(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
michaelvukovar
Posts: 31
Joined: 09/02/2009 15:43

#1 Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by michaelvukovar »

Najviše me zanim taj pad Vukovara,kao i prolazak kolone izbjeglica kasnije kroz Bosnu...

Znam da su ih u nekim gradovima(Bijeljina) Srbi vadili iz autobusa i premlačivali...

Kako su muslimani reagirali na sve i kako su ti događaji praćeni u Bosni...

Kako je moguće da se vjerovalo da neće biti rata i da su događaji udaljeni koji kilometar zapravo drugi svijet,što se krvavo vratilo 92' brzim i krvavim padom istočne Bosne i drugih krajeva?
User avatar
Jazz_Junkie
Posts: 3052
Joined: 16/03/2008 22:35
Location: Wien

#2 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Jazz_Junkie »

Interesuje me kako je moguce da su vukovarske izbjeglice bjezale preko Bijeljine? :?
User avatar
Luke Perry
Posts: 1862
Joined: 07/04/2008 17:59

#3 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Luke Perry »

kakav pad IB? Gdje god je bio znacajan broj Srba Srbi su to i drzali. Isto ti je i u Hrvatskoj
User avatar
karanana
Posts: 47134
Joined: 26/02/2004 00:00

#4 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by karanana »

ni meni nije jasno o kojim izbjeglicama iz vukovara govoris da su dobijali batine u bijeljini. jeli govoris o pocetku rata 91 i srpskim izbjeglicama koje su tada bjezale iz vukovara za srbiju ili govoris o izbjeglicama iz 95?
User avatar
harač
Posts: 5274
Joined: 13/02/2006 13:30

#5 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by harač »

michaelvukovar wrote:Najviše me zanim taj pad Vukovara,kao i prolazak kolone izbjeglica kasnije kroz Bosnu...

Znam da su ih u nekim gradovima(Bijeljina) Srbi vadili iz autobusa i premlačivali...

Kako su muslimani reagirali na sve i kako su ti događaji praćeni u Bosni...

Kako je moguće da se vjerovalo da neće biti rata i da su događaji udaljeni koji kilometar zapravo drugi svijet,što se krvavo vratilo 92' brzim i krvavim padom istočne Bosne i drugih krajeva?
ma ništa, bošnje debili kakvi su uhvatili se za ruke i u pravom komunističkom stilu pjevali o bratstvu i jedinstvu, a i novi zeleni izvaljivali bisere tipa "za rat treba dvoje"... ali došli tobe... valjda
User avatar
Luke Perry
Posts: 1862
Joined: 07/04/2008 17:59

#6 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Luke Perry »

To o BiJ je mozda tacno za Sarajevo. Zar mislis da je neko u Prnjavoru njegovao BiJ 1991 ? :-)
User avatar
karanana
Posts: 47134
Joined: 26/02/2004 00:00

#7 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by karanana »

ja cu ovdje sasvim iskreno reci da sam 91. godine kada mi je bilo 13-14 godina i kad se desavao napad na vukovar, navijao za JHA i da mi je bilo drago kad je "oslobodjen od ustaskih, tudjmanovih jedinica". zasto sam tako razmisljao? jesam li bio premlad da skontam neke stvari? jesam li bio pod uticajem srpskih medija? jesam li navijao za jugoslaviju i nisam vidio da su preko noci zvijezde na sljemovima zamjenjene srpskim trobojnicama, subarama i kokardama....ne znam. ali et bio sam iskren kako sam se ja kao 14ogodisnjak ponasao. i mozda nas je i stigla zasluzena kazna zbog tog, ne znam, ali ne znam ni sta smo mogli uraditi i da smo bili svjesni sta se desava?
User avatar
Luke Perry
Posts: 1862
Joined: 07/04/2008 17:59

#8 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Luke Perry »

Pa da. To zato sto nisi zivio u mjestu gdje su Srbi bili vecina. Meni pomalo i komicno :lol: sorry
Primijetim ja to cesto na drugim temama :-)
splavar šime
Posts: 299
Joined: 12/10/2008 21:41

#9 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by splavar šime »

Znam samo da kada se spomene ime VUKOVAR treba ustati i sa poštovanjem i svom iskrenošću odati počast tom herojskom gradu,kao i Srebrenici.Ja ne želim da kao Bošnjak snosim krivicu za pasivnost i glupa razmišljanja nekih naših političara da rata u BiH neće biti kako se tada govorilo dok se nekoliko kilometara od nas žarilo i palilo i pila Hrvatska krv iz vinskih čaša po Vukovaru i pjevalo se uz četničke zastave : Biće mesa i salate klaće mo Hrvate a za nekoliko dana bi će pokolj Muslimana. Žalosne su bile te slike pijane četničke rulje kako uz ulojene šubare vode svezane civile po Vukovaru a iz bolnice izvode bolesne i vode ih na masovna pogubljenja.Vukovar je simbol Hrvatskoga otpora ali i simbol izdaje Hrvatskoga datašnjega političkoga vrha koi su mogli dosta više pomoći tom herojskome gradu,malo me to posijeti na neke naše gradove u BiH koi su bili zaboravljeni također od Vrha politike.Nadam se da ću uskoro ako Bog da posijetiti sa svojom porodicom taj herojski grad Vukovar i barem sa jednom crvenom ružom odati poštovanje tom gradu kao što sam odao poštovanje i gradovima po BiH kao recimo Srebrenici, Prjedoru, Goraždu, Mostaru i još mnogim gradovima. Pozdrav VUKOVARU. :thumbup:
User avatar
pici
Posts: 43538
Joined: 19/07/2007 23:17
Location: zbrinut u kupleraju...
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#10 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by pici »

U Bosni i Hercegovini, odakle je velik broj JNA vojnika bio mobiliziran, predsjednik Alija Izetbegović je apelirao na građane da se odupru mobilizaciji jer "to nije naš rat". Međutim, za to vrijeme JNA je već razorila neka hrvatska sela u Bosni i Hercegovini uz hrvatsku granicu (Ravno, Uništa), te je sa teritorija Bosne i Hercegovine napadala samu Hrvatsku. Iz tih razloga se vodstvu Bosne i Hercegovine (pogotovo bošnjačkim članovima) zamjera nedostatak otvorene potpore Hrvatskoj jer je de facto rat započeo i na bosanskohercegovačkom teritoriju na kojem su gorjela hrvatska sela.

Mobilizirani vojnici JNA iz Republike Makedonije su sudjelovali u bitci, ali očito bez puno entuzijazma. Makedonija je objavila svoju neovisnost od SFRJ tijekom bitke (8. rujna 1991. godine), dok su mnogi rezervisti iz Makedonije bili još uvijek u JNA pod zapovjedništvom oficira, od kojih su većina bili Srbi. Godine 2005., zapovjednik glavnog stožera makedonskih vojnih snaga Miroslav Stojanovski je bio upleten u međunarodni skandal zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u Vukovaru.
Tada se nije puno ni moglo saznati,najgledanija emisija je bila yutel.......hrvati u BiH su bili uz ZNG-e,srbi uz JNA a bošnjaci raskopusani i neupuceni u zbivanja o srpsko-hrvatskom ratu,sto im se kasnije odbilo od tintaru,manje-više.Sarajevo je tada bilo puno izbjeglica sa Dubrovačkog ratišta,uglavnom familije i prijatelji koji su se sklonili od sukoba.Sjecam se djipova JNA po Sarajevu koji su kruzili sa pozivima za mobilizaciju i meni je jedan takav dosao pred kucu........valjda kontali da me angazuju :mrgreen: .....naravno,poziv sam poderao.
User avatar
Hrast
Posts: 664
Joined: 09/02/2009 01:38

#11 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Hrast »

Hmmm bio sam mali, jedva 12 godina, ali se dobro sjecam da sam nekako uvjek navijao za te "Zenge"..dal zbog imena, ili cinjenice da imam neku rodbinu, Hrvate, u Osijeku, koje ruku na srve do kraja 92. (vlastito izbjeglistvo) nikad nisam ni vidio, ne znam. Ali nekako imam osjecaj da su u mojoj familiji u toku tog srpsko-hrvatskog rata bili na strani Hrvata, cak i ovi koji nisu imali veze sa tom rodbinom u Hrvatskoj. Znam da mi je tetak sakrivao vojnike JNA koji su skakali sa kamiona upucenih pravcom Hrvatska. Komsije Srbi, Hrvata kod nas nije bilo nikada, su naravno bili uz JNA, i do bola politizovani...ali ne svi. Sjecam se da je jedan Srbin, tada oko osamnaestak godina, pricao na "igralistu" kako su gadni ti Hrvati, kako sjecu "srpkoj djeci prste", itd..A "Muslimani" su vecinom samo..cutali...matere mi. :D
MA DAJ...
Posts: 590
Joined: 29/01/2007 17:01

#12 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by MA DAJ... »

splavar šime wrote:Znam samo da kada se spomene ime VUKOVAR treba ustati i sa poštovanjem i svom iskrenošću odati počast tom herojskom gradu,kao i Srebrenici.Ja ne želim da kao Bošnjak snosim krivicu za pasivnost i glupa razmišljanja nekih naših političara da rata u BiH neće biti kako se tada govorilo dok se nekoliko kilometara od nas žarilo i palilo i pila Hrvatska krv iz vinskih čaša po Vukovaru i pjevalo se uz četničke zastave : Biće mesa i salate klaće mo Hrvate a za nekoliko dana bi će pokolj Muslimana. Žalosne su bile te slike pijane četničke rulje kako uz ulojene šubare vode svezane civile po Vukovaru a iz bolnice izvode bolesne i vode ih na masovna pogubljenja.Vukovar je simbol Hrvatskoga otpora ali i simbol izdaje Hrvatskoga datašnjega političkoga vrha koi su mogli dosta više pomoći tom herojskome gradu,malo me to posijeti na neke naše gradove u BiH koi su bili zaboravljeni također od Vrha politike.Nadam se da ću uskoro ako Bog da posijetiti sa svojom porodicom taj herojski grad Vukovar i barem sa jednom crvenom ružom odati poštovanje tom gradu kao što sam odao poštovanje i gradovima po BiH kao recimo Srebrenici, Prjedoru, Goraždu, Mostaru i još mnogim gradovima. Pozdrav VUKOVARU. :thumbup:

FUJ od posta,FUUUJ...

Vukovar je bio simbol stradanja u tom periodu,ali ono sto se poslije desilo Vukovara,a to je Mostar i mislim da je sramotno danas spominjati stradanje Vukovara pored Mostarske golgote...
sjetiti se samo sta se desilo tom gradu i od cije ruke,stradanje Vukovara ce se momentalno zaboraviti.
User avatar
michaelvukovar
Posts: 31
Joined: 09/02/2009 15:43

#13 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by michaelvukovar »

Ovo za Bjeljinu sam čitao iz Večernjeg...

Navodno su neke posalli kamionima u Bosni,i u Bijeljini su ih izvalačili iz tih kamion(mislim da je baš pislao kamiona a ne autobusa) i premlačivali...
User avatar
michaelvukovar
Posts: 31
Joined: 09/02/2009 15:43

#14 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by michaelvukovar »

MA DAJ... wrote: FUJ od posta,FUUUJ...

Vukovar je bio simbol stradanja u tom periodu,ali ono sto se poslije desilo Vukovara,a to je Mostar i mislim da je sramotno danas spominjati stradanje Vukovara pored Mostarske golgote...
sjetiti se samo sta se desilo tom gradu i od cije ruke,stradanje Vukovara ce se momentalno zaboraviti.
Kakve veze Vukovarci imaju s Mostarom?

Jedini Vukoavrci koji su organizirano ratovali u BiH su se borili protiv Srba na Kupresu...

Ostavljeni su iz tko zna kojih razloga i upali u četničku zasjedu...

Tu je poginuo i sin Blage Zadre...

Otac mog prijatelja je bio među preživjelima...
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#15 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by The 51st State »

Medju osvjescenim ljudima par Vukovara je shvacen tragicno i apsolutno se suosjecalo sa Vukovarcanima, uostalom vise je Mile Dedakovic Jastreb ucinio na stanje svijesti ljudi u BiH sa porukom gradjanima "prodajite krave i kupujte oruzje" nego rahmetli Alija Izetbegovic.
dbora12
Posts: 1
Joined: 18/02/2009 18:12

#16 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by dbora12 »

prvi put sam na ovom forumu pa zato sve pozdravljam.
Današnji Bošnjaci bez uvrede bili su najveći štovatelji tita,Jna i Jugoslavije.Za vrijeme opsade Vukovara bili su uglavnom na strani Jna i virovali su projugoslavenskom tisku i medijima.Dok su se otrijeznili bilo im je kasno
User avatar
Pietje_Bel
Posts: 1947
Joined: 06/06/2008 23:07
Location: Bobovac

#17 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Pietje_Bel »

dbora12 wrote:prvi put sam na ovom forumu pa zato sve pozdravljam.
Današnji Bošnjaci bez uvrede bili su najveći štovatelji tita,Jna i Jugoslavije.Za vrijeme opsade Vukovara bili su uglavnom na strani Jna i virovali su projugoslavenskom tisku i medijima.Dok su se otrijeznili bilo im je kasno
Uh ovo ona standardna recenica iz Hrvatske propagandne masinerije? Jos samo si trebala dodati:"Alija je govorio: To nije nas rat." :thumbup:
User avatar
karanana
Posts: 47134
Joined: 26/02/2004 00:00

#18 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by karanana »

pozdrav i tebi i dobrodosao/la na forum.

ja sam i dan danas stovatelj tita i jna i jugoslavije. ali ne one milosevicevske. i to je jedina greska bosnjaka jer nisu vidjeli taj prelazak i transformaciju jugoslavije u srboslaviju. a u velikom dijelu su za ovu transformaciju krivi kako srpski a tako bogami i hrvatski nacionalisti koji su opet vukli u sasvim drugom pravcu i kada imata dvije suprotnosti koje vuku konop u suprotnim smjerovima, logicno je da taj konop pukne po sredini odnosno u bosni.
User avatar
Topla voda
Posts: 8148
Joined: 06/11/2006 23:59
Location: Auberge

#19 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Topla voda »

obzirom da mi je par jarana zavrsilo na vukovarskom ratistu u srpskoj jna,jer su bili tokmaci i vjerovali su u jugoslovenstvo,te nakon sto su dezertirali i pricali mi o svemu kroz sta su prosli,svaki put kad sam cuo da neko nosi nadimak zenga ,ja sam ga respektovao i bio na njegovoj strani i njegovih suboraca u konfliktu sa sjna
BaileyS
Posts: 1036
Joined: 02/07/2008 00:29

#20 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by BaileyS »

dbora12 wrote:prvi put sam na ovom forumu pa zato sve pozdravljam.
Današnji Bošnjaci bez uvrede bili su najveći štovatelji tita,Jna i Jugoslavije.Za vrijeme opsade Vukovara bili su uglavnom na strani Jna i virovali su projugoslavenskom tisku i medijima.Dok su se otrijeznili bilo im je kasno
Iz danasnje perspektive (nakon vaseg noza u ledjima) volio bih da si u pravu, medjutim nisi.

Svakodnevno sam slusao izvjestaje iz Vukovara na tadasnjem Omladinskom radiju, cini mi se. Svi bh mediji su bili prohrvatski raspolozeni a isto bi se moglo reci i za narod. Sjecam se prepucavanja na jednoj strani Bosnjaka i Hrvata a na drugoj Srba vezano za Vukovar i rat u Hrvatskoj. Ja sam pad Vukovara dozivio podjednako tesko kao i pad Jajca i Bosanskog Broda u ratu u BiH.

Da su Bosnjaci imali stav kakvim ga ti pokusavas predstaviti Vukovar bi i danas bio u srcu Srpske Krajine.
User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#21 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

BaileyS wrote:
dbora12 wrote:prvi put sam na ovom forumu pa zato sve pozdravljam.
Današnji Bošnjaci bez uvrede bili su najveći štovatelji tita,Jna i Jugoslavije.Za vrijeme opsade Vukovara bili su uglavnom na strani Jna i virovali su projugoslavenskom tisku i medijima.Dok su se otrijeznili bilo im je kasno
Iz danasnje perspektive (nakon vaseg noza u ledjima) volio bih da si u pravu, medjutim nisi.

Svakodnevno sam slusao izvjestaje iz Vukovara na tadasnjem Omladinskom radiju, cini mi se. Svi bh mediji su bili prohrvatski raspolozeni a isto bi se moglo reci i za narod. Sjecam se prepucavanja na jednoj strani Bosnjaka i Hrvata a na drugoj Srba vezano za Vukovar i rat u Hrvatskoj. Ja sam pad Vukovara dozivio podjednako tesko kao i pad Jajca i Bosanskog Broda u ratu u BiH.

Da su Bosnjaci imali stav kakvim ga ti pokusavas predstaviti Vukovar bi i danas bio u srcu Srpske Krajine.
lijepa priča ali nije baš istinita, u to vrijeme se u bih vjerovalo u jugosaviju i u jna, i išlo se u istu redovno s poznatim ispraćajem uz "oj drugovi jel vam žao...", svaka čast pojedincima, ali većina bošnjaka....
Ponekad s'proljeca
Posts: 587
Joined: 28/02/2008 12:50

#22 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by Ponekad s'proljeca »

U globalu Bosnjaci su bili naivni, apoliticni i to na s je puno kostalo.
Medjutim neodazivanjem mobilizaciji sto je jna sprovodila su mnogo pomogli Hrvatskoj.
Samo da kazem da je bilo i Bosnjaka u Hosu koji su branili Vukovar.
User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#23 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by osa »

Ponekad s'proljeca wrote:U globalu Bosnjaci su bili naivni, apoliticni i to na s je puno kostalo.
Medjutim neodazivanjem mobilizaciji sto je jna sprovodila su mnogo pomogli Hrvatskoj.
Samo da kazem da je bilo i Bosnjaka u Hosu koji su branili Vukovar.
rekoh, svaka čast pojedincima.
User avatar
revolver amidza
Posts: 374
Joined: 07/08/2005 11:43

#24 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by revolver amidza »

ja sam 200% podržavao borbu vukovaraca i njihov herojski otpor,mislim to isto i danas!
srbo-četnička armada je solidno polomila zube na vukovaru!
svaki respect! :thumbup:
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#25 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?

Post by The 51st State »

osa wrote:
Ponekad s'proljeca wrote:U globalu Bosnjaci su bili naivni, apoliticni i to na s je puno kostalo.
Medjutim neodazivanjem mobilizaciji sto je jna sprovodila su mnogo pomogli Hrvatskoj.
Samo da kazem da je bilo i Bosnjaka u Hosu koji su branili Vukovar.
rekoh, svaka čast pojedincima.
hoces reci da se samo pojedinci medju bosnjacima nisu odazvali mobilizaciji i tako olaksali ratni napor hrvatske?
Post Reply