Saobraćajni kolaps

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Hajlac

#51 Re: Saobraćajni kolaps

Post by Hajlac »

banovan wrote:Ma i ovi biciklisti prave problem,i pravice dok se ne napravi normalna staza za bicikla od Ilidze do Bascarsije.Svaki dan mi se desi da sam primoran voziti 2 km/h iza bicikliste,jer ga ne mogu bezbjedno zaobici po minutu,a iza se momentalno nakupi 10tak auta,i problem.
Problem ali samo za naš balkanski mentalitet sile na cesti. Da samo vidiš kako stranci uredno čekaju momenat za sigurno zaobilaženje biciklista. Ljudi imaju kulturu i poštuju ugroženije od sebe u saobraćaju.

Biciklist je ravnopravan učesnik u saobraćaju, pod uslovom da poštuje propise - vožnja krajnjom desnom trakom 1m od ivičnjaka i vozači željeznih četverotočkaša imaju zakonsku obavezu propisno obilaziti iste na sigurnoj distanci a ne istjerivati s ceste i rizikovati sudare.
Po evropskim gradovima češće su biciklističke staze direktno na cesti(kao na slikama koje postavih) nego fizički odvojene i vozači dobro paze kako voze jer u sekundi mogu biciklistu otjerati u kolica ili smrt!
banovan

#52 Re: Saobraćajni kolaps

Post by banovan »

Hajlac wrote:
banovan wrote:Ma i ovi biciklisti prave problem,i pravice dok se ne napravi normalna staza za bicikla od Ilidze do Bascarsije.Svaki dan mi se desi da sam primoran voziti 2 km/h iza bicikliste,jer ga ne mogu bezbjedno zaobici po minutu,a iza se momentalno nakupi 10tak auta,i problem.
Problem ali samo za naš balkanski mentalitet sile na cesti. Da samo vidiš kako stranci uredno čekaju momenat za sigurno zaobilaženje biciklista. Ljudi imaju kulturu i poštuju ugroženije od sebe u saobraćaju.

Biciklist je ravnopravan učesnik u saobraćaju, pod uslovom da poštuje propise - vožnja krajnjom desnom trakom 1m od ivičnjaka i vozači željeznih četverotočkaša imaju zakonsku obavezu propisno obilaziti iste na sigurnoj distanci a ne istjerivati s ceste i rizikovati sudare.
Po evropskim gradovima češće su biciklističke staze direktno na cesti(kao na slikama koje postavih) nego fizički odvojene i vozači dobro paze kako voze jer u sekundi mogu biciklistu otjerati u kolica ili smrt!
Kao sto rekoh,ne znam kako voze ostali,ali ja vrlo cesto vozim i po minutu iza bicikliste da bih ga bezbjedno zaobisao.Na glavnoj cesti se inekako moze brzo zaobici jer su tri trake,a po ostalim sarajevskim ulicicama cesto zbog bicikliste dodju u opasnost ostali ucesnici u saobracaju jer ga moram zaobilaziti a iz suprotnog smjera idu auta.
Forumerrer

#53 Re: Saobraćajni kolaps

Post by Forumerrer »

Jebo ih otac mrtvi, haos u saobracaju. Bilo da ides Otoka - Ilidza, ili Nedzarici - Stup preko Aleje Bosne Srebrene ili Kasindolskom, ili Aerodrom - Stupska petlja - Ilidza, bukvalno kilometarske kolone. Pa ne mogu da vjerujem jebem im mater.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#54 Re: Saobraćajni kolaps

Post by Romeo 80 »

Ne zanam da li baš za ove teme, ali mislim da nisam pogriješio. Danas oko 17h, pet auta se zakucalo jedno u drugo. :-) Golf 2 naravno na čelu kolone :D

Image
vješalica

#55 Re: Saobraćajni kolaps

Post by vješalica »

Bitno je naglasiti da je to Golf na čelu kolone,a najmanje je bitno naglasiti da pojedinci još uvijek ne razumiju da trebaju držati distancu. :wink:
mayab

#56 Re: Saobraćajni kolaps

Post by mayab »

.... a ostali levati se nabili :izet:
suadfor

#57 Re: Saobraćajni kolaps

Post by suadfor »

RahatHurmašica wrote:
Hajlac wrote:[
Da prostiš takve stvari se dešavaju samo budalama koje ne umiju osigurati bicikl ;-)
I djeca znaju da se isti ne veže za točak već za ram!

u tom slučaju bi samo ram zatekao na parkingu.
ma nije problem

Image
JanuaryJones

#58 Re: Saobraćajni kolaps

Post by JanuaryJones »

Zna li neko kakva je trenutna situacija na stupskoj petlji tj. na ulazu u grad iz pravca Ilidže, ima li gužve/kolona?!

Sent from my iPad using Tapatalk
aCme

#59 Re: Saobraćajni kolaps

Post by aCme »

Image
Hajlac

#60 Re: Saobraćajni kolaps

Post by Hajlac »

Finci pronašli način kako da automobile učine potpuno nepotrebnima

Glavni grad Finske ima ambiciozan plan da transformisanjem postojeće mreže gradskog prijevoza učini automobile potpuno nepotrebnim za kretanje kroz grad.

http://www.klix.ba/lifestyle/putovanja/ ... /140713006

A mi, hadalji, namjerili se uništiti gradski prevoz i sve svesti na ovo:

Image
Forsaken

#61 Re: Saobraćajni kolaps

Post by Forsaken »

Kakva je situacija na stupu danas ( 24.07 )?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#62 Re: Saobraćajni kolaps

Post by bitanga_sa_otesa »

malo je reci da je kolaps danas na stupu ... :-) :-) :-)
ado_sar

#63 Re: Saobraćajni kolaps

Post by ado_sar »

banovan wrote: Kao sto rekoh,ne znam kako voze ostali,ali ja vrlo cesto vozim i po minutu iza bicikliste da bih ga bezbjedno zaobisao.Na glavnoj cesti se inekako moze brzo zaobici jer su tri trake,a po ostalim sarajevskim ulicicama cesto zbog bicikliste dodju u opasnost ostali ucesnici u saobracaju jer ga moram zaobilaziti a iz suprotnog smjera idu auta.
pa sta ako vozis po minutu iz bicikliste??? Jesi li svjestan sta govoris uopste. Znaci doci ces minutu kasnije tamo gdje si krenuo jer ti je nekakav biciklista bio na putu i dramis zbog toga. Kakva smo mi samo stoka, da hoce neko vec jednom ispaliti atomsku
OldMayor

#64 Re: Saobraćajni kolaps

Post by OldMayor »

Meni samo nije jasno sta biciklista ima koji qrac trazit na glavnoj saobracajnici - a nije da ih nisam vidio. :roll: Bez obzira kolko brzo vozio, mislim da im nije mjesto na glavnoj saobracajnici.

Uredu gdje nema trotoara pa voziti po cesti, ali barem na glavnoj saobracajnici ima dovoljno mjesta da ne vozi po putu.
insomnia78

#65 Re: Saobraćajni kolaps

Post by insomnia78 »

Po zakonu nema sta traziti na trotoaru

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
ado_sar

#66 Re: Saobraćajni kolaps

Post by ado_sar »

OldMayor wrote:Meni samo nije jasno sta biciklista ima koji qrac trazit na glavnoj saobracajnici - a nije da ih nisam vidio. :roll: Bez obzira kolko brzo vozio, mislim da im nije mjesto na glavnoj saobracajnici.

Uredu gdje nema trotoara pa voziti po cesti, ali barem na glavnoj saobracajnici ima dovoljno mjesta da ne vozi po putu.
jbg, nije ti jasno kad si ili polozio na stelu ili si jednostavno bezobziran prema ostalim punopravnim ucesnicima u saobracaju, kao sto su npr biciklisti. Uzmi zobs, procitaj malo, a ako bas ne mozes svariti voznju, prije svake voznje jedan apaurin i lagano dok ne naviknes.
manekenka u penziji

#67 Re: Odg: Saobraćajni kolaps

Post by manekenka u penziji »

Meni nisu jasni biciklisti koji idu suprotnom trakom od pravca kretanja automobila, tj.voze tako da vozilima idu u susret.
Kamikaze!
Nije tema, ali sam morala negdje da se istresem! :evil:
supercali

#68 Re: Odg: Saobraćajni kolaps

Post by supercali »

manekenka u penziji wrote:Meni nisu jasni biciklisti koji idu suprotnom trakom od pravca kretanja automobila, tj.voze tako da vozilima idu u susret.
Kamikaze!
Pa univerzalno pravilo je da i biciklisti i pjesaci na obicnim putevima voze suprotno ne uzimajuci u obzir magistrale i slicno
banovan

#69 Re: Saobraćajni kolaps

Post by banovan »

ado_sar wrote:
banovan wrote: Kao sto rekoh,ne znam kako voze ostali,ali ja vrlo cesto vozim i po minutu iza bicikliste da bih ga bezbjedno zaobisao.Na glavnoj cesti se inekako moze brzo zaobici jer su tri trake,a po ostalim sarajevskim ulicicama cesto zbog bicikliste dodju u opasnost ostali ucesnici u saobracaju jer ga moram zaobilaziti a iz suprotnog smjera idu auta.
pa sta ako vozis po minutu iz bicikliste??? Jesi li svjestan sta govoris uopste. Znaci doci ces minutu kasnije tamo gdje si krenuo jer ti je nekakav biciklista bio na putu i dramis zbog toga. Kakva smo mi samo stoka, da hoce neko vec jednom ispaliti atomsku
A gdje ja to dramim? Samo konstatujem,i kazem da cesto nastaje problem zbog biciklista.Smanji dozivljaj.
ado_sar

#70 Re: Saobraćajni kolaps

Post by ado_sar »

banovan wrote:
ado_sar wrote:
A gdje ja to dramim? Samo konstatujem,i kazem da cesto nastaje problem zbog biciklista.Smanji dozivljaj.
Ne nastaje problem radi biciklista, nego radi losih vozaca i nepoznavaoca saobracajnih propisa kao sto si i ti.
vješalica

#71 Re: Saobraćajni kolaps

Post by vješalica »

neku noc na malti na semaforu razulareni biciklist uleti liku sa lijeve strane pravo na ćošak auta,nešto uzeo da šara i ulijeće i dok se raspravio sa vozačem prolaz koji je svakako bio otvoren vozacu auta je bio fajront
kad si se vec ukljucio u saobracaj gledaj u usrani semafor i vozi se barem uz ivicnjak a ne medju autima
Hajlac

#72 Re: Saobraćajni kolaps

Post by Hajlac »

OldMayor wrote:Meni samo nije jasno sta biciklista ima koji qrac trazit na glavnoj saobracajnici - a nije da ih nisam vidio. :roll: Bez obzira kolko brzo vozio, mislim da im nije mjesto na glavnoj saobracajnici.

Ko li tebi izda vozačku dozvolu?

Biciklisti su ravnopravni učesnici u saobraćaju!

Knjigu u ruke!
banovan

#73 Re: Saobraćajni kolaps

Post by banovan »

pa sta ako vozis po minutu iz bicikliste??? Jesi li svjestan sta govoris uopste. Znaci doci ces minutu kasnije tamo gdje si krenuo jer ti je nekakav biciklista bio na putu i dramis zbog toga. Kakva smo mi samo stoka, da hoce neko vec jednom ispaliti atomsku[/quote]

A gdje ja to dramim? Samo konstatujem,i kazem da cesto nastaje problem zbog biciklista.Smanji dozivljaj.[/quote]

Ne nastaje problem radi biciklista, nego radi losih vozaca i nepoznavaoca saobracajnih propisa kao sto si i ti.[/quote]

Zbog biciklista ipak.Oni su ravnopravni ucesnici u saobracaju,a vecina nepostuje nikakva pravila.
manekenka u penziji

#74 Re: Odg: Saobraćajni kolaps

Post by manekenka u penziji »

supercali wrote:
manekenka u penziji wrote:Meni nisu jasni biciklisti koji idu suprotnom trakom od pravca kretanja automobila, tj.voze tako da vozilima idu u susret.
Kamikaze!
Pa univerzalno pravilo je da i biciklisti i pjesaci na obicnim putevima voze suprotno ne uzimajuci u obzir magistrale i slicno
U kojem univerzumu?
Biciklista se kreće desnom stranom kolnika. Vazda bilo i bit ce.

To si ti pomjesao bicikliste i pjesake.
supercali

#75 Re: Saobraćajni kolaps

Post by supercali »

U galaksiji mlijecni put
Kao sto rekoh ne uzimaj u obzir magistrale i te vrste cesta nego obicne u gradovima i prigradskim
Ti si ceste pomijesala
Post Reply