Biciklom kroz Sarajevo
-
quarterback
#9051 Re: Biciklom kroz Sarajevo
pisao sam ovdje o mojoj situaciji od prije godinu dana, udjem u prodavnicu a bajk parkiram ispred, stavim sajlu naravno i posto je mala prodavnica sa velikim staklenim portalom (inace ne bih ni isao tamo bajkom) pogledam svako malo prema bajku
elem dodje red na mene, i ja govorim zeni sta mi treba, kad ona kaze - pazite na bicikl, kazem zevezan je bajk, pogledam i sve OK, bajk stoji, kaze ona pa sad se covjek popeo na njega i kada je vidio da je vezan sisao je
izadjem vani, nema nikoga, sjetim se da su tu pored prije mog ulaska u radnju stajala 2 tipa, jedan mi je licio na penzionera a drugi je licio na majstora za krecenje posto je bio sav umazan bojom, pretpostavio sam da je penzic ovog unajmio da mu nesto kreci pa su nesto dogovarali medjutim...
elem treba voditi racuna, ja stavim sajlu na bajk i kad kafu pijem u basti a bajk je na metar, dva od mene, ako moram uci u prodavnicu onda cesto ponesem i u-lock pride, ipak generalno gledam da ne ostavljam bajk nigdje i nikad bez nadzora
elem dodje red na mene, i ja govorim zeni sta mi treba, kad ona kaze - pazite na bicikl, kazem zevezan je bajk, pogledam i sve OK, bajk stoji, kaze ona pa sad se covjek popeo na njega i kada je vidio da je vezan sisao je
izadjem vani, nema nikoga, sjetim se da su tu pored prije mog ulaska u radnju stajala 2 tipa, jedan mi je licio na penzionera a drugi je licio na majstora za krecenje posto je bio sav umazan bojom, pretpostavio sam da je penzic ovog unajmio da mu nesto kreci pa su nesto dogovarali medjutim...
elem treba voditi racuna, ja stavim sajlu na bajk i kad kafu pijem u basti a bajk je na metar, dva od mene, ako moram uci u prodavnicu onda cesto ponesem i u-lock pride, ipak generalno gledam da ne ostavljam bajk nigdje i nikad bez nadzora
- dadoka84
#9052 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ja stavim u prvu ili namjerno izmjesam brzine.
-
quarterback
#9053 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ko velis ako ga ukrade da bar mora mijenjati lanac i kasetu 
-
Horhevaldano
#9054 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Isti sam, bajk nikada i nigdje ne ostavljam bez zastite i pogleda
Jbt jedna stvar mi nikada nece biti jasna.
Tesko zaradis jedan dobar bajk, sredis ga, ulazes u njega, svako malo nabacis neku finu stvarku na njega i onda si dozvolis neku nonsalanciju i ostanes bez bajka.
Jbt jedna stvar mi nikada nece biti jasna.
Tesko zaradis jedan dobar bajk, sredis ga, ulazes u njega, svako malo nabacis neku finu stvarku na njega i onda si dozvolis neku nonsalanciju i ostanes bez bajka.
- dadoka84
#9055 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ma jok, to ako sam metar dva od bajkaquarterback wrote:ko velis ako ga ukrade da bar mora mijenjati lanac i kasetu
Ispekao lekciju na tezi nacin
-
quarterback
#9056 Re: Biciklom kroz Sarajevo
i meni poni dok sam bio klinac, i dan danas gledam ponije da vidim da nije onaj moj 
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#9057 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Meni prije rata gilipteri iz švrakina maznuli bajk,jedan je bio na svom bajku, a drugi se popeo na moj i počeli bježati. Srećom naletjeli na lokalne mangupe koji su snimili čitavu situaciju. Mahala rules.
- dadoka84
#9058 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Lako ga je proklet kad mazne ponija: da bog da ti se na prvoj rupi sklopio 
-
quarterback
#9059 Re: Biciklom kroz Sarajevo
- dadoka84
#9060 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Meni se kekec tako razletio na dva komada, jedan dio lijevo, drugi desno, a ja pravo sa guvernalom u ruci.

-
vade_mecum
#9061 Re: Biciklom kroz Sarajevo
potaknut diskusijom o krađama imam pitanje:da li je moguce osigurati biciklo kod osiguravajuceg drustva?
-
quarterback
#9062 Re: Biciklom kroz Sarajevo
vidis, dobra ti je ta...
-
vade_mecum
#9063 Re: Biciklom kroz Sarajevo
npr. kod njemaca nije neobicno osigurati biciklo cija je vijednost 1500+ ojra ali uz to dolazi niz stvari napisanih mali slovima kao npr. osiguravajuce drustvo propisuje kakva vrsta lanca se mora koristiti kada se zakljucava na ulici, duplikati kljuceva od lanca moraju biti predani osiguravajucem drustvu, nacin cuvanja preko noci itd.
-
kakaljin
#9064 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Nije to nista problem samo koje osiguravajuce drustvo to nudi kod nas da odmah zavrsim to.vade_mecum wrote:npr. kod njemaca nije neobicno osigurati biciklo cija je vijednost 1500+ ojra ali uz to dolazi niz stvari napisanih mali slovima kao npr. osiguravajuce drustvo propisuje kakva vrsta lanca se mora koristiti kada se zakljucava na ulici, duplikati kljuceva od lanca moraju biti predani osiguravajucem drustvu, nacin cuvanja preko noci itd.
-
vade_mecum
#9065 Re: Biciklom kroz Sarajevo
iskreno, pojma nemam da li je moguce osigurati samo biciklo. vjerujem da je moguce ga osigurati kroz osiguranje stvari kućanstva iliti domaćinstva.kakaljin wrote:Nije to nista problem samo koje osiguravajuce drustvo to nudi kod nas da odmah zavrsim to.vade_mecum wrote:npr. kod njemaca nije neobicno osigurati biciklo cija je vijednost 1500+ ojra ali uz to dolazi niz stvari napisanih mali slovima kao npr. osiguravajuce drustvo propisuje kakva vrsta lanca se mora koristiti kada se zakljucava na ulici, duplikati kljuceva od lanca moraju biti predani osiguravajucem drustvu, nacin cuvanja preko noci itd.
- Hajlac
#9066 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Dobrim kliještima sajlu precvikaju dok si rekao keks!
Jedina sigurna zaštita jeste D-lock kroz ram i jaku metalnu šipku(saobraćajni znak, ograda itd.).
Do sad su mi 3-4 puta pokušavali ukrasti bajk, većinom u stubištima ali i na javnim mjestima, i svaki put odustali kad su vidjeli šta znači D-lock
Al dok je ovaca biće i vune jer je većini "previše" dati 70KM pa se često pozdrave s bajkom od 700+KM... Svakom svoje.

+
Zamijeniti quick release s specijalnim (imbus s 'iglom' ili pentagram) i mirna Bosna.
Jedina sigurna zaštita jeste D-lock kroz ram i jaku metalnu šipku(saobraćajni znak, ograda itd.).
Do sad su mi 3-4 puta pokušavali ukrasti bajk, većinom u stubištima ali i na javnim mjestima, i svaki put odustali kad su vidjeli šta znači D-lock
Al dok je ovaca biće i vune jer je većini "previše" dati 70KM pa se često pozdrave s bajkom od 700+KM... Svakom svoje.

+
Zamijeniti quick release s specijalnim (imbus s 'iglom' ili pentagram) i mirna Bosna.
- BlackCaviar
#9067 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Tačno je to za quick release. Viđam dosta bicikala sa dobrim točkovima koji se mogu skinuti za 5 sekundi, pogotovo prednji. Plus je i ako su kod nekoga thru-axle osovine, sumnjam da ih neko od tih mazdrpana zna skinuti.
Ko svoj bajk voza po gradu trebao bi razmisliti malo i o mijenjaju toga, nabavljanju U-locka itd, nabavljanja nekog pijačarskog bicikla a ovaj ostaviti samo za ture...
Po piku sam viđao alarme za bicikla, nakači se na ram i kad se ostaviš bajk, pritisneš dugme i on se uključi. Čim ga neko pomjeri par centimetara, aktivira se, a glasan je itd. I to je dovoljno da kradljivca prepadne i da odustane od bicikla.
Ko svoj bajk voza po gradu trebao bi razmisliti malo i o mijenjaju toga, nabavljanju U-locka itd, nabavljanja nekog pijačarskog bicikla a ovaj ostaviti samo za ture...
Po piku sam viđao alarme za bicikla, nakači se na ram i kad se ostaviš bajk, pritisneš dugme i on se uključi. Čim ga neko pomjeri par centimetara, aktivira se, a glasan je itd. I to je dovoljno da kradljivca prepadne i da odustane od bicikla.
-
quarterback
#9068 Re: Biciklom kroz Sarajevo
kupio sam taj alarm na ebayu ali ga ne koristim, monira se na sticnu od sica medjutim tu mi je bas guzva (sajla, svjetlo i nosac blatobrana) pa nema mjesta i za njega, pored toga ustanovio sam da jako brzo izvuce bateriju cak i kada je na stand byu...
mozda je problem u ovom mom, ne znam, ipak radi jako dobro, na sebi ima dugmice A B C koji su sifra, kada se pritisnu odredjenim redoslijedom alarm se deaktivira, problem bi mogao biti sto se baterija izvlaci sa donje strane tako da morate alarm montirati tako da je sa donje strane nesto zasaravljeno (recimo nosac sajle) kako se baterija ne bi mogla izvuci i alarm deaktivirati
misim da je bio oko 10 km
mozda je problem u ovom mom, ne znam, ipak radi jako dobro, na sebi ima dugmice A B C koji su sifra, kada se pritisnu odredjenim redoslijedom alarm se deaktivira, problem bi mogao biti sto se baterija izvlaci sa donje strane tako da morate alarm montirati tako da je sa donje strane nesto zasaravljeno (recimo nosac sajle) kako se baterija ne bi mogla izvuci i alarm deaktivirati
misim da je bio oko 10 km
- BlackCaviar
#9069 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Eh na taj sam mislio, ne znam kakav je ali ono, mislio sam nabaviti i probati, mada se ne sjećam kad sam bajkom otišao do grada zadnji put. Za njega je samo šumetina.
Morat ću sebi nabaviti neki pijačarski bajk čisto da ga mogu bez brige ostaviti bilo gdje.
Nedavno sam probao noćnu turu, nije bila planirana ali pošto smo kasno krenuli, meni roknula guma, pola sata je mijenjao tj. skidao sa obruča i pao je mrak. Mogu reći da se meni baš svidjelo, ponovit ću opet
Morat ću sebi nabaviti neki pijačarski bajk čisto da ga mogu bez brige ostaviti bilo gdje.
Nedavno sam probao noćnu turu, nije bila planirana ali pošto smo kasno krenuli, meni roknula guma, pola sata je mijenjao tj. skidao sa obruča i pao je mrak. Mogu reći da se meni baš svidjelo, ponovit ću opet
-
quarterback
#9070 Re: Biciklom kroz Sarajevo
razmisljao sam i ja o nekom tako bajku ali bi mi bila guzva u stanu posto ovaj koji imam vec visi na plafonu, da okacim jos jedan pored njega - ne ide, svakako je sobica 3x3m...
a moja raja cesto vozi nocne ture, posebno zimi kada mrak pada pa ti je svaka tura poslije posla fakticki nocna, i meni je to cool, unese malo zanimljivosti cak i u ture koje su vozene 100 puta prije, najcesce odemo na barice, ima nekog šarma u tome
a moja raja cesto vozi nocne ture, posebno zimi kada mrak pada pa ti je svaka tura poslije posla fakticki nocna, i meni je to cool, unese malo zanimljivosti cak i u ture koje su vozene 100 puta prije, najcesce odemo na barice, ima nekog šarma u tome
-
Wind
#9071 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Pa kad ćemo se šarmirat jopet??
Ja sad sa Jahorine....
Ja sad sa Jahorine....
-
quarterback
#9072 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ti si nam svijetla tacka, ja instaliram windows 
-
Wind
#9073 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Jel PVC ili... 
PS
Samo da pozdravim @BlackCaviar
PS
Samo da pozdravim @BlackCaviar
- dadoka84
#9074 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ja imam viska dobar ram sa pogonom. Sicem i pola opreme. Mislio sam uzeti kakve tanje gume, skinuti prenos, samo ss da bude. Cisto da imam do granapa.
- dadoka84
#9075 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ja imam viska dobar ram sa pogonom. Sicem i pola opreme. Mislio sam uzeti kakve tanje gume, skinuti prenos, samo ss da bude. Cisto da imam do granapa.