Sarajevo Business Forum

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Možemo li uz pomoć SBF-a i sličnih aktivnosti od Sarajeva napraviti Dubai Jugoistočne Evrope?

Da
21
64%
Ne
12
36%
 
Total votes: 33

User avatar
no_pasaran
Posts: 804
Joined: 30/01/2010 19:34

Sarajevo Business Forum

Post by no_pasaran » 17/02/2011 18:35

Sarajevo Business Forum je jedna od najpozitivnijih stvari u posljednjih 10 godina.

Za SBF 2011 najavljene su delegacije najvišeg nivoa iz Japana, Kine, Indije, SAD-a, Francuske, Premijer Turske, Zvaničnici iz cijelog regiona, itd.

Da propitamo ovdašnja mišljenja, znanja, kritike, prijedloge i stavove o ovom događaju.

Lično mislim da imamo OGROMNU priliku u ovakvom događaju koji je uspio pokazati da nije jednokratan. Jedino pitanje je da li će se SBF uspjeti iskoristiti kao jedna od poluga stvaranja novog lica Sarajeva ili će, usljed nesposobnosti političara, biti poluga za ispumpavanje para na osnovu naših prirodnih resursa...

Lično imam jedan jako pozitivan osjećaj vezan za SBF i mislim da će to biti dobra priča.
http://www.sarajevobusinessforum.com/


User avatar
no_pasaran
Posts: 804
Joined: 30/01/2010 19:34

Re: Sarajevo Business Forum

Post by no_pasaran » 17/02/2011 18:36

Amer Bukvić, direktor BBI-a
"Sarajevo ima veći potencijal od Dubaija"

U Sarajevu će se od 6. do 8. aprila održati Drugi Sarajevo Business Forum (SBF) u organizaciji Bosnia Bank International (BBI) i Islamic Development Bank (IDB). Sa direktorom BBI-a i organizatorom Amerom Bukvićem razgovarali smo o predstojećem Sarajevo Business Forumu i njegovim gostima, Sarajevu kao regionalnom univerzitetskom centru, potencijalima, perspektivama, paraleli sa Dubaijem i mnogim drugim zanimljivim temama...
Razgovarao: Adis Karadža


Kako teku pripreme za Drugi Sarajevo Business Forum?

Ono što je sigurno je da je puno veći interes investitora nego za Prvi Sarajevo Business Forum. Mi držimo da je prvi bio vrlo uspješan, ali prema dosadašnjim najavama dolazaka investitora, investicijskih kuća, banaka, privatnih investitora, SBF će biti u puno većem obimu nego što je bio prošle godine.

Da li je to u skladu sa Vašim očekivanjima?

S obzirom da je kriza, iznenađeni smo ovakvim odazivom. Ono što je interesantno je da ove biznis investicijske forume ne organizujemo samo mi u BiH. Lično sam radio na organizaciji investicijskog foruma u Albaniji, Rumunija u martu priprema svoj forum, ali je i pored toga naš daleko posjećeniji od njihovih, iako smo dosta malo tržište. Sudeći prema imenima ljudi sa istoka i sa zapada, koji su se najavili, mislim da govorimo o izuzetno spektakularnom i uspješnom događaju s obzirom na finansijsku krizu.

Evo spominjete sličan događaj i u Rumuniji. Šta to investitore privlači u našu zemlji i zbog čega smo mi privlačniji investitorima od te iste Rumunije?

Bosna i Hercegovina ima svoju posebnost u odnosu na druge zemlje. Kada je posmatrate sa istoka, mi imamo puno prednosti nad jednom Rumunijom. Kada gledate sa zapada, sama činjenica da istok dolazi ovdje puno više ohrabruje zapad, jer znaju da je ovo dugoročno interesantna privredna destinacija. Sarajevo ima najjači miks istoka i zapada, taj svoj šmek i privlačan je za investitore sa obje strane, što će SBF ove godine i pokazati.

Poslovna klima u Bosni i Hercegovini nije najpovoljnija i šta je potrebno uraditi kako bi se stvari promijenile nabolje?

To je dugoročni proces. Mi stvaramo ambijent za investicije, pokušavamo napraviti ambijent gdje će se BiH spominjati po mogućnostima ulaganja u biznis, po dobrim trgovinskim šansama za cijeli jugoistočni region, ali se to ne može uraditi u jednoj godini, ne može se uraditi ni u dvije godine. To je proces koji traje i nakon toga dolazi rezultat.

Kada su Malezija ili Dubai počinjali sa svojom ekspanzijom i oni su imali interesantan početak. Danas Kuala Lumpur i Dubai imaju takvu infrastrukturu da ih teško može dostići bili ko u tom dijelu svijeta. Kada su oni kretali na svoj put, to je bilo isto kao što mi krećemo danas. Kada je emir Dubija pokrenuo gradnju prvog nebodera, svi su se smijali i pitali kome treba zgrada u Dubaiju, a pogledajte šta danas imaju i šta su postali.

Može li Sarajevo biti balkanski Dubai?

Mislim da imamo puno veći potencijal od Dubaija. Oni imaju geografsku prednost, jer se nalaze u blizini Indije i centar su jednog dijela svijeta, ali isto tako i mi imamo klimatske prednosti nad njima, imamo prelijepu zemlju, tu je i blizina Evrope koja je veliko tržište. Imamo i mi svoje prednosti samo je potrebno imati viziju. Morate imati jasnu sliku šta trebate postići i kada se krene na taj put nema odustajanja. Mislim da BiH ima izuzetno dobru perspektivu, ali treba da riješi sve zakonske okvire, da riješi sve prepreke koje imamo.

Sa kakvim se preprekama suočavaju privrednici i investitori u našoj zemlji?

Mi smo za prošli SBF pripremili knjigu prepreka za investitore. Mi smo svakom faktoru, političaru, političkoj stranki, ministarstvu poslali listu prijedloga o tome šta treba promijeniti.

Kakva je bila njihova reakcija?

Mislim da odnos mora biti konstruktivan. Nećemo nikoga napadati, u ovoj zemlji je najlakše napadati, prebacivati lopticu sa jednog na drugog. Mislim da to nije put, nego treba ići korak po korak, od jedne do druge službe i korigirati postojeći položaj.

Nažalost, još uvijek nije uspostavljena vlast, stvoren je vakuum, vlast je u tehničkom mandatu i niko nije kriv pojedinačno i ne možemo okriviti jednog ili dva čovjeka.

Generalno, želju za promjenom smo vidjeli na svim nivoima i mislim da su sada svi shvatili da ovako više ne može. Ta želja je prisutna i kod pojedinaca, kod državnih službenika, kod svih je vidljiva želja za promjenama. Mi s tim moramo ići korak po korak i bitno je biti konstruktivan, a ne destruktivan. Mislim da zaista imamo šansu.

Šta će biti tema Drugog Sarajevo Business Foruma?

Na Drugom Sarajevo Business Forumu izlazimo sa projektom obrazovanja, s ciljem da Sarajevo postane međunarodni studentski grad. To je projekat koji ne zahtijeva puno ulaganja. U projekat su se uključili svi, od kantonalnog ministra obrazovanja, koji je na sebe preuzeo obavezu pravljenja portala na nekoliko jezika, zatim univerziteta koji će praviti prezentacije na različitim jezicima.

Kakve bi bile beneficije stvaranja Sarajeva kao međunarodnog studentskog centra?

Mi u Sarajevo u naredne četiri godine možemo dovesti po pet hiljada novih studenata godišnje. Ako dođemo do čarobnog broja od 20.000 studenata, možemo stvoriti ekonomiju zasnovanu na znanju, ekonomiju koja će imati toliko instituta koji će prozvoditi novac i raditi za firme, ekonomija koja će imati 20.000 stalnih turista, koji kupuju hranu, troše novac, plaćaju smještaj. Pa onda dolazi njihova rodbina u posjete, oni povlače svoje prijatelje i pokrećemo lanac punjenja hotela, punjenja aviolinija, restorana, privatnog smještaja, jedan efekat koji se proteže do najmanjih učesnika u ekonomiji.

Tu je naravno i priliv novca u univerzitete, što je najljepše što se može desiti. Univerzitet dobija novac, vraća sve one koji su otišli vani i tamo doktorirali i magistrirali. Sada imamo mogućnost da ih vratimo i da zarađuju na privatnim univerzitetima u Sarajevu. Sada proces odliva mozgova okrećemo u proces doliva mozgova.

I šta je realno potrebno da se ostvari takvo nešto?

Tu ne treba mijenjati puno stvari. Postoje neke male zakonske odredbe koje treba promijeniti, da se ubrzaju određeni procesi i za to nisu potrebni veliki politički procesi.

Potrebna je podrška Ministarstva vanjskih poslova, koji će raditi promociju u inostranstvu, podrška prijateljskih zemalja. Dovoljna nam je pomoć samo jedne Turske. Oni imaju 1.600.000 studenata, koji svake godine polažu prijemni ispit i nemaju mjesta da se upišu na fakultete u Turskoj, a u Sarajevu imamo dva turska univerziteta koji imaju sve nostrifikacije turske države, a let od Sarajeva do Istanbula traje sat vremena, kao i let od Ankare do Istanbula. To njima uošte nije daleko, oni danas idu u Rumuniju, Bugarsku, Rusiju, SAD, traže alternativne zemlje da studiraju i država samo treba da posloži neke stvari, da ih pozove i da napravi prezentacije po njihovim sajmovima za obrazovanje, portale, zajedničke marketinške materijale i imate priliv od pola milijarde maraka svake godine, koliko nije donio čitav bankarski sektor.

Suština je da sada Sarajeevo imao 1.500 stranih studenata iz Turske, a nismo ništa ni pokušali uraditi. Sarajevo je magnet, njima se sviđa priroda, sviđa im se ambijent, ovdje se osjećaju kao kod kuće i to je suština.


Sarajevo ima veći potencijal od Dubaija (Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)

Može li Sarajevo privući i studente iz susjednih zemalja i regije?

Naravno da može, prije svega studente iz Makedonije, Albanije, Kosova, Srbije, Hrvatske. Međutim, prvo naši univerziteti moraju dosegnuti određen nivo, moraju imati novac za dovođenje vrhunskih profesora i onda će studenti iz Zagreba dolaziti ovdje. Još je važno da ti univerziteti odrede oblasti gdje mogu biti lideri i da počnu od tih oblasti. Mi smo predlagali pokretanje instituta za balkanske studije, instituta za razumijevanje islama na engleskom jeziku, ili institucije za vodu i hidropotencijal.

Da li zaista postoji mogućnost da se sve to ostvari, s obzirom na situaciju u kojoj živimo?

Mi se nalazimo na civilizacijskoj granici. Svaki poremećaj u politici se reflektuje na našim kožama i vrijeme je da svi narodi koji ovdje žive shvate da njihova djeca plaćaju cijenu i da se moramo izdignuti iznad toga. Narodi su ovdje plaćali cijenu svih velikih svjetskih ratova, svi su izgubili djecu. I zato svi trebamo početi graditi eru civilizacijskog dijaloga, a ne u sukoba, jer nam to ne odgovora. Bez obzira kojoj neko ideologiji ili filozofiji pripadao, ne odgovara mu da mu dijete bude ubijeno i vrijeme je da se narodi okrenu od prošlosti, a najbolji način za to je ekonomija. Hajde da se fokusiramo na stvaranje novih vrijednosti - to je ono što radi SBF. Mi pozivamo sve, pravimo konzorcije svih etničkih grupa, opcija, svih u regionu i mislimo da je to rješenje za ekonomiju.

Možete li nam reći ko je sve potvrdio dolazak u Sarajevu na SBF?

Imamo iznenađujuće potvrde dolazaka na Drugi Sarajevo Business Forum. Svoj je dolazak potvrdio turski premijer Recep Tayyip Erdogan, kao i većina lidera iz regiona. Očekujemo zvanične delegacije iz Japana, zatim velike delegacija iz Kine i Indije. Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dolaze svi koji nešto znače u biznisu. Svoj dolazak su potvrdile i visoke delegacije iz Francuske i SAD-a. Idemo iznenađujuće brzo u pravcu da od Sarajeva stvorimo Davos jugoistočne Evrope.

User avatar
O'zone
Globalni moderator
Posts: 21101
Joined: 17/02/2008 20:29
Location: Kad god popizdite na vlast, sjetite se da i u opoziciji sjede ista takva govna...."
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Re: Sarajevo Business Forum

Post by O'zone » 17/02/2011 18:52

Iskreno ima šanse ali i samo ali ako se bude radilo na dugoročnom planu, odnosno razmišljalo o tome da se dovedu investitori ovdje da ostanu i da razvijaju svoje poslovnice a ne samo da dođu ulože novac po IMT principu tj. da onaj koji ih je doveo pokupi kajamak i da ih se ostavi da se sami snalaze.
Ovdje sve zavisi od političkih krugova i slabo će koja veća korporacija moći da uđe na naše tržište odnosno da se smjesti u Sarajevu ili bilo kom drugom gradu u BiH a da ne plati harač vladajućoj političkoj strukturi (bez obzira ko je na vlasti) jer da nije toga bilo i do sada možda bi već bili na pravo dobrom put da postanemo jedan respektabilan regionalni privredni centar.

Kenan-sa
Posts: 461
Joined: 11/05/2009 16:56

Re: Sarajevo Business Forum

Post by Kenan-sa » 17/02/2011 18:59

svakako da imamo dobre sanse,rezultati SBF ce u dogledno vrijeme preporodit Sarajevo i BIH!

User avatar
no_pasaran
Posts: 804
Joined: 30/01/2010 19:34

Re: Sarajevo Business Forum

Post by no_pasaran » 17/02/2011 19:06

O'zone wrote:Iskreno ima šanse ali i samo ali ako se bude radilo na dugoročnom planu, odnosno razmišljalo o tome da se dovedu investitori ovdje da ostanu i da razvijaju svoje poslovnice a ne samo da dođu ulože novac po IMT principu tj. da onaj koji ih je doveo pokupi kajamak i da ih se ostavi da se sami snalaze.
Ovdje sve zavisi od političkih krugova i slabo će koja veća korporacija moći da uđe na naše tržište odnosno da se smjesti u Sarajevu ili bilo kom drugom gradu u BiH a da ne plati harač vladajućoj političkoj strukturi (bez obzira ko je na vlasti) jer da nije toga bilo i do sada možda bi već bili na pravo dobrom put da postanemo jedan respektabilan regionalni privredni centar.


Ja nekako mislim da su osnovni preduslovi za uspjeh:

1. Zakonska regulativa koja omogućava pokretanje firme u roku 3 dana

2. Poreske olakšice za investitore

3. Autoput 5C i 2-3 brze ceste koje se nadovezuju na autoput

4. Luka u Neumu

5. Promjena statusa željeznica tj. odvojiti infrastrukturu od preduzeća i uložiti u obnovu infrastrukture

Rama LOA
Posts: 8
Joined: 12/07/2010 18:02

Re: Sarajevo Business Forum

Post by Rama LOA » 17/02/2011 21:34

Svaka cast za pokretanje vazne i znacajne teme !

Molim moderaciju da ovu progresivnu temu prebaci na podforum: ekonomija !


Sarajevo Business Forum je izuzetno kvalitetna ideja i evo mozemo reci da prerasta u nesto dobro za sve nas, direktno ili indirektno.

Nekoliko podrucja u BiH su vise nego vrijedni paznje i svijetskoga kapitala i direktnih investicija, a to su:

- Energetika

- Turizam

. Drvopreradivacka industrija

- Prehrambena industrija


itd. Odakle god da krenemo, vazno ja da mi vijerujemo u to sto mozemo ostvariti i to za sta imam bazu...a mnogo je toga... Posebno dobra opcija je ta da se dovode snaznih investitora sa "istocne" strane nase planete. I neupuceni su svijesni moci i rasta Kine koja sve vise dolazi sa kapitalom u Europu, nasih naklonjenih trzista arapskog svijeta, sve bogatije Turske, afirmisaane Malezije, Singapura, Pakistana....snaznog Kazahstana....i mnogih drugih trzista koje mogu biti i nasa...

Evo, konretn misao....Turizam, gradnja, trgovina(izvoz), i energetika su 4 polja koja...donose milijarde maraka i hiljade odrzivih radnih mijesta....

...idemo dalje.... :bih:

User avatar
Haris.ba
Posts: 9063
Joined: 08/09/2005 20:08
Has thanked: 4 times
Been thanked: 17 times

Re: Sarajevo Business Forum

Post by Haris.ba » 17/02/2011 21:39

Ovo je sve ekstra. Ali samo pogledajte koliko je projekata našlo stranjskih para od toga foruma prošle godine - pa će se vidjeti da nešta šteka.Ali barem jedan projekat da prođe - zauhar.

VjecitiStudent
Posts: 18950
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

Re: Sarajevo Business Forum

Post by VjecitiStudent » 17/02/2011 22:32

Amer Bukvić, direktor BBI-a
"Sarajevo ima veći potencijal od Dubaija"
...
Na Drugom Sarajevo Business Forumu izlazimo sa projektom obrazovanja, s ciljem da Sarajevo postane međunarodni studentski grad. To je projekat koji ne zahtijeva puno ulaganja. U projekat su se uključili svi, od kantonalnog ministra obrazovanja, koji je na sebe preuzeo obavezu pravljenja portala na nekoliko jezika, zatim univerziteta koji će praviti prezentacije na različitim jezicima.

Kakve bi bile beneficije stvaranja Sarajeva kao međunarodnog studentskog centra?

Mi u Sarajevo u naredne četiri godine možemo dovesti po pet hiljada novih studenata godišnje. Ako dođemo do čarobnog broja od 20.000 studenata, možemo stvoriti ekonomiju zasnovanu na znanju, ekonomiju koja će imati toliko instituta koji će prozvoditi novac i raditi za firme, ekonomija koja će imati 20.000 stalnih turista, koji kupuju hranu, troše novac, plaćaju smještaj. Pa onda dolazi njihova rodbina u posjete, oni povlače svoje prijatelje i pokrećemo lanac punjenja hotela, punjenja aviolinija, restorana, privatnog smještaja, jedan efekat koji se proteže do najmanjih učesnika u ekonomiji.

Tu je naravno i priliv novca u univerzitete, što je najljepše što se može desiti. Univerzitet dobija novac, vraća sve one koji su otišli vani i tamo doktorirali i magistrirali. Sada imamo mogućnost da ih vratimo i da zarađuju na privatnim univerzitetima u Sarajevu. Sada proces odliva mozgova okrećemo u proces doliva mozgova.
...


A da prvo urede ovaj krah od postojeceg obrazovanja, prije no sto krenu u izgradnju Potemkinovih sela ?

User avatar
no_pasaran
Posts: 804
Joined: 30/01/2010 19:34

Re: Sarajevo Business Forum

Post by no_pasaran » 18/02/2011 01:59

VjecitiStudent wrote:
Amer Bukvić, direktor BBI-a
"Sarajevo ima veći potencijal od Dubaija"
...
Na Drugom Sarajevo Business Forumu izlazimo sa projektom obrazovanja, s ciljem da Sarajevo postane međunarodni studentski grad. To je projekat koji ne zahtijeva puno ulaganja. U projekat su se uključili svi, od kantonalnog ministra obrazovanja, koji je na sebe preuzeo obavezu pravljenja portala na nekoliko jezika, zatim univerziteta koji će praviti prezentacije na različitim jezicima.

Kakve bi bile beneficije stvaranja Sarajeva kao međunarodnog studentskog centra?

Mi u Sarajevo u naredne četiri godine možemo dovesti po pet hiljada novih studenata godišnje. Ako dođemo do čarobnog broja od 20.000 studenata, možemo stvoriti ekonomiju zasnovanu na znanju, ekonomiju koja će imati toliko instituta koji će prozvoditi novac i raditi za firme, ekonomija koja će imati 20.000 stalnih turista, koji kupuju hranu, troše novac, plaćaju smještaj. Pa onda dolazi njihova rodbina u posjete, oni povlače svoje prijatelje i pokrećemo lanac punjenja hotela, punjenja aviolinija, restorana, privatnog smještaja, jedan efekat koji se proteže do najmanjih učesnika u ekonomiji.

Tu je naravno i priliv novca u univerzitete, što je najljepše što se može desiti. Univerzitet dobija novac, vraća sve one koji su otišli vani i tamo doktorirali i magistrirali. Sada imamo mogućnost da ih vratimo i da zarađuju na privatnim univerzitetima u Sarajevu. Sada proces odliva mozgova okrećemo u proces doliva mozgova.
...


A da prvo urede ovaj krah od postojeceg obrazovanja, prije no sto krenu u izgradnju Potemkinovih sela ?


Ovo će se zasnivati na privatnim univerzitetima uglavnom... Ali nadam se da će pozitivni val svakako uhvatiti i UNSA kao najstariju i najeminentniju visokoškolsku instituciju u BiH.

VjecitiStudent
Posts: 18950
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

Re: Sarajevo Business Forum

Post by VjecitiStudent » 18/02/2011 09:15

no_pasaran wrote:
VjecitiStudent wrote:
A da prvo urede ovaj krah od postojeceg obrazovanja, prije no sto krenu u izgradnju Potemkinovih sela ?


Ovo će se zasnivati na privatnim univerzitetima uglavnom... Ali nadam se da će pozitivni val svakako uhvatiti i UNSA kao najstariju i najeminentniju visokoškolsku instituciju u BiH.


Koji crni privatni, jos su gori od drzavnih.
A sto se tice "eminentnog" UNSA, pratis li seriju clanka o nepotizmu koje objavljuje CIN i Zurnal?

goibos
Posts: 341
Joined: 15/10/2009 12:42

Re: Sarajevo Business Forum

Post by goibos » 18/02/2011 09:21

Haris.ba wrote:Ovo je sve ekstra. Ali samo pogledajte koliko je projekata našlo stranjskih para od toga foruma prošle godine - pa će se vidjeti da nešta šteka.Ali barem jedan projekat da prođe - zauhar.


baš tako, podvucimo liniju i vidimo da li smo šta dobili od prošlogodišnjeg SBF... čini mi se ništa

User avatar
no_pasaran
Posts: 804
Joined: 30/01/2010 19:34

Re: Sarajevo Business Forum

Post by no_pasaran » 18/02/2011 10:01

VjecitiStudent wrote:
no_pasaran wrote:
VjecitiStudent wrote:
A da prvo urede ovaj krah od postojeceg obrazovanja, prije no sto krenu u izgradnju Potemkinovih sela ?


Ovo će se zasnivati na privatnim univerzitetima uglavnom... Ali nadam se da će pozitivni val svakako uhvatiti i UNSA kao najstariju i najeminentniju visokoškolsku instituciju u BiH.


Koji crni privatni, jos su gori od drzavnih.
A sto se tice "eminentnog" UNSA, pratis li seriju clanka o nepotizmu koje objavljuje CIN i Zurnal?


A vidim da si i ti prravo upućen. Govorimo o Sarajevu a ne o Kiseljaku i Travniku. Trenutno u Sarajevu postoje najmanje 3 izuzetno dobra i kvalitetna privatna univerziteta koja privlače strane studente iz cijeloga svijeta.

UNSA jeste eminentan svidjelo se to nekome ili ne. Pratim sve koji pišu o korupciji i nepotizmu na UNSA, pratim pored tih i radiosarajevo i Bosnu i Dane. Ali sve to ne čini UNSA lošim nego određene strukture unutar njega.

Ako ćeš istinu, najtruliji dio UNSA su studenti koji sve to trpe, što nam zapravo pokazuje da će sutra, pruži li im se prilika, biti i gori od svojih profesora.

Doći će i tome kraj. UNSA je najbolji i najkvalitetniji univerzitet u BiH i pored toga. A kada se riješe svi ti tranzicijski problemi UNSA će lagano da preskoči dobar dio univerziteta u regiji.

Samo za to, kao što čovjek reče, trebaju vizionari a ne tužibabe.

User avatar
no_pasaran
Posts: 804
Joined: 30/01/2010 19:34

Re: Sarajevo Business Forum

Post by no_pasaran » 18/02/2011 10:03

goibos wrote:
Haris.ba wrote:Ovo je sve ekstra. Ali samo pogledajte koliko je projekata našlo stranjskih para od toga foruma prošle godine - pa će se vidjeti da nešta šteka.Ali barem jedan projekat da prođe - zauhar.


baš tako, podvucimo liniju i vidimo da li smo šta dobili od prošlogodišnjeg SBF... čini mi se ništa


Pa da je ništa ne bi posjećenost ovog bila veća od prošlog... zar ne?

Nadam se da ćemo uspjeti iskopati egzaktne podatke o svemu ovome. Mada moramo uzeti u obzir da je intervjuisani gospodin iz BBI-a iskusan ekonomista i razumije se upravo u ovakva okupljuanja. On kaže da je očekivano i normalno da se ima spori uspon, ali i to da je Sarajevo na putu nakom su nekoć bili Dubai i Malezija. Dakle na dobrom smo putu i idemo dobrom brzinom ;-)

VjecitiStudent
Posts: 18950
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

Re: Sarajevo Business Forum

Post by VjecitiStudent » 18/02/2011 10:17

no_pasaran wrote:A vidim da si i ti prravo upućen. Govorimo o Sarajevu a ne o Kiseljaku i Travniku. Trenutno u Sarajevu postoje najmanje 3 izuzetno dobra i kvalitetna privatna univerziteta koja privlače strane studente iz cijeloga svijeta.

UNSA jeste eminentan svidjelo se to nekome ili ne. Pratim sve koji pišu o korupciji i nepotizmu na UNSA, pratim pored tih i radiosarajevo i Bosnu i Dane. Ali sve to ne čini UNSA lošim nego određene strukture unutar njega.

Ako ćeš istinu, najtruliji dio UNSA su studenti koji sve to trpe, što nam zapravo pokazuje da će sutra, pruži li im se prilika, biti i gori od svojih profesora.

Doći će i tome kraj. UNSA je najbolji i najkvalitetniji univerzitet u BiH i pored toga. A kada se riješe svi ti tranzicijski problemi UNSA će lagano da preskoči dobar dio univerziteta u regiji.

Samo za to, kao što čovjek reče, trebaju vizionari a ne tužibabe.


"odredjene strukture" tih fakulteta su gomila profesora i asistenata, koji su te poslove dobili na osnovu stele i familije. "Sitnica".
Da ne spominjem tek fakultete na kojima se diploma dobiva preko kreveta, kljucne rijeci "pravo" i "Tuzla".

Glede ovih privatnih, tamo je stanje jos gore, kad bi neka cestita inspekcija tamo otisla, svi bi oni izgubili dozvolu za rad.

VjecitiStudent
Posts: 18950
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

Re: Sarajevo Business Forum

Post by VjecitiStudent » 18/02/2011 10:30

no_pasaran wrote:Pa da je ništa ne bi posjećenost ovog bila veća od prošlog... zar ne?

Nadam se da ćemo uspjeti iskopati egzaktne podatke o svemu ovome. Mada moramo uzeti u obzir da je intervjuisani gospodin iz BBI-a iskusan ekonomista i razumije se upravo u ovakva okupljuanja. On kaže da je očekivano i normalno da se ima spori uspon, ali i to da je Sarajevo na putu nakom su nekoć bili Dubai i Malezija. Dakle na dobrom smo putu i idemo dobrom brzinom ;-)


Kad se pravi torta, prvo se skupe svi potrebni sastojci, pa tek onda se onda zavrnu rukavi.
Isto je i sa dovodjenjem investitora. Prvo je potrebno napraviti stanje u zemlji da neko ko hoce da ulozi pare to moze napraviti brzo i efikasno, a ne da na obicnu registraciju firme ceka i po pola godine. A to je tek vrh ledenog brijega ...

Doticni "iskusni" ekonomista mi ovakvim "argumentima" bas i ne ulijeva povjerenje.

Evo spominjete sličan događaj i u Rumuniji. Šta to investitore privlači u našu zemlji i zbog čega smo mi privlačniji investitorima od te iste Rumunije?

Bosna i Hercegovina ima svoju posebnost u odnosu na druge zemlje. Kada je posmatrate sa istoka, mi imamo puno prednosti nad jednom Rumunijom. Kada gledate sa zapada, sama činjenica da istok dolazi ovdje puno više ohrabruje zapad, jer znaju da je ovo dugoročno interesantna privredna destinacija. Sarajevo ima najjači miks istoka i zapada, taj svoj šmek i privlačan je za investitore sa obje strane, što će SBF ove godine i pokazati.


Jer upravo ta ista Rumunija, kad su ulaganja u pitanju, je svjetlosnim godinama ispred BiH.

http://www.informationweek.com/news/int ... =206103523
Romania Proving Popular As Software Outsourcing Destination
In the past 18 months, a spate of acquisitions has highlighted Romania's appeal as an Eastern European "near-shoring" hub.

User avatar
mavcs
Posts: 288
Joined: 06/03/2007 13:33
Location: Sa

Re: Sarajevo Business Forum

Post by mavcs » 18/02/2011 10:39

Koliko projekata sa foruma od prošle godine je krenulo u realizaciju?

VjecitiStudent
Posts: 18950
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

Re: Sarajevo Business Forum

Post by VjecitiStudent » 18/02/2011 10:43

mavcs wrote:Koliko projekata sa foruma od prošle godine je krenulo u realizaciju?


0 (nula)

No lako je moguce da naivni investitori jos uvijek pokusavaju osnovati lokalnu firmu.

User avatar
mavcs
Posts: 288
Joined: 06/03/2007 13:33
Location: Sa

Re: Sarajevo Business Forum

Post by mavcs » 18/02/2011 10:46

no_pasaran wrote:Ja nekako mislim da su osnovni preduslovi za uspjeh:

1. Zakonska regulativa koja omogućava pokretanje firme u roku 3 dana

2. Poreske olakšice za investitore

3. Autoput 5C i 2-3 brze ceste koje se nadovezuju na autoput

4. Luka u Neumu

5. Promjena statusa željeznica tj. odvojiti infrastrukturu od preduzeća i uložiti u obnovu infrastrukture


zar ovo pod 2. nije riješeno? :-)

pod 1. radili su i na ovome , ne znam kakva je trenutno situacija.

Rama LOA
Posts: 8
Joined: 12/07/2010 18:02

Re: Sarajevo Business Forum

Post by Rama LOA » 18/02/2011 10:52

Sve je dugotrajan proces koji pocinje iznutra. I dobri i losi rezultati nasih makro i mikroekonomskih odnosa su samo nase stanje. Neko je dobro rekao, lakoje biti "tuzibaba" ali tesko vizionar sa odgovornoscu prema sebi i onima sa kojima radi.

Konkretnih projekata sa te linije ima par, neki su nastali prije ovoga foruma neki u toku ideje: Hotel Bristol ( kupovina, saniranje, upravljanje), Al Shiddi centar, jedna fabrika vode trenutno aktulana u medijima, i jos 10tak stvari koji su u procesu realizacije.E to sve pravi 1 milijardu KM u grubo racunajuci. I to je samo osnova pocekta.

Temelj toga nije slucajno BBI Banka. I sama pravac dolaska svijezih investicija nije slucajno istok. Ne mislim samo na arapski svijet, nego prije svega na kinu, indiju, pakistan, kazahstan i pogotovo maleziju. Turska je posebna tema i danas turska nekoliko svojih jakih firmi u BiH, vlastitu bank, pola avio-kompanije BH Airlines i jos par strateskh pozicija i interesnih svera. ( Kljucna rijec: ca. 2 000 turskih studenata u Sarajevu...ideja je da prije svega privatni univerziteti u Sarajevu priviku u narednih 5 godina jos 10 000 studenata i turske).

Zasto ? 1, 2 miliona potencijalnih studenata godisnje ima u turskoj, veliki dio njih zbog prijemnih ispita, i jako ogranicenog broja ne moze studirati u Istanbulu,, niti Ankari niti vecim centrima a u BiH moze na "svom" univerzitetu slusati predavanja na turskom i engleskom, imati racun u svojoj truskoj banci, letiti svojom turskom kompanijom, prakticirati svoju religiju, jesti jako, jako slicnu hranu i opet za nesto jeftinije novca nego u maticnoj drzavi.


Samo BBI Banka ima rast od preko 30 % godisnje svoje aktive, stednih uloga, kapitala sa istoka, kreditnih plasmana. To je kao sve druge banke zajedno.

Progres ostaje ipak na vizionarima i malo, jako malo je potrebno da se ova zemlja pretvori u najprivlacniju turisticku i investicisku destinaciju ovoga regiona.

User avatar
karanana
Posts: 38435
Joined: 26/02/2004 00:00
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Sarajevo Business Forum

Post by karanana » 18/02/2011 10:58

mavcs wrote:Koliko projekata sa foruma od prošle godine je krenulo u realizaciju?


odlicno pitanje koje sam i sam htio postaviti.

User avatar
BiH-x
Posts: 2193
Joined: 18/07/2008 22:09

Re: Sarajevo Business Forum

Post by BiH-x » 18/02/2011 12:42

^^Al Jazeera Balkans :)

User avatar
no_pasaran
Posts: 804
Joined: 30/01/2010 19:34

Re: Sarajevo Business Forum

Post by no_pasaran » 21/02/2011 01:39

VjecitiStudent wrote:
no_pasaran wrote:A vidim da si i ti prravo upućen. Govorimo o Sarajevu a ne o Kiseljaku i Travniku. Trenutno u Sarajevu postoje najmanje 3 izuzetno dobra i kvalitetna privatna univerziteta koja privlače strane studente iz cijeloga svijeta.

UNSA jeste eminentan svidjelo se to nekome ili ne. Pratim sve koji pišu o korupciji i nepotizmu na UNSA, pratim pored tih i radiosarajevo i Bosnu i Dane. Ali sve to ne čini UNSA lošim nego određene strukture unutar njega.

Ako ćeš istinu, najtruliji dio UNSA su studenti koji sve to trpe, što nam zapravo pokazuje da će sutra, pruži li im se prilika, biti i gori od svojih profesora.

Doći će i tome kraj. UNSA je najbolji i najkvalitetniji univerzitet u BiH i pored toga. A kada se riješe svi ti tranzicijski problemi UNSA će lagano da preskoči dobar dio univerziteta u regiji.

Samo za to, kao što čovjek reče, trebaju vizionari a ne tužibabe.


"odredjene strukture" tih fakulteta su gomila profesora i asistenata, koji su te poslove dobili na osnovu stele i familije. "Sitnica".
Da ne spominjem tek fakultete na kojima se diploma dobiva preko kreveta, kljucne rijeci "pravo" i "Tuzla".

Glede ovih privatnih, tamo je stanje jos gore, kad bi neka cestita inspekcija tamo otisla, svi bi oni izgubili dozvolu za rad.OOO stručnjače stari nisam te prepoznao. Znači ne laprdaj bezveze. Rekao sam ti fino da ne govorim o izletištima u Kiseljaku, Travniku, itd. Nego o ozbiljnim univerzitetima poput IUS-a, Ganićevog, Američkog,...

Uostalom inspekcije postoje, i idu redovno. Njihovi programi su daleko ispred naših. A niko nije rekao da je na UNSA sjajno i da nema brdo problema. Naprotiv, znam ih u dušu. Ali bježiš od teme, i sve što poručuješ je "propast, neuspjeh, nikad ništa ne može, smrdi, gori, povraća, sere,... Takvi obično samo viču i ništa ne uspijevaju, za razliku od onih koji organizuju ovakve skupove i dovode ljudima na noge investitore sa milijardama u džepovima.

Kad si ti tako pametan i toliko odstupaš od "blata Sedrenika" bolje bi ti bilo da si razradio kakav dobar projekat pa se prijavio da predstaviš tu silnu pamet i zgrneš brdo love. Pa da se hvališ dogodine kako je makar jedan projekat uspio.

ibizza
Posts: 3642
Joined: 05/06/2008 00:46
Has thanked: 1 time

Re: Sarajevo Business Forum

Post by ibizza » 21/02/2011 01:47

karanana wrote:
mavcs wrote:Koliko projekata sa foruma od prošle godine je krenulo u realizaciju?


odlicno pitanje koje sam i sam htio postaviti.

Neka nasa firma je dobila posao u Abu dabiu,vrijedan 50 mil dolara...Takodje,neka nasa firma je dobila posao u Mekki...

User avatar
no_pasaran
Posts: 804
Joined: 30/01/2010 19:34

Re: Sarajevo Business Forum

Post by no_pasaran » 21/02/2011 01:48

VjecitiStudent wrote:
no_pasaran wrote:Pa da je ništa ne bi posjećenost ovog bila veća od prošlog... zar ne?

Nadam se da ćemo uspjeti iskopati egzaktne podatke o svemu ovome. Mada moramo uzeti u obzir da je intervjuisani gospodin iz BBI-a iskusan ekonomista i razumije se upravo u ovakva okupljuanja. On kaže da je očekivano i normalno da se ima spori uspon, ali i to da je Sarajevo na putu nakom su nekoć bili Dubai i Malezija. Dakle na dobrom smo putu i idemo dobrom brzinom ;-)


Kad se pravi torta, prvo se skupe svi potrebni sastojci, pa tek onda se onda zavrnu rukavi.
Isto je i sa dovodjenjem investitora. Prvo je potrebno napraviti stanje u zemlji da neko ko hoce da ulozi pare to moze napraviti brzo i efikasno, a ne da na obicnu registraciju firme ceka i po pola godine. A to je tek vrh ledenog brijega ...

Doticni "iskusni" ekonomista mi ovakvim "argumentima" bas i ne ulijeva povjerenje.

Evo spominjete sličan događaj i u Rumuniji. Šta to investitore privlači u našu zemlji i zbog čega smo mi privlačniji investitorima od te iste Rumunije?

Bosna i Hercegovina ima svoju posebnost u odnosu na druge zemlje. Kada je posmatrate sa istoka, mi imamo puno prednosti nad jednom Rumunijom. Kada gledate sa zapada, sama činjenica da istok dolazi ovdje puno više ohrabruje zapad, jer znaju da je ovo dugoročno interesantna privredna destinacija. Sarajevo ima najjači miks istoka i zapada, taj svoj šmek i privlačan je za investitore sa obje strane, što će SBF ove godine i pokazati.


Jer upravo ta ista Rumunija, kad su ulaganja u pitanju, je svjetlosnim godinama ispred BiH.

http://www.informationweek.com/news/int ... =206103523
Romania Proving Popular As Software Outsourcing Destination
In the past 18 months, a spate of acquisitions has highlighted Romania's appeal as an Eastern European "near-shoring" hub.


1. E upravu si vala, treba to sad sve poslat u vražiju mater i otkazat taj dernek. Šta će kome poso i pare i investitori...
Stvarno si nevjerovatan, al fakat, nevjerovatan. Pa ako ti ne znaš, ne mora značiti da ne postoji niko da zna kako uzeti pare od tih investitora pa zaposliti još ljudi, pa uplatiti još poreza,... Uostalom izađi iz okvira socijalizma, ovo je privatna sfera a "sastojci" o kojima govoriš su kod nas u državno-entitetsko-kantonalnom domenu.

Znam da je u Avazu takav običaj, ali ovo nije avaz, ovdje ne prođe svaka hraka, treba malo razmislit da bi se forumaše ispreskakalo.

2. Pročitaj u naslovu titulu "dotičnog stručnog gospodina", preračunaj da je u pitanju PRIVATNA a ne babinsko-rodbinska državna institucija, pa onda skontaj koliko je uspješan i koliko je stručan. Sumnja "vječitog studenta" u stručnost eksperta i to na osnovu jedne vijesti i, uostalom, u drugoj tematskoj oblasti je u najmanju ruku smiješna. Naći ću ti ja statistika i članaka o vasionskom prosperitetu RS-a, nikakav problem, i stranih i domaćih...


Da opet naglasim, čovjek je napravio jedan SBF i ostvario nevjerovatan odziv i interesovanje s obzirom da se radilo o prvijencu. To koliko je stručan on i koliko je uspješan SBF bio govori, izmeđuostalog, daleko bolji odziv i veće interesovanje za ovogodišnji SBF.

Svašta mogu progutat, ali ovu bosansku politiku gdje su svi veći majstor od stručnjaka nikako ne mogu. Ako ništa napravi bolje pa onda s pravom prigovaraj.

User avatar
Chata87
Posts: 955
Joined: 27/01/2009 19:05
Has thanked: 3 times

Re: Sarajevo Business Forum

Post by Chata87 » 21/02/2011 02:07

Prosle godine sam volontirao na SBF-u kao jedan od studenata ovih privatnih univerziteta (tacnije SSSTa) i mogu reci da osobe koje posjecuju ovaj forum (pritom ne mislim na sa-x :) )i investitori koji su dosli na prezentacije su zapanjujuci. Jedan primjer je delegacija iz Katara koja uopce nije htjela da razgovara ni sa kim drugim sem sa vrhom energetskog sektora u nasoj drzavi i dobije konkretne informacije kako i na koji nacin da investira.

Sada problem koji sam ja vidio je poprilicno ozbiljan. Prezentacije projekata su jako lose i osobe koje treba da uzmu novac od tih investitora rade po onom nasem principu (hebe se meni). Sramotno mi je bilo vidjeti da neka prezentacija doslovno umara ljude i ne drzi im paznju a govori o milionima maraka koji se traze. Jako los engleski jezik prezentora je takodjer jedan od razloga.

S druge strane gledajuci taj najatraktivniji energetski sektor za koji su prosle godine svi bili zainteresovani, mogu reci da je smijurija bila prisustvovati sastanku na kojem je rijec vodio "neko glavni u Elektroprivredi" i gledati kako se "diskutuje o poslu". Kada taj "glavni" u kafanskom stilu i na katastrofalnom engleskom (na sastanku) kaze ljudima koji su voljni investirati ono kao u smislu "Sta VI nama nudite " uz nekakav cudan smijeh ostao sam paf ?!?! Tada mi je sve bilo jasno... Tuzno je sto neko ne moze dobiti priliku da bukvalno proda ideju i da se oni grabe za nasa prirodna bogatstva (naravno uz nasu pomoc) a ne tako bahato i u nasem balkanskom stilu pristupati poslu kao sto rade starkelje koje su Bog zna kako dosle na te pozicije...

Ideja o obrazovanju je s druge strane fenomenalna. Sam IUS je investicija od cca 20-30miliona KM, a privlaci svake godine sve vise studenata iz Turske, i nije tajna uopce da dolaze vise radi vjere i mogucnosti da pokrivene djevojke prisustvuju predavanjima. Sta se ovom kombinacijom zeli uraditi jeste privuci onaj ogromni kapital koji imaju arapske zemlje i privuci te pare sto daju na studij u Evropi i SAD-u u Bosnu i Hercegovinu. Neko je iznad naveo primjer za Tursku kao jeftino, prihvatljivo, kultura odgovarajuca, i upravo na to sve uspjecemo privuci mnostvo inostranih studenata koji ce na ajmo rec "domacem terenu" moci studirati a ne osjecati se kao vani.

Shiddi je dovukao novu firmu koja je preuzela Bristol (njim upravlja Shaza hotels) i SCC kulu u kojoj ce biti smjesten Shaza hotels sa vecinskim shareholderom Katarskom vladom...

Svi mi znamo odakle glavni kapital stize - samo ga trebamo iskoristiti :))

Post Reply