Sanska dzamija

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

zlata

Post by zlata »

Vodenjak wrote:
Fair Life wrote:
zlata wrote:...
Jos kad bi srusili onu pijacu....i napravili u Mahali jedan fini park....po uzoru na onaj Al Azhar Park.... :D u Kairu....onda bi Sana bila prava.... Mala Caba! :P i IVZ bi se konacno....pravo oSEVAPila!
Srusiti pilanu... ionako zvrlji bez veze.
A u pijacu ne diraj!
Samo 1998 je donijela 600 000 maraka prihoda...
Naravno, ne komunalnom... :oops:
Znaci IVZ....naJJJJaca firma...u opcini!
Prozor

Post by Prozor »

zlata wrote:
Vodenjak wrote:
Fair Life wrote: Srusiti pilanu... ionako zvrlji bez veze.
A u pijacu ne diraj!
Zar nije, IZ?
zlata

Post by zlata »

Prozor wrote:
zlata wrote:
Vodenjak wrote: A u pijacu ne diraj!
Zar nije, IZ?
:shock: Ah....zaboravi. Nisu vise samo vjernici! :-) Sad je to i biznis! :-D
Prozor

Post by Prozor »

zlata wrote:
Prozor wrote:
zlata wrote:Znaci IVZ....naJJJJaca firma...u opcini!
Zar nije, IZ?
:shock: Ah....zaboravi. Nisu vise samo vjernici! :-) Sad je to i biznis! :-D
A kako bi zvucalo, srpska vjerska pravoslavna crkva?
zlata

Post by zlata »

Ahmmed wrote:
Dog_Father wrote:Koliko sam ja upoznat, od pocetka je planirano da dzamija ima cetiri minareta. Problem je bio novac. Sada ga eto ima i biti ce kako ce biti. Kako god, slazem se da bi bolje, pametnije, sevapnije ili kako god, bilo da su pare dali za bolnicu. Ali svatko sa svojim novcem radi sta hoce, pa ako im je ceif, meni ne smeta.
Bolnica je lijep hajrat, slažem se....Nego, šta će država raditi? :D

Ništa nam nije po volji...Kad Arapi, Malezijci, Iranci, Turci...daju pare za džamiju, smeta nam. Kad IZ BiH svojim sredstvima pravi džamiju, rado ćemo ih kritizirati da ima prečih stvari....Kad ljudi iz svog džepa odluče da grade džamiju, mi bi da taj novac preusmjere u nešto drugo :D

Oko stila pomenute džamije, dalo bi se raspravljati...Oko veličine...Pa, morat ćemo se naviknuti da se i u Bosni grade džamije, ipak nešto veće od onih skromnih, mahalskih ili seoskih, meni osobno, veoma dragih :)
Vidis Ahmmed-e....kod nas je velka frka za poso....a ne za munare. Tako da ako znas stanje na terenu...(i koliko omladine odlazi vanka) znao bi da ni 100 munara ne mere zaposlit onoliko nezaposlenih. Znaci...kako stoji....najgolemiji sevap....je uloziti, proizvoditi i zaposliti ljude...narocito omladinu.
Na Sani nikad nije falilo $$ za dzamije. :-D Ni prije...ni poslije rata....ali ako ne bude posla...omladine...ni djece (jel znas da trebaju zatvorti neke skole) ko ce ici u te dzamije! :?
Sto se tice drzave i crkve...na Sani je to (cesto) haman...jedno te isto...narocito....kad gradonacelnik financira i slavi proslave...koje se upravu ticu...IZ....a ne opcine...jedne gradjanske drzave.
Sto se tice toga kako ljudi IZ SVOG DZEPA GRADE DZAMIJE...samo da ti javim....da sam ljetos platila DUPLO za uslugu....jednom od tih graditelja munara. Al se nisam bunila....rekoh....haj....nek je bar za sevap. Pravi cojk munaru! ;-) :-)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

zlata wrote:
Ahmmed wrote:
Dog_Father wrote:Koliko sam ja upoznat, od pocetka je planirano da dzamija ima cetiri minareta. Problem je bio novac. Sada ga eto ima i biti ce kako ce biti. Kako god, slazem se da bi bolje, pametnije, sevapnije ili kako god, bilo da su pare dali za bolnicu. Ali svatko sa svojim novcem radi sta hoce, pa ako im je ceif, meni ne smeta.
Bolnica je lijep hajrat, slažem se....Nego, šta će država raditi? :D

Ništa nam nije po volji...Kad Arapi, Malezijci, Iranci, Turci...daju pare za džamiju, smeta nam. Kad IZ BiH svojim sredstvima pravi džamiju, rado ćemo ih kritizirati da ima prečih stvari....Kad ljudi iz svog džepa odluče da grade džamiju, mi bi da taj novac preusmjere u nešto drugo :D

Oko stila pomenute džamije, dalo bi se raspravljati...Oko veličine...Pa, morat ćemo se naviknuti da se i u Bosni grade džamije, ipak nešto veće od onih skromnih, mahalskih ili seoskih, meni osobno, veoma dragih :)
Vidis Ahmmed-e....kod nas je velka frka za poso....a ne za munare. Tako da ako znas stanje na terenu...(i koliko omladine odlazi vanka) znao bi da ni 100 munara ne mere zaposlit onoliko nezaposlenih. Znaci...kako stoji....najgolemiji sevap....je uloziti, proizvoditi i zaposliti ljude...narocito omladinu.
Na Sani nikad nije falilo $$ za dzamije. :-D Ni prije...ni poslije rata....ali ako ne bude posla...omladine...ni djece (jel znas da trebaju zatvorti neke skole) ko ce ici u te dzamije! :?
Sto se tice drzave i crkve...na Sani je to (cesto) haman...jedno te isto...narocito....kad gradonacelnik financira i slavi proslave...koje se upravu ticu...IZ....a ne opcine...jedne gradjanske drzave.
Sto se tice toga kako ljudi IZ SVOG DZEPA GRADE DZAMIJE...samo da ti javim....da sam ljetos platila DUPLO za uslugu....jednom od tih graditelja munara. Al se nisam bunila....rekoh....haj....nek je bar za sevap. Pravi cojk munaru! ;-) :-)

Zlato, na temi pod nazivom" Koliko je to pošteno", napisao sam moj stav o ovome o čemu se posljednjih nekoliko dana najviše raspravlja na forumu, o džamijama. Ako taj post pročitaš, vidjet ćeš da su i prioriteti, kako ih ja zamišljam, slični prioritetima na način na koji ih ti opisuješ. Da, znam kakvo je stanje na terenu, jer na "terenu" živim....Za razliku od tebe...
I zapravo, ono što se na ovom forumu pojavljuje kao neka vrsta fenomena, jeste da je gradnja džamija glavni krivac za ekonomsku stagnaciju zemlje, odlazak mladih, nezaposlenost....Da je ezan ( a mnogo sam puta napisao, baš na ovom forumu, da mi pretjerivanje nije drago, ma o čemu da se radi), glavni razlog zbog kojeg, konkretno Sarajevo, napušta "fini" svijet i "inovjerna" sarajevska gospoda....
Malo karikiram, ali bude mi krivo....Krivo i zbog onih koji pišu gore nabrojano, ali i zbog onih koji svaku kritiku muslimana,IZ, pojava među muslimanima,doživljavaju kao najcrnju zavjeru protiv islama.....
zlata

Post by zlata »

Ahmmed wrote:
zlata wrote:
Ahmmed wrote: Bolnica je lijep hajrat, slažem se....Nego, šta će država raditi? :D

Zlato, na temi pod nazivom" Koliko je to pošteno", napisao sam moj stav o ovome o čemu se posljednjih nekoliko dana najviše raspravlja na forumu, o džamijama. Ako taj post pročitaš, vidjet ćeš da su i prioriteti, kako ih ja zamišljam, slični prioritetima na način na koji ih ti opisuješ. Da, znam kakvo je stanje na terenu, jer na "terenu" živim....Za razliku od tebe...
I zapravo, ono što se na ovom forumu pojavljuje kao neka vrsta fenomena, jeste da je gradnja džamija glavni krivac za ekonomsku stagnaciju zemlje, odlazak mladih, nezaposlenost....Da je ezan ( a mnogo sam puta napisao, baš na ovom forumu, da mi pretjerivanje nije drago, ma o čemu da se radi), glavni razlog zbog kojeg, konkretno Sarajevo, napušta "fini" svijet i "inovjerna" sarajevska gospoda....
Malo karikiram, ali bude mi krivo....Krivo i zbog onih koji pišu gore nabrojano, ali i zbog onih koji svaku kritiku muslimana,IZ, pojava među muslimanima,doživljavaju kao najcrnju zavjeru protiv islama.....
Ahmmed-e....TEREN o kojem govorim....je Bosanska Krajina. Sto se tice hodza....oni su postali....haman-politicari. Iako formalno nemaju tu ulogu....de facto i na terenu....to zaista jesu. U Krajini...(iako se narod opcenito ne ponasa nesto pobozanjakovicki) dzamijama nikad nije falilo para. Najgori problem nije sto se grade dzamije i munare....NEGO...sto je krajiska omladina prisiljena na odlazak...i ono sto se nije postiglo ratom....i etnickim ciscenjem...se postize mirom. :x Mislim da su ljudi ZATO kivni...i kad vide gdje se ulaze, a gdje se ne ulaze $$...nije im sve-edno! Znala sam coeka koji je jos 1960-e emigriro iz Krajine za Brazil....i dan-noc tamo crncio ko kovac u Siemens-ovoj tvornici...slao krvavo zaradjen novac svom babi....koji je onda pomago izgradjnu nove dzamije. Rahmetli babo je oso i na hadz...od tih para...a njegov sin je nakon 25 godina...umro od plucne bolesti....koju je zaradio kovajuci u Siemens-u. Iz njihove opcine...ljudi i danas-dan ODLAZE...jer posla...NEMA. Da znas da mi je pred smrt ispricao kako mu je bilo krivo...sto mu je caca najprije ulozio u hadz i dzamiju....a ne u infrastrukturu ili proizvodnju neceg. ZNAO je sta je rizik, RAD i trud...zrtvovo je svoje zdravlje i zivot...i nije zelio da i buduce generacije njihove familije moraju otic trbuhom-za-kruhom...i da na koncu i oni.....ostave svoje kosti...u dalekoj tudjini. Pa najgora je sramota sto vec 100+ godina...nas krajiski narod....odlazi. Sto su danas njihovi potomci rasuti....od Buenos Aires-a do Rijada...pa do Jukon-a...a Krajina zivi od gastarbajtera i dijapsore....tj...od sedake. Pa i na Titanic-u se utusilo...nekolko krajiskih jadnika...koji su se isto tako uputili trbuhom-za-kruhom. :sad: Ovo vise nije ni sukob vjernika protiv nevjernika...nego zdrav razum protiv sitnih interesa. :) Pa dijaspora i daje puno $$$ za dzamije...a starci (koji zive od $$ koji stize iz vana) najvise i glasaju za SDA...tako...da me i ne cudi...sto se ne cuje ALARM...iako je stanje...alarmantno.
I molim te Ahmmed-e...ne spominji mi da nisam na terenu. Ja JESAM dio terena...jer ja jesam ta Krajina koja je bila prisiljena na odlazak. Posla NIJE bilo...ni ONDA...kad su moji-nasi roditelji (ima vakvih ko ja...kolko hoces) riskirali zivote i prebjegli preko granice...(dzamija jeste bilo...al ni onda ih nisu mogle zaustaviti ....pa nece ni danas)!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Ahmmed wrote:
zlata wrote:
Ahmmed wrote: Bolnica je lijep hajrat, slažem se....Nego, šta će država raditi? :D

Citam post od pocetka, bechim oci, ne mogu da vjerujem i onda dodje ona prva recenica iz boldiranog dijela...
Pa druga..
Praaaavo mi laknu, opustih se i odahnuh... :-)

Shvatices ti sta sam htio da kazem sa ovim! :wink: :)

@Ahmmede, @zlata je u pravu... Na zalost, sve je istina i jos je i gore!
Pogledaj malo, trubi se o pravu na povratak u Republiku Srpsku recimo ili u krajeve pod hrvatskom kontrolom ili "oni" kukaju zbog nemogucnosti povratka "vamo" i sl.
I svemu se tome pripisuju kao iskljucivi razlozi eto, politicari koji su vaki-naki ili, sto ti velis toliki broj dzamija (ili crkava, svejedno) a niko nece (nije da ne moze vec bas NECE!) da prepozna stvarne razloge. Necu ulaziti u njih, znam da ih i ti znas kao sto ih i ja i @zlata znamo ali zar nije dovoljna samo cinjenica da se u @zlatin i moj zavicaj vratio samo onaj ko je - morao!!!
A mogli smo! Nije da nismo! Barem mi koje su pocetkom rata najurili...
Medjutim, povratak svojoj kuci je za, slobodno mogu reci, bukvalno sve i jednog muhadzira (a onaj koga je to zadesilo najbolje zna kako mu je tad bilo! :( ) postao zadnje rjesenje!
I naravno, dzamije su najmanji krivac za sve to.
A ako jesu, onda je to samo zato sto su i te iste Bozije kuce iskoristene i zrtvovane za ostvarenje u sustini, istih onih i onakvih ideja i ciljeva koje su imali oni isti koji su pali s vlasti 1990. i koji su, izmedju ostalog, svake godine htjeli da naprave po neznamnijakoliko spomenika sirom bivse nam drzave. A niti su oni toliko zalili za onim koji su lezali na tim stratistima niti je njima toliko bilo stalo do toga da nesto obiljeze...
Spomenici su svuda u svijetu pa i kod nas mjesta na kojima se okupljalo da bi se odalo postovanje, ljubav i zahvalnost onima koji su poginuli gradeci svima nama mir.

Ali, u vrijeme ekonomske krize, tesati neke gromade kamenja i njima pritiskati zemlju u kojoj su mrtvi pokopani, najmanje je bilo iz ljubavi prema njima a ponajvise radi sirenja ideologije o bezgresnostima ovih koji su i pravili spomenike.
Trebalo je tada stisnuti petlju pa se tome usprotiviti. Ja sam to uradio polovinom osamdesetih i znam kako mi je bilo. Pitam se sta bi se desilo da sam se pobunio ranije...
A vjerovatno i bih da sam stariji...

Sta hocu da kazem?
Imam osjecaj da je gradnja bogomolja kod nas, tih Bozijih kuca, svetista, mjesta okupljanja u koja bi trebalo da se dolazi da bi se iskazalo postovanje, vjera, ljubav prema Bogu a i bliznjem svom - dobile istu onu ulogu koju su imali pomenuti spomenici. Tacno se zna ko i kako pokrece te akcije, ko to sve i zasto gradi i koliki se uticaj i moc tim cinom postize...

I zato, bojim se, prijatelju moj, da ce jednog dana i te silne bogomolje dozivjeti sudbinu istih onih spomenika.
A svi znamo kako su (uglavnom) prosli!
A Bozjoj kuci se to - ne bi smjelo desiti!
Ni pod kojim uslovima!

Al´daboogda... :( :oops:
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Evo sad imao priliku da vidim kako izgleda s cetiri munare u Sanskom Mostu.
Hvala sicky za ovu sliku!
sicky wrote:
Image
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Bosanac_21 wrote:Evo sad imao priliku da vidim kako izgleda s cetiri munare u Sanskom Mostu.
Hvala sicky za ovu sliku!
sicky wrote:
Image

ccc... :(
Fair Life

Post by Fair Life »

Bice i peta akobogda...

PS Gdje ima dima ima i vatre.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Fair Life wrote:Bice i peta akobogda...

Lano bi ti na lakat da nema foruma! :P :D

Cuo sam da se temelj za petu vec udario...
Mashala...

Ostaje mi poslije svega samo da se... :lol: :lol: :lol: :lol:
xon_sa

Post by xon_sa »

Prelijepa dzamija!
Prozor

Post by Prozor »

Prelijepo. :)
newone

Post by newone »

Dzamija je uvijek u Bosni bilo i bice. Ali i pored njih desavalo nam se kroz istoriju ono sto nam se desavalo...malo, malo, pa hajd pod noz. Znaci nisu se pokazale bas kao neka jaka zastita muslimanskih, a sada evo i Bosnjackih interesa. Istorija je uciteljica zivota. To ne znaci da ih ne treba graditi i posjecivati i biti vjernik.
Nije vjera u Boga, u svijetu u kojem zivimo, dovoljna da donese spas jednom narodu.Nikada nije ni bila. ZNANJE donosi spas. Znanje razvija tehnologije kroz istrazivanja, a prodajom tehnologija se zaradi novac. Taj novac hrani ljude i ucvrscuje i gradi drzavu. Pomozi samom sebi pa ce ti i Bog pomoci.
Opste odsustvo sluha vladajucih garnitura po ovom pitanju je ocigledno. Citam negdje da se niti ijedan procenat novca iz budzeta federacije ne izdvaja za nauku i tehnologiju. Ali za dzamije se nadje nesto od tog novca.
E takva politika ce dovesti opet Bosnjake na noz. Kada imas neobrazovan narod, polupismen, nezaposlen, zivot u siromastvu, e tada je lako takav narod i vojno poraziti i protjerati i poubijati.
Nema vaznije i prece stvari u drzavi nego da drzava sve svoje resurse preusmjeri u edukaciju i usavrsavanje mladih i uopste cjelokupnog stanovnistva, u podizanje ekonomije, rapidno stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaposljavati ljude, zapoceti sa naucno istrazivackim radom i hvatati se razvoja neke tehnologije koju ce svijet kupiti. Granap ekonomija kakva je sada u Bosni, nece sacuvati Bosnu niti Bosnjake na duge staze. A nece to ni dzamije.
Fair Life

Post by Fair Life »

newone wrote:...
Nije vjera u Boga, u svijetu u kojem zivimo, dovoljna da donese spas jednom narodu.Nikada nije ni bila. ZNANJE donosi spas.
...
Upravo onako kako znanje raste, tako se vjera smanjuje. (Carlyle)

PS Kod nas je ocito davno zapoceo proces zaglupljivanja.
Fair Life

Post by Fair Life »

Vodenjak wrote:

Mashala...

Sahat kula ?!

Image

Ja sam ipak za digitalac...

Image
brdo

Post by brdo »

Fair Life wrote:
Vodenjak wrote:...
A sto se tice minareta...
Ne zanima me u sta ko trosi pare, ali kada je izgradnja bilo kojih objekata, pa tako i bogomolja u pitanju, onda zadnju rijec treba da ima urbanizam. Objekat koji se pravi treba i mora da se uklapa u sredinu u kojoj se gradi.
To vec sadasnja dzamija ne cini a sa dva nova minareta ce to raditi jos manje!
...
Image
STO JE LIJEPO LIJPO JE -PODRZAVAM SIRENJE I GRADNJU DZAMIJA U CITAVOJ BIH :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Ovdje se pomalo prodaju muda pod bubrege!
Na ovoj temi nije rijec o tome da li je Sanskom Mostu trebala dzamija vec da li je bilo potrebno praviti ovolike munare koje u okolishu u kome se prave, blago receno, odvratno strshe!

Da ne pricam o tome koji su motivi izgradnje istih, a koji sa vjerom u Boga vrlo malo imaju...
Ako uopste imaju! :oops:
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Uvijek je bilo da ko ima ima. Drago mi je sto pored i ove dzamije Sanjani sredjuju svoj grad asvaltiranjem, razvodjenjem vode i struje, itd.
Sir Charles

Post by Sir Charles »

Vodenjak wrote:Ovdje se pomalo prodaju muda pod bubrege!
Na ovoj temi nije rijec o tome da li je Sanskom Mostu trebala dzamija vec da li je bilo potrebno praviti ovolike munare koje u okolishu u kome se prave, blago receno, odvratno strshe!

Da ne pricam o tome koji su motivi izgradnje istih, a koji sa vjerom u Boga vrlo malo imaju...
Slazem se u potpunosti s tobom. Problem nije postojanje dzamije, nego 4 minareta (u posljednje vrijeme se prica o gradnji jos dvije i da ce ih financirati Nizo i Hajro Alagic). Neka dzamije, i trebala se napraviti. Neka je i ona veca od one prijeratne, mnogo je ljudi doslo u Sanski Most poslije rata pa je samim tim i potrebna veca dzamija. Sve je to uredu, ali cemu cak 4 minareta!? I 2 su bila previse, dovoljan je jedan, ionako mu je funkcija da se sa njega cuje ezan i nista vise.

Da sam se ja pitao, novac bi ulozio u bolnicu koja se gradi, ionako imaju velikih problema sa zavrsetkom iste jer nedostaje novac, pa neka je nazovu po braci Biscevic i eto, rijesen problem. Pokupice sevape, a imace i uspomenu na bracu
zlata

Post by zlata »

Sir Charles wrote:
Vodenjak wrote:Ovdje se pomalo prodaju muda pod bubrege!

Slazem se u potpunosti s tobom. Problem nije postojanje dzamije, nego 4 minareta (u posljednje vrijeme se prica o gradnji jos dvije i da ce ih financirati Nizo i Hajro Alagic). Neka dzamije, i trebala se napraviti. Neka je i ona veca od one prijeratne, mnogo je ljudi doslo u Sanski Most poslije rata pa je samim tim i potrebna veca dzamija. Sve je to uredu, ali cemu cak 4 minareta!? I 2 su bila previse, dovoljan je jedan, ionako mu je funkcija da se sa njega cuje ezan i nista vise.

Da sam se ja pitao, novac bi ulozio u bolnicu koja se gradi, ionako imaju velikih problema sa zavrsetkom iste jer nedostaje novac, pa neka je nazovu po braci Biscevic i eto, rijesen problem. Pokupice sevape, a imace i uspomenu na bracu
Sa onolikom kupolom....najbolje stoje 4 (ako gledas estetski). I meni se cinilo da ne treba vise od jedne...ali kad vidim kako bolje izgleda sa 4... :-)

Ali...vise...ne znaci...vajik...da je...bolje. :D Sa jos 2...mi se cini...da ce biti bezzeze. Mogli su ti bogati Alagici i Biscevici....kupiti nesto zemlje...pa nam srediti jedan fini gradski park :-D ako im vec nije stalo do bolnice...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Fair Life wrote:
Vodenjak wrote:

Mashala...

Sahat kula ?!

Image

Ja sam ipak za digitalac...

Image

Ma, jašta....najbolje,il plastika il digitala....valjda će je opet neko uskoro srušiti....I eto tebi Fair biznisa....U džak ovih plastičnih i digitalnih, pa po Sani prodavat....
Orbini

Post by Orbini »

Postujem vjeru i vjernike, ali ove munare su mi pomalo pretjerivanje. I urbanisticki, i cjeni, i opstoj svrsi,.... Problem je sto se kritika ovakvog pretjerivanja tumaci kao islamofobija, komunjarska,... ako kazes sta mislis. A iskreno - nove djamije ili dogradnje starih sve vise pocinju liciti na politicke markere teritorije, americki raketni program Apolo, prestiz,.... a manje na bozju kucu u svrhu okupljanja vjernika.

Munara je nekada imala svoju prakticnu svrhu kada ljudi nisu imali satove i kada se sa munare pozivalo na molitvu. Danas je munara jedan lijep obicaj i umjetnost.

Tako da treba postojati i neki urbanizam, prakticnost, uklapanje u arhitekturu, umjetnicki izraz,.... IZ tu nebi tebala biti iznad zakona pa da se takmici sa ostalom gradnjom - sta je dominantnije.

Al hajd javno reci, a da te ne zigosu. Kakvo je vrijeme doslo, ne smijes neke stvari kritikovati, isto kao za vrijeme komunizma.
:roll:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Orbini wrote:Postujem vjeru i vjernike, ali ove munare su mi pomalo pretjerivanje. I urbanisticki, i cjeni, i opstoj svrsi,.... Problem je sto se kritika ovakvog pretjerivanja tumaci kao islamofobija, komunjarska,... ako kazes sta mislis. A iskreno - nove djamije ili dogradnje starih sve vise pocinju liciti na politicke markere teritorije, americki raketni program Apolo, prestiz,.... a manje na bozju kucu u svrhu okupljanja vjernika.

Munara je nekada imala svoju prakticnu svrhu kada ljudi nisu imali satove i kada se sa munare pozivalo na molitvu. Danas je munara jedan lijep obicaj i umjetnost.

Tako da treba postojati i neki urbanizam, prakticnost, uklapanje u arhitekturu, umjetnicki izraz,.... IZ tu nebi tebala biti iznad zakona pa da se takmici sa ostalom gradnjom - sta je dominantnije.

Al hajd javno reci, a da te ne zigosu. Kakvo je vrijeme doslo, ne smijes neke stvari kritikovati, isto kao za vrijeme komunizma. :roll:
Smiješ, što ne smiješ? :) Smjelo se i za komunizma....Doduše, znalo se i kako prolaze oni koji kritiziraju previše :-) No, bio je to "fair play" :D Pa kome je bilo do javnog obznanjivanja principa koji nisu bili u skladu s vladajućom ideologijom, imao je zatvor 8-) Sve je stvar karaktera.... :D

A sad te, samo žigošu, ne ideš u zatvor kad kažeš da ti se ne sviđaju četiri munare ili džamija, ova konkretna i generalno, džamija kao pojam :D
Post Reply