Safet Susic - Pape, selektor BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Tomahawk11, Charuga

Locked
User avatar
pape
Posts: 6833
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#1 Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by pape »

Image

Legendardni igrač Sarajeva, francuskog PSG-a i jugoslovenske reprezentacije izabran je jednoglasnom odlukom svih 13 članova IO koji su prisustvovali sjednici u zgradi Nogometnog saveza BiH.


SAFET SUŠIĆ

Safet Sušić - Pape, rođen je 13. aprila 1955. godine u Zavidovićima.
Kao jedan od najboljih fudbalera Evrope i svijeta u svojoj generaciji, Sušić je bio jedan od onih fudbalskih umjetnika koji je sa elegancijom gazele prolazio kroz protivničke odbrane, ostavljajući gledaoce bez daha i dilemom jesu li dobro vidjeli ili ih samo oči varaju. Blistavu karijeru započeo je u Krivaji iz Zavidovića. Brat Sead po mnogima je bio i veći talenat od Safeta, ali njegov fudbalski put umnogome je obilježio život van sportskih terena. Život je Safeta ga odveo 1968. na igralište Krivaje, što je bilo presudno u njegovom sportskom opredjeljenju. U prvom timu Krivaje igrao je kada je imao 16 godina.
Godine 1972. odlazi na Koševo u juniorsku ekipu Sarajeva. U prvom timu Sarajeva debitovao je 3. avgusta 1973. godine na Koševu protiv Crvene Zvezde u "Ljetnjoj Ligi šampiona".
Kao izraziti napadač-golgeter, isticao se visokom individualnom tehnikom i vrlo atraktivnom igrom. Dobio je brojna priznanja: 1979. proglašen je za najboljeg jugoslovenskog fudbalera, 1980. za najboljeg sportistu SR Bosne i Hercegovine, a 1981. dobio je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.
Za reprezentaciju Jugoslavije prvi put nastupio je u Budimpešti 5. oktobra 1977. godine u susretu sa Mađarskom i postigao dva gola. U to vrijeme nastala je i poštapalica "ne može Borota (čuveni jugoslovenski golman-ekscentrik i slikar amater poznat kao prvi čovjek nikada slabije odbrane jugoslovenske reprezentacije) primiti koliko Safet može dati". U prvih deset reprezentativnih susreta, tri puta je postigao het trik. Za "A" reprezentaciju do kraja 1981. odigrao je 20 utakmica.
Godine 1979. proglašen je za najboljeg fudbalera Jugoslavije a u sezoni 1979/80. bio je najbolji strijelac u Prvoj ligi, zajedno sa Kostićem iz Napretka. Reprezentativni početak kakav je Sušić imao u nacionalnoj selekciji Jugoslavije, niko i nikada nije imao.
Debitovao je na čuvenom Nep Stadionu u Budimpešti i već u toj prvoj utakmici postalo je jasno ko će biti nasljednik velikog Dragana Džajića, u to vrijeme jednog od najboljih igrača na svijetu. Već u sljedećem susretu nosio je Džajin dres sa brojem 11 i utrpao je Rumunskom golmanu Moraruu tri komada u Bukureštu, bizarna utakmica u kojoj su Rumuni Borotu savladali već u drugom minutu na kraju je završila rezultatom 6:4 za Jugoslaviju, a Sušić je uz tri gola uspio pogoditi i stativu nakon koje je Mužinić postigao drugi pogodak za Jugoslaviju. Zvijezda je rođena.
Protiv Italije na Maksimiru, 1979. godine, Sušić je praktično sam pobijedio tada skoro nepobjedive Italijane. Ni Gentile ni Konti nisu uspjeli zaustaviti fudbalskog maga, tri gola pospremio je u mrežu Italijana i majstorski namjestio četvrti za Zajeca.
Septembra iste godine, mjesto radnje beogradska Marakana, utakmica protiv Argentine. Opet na scenu stupa Pape i sa tri gola pobjeđuje tada aktuelne svjetske prvake predvođene legendarnim Kempesom. Kako se utakmica zahuktava, argentinski selektor Menoti uviđa da Sušića ne može čuvati jedan igrač pa mu konstantno kroz utakmicu dodaje po još jednog čuvara, nakon svakog Safetovog gola na njemu se mijenjaju i dupliraju čuvari. Utakmica je završena sa četiri Argentinca koji u isto vrijeme čuvaju Sušića a ovaj je ipak uspio postići tri pogotka.
Nakon ovih bravuroznih izdanja u nacionalnom dresu, i nakon što je ispunio zakonsku normu od 28 godina starosti potrebnu za odlazak u inostranstvo, za Sušića je nastala prava potjera od strane najvećih klubova Evrope. Posao sa Interom je već bio dogovoren i Sušić je navodno potpisao predugovor međutim u sve se umiješao Torino sa boljom ponudom i nakon što je Sušić odlučio potpisati za Torino, Inter se žalio fudbalskom savezu Italije i kao rezultat svega Sušić je dobio jednogodišnju suspenziju za dolazak u Italiju.
Poslije toga Sušić odlazi u Francusku, u Paris Saint Germain, gdje je bio i ostao najveća fudbalska legenda PSG-a, prije i nakon njegovog dolaska taj klub više nije bio isti. Moglo bi se reći da je sa dolaskom Safeta Sušića PSG prelomio tu neku nevidljivu granicu i ušao u red najvećih klubova Francuske. Možda i najbolju ocjenu kvaliteta i fudbalskog znanja o Sušiću dao je Miroslav Ćiro Blažević riječima «Ćiro je trenirao svjetske igrače, ali je Safet Sušić neponovljiv, jedan i jedini. On je bio umjetnik!»
Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 54 utakmice i postigao 21 gol, učestvujući 1982. na Svjetskom prvenstvu u Španiji i 1990. na Svjetskom prvenstvu u Italiji, kao i 1984. na Prvenstvu Evrope u Francuskoj.
Debitovao je za reprezentaciju 5. oktobra 1977. protiv Mađarske u Budimpešti sa dva postignuta gola, a posljednju utakmicu za nacionalni tim odigrao je 14. novembra 1990. u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo protiv Danske (0:2) u Kopenhagenu.
Za FK Sarajevo je, od 1973. do 1982., odigrao 221 utakmicu i postigao 85 golova.
Od 1982. do 1991., za PSG je odigrao 287 utakmica i postigao 72 gola. Osvojio je titulu prvaka Francuske u sezoni 1985/1986. i Kup Francuske u sezoni 1982/1983.
Karijeru je završio u Red Star Saint-Ouenu, nakon jedne sezone (1991/1992.), odigravši 17 utakmica, uz 3 postignuta gola.
User avatar
Bosanski_kralj
Posts: 9220
Joined: 31/03/2007 00:07

#2 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Bosanski_kralj »

Nek mu/nam je sa srećom. Ne nadam se previše, ne zbog toga što je Pape selektor, nego zbog mnogih drugih stvari koje u našem nogometu ne funkcionišu
Mobile_Disco
Posts: 1454
Joined: 03/02/2008 15:41
Location: Auckland

#3 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Mobile_Disco »

Mene samo interesuje sta je ovaj covjek uradio za nasu reprezentaciju? Kao igrac je bio strasno dobar.. Kao trener :roll: Ne znam skeptican sam.. Moja zelja, a i zelja vecine nas je bio Sergej Barbarez, iako bez trenerskog iskustva (a bolje i nikakvo nego Safetovo), ljudska GROMADA, PATRIOTA, ali takvi ne dolaze u obzir, bolji su ovi pogodni i podobni savezu.. Nadam se najbolje.. Ali.. :roll:
CiroK
Posts: 159
Joined: 16/12/2009 22:06

#4 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by CiroK »

Moj favorit je bio Bazdarevic jer je imao uspjeha i kao trener. Safetu svaka cast kao igracu, ali kao trener on nije imao neki uspjeh, nedostaje mu karizma. ja predpstavljam da ce se odrzati godinu dana i onda dati ostavku zbog izostanka rezultata.

nekako u isto vrijeme ce biti i izbori zavrseni i sada pazite-ako opet glasamoza istu mafiju, to znaci da smo glasali i za nastavak rasomonijade NS. Ako se probudimo (sto je nemoguce, znajuci nas) tek onda su moguci neki pomaci na bolje. Ali to je hipoteicna mogucnost. Zakljucak, agonija i neuspjesi ce se nastavljati jos narednih 5-6 godina iskljucivo nasom voljom i iskljucivo nasom krivicom.
Alfa_Ze
Posts: 1284
Joined: 04/05/2006 15:09

#5 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Alfa_Ze »

Premda je moj favorit za selektora reprezentacije bio Barbarez, Susicu zelim uspjeh sa nasom repkom.Svakako treba sacekati i sa Papetovim prvim potezima, i izborom njegovih suranika. Akutni problem u i oko nase reprezentacije bili su ti raznorazni “menadzeri” , “mesetari” i sva ostala bagra koja se vrtila oko reprezentacije. Ako po tom pitanju nista ne uradi, mozemo vec sada reci : “ bili smo ponovno samo jedan korak do velikog takmicenja “!!
tcz
Posts: 1747
Joined: 15/07/2005 12:28

#6 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by tcz »

Mobile_Disco wrote:Mene samo interesuje sta je ovaj covjek uradio za nasu reprezentaciju? Kao igrac je bio strasno dobar.. Kao trener :roll: Ne znam skeptican sam.. Moja zelja, a i zelja vecine nas je bio Sergej Barbarez, iako bez trenerskog iskustva (a bolje i nikakvo nego Safetovo), ljudska GROMADA, PATRIOTA, ali takvi ne dolaze u obzir, bolji su ovi pogodni i podobni savezu.. Nadam se najbolje.. Ali.. :roll:
Kako ti mozes pricati o necijem patriotizmu?
Susic jest ljudska gromada samo sto se ne eksponuje po medijima, procitaj sta misle o njemu velikani. Sto se tice patriotizma kad su se igrale humanitarne utakmice i kad se prikupljali glasovi savezu da nas priznaju on je bio tu i nije ga se molilo i cekalo.

Sergej jeste gromada ali ne pljuj po Papetu kad ne znas nista o njemu.
mikogoago
Posts: 1182
Joined: 31/10/2009 17:33

#7 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by mikogoago »

Sta reci drugo nego sretno Pape kao selektor! i nadam se da ce pokazati inteligenciju kao selektor kao sto je pokazivao kao fudbaler.Pape nije osoba koja voli biti u centru paznje javnosti, tih je i radan, e ostaje da vidimo sta ce uraditi.Sretno jos jednom sa ovim divnim momcima nasim zmajevima koji su nas ponos i dika! :bih:
User avatar
vee-jay
Posts: 8697
Joined: 22/06/2004 20:50
Location: virtual reality

#8 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by vee-jay »

P :thumbup: A :thumbup: P :thumbup: E :thumbup:
:bih:
User avatar
Dammme
Posts: 1175
Joined: 18/04/2007 10:35
Location: Sarajevo

#9 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Dammme »

Iako nije bio moj izbor za selektora, samo ću reći: Sretno Pape!
Nadam se da će mu saradnici biti ravni njemu ili bolji.
Nadam se da će zaustaviti cirkus oko reprezentacije, bar u onom dijelu na koji kao selektor može uticati.
Sve ostalo ostaje da se vidi nakon prve prijateljske, nadam se već u martu.
User avatar
van Basten
Posts: 7529
Joined: 21/09/2006 02:59

#10 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by van Basten »

ako nam je pape postao selektor, jel' to znači da će i zoom ubrzo na čelo saveza? :D
bitno je da je ublehaš otišao, došao je neko ko nas neće osvajati šupljom pričom, nego će to pokušati uraditi svojim radom. Ako nas odvede na EP, te otkrije još 3-4 reprezentativca evropske klase za svoga mandata, smatraću njegov rad uspješnim. Želim mu svu sreću u radu, a savezu, konkretno njegovom predsjedništvu i IOu da kolektivno oboli od H1N1
Alfa_Ze
Posts: 1284
Joined: 04/05/2006 15:09

#11 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Alfa_Ze »

Sve sto se od Susica trazi, stane u jednu rijec = REZULTAT. Sve ostalo je samo obicno supljarenje. Treba odmah u startu reci, da SAMO PLASMAN na EP 2012. je USPJEH, sve ostalo treba otvoreno reci da je NEUSPJEH.
Dosta je vise tih prica "bili smo na samo korak do velikog takmicenja" !! “ Iako se nismo plasirali, ostvarili smo veliki rezultat”!! Siti smo vise tih parola i otrcanih fraza. :x :x

Plasman na EURO 2012. je USPJEH, sve ostalo je NEUSPJEH. Kratko i jasno. :bih: :bih:
Novica12
Posts: 5
Joined: 29/12/2009 15:45

#12 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Novica12 »

Pape, puno sreće u radu, nadam se da ces nas ti konacno uspjeti odvesti na Euro. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Iskreno, mislim da bi i kod Barbe bilo onog cirkusa s navijacima u hotelu ko sto je bilo kod Skretnicara, prvenstveno zbog njegovog odlicnog odnosa sa rajom, i da on ne bi "imao srca" uskratiti navijacima te posjete.
Kod Papeta toga neće biti, on je puno povuceniji i puno manje voli medije od Sergeja.
User avatar
Globus
Posts: 4196
Joined: 03/07/2008 18:06
Location: tu tamo

#13 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Globus »

@pape Mogu mislit gusta kad si otvaro ovu temu ? :D 8-)
User avatar
LSD
Posts: 27235
Joined: 24/07/2007 08:26

#14 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by LSD »

Iako bih volio da je Meša došao na mjesto selektora,izbor Sušića je pun pogodak.
Došao je konacno jedan veliki majstor i veliki covjek i gospodin,slobodno mogu to reci...a zaboravljamo svi olako kako smo svi godinama kukali u glas i ponavljali ko papagaji "Kad ce se vratiti velikani i legende fudbala" ali nema veze,obraz sve trpi izgleda.
Meša nece...prije svega,on je dolazio prošle godine i nudio se sam pa su ga zavlacili,pravili budalom,pa je na kraju potpisao za Grenoble gdje 3X bolje placen u odnosu na selektorsku poziciju BiH (i to ima važeci ugovor još dvije sezone,niti ga ko tjera iz kluba niti on sam pomišlja da ode)...još uz to sve može i rahat ispasati sa timom u drugu ligu jer boli neka stvar te vlasnike iz Japana šta ce im biti sa timom...dakle,on je gotova prica sad zasad.
Bajević - vro slicna situacija kao i sa Mešom,nece lik da ide iz Grčke gdje mu je odlicno jer nema za to neke velike potrebe i to je vrlo jednostavno shvatiti...problem su internet formuski moralisti koji morališu sa tezama iz Merlinove pjesme "Gdje si bio kad je bilo najteže" i njihova nerealna ocekivanja.
Barbarez (kojeg veoma cijenim u svakom pogledu) je odsjecen od strane srpskog lobija i zato nemojte kriviti Sušića ni petog ni desetog...nemojte te racune prebijati preko Papetovih leđa jer to je bezobrazluk.
Ispade da je Pape pogodan bandi iz NS samo zato što su srbi odjebali Barbareza :x a da je kojim slucajem Barbarez izabran za selektora u koga bi onda upirali prstom?? ko bi vam onda bio krivac i podobnik??
Je li i Kodro (zajedno u paketu sa Bolićem) sam bio (po vašim kriterijima) PODOBAN kada je napravio kompromis prije svega sam sa samim sobom kada je potpisao i stavio šaru istoj toj bandi koji je kasnije odjebala Barbareza?? šta kažete na to?
Zato,dobro došao Safete istinska legendo bh fudbala a i šire....i mani se medija,novinarskih parazita koji ce ti se konstantno uvlaciti u pakaš,bliceva,naslovnih stranica vec se prihvati posla i biča.
User avatar
pape
Posts: 6833
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#15 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by pape »

Globus wrote:@pape Mogu mislit gusta kad si otvaro ovu temu ? :D 8-)
:-) :-) :-)
Sta mogu, ... to je jednostavno dio mene.
Tesko mogu opisati sve trenutke radosti, koje mi je u zivotu podario.
Gledati ga, ... znacilo mi je biti sretan, ... nesto kao, dobro vino uz dobro drustvo, ... kao, ... provesti noc sa zenom koju volis.
:) Necu vise, ... dozivjet cu kulminaciju, ... :oops:
User avatar
Mjesanac
Posts: 7706
Joined: 01/09/2009 01:45
Location: Sarajevo

#16 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Mjesanac »

Hvala Bogu napokon neko od nasih pravih fudbalskih legendi da dodje voditi reprezentaciju :thumbup:

Jos samo da savez preuzmu ljudi tipa Papeta i to ce biti pun pogodak.
User avatar
karanana
Posts: 47203
Joined: 26/02/2004 00:00

#17 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by karanana »

sta mu bi da u roku od 5 dana predje put od kategoricnog odbijanja pozicije i apsolutne nezainteresiranosti za poziciju do izjava kako jedva ceka da sjede na klupu reprezentacije?
otkud ovolika promjena u stavu i ko/sta ga je nagnalo na tu promjenu u roku od par dana?
dovoljno mi je vidjeti ko ga je danas na presici predstavio kao novog selektora, ljudi koji bi danas trebali biti ili u zenici ili u foci.
ne podrzavam i nastavljam sa individualnim bojkotom.
bager
Posts: 71
Joined: 15/07/2008 22:34

#18 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by bager »

Većina nas je bila za Barbareza, ali s obzirom da "kralj" nije izabran nema druge nego pružiti podršku Papetu, makar dok reprezentacija ne odigra par utakmica. Izjave tipa da pape nema karizme, nema autoriteta su šuplje priče, vi kao s njim u školu išli pa znate ima li on karizme i autoriteta. Po meni je i bolje da čovjek do sada nije bio uvučen u te lopovluke oko reprezentacije, a vidjećemo kako će se s tim nositi u budućnosti. Još kad bi neke od naših mlađih legendi poput Barbareza, Konjića, Piplice:) itd. pristali da rade s njim to bi bio pun pogodak. Kako Biliću asistiraju igrači poput Asanovića i Prosinečkog odnosno igrači koji su igrali u najvećim svjetskim klubovima i čija karijera je bila neuporedivo bolja od Bilićeve, pa opet nemaju problema sa sujetom. Pored toga, možda je i bolje da još nije Sergej izabran da mu se ne bi ponovilo isto kao i sa Kodrom, pa da mu se zgadi i reprezentacija i BIH i fudbal i život. Iskreno, volio bih da je izabran Barbarez ali pošto nije onda podrška Sušiću. Na nekom portalu sam pročitao da su FIFA i UEFA naložile promjene u N/F Savezu BiH jer ni oni ne mogu više finansirati tolki broj kretena i delegacija, da se savez mora organizovati sa jednim predsjednikom, a ne predsjedništvom, pa se nadam da će se to uskoro i desiti, te da kad Barbarez bude izabran za selektora neće morati petljati sa svim tim nekompetentnim idiotima.
User avatar
al_akhisari
Posts: 1887
Joined: 25/07/2008 10:28

#19 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by al_akhisari »

Mjesanac wrote:Hvala Bogu napokon neko od nasih pravih fudbalskih legendi da dodje voditi reprezentaciju :thumbup:

Jos samo da savez preuzmu ljudi tipa Papeta i to ce biti pun pogodak.
Slazem se... :thumbup:

Zelim reci da je moj prvi pik bio barbarez ( ako ne mogu bajevic i mesa )...iako ne mogu argumentovano objasniti zasto bih birao njega prije nego papeta...naravno, to nije razlog da papetu i svima nama ne zazelim mnogo srece i uspjeha u radu s repkom... :bih:

Od papeta, kao prvo ocekujem da uvede malo discipline i reda u repezenattivna okupljanja i rad...

P.S. Ne bi mi bilo mrsko vidjeti barbu u stozeru repke... :D :thumbup:
User avatar
Baltazar_khan
Posts: 7936
Joined: 25/08/2008 01:46
Location: Moj grad, moj klub

#20 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Baltazar_khan »

Očekujem od Safeta da vrati reprezentaciju na najveći stadion u državi.

Puno sreće legendo!
User avatar
celo24
Posts: 109
Joined: 21/05/2009 04:29
Location: U bijegu sam...

#21 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by celo24 »

pape wrote:
celo24 wrote:Sta reci SAVEZ SAFET NAPOLJE.
@Celo, ... salaisi se, ... pokusaj napisati nesto smisleno, ... inace, ... pucam. :roll:
Hmm smisleno,Pa zelim sretnu i uspjesanu novu godinu 2010 savezu i Safetu Susicu dabogda dobili rak bez skoljki.
Sada pucaj koliko hoces NISAM PITAR.
michio
Posts: 1869
Joined: 08/11/2009 12:06

#22 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by michio »

Pape :)
Dva puta je odveo Jugoslaviju na prvenstva, da hoce BiH barem jednom :-D Nema papeta nema ni prvenstva kako za jugoslaviju tako ni za BiH.
Last edited by michio on 29/12/2009 16:40, edited 1 time in total.
Kopenhagen
Posts: 237
Joined: 14/12/2009 11:58
Location: Honolulu

#23 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Kopenhagen »

Čestitke papetu,mnogo bolji izbor od Barbareza.Iskusniji a i za ovoga ima vremena.U svakom slučaju će fudbalska legenda kakv je Pape biti bolje prihvaćen na teritoriju cijele BiH od Barbareza kojeg očito je podržavaju ekstremni dijelovi bošnjačke populacije i niko više.Pape je pravi izbor i sretno majstore :thumbup: :bih:
User avatar
pape
Posts: 6833
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#24 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by pape »

celo24 wrote:
pape wrote:
celo24 wrote:Sta reci SAVEZ SAFET NAPOLJE.
@Celo, ... salaisi se, ... pokusaj napisati nesto smisleno, ... inace, ... pucam. :roll:
Hmm smisleno,Pa zelim sretnu i uspjesanu novu godinu 2010 savezu i Safetu Susicu dabogda dobili rak bez skoljki.
Sada pucaj koliko hoces NISAM PITAR.
Ocito si polupao loncice.
Ne radi se o pitama i kospama, ... vec o selektoru Reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Hvala ti na prilozima.
Mobile_Disco
Posts: 1454
Joined: 03/02/2008 15:41
Location: Auckland

#25 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH

Post by Mobile_Disco »

Kopenhagen wrote:Čestitke papetu,mnogo bolji izbor od Barbareza.Iskusniji a i za ovoga ima vremena.U svakom slučaju će fudbalska legenda kakv je Pape biti bolje prihvaćen na teritoriju cijele BiH od Barbareza kojeg očito je podržavaju ekstremni dijelovi bošnjačke populacije i niko više.Pape je pravi izbor i sretno majstore :thumbup: :bih:

Koja glupost.. Muhamed Barbarez :D
Locked