SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#1 SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by Maraschino »

Kao sto naslov kaze probat cu skrenuti paznju na ovaj opasni gradjevinski materijal koji je u vecini EU zemalja zabranjen za ugradjivanje a odstranjivanje vec ugradjenih ploca se obavlja strogim procedurama i samo certificirane firme koje se bave odstranjivanjem, transportom i bezbjednim odlaganjem tog opasnog i karcorogenog materijala.
Da bi vam bar malo priblizio opasnost ovog materijala kopirat cu ovaj clanak kako bi vam bilo jasnije o cemu se radi.
SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE; Uklanjanje azbestnih pokrova

Objavio: Nada Landeka | Datum objave: 07/03/2015 | Leave a response


U mnogim su europskim državama zabranjeni proizvodnja i promet azbestnih proizvoda već od kraja devedesetih godina prošloga stoljeća, zbog toga što je azbest glavni uzročnik karcinoma na radnome mjestu.

Problem s azbestom je sličan kao i s brojnim drugim štetnim ili toksičnim tvarima. Kontaminacija organizma događa se bez kliničkih znakova. Azbest je opasan zbog svojeg specifičnog pojavljivanja u obliku vlakana koja se cijepaju u mikrometarske iglice (prosječne veličine od je približno 4 μm) te zrakom prodiru u pluća i tamo se akumuliraju. Čovjekov imunološki sustav nije ih u stanju uništiti. Sve vrste azbesta pripadaju u karcinogene tvari razreda 1, što znači da dokazano uzrokuju karcinom iako se, s obzirom na stupanj opasnosti, pojedini mineraloški tipovi azbesta međusobno razlikuju.

Nedvojbeno je najviše azbesta u krovnim pokrovima, među kojima su najčešće »salonitke« (tvornica Salonit proizvela je 7,3 milijuna tona krovnih salonitnih ploča!). Taj se pokrov desetljećima masovno rabio za krovove koji su imali relativno laganu nosivu konstrukciju. Takav je krov bio i vrlo jednostavan za izvedbu. Azbestna su vlakna cementni proizvod armirala što mu je dalo veliku čvrstoću pri relativno maloj debljini. Postoji uvjerenje da se azbest vezan na takav način iz proizvoda ne oslobađa ako proizvod nije oštećen, dotrajao ili ga se obrađuje (pili, buši, reže, brusi). Mikrosnimke takvih pokrova dokazuju da to ne vrijedi, da su azbestna vlakna i na površini i da se neprestano oslobađaju u okolinu (slika).

Image

Neke upute za njegu i zaštitu takvoga pokrova navode i da se pokrov očisti i premaže emulzijom koja fiksira azbestna vlakna, a koja bi se inače u kratkom roku oslobodila u okoliš. Otuda i loša praksa suhoga četkanja krova prije bojanja.

Postupci pri odstranjivanju azbestcemnetnoga pokrova

Da bi se spriječila, odnosno smanjila emisija azbestnih vlakana u okoliš, propisana je obveza postupka pri rekonstrukciji i održavanju takvih krovova (U Sloveniji je to Ur. l. RS št. 60/06). Radovi manjega opsega (površina krova do 300 m²) izvode se bez dozvole za uklanjanje azbesta. Za uklanjanje azbestnoga pokrova preporučljivo je zaposliti izvođača koji ima za to dobre referencije i pravi alat te zaštitu za sigurno uklanjanje azbestnoga pokrova.

U Hrvatskoj je na snazi Pravilnik o načinu i postupcima gospodarenja otpadom koji sadrži azbest (donesen na temelju čl. 104. st. 1. točka 4. Zakona o otpadu – Narodne novine br. 178/04, 111/06) – opaska prevoditeljice. Osim spomenutoga na snazi je i Naputak o postupanju s otpadom koji sadrži azbest (na temelju članka 17. i članka 18. Zakona o sustavu državne uprave – Narodne novine, br. 75/93. i članka 3.b Zakona o otpadu –Narodne novine, br. 178/04., 111/06., i 60/08.), a od kraja 2007. i Zakon o obveznom zdravstvenom nadzoru radnika profesionalno izloženih azbestu.

U Hrvatskoj je također 3. prosinca 2008. uspostavljen sustav skupljanja, prijevoza i odlaganja građevinskog otpada koji sadrži azbest, pa tako građani mogu pozvati ovlaštenog skupljača koji će od njih besplatno preuzeti i propisno odložiti azbestni otpad. Popis ovlaštenih skupljača koji od građana i tvrtki preuzimaju građevinski otpad koji sadržava azbest nalazi se na stranicama ministarstva (http://www.mzopu.hr). Ovlašteni skupljači od građana takav otpad preuzimaju besplatno, troškove će za njih snositi Fond za zaštiti okoliša i energetsku učinkovitost, a tvrtke će troškove skupljanja, prijevoza i odlaganja azbestnog otpada snositi same.

Tekst u nastavku dio je dokumenta Informacija o ravnanju s otpadom koji sadrži azbest, koje na svojoj web – stranici objavljuje slovensko Ministarstvo za okoliš i prostor, a sadrži upute kojih bi se trebalo pridržavati pri uklanjanju azbestnoga pokrova, bilo da je to zakonski određenoili ne. To su sljedeće upute:

1. Prije negoli se počne s uklanjanjem azbestcementnih ploča, ploče je potrebno prije zahvata ili prije pomicanja namočiti. Močenje se izvodi raspršivanjem ili škropljenjem s raspršivačima niskog pritiska. Nije dopušteno špricanje vode pod visokim pritiskom. Azbestna vlakna koja su se nakupila u odvodima potrebno je namočiti tako da nastane gusta smjesa koju se može odstraniti lopaticom u polietilen vreću (PE). Vreća se mora nepropusno zatvoriti ili zalijepiti.

2. Ploče se pri uklanjanju moraju dignuti, a ne smiju se čupati ili lomiti. Kuke, vijke ili čavle s kojima su ploče bile učvršćene valja ukloniti tako da se pritom ploče ne oštećuju. Kada se uklone elementi učvršćenja, ploča se mora osigurati od klizanja. Pri demontaži se ne smiju rabiti svrdla, pile ili alati za kidanje s velikom brzinom. Ako se ploče na mogu ukloniti bez uporabe alata, važno je da se upotrebljavaju isključivo ručna oruđa ili mehanička pomagala za obradu azbestcementa s ugrađenim sisaljkama koje imaju HEPA filtre (HEPA = high efficiency particulate air). Ploče se ne smiju vući preko rubova i preko drugih elemenata.

3. Uklonjene se ploče ne smiju bacati s krova. Na tlo se spuštaju primjerenim dizalima.

4. Ploče se na tlu ponovno namoče s obje strane, a zatim se slažu na drvenu paletu. Paleta se zatim ovija polietilenskom folijom koja se nepropusno zalijepi ljepljivim trakama. Nakon uklanjanja materijal se ne smije drobiti.

5. Područje s kojega su se uklanjale ploče, mora se dobro pregledati da još negdje ne bi ostali otpaci. Krovnu konstrukciju, letve, grede, oplatu nakon uklanjanja ploča potrebno je pažljivo očistiti usisavačem koji ima HEPA filtar. Ako izvođač nema takav usisavač, navedeni se elementi krova moraju obrisati mokrom krpom. Upotrijebljene se krpe nakon obavljenoga posla odlažu u PE vreću. Voda u posudama u kojima su se prale krpe mora se nakon čišćenja izliti u odvod preko mokre krpe koja služi kao filtar. I ta se krpa zatim odlaže u PE vreću.

6. Na tlu se svaka vreća s otpacima stavlja u još jednu PE vreću koja se nepropusno zaljepljuje i označava naljepnicom Azbestni otpad.

Odlaganje uklonjenoga krovnog pokrova

Demontiran i za transport pripremljen otpadni krovni pokrov potrebno je odložiti na odlagalište namijenjeno za opasni otpad. U Sloveniji je više skupljališta građevnoga otpada koja imaju dopuštenje za skupljanje azbestcemnetnoga otpada i nekoliko takvih koji imaju izdana okolišna dopuštenja za odlaganje otpada takve vrste. Važno je pri samoj dostavi da se dobije evidencijski list o postupanju s otpadom koji je dokaz o isporuci azbestnoga otpada.

Nije nužno da azbestni otpad preuzme sakupljač, na odgovarajuće ga odlagalište može dovesti bili tko, a upravitelj odlagališta upućuje ga na označeno odlagališno polje. Pojedinac može otpad dovesti u rasutom stanju, a na otpadu ih zaposlenici pakiraju i zamataju folijom te odlažu na odgovarajući način.

Praćenje izloženosti azbestnim vlaknima

Slovenski se Zavod za sigurnost na radu d.d. (ZVD) mjerenjima i ocjenjivanjem izloženosti azbestu bavi već više od četrdeset godina. Sedamdesetih su se godina prošloga stoljeća koncentracije azbestnoga praha određivale gravimetrijski (vaganjem). Izloženost radnika ocjenjivala se po kriterijima jugoslavenske norme koja je opasnost azbesta obrađivala samo s gledišta rizika za azbestozu. Početkom osamdesetih uvedena je, zbog sve češćih opomena o karcerogenosti azbesta, metoda određivanja broj vlakana s fazno-kontrastnim mikroskopom, a koncentracije broja vlakana kritičnih dimenzija u zraku ocjenjivale su se po inozemnim propisima. Oni su u usporedbi sa starim jugoslavenskim propisima brže unosili novosti u propise i slijedili stručne rezultate istraživanja. Spomenuta je metoda još uvijek u svijetu priznata, ali ne omogućava selekciju između vrsta azbesta i mogućih drugih mineralnih vlakana te je manje točna. Posljednjih se godina stoga, u suradnji sa Zavodom za gradbeništvo, analize azbestnih vlakana izvode po metodi niskovakuumskoga načina mikroskopiranja elektronskim mikroskopom i energijskim disperzijskim spektrometrom.

Mjerenja koncentracija azbestnih vlakana intenzivirala su se 2005. kad ja Slovenija prihvatila ključne »azbestne « propise –Pravilnik o sigurnosti radnika od rizika izloženosti azbestu na radu i Uredba o uvjetima pod kojima se pri rekonstrukcijama ili uklanjanjima građevina i pri radovima održavanja građevina, instalacija ili uređaja mogu uklanjati materijali koji sadrže azbest te kada je Agencija za okoliš gospodarskim društvima i pojedincima podijelila prva dopuštenja za odstranjivanje azbesta i materijala koji sadrže azbest. Do siječnja 2009. izdano je 98 dopuštenja, od toga dopuštenje za uklanjanje azbestcementnih pokrova, pročeljnih ploča i vodovodnih cijevi ima 91 društvo ili pojedinac. Za mnogo njih ZVD ugovorno obavlja mjerenja koncentracije azbestnih vlakana.

Najčešće pitanje koje se postavlja na savjetovanjima organiziranim za izvođače jest kako često i koliko je mjerenja potrebno pri uklanjanju pokrova. Odgovor na osnovi iskustva i stručnih znanja ovisi o konkretnom slučaju, o veličini, namjeni, lokaciji građevine, trajanju radova i vremenu izvođenja radova, zahtjevima investitora, inspekcijskih službi itd. Spomenuti Pravilnik i Uredba ne propisuju učestalosti i broj mjernih mjesta za rad na otvorenom (osim Uredbe za »ograđeno« područje). Pravilnik o sigurnosti radnika od rizika izloženosti azbest pri radu u 8. članku propisuje da »poslodavac mora… redovito obavljati mjerenja azbestnih vlakana u zraku na radnome mjestu« i dokumentaciju čuvati bar 40 godina. Dokumenti pomažu i pri zdravstvenoj ocijeni, ocijeni rizika itd.

Zainteresiranima se tako predlaže da se mjerenja izvode za vrijeme uklanjanja pokrova na kritičnim građevinama, kao što su vrtići, škole, bolnice, veće građevine u gustim stambenim naseljima, građevinama životinjske i farmaceutske industrije itd. Mjerenja se mogu obaviti na dišnim organima radnika koji obavljaju radove, u vanjskom okolišu u blizini građevine, a investitor često želi i mjerenja u unutrašnjosti građevine gdje se, na primjer, u vrijeme uklanjanja pokrova odvija tehnološki proces.

Mjerenja se, prema potrebi, mogu obaviti u okolini građevine prije početka radova (nulto mjerenje) te na identičnom mjestu nakon završetka radova.

Na taj je način moguće dobiti podatke ne samo o profesionalnoj izlože nosti, već i o mogućoj izloženosti svih ljudi na određenoj lokaciji.

Sjedinjene Američke Države godišnje provedu oko 200 – 250 mjerenja azbestnih vlakana na dišnim organima zaposlenika ili u zraku u okolici građevina. Koncentracije su, na sreću, u većini slučajeva relativno niske, no valja naglasiti da za karcerogene tvari nema sigurne mjere i da samo u približno tri posto uzorka zraka nije bilo ni jednoga azbestnoga vlakna.

Zaključak

Unatoč edukaciji i informiranju o opasnosti azbesta, mnogo je onih koji tu opasnost podcjenjuju i nisu svjesni da je ta »čudesna ruda» tempirana bomba. S obzirom na to da je najveća proizvodnja i potrošnja azbesta u svijetu bila 1975., zbog dugoga latentnog razdoblja glavno se širenje bolesti tek očekuje. Zastrašujuće brojke smrtonosnih bolesti zbog azbesta za neke vlade na svijetu nisu dovoljno velik razlog za poduzimanje kriznih mjera. Neke države još uvijek nemaju zabranu proizvodnje i uporabe azbesta; cijena „bijeloga zlata“, kako su nazivali azbest, još je uvijek očito viša od cijene ljudskoga života.

Ana Mladenovič, Zavod za gradbeništvo Slovenije i Alenka Stermenszky,
Zavod za varstvo pri delu

http://www.casopis-gradjevinar.hr
Ukoliko imate takve ploce ili cijevi u svojoj blizini nemojte cekati EU propise da dodju kao obaveza nego se ovoga materijala rijesite cim prije.
Guglajte malo o tom materijalu na jeziku koji najvise razumijete.

p.s. skoro sam ostao sokiran poslije onog vjetra koji je poharao Hercegovinu da ljudi i dalje traze te ploce makar koristene.
Last edited by Maraschino on 11/03/2019 12:08, edited 1 time in total.
Fudo387
Posts: 21793
Joined: 24/01/2015 19:44

#2 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by Fudo387 »

Ni ja ne kontam da nema neka ozbiljna kampanja protiv koristenja ovog cuda.
Doduse, nisam ni ja znao koliko je otrovno dok ovdje nisam vidio one reklame za advokate koji ganjaju tuzbe za one sto su fasovali jer su bili izlozeni azbestu.
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#3 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by Maraschino »

Image

Evo dokle je to doslo u ozbiljnim drzavama.

Prije par dana zove me prijatelj kome su nasli par tabli(ravnih) na kuci(pokrivena slamom). Traze mu par hiljada da to ukloni, transportuju i adekvatno uskladiste. Kazne da bilo sta probas su enormne.
User avatar
denimb
Posts: 2621
Joined: 27/03/2009 14:33

#4 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by denimb »

.
Dino79
Posts: 808
Joined: 05/02/2017 13:41

#5 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by Dino79 »

Maraschino wrote:Image

Evo dokle je to doslo u ozbiljnim drzavama.

Prije par dana zove me prijatelj kome su nasli par tabli(ravnih) na kuci(pokrivena slamom). Traze mu par hiljada da to ukloni, transportuju i adekvatno uskladiste. Kazne da bilo sta probas su enormne.
U ozbiljnim drzavama postoje podsticaji da se uklone te ploce o drzavnom trosku.
Kod nas bi to covijek morao sam organizovati i platiti.
Od cega ? Penzije ?
User avatar
JThomas
Posts: 69048
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#6 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by JThomas »

realno je da ćeš prije izazvati kontra efekat i pro azbest grupe na društvenim mrežama :mrgreen: sloboda za azbest, istraživanja koja kriju od vas :thumbup:

ja nekidan u ulazu našao letak sa brojem telefona za živine toplomjere. "najpouzdaniji" :mrgreen:
Fudo387
Posts: 21793
Joined: 24/01/2015 19:44

#7 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by Fudo387 »

JThomas wrote:
ja nekidan u ulazu našao letak sa brojem telefona za živine toplomjere. "najpouzdaniji" :mrgreen:
:lol:
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#8 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by Maraschino »

Dino79 wrote:
U ozbiljnim drzavama postoje podsticaji da se uklone te ploce o drzavnom trosku.
Kod nas bi to covijek morao sam organizovati i platiti.
Od cega ? Penzije ?
Sto se prije toga rijesis tim bolje za sve.
Kod nas se to uopste ne spominje kao nesto sto je toliko opasno.
Pokusavam na vrijeme skrenuti paznju na taj tako opasan materijal. Sam sam se kao djecak igrao tim salonitom. Lomili smo ga i bacali u vatru a on bi pucketao pa je to bilo zanimljivo. Rezati je najopasnije. Otprilike, svaki pokret ruke dan manje zivota(karikiram). Ta vlakna ako jednom udju u disajni sistem nadju put i do krvotoka a onda ne postoji nikakva mogucnost da se uniste/uklone.

Ovo sto si citao za Sloveniju da je besplatno, to je neka prva faza da se toga rijese i nece dugo biti besplatno.
U EU svaka zemlja ima par ovlastenih firmi koje se time bave na ozbiljan nacin. Uklanjanje je jako skupo kao i sva procedura.

Koliko je opasno da kada naidju na objekat sa ovim plocama ili bilo kojim oblikom azbesta ograde kao mjesto zlocina da niko nema pristupa. Dolaze specijalizovane ekipe(kao svemirci) da to uklone. Kod nas se jos uvijek baca sa krova, lomi, pila...pa cak ponovo stavlja na krov.

Volio bi kada bi neko podigao ovo na visi nivo znajuci da je bas na nasim prostorima ugradjeno jako mnogo ploca i cijevi.
Cekati da nas EU na to podsjeti za mnoge ce biti kasno. Da se bar sprijeci ili upozori da je rad sa tim materijalom opasan.

OPASNE ČESTICE
Azbest će zakopati na otocima

AUTOR:

Sergej Trajković

OBJAVLJENO:

31.05.2009. u 21:06

Građane ne zabrinjavaju toliko odlagališta koliko način višegodišnjeg transporta azbestnog otpada

ZAGREB - Opasnost od kancerogenog azbestnog otpada prijetit će zdravlju građana još najmanje 50 godina, koliko će otprilike trebati da se sa zgrada i kuća uklone azbestne ploče.

U tom razdoblju moraju se otkriti i stotine ilegalnih odlagališta građevnog materijala u kojima je gotovo uvijek azbest. Upozorio je na to Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša, nakon što je otkriveno da su u bolnici za plućne bolesti na Jordanovcu u Zagrebu još oštećene azbestne ploče čija vlakna, ako se udahnu, izazivaju rak pluća ili azbestozu.

Jutarnjem listu potvrđeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja da će u svim većim gradovima i na gotovo svim otocima uskoro početi gradnja ukupno 45 podzemih odlagališta azbestnog otpada. Najprije će odlagati azbest s ilegalnih deponija, a zatim i s brojnih zgrada na kojima su azbestne ploče. Većina azbesta trebala bi biti zatrpana u odlagališta do 2012.

Odlagališta kao sarkofag

Iako će taj otrovni materijal biti smješten odmah do gusto naseljenih radova i mjesta iz Fonda za zaštitu okoliša, poručuju da je riječ o potpuno sigurnim odlagalištima koja će biti izolirana i smještena metar i pol pod zemljom.

- Takozvane kazete za odlaganje azbesta bit će od 3000 do 6000 kubika, a kada se ispune, pokraj njih će se graditi nova odlagališta. Ta će odlagališta biti bezopasna jer će biti pod zemljom te izolirana, odnosno ubrtvljena na dnu i vrhu kako ne bi došlo do širenja čestica azbesta zrakom. U Pločama je sagrađeno prvo takvo odlagalište. U Trogiru i na Braču gradnja je počela, a za sve ostale u izradi je projektna dokumentacija i gradnja bi trebala početi. Ta će odlagališta biti kao sarkofag - tvrdi Vinko Mladineo.

U Zagrebu će se uskoro početi graditi odlagalište azbesta od 6000 kubičnih metara.

Potpisivanje ugovora

- Za Zagreb kazeta za odlaganje azbestnog otpada sagradit će se na odlagalištu Jakuševac. Ugovor između Grada i Fonda trebao bi uskoro biti potpisan - tvrde u Ministarstvu. Stanovnici Jakuševca i okolnih novozagrebačkih gradova koji su 45 godina trpjeli ilegalno odlaganje te preživjeli eksploziju spalionice opasnog otpada Puto najavljuju blokadu i prosvjede.

- Ne mogu vjerovati. Ovo mi je prvi glas. Prije izbora zvao me Zlatko Milanović, direktor odlagališta, i ni riječi mi nije rekao o odlagalištu azbesta. E to im neće proći. Nema šanse. Na jakuševačkom odlagalištu fizički više ništa ne stane. Zdravljem smo plaćali 45 godina udisanja smrada i kemikalija i zato nećemo dopustiti da nas sada još truju azbestom. Dignut ćemo na noge cijeli Novi Zagreb! - ogorčeno je poručio Ratko Bedeković, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševca.

Svi se sjećaju Salonita

Azbestni otpad najmanje će sljedeće tri godine prikupljati i dovoziti 16 ovlaštenih tvrtki. Kamioni kojima će se azbest prevoziti do novih odlagališta također će, tvrdi Mladineo, biti zatvoreni i zato sigurni od širenja azbestne prašine zrakom. Međutim, udruge građana u Splitu i Zagrebu ne vjeruju da će prijevoz i skladištenje azbesta biti tako bezopasni, podsjećajući na slučaj sanacije tvornice Salonit.

- Vraga će to biti sigurno. Vidjeli smo već na primjeru Salonita na koji način te tvrtke prevoze azbest: tako da im sve curi iz kamiona - smatra Bedeković, koji živi dvjestotinjak metara od smetlišta na Jakuševcu.
Jadranka Tocilj: Bit će još mnogo oboljelih

Azbest je silikatni mineral koji se zbog svojih dobrih termičkih i ostalih svojstava niz godina upotrebljavao u građevinskim radovima. Ako se razlomi, zrakom počnu letjeti sićušne iglice koje se zabodu u pluća i izazovu upalu pluća ili tumor.

Prof. dr. sc. Jadranka Tocilj s plućnog odjela KB-a Split upozorava da postoji velika opasnost da će se od azbestoze razboljeti još mnogo građana, posebice u Dalmaciji.

- Tu su tvornica Salonit, brodogradilišta, Plovbest Ploče, nešto u Istri, ali najveća je koncentracija oboljelih ipak u Dalmaciji. Prema našim podacima, samo iz tvornice Salonit imamo oko 400 oboljelih u posljednjih 10 godina. Od toga je 90 zloćudnih tumora poplućnice. Mnogo je bolesnih u brodogradilištima, ali o njima nemamo točnu evidenciju - tvrdi J. Tocilj. Većina oboljelih još na sudovima vodi odštetne postupke.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kr ... a/3203888/
User avatar
muha_sa
Posts: 128752
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#9 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by muha_sa »

moja i još dvije zgrade izgradjene 62.
obložene azbestnim plocama :-) pored prozora fiksni dio pokriven azbestnom plocom--ventilacione cijevi iz kupatila koje prolaze kroz špajz isto azbestne :-) sve sam to prilikom renoviranja stana uklonio, al kakve fajde :-)

ove sive zgrade :-) preko puta zelenih a zelene zovu teheranke :D

Image
User avatar
mk ultra
Posts: 19690
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Bošnjačka verzija države
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by mk ultra »

Koliko objekata ima u sarajevu sa ovakim krovom :-)

I jos sto sam viđao, skinu ih i odloze pored objekta, a gore lim zamjene... i stoje tako godinama pored objekta na livadi
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#11 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by Maraschino »

muha_sa wrote:moja i još dvije zgrade izgradjene 62.
obložene azbestnim plocama :-) pored prozora fiksni dio pokriven azbestnom plocom--ventilacione cijevi iz kupatila koje prolaze kroz špajz isto azbestne :-) sve sam to prilikom renoviranja stana uklonio, al kakve fajde :-)

ove sive zgrade :-) preko puta zelenih a zelene zovu teheranke :D

Sad se sjeti da su sve montazne kuce Bosna Ilijas i Krivaja Zavidovici imali azbestno salonitne obloge sa vanjske strane jer se na njih dobro lijepi fasada, o krovovima da i ne pricam, skoro svaki je takav.

Moram napomenuti da on ''nije opasan'' ako je necim oblozen(farba, maltar, folija...) i ako se ne dira. Vlakna od kojeg je napravljen su ta koja su opasna a oslobadjaju se lomljenjem, rezanjem, busenje...
Ci-Nick
Posts: 5246
Joined: 15/03/2015 17:38

#12 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by Ci-Nick »

Azbest je prirodni materijal, silikatna stijena, ugrađivao se u cca. 3.000 proizvoda i teško ga je zaobići,.. ne kažem da nije opasan ali 5 do 10 puta su veće šanse umrijeti od gripe nego od kancera pluća uzrokovanog azbestom.
Njemačka računa da godišnje od posljedica azbesta umre do 1.500 ljudi a od posljedica gripe od 15.000 do 30.000.
Realno kad bi se ispitalo koliko ljudi umre od posljedica dizel vozila,. broj bi bio bar deset ako ne i 20 puta veći nego od azbesta, hoće li se zabraniti dizel vozila ?
Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko ljudi umre zbog pesticida, hormona, nečiste vode, nečistog zraka,..ili npr. zbog najobičnijeg prežderavanja i viška kilaže. ;-)
User avatar
TAFKAP
Posts: 10370
Joined: 30/09/2011 07:49

#13 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by TAFKAP »

User avatar
stakasa
Posts: 8959
Joined: 14/11/2013 11:23

#14 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by stakasa »

Ci-Nick wrote:Azbest je prirodni materijal, silikatna stijena, ugrađivao se u cca. 3.000 proizvoda i teško ga je zaobići,.. ne kažem da nije opasan ali 5 do 10 puta su veće šanse umrijeti od gripe nego od kancera pluća uzrokovanog azbestom.
Njemačka računa da godišnje od posljedica azbesta umre do 1.500 ljudi a od posljedica gripe od 15.000 do 30.000.
Realno kad bi se ispitalo koliko ljudi umre od posljedica dizel vozila,. broj bi bio bar deset ako ne i 20 puta veći nego od azbesta, hoće li se zabraniti dizel vozila ?
Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko ljudi umre zbog pesticida, hormona, nečiste vode, nečistog zraka,..ili npr. zbog najobičnijeg prežderavanja i viška kilaže. ;-)
Vazda ista prica i argumenti, copy paste postova sa tema o pusenju. Pusti bolan gripu sad, cjedi limun, azbest ne valja, azbestoza ubija, dobro je da se siri svjest o tome
Ci-Nick
Posts: 5246
Joined: 15/03/2015 17:38

#15 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by Ci-Nick »

stakasa wrote:
Ci-Nick wrote:Azbest je prirodni materijal, silikatna stijena, ugrađivao se u cca. 3.000 proizvoda i teško ga je zaobići,.. ne kažem da nije opasan ali 5 do 10 puta su veće šanse umrijeti od gripe nego od kancera pluća uzrokovanog azbestom.
Njemačka računa da godišnje od posljedica azbesta umre do 1.500 ljudi a od posljedica gripe od 15.000 do 30.000.
Realno kad bi se ispitalo koliko ljudi umre od posljedica dizel vozila,. broj bi bio bar deset ako ne i 20 puta veći nego od azbesta, hoće li se zabraniti dizel vozila ?
Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko ljudi umre zbog pesticida, hormona, nečiste vode, nečistog zraka,..ili npr. zbog najobičnijeg prežderavanja i viška kilaže. ;-)
Vazda ista prica i argumenti, copy paste postova sa tema o pusenju. Pusti bolan gripu sad, cjedi limun, azbest ne valja, azbestoza ubija, dobro je da se siri svjest o tome
Nisam rekao da valja,.. ali ne volim stvaranje panike,.. eto sad trebam nespavati zbog azbestnih ploča na krovu susjedne zgrade ili iz svog džepa renovirati im krov.
A što se tiče azbestoze to je profesionalno oboljenje radnika koji su svakodnevno radili u azbestnoj prašini, nisam čuo za značajnije obolijevanje stanovništva koje je živjelo pod azbestnim pločama.
U svakom slučaju problem koji treba dugoročno, sistemski riješiti kao i probleme loženja uglja, starih dizelaša, zabrane nepovratne plastične ambalaže, eto mene ta plastika po rijekama više smeta od azbesta na krovu,...
User avatar
stakasa
Posts: 8959
Joined: 14/11/2013 11:23

#16 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by stakasa »

Ci-Nick wrote:
stakasa wrote:
Ci-Nick wrote:Azbest je prirodni materijal, silikatna stijena, ugrađivao se u cca. 3.000 proizvoda i teško ga je zaobići,.. ne kažem da nije opasan ali 5 do 10 puta su veće šanse umrijeti od gripe nego od kancera pluća uzrokovanog azbestom.
Njemačka računa da godišnje od posljedica azbesta umre do 1.500 ljudi a od posljedica gripe od 15.000 do 30.000.
Realno kad bi se ispitalo koliko ljudi umre od posljedica dizel vozila,. broj bi bio bar deset ako ne i 20 puta veći nego od azbesta, hoće li se zabraniti dizel vozila ?
Zanimljivo bi bilo vidjeti koliko ljudi umre zbog pesticida, hormona, nečiste vode, nečistog zraka,..ili npr. zbog najobičnijeg prežderavanja i viška kilaže. ;-)
Vazda ista prica i argumenti, copy paste postova sa tema o pusenju. Pusti bolan gripu sad, cjedi limun, azbest ne valja, azbestoza ubija, dobro je da se siri svjest o tome
Nisam rekao da valja,.. ali ne volim stvaranje panike,.. eto sad trebam nespavati zbog azbestnih ploča na krovu susjedne zgrade ili iz svog džepa renovirati im krov.
A što se tiče azbestoze to je profesionalno oboljenje radnika koji su svakodnevno radili u azbestnoj prašini, nisam čuo za značajnije obolijevanje stanovništva koje je živjelo pod azbestnim pločama.
U svakom slučaju problem koji treba dugoročno, sistemski riješiti kao i probleme loženja uglja, starih dizelaša, zabrane nepovratne plastične ambalaže, eto mene ta plastika po rijekama više smeta od azbesta na krovu,...
Dok je azbestna ploca zdrava nema problema. Ali se slomije, eto neko gore pise da djeca bacaju u vatru pa da pucka, napravi se rupa ili pukne pa se truni itd itd. Ako se sanira dobro se zastititi, odloziti itd. Azbestoza je ozbiljan problem i ljudi vrlo cesto ne znaju
jasmind
Posts: 217
Joined: 24/10/2005 23:50

#17 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by jasmind »

Ne moraš oboliti od azbestoze da bi dobio karcinom od azbesta. Dovoljna je jedna čestica azbesta da je udahneš i da dobiješ mezoteliom. Period latencije od izlaganja do nastanka bolesti je oko 40 godina. Naravno što je veće izlaganje to je veći rizik, al dovoljno je pogledati neku emisiju na tv gdje renoviraju stare kuće u americi da se vidi kakve se sve predostrožnosti poduzimaju da se spriječi i najmanje izlaganje. Recimo kod radnika koji su radili u toj industriji zanimljivo je da su često obolijevale njihove supruge, koje su dolazile u dodir sa azbestom perući njihovu radnu odjeću. Zanimljiv je i slučaj nekih sela u turskoj, gdje je u jednom periodu 50% smrtnih slučajeva bilo od mezotelioma, uzrok prirodni azbest u okolini.
Ci-Nick
Posts: 5246
Joined: 15/03/2015 17:38

#18 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by Ci-Nick »

Ma sve je meni jasno,.. ali treba da je svima jasno da vam voda dolazi na slavine kroz azbestne cijevi,.. navodno opasan samo za pluća ali ko garantuje da čestica azbesta ne može prouzrokovati karcinom u probavnom traktu,..
živio u strahu ili ne,.. ništa ne mogu učiniti,.a država i naš sistem su takvi da taj problem neće riješiti ni za narednih 30 do 40 godina.
User avatar
stakasa
Posts: 8959
Joined: 14/11/2013 11:23

#19 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by stakasa »

Ci-Nick wrote:Ma sve je meni jasno,.. ali treba da je svima jasno da vam voda dolazi na slavine kroz azbestne cijevi,.. navodno opasan samo za pluća ali ko garantuje da čestica azbesta ne može prouzrokovati karcinom u probavnom traktu,..
živio u strahu ili ne,.. ništa ne mogu učiniti,.a država i naš sistem su takvi da taj problem neće riješiti ni za narednih 30 do 40 godina.
Kako god bolje je bit svjestan problema. Predaj se vise :D
jasmind
Posts: 217
Joined: 24/10/2005 23:50

#20 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by jasmind »

Azbestne cijevi veceg promjera za vodu postoje, ali su većinom u pitanju cijevi od azbesta i betona u kanalizaciji.
Izolacija od azbesta za vodovodne cijevi sa vanjske strane je bila u širokoj upotrebi u bivšoj državi.
Ne postoje dokazi da azbest unesen na usta ima kancerogeni efekt, ne resorbuje se i ne pokazuje isti efekat kao na respiratorni sistem.

Treba ga ih svog stana uklonit, i to da rade stručna lica. A u okolini rizik nije veliki dok se on ne dira.
Ci-Nick
Posts: 5246
Joined: 15/03/2015 17:38

#21 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by Ci-Nick »

stakasa wrote:
Ci-Nick wrote:Ma sve je meni jasno,.. ali treba da je svima jasno da vam voda dolazi na slavine kroz azbestne cijevi,.. navodno opasan samo za pluća ali ko garantuje da čestica azbesta ne može prouzrokovati karcinom u probavnom traktu,..
živio u strahu ili ne,.. ništa ne mogu učiniti,.a država i naš sistem su takvi da taj problem neće riješiti ni za narednih 30 do 40 godina.
Kako god bolje je bit svjestan problema. Predaj se vise :D
Predajem se,..
nadam se da neću večeras sanjati kako idem kroz azbestnu cijev punu azbestne prašine,.. pokrivam rukama usta da ne udahnem azbestnu prašinu,..
gušim se,.. i u zadnjem trenu budim se,. kad ono žena me guši jastukom,.. nije azbest. :lol: :lol: :lol:
User avatar
VladaFBiH
Posts: 4567
Joined: 01/02/2012 12:32
Location: rajvoSa

#22 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by VladaFBiH »

jasmind wrote:Ne moraš oboliti od azbestoze da bi dobio karcinom od azbesta. Dovoljna je jedna čestica azbesta da je udahneš i da dobiješ mezoteliom. Period latencije od izlaganja do nastanka bolesti je oko 40 godina. Naravno što je veće izlaganje to je veći rizik, al dovoljno je pogledati neku emisiju na tv gdje renoviraju stare kuće u americi da se vidi kakve se sve predostrožnosti poduzimaju da se spriječi i najmanje izlaganje. Recimo kod radnika koji su radili u toj industriji zanimljivo je da su često obolijevale njihove supruge, koje su dolazile u dodir sa azbestom perući njihovu radnu odjeću. Zanimljiv je i slučaj nekih sela u turskoj, gdje je u jednom periodu 50% smrtnih slučajeva bilo od mezotelioma, uzrok prirodni azbest u okolini.
znači radnici 45+ ne trebaju nikakvu zaštitu :)
User avatar
VladaFBiH
Posts: 4567
Joined: 01/02/2012 12:32
Location: rajvoSa

#23 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by VladaFBiH »

jasmind wrote:Azbestne cijevi veceg promjera za vodu postoje, ali su većinom u pitanju cijevi od azbesta i betona u kanalizaciji.
Izolacija od azbesta za vodovodne cijevi sa vanjske strane je bila u širokoj upotrebi u bivšoj državi.
Ne postoje dokazi da azbest unesen na usta ima kancerogeni efekt, ne resorbuje se i ne pokazuje isti efekat kao na respiratorni sistem.

Treba ga ih svog stana uklonit, i to da rade stručna lica. A u okolini rizik nije veliki dok se on ne dira.
Upravo, postoji gomila istraživanja koja nisu našla povezanost kancerogenih oboljenja i izlaganju azbestu u vodi
https://www.who.int/water_sanitation_he ... bestos.pdf
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#24 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by Maraschino »

VladaFBiH wrote: Upravo, postoji gomila istraživanja koja nisu našla povezanost kancerogenih oboljenja i izlaganju azbestu u vodi
https://www.who.int/water_sanitation_he ... bestos.pdf
Mora da nisu javili ova istrazivanja ovim zemljama koje od 2024.god. nece da vide azbest u ovom obliku.

On nije direktno kancorogen ali stvara bazu za razvoj kancera. Svo tijelo je podlozno kanceru a on trazi gdje mu je najslabija tacka. Udisanjem azbestne prasine ona se nikada ne moze izbaciti iz organizma, sakuplja se i stvara pogodno mjesto za razvoj kancera.
Varioci, osobe koje rade sa razlicitim farbama i lakovima, pusaci...i mnogi drugi te stetne materije koje udju u organizam mogu na neki nacin smanjiti pa i iz organizma odstraniti koristeci npr.mlijeko, mlijecne proizvode, svjez paradajz, jabuke i drugo voce...a azbest se ne moze izbaciti iz organizma. To je razlika.
User avatar
VladaFBiH
Posts: 4567
Joined: 01/02/2012 12:32
Location: rajvoSa

#25 Re: SALONIT AZBESTNE KROVNE PLOČE

Post by VladaFBiH »

Maraschino wrote:
VladaFBiH wrote: Upravo, postoji gomila istraživanja koja nisu našla povezanost kancerogenih oboljenja i izlaganju azbestu u vodi
https://www.who.int/water_sanitation_he ... bestos.pdf
Mora da nisu javili ova istrazivanja ovim zemljama koje od 2024.god. nece da vide azbest u ovom obliku.

On nije direktno kancorogen ali stvara bazu za razvoj kancera. Svo tijelo je podlozno kanceru a on trazi gdje mu je najslabija tacka. Udisanjem azbestne prasine ona se nikada ne moze izbaciti iz organizma, sakuplja se i stvara pogodno mjesto za razvoj kancera.
Varioci, osobe koje rade sa razlicitim farbama i lakovima, pusaci...i mnogi drugi te stetne materije koje udju u organizam mogu na neki nacin smanjiti pa i iz organizma odstraniti koristeci npr.mlijeko, mlijecne proizvode, svjez paradajz, jabuke i drugo voce...a azbest se ne moze izbaciti iz organizma. To je razlika.
Odgovor ti je vezan za štetnost azbesta u vodi a ti pričaš o udisanju istog kao i štetnosti udisanja raznih isparenja (niko ne spori štetnost istog kada ga udišeš ali nikada nisu našli povezanost između kancera i azbesta u vodi)...
Post Reply