Sad se jede kopriva/zara

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Orbini

#26 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by Orbini »

Nabralo se i obarilo zare i ovaj vikend. Nezgodno je samo sto se cini puno kad naberes, puna velika vreca, a kada se obari, ispadne dosta manje. Znaci sljedeci put berem tri vrece, i mjesam sa spinatom. Jeo sam jucer razljevusu sa zarom i kukuruznim brasnim, - :-) ima da ponovim. Dio sam skuhao u vodi, i ostavio da se ohladi - za izapiranje kose, poput balzama,.. - glans i kvalitet kose se posile zare ne moze uporediti sa nijednim preparatom.

Vrijedi napomenuti.
Ako se bere zara za jelo, brati mladu zaru ili vrhove starije.
Ako se bere za kosu, onda moze svakakva.

prijatno i dobar savjet da se provede ugodno vrijeme u prirodi - sa rukavicama naravno. :D
neprilagodjena

#27 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by neprilagodjena »

Dok sam bila mala ganjali su me sa zarom oko kuce :lol: a u ratu sam je jela :roll: :roll:

Kako se napravi taj sok od zare koji je dobar za kosu??
darprirode

#28 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by darprirode »

Ja sam totalni antitalenat za kuhanje, zanima me kako se pravi razljevusa od zare..hvalaa
Orbini

#29 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by Orbini »

Kako se napravi taj sok od zare koji je dobar za kosu??
Nista specijalno, samo prokuhas u velikoj posudi oprane zare(kolicina po zelji, ali ne previse), i ne previse dugo kuhati - minuta najvise, ostavis da se ohladi, pa procjedis,.. - boja bude smedjkasta. I kad operes kosu onda zadnje pranje sa ovim sokom, isto kao balzam, da ostane na kosi. Kosa dobije specifican glans i traje do sljedeceg pranja, mada neki kazu da se dobar dio zarinog ekstrakta i primi u kosi i ojaca korjen,... u svakom slucaju vrijedi probati, uvijek mozes ponovo oprati ako ti se ne svidja.
neprilagodjena

#30 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by neprilagodjena »

Fala ti Orbini :) :)
lala_sa

#31 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by lala_sa »

Ja redovno u ovom periodu jedem pitu od žare, koja mi je inače najdraža od svih...Probajte, ne pecka, a meni je 100 puta bolja od zeljanice....
darprirode

#32 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by darprirode »

lala_sa wrote:Ja redovno u ovom periodu jedem pitu od žare, koja mi je inače najdraža od svih...Probajte, ne pecka, a meni je 100 puta bolja od zeljanice....
Kako se pravi pita od zare???
suncica24

#33 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by suncica24 »

Nakon rata za zaru, bukvicu i maslacak imam samo jednu "rijec": Bljaaaaaak :run:
lala_sa

#34 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by lala_sa »

darprirode wrote:
lala_sa wrote:Ja redovno u ovom periodu jedem pitu od žare, koja mi je inače najdraža od svih...Probajte, ne pecka, a meni je 100 puta bolja od zeljanice....
Kako se pravi pita od zare???
Ne znam sad tačno recept, jer je mama pravi.. Ona je pravi na isti način kao i zeljanicu, samo umjesto zelja stavi obarenu žaru... pitat cu je za detalje, pa ti javim...
pustopoljina

#35 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by pustopoljina »

zara mi je ukusnija od spinata i ide gdje god ide spinat,blitva...razljevusa (ulivaca :D ) i obicna zeljanica sa zarom-njam,njam.
srijemus smo koristili umjesto bijelog luka ...omlet,cimbur i dodatak jelima...
ono trece ...mast...ne znam sta je.
maslacak nisam jela,uvijek ga primijetim kad vec procvjeta :roll:
Ridjobrki

#36 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by Ridjobrki »

mamica papucarka wrote:ja sam cula da te zare ne treba puno jesti . Dovoljno jedan list :oops:
Tačno, navodno ne ide više od jednog lista žare na jedne tačke teletine. :D :D :D

@pustopoljina: jel taj srijemuš isto što i ona naša srimuša? Image
darprirode

#37 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by darprirode »

Nadjoh na netu recept,ev koga zanima
Sastojci

4 jaja
1/2 kg svj.sira
oko 300 gr kopriva
4 žl griza
soli po ukusu
1 veliki mileram
3 kore za savijače
Priprema

koprive dobro oprati odvojiti listove i prokuhati u kipućoj slanoj vodi procijediti i blanširati hladnom vodom, ostaviti da se ocijedi i sitno isjeckati (postupak kao u pripremi špinata)
dobro izlupati u jednoj zdjeli dva jaja dodati pola kilograma sira jednu malu žlićicu soli i dvije do tri žlice milerama i izraditi i dodati griz
u drugoj zdijeli izadi prostala dva jaja dodaj koprive i preostali mileram i posoli
u namašteni lim staviti koru za savijače u duplo stavi red sira pa gore red kopriva pa opet kora ,red sira, red kopriva i na kraju poklopi sa duplom korom malo ju izbockaj nožem premaži sa malo mljeka i stavi peći u zagrijanu pećnicu na nekih 35-40 minuta
Orbini

#38 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by Orbini »

Ma pusti sad maslacak, to je za druge teme, .... zaboravih reci,... dobro je obariti zare, ohladiti i zamrznuti. Ponekad nazimu, za dorucak, kad neznas sta bi jos uz jaja, naumpadne ti zara u zamrzivacu, i organizam dozivi vitaminski sok. To je ziva istina, par dana zare za jedna obrok i osjecas i sam neku zivost. Pa i ako je autosugestija, opet je dobro. :D

Ja sam jucer samo pomjesao malo brasna i griza, dva jaja, soli, trun praska za pecivo, povlake/pavlake, malo fete u kockicama, mlijeka, vode, sve to dobro izmutio i dodao obarene i isjeckane zare. A nisam je ni prokuhao prije - samo je zalio vrucom vodom u cjediljci.

I to kad se pomjesa, izgleda ko buckuris. Polije se po zagrijanoj tepsiji i nesjecam se koliko se pece, jer ja stalno otvaram, zagledam, bockam,..... pa kad mi se samom ucini da je OK, onda vadim.

Malo se zalijepi za dno tepsije i zagori, ali ja to volim pravo. :D
Neznam kako se to moze izbjeci, ako neko ne zeli da se zalijepi.
pustopoljina

#39 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by pustopoljina »

Ridjobrki wrote:
mamica papucarka wrote:ja sam cula da te zare ne treba puno jesti . Dovoljno jedan list :oops:
Tačno, navodno ne ide više od jednog lista žare na jedne tačke teletine. :D :D :D

@pustopoljina: jel taj srijemuš isto što i ona naša srimuša? Image
jest,to je taj :D ,malo pricam hochbosnisch :lol:
Orbini

#40 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by Orbini »

I naravno, ne treba je brati svugdje. Ne blizu saobracajnica i uz tarabe gdje lokalni psi obiljezavaju teritoriju. :D

Najbolje je dalje u prirodi ili u ogradjenim prostorima.
pustopoljina

#41 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by pustopoljina »

orbini-postoje dva nacina da izbjegnes ljepljenje (iskustvo steceno pecenjem kljukuse :lol: ):
1. teflon tepsija
2.prethodno ugrijati tepsiju,u koju si stavio ulje-tj.na vrelo ulje istresti i brzo nazad u rernu.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#42 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by Toto »

bujrum koprive
Image
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#43 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by Toto »

Jessie B wrote:
pustopoljina wrote:maslacak nisam jela,uvijek ga primijetim kad vec procvjeta :roll:
Mama mi je donijela neki "med" od maslačka koji je dobila od komšinice koja je to sama pravila od cvijetova maslačka. Ne znam kako se pravi ali meni se pravo svidio.
Proguglaj po netu, imaju recepti. Ne samo za sirup vec i za likere i vino.
Nije to med to je obicni sirup koji se dobije ukuhavanjem cvjetova maslacka. Recept je jednostavan.
Moji roditelji su pravili taj sirup i mjesali ga sa medom nama djeci. Em je zdrav, em se tako moze prevarit zlohrano dijete, jer sirup moze da ima malko gorcine - sto neka djeca ne vole.
Moze se maslacak spremiti i kao svako zelje samo kad je jako, jako mlad. Prije nego pocne mlijeciti. Okus je malko oporiji nego kod koprive i spanjaka.
Maslacak je jako vrijedba biljka.
ja nisam ja

#44 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by ja nisam ja »

Kako zamrznuti zaru?
nikimostar

#45 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by nikimostar »

ja nisam ja wrote:Kako zamrznuti zaru?
operes,obaris,sacekas da se ohladi,u kese i u zamrzivac :)
ja nisam ja

#46 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by ja nisam ja »

Znaci ipak obarena kako sam mislila.Ok hvala
graue_maus

#47 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by graue_maus »

odma se sjetim neninog razljevka od kukuruznog brasna i zare .......i onda poliven sa buterom i pavlakom sve pliva :skoljka: kalorija 1000 u jednom zalogaju ..........nazalost neznam recept ....mislim da bi moglo se i sa spinatom napraviti .........
cassius

#48 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by cassius »

Ja pijem caj od zare :P
Sephora

#49 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by Sephora »

U ovoj sezoni žaru prelijem ključalom vodom, kad se ohladi koristim je za spiranja kose..!
BJB

#50 Re: Sad se jede kopriva/zara

Post by BJB »

Juce kombinacija blitva-zara u piti, mmmm :D
Post Reply