Šah kao školski predmet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

Šah kao školski predmet?

Da
36
50%
Ne
36
50%

Total votes: 72

pirmin

#76 Re: Šah kao školski predmet

Post by pirmin »

pOZz wrote:
_Reds_ wrote:Dobra ideje,

ja sam igrati sah naucio kao mali, prije nego sto sam krenuo u skolu. I danas dan imam one figure i tablu, stim da sam jednu figuru negdje izgubio. Uvijek sam molico oca, kad bi dosao sa posla da igra samnom, ili nekoga od robine. Mislim da je to dosta uticalo na moj intelekt, jer kasnije nikad nisam imao problema sa matemtikom, fizikom, informatikom i slicnim znanostima.

Za razliku od mog mladjeg brata, koji ni danas dan ne zna igrati sah (maturant), i matematika mu je totalna suprotnost od moje.
Slično je i kod mene. Volio bih kad bi se to moglo nekako istražiti, pa bar kol'ko-tol'ko da se pokuša utvrditi stvarna korelacija između stvari koje si ti naveo.
Ja sam kao skolarac jedino znao sloziti figure i to je sve.
Od oca sam naslijedio ljubav prema sportovima sa loptom, prvenstveno fudbal i kosarka. Sah mi nije
bio ni na kraj pameti sa svim viskom energije u mladosti i mislim da bi ta igra kao obavezan predmet u skoli,
u mom slucaju bila krajnje deplasirana. Danas, sto vise ulazim u godine, mi se sah i slicne igre koje ne zahtijevaju
fizicku spremu namecu kao nesto prirodno.
Da li sam nesto izgubio time sto nisam igrao sah do 30te?-Nista gravirajuce mi ne pada na pamet.

Svi koji su u ovoj anketi glasali za opciju "da" bi se trebali vratiti u svoje skolsko doba, u jedan od prvih razreda
i tamo malo, po sjecanju, procesljati profile svojih drugara i na osnovu nekog prosjeka, ako je taj prosjek
uopste moguce izvuci, zakljuciti da li bi sah kao obavezan predmet zaista bio prikladan.

Ne postoji univerzalan covjek pa tako ni univerzalan ucenik.
Hiperaktivnoj djeci zeljnoj trke i aktivnosti nece pomoci visesatno sjedenje na stolici kao sto ni
onima sa izrazenim intelektualnim sposobnostima i interesima nista nece znaciti visednevna trka za loptom.
ellec

#77 Re: Šah kao školski predmet

Post by ellec »

sinuhe wrote:
Ne, ne pojavimo se mi, spreco, _Reds_ i ja, nego iza ovoga što mi predlažemo stoje šahovski znalci kao što su Kasparov i Danailov, zatim više od pola Europskog parlamenta, Rusija...
Znaci manje-vise niko bitan.

Najbolje osnovne skole su u Finskoj. Ne vjerujem da ce oni na osnovu misljenja Kasparova i EU parlamenta uvesti sah kao obavezan predmet.
Nevjerovatno je da su ljudi toliko ignoranti i misle da šah neće biti od koristi djeci, pomalo mi to odbijanje liči na religijski fanatizam po pitanju naučnih/logičkih činjenica. Šah bi djeci pomogao kao rana stimulacija koja je jako bitna u razvoju djeteta jer je matematička/logička igra. O ranoj stimulaciji sa naučnim argumentima je govorio i Ranko Rajković (MENSA) - http://www.youtube.com/watch?v=-E7GWiEjju4 te MENSA također podržava šah i šahovske mlade talente kao i ostale u polju matematike, fizike itd. ako se pogleda na sajtu http://www.mensa.rs/sr/sigovi/ntc/clanovi/. Mnoge naučne studije su dokazale da šah poboljšava sposobnosti logike, pamćenja, čitanja - http://www.quadcitychess.com/benefits_o ... ml#studies Također je besmisleno zamišljanje šaha u osnovnim školama kao što je to pirmin opisao kao "visesatno sjedenje na stolici", ali pazi višesatno, dok je bilo riječi o samo dva školska časa (45 min.) sedmično te učenje kroz igru.
sinuhe

#78 Re: Šah kao školski predmet

Post by sinuhe »

Kakav fanatizam? Šah nije od juče. Neko bi se već davno sjetio uvesti ga u škole.
ellec

#79 Re: Šah kao školski predmet

Post by ellec »

sinuhe wrote:Kakav fanatizam? Šah nije od juče. Neko bi se već davno sjetio uvesti ga u škole.
Vidiš da je fanatizam jer nisi pročitao dalje od prve rečenice pa ni samu vijest sa sa-x nakon je tema i pokrenuta, na jednom od linkova imaš sljedeći podatak: "Chess is part of the curricula in nearly 30 countries. In Venezuela, Iceland, Russia and other countries, chess is a subject in all public schools." Dobio si čak i dovoljno naučnih dokaza o pozitivnim efektima šaha koje si tražio u prošlom postu, ali opet tražiš dlaku u jajetu.
sinuhe

#80 Re: Šah kao školski predmet

Post by sinuhe »

To su zemlje koje se ne ističu u ama baš ničemu. To nije nikakva vijest.
nellington

#81 Re: Šah kao školski predmet

Post by nellington »

sinuhe wrote:To su zemlje koje se ne ističu u ama baš ničemu. To nije nikakva vijest.
Ma ja, 'ta će Rusija. Mi im '48. kroz noge probacivali.
sinuhe

#82 Re: Šah kao školski predmet

Post by sinuhe »

Rusija je samo velika zemlja, ništa više od toga.
_Reds_

#83 Re: Šah kao školski predmet

Post by _Reds_ »

I ja sam bio hiperaktivno dijete. Ali sam siguran da je igranje saha u ranom dijetinjstvu pomoglo razvoju moje inteligencije.

Najbolji sahisti svijeta su ljudi sa iznad prosjecnim IQ-om. Sah nije zamorna igra. Niko ne aze da bi trebalo da se ukine tjelesno, a znas da je bilo djece kojima je tjelosno uvijek tesko padalo, jednostavno nisu bili za to, sta cemo sa njima ?

Sah jednostavno razvija logiku, uci dijete da razmislja, da planira, da izgrađuje strategiju, uči da brže razmišljaš, uči da vidiš da treba učiti na greškama, da nije problem jednom pogriješiti, da je problem kad se greška ponavlja.

U sahu nema igre napamet, sah ne mozete nabubati. I šah nije uopće zamorna igra, bar ne za 45 minuta dnevno.

I bio ili ne bio sutra u školi, ja cu svoju dijete nauciti ovoj igri u ranoj mladosti. I siguran sam da bi vrlo velika vecina djece bila zainteresovana za ovu igru, sada mozda nisu, jer su djeca djelimicno postiđena.

Tipa dođe mu vršnjak i kaže, hajde hoćemo šaha, on odgovori, ma kakv šah to je glupost. A ovo je odgovorio što ga je u velikom broju slučajeva stid reći da ne zna ni figure složiti.

Ili bi se možda trebao uvesti predmet logika, pa se dao izbor djeci, da igraju šah, slažu puzzle, ili igraju neke druge logičke igre.
nellington

#84 Re: Šah kao školski predmet

Post by nellington »

Znači, Rusija je nešto k'o Kanada.

Ruska fizika, matematika, hemija, vojna i civilna tehnika, književnost, film, sport... sve je to posljedica veličine Rusije. Zanimljivo.
sinuhe

#85 Re: Šah kao školski predmet

Post by sinuhe »

Populacija od nekih 150 miliona. Velika zemlja.
_Reds_

#86 Re: Šah kao školski predmet

Post by _Reds_ »

nellington wrote:Znači, Rusija je nešto k'o Kanada.

Ruska fizika, matematika, hemija, vojna i civilna tehnika, književnost, film, sport... sve je to posljedica veličine Rusije. Zanimljivo.
Upravo ove nacije koje prefeririaju sah su najjace matematicke nacije na svijetu, pogledajmo matematičke olimpijade samo.
nellington

#87 Re: Šah kao školski predmet

Post by nellington »

sinuhe wrote:Populacija od nekih 150 miliona. Velika zemlja.
Garant je do toga. Zato Indonezija, Indija, Pakistan, Nigerija, Bangladeš, Brazil dominiraju u svjetskoj nauci i tehnici.

Da ne oftopičimo više - ubijedio si me.
sinuhe

#88 Re: Šah kao školski predmet

Post by sinuhe »

_Reds_ wrote:

Upravo ove nacije koje prefeririaju sah su najjace matematicke nacije na svijetu, pogledajmo matematičke olimpijade samo.
I mi smo matematička nacija. Samo u 45 godina takav pristup nije dao očekivane rezultate.
nellington

#89 Re: Šah kao školski predmet

Post by nellington »

_Reds_ wrote:

Istina, ali ne bih rekao da je uzročno posljedična veza u pitanju. Nisu dobri u matematici zbog šaha, ni u šahu zbog matematike - nego sistem forsira određeni skup vrijednosti u kom su se zajedno našle matematika i šah.
_Reds_

#90 Re: Šah kao školski predmet

Post by _Reds_ »

sinuhe wrote:
I mi smo matematička nacija. Samo u 45 godina takav pristup nije dao očekivane rezultate.
Mi matematička nacija ?? Hajd malo google, pa ces vidjeti gdje smo mi, nisam siguran da smo ikad osvojili zlatnu medalju, a na olimpijadama ne dobija zlatnu medalju prvi, nego onaj ko uradi određeni procenat zadataka.

I onaj ko osvoji bilo kakvu medalju na olimpijadama, ce vrlo lagano naci stipendiju na oxford, harvard ili slicne univerzitete gdje godisnji studij kosta 50.000 dolara.
nellington

#91 Re: Šah kao školski predmet

Post by nellington »

_Reds_ wrote:
sinuhe wrote:
Mi matematička nacija ?? Hajd malo google, pa ces vidjeti gdje smo mi, nisam siguran da smo ikad osvojili zlatnu medalju, a na olimpijadama ne dobija zlatnu medalju prvi, nego onaj ko uradi određeni procenat zadataka.
Od 1981. i Despića nismo.
I onaj ko osvoji bilo kakvu medalju na olimpijadama, ce vrlo lagano naci stipendiju na oxford, harvard ili slicne univerzitete gdje godisnji studij kosta 50.000 dolara.
Nažalost, neće. Ali to nije tema današnje emisije.
cyprus

#92 Re: Šah kao školski predmet

Post by cyprus »

Kakvo je stanje u Kalmikiji? :D Imaju li oni kakve fajde od šaha...
nellington

#93 Re: Šah kao školski predmet

Post by nellington »

cyprus wrote:Kakvo je stanje u Kalmikiji? :D Imaju li oni kakve fajde od šaha...
Kirsan jeste lud, ali je iskoristio to što sjedi na dvije stolice da malo promoviše Kalmikiju, izgradi par zgrada... Nije ni to loše.
belfy

#94 Re: Šah kao školski predmet

Post by belfy »

malo se razvodnila rasprava. ljudi, ovdje se uopste ne dovode pozitivne uticaje saha u pitanje. naravno da ih ima i o tome bi bilo besmisleno raspravljati. ovdje pricamo o necemu obaveznom u obrazovanju i odgoju (posto su skole odgojno-obrazovne ustanove, jel). dakle treba valjan razlog zasto bi neko morao imati obavezan sah u skoli.

dakle, kada pricamo o osnovnom obrazovanju, ono bi trebalo da zadovolji sljedece kriterije:
- da ugradi osnovna moralna nacela i kulturu ponasanja u trenutacnom stadiju razvoja drustva
- da osigura osnovno znanje potrebno za prolazak kroz zivot
- da obezbijedi dovoljno prosireno znanje za nastavak skolovanja na visim nivoima

iz ovih kriterija je proizisao postojeci nastavni plan i program. volio bih da mi neko shodno ovome kaze zasto bi sah trebao da bude predmet u skoli (a samim tim bi bio i obavezan). dakle, da li se bez njega nemoze zivjeti, da li je on neophodan za dalje skolovanje i da li je on neki neizostavan dio nase kulture.

pored saha, mentalnom ili fizickom razvoju djece doprinosi jako mnogo stvari. to ne znaci da bi one trebale da budu obavezne u skolskom programu. razlog tome je sto se djetetu mora ostaviti dovoljno prostora za njegove licne spoznaje i interese, makar oni bili nikakvi i da njegova zelja bude da bude glup (moram ovo ovako dovesti do apsurda). njegovi roditelji i okolina (prijatelji, kolege i poznanici), kao i on sam treba da oblikuju ostatak te osobe, jer bi u suprotnom dosli upravo do one krajnosti koju sam pominjao u svom prvom postu na ovoj temi. uveli bi u skole sve ono sto je dobro za djecu (fizicki i mentalno) i sa tim popunili djeci cijeli dan, tako da bi roditelji mogli djecu vidjati samo kada idu ili se vracaju iz skole i dok spavaju(jos jedno dovodjenje do apsurda da bi se neizbjezno vidjela poenta).

to sto druge zemlje uvode odredjene predmete ne znaci da bi i mi trebali upravo iz onih kriterija za obrazovanje. neke zemlje ce mozda uvesti u osnovnu skolu brodogradnju, neke robotiku, neke djudo, neke hokej, neke ispijanje votke, neke mitologiju i mitomaniju, a neke genetiku ili kosmonautiku, ali to jednostavno nije argument da mi uradimo isto. kod nekih ce unutar fizickog biti hokej ili plivanje, a kod drugih kuglanje ili nesto peto. kod nekih se na istoriji uci pedeset zadnjih predsjednika, kod drugih svjetski ratovi, kod trecih aparthejd. tako da poredjenje u tim stvarima gubi smisao. osmisljavanje i pravljenje jednog plana i programa u obrazovanju je dosta siri pojam od "ajmo uvesti sah u skole". kod nas bi vise smisla imao predmet "kako tolerisati drugog (druge)" u trenutacnim okolnostima.

mislim da sam ovaj put dosta detaljno obrazlozio svoje misljenje i dovoljno jasno. valjda nece opet spreco reci da obrazovani razmisljaju onako kako on razmislja, a svi drugi su odmah sa druge strane. ni tesla, ni maksvel, ni njutn, a boga mi ni ajnstajn nisu imali sah u skoli. ne vidim cak ni da su sprecini vitezovi bili nesto pametniji zbog istog, a ni dali nekog poznatog naucnika ili neko otkrice.

P.S. niko od nas nije imao ovakav predmet u skoli. da li se neko osjeca uskracen zbog toga u nastavku svog zivota, ili vidi potrebu da djece u buducnosti moraju imati takav predmet da ne bi propustili nesto?
ellec

#95 Re: Šah kao školski predmet

Post by ellec »

Sa belfyem i sličnim se može do besvijesti raspravljati, ali pored svih argumenata on će opet po svom, hajde valjda su i forumi napravljeni za takvo što. Opet vrti istu priču kako bi uvođenje šaha kao obavezni predmet bilo nametanje, pretpavanje obaveza djeci, onda besmisleno pominje druge stvari kao što je hokej, kuglanje, robotika, brodogradnja za djecu u osnovnim školama, ne shvata da šah ne bi predstavljao nikakavu stvar kojom bi se kasnije rješavala velika životna pitanja, ali on to bukvalno pominje. Pa bi opet ja trebao govoriti kako je šah igra, a kao takva primamljiva djeci za razliku od ostalih predmeta/stvari te bi šah pomogao u ranoj stimulaciji razvoja djeteta više nego ijedna druga igra za mozganje, što bi mu pomoglo u daljnjem obrazovanju, zato bi ga trebalo uvesti kao obavezni predmet jer ispunjava sve kriterije za takvo što počev od historije, kulturnog značaja, kompleksnosti. Zato ga djeca ne bi shvatila kao obavezu isto kao što je slučaj sa predmetom fizičkog kada djeca izbacuju višak fizičke energije, šahom bi izbacivali višak psihičke. U pitanju bi bio lagani plan i program u početku kroz igru, dva časa sedmično, vremenom bi bilo sve složenije, a ne odma shvatati časove kao višesatno mozganje i proučavanje strategije, taktike, višesatni mečevi kao što su neki bukvalno shvatili jer opet naglašavam, u pitanju je osnovna škola.
belfy

#96 Re: Šah kao školski predmet

Post by belfy »

ti zaista nikako da shvatis poentu bilo kojeg od mojih postova. vidi, ti dajes primjer kanade i rusije koje hoce da imaju sah u skoli kao predmet i to ti je argument da ga i mi trebamo imati, dok kada ja dam primjer te dvije iste zemlje kako imaju hokej, pa da bi ga tom logikom i mi trebali imati ti to uopste nemozes povezati. ostalo sto sam nabrojao je dio cijelog posta koji uopste nisi shvatio.

kada kazes da sah treba uvesti zato sto razvija mozak ja mogu reci da i sudoku razvija mozak pa bi ga trebalo uvesti u skole. jel sada vidis svoje argumente? ponovno pominjanje istorije i kulturnog znacaja je besmisleno. vecina takvih igara ima i svoju istoriju i kulturni znacaj, preko tavle, domina i sudokua pa do kineskog saha.
ellec

#97 Re: Šah kao školski predmet

Post by ellec »

Nevjerovatno je koliko neko može biti ograničen i besmislen u svojim poređenjima, tvrdnjama i plus to nazivati argumentima , divim se. :lol: Porediti šah sa hokejom, brodogradnjom, sudokuom, dominama i šta već nabrojanim, pored Rusije si zaboravio dodati zeleno svjetlo koje je dala EU (članica od 27 zemalja) te mnoge ostale zemlje. Hajde ti druže udri po svom i svakom dobro, hvala.
Mr. Brightside

#98 Re: Šah kao školski predmet

Post by Mr. Brightside »

mogu misliti kako se osjećate mentalno okrnjenim jer niste imali šah kao nastavni predmet :cry:
belfy

#99 Re: Šah kao školski predmet

Post by belfy »

ellec, ja to i nisam nigdje nazvao argumentima, nego ti. ja sam ti samo ukazao na apsurdnost istih sto ti i potvrdis vec u sljedecem postu, ali izgleda da ti to zaista ne vidis. nakon takvih zakljucaka nekog nazvati ogranicenim je smijesno. ko da ti je 15 godina.
ellec

#100 Re: Šah kao školski predmet

Post by ellec »

belfy wrote:ellec, ja to i nisam nigdje nazvao argumentima, nego ti. ja sam ti samo ukazao na apsurdnost istih sto ti i potvrdis vec u sljedecem postu, ali izgleda da ti to zaista ne vidis. nakon takvih zakljucaka nekog nazvati ogranicenim je smijesno. ko da ti je 15 godina.
Znači po tebi kao da 15 godina imaju i Kasparov, Danilov, velika većina EU parlamenta, Rusija, Armenija i sve ostale zemlje koje su uvele šah u obrazovanje i smatraju ga odličnim za djecu, svi su oni apsurdni i mutavi petnaestogodišnjaci, sve naučne studije koje su pokazale pozitivne efekte itd. sve je to apsurd, ali samo je belfy pametniji od svih njih, ovo ne da je ograničenost, nego bolest zvana egocentričnost.
Last edited by ellec on 01/04/2012 20:54, edited 3 times in total.
Post Reply