Sahadzija prijedlog

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

radiša

#26 Re: Sahadzija prijedlog

Post by radiša »

Sat ko sat,ako ima djelova i hoce da zaradi uzet ce samo je pitanje opet kolko ce ti radit jer te replike imaju razne bagove od mehanizma do ispadanja kazaljki...
Ovaj radi i kopije odnesi mu znam da je jaran nosio neku kopiju davno,sredio mu je.
epik

#27 Re: Sahadzija prijedlog

Post by epik »

BlackCaviar wrote:Ne znam urara, ali mislim da ti je tako poručio da neće da radi s replikama. Naravno da ima ključ, to je isto da ti kuhar kaže da nema nož.
Da, pretpostavljam da je tako. Iako se radi o replici od par stotina evrica za njega je to obicna kopija.
BlackCaviar

#28 Re: Sahadzija prijedlog

Post by BlackCaviar »

Bez uvrede, ali što kaže radiša, te replike imaju sepet bagova. Nit se zna ko ih je sastavljao, koji je mehanizam u njima i šta sve još nije natrpano u njih. Nema veze koliko stotina eura košta. On ti može popraviti sat, sutra će ti se opet ista stvar desiti i bit će priča da "ne valja urar". Ne govorim direktno za tebe, već općenito. Jbg probaj kod drugih i sa srećom, idući put origigi uzmi :)
epik

#29 Re: Sahadzija prijedlog

Post by epik »

BlackCaviar wrote:Bez uvrede, ali što kaže radiša, te replike imaju sepet bagova. Nit se zna ko ih je sastavljao, koji je mehanizam u njima i šta sve još nije natrpano u njih. Nema veze koliko stotina eura košta. On ti može popraviti sat, sutra će ti se opet ista stvar desiti i bit će priča da "ne valja urar". Ne govorim direktno za tebe, već općenito. Jbg probaj kod drugih i sa srećom, idući put origigi uzmi :)
Ma znam ja to dobro, al ne mozes ti tvrdoglavim ljudima to objasniti... za te pare sam mogao kupiti neki original da prica sedam jezika, al jbg...
Kapri

#30 Re: Sahadzija prijedlog

Post by Kapri »

Znate li nekog na telaciji alipasino cengic vila da radi sutra?
muha_sa

#31 Re: Sahadzija prijedlog

Post by muha_sa »

Kapri wrote:Znate li nekog na telaciji alipasino cengic vila da radi sutra?
ima jedan koji je svaki dan na Č.Vili--na autu mu stoji reklama--sahadžija

drito na onom platou kod "Konzuma"--preko puta ove kafe slasticarne

Image
Kapri

#32 Re: Sahadzija prijedlog

Post by Kapri »

Hvala puno
supercali

#33 Re: Sahadzija prijedlog

Post by supercali »

Kapri wrote:Hvala puno
Cekam te :lol:
listopad

#34 Re: Sahadzija prijedlog

Post by listopad »

Prvi put da vidim rijec "sahadzija". Znam samo za sajdziju, casovnicara i urara.
spreca

#35 Re: Sahadzija prijedlog

Post by spreca »

listopad wrote:Prvi put da vidim rijec "sahadzija". Znam samo za sajdziju, casovnicara i urara.
od rijeci Sahat....sahat=ura ...sat
r_faruk

#36 Re: Sahadzija prijedlog

Post by r_faruk »

Naslovnica wrote:Kod mene u B-Fazi ima sahadžija od prije rata, ja mislim da je tu od useljenja, gospodin čovjek. Jednom kada odeš kod njega više nigdje drugo nećeš htjeti otići.
Čovjek je pedantan, ima pristup mušteriji, sve za 5.
Fehim Duraković, blizu CIPS-a je.
Samo da pohvalim cika fehima :) odrzavam i popravljam satove kod njega vec 10 god. Popravio mi je neke satove koji su 25 god pokvareni bili....
listopad

#37 Re: Sahadzija prijedlog

Post by listopad »

spreca wrote:
listopad wrote:Prvi put da vidim rijec "sahadzija". Znam samo za sajdziju, casovnicara i urara.
Jasno mi je od koje rijeci dolazi. Mislim samo da je nepravilno govoriti "sahadzija" isto kao i "sahat". Jedna je stvar kada te rijeci koristis u zargonu, a druga kada imas ozbiljan biznis koji reklamiras kao "sahadzija". Najpravilnije je reci casovnicar (od rijeci casovnik = sat). Urar je germanizam, od njemacke rijeci Uhr (sat).

Ovo me podsjeca na ljude koji za Biscane kazu Bihaclije. :lol: To je naravno totalno pogresno.
spreca

#38 Re: Sahadzija prijedlog

Post by spreca »

listopad wrote:
spreca wrote:
Jasno mi je od koje rijeci dolazi. Mislim samo da je nepravilno govoriti "sahadzija" isto kao i "sahat". Jedna je stvar kada te rijeci koristis u zargonu, a druga kada imas ozbiljan biznis koji reklamiras kao "sahadzija". Najpravilnije je reci casovnicar (od rijeci casovnik = sat). Urar je germanizam, od njemacke rijeci Uhr (sat).

Ovo me podsjeca na ljude koji za Biscane kazu Bihaclije. :lol: To je naravno totalno pogresno.
Kako cemo onda nazvati Sahat kulu?.....nekad je uobicajeno bilo reci sahat za casovnik :mrgreen: .....ovo sa casovnikom smo se malo modernizaovali....tako ti je i sa pendzerom koji je ostao samo u pjesmama.....ja sam za povratak svih tih starih rijeci u svakodnevnu upotrbu.
listopad

#39 Re: Sahadzija prijedlog

Post by listopad »

spreca wrote:Kako cemo onda nazvati Sahat kulu?.....nekad je uobicajeno bilo reci sahat za casovnik :mrgreen: .....ovo sa casovnikom smo se malo modernizaovali....tako ti je i sa pendzerom koji je ostao samo u pjesmama.....ja sam za povratak svih tih starih rijeci u svakodnevnu upotrbu.
Nije to moderniziranje nego upotreba domacih rijeci. Casovnik je slavenski, domaci naziv za sat i dolazi od staroslavenske rijeci časъ koja znaci vrijeme. U skoro svim slavenskim jezicima danas se cas koristi za sat ili vrijeme. Pojam sat je turcizam arapskog porijekla, dakle strana rijec kao i pendzer (turska rijec za prozor). Nisam htio ulaziti u lingvisticke diskusije nego mi je je cudan taj pojam sahadzija zato sto vecina ljudi u Bosni kaze sajdzija ili casovnicar. Ne znam koliko je rasprostranjena upotreba rijeci urar.

Isto tako vecina ljudi u BiH, ali i susjednim drzavama, kaze sat, a ne "sahat". Ovi sto danas govore sahat to forsiraju iz nekih cudnih razloga.
epik

#40 Re: Sahadzija prijedlog

Post by epik »

E onu moju repliku Rolexa popravi majstor preko puta tramvajske stanice na Marin dvoru. Da napomenem, urari Omega, Fehim i jos par njih nisu htjeli ni da pogledaju, na carsiji je jedan uzeo al mu nije nista znao... Taman htio odustati i bezze svrstim i kod ovog... I cova napravi bgm... Eno ga ko original
palestinka

#41 Re: Sahadzija prijedlog

Post by palestinka »

epik wrote:E onu moju repliku Rolexa popravi majstor preko puta tramvajske stanice na Marin dvoru. Da napomenem, urari Omega, Fehim i jos par njih nisu htjeli ni da pogledaju, na carsiji je jedan uzeo al mu nije nista znao... Taman htio odustati i bezze svrstim i kod ovog... I cova napravi bgm... Eno ga ko original
Odlični su na Marindvoru. Mislim da tu rade već 50 godina, otac, pa sad sin.
Hajde, sad sretno rolexanje :babinsin:
epik

#42 Re: Sahadzija prijedlog

Post by epik »

palestinka wrote:
epik wrote:E onu moju repliku Rolexa popravi majstor preko puta tramvajske stanice na Marin dvoru. Da napomenem, urari Omega, Fehim i jos par njih nisu htjeli ni da pogledaju, na carsiji je jedan uzeo al mu nije nista znao... Taman htio odustati i bezze svrstim i kod ovog... I cova napravi bgm... Eno ga ko original
Da upoznao sam i sina i oca, odlicni su i uopste im nije smetalo sto je replika
palestinka

#43 Re: Sahadzija prijedlog

Post by palestinka »

epik wrote:
palestinka wrote:
Da upoznao sam i sina i oca, odlicni su i uopste im nije smetalo sto je replika
Da, vjerujem. Ljudi znaju svoju posao i trude se popraviti sat, riješiti problem, replika ne replika, sat je sat.
senzibilni

#44 Re: Sahadzija prijedlog

Post by senzibilni »

Postovani,ja bih izjavi ovo
Ja imam zidni sat star 100 godina pokvaren od nedavno
Kontaktirao sam par sahadzija pod navodnicima,kazu ne radimo te sahatove.
Koje ba radis pitam se ja ,jel kineske,jel ukradene ,jel turske,jel kurceve.?
Nismo mi propali ko drzava ,mi smo propali ko ljudi,nije da ne rade
Niko nista ne zna ni u bilo kojem poslu.
Post Reply