VladaFBiH wrote:
koliko se sjećam ovdje su uzeli i okolne planine obzir kao gradsko zelenilo - problem je urbani dio grada koji je u kotlini a ne npr. Trebević koji je "dio" grada
Pa zar Trebevic nije dio grada? Zar to nije Velika aleja...ne mislim administrativno, nego ovako je to generalno spojeno sve u jednu cjelinu. Turista ako dodje i hoda tamo vamo nece skontati sad da je u drugoj opstini ili da je izasao van grada.
Zaboravite da cete imati šumu usred grada, naročito ne potez Carsija - Marijin Dvor. Tu jednostavno nema mjesta. I sto je ok. Pa ni vani u gradovima, u strogom centru nema neke šume. Mislim meni ni treba šuma u gradu, ok u nekim naseljima gdje ima mjesta tipa Alipasino, Dobrinja i sl. Ali ima mjesta za male drvorede.
Cisto da se razbije malo monotonija. To se npr. moze uraditi na dosta lokacija u centru, starom gradu. Npr. na redneru kod SCC-a je fino bilo nacrtano da ce ici pokoje drvo, nista od toga. Zasto ne gore kod vijecnice posaditi koje drvo na desnoj strani obale, kao sto je to na lijevoj. Gdje ima mjesta.
Npr. kod Parkuše je haoticno stanje, imaju ove rupe za drvece, pola drveca nema, druga polovica je jedno drvo tamo, jedno ovamo, nista ni sa cim. Ja bih to sve povadio, digao asfalt, napravio fino drvored, poplocao ono i uredio strogi centar.
Dakle, o ovome govorim. Ovo se moze uraditi sa veoma malo novca, a grad bi licio na nesto.