Saobracaj (promet), policija i zamke

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

daxon

#26 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by daxon »

madner wrote:
bombašica wrote:Eh pošto ste fino razvezali priču o drotovima i njihovim budalaštinama... koristim se prilikom da vas nešto ozbiljno priupitam. :-)
Šta mislite isplatili se ići na sud ili platiti kaznu od 40KM za "nepropisno zaustavljanje i pored vidno postavljenog saobraćajnog znaka zaustavljanja vozila". Dakle, riječ je o situaciji u kojoj je auto parkirano na tretuar, pored još nekoliko drugih auta, vozać je upalio sva četiri i izašao iz auta, vraća se za najviše 5-10min, drot prilazi i piše kaznu. Naravno, znaka zabrane ni na vidiku.
Pa sad, možda je manja peglancija platiti kaznu ali....dokle više popuštati drotovima :x :x :x
Posto je opste poznato da paljenje sva 4 zmigavca momentalno stavlja van snage ZOBS idi na sud. Samo im reci da su bili upaljeni.
Sva četiri žmigavca u situaciji koja je opisana ne znače ništa, jedino da je vozač pored žmigavaca izvadio i postavio sigurnosni trokut, u tom slučaju bi se mogao uložiti prigovor, ovako vam samo ostaje platiti kaznu.
poznanik

#27 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by poznanik »

daxon wrote:Sva četiri žmigavca u situaciji koja je opisana ne znače ništa, jedino da je vozač pored žmigavaca izvadio i postavio sigurnosni trokut, u tom slučaju bi se mogao uložiti prigovor, ovako vam samo ostaje platiti kaznu.
Čini mi se da je opisana situacija da "znaka zabrane ni na vidiku" nije bilo.

edit: previdio sam trotoar, sorry...
Last edited by poznanik on 16/06/2011 20:02, edited 1 time in total.
drndalo

#28 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by drndalo »

A na trotoaru je dozvoljeno autima ?
AS_sa

#29 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by AS_sa »

ma ne mozes protiv njih nikako ... ako ti je auto na trotoaru ne treba ti znak ... ne smijes se parkirat i gotovo ... tako, da nemoj ici moraces jos sudske troskove platit .. :wink:
bombašica

#30 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by bombašica »

Između dva zla biram manje i moj konačan odgovor je ..... platiti kaznu.
:x
Edin H.

#31 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by Edin H. »

Neka mi neko objasni po kom su osnovu zakljucili da je neophodno uraditi alko-test ovom ucesniku u saobracaju :shock:

Mjesanac

#32 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by Mjesanac »

Situacija prije mozda 10ak godina, ja se sa starim vozio i sjedio na zadnjem sjedistu. I dosli mi na raskrsnicu na Otoci gdje se sa glavne ceste skrece preko mosta prema Merkuru. I stojimo mi PRVI na semaforu i cekamo zeleno. Upali se zeleno, stari kreno i ja kako sam sjedio nazad krajickom oka primjetim da je mozda nakon bukvalno 2 sekunde se upalilo crveno. Za nekih 100 metara, policija zaustavlja kaze starom prosli ste kroz crveno :shock: Stari se posvadjo i na kraju nije platio kaznu.
bucik

#33 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by bucik »

Zadnjih mjesec dana kud god da podjem autom naletim makar na dvije radarske kontrole. Al pazi im fore, stanu jedni na Ircu ispred Petrolove pumpe a drugi odmah poslije semafora kod Aide. Neupućeni često raspale po gasu nakon prvog radara i uhvate se na ovaj drugi, razlika nekih 300 metara. Ovo je stvarno preseravanje.
respo

#34 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by respo »

bucik wrote:Zadnjih mjesec dana kud god da podjem autom naletim makar na dvije radarske kontrole. Al pazi im fore, stanu jedni na Ircu ispred Petrolove pumpe a drugi odmah poslije semafora kod Aide. Neupućeni često raspale po gasu nakon prvog radara i uhvate se na ovaj drugi, razlika nekih 300 metara. Ovo je stvarno preseravanje.
pa to i treba
jer smo takvi usporimo kad je patrola pa onda raspali kao da smo sami
Better Man

#35 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by Better Man »

Ma treba kao u normalnim zemljama Evrope i svijeta svakih 50 metara postaviti kameru i tablu sa upozorenjem, pa bi se valjda svijet naučio da poštuje ograničenje brzine i semafore.
Last edited by Better Man on 20/06/2011 14:33, edited 2 times in total.
madner

#36 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by madner »

Better Man wrote:Ma treba kao u normalni zemljama Evrope i svijeta svakih 50 metara postaviti kameru i tablou sa upozorenjem, pa bi se valjda svijet naučio da poštuje ograničenje brzine i semafore.
Ma daaaaaaaaaaaaj.

Da ne mislis na Englesku?
U civilizovanim zemljama broj kamera je manji, u poredjenju sa km puta.
respo

#37 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by respo »

u civilizovanom svijetu ljudi se malo drugacije ponasaju nego ovdje tako da je i taj broj kamera prilagodjen za njihov mentalitet
Better Man

#38 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by Better Man »

madner wrote:
Better Man wrote:Ma treba kao u normalni zemljama Evrope i svijeta svakih 50 metara postaviti kameru i tablu sa upozorenjem, pa bi se valjda svijet naučio da poštuje ograničenje brzine i semafore.
Ma daaaaaaaaaaaaj.

Da ne mislis na Englesku?
U civilizovanim zemljama broj kamera je manji, u poredjenju sa km puta.
To ti misliš, ali nisi u pravu. Evo u Engleskoj na svakom koraku imaš kameru i prije iste tablu sa upozorenjem da ima kamera i da snima. Tako kad prođeš jednu kameru vrlo brzo te čeka druga.
poznanik

#39 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by poznanik »

Better Man wrote:Ma treba kao u normalnim zemljama Evrope i svijeta svakih 50 metara postaviti kameru i tablu sa upozorenjem, pa bi se valjda svijet naučio da poštuje ograničenje brzine i semafore.

1.- Kakva je različitost u sistemu kažnjavanja, u vrsti i visini kazne, u odgovornosti za neplaćanje,

2.- Kakva je različitost u odnosu policajca i počinitelja prekršaja u saobraćaju,

između BiH i "normalnih zemalja Evrope"?
respo

#40 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by respo »

razlika? ogromna po pitanju obe tacke
tuzlak58

#41 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by tuzlak58 »

2 pitanja za znalce i eksperte u saobraćaju:
1.Dali je napravljen prekršaj ako se vrši preticanje na isprekidanoj liniji a pored toga ima znak zabrane preticanja? jeli isprekidana linija olakšavajuća okolnost u situaciji pregledne dionice puta bez ugrožavanja sigurnosti drugih u toku radnje preticanjna.
2.Dali se preticanje dva vozila na dopuštenom mjestu a potom i trećag smatra preticanjem kolone u situaciji kada ste po preticanju dva vozila ušli u svoju traku sa dva desna točka ali ne i sa dva lijeva koji su bili pored središne linije i potom pretekli i treće vozilo? Postoji li gdje u Zakonu definicija i tumaćenje šta je preticanje kolone??
Za ove dvije radnje sam platio kaznu od 140KM, oduzeta mi je vozačka 1mjesec i dobio sam dva kaznena poena (epilog sa početka teksta). Imam osjećaj da opisane okolnosti nisu skroz čiste za ovu kaznu.
Better Man

#42 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by Better Man »

Ako je postavljen znak zabrane preticanja da ti ne znam koliko je pregledna cesta i ima isprekidana linija i to sto nikog nisi ugrozio, zabranjeno je preticati i napravio si prekrsaj. Znak zabrane je u tvom slucaju glavni i njega si se morao pridrzavati. Sto se tice druge situacije to nisam siguran. Ako si preticao na dozvoljenom mjestu i nije ti nista dolazilo u susret to ne bi trebao biti prekrsaj bez obzira na broj vozila. E sad ne zam za situaciju kad ti je vozilo u obje trake, a ne u jednoj.
kurty

#43 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by kurty »

za ovo drugo... moras se i lijevim tockovima vratiti u svoju traku
jefferson

#44 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by jefferson »

Juce kada sam se vracao s mora, od Metkovica do Sarajeva sam naisao na 5 saobracajnih kolona. U HR sam vidio jednu saobracajnu patrolu za 7 dana. Ako ima neki policajac molio bi jedan odgovor. Odgovor na pitanje sto ih ima toliko, znam. Drzavi trebaju pare, drzava+policija mora pokazati da radi nesto a iskakanje iz zbunja je najlaksi sport, recimo daleko laksi nego loviti revolverase po Sarajevu i ostalim vecim gradovima. Medjutim, odgovor koji ja zelim je: Da li je medju policajcima sport imati sto veci stomak i pri tom sto vise utegnuti kosulju, tako da "trudnicki" stomak dolazi sto vise do izrazaja?
tuzlak58

#45 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by tuzlak58 »

kurty wrote:za ovo drugo... moras se i lijevim tockovima vratiti u svoju traku
Hvala na odgovoru, a dali to negdje piše (nisam to našao u ZOBS-a)? A za ono prvo da je pravna država mogao bih tužiti firmu koja održava puteve jer nije uskladila horizontalnu i vertikalnu signalizaciju. I na kraju, na ovom dijelu (kod Maglaja) djeluje "presretač" i koristi ovu nepravilnost. Nije li ovo zla namjera?? zašto taj presretač ne dojavi firmi za održavanje puta da potoji nesklad signalizacije?? Postoji mogućnost da zbog velikog kamiona koji ide ispred ne možete vidjeti znak, pa počnete preticanje jer imate isprekidanu liniju!! nije li ovo veliki lopovluk!!! zbog ovakvog problema se oduzima vozačka a posljedica po onoga kome se oduzme vozačka može biti gubitak posla i egzistencija porodice. Dali je u ovom slučaju policija u fukciji građana koji je plaćaju???
neki

#46 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by neki »

tuzlak58 wrote:
kurty wrote:za ovo drugo... moras se i lijevim tockovima vratiti u svoju traku
Hvala na odgovoru, a dali to negdje piše (nisam to našao u ZOBS-a)? A za ono prvo da je pravna država mogao bih tužiti firmu koja održava puteve jer nije uskladila horizontalnu i vertikalnu signalizaciju. I na kraju, na ovom dijelu (kod Maglaja) djeluje "presretač" i koristi ovu nepravilnost. Nije li ovo zla namjera?? zašto taj presretač ne dojavi firmi za održavanje puta da potoji nesklad signalizacije?? Postoji mogućnost da zbog velikog kamiona koji ide ispred ne možete vidjeti znak, pa počnete preticanje jer imate isprekidanu liniju!! nije li ovo veliki lopovluk!!! zbog ovakvog problema se oduzima vozačka a posljedica po onoga kome se oduzme vozačka može biti gubitak posla i egzistencija porodice. Dali je u ovom slučaju policija u fukciji građana koji je plaćaju???
Ne oznacava isprekidana linija uvijek mjesto za preticanje, zbog toga i postoje znakovi
emko1234

#47 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by emko1234 »

zato fino kad krecem na duzi put i znam da ce me barem jednom startat uzmem 100km..rasitnim sve po 20km i sve rijesim s tim..priznajem,ne drzim se uvijek ogranicenja al sad da ja sa seljacima glumim gospodina..pa oduzimaju mi vrijeme a cilj je isti da uzmu pare sebi..neki dan sam se zainatio,zaustave me na ulazu i livno i nisam bio svezan ni ja ni cura..tako i tako,sve ostalo ok.kaze ja bi pisao jedan pojas drugi necu,i sad ceka da mu ja kazem evo 20 maraka da ne pises nista.ja mu kazem fino,pa ti pisi ako moras.i vidi on nema fajde,ono sunce upeklo a i njemu mrsko.kaze necu ovaj put al vezete se fol zbog sebe.mater im lopovsku,drotovi u hrvatskoj za nase su doktori nauka.
p.s:u finskoj zakon o saobracaju ide ovako.kad napravis prekrsaj kazna ti se obracunava po godisnjim primanjima.dakle ako si godisnje zaradio milion kazna ce ti bit mnogostruko veca nego ako zivis na socijali ko neki dosljo.hokejas njihov neki poznati,200kmh na autoputu il cak vise i kazna 150 000eura.pa stasni majcin sine pa vozi opet tako.
i sto ovaj tuzlak kaze,nema policije po europi.pa logicno da nema kad je gore svaki stanovnik drot.baci smece na ulicu u svabiji,doci ce ti kazna za 10 dana na vrata a nigdje drota.tako je u civilzovanim drzavama.ovdje bosnjo kad vidi da je komsija s 3ceg bacio smece pred ulaz,i on ce sutra bacit.
SundanceKid

#48 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by SundanceKid »

emko1234 wrote:zato fino kad krecem na duzi put i znam da ce me barem jednom startat uzmem 100km..rasitnim sve po 20km i sve rijesim s tim..priznajem,ne drzim se uvijek ogranicenja al sad da ja sa seljacima glumim gospodina..pa oduzimaju mi vrijeme a cilj je isti da uzmu pare sebi..neki dan sam se zainatio,zaustave me na ulazu i livno i nisam bio svezan ni ja ni cura..tako i tako,sve ostalo ok.kaze ja bi pisao jedan pojas drugi necu,i sad ceka da mu ja kazem evo 20 maraka da ne pises nista.ja mu kazem fino,pa ti pisi ako moras.i vidi on nema fajde,ono sunce upeklo a i njemu mrsko.kaze necu ovaj put al vezete se fol zbog sebe.mater im lopovsku,drotovi u hrvatskoj za nase su doktori nauka.
p.s:u finskoj zakon o saobracaju ide ovako.kad napravis prekrsaj kazna ti se obracunava po godisnjim primanjima.dakle ako si godisnje zaradio milion kazna ce ti bit mnogostruko veca nego ako zivis na socijali ko neki dosljo.hokejas njihov neki poznati,200kmh na autoputu il cak vise i kazna 150 000eura.pa stasni majcin sine pa vozi opet tako.
i sto ovaj tuzlak kaze,nema policije po europi.pa logicno da nema kad je gore svaki stanovnik drot.baci smece na ulicu u svabiji,doci ce ti kazna za 10 dana na vrata a nigdje drota.tako je u civilzovanim drzavama.ovdje bosnjo kad vidi da je komsija s 3ceg bacio smece pred ulaz,i on ce sutra bacit.
Znaci, nisi bio svezan, napravio si prekrsaj, sasvim jasno, zaustavio te policajac i imao je svako pravo da te zaustavi, mogao vam je oboma pisati kazne zbog pojasa, reko da ce ti pisat samo jedan prekrsaj, na kraju nije nista ni napisao, i pustio te......i ti sad psujes mater lopovsku nekome ko te je pustio bez ikakve kazne, za nesto za sto ti JESI kriv, i zbog cega ti je mogao i trebao napisati ne jednu, vec dvije kazne??? :shock: :shock: :shock: :? :run:

Stvarno ne razumijem ljude ovdje, pa sta vi ocekujete od policajaca? Da vas ne zaustavljaju nikad? Kad napravite prekrsaj da vas zaustave i daju vam cokoladu? Covjek te zaustavio s razlogom, nije ti nikakvu kaznu napisao. Bolan zahvali se covjeku, i furaj dalje, a ne jos da pises kako je taj neko ko ti je halalio prekrsaj kreten... A vala ti je dobro reko i za vezanje - drug vezi se radi sebe, zivot ce ti nekad spasit. Mozda si ti super vozac, al svakakvih budala ima na cestama, pojas ti je razlika izmedju zive i mrtve glave...
jefferson

#49 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by jefferson »

SundanceKid wrote:
emko1234 wrote:zato fino kad krecem na duzi put i znam da ce me barem jednom startat uzmem 100km..rasitnim sve po 20km i sve rijesim s tim..priznajem,ne drzim se uvijek ogranicenja al sad da ja sa seljacima glumim gospodina..pa oduzimaju mi vrijeme a cilj je isti da uzmu pare sebi..neki dan sam se zainatio,zaustave me na ulazu i livno i nisam bio svezan ni ja ni cura..tako i tako,sve ostalo ok.kaze ja bi pisao jedan pojas drugi necu,i sad ceka da mu ja kazem evo 20 maraka da ne pises nista.ja mu kazem fino,pa ti pisi ako moras.i vidi on nema fajde,ono sunce upeklo a i njemu mrsko.kaze necu ovaj put al vezete se fol zbog sebe.mater im lopovsku,drotovi u hrvatskoj za nase su doktori nauka.
Znaci, nisi bio svezan, napravio si prekrsaj, sasvim jasno, zaustavio te policajac i imao je svako pravo da te zaustavi, mogao vam je oboma pisati kazne zbog pojasa, reko da ce ti pisat samo jedan prekrsaj, na kraju nije nista ni napisao, i pustio te......i ti sad psujes mater lopovsku nekome ko te je pustio bez ikakve kazne, za nesto za sto ti JESI kriv, i zbog cega ti je mogao i trebao napisati ne jednu, vec dvije kazne??? :shock: :shock: :shock: :? :run:

Stvarno ne razumijem ljude ovdje, pa sta vi ocekujete od policajaca? Da vas ne zaustavljaju nikad? Kad napravite prekrsaj da vas zaustave i daju vam cokoladu? Covjek te zaustavio s razlogom, nije ti nikakvu kaznu napisao. Bolan zahvali se covjeku, i furaj dalje, a ne jos da pises kako je taj neko ko ti je halalio prekrsaj kreten... A vala ti je dobro reko i za vezanje - drug vezi se radi sebe, zivot ce ti nekad spasit. Mozda si ti super vozac, al svakakvih budala ima na cestama, pojas ti je razlika izmedju zive i mrtve glave...
Ja sam to fino starom rekao. Nikad se ne veze, ne samo to, nego su on i moj buraz nadosli na one hepeke pa ubace u pojas da ne svira cijelo vrijeme, ko dohakali oni zakonu.
I krenuli na more reko: Ako nas zaustave zbog tvog pojasa, ja cu ih zamoliti da ti napisu nalog, a u HR to necu morati, nego cu stat sa strane i crknut od smjeha.
Pa koliko je hiljada studija napravljeno da je pojas alfa i omega sigurnosti, ali jok....
LipaMill

#50 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by LipaMill »

Imam pitanje za one koji poznaju nase zakone - situacija: vozila oko 60-max65km/h u zoni gdje je ogranicenje brzine 50km/h. Policija me odmah zaustavlja zbog prebrze voznje ali nemaju radar. Da li mogu da mi pisu kaznu za prekoracenje brzine ako nemaju nikakav konkretan dokaz (snimak radara)? U slucaju da se zalim na kaznu vjerovatno bih morala ici na nadlezni sud za prekrsaje, uzeti slobodan dan, potrositi na gorivo (ta opstina je udaljena oko 100km od mjesta u kojem zivim). Na sudu bi vjerovatno njih dvojica svjedocila da sam prebrzo vozila, sto su oni ocjenili odokativno - da li to pije vode? U slucaju da sud ponisti kaznu - da li imam pravo na neku nadoknadu (za slobodan dan, gorivo...)?
Post Reply