Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

zigson

#29801 Re: Sarajevo Construction

Post by zigson »

tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 11:23 Image

@Logovan
Sta ce nam Arena, Anes i ostali debili govore da nema potrebe za tim, frajer godinama pametuje i kreira javno mnijenje sa svojom gospodjom za asve zivo u gradu :lol:

Tako da se naziva ekologom pa je za
Autobusw umjesto tramvaja za hrasnicu
Za eksploataciju uglja umjesto plina
Za energetski neučinkovite objekte umjesto novih
Za stopiranje ulaganja u Bjelašnicu a jahorinu ne smije ni u sali da spomene jer bi bio gepekovan :mrgreen:
Joj on nekog naziva wannabe :-)
moimoi

#29802 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

Tebi tram je samo i iskljucivo “investicija” u glavi. Ne vidis siru sliku. Totalni haos. “Urbanisticki plan” pod znacima navoda
tramvajtrojka

#29803 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

moimoi wrote: 28/04/2026 19:16 Tebi tram je samo i iskljucivo “investicija” u glavi. Ne vidis siru sliku. Totalni haos. “Urbanisticki plan” pod znacima navoda
Sta je totalni haos i urbanisticki plan isto lupanje kao da je Bjelašnica previse izgradjena :run:
moimoi

#29804 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 19:19
moimoi wrote: 28/04/2026 19:16 Tebi tram je samo i iskljucivo “investicija” u glavi. Ne vidis siru sliku. Totalni haos. “Urbanisticki plan” pod znacima navoda
Sta je totalni haos i urbanisticki plan isto lupanje kao da je Bjelašnica previse izgradjena :run:
:lol:
To nije?
Na planini izgradjeno alipasino??
Nagovorila bih se sada svasta..

Zadrzi, svega ti, papanske porive u svoja cetiri zida
zigson

#29805 Re: Sarajevo Construction

Post by zigson »

Pa nije sarajevo selendra od 3 kvadratna kilometra jbt. Ne slazem se sa tramvajem u dosta stvari, vezan je za trenutnu vlast ali je ovo 100% u pravu.

Grad mora da se urbanisticki siri a jezgro-centar da ide u stil zona sa sadrzajem, a ne da se koci sve zivo a evo izgleda i mrtvo (skenderija).

Jebeni grad ne zna da utrosi budzet jer nema muda nego preljeva pare i na kraju odu u pizdarije i idu zaduzenja umjesto ulaganja.
Dosadno mii

#29806 Re: Sarajevo Construction

Post by Dosadno mii »

moimoi

#29807 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

zigson wrote: 28/04/2026 19:30
Pa nije sarajevo selendra od 3 kvadratna kilometra jbt. Ne slazem se sa tramvajem u dosta stvari, vezan je za trenutnu vlast ali je ovo 100% u pravu.

Grad mora da se urbanisticki siri a jezgro-centar da ide u stil zona sa sadrzajem, a ne da se koci sve zivo a evo izgleda i mrtvo (skenderija).

Jebeni grad ne zna da utrosi budzet jer nema muda nego preljeva pare i na kraju odu u pizdarije i idu zaduzenja umjesto ulaganja.
Upravo ako ne zelis da postane selendra, moras imati siru sliku tj sve ono sto te okruzuje.. zgrade, fasade.. zelenila koje enormno fali u ovom gradu. Ne mozes graditi kao je tebi k.. ceif. Ne mozes nabacivati zgradurine.
Arhitektura pokriva planiranje, funkcionalnost, estetiku i prostor.
Ovo sto se kod nas od rata desava je silovanje
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#29808 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 13:37
Zato sto ni sdfovce ni iz trojke ne zanima stadionska i dvoranska infrastruktura, i ovo sada sto se radi na Grbavici je simbolično koliki su kantonalni i opstinski budzeti godinama

Sarajevo ne moze imati novu arenu sa deset milijardi KM budzeta u pet godina, a Mostar, Zenica i Laktasi mogu :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Siroki Brijeg ima super dvoranu.
baxus

#29809 Re: Sarajevo Construction

Post by baxus »

Treba i Zetru srušit. Nerentabilna je takodjer, a propada. Pa da izgradimo novu s rokom trajanja od 50 godina takodjer.
tramvajtrojka

#29810 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

moimoi wrote: 28/04/2026 19:40
zigson wrote: 28/04/2026 19:30

Upravo ako ne zelis da postane selendra, moras imati siru sliku tj sve ono sto te okruzuje.. zgrade, fasade.. zelenila koje enormno fali u ovom gradu. Ne mozes graditi kao je tebi k.. ceif. Ne mozes nabacivati zgradurine.
Arhitektura pokriva planiranje, funkcionalnost, estetiku i prostor.
Ovo sto se kod nas od rata desava je silovanje
Koje zelenilo enormno fali i gdje eto ti pored kvadranta c park u kampusu onoliki koji niko ziv ne posjecuje i kolicina drveća i zelenih površina koju imamo u Sarajevu je iznad svakog evropskog prosjeka

I sto si spominjala urbicid na Bjelašnici prvo nauci se da je taj lokalitet Babin do i da je sve pokriveno vazecim RP za to područje, tvoj je problem ako mislis da jednoj ne trebaju sportski centri sa dvoranom, bazenom, hoteli i ostali smjestajni kapaciteti i 90% ostatka Bjelašnice je netaknuta priroda , ti ako mislis da je urbicid izgradnja koja ima sve ceste, trotoare, svu potrebnu infrastrukturu to je tvoj problem , bukvalno se sa tom izgradnjom prekinula sezonalnost jedne planine

Image

Godinama se pljuje po Bjelašnici i govori se da je urbicid a niko ni A da zucne za Jahorinu koja je stvarni urbicid il Vlašić

Image
Image
Image
Image
Image

Znaci po tebi je gore sto se na Bjelašnici radi planski i po RP nego ovaj stvarni urbicid na Jahorini tamo niko ne prica o manjku zelenila, kisika itd.itd.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#29811 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 28/04/2026 18:45
tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 18:31 To je ono sto ja trubim danima, mjesecima godinama, bitniji je glas Damira, Vesne, Podzica i njegove zenturace od potreba grada i svih ostalih gradjana
Damir je istupio iz NS 2025. Kako on moze odredjivati nekome u NS kako da glasa? Snagom svojih argumenata? :mrgreen:

Ne znam kako mozes objasniti da lik koji vise nije ni clan te stranke ima toliku moc?
Lik je na nivou Federacije. Znaci, ni u kantonu nista ne odlucuje.

Nema on nikakve moci. Vec, postoje cjepanja izmedju trojke, i ovo je sada rezultat da ne mogu da se dogovore izmedju sebe. I, on sada za javnost je zgodan pik da se sakrije sustina.

Da ne spominjem da je ministar prostornog iz NS i ima Zavod na hotlajn i zna sta i kako se crta oko regulacionog.
Ma kakav taj ministar i NS, veze on sa NSom nema. Budaletina. I onaj ko ga dovede.
tramvajtrojka

#29812 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Chmoljo wrote: 28/04/2026 20:39
Haris.ba wrote: 28/04/2026 18:45
tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 18:31 To je ono sto ja trubim danima, mjesecima godinama, bitniji je glas Damira, Vesne, Podzica i njegove zenturace od potreba grada i svih ostalih gradjana
Damir je istupio iz NS 2025. Kako on moze odredjivati nekome u NS kako da glasa? Snagom svojih argumenata? :mrgreen:

Ne znam kako mozes objasniti da lik koji vise nije ni clan te stranke ima toliku moc?
Lik je na nivou Federacije. Znaci, ni u kantonu nista ne odlucuje.

Nema on nikakve moci. Vec, postoje cjepanja izmedju trojke, i ovo je sada rezultat da ne mogu da se dogovore izmedju sebe. I, on sada za javnost je zgodan pik da se sakrije sustina.

Da ne spominjem da je ministar prostornog iz NS i ima Zavod na hotlajn i zna sta i kako se crta oko regulacionog.
Ma kakav taj ministar i NS, veze on sa NSom nema. Budaletina. I onaj ko ga dovede.
Image
Image

Meni je ova slika poraz dana, godine i desetljeća gradonačelnik koji bi trebao stati ispred svojih odluka se povuce kao kakva kukavica dok isti dan ode na svecano otvaranje komada lima na zgradi OHR-a :roll:
black

#29813 Re: Sarajevo Construction

Post by black »

tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 14:07
_BataZiv_0809 wrote: 28/04/2026 14:03 Sta bi ovo za Lidl kod stadiona @tramvajtrojka
Image

Lidl se trebao izgraditi na ovoj privatnoj parceli i sve propalo zbog bojazni sta ce nam jos jedan trzni centar i ode nam park Betanija :lol: :lol: , a trebalo se graditi na parceli koja nikada nije bila u sklopu tog parka :mrgreen: , vesna anes i njezine babetine u ekstazi jos jedno skloniste vrabaca odbranjeno

Klasicno sarajevsko ne gradi nista konzerviraj grad

https://www.klix.ba/biznis/ekonomija/li ... /260428040

sto ovaj Vrabac skoci sam sebi u stomak i sjeba vec usvojeno :?
Naslovnica

#29814 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

Sarajevo Construction...uglavnom pričamo o Kantonu Sarajevo.
Jahorina je divlji zapad i van bilo kakvog dometa kantonalne vlasti.
Pretpostavljam da su ljudi najviše kivni zbog Bjelašnice u kontekstu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca, zbog koje je Ibro Berilo uhapšen.
Bjelašnica treba da se razvija i da se ulaže, ali transparentno i u okviru zakonskih regulativa a ne da svako radi i gradi koliko mu ćejf dokle god tu ima Berila&co.
Vrelo Bosne dokazano zagađeno govnima iz Babinog dola, godinama je tako, ali, hej, ko je kriv boomerima i komunjarama što si ne mogu priuštiti da i oni seru u Babinom dolu.
:thumbup:
last mohicans

#29815 Re: Sarajevo Construction

Post by last mohicans »

Ma kakav Lidl ondje, sta vam je. Tu sam skakao kao klinac, mal je to prostor, a prilaz kriza. Čudi me da je i htio tu Lidl, oni obično biraju na veoma dobrim putnim komunikacijama, ono ke sve kontra. Sem da im nije obećano proširenje kakvih traka do Šipa.. Tramvaj, kazes ima Bjelasnica RP, da nakaradan kao sto je i vecina ZGRADA gore. Zar zbog toga RP ministar nije zavrsio u ćuzi?
tramvajtrojka

#29816 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

last mohicans wrote: 28/04/2026 20:56 Ma kakav Lidl ondje, sta vam je. Tu sam skakao kao klinac, mal je to prostor, a prilaz kriza. Čudi me da je i htio tu Lidl, oni obično biraju na veoma dobrim putnim komunikacijama, ono ke sve kontra. Sem da im nije obećano proširenje kakvih traka do Šipa.. Tramvaj, kazes ima Bjelasnica RP, da nakaradan kao sto je i vecina ZGRADA gore. Zar zbog toga RP ministar nije zavrsio u ćuzi?
Ministar je zavrsio u cuzi jer je potpisao odluku i dao pozitivno mišljenje na procjenu utjecaja na okoliš i zivotnu sredinu

Tu je najvise svima zasmetalo i ono zbog cega je pao nisu apartmani nego izgradnja kolijevke 2 i gondole za koju je dao pozitivno okolinsko mislienje koja je trebala pocinjati u ovom sportsko rekreacijskom centru
moimoi

#29817 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

@tramvajtrojka

“Ecocid” su obje..ne moze biti urbicid jer nije tj ne bi trebala biti urbana stedina. Prvo pitanje sebi postavis-zasto ljudi imaju potrebu da idu u prirodu? Pa valjda da se izoluju od gradske vreve a ne da je presele?!
Koja je poenta imati apartman na planini i to bez balkona da ne kazem terase? Osim, da prostis, jebalista. Da su makar u sklopu megalomanske izgradnje obezbjedili neke kolektivne terase… rostilje.. nesto?! Kada furka apartmana zamre, ostace mrtvo betonsko naselje.. a zamrjece. U amanet ostavljas betonski “cernobil”..
I kakav evropski prosjek sto se zelenila tice? Kome tu pricu mozes prodati? Jeste ako se pikaju planine oko Sa.
Beton, drug moj, nije odgovor.

Majkemi cudi me da nisi sdovca… imas sve predispozicije.
last mohicans

#29818 Re: Sarajevo Construction

Post by last mohicans »

tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 21:04
last mohicans wrote: 28/04/2026 20:56 Ma kakav Lidl ondje, sta vam je. Tu sam skakao kao klinac, mal je to prostor, a prilaz kriza. Čudi me da je i htio tu Lidl, oni obično biraju na veoma dobrim putnim komunikacijama, ono ke sve kontra. Sem da im nije obećano proširenje kakvih traka do Šipa.. Tramvaj, kazes ima Bjelasnica RP, da nakaradan kao sto je i vecina ZGRADA gore. Zar zbog toga RP ministar nije zavrsio u ćuzi?
Ministar je zavrsio u cuzi jer je potpisao odluku i dao pozitivno mišljenje na procjenu utjecaja na okoliš i zivotnu sredinu

Tu je najvise svima zasmetalo i ono zbog cega je pao nisu apartmani nego izgradnja kolijevke 2 i gondole za koju je dao pozitivno okolinsko mislienje koja je trebala pocinjati u ovom sportsko rekreacijskom centru
Ja sam čuo da je onaj novi dio, čim izađeš na vrh pa desno, sve bila drzavna imovina, da je Berilo sve posjekao, čak napravio pokretnu peletaru ( to je provjerena info, napravio pelet i odvukao). Ono, pjenimo na Dodikovo otimanja drzavne imovine, a Bošnjo isto radi.
drug_profi

#29819 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Chmoljo wrote: 28/04/2026 17:39 Inace, kad me neko pita za SDA i sto su posebna vrsta pascadi.

E pa iz razloga sto ce radije sjebati bilo sta pozitivno sto drugi rade, na bilo koji nacin, nego se nadmetati u dobrim stvarima. Njihov modus operandi nikad nije bio hajmo vise od ovih drugih, nego hajmo razjebati da vide ljudi da su isti ko mi ili gori.

U posebne pasjaluke ubrajam momentalno poskupljenje plina kod one prve vlade sestorke, onda ponder, onda bruka spinova i lazi oko pruge i bilo cega sto donosi korist Kantonu.

Isto to su radili i na visim nivoima i ne sumnjam da ce opet. Radije ce sabotirati konakovica nego uraditi nesto na vanjskopolitickom planu.

I zbog njih takvih nikad naprijed. Kad se promijeni taj pasjalucki odnos prema drzavi, krenucemo naprijed.

Ako.

A ovo sa C kvadrantom ima sva obiljezja pasjaluka.
Bravo. Potpuno tačno. I sve isto mislim, samo nikad nisam to tako lijepo nabrojao kao ti.
drug_profi

#29820 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Do sada se u životu pokazalo da je sve ono oko čega se SDA iz opozicije protivi zapravo dobro za BiH.
Pa ako ti nije jasna situacija, samo pogledaj šta oni pričaju.
MinistarKulture

#29821 Re: Sarajevo Construction

Post by MinistarKulture »

Da je podapinjanje i narusavanje opceg interesa olimpijska disciplina, Bosnjaci bi bili svijetski prvaci
Crvene_brigade

#29822 Re: Sarajevo Construction

Post by Crvene_brigade »

Danas sam čuo, doduše, to su nezvanične informacije da će inspekcija zabraniti korištenje Skenderije za održavanje manifestacija nakon onog obrušavanja prije nekoliko dana.

Vidjećemo u narednim danima hoće li biti tako...
drug_profi

#29823 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ako je beton počeo da se odvaljuje, tj, armature su strunule, ja ne znam ko će smjeti staviti potpis na bilo kakve restauracije. Šta ćeš restaurirat kad je strunulo iznutra i krto ko grisini.
Naslovnica

#29824 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

Crvene_brigade wrote: 28/04/2026 22:20 Danas sam čuo, doduše, to su nezvanične informacije da će inspekcija zabraniti korištenje Skenderije za održavanje manifestacija nakon onog obrušavanja prije nekoliko dana.

Vidjećemo u narednim danima hoće li biti tako...
Jedino logično rješenje dok se ne uradi stručna inspekcija objekta.
Treba je komplet zatvoriti i zabraniti pristup, dok se ne obave analize.
shbc

#29825 Re: Sarajevo Construction

Post by shbc »

Jesam li ja lud ili je zaista toliko tesko osmisliti projekat moderne Skenderije koji bi:
1. Odao pocast brutalizmu i eri iz koje je originalna dvorana potekla
2. Predvidio popratne sadrzaje koji bi osigurali profitabilnost (ogroman podzemni parking, poslovni centar)
3. Predvidio park i trg koji bi sadrzavao vise zelenila od postojeceg platoa

Vuk sit, ovce na broju... Ili sam ja idealista?
Post Reply