Sarajevo 2 maj 1992

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

muha_sa

#26 Re: Sarajevo 2 maj 1992

Post by muha_sa »

slucajni prolaznik wrote:
Rafael4 wrote:... U opstem haosu tog dana smo ipak uspjeli da odbranimo institucije i grad...
Koliko se sjecam tog 2. maja ujutro je prvo napadnuta komanda Garnizona JNA na Bistriku, s namjerom preuzimanja njihovog naoruzanja i zarobljavanja gen. Kukanjca, cime bi bila stvorena povoljna pregovaracka pozicija Zelenih beretki i Patriotske lige.

Odgovor JNA vojnika bila je namjera deblokade kasarne na Bistriku, ali tek sutradan i vrlo nesprofesionalna, unatoc i avionskom bombardovanju i mnogobrojnim artiljerijskim plotunima po gradu dan prije, narocito po okolini kasarne.
:thumbup:

jelde--sjecaš se ko da je juce bilo kad su ih zelene beretke napali :?
slucajni prolaznik

#27 Re: Sarajevo 2 maj 1992

Post by slucajni prolaznik »

muha_sa wrote:
Rafael4 wrote:... U opstem haosu tog dana smo ipak uspjeli da odbranimo institucije i grad...
Koliko se sjecam tog 2. maja ujutro je prvo napadnuta komanda Garnizona JNA na Bistriku, s namjerom preuzimanja njihovog naoruzanja i zarobljavanja gen. Kukanjca, cime bi bila stvorena povoljna pregovaracka pozicija Zelenih beretki i Patriotske lige.

Odgovor JNA vojnika bila je namjera deblokade kasarne na Bistriku, ali tek sutradan i vrlo nesprofesionalna, unatoc i avionskom bombardovanju i mnogobrojnim artiljerijskim plotunima po gradu dan prije, narocito po okolini kasarne.

Naravno da se sjecam, izgubio sam dva prsta od gelera u tunelu kod Satexa :-)

Ne znam sta treba da napisem da bi pojedinci bili zadovoljni, da nesto slazem mozda? Tada jos nije bila formirana Armija RBiH, a tek se organizirala Teritorijalna odbrana. Vodje ove akcije na terenu pripadali su ZB.
Last edited by slucajni prolaznik on 02/05/2013 18:59, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#28 Re: Sarajevo 2 maj 1992

Post by PipiDugaDevetka »

muha_sa wrote:

Valjda su prvo JNA vojnici ubili onu dvojicu SDP-ovaca pucajući iz kasarne. Vidim perfidna propaganda KOS-a. Fala @muha na info.
muha_sa

#29 Re: Sarajevo 2 maj 1992

Post by muha_sa »

muha_sa wrote: :thumbup:

Naravno da se sjecam, izgubio sam dva prsta od gelera u tunelu kod Satexa :-)

Ne znam sta treba da napisem da bi pojedinci bili zadovoljni, da nesto slazem mozda? Tada jos nije bila formirana Armija RBiH, a tek se organizirala Teritorijalna odbrana. Vodje ove akcije na terenu pripadali su ZB.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LCoVney6yJo [/youtube]
nOrMaLaC

#30 Re: Sarajevo 2 maj 1992

Post by nOrMaLaC »

Prvo hoću da čestitam Sarajlijama a pogotovo onima koji su učestvovali u herojskoj odbrani grada Sarajeva!
Onima koji su poginuli u odbrani glavnog grada želim da im dragi Allah podari lijep džennet i sabur porodicama!

Imam jedno pitanje. Nisam Sarajlija, ali koliko sam shvatio većina napada na Sarajevo odvijalo se sa okolnih brda.
Lukavica, Hreša,...

U toku opsade, da li je ikada bila ijedna akcija od strane TO ili Mupa-a ili nekog drugog sa ciljem da se zauzmu neprijateljski položaji gdje su bili topovi okolo Sarajeva?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#31 Re: Sarajevo 2 maj 1992

Post by KatarinaKosaca »

Bilo nekoliko akcija Trebević, svaka bila samoubilačka. Večeras sluđam Zijada Rujanca kao faca objađnjava obranu grada, a bio je vojni strateg za zadnju akciju Trebević koja je porazno završila po nas..
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#32 Re: Sarajevo 2 maj 1992

Post by PipiDugaDevetka »

KatarinaKosaca wrote:Bilo nekoliko akcija Trebević, svaka bila samoubilačka. Večeras sluđam Zijada Rujanca kao faca objađnjava obranu grada, a bio je vojni strateg za zadnju akciju Trebević koja je porazno završila po nas..
Naravno, da ustanu oni koji su bili ''zavaljeni'' zbog neznanja k-danata svašta bi bilo među generalima poslije bitke, ali krajnji veličanstveni uspjeh je to da je prvi put otakako postoji Grad Sarajevo ODBRANJEN (iznutra sopstvenim ljudstvom i snagama) i tako spašena država BIH.

@nOrMaLaC, u takvim trenucima samo se misli kako da se spasiš i otkoniš trenutnu opasnost po tvoj život, niko nije mislio o zauzimanju neprijateljskih položaja osim možda na Žuči.
luckylaka

#33 Re: Sarajevo 2 maj 1992

Post by luckylaka »

Kllikker wrote:
Rafael4 wrote:Chestitke svim prezivjelim braniocima koji su uchestvovali u borbama. U opstem haosu tog dana smo ipak uspjeli da odbranimo institucije i grad.

Ovo je takodje moj lichni dan sjecanja na sve gradjane Sarajeva koji su ubijeni u dugogodishnjoj opsadi koja je uslijedila.

Ne ponovilo se.
hvala na čestitkama. nek priča ko god šta hoće, ali mi je nešto merak napisati da sam toga dana zajedno sa svojim prijateljima asfaltirao cestu kojom danas mirno hodamo.

ma i da se ponovi, neće nas niko nikada poniziti. da nam zapad nije zabranio naoružavanje, oluja bi bilo obično kihanje šta bi se ovdje dogodilo.
:thumbup: (u nedostatku one druge valja i ova :bih: )
ptičica

#34 Re: Sarajevo 2 maj 1992

Post by ptičica »

Rafael4 wrote:Chestitke svim prezivjelim braniocima koji su uchestvovali u borbama. U opstem haosu tog dana smo ipak uspjeli da odbranimo institucije i grad.

Ovo je takodje moj lichni dan sjecanja na sve gradjane Sarajeva koji su ubijeni u dugogodishnjoj opsadi koja je uslijedila.

Ne ponovilo se.

Cijeli period rata sam provela u Sarajevu, u strahu od agresorskih projektila sa okolnih brda, pokusavajuci, kao i svi, prezivjeti iz dana u dan...ali taj dan, 2.maj '92.god. necu nikada zaboraviti :( U to vrijeme sam zivjela u blizini komande JNA na Bistriku, i kada je pocela borba, nas nekoliko djece smo se zatekli sami u kuci, culo se samo fijukanje metaka, a mi u strahu, ko ce nam se pojaviti na vratima, da li neko od nasih ili neki agresorski vojnik...povrh svega, i telefoni su prestali raditi...cini mi se, kad sam prezivjela taj dan, prezivjet cu svaki...
Ponosim se svojim sugradjanima koji su odbranili nas grad :thumbup:
Droog

#35 Re: Sarajevo 2 maj 1992

Post by Droog »

Sami smo sebe napadali, jelde? MRRSSSS
hillbill

#36 Re: Sarajevo 2 maj 1992

Post by hillbill »

Sretan 02.05.svim sarajlijama koji taj dan 92-ge nisu bili u trezoru.
megaribi1

#37 Re: Sarajevo 2 maj 1992

Post by megaribi1 »

hillbill wrote: 02/05/2021 23:06 Sretan 02.05.svim sarajlijama koji taj dan 92-ge nisu bili u trezoru.
Ne znam da li je iko osim čuvara Narodne banke tog dana bio u trezoru, ali većina nas je bila u podrumima stambenih zgrada.
Post Reply