Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajlac

#8901 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

kakaljin wrote:Pogledajte danasnji avaz na strani 13, slika biciklisticke staze na stupu i pjesaci umjesto trotuarom hodaju po biciklistickoj stazi :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
A nastave li majmuni nadobudni u daljoj izgradnji biciklističke staze koristiti ovo klizavo čudovište od podloge, i sami biciklisti će, logično, izbjegavati to zmijoliko klizalište a onda će "javnost" osipati paljbu pričom kako su biciklisti divljaci...

Kakav je to odvratni elitizam da se vrši diskriminacija prema realno 80% gradskih biciklista koji nemaju kvalitetne(i za naš standard vrlo skupe) gume na kojima neće doživljavati nesreće/padove vozeći po onakvoj plastičnoj podlozi za kišovitog vremena?

Zaista nerazumljiv mentalni sklop! Možda hoće da prave stazu samo za FGR fensi bajkere(kojima je grad većinom samo tranzit prema planini i natrag)?

Je li im jasno da čak i kvalitetne/skupe touring-semislick gume sadrže manji postotak prave gume upravo zbog dugotrajnosti pa zbog toga imaju dosta slabiji grip na mokrom&masnom asfaltu a kamoli na ovom plastičnom čudovištu?
Last edited by Hajlac on 16/10/2014 18:23, edited 1 time in total.
thekupus

#8902 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by thekupus »

Hajlac wrote:
kakaljin wrote:Pogledajte danasnji avaz na strani 13, slika biciklisticke staze na stupu i pjesaci umjesto trotuarom hodaju po biciklistickoj stazi :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
A nastave li majmuni nadobudni u daljoj izgradnji biciklističke staze koristiti ovo klizavo čudovište od podloge, i sami biciklisti će, logično, izbjegavati to zmijoliko klizalište a onda će "javnost" osipati paljbu pričom kako su biciklisti divljaci...

Kakav je to odvratni elitizam da se vrši diskriminacija prema realno 80% gradskih biciklista koji nemaju kvalitetne(i za naš standard vrlo skupe) gume na kojima neće doživljavati nesreće/padove vozeći po onakvoj plastičnoj podlozi?

Zaista nerazumljiv mentalni sklop! Možda hoće da prave stazu samo za FGR fensi bajkere(kojima je grad većinom samo tranzit prema planini i natrag)?

Je li im jasno da čak i kvalitetne/skupe touring-semislick gume sadže manji postotak prave gume upravo zbog dugotrajnosti pa zbog toga imaju dosta slabiji grip na mokrom&masnom asfaltu a kamoli na ovom plastičnom čudovištu?
sta mislite da ovdje sastavimo kratko pismo koje bi zajedno poslali klix-u ili radiosarajevo.ba pa da objave da urgiraju da se to promjeni u daljnoj izgradnji biciklisticke staze

mozemo ukljuciti i giro di sarajevo

Sta mislite?
quarterback

#8903 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

mozda da se malo saceka, vjerujem da velika vecina nas nije ni vidjela tu stazu (polazim od sebe)

btw mislim da ce vise piti da se neko od udruzenja obrati
dadoka84

#8905 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

quarterback wrote:mozda da se malo saceka, vjerujem da velika vecina nas nije ni vidjela tu stazu (polazim od sebe)

Sto se mene tice staza je sasvim ok, mtb 2.10 cca 30km po komadu, sto ce rec neka niza klasa guma. Sa rubena slick gumom vjerujem da je veoma uzbudljivo.
Hajlac

#8906 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

dadoka84 wrote:
quarterback wrote:mozda da se malo saceka, vjerujem da velika vecina nas nije ni vidjela tu stazu (polazim od sebe)

Sto se mene tice staza je sasvim ok, mtb 2.10 cca 30km po komadu, sto ce rec neka niza klasa guma. Sa rubena slick gumom vjerujem da je veoma uzbudljivo.
Probao po kišovitom vremenu? O tome ja pričam!

Radi se o plastificiranom asfaltu! To niko lud ne stavlja za promet vozila, a bicikl ima inherentno puno slabiji grip nego vozila na četiri točka - pa sudari auta dešavaju se nakon svake kiše; kako onda nemaju pameti da povežu dva i dva kad odlučuju o načinu označavanja biciklističke staze: obilježiti plastificiranim asfaltom drečave boje ili pak normalnim metodama - onako kako sam već nekoliko puta ovdje postavljao primjere s Zapada.
smasma

#8907 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by smasma »

Koju pumpu da kupim? Moze preporuka, ima li sta na ebay, je li iko kupovao
dadoka84

#8908 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

Hajlac wrote: Probao po kišovitom vremenu? O tome ja pričam!

Radi se o plastificiranom asfaltu! To niko lud ne stavlja za promet vozila, a bicikl ima inherentno puno slabiji grip nego vozila na četiri točka - pa sudari auta dešavaju se nakon svake kiše; kako onda nemaju pameti da povežu dva i dva kad odlučuju o načinu označavanja biciklističke staze: obilježiti plastificiranim asfaltom drečave boje ili pak normalnim metodama - onako kako sam već nekoliko puta ovdje postavljao primjere s Zapada.
Nisam po kisovitom. Bio sam misljenja da su imali neku provjerenu smjesu koja je uradjena po nekom standardu??? a ne da su uzeli obicni beton i dodali akrilnu crvenu boju.
dadoka84

#8909 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by dadoka84 »

smasma wrote:Koju pumpu da kupim? Moze preporuka, ima li sta na ebay, je li iko kupovao
Ja sam uzeo malu Beto pumpu od cijelih 7KM. Radi evo vec 3 godine. Imam i mali manometar. A po potrebi odletim do benzinske ako mi je bas mrsko puhati pumpom.
smasma

#8910 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by smasma »

XaviHernandez wrote:
smasma wrote:Koju pumpu da kupim? Moze preporuka, ima li sta na ebay, je li iko kupovao
Topeak
Bog i batina.Dual sistem duvanja i kad vučeš i kad guraš duva.
Kvalitetna i čvrsta pravo,nema onog lufta da se stvori ni zere.
Jest malo skupa ali isplati se jer si se osigurao za sva vremena,a stane vala i u džep.
Dođe uz nju kačenje za bajk,plasitka/čičak trake/šarafi ,dobro drži,nema šanse da spadne ni na najdrndavijim terenima
Ima i bez manometra.
Mislim da je do 40 KM,nisam siguran pa provjeri.

Image
hvala.
jel to ova
1.

Code: Select all

http://www.ciklocentar.ba/index.php/bikeshop1/product/view/182/2357
ili ova
2.

http://www.ciklocentar.ba/index.php/bikeshop1/product/view/182/2361
Wind

#8911 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Wind »

E neka je.... :D

Mada, pitanje je ko je kriv. Generalno, nemam problema sa vozacima m/v po gradu iako cesto vozim po cesti ali dva puta sam imao situaciju sa GRAS-ovim vozacima kada namjerno vozi pored tebe i lagano te pritiska prema ivicnjaku. Kao smetam mu...
Nije jos doslo do veceg incindenta osim verbalnih sukoba ali fakat je nezgodno kad te autobus ili trola pritisne.

http://www.avaz.ba/clanak/141253/automo ... -novi-grad
Hajlac

#8912 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

dadoka84 wrote:
Hajlac wrote: Probao po kišovitom vremenu? O tome ja pričam!

Nisam po kisovitom. Bio sam misljenja da su imali neku provjerenu smjesu koja je uradjena po nekom standardu??? a ne da su uzeli obicni beton i dodali akrilnu crvenu boju.
Mambo-džambo. Vidi, nije bitno jel po YUS-u, ISO, HAACP-u, TUV-u, JIS-u... već je li "vozljiva" tj. u praksi upotrebljiva podloga!

Što u ovim rekonstrukcijama glavnih džada ne koriste taj plastificirani šljašteći asfalt recimo za označavanje autobuskih i trolejbuskih stajališta te taxi štandova? Naravno da nisu ludi tako klizavu podlogu koristiti za vozila u pokretu!

To je taj elitistički nadobudni pristup "ko si BA ti, ja inžEnjer/struĆnjak" - evo primjera upotrebe iste nebulozne glazure na mjestu koje je bilo planirano(i naravno propao biser) kao auto-parking:

Image

"The bad news is the painted concrete slab is great to use to practise your get -way car driving skills in terms of high speed hand break turns. I complained about the problem to the City Parks Department (Center for Anlæg), who replied (in writing). If I felt the square was unsafe for my child, I could find somewhere else for her to play. They might as well have written in plain english; FUCK YOU!"

http://bikecopenhagen.blogspot.com/2013 ... sited.html

Image

"The material used to cover the two bike lanes is a pre-formed thermoplastic material, or a sheet of pre-cut green plastic that city employees melted onto the asphalt, Cowern said.

Many cyclists and commuters were concerned that adding materials to the road would make it slippery in the rain. "

http://www.dailycamera.com/ci_21519987/ ... reen-lanes

Traction on green paint?

"I have only ever ridden on the CoS cycleways in dry conditions. However, I know someone who rode on them yesterday for Ride to Work Day and he reckons he slid around on the green paint and it was difficult to brake effectively.
Has anyone else had that problem?"

"Unfortunately some councils only want a cheap green paint and forget about cyclist safety and future maintenance."

"It has nothing to do with the Asphalt surface but the product installed, most being an epoxy or methacrylate finishes which can be quite slippery in wet conditions. Some of the products are screeded on and can leave a patchy finish resulting in slippery areas. Others use coloured glass which polish off over a period of timing leaving a smooth and slippery surface even though it still looks green."

"I'd still prefer an unadulterated asphalt surface. You generally know what level of grip to expect both wet and dry."

"It's definately slippery in the wet - they added some sections of green paint in Centennial a while back and I always avoid when there is water - especially as it is on a corner.

It does seem to have become a bit less slippery as its aged and become less 'shiny.'"

http://www.sydneycyclist.com/forum/topi ... reen-paint

Npr. u bajk-frendli Kopenhagenu, urijetko gdje koriste boju kao oznaku staza i rade to površinskom bojom a ne plastičnom glazurom/smjesom!
Image

Da li vrli mozgovi koji ovo smisliše razumiju da je u praksi, s obzirom na sarajevsku kulturu učesnika u saobraćaju, apsolutno nebitno da li će biciklistička staza biti drečavo crvene, zelene ili obične crne - boje asfalta???

Razumiju li da je jedini način naučiti ovce(nažalost, moram se ovako izraziti) među svim populacijama(bajkeri, pješaci, volandžije) redu to da se primijeni, na Zapadu široko upotrebljavani, princip fizičkog razgraničenja biciklističkih od pješačkih staza, svejedno da li različitom visinom podloge ili fizičkim barijerama/usmjerivačima saobraćaja?
Samo na posebnim mjestima poput raskrsnica koristi se boja kao upozorenje na postojanje biciklističke staze! I to ne ekocidna(toksična) plastično-epoksidna(ljepilo) jedinjenja već samo blagi sloj boje na postojeći asfalt ali tako da se ne gubi grip/prijanjanje.

Opet napominjem: eksperimentišu(trače) NAŠ novac - ne svoj lični ili donirani!

Majka mu stara, zna se zašto se asfalt pravi upravo ovakav kakav vidimo po gradu - jedna od najbitnijih stavki jeste upravo prijanjanje guma na tu podlogu. Da prave pješačku a ne biciklističku stazu(gdje se fura 20-30km/h na svakakvim gumama), bilo bi nebitno kakav je materijal.

Image

Image
Last edited by Hajlac on 17/10/2014 23:55, edited 1 time in total.
Hajlac

#8913 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

"My riding buddy and I both crashed this am on the Kent street paint right at the Napoleon St. intersection.The ground was wet, but I'm certain we wouldn't have gone down on normal asphalt.
The guy who came up after us, quite a bit behind almost crashed himself, and he wasn't doing more than 20. Just a touch of the brakes was all it too.
I'm not sure if it's the paint, a build up of oil, or perhaps all the slick rubber laid down by all the fixies doing their little skids... Anyway, I was much happier when there wasn't a bike lane there. Between the poorly timed lights, the pedestrians jumping out and the ice-like surface, I'd rather take my chances playing in traffic."

"This is more than an engineering fail - it's a political fail too.

The green paint is more about political symbolism. It allows the politicians to show off their enviro(u našem slučaju HZ-Sarajevo :-) )-credentials, and this unfortunately trumps safety and practicality.

Walking is just as "green" as cycling, but we don't paint footpaths green or go out of our way to make them more slippery..."

"When I reported this to the city in 2011 (see the email thread for the details, courtesy of Elaena), they called me the next day from the site, and redid the paint that day. I was pretty impressed, while at the same time confused as to why we needed the paint in the first place. I was given some talk about the paint containing grit and that in the proper consistency it is supposed to improve traction. I guess they have the consistency wrong or it's since worn down. Either way, crashing isn't exactly the best way to find out."

http://www.sydneycyclist.com/forum/topi ... 4#comments
Hajlac

#8914 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

XaviHernandez wrote:Kupite gume za kišu ako ima.Znam da ima za road bajkove i piče po 100 km/h niz brdo sa njima po kiši i ne klizaju se
Još bolje - vozimo auto jer na cesti nema termoplastično-epoksidnih podloga :shock:

http://www.klix.ba/forum/biciklom-kroz- ... #p10650546
Hajlac

#8915 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

quarterback wrote:ipak je ova staza napredak u odnosu na prijasnja rjesenja, nadajmo se da cemo docekati i ove normalne

po meni nije bilo potrebe da se preko asfalta navlaci ova nekakva smjesa (bar tako izgleda na slikama), dovoljno je bilo ofarbati asfalt po mogucnosti nekom bojom koja nije "klizava" ako takva postoji, cini mi se da sam u banjaluci vidjao takve staze

dok sam bio u giro di sarajevo aktivno smo radili na tome da se povezemo sa zavodom za izgradnju grada i zajedno preciziramo kakve staze trebaju biti i kuda trebaju ici, da li se na tome i sada radi - ne znam, od prosle zime nisam vise u giro
Problem je druže što, nakon što (gluho bilo!) naprave ovakvu plastičnu stazu do Vilsa/Skenderije, neće više biti para a ni političke volje za bilo kakve prepravke i rekonstrukcije :roll:

Svešće se na "šta je - tu je" i off-the-record od*ebavanja nadležnih tipa "izvoljevate - 'oćete i muzičku još"...

Ili sad u začetku ispraviti kardinalnu grešku ili nikad!

Običnim asfaltom umjesto ovom klizavom glazurom po istom principu kako su krenuli - bijelom ofarban ivičnjak koji razdvaja stari(pješački dio) od novog asfalta tj. biciklističke staze + učestala horizontalna signalizacija.

Image

Image

JEFTINIJE bog zna koliko izbacivanjem termoplastično-epoksidnog čudovišta. (Ovdje garant u priču upada lobi izvođača/dobavljača čudovišta i nehljebi kojima je lakše nastaviti s započetim fušerajem nego još dok nije kasno korigovati projekt gradske biciklističke staze zbog koristi šire zajednice!)

Razliku u cijeni uložiti u već prikazivane ivičnjake odnosno uzdignuti/spušteni sistem odvajanja na kritičnim mjestima (gdje je puno pješaka, zatim na Vilsonovom itd.) ili upotrebu različite podloge poput one staze kod bosmalovog mosta.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Pozitivnih(jednostavno, ekološki neškodljivo i efikasno/'vozljivo' u svim vremenskim uslovima) primjera mali milion - samo se treba malo poslužiti internetom prije aminovanja projekta ;-)
S4mpion

#8916 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by S4mpion »

Sinoć testirah novu stazu na Stupu, neposredno nakon pljuska, i mogu reći da je staza katastrofa, samoubistvo. Na onoj stazi ne da ne smiješ kočiti, već ne smiješ volan pomjerat da se ne razbiješ. Nakon 20-ak metara sam hladno sišao sa staze i nastavio voziti asfaltom.

Mislim da bi vožnja po onoj stazi čak i sa jako dobrim kišnim gumama bila opasna.
Hajlac

#8917 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

S4mpion wrote:Sinoć testirah novu stazu na Stupu, neposredno nakon pljuska, i mogu reći da je staza katastrofa, samoubistvo. Na onoj stazi ne da ne smiješ kočiti, već ne smiješ volan pomjerat da se ne razbiješ. Nakon 20-ak metara sam hladno sišao sa staze i nastavio voziti asfaltom.

Mislim da bi vožnja po onoj stazi čak i sa jako dobrim kišnim gumama bila opasna.
Puno hvala za rani test - što prije reagujemo to veća šansa da "stručnjaci" i savjetnici im dođu pameti!

Identičan problem napravili su i na onom BBI parkingu plastificiranjem betonske ploče - kad je kišovito vrijeme, hodam oko bicikla kao na iglama da se ne sručim i rebra polomim od one šipke :shock:
Još su gumeni đonovi na spd tenama - kako li je tek po mokroj glazuri onima s plastičnim đonovima(kakvih je većina spd tena zbog trajnosti) :roll:
Pljosko

#8918 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Pljosko »

Pozdrav ljudi, ima li ko iskustva sa HT biciklima, tacnije HT Bullet XCS 29. U pitanje je njemacki proizvodjac, sa solidnim komponentama. Rabljeni je oko 500 KM u solidnom stanju. Isplati li se
Pljosko

#8919 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Pljosko »

OK, evo ga link na stranicu proizvodjaca: http://ht-bikes.de/bike/mountain/xcs-bullet-29
Pljosko

#8920 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Pljosko »

Sada vozam Polar Apacha, tako da ce mi ovaj vjerovatno biti napredak u svakom slucaju
Sent from my RM-821_eu_croatia_511 using Tapatalk
Pljosko

#8921 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Pljosko »

Velicina je L (19"), mislim da je na granici sa mojih 188 cm.
Otici cu da ga pogledam, pa javim dojmove
Pljosko

#8922 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Pljosko »

Opet ja, ima li ko iskustva sa Capriolo LEVEL 9.4? Ima finu opremu, a odgovara mi sto moze i na obrocnu otplatu.
Pljosko

#8923 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Pljosko »

Hvala na odgovoru, ja sam iz Tuzle, i ovde ponuda rabljenih je veoma slaba. Pogledat cu jos, nije zurba, svakako idu hladniji dani. Dodatna oprema (kaciga, ruksak . . .) je vec tu, samo fali bike :)
Hajlac

#8924 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

Počela izgradnja biciklističke staze u Sarajevu: Biciklisti već isprobali kratku dionicu

http://www.klix.ba/vijesti/bih/pocela-i ... /141020059

"Ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Jusuf Bubica nam je rekao da je inicijativu pokrenulo Ministarstvo saobraćaja u saradnji sa Gradskom upravom i općinama kroz koje prolazi biciklistička staza.

"Sljedeće sedmice ćemo održati sastanak sa gradonačelnikom i načelnicima općina kako bi usaglasili i podijelili dužnosti i obaveze. Ministarstvo će preuzeti ulogu koordinatora u realizaciji projekta. Izgradnja je počela i već je urađen dio ispod Stupske petlje. Za biciklističku stazu nemamo izvođača radova, nego će se raditi po fazama u općinama zajedno sa ostalim radovima", kazao je Bubica."

Znači, biće po sistemu - svaka opšćina pravi po svom ilitiga svaka 4km drugačija podloga i kvalitet poravnavanja...

"Da li je to dobro rješenje i je li ovaj projekat trebao biti rađen posebno, pitali smo predsjednika Udruženja Giro di Sarajevo Nisada Selimovića.

"Još uvijek ne možemo ništa komentarisati dok staza ne bude gotova i dok ne vidimo kako to sve izgleda. Naš stav je da nam je drago da se staze prave. Staze koje imamo su neuslovne i to što je odlučeno da se pravi staza ne znači da će zadovoljavati sve propise, ali ne želimo bilo šta da govorimo dok se ne budemo vozili tom stazom", rekao je Selimović za Klix.ba. Izrazio je žaljenje zbog toga što niko nije kontaktirao ljude koji voze bicikla ili inžinjera saobraćaja koji bi dao stručno mišljenje i preporuke.

Postoje profesionalni standardi za izgradnju biciklističke staze. Mora biti dovoljno široka, imati zadovoljavajuću podlogu koja se neće klizati, mora imati horizontalnu i vertikalnu signalizaciju i druge detalje koji utječu na kvalitet staze."

Nema više prepravki jednom kad je izgrade, kako vam to nije jasno. Reći ce vam "gdje ste bili do sad" a neslužbeno i "oćete još i muzičku". I kakva je rasipnička logika izgradnje naslijepo, bez prethodnog testiranja podloge i uopšte konsultiranja budućih korisnika staze?

Već se pokazalo da podloga JESTE puno klizavija od asfalta pri kišovitom vremenu tako da je suvišno špekuliranje.

"Damir Margeta, inžinjer saobraćaja, nam je kazao da dio koji je završen na Stupskoj petlji ima karakteristike biciklističke staze.

"To je taj profil. Koristi se pigmentirani asfalt, to je posebna smjesa asfalta, nije bojen, već ima takvu crvenkastu boju koji je napravljen po recepturi za biciklističke staze. Nadamo se da će se uskoro završiti bar stotinu metara da možemo probati, da vidimo ima li klizanja i da li su zadovoljene sve karakteristike kako bi građani Sarajeva konačno dobili kvalitetnu stazu za vožnju na biciklu", rekao nam je Margeta.

To je već bolji pristup - ne čekati da 10km staze bude završeno već odmah testirati(a već nas ima s negativnim ocjenama po pitanju sigurnosti vožnje!) i zahtijevati promjenu podloge dok nije kasno.
Last edited by Hajlac on 25/10/2014 02:35, edited 2 times in total.
shiljak

#8925 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by shiljak »

smasma wrote:
XaviHernandez wrote:
Topeak
Bog i batina.Dual sistem duvanja i kad vučeš i kad guraš duva.
Kvalitetna i čvrsta pravo,nema onog lufta da se stvori ni zere.
Jest malo skupa ali isplati se jer si se osigurao za sva vremena,a stane vala i u džep.
Dođe uz nju kačenje za bajk,plasitka/čičak trake/šarafi ,dobro drži,nema šanse da spadne ni na najdrndavijim terenima
Ima i bez manometra.
Mislim da je do 40 KM,nisam siguran pa provjeri.

Image
hvala.
jel to ova
1.

http://www.ciklocentar.ba/index.php/bikeshop1/product/view/182/2357
ili ova
2.

http://www.ciklocentar.ba/index.php/bikeshop1/product/view/182/2361
Imam ovakvu sličnu pumpu, dobra je za puta, ali nije ono kad ti dosta guma popusti, ruka zaboli :D
Post Reply