Da li je razbijanje izloga krivicno djelo?
Jeste, a policija nije ulovila pocinitelje, niti pokrenula istragu. Niti namjerava.
Ako cemo biti legalisti, onda budimo legalisti do kraja. Nije zakon svedski sto pa da uzimas sta ti se svidja.
Da li je razbijanje izloga krivicno djelo?
fino, eto slažemo se.dječak sa šibicama wrote: ↑29/03/2024 00:02 Ko ga jebe u sustini, niti idem u njegovu pekaru niti jedem Manja proizvode , ja se hranim keto ishranom bez pekarskih proizvoda.
On da ima obraza, ne bi ni poslovao u Sarajevu, a niti je neki covjek sudeci po objavama na tviteru. Ponizavanje radne snage, nipodastavanje radnicke klase, klasicni poslijeratni tajkun, ljiga.
LGBT zastava, u tom slucaju uclanio bi se u Alickovicev pokret
Eto, još sam bio blag.Bobi wrote: ↑28/03/2024 23:52Evo sad izguglao. Prema nekim studijama, procijenjena genetska sličnost između ljudi i svinja kreće se između 80% do 90%Hakiz wrote: ↑28/03/2024 23:43 Ma i taj DNA, kažu da svi ljudi imaju 90 % gena istih, a da sva živa bića imaju istih 50 % gena, pa nije bitno ima li svinjske DNA, nego koliko.
Mislim, ako čovjek, svinja, govedo, orhideja, pauk... imaju barem 50 % gena istih, onda ta svinjska DNA i nije nužno svinjska, ako je nije puno to jeste
U pr(ij)evodu, svaka svinja je 50% čovjek i obrnuto, pa čemu frka
koga ba boli kurac za izlogom tajkuna podržavaoca običnog seoskog koljača kojeg je zapalo da bude general.dječak sa šibicama wrote: ↑29/03/2024 00:05Da li je razbijanje izloga krivicno djelo?
Jeste, a policija nije ulovila pocinitelje, niti pokrenula istragu. Niti namjerava.
Ako cemo biti legalisti, onda budimo legalisti do kraja. Nije zakon svedski sto pa da uzimas sta ti se svidja.
Opet nisi naveo glavni razlog, jel slucajno?dječak sa šibicama wrote: ↑29/03/2024 00:02 Ko ga jebe u sustini, niti idem u njegovu pekaru niti jedem Manja proizvode , ja se hranim keto ishranom bez pekarskih proizvoda.
On da ima obraza, ne bi ni poslovao u Sarajevu, a niti je neki covjek sudeci po objavama na tviteru. Ponizavanje radne snage, nipodastavanje radnicke klase, klasicni poslijeratni tajkun, ljiga.
LGBT zastava, u tom slucaju uclanio bi se u Alickovicev pokret
Upravo to je slučaj kod mene.drug_profi wrote: ↑28/03/2024 23:25 Realnost je da nema mumina u ovom gradu, a da nekad nije naletio na svinjetinu u neznanju.
Nema gdje nema sirovine tog porijekla.
Koliko ja znam grijeh nije vaš već onoga ko vam je dao.
Druga stvar je ako vam se gadi, ali to nema veze sa vjerom, već sa ličnim preferencijama.
Meni se recimo gade sastojci kokakole, čipsa...
Samo što ne piše "Sastojak: meso" nego "Sastojak: juneće meso".dječak sa šibicama wrote: ↑28/03/2024 22:56 Sastojak: meso
Gdje u tom clanku pise da mora biti istaknuta vrsta mesa?
To je to, ko nema halal certifikat nije obavezan da striktno vodi racuna da se ne koriste iste masine za svinjsko i ostalo meso, pa samim tim moze doci do tragova svinjetine u drugoj hrani. Ti tragovi druge hrane su normalna i uobicajena pojava, samo sto vecini to nije bitno. Zato i postoji halal certifikat za one kojima je bitno, gdje ga nema ne mozes biti siguran ako pise junece meso da nece biti tragova svinjetine.Hakiz wrote: ↑28/03/2024 22:31Eventualno piše da je žele životinjskog porijekla, ali ne koje životinje.dječak sa šibicama wrote: ↑28/03/2024 22:26 Pise li na svakoj vrecici gumenih bombona ili bilo kojih drugih bombona, da iste sadrzavaju zele svinjskog porijekla?
I znate li vi uopce taj podatak.
Koga je strah svinjetine neka kupuje isključivo halal. Ako nema halal certifikat, ne mora svinjetine biti, ali ne smije se iznenaditi ako je bude.
U čemu je problem?
Ja sam odem u pitaru da kupim sirnicu, koju oni odrezu istim nozem kojim rezu burek i krompirusu. Meni se u sirnici pojave tragovi mesa i krompira iako sam trazio sirnicu kojoj na deklaraciji ne pise ni jedno ni drugo. Da li su to duzni da napisu i da li im inspekcija moze napisati kaznu zbog toga? Ovo pitam zbog ovoga sto pise "u bobu". Tacno je da se mora znati sastav, ali sastav u bobu je nemoguce znati upravo zbog ovih stvari i uvijek moze biti tragova druge hrane i materije koja se pojavi tu tokom procesa proizvodnje.sehohari wrote: ↑28/03/2024 23:26Veoma jeftin pokušaj prikrivanja odgovornosti.dječak sa šibicama wrote: ↑28/03/2024 22:56 Sastojak: meso
Gdje u tom clanku pise da mora biti istaknuta vrsta mesa?
Tebi je jasno da svaki prodavač hrane u bobu mora znati i dati do znanja kupcima koliko je čijeg mesa u svojim proizvodima?
Pisao sam sad gore primjer iz pitare, da li se i to smatra krsenjem ovog zakona? Da li je dozvoljeno da se nadju tragovi druge hrane koja se procesira na istim masinama, koriste isti nozevi i slicno? Ako nije, da li to znaci da svaki restoran mora imati posebnu masinu za svaki zaseban proizvod, trzni centar da mora imati za svaku vrstu sira zasebnu masinu za rezanje, za svaku vrstu mesa razlicitu masinu (junetina, teletina, piletina, puretina), da li se za pecenje mora koristiti posebna rerna za svako drugo jelo jer moze doci do mijesanja sastojaka, recimo pica se ne pece u tepsiji vec direktno u peci i postoji mogucnost da se nadju ostaci sastojaka druge pice i slicno, takvih primjera je puno. Ne bih rekao da je to obavezno jer na taj nacin niko ne bi mogao poslovati, troskovi bi bili preveliki. U konkretnom slucaju ne znamo da li je svinjetina pronadjena u tragovima da se moze tome pripisati ili je neka znacajna kolicina, ali ovo sve pod pretpostavkom da je ovo prvo.n+1 wrote: ↑28/03/2024 23:05dječak sa šibicama wrote: ↑28/03/2024 22:56 Sastojak: meso
Gdje u tom clanku pise da mora biti istaknuta vrsta mesa?
Gore navedeno se odnosi na deklarinu hranu, čime je mislim odgovoreno na sva tvoja pitanja.Ateista wrote: ↑29/03/2024 09:00Pisao sam sad gore primjer iz pitare, da li se i to smatra krsenjem ovog zakona? Da li je dozvoljeno da se nadju tragovi druge hrane koja se procesira na istim masinama, koriste isti nozevi i slicno? Ako nije, da li to znaci da svaki restoran mora imati posebnu masinu za svaki zaseban proizvod, trzni centar da mora imati za svaku vrstu sira zasebnu masinu za rezanje, za svaku vrstu mesa razlicitu masinu (junetina, teletina, piletina, puretina), da li se za pecenje mora koristiti posebna rerna za svako drugo jelo jer moze doci do mijesanja sastojaka, recimo pica se ne pece u tepsiji vec direktno u peci i postoji mogucnost da se nadju ostaci sastojaka druge pice i slicno, takvih primjera je puno. Ne bih rekao da je to obavezno jer na taj nacin niko ne bi mogao poslovati, troskovi bi bili preveliki. U konkretnom slucaju ne znamo da li je svinjetina pronadjena u tragovima da se moze tome pripisati ili je neka znacajna kolicina, ali ovo sve pod pretpostavkom da je ovo prvo.n+1 wrote: ↑28/03/2024 23:05dječak sa šibicama wrote: ↑28/03/2024 22:56 Sastojak: meso
Gdje u tom clanku pise da mora biti istaknuta vrsta mesa?
Sta se smatra pod deklariranom hranom, pretpostavljam da se misli na fabricki pakovanu? Da li tu spada pekara?n+1 wrote: ↑29/03/2024 09:06Gore navedeno se odnosi na deklarinu hranu, čime je mislim odgovoreno na sva tvoja pitanja.Ateista wrote: ↑29/03/2024 09:00Pisao sam sad gore primjer iz pitare, da li se i to smatra krsenjem ovog zakona? Da li je dozvoljeno da se nadju tragovi druge hrane koja se procesira na istim masinama, koriste isti nozevi i slicno? Ako nije, da li to znaci da svaki restoran mora imati posebnu masinu za svaki zaseban proizvod, trzni centar da mora imati za svaku vrstu sira zasebnu masinu za rezanje, za svaku vrstu mesa razlicitu masinu (junetina, teletina, piletina, puretina), da li se za pecenje mora koristiti posebna rerna za svako drugo jelo jer moze doci do mijesanja sastojaka, recimo pica se ne pece u tepsiji vec direktno u peci i postoji mogucnost da se nadju ostaci sastojaka druge pice i slicno, takvih primjera je puno. Ne bih rekao da je to obavezno jer na taj nacin niko ne bi mogao poslovati, troskovi bi bili preveliki. U konkretnom slucaju ne znamo da li je svinjetina pronadjena u tragovima da se moze tome pripisati ili je neka znacajna kolicina, ali ovo sve pod pretpostavkom da je ovo prvo.
Postoje, naravno, pravilnici za nedeklariranu hranu, ali nisam upućen. Koga interesuje, neka pogleda.
Zapravo bi trebali rezati drugim nožem ili bar taj jedan nož oprati prije rezanja bureka od siraakoje prethodno rezan burek od mesa.Ateista wrote: ↑29/03/2024 08:54Ja sam odem u pitaru da kupim sirnicu, koju oni odrezu istim nozem kojim rezu burek i krompirusu. Meni se u sirnici pojave tragovi mesa i krompira iako sam trazio sirnicu kojoj na deklaraciji ne pise ni jedno ni drugo. Da li su to duzni da napisu i da li im inspekcija moze napisati kaznu zbog toga? Ovo pitam zbog ovoga sto pise "u bobu". Tacno je da se mora znati sastav, ali sastav u bobu je nemoguce znati upravo zbog ovih stvari i uvijek moze biti tragova druge hrane i materije koja se pojavi tu tokom procesa proizvodnje.sehohari wrote: ↑28/03/2024 23:26Veoma jeftin pokušaj prikrivanja odgovornosti.dječak sa šibicama wrote: ↑28/03/2024 22:56 Sastojak: meso
Gdje u tom clanku pise da mora biti istaknuta vrsta mesa?
Tebi je jasno da svaki prodavač hrane u bobu mora znati i dati do znanja kupcima koliko je čijeg mesa u svojim proizvodima?
U zvaničnom saopštenju Krajina Klasa se navodi da se koriste različite mašine za svinjetinu i za junetinu, tako da čak i tragovi svinjetine mogu biti u bureku jedino ako je to urađeno sa namjerom.Ateista wrote: ↑29/03/2024 09:15Sta se smatra pod deklariranom hranom, pretpostavljam da se misli na fabricki pakovanu? Da li tu spada pekara?n+1 wrote: ↑29/03/2024 09:06Gore navedeno se odnosi na deklarinu hranu, čime je mislim odgovoreno na sva tvoja pitanja.Ateista wrote: ↑29/03/2024 09:00
Pisao sam sad gore primjer iz pitare, da li se i to smatra krsenjem ovog zakona? Da li je dozvoljeno da se nadju tragovi druge hrane koja se procesira na istim masinama, koriste isti nozevi i slicno? Ako nije, da li to znaci da svaki restoran mora imati posebnu masinu za svaki zaseban proizvod, trzni centar da mora imati za svaku vrstu sira zasebnu masinu za rezanje, za svaku vrstu mesa razlicitu masinu (junetina, teletina, piletina, puretina), da li se za pecenje mora koristiti posebna rerna za svako drugo jelo jer moze doci do mijesanja sastojaka, recimo pica se ne pece u tepsiji vec direktno u peci i postoji mogucnost da se nadju ostaci sastojaka druge pice i slicno, takvih primjera je puno. Ne bih rekao da je to obavezno jer na taj nacin niko ne bi mogao poslovati, troskovi bi bili preveliki. U konkretnom slucaju ne znamo da li je svinjetina pronadjena u tragovima da se moze tome pripisati ili je neka znacajna kolicina, ali ovo sve pod pretpostavkom da je ovo prvo.
Postoje, naravno, pravilnici za nedeklariranu hranu, ali nisam upućen. Koga interesuje, neka pogleda.
Opet, i u fabrikama se koriste iste masine za preradu razlicitih sirovina, a jako rijetko se vidi ono "moze sadrzavati u tragovima..."
https://www.krajinaklas.com/sr/saopsten ... mart-2024/Оно што можемо сигурно тврдити је да компанија Крајина клас уопште не користи свињско месо или производе од свињског меса у дијелу производних погона у којима се обавља припрема и производња бурека и самим тим је немогуће да дође до мијешања појединих врста меса у нашим производним процесима на линији за производњу пита.
To bi bio red, ali je pitanje da li je zakonaki kaznjivo ako ne urade.Laplace wrote: ↑29/03/2024 09:18Zapravo bi trebali rezati drugim nožem ili bar taj jedan nož oprati prije rezanja bureka od siraakoje prethodno rezan burek od mesa.Ateista wrote: ↑29/03/2024 08:54Ja sam odem u pitaru da kupim sirnicu, koju oni odrezu istim nozem kojim rezu burek i krompirusu. Meni se u sirnici pojave tragovi mesa i krompira iako sam trazio sirnicu kojoj na deklaraciji ne pise ni jedno ni drugo. Da li su to duzni da napisu i da li im inspekcija moze napisati kaznu zbog toga? Ovo pitam zbog ovoga sto pise "u bobu". Tacno je da se mora znati sastav, ali sastav u bobu je nemoguce znati upravo zbog ovih stvari i uvijek moze biti tragova druge hrane i materije koja se pojavi tu tokom procesa proizvodnje.
Nisu isti HACCP standardi u proizvodnji, distribuciji, skladistrnju i pripremi hrane.
Postoji nekoliko mogucnosti, jedna je da dobavljac za meso ne razdvaja striktno i da je tu doslo do mijesanja. Ako on nema halal certifikat, onda se ne obavezuje da kupuje od nekog ko ga ima i ko se obavezuje da to striktno razdvaja, pa samim tim mora prihvatiti mogucnost da moze doci do mijesanja i tragova svinjetine. Cak i ako ima halal certifikat, po nekom mom vidjenju moze ga izgubiti zbog toga, i on i dobavljac, ali ne bi trebao zakonski odgovarati od strane inspekcije jer mislim da to nije zakonski obavezujuce da ga postujes ako ga imas, samo rizikujes da izgubis certifikat i time izgubis i povjerenje kupaca kojima je to bitno.Laplace wrote: ↑29/03/2024 09:20U zvaničnom saopštenju Krajina Klasa se navodi da se koriste različite mašine za svinjetinu i za junetinu, tako da čak i tragovi svinjetine mogu biti u bureku jedino ako je to urađeno sa namjerom.
https://www.krajinaklas.com/sr/saopsten ... mart-2024/Оно што можемо сигурно тврдити је да компанија Крајина клас уопште не користи свињско месо или производе од свињског меса у дијелу производних погона у којима се обавља припрема и производња бурека и самим тим је немогуће да дође до мијешања појединих врста меса у нашим производним процесима на линији за производњу пита.