Biciklom kroz Sarajevo
- muz66
#9001 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Padose Barice za slobodu.
- dadoka84
#9002 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ovima sto bi se svadjali preporucujem da sacekaju da malo kise padne pa da onda isprobaju stazu, i to tako da voze cik cak i svako malo da zakoce prednjom, pa nek jave rezultate 
- Hajlac
#9003 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Jedini koji ovdje provocira i krkanski vrijeđa jeste upravo jedan od tih "veterana" dugogodišnjeg začatavanja ove teme.quarterback wrote: za ovih novih par ljudi koji su se pojavili u zadnjih mjesec dana jedna molba, malo postovanja i malo manje provokacija / vrijedjanja drugih, mednju njima i onih koji su ovdje puno duze od vas a mozda imaju i puno vise kilometara u nogama
muz66 nije ni pocetnik, ni balavac, ni padobranac na ovoj grupi, a naslo se vas par koji ste tek dosli da ga napadate
Stoga mi je nejasna ta tvoja zamjena teza
Btw, kako na forumu tako i na biciklu(svakodnevno) sam tamo od daleke 2003.
Za prepucavanja zaslužan je isključivo prepotentni FGR "veteran" a sva ta priča o tehnikalijama, XC/DH stazama tj. planinskom biciklizmu uvijek je bila i ostala čisto spamanje ove teme - hvala kolegi @Smijeh2015 koji je napravio odavno nedostajuću temu namijenjenu uopšćeno biciklizmu:quarterback wrote:hvala svima i nedostaju mi rasprave koje smo ovdje vodili prije, lanci, kasete, nabe i drugi prakticni savjeti koji su svima bili korisni bez kilometarskih prepucavanja zacinjenih pizdarijama
mi veceras idemo na barice sto je i sustina biciklizma, toliko od mene
budite pozdravljeni i sretno
http://www.klix.ba/forum/biciklizam-all ... 1369.html-
To za suštinu biciklizma priznaćeš jako je subjektivna/pristrasna ocjena
Bicikl je nastao i do danas ostao u svojoj srži - prevozno sredstvo!
Ne pričamo o bordu, skejtu, klizaljkama, rolama, romobilu itd. koji jesu nastali prvobitno kao rekreaciona sprava.
Drugi je par opanaka to što su mnogi prvo krenuli s rekreativnim oblikom biciklizma pa im je to subjektivno bliže.
Sve ostalo su nadogradnje tj. domišljatost u pravcu dodatnog iskorištavanja bicikla kao sredstva rekreacije, pogotovo u sve stresnijoj ljudskoj civilizaciji...
Last edited by Hajlac on 01/11/2014 13:31, edited 2 times in total.
- muz66
#9004 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Uradi to isto na suhom asfaltu. Kako god letis na nos. Niste normalni.dadoka84 wrote:Ovima sto bi se svadjali preporucujem da sacekaju da malo kise padne pa da onda isprobaju stazu, i to tako da voze cik cak i svako malo da zakoce prednjom, pa nek jave rezultate
- Hajlac
#9005 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Efikasna/upotrebljiva ∩ parking mjesta u New Yorku, poput onih nedavno postavljenih kod Katedrale:

A ne kao ona čudovišta kod mosta na Skenderiji koja forsiraju upotrebu potpuno beznačajnih sajli umjesto sigurnih D šipki...
A evo još primjera jednostavnog(jeftinog) načina označavanja biciklističke staze naspram ostatka saobraćaja:

Nikakva akrilna/termoplastična čudovišta - normalni asfalt s pouzdanim gripom u svim vremenskim uslovima.
Kalifornija:

Delhi (jednostavno a efikasno - zeleni pojas odvaja automobilski od biciklističkog a različita visina odvaja bic. od pješačkog, takođe normalni asfalt):

Toronto:

Campbell(pravi pigmentirani asfalt):

Al što bi jednostavno i efikasno kad može nepraktično i skupo? Pih, kao da će pješacima i vozačima išta značiti druga boja sve dok nema fizičkih razgraničenja!

A ne kao ona čudovišta kod mosta na Skenderiji koja forsiraju upotrebu potpuno beznačajnih sajli umjesto sigurnih D šipki...
A evo još primjera jednostavnog(jeftinog) načina označavanja biciklističke staze naspram ostatka saobraćaja:
Nikakva akrilna/termoplastična čudovišta - normalni asfalt s pouzdanim gripom u svim vremenskim uslovima.
Kalifornija:

Delhi (jednostavno a efikasno - zeleni pojas odvaja automobilski od biciklističkog a različita visina odvaja bic. od pješačkog, takođe normalni asfalt):

Toronto:

Campbell(pravi pigmentirani asfalt):

Al što bi jednostavno i efikasno kad može nepraktično i skupo? Pih, kao da će pješacima i vozačima išta značiti druga boja sve dok nema fizičkih razgraničenja!

-
quarterback
#9006 Re: Biciklom kroz Sarajevo
hajlac, respect za tvoje teznje da ispravljas krive drine medjutim IMO usra ovu grupu sa tim postovima, ides kod mene u filter, ne trpio te ja vise (+moja zelja za forumskim raspravama je = 0)
-
testni_akaunt
#9007 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Fakat ja i zaboravio za filter 
Danas se bacilo skoro 1000m visinske razlike. Kondicija tanka, vidi se da se malo vozalo
Danas se bacilo skoro 1000m visinske razlike. Kondicija tanka, vidi se da se malo vozalo
- Hajlac
#9008 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Sretno i samo 'niz dlaku'quarterback wrote:hajlac, respect za tvoje teznje da ispravljas krive drine medjutim IMO usra ovu grupu sa tim postovima, ides kod mene u filter, ne trpio te ja vise (+moja zelja za forumskim raspravama je = 0)
Udri brigu na veselje
-
quarterback
#9009 Re: Biciklom kroz Sarajevo
neki je vrh bio u pitanju, samo kojitestni_akaunt wrote:Fakat ja i zaboravio za filter
(slutim trebevic ili crepoljsko, oba su oko 1600m a sarajevo je 550-600)
Last edited by quarterback on 02/11/2014 00:06, edited 1 time in total.
- P308
#9010 Re: Biciklom kroz Sarajevo
quarterback wrote:hajlac, respect za tvoje teznje da ispravljas krive drine medjutim IMO usra ovu grupu sa tim postovima, ides kod mene u filter, ne trpio te ja vise (+moja zelja za forumskim raspravama je = 0)
- Hajlac
#9011 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO
lalemali wrote: Bicikl se, čovječe, vozi u najbogatijim zemljama Evrope... Švedska, Danska, Norveška, Holandija, Belgija, Njemačka... da ne nabrajam. U Holandiji skoro svaka kuća ima jedan ili više bicikala i ljudi ih voze kako ljeti, tako i zimi. I najmanje radi zabave. Koriste bicikl kao prijevozno sredstvo za sve potrebe.
A ne da nemaju auta. Imaju ih SVI i to neusporedivo kvalitetnije nego što većina nas može sebi priuštiti za cijeli život (i ne one izdrkane golfove kečeve, da se osvrnem na drugog levata ovdje). Samo ih racionalno koriste . Izmedju ostalog i zbog toga jesu bogati. Cijelo društvo. Za tebe je to sirotinjska zabava jer si sam sirotinja. Kao uostalom i većina Bosanaca. I duhovna i materijalna sirotinja (živiš u najsiromašnijoj zemlji u Evropi i treb'o bi se poklopit ušima).
A 95% naših ljudi razmišlja kao ti. I to jest odraz sveopće nekulture i siromaštva. Gušimo se u saobraćajnim gužvama i zagadjenju od prekomjernog broja (nekvalitetnih) automobila, a svaki miš mašta o tome da si kupi ma kakvu krntiju da ne bi drugima izgledao kao ta tvoja sirotinja i da ne bi mor'o ni kitom maknut bez auta. I to u Sarajevu koje je toliko malo da ti auto nije ni potrebno. Prepišaj hoda gdje god da kreneš. Bicikl znači slobodu! Bicikl simbolizira stanje duha! Automobili su već prošlost.
ahmed_dv wrote:@lalemali i @d2
Slazem se potpuno. I sam sam bezbroj puta razmisljao zasto ljudi u Sarajevu vise ne koriste biciklo umjesto auta. Onolike guzve na ulicama, a Sarajevo saka jada, mozes ga preci za 15 min biciklom. Ubjedjen sam da u udarnim satima je biciklo brze od auta kroz grad. Bas sam citao interesantan test u Stokholmu. Testirali koji nacin dostave paketa je najbrzi u gradu. Fazon firme kao TNT i UPS. Pokazalo se da je biciklo daleko najbrze. Cak brzi i od motora, jer se provlaci gdje motor ne smije.
d2 wrote:meni je samo zao sto po nasim firmama nema vise uslova za to da radnici dolaze biciklom, neka prostorija ili dvoriste gdje bi se bicikli mogli sigurno ostaviti i gdje bi se ljudi mogli presvuci
Atrus wrote:Biciklo is good, auto is not good. Mrzim auto. Zagadjuje. Biciklo rules.
Krajnje je vrijeme da se vratimo, što bi rekli, on-topic.
Još davne 2008., na samom početku teme, moderator je ukazao na spamanje/začatavanje (trenutno vrlo bitne)teme:
delightful wrote:ako cete o paciklanju uopste, da prebacim na sport?
ili cete rjesavati problem biciklistickih nestaza u sarajevu?
-
Wind
#9012 Re: Biciklom kroz Sarajevo

i na kraju rute, bliski susret sa autobusom...

PS
Pozdrav za noćne vozače!
- drag_gost
#9014 Re: Biciklom kroz Sarajevo
De malo detalja, kako je bilo. Ovaj vikend se ide do Stojcevca i malo da se snjuha Vecericom. Sve i da snijeg padne.
Inace, prijatelji planinari mi rekose da su neki dan naletili na medu na Cavljaku. Popeli se na neku napustenu supu dok ovaj nije otisao, pa se pazite.
-
quarterback
#9015 Re: Biciklom kroz Sarajevo
pa fino drug, klasicne barice 
ne volim ici tamo vikendom i preko dana jer je previse auta ali je zato navece, posebno zimi pravo uzivanje, nema puno prometa a i cesto je gore cistiji zrak pa prija malo ono kad te reže
otisli gore do cesme, stali samo desetak minuta jer kad je hladno nema puno zadrzavanja i spust nizbrdo, barice nam uvijek zimi dobro legnu, ono kratka je tura, taman je voznja i uvijek budes sretan nakon ture sto si malo vrtio pedale mimo sezone (doduse sada je jos jako lijepo vrijeme pa se moze voziti normalno)
bila je slika mislim bas ovdje na grupi nekog mečeta gore bas na cavljaku, mozda je naraslo do sada
ne volim ici tamo vikendom i preko dana jer je previse auta ali je zato navece, posebno zimi pravo uzivanje, nema puno prometa a i cesto je gore cistiji zrak pa prija malo ono kad te reže
otisli gore do cesme, stali samo desetak minuta jer kad je hladno nema puno zadrzavanja i spust nizbrdo, barice nam uvijek zimi dobro legnu, ono kratka je tura, taman je voznja i uvijek budes sretan nakon ture sto si malo vrtio pedale mimo sezone (doduse sada je jos jako lijepo vrijeme pa se moze voziti normalno)
bila je slika mislim bas ovdje na grupi nekog mečeta gore bas na cavljaku, mozda je naraslo do sada
-
quarterback
#9016 Re: Biciklom kroz Sarajevo
maloprije sa barica, noc idealna za bajkanje 
- dadoka84
#9017 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Evo moje iskustvo sa brzinom komutiranja 
Stup - envera sehovica autom oko 30 minuta.
stup envera sehovica bajkom 23 minute. Kad sam u slaboj formi. Uz dobro napumpane gume, i manjak vjetra te dobru kondiciju ide oko 19min do, a u povratku 15.
Stup - envera sehovica autom oko 30 minuta.
stup envera sehovica bajkom 23 minute. Kad sam u slaboj formi. Uz dobro napumpane gume, i manjak vjetra te dobru kondiciju ide oko 19min do, a u povratku 15.
-
quarterback
#9018 Re: Biciklom kroz Sarajevo
kod mene izgleda ovako
trola (kad odmah dodje) - 25 minuta
pjeske - 30 minuta
bajk - 12 minuta
trola (kad odmah dodje) - 25 minuta
pjeske - 30 minuta
bajk - 12 minuta
- dadoka84
#9019 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Koja lokacija, ima li uspona, duzina (5km?).
-
testni_akaunt
#9020 Re: Biciklom kroz Sarajevo
5km za 30minuta je fin trk 
-
quarterback
#9022 Re: Biciklom kroz Sarajevo
nema drug, samo blagi uspon koji je svakako kad ides od ilidze prema gradudadoka84 wrote:Koja lokacija, ima li uspona, duzina (5km?).
3.8 km ali imam dosta semafora pa zavisi od saobracaja + gledam da ne dodjem u goloj vodi na posao
Last edited by quarterback on 06/11/2014 00:10, edited 1 time in total.
-
quarterback
- dadoka84
#9024 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ja se sav oznojim. kod mene je voznja on/off ;D
vozim koliko sam u tom trenutku fizicki spreman.
vozim koliko sam u tom trenutku fizicki spreman.
- S4mpion
#9025 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Dok pedalam, sve je OK, hladan k`o špricer, ako se slučajno zaustavim, eh tek tad počinje safunjanje.