Naslovnica wrote: ↑13/02/2025 15:51
Chmoljo wrote: ↑13/02/2025 15:42
Naslovnica wrote: ↑13/02/2025 15:35
E jbga, ja ne stavljam znak jednakosti između Srba i četnika 1941, očito da je do mene.
1Što se tiče agrarne reforme, slažem se, trebalo je sve ostaviti agama i begovima.

1992 - slažem se, ne vrijedi ni pominjati.
bezveze pokušavaš imputirati nešto što dobro znaš da niti govorim, niti jesam. to sa agama i begovima.
glede srba & četništva, nisu vi srbi četnici, ali su svi četnici srbi.
a ako ćemo pravo, u matičnoj zemlji srba, isti su izjednačeni sa partizanima. dakle, srpski narod je u popriličnom konsenzusu u pogledu njihove uloge.
no, kao i uvijek, opet si mašio simboliku, i činjenicu da je pjesma, bez obzira u kojem kontekstu nastala, a u ovom slučaju ni taj kontekst nije potpuno opravdan, jer ga nisu opravdali svojim postupcima u narednoom, vrlo dugom periodu, dakle bez obzira na kontekst, njena simbolika je nacionalistička i čisti je govor mržnje.
Ma ne inputiram nego tako ispada.
Isto kao što mnogima ispada da ja nešto branim četnike i velikosrpstvo, a nije ni blizu toga.
Svi četnici nisu Srbi, bilo je i drugih, pogotovu muslimana.
Četnike su izjednačili sa partizanima i to je nacionalna sramota Srbije. Fuj.
Pjesma nastala 1870 se ne može izvaditi iz konteksta i ubaciti u period 150 nakon njenog nastanka i posmatrati na takav način.
Odnosno može, ali onda dobiješ da je pjesma četnička i sl. Iako 1870 četnici nisu ni postojali.
Ne, već ti ovdje veoma lijepo na jedan prifgran način relativiziraš ovo što je ovaj lik uradio, a i četnike.
Pročitaj štagoda o historiji, četnici su itekako postojali tada u drugoj polovici 19. stoljeća. Zapravo, četnik je pojam za sve "ustanike" protiv Osmanskog carstva u 19. stoljeću, bil ga u Bugarskoj, Srbiji ili Grčkoj. To je koncept iz uvoza.
Može se itekako posmatrati tako, jer i tada i danas su "Turci" zapravo Bošnjaci ili južnoslavenski muslimani, bukvalno 1:1.
Pa nisu Yilmaz Odogayu srušili sve džamije na 90% teritorije Srbije, ili protjerali etničke Turke u BiH.
Ovo da je bilo i muslimana među četnicima, to ti je već dno dna. Bilo je i u VRS brigade "Meša Selimović", valjda to znači da su zapravo Bošnjaci radili sva jada 90-ih. Srami se.