko klinca primio. Mrsav nekakav, drzak. Hajd kazem mu da hocu da pregleda sta se treba sredit, . ono klasicno podmazivanje, stimung zica itd... kaze zvat cu te vcrs da dodjes. Ne zove on navecer, ni sutra i prekosutra ja odem, a on ce meni :"zvao sam te, sto se nisi javio?"
Ja uzmem bajk, nisam prosao kilometar, htjednem prebaciti u prvu (odnio sam ga jer nisam mogai prebacit u prvu, pa mi quarterback rece da se treba nastimovati mjenjac) kad zape nesto, odoh u helac, sav se slomih....pukao nosac masinice... slucajnost?

Kakve veze ima s planinama? Sutradan sam trebao ici rutom na barice, crepoljsko, skakavac... sta da mi se gore negdje u sumarku to desilo?
Stoner

#9690 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Stoner »

Ne mogu se sjetiti najboljeg iskustva al najgoreg sigurno mogu. :mrgreen:
Kad sam zenu pokosio. :( Ima tu i nekih padova al nista je to kad povrijedis nekog.
quarterback

#9691 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

najbolja je bila jedna tura na nisicima koja se zavrsila rostiljem na jednom izvoru kao iz bajke, najgori je bio definitivno lukomir, kad tad nisam zapalio bajk, nikad necu...

doduse odlicno je bilo voziti i po podvelezju pa otici nakon toga na bunu na rucak
skafiskafsnjak

#9692 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

mali_balon wrote:
Morel 30-45 min dnevno?
imal speŠlajzd kralju ? :D :D :D

Ja sam konto da prodam moj nepoznati Univega pa da spešlajzd kupim :lol:
dadoka84

#9693 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Jutros krenuo na posao, kod remize na bic stazi u pravcu grada 5 nas na biciklima ceka zeleno :D :bih:
quarterback

#9694 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

dadoka84 wrote:Jutros krenuo na posao, kod remize na bic stazi u pravcu grada 5 nas na biciklima ceka zeleno :D :bih:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
troje nas je bilo od vrbanje do skenderije danas, a kroz vils redovno vidim par ljudi...

u odnosu na prije 4/5 godina definitivno puno vise ljudi ide bajkom na posao, ovdje gdje radim prije sam samo ja dolazio, sada je 5 bajkova svako jutro tu
dadoka84

#9695 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Ide prema naprijed. Jutros u haustoru komsija nosi bajk, a ja taman svoj uprtio. Upratio sam vise ljudi koji su tu i mnogo cesce nego ja. Npr momak mršav izbrijan sa crnom duksericom na tamnom gt-u, onda bajk polar, momak sa duzom kosom valovitom, stariji ciko prosijed isto gt...
hakazvaka

#9696 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by hakazvaka »

sizifinho wrote:koje ste planine "pokorili" svojim ljubimcem, koje vam je najbolje a koje najlosije iskustvo?
Meni je najgore bilo kad sam bajk odnio u ciklocentar, gdje me je lik preko klinca primio. Mrsav nekakav, drzak. Hajd kazem mu da hocu da pregleda sta se treba sredit, . ono klasicno podmazivanje, stimung zica itd... kaze zvat cu te vcrs da dodjes. Ne zove on navecer, ni sutra i prekosutra ja odem, a on ce meni :"zvao sam te, sto se nisi javio?"
Ja uzmem bajk, nisam prosao kilometar, htjednem prebaciti u prvu (odnio sam ga jer nisam mogai prebacit u prvu, pa mi quarterback rece da se treba nastimovati mjenjac) kad zape nesto, odoh u helac, sav se slomih....pukao nosac masinice... slucajnost?

Kakve veze ima s planinama? Sutradan sam trebao ici rutom na barice, crepoljsko, skakavac... sta da mi se gore negdje u sumarku to desilo?
Ciklocentar (Ilidza) je inace stvarno dobar servis, zao mi je da ti se ovo desilo... :( ja licno servisiram bicikl kod Boge na Skenderiji, pa mozes tu pokusati...
quarterback

#9697 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

Zvao sam danas Dzenu (ciklocentar) cisto da vidim kako je, kaze zatrpan sam. Rekoh samo te zovem da cujem kako si, hajd zdravo i sretan rad.

Dzeno je jedan od najboljih medjutim u ovo doba godine mu je bolje ne dolaziti na oci.
DanteX

#9698 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by DanteX »

Ljudi, jedno pitanje vezano za biciklo.

Želio bih promijeniti tj. staviti novu gumu (unutrašnju i vanjsku), staviit novi lanac, nove kočnice (plus pakne) i staviti novu brzinu tj. mjenjač.

Gdje bih to mogao uraditi u Sarajevu, ali da mi ne bude previše skupo? :)
thekupus

#9699 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by thekupus »

kazu da je biciklo bolje za gubljenje sala od trcanja jer se trosi priblizno isto kalorija (naravno, ne ako vozis nizbrdo ili ako pustas da te inercija nosi) a ne unistavaju se zglobovi, plus je puno primamljivije jer se izbjegava monotonija trcanja

Sad, licno imam osjecaj da se vise izmorim trcanjem, tako da mi je tesko povjerovati da se i priblizno isti broj kalorija trosi
quarterback

#9700 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

DanteX wrote:Ljudi, jedno pitanje vezano za biciklo.

Želio bih promijeniti tj. staviti novu gumu (unutrašnju i vanjsku), staviit novi lanac, nove kočnice (plus pakne) i staviti novu brzinu tj. mjenjač.

Gdje bih to mogao uraditi u Sarajevu, ali da mi ne bude previše skupo? :)

cijene su manje vise svuda iste i na zavise od toga gdje to radis nego od toga sta ugradjujes, kakav lanac, kakve, gume, kakav mjenjac i slicno...

s obzirom da je sezona u toku i da su servisi zatrpani moj savjet je da ides negdje gdje guzva nije tolika, mozda bogo, (meni jako mrski) capriolo, ne znam ima li trek svoj servis i sl...
Post Reply