S.Korea all about

Post Reply
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#1001 Re: S.Korea all about

Post by UnscarD »

Alfons Kauders wrote:
UnscarD wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ne.

Stit ne moze zaustaviti pravi nuklearni napad, moze samo skinuti nekoliko pojedinacnih raketa i to je to... A ako npr. podmornica istrese 200njak bojevih glava, mos ga jebat.

Nema zastite protiv toga, jednostavno nema. Nije da nisu probali doduse, ali dzaba.

Dakle stit ima smisla samo za Koreju i Iran... Dok bi npr. s Rujama bio besmislen.
Ne razumijem se dovoljno da bih mogao dati neko kompetentno misljenje ali mi logika govori da taj stit ne smeta Rusiji, ne bi isli toliko daleko da zaprijete preventivnim udarima na planirana postrojenja u Poljskoj i Rumuniji, sto je najagresvnija izjava Rusije jos od hladnog rata. Rusi imaju 30-ak operativnih podmornica (ne nose sve naravno nuklearne rakete) ali ne znam kako funkcionise to pracenje podmornica i sigurno se ne moze mijeriti udar sa podmornica sa masovnim napadom od 1000+ bojevevih glava. Uglavnom su analiticari saglasni da bi koncept garantovanog medjusobnog unistenja sa tim stitom bio narusen.
Ta "prijetnja" preventivnim udarima je bila cisto kurcenje s ruske strane, fura se nacionalizam... Tipicna glupost kakvu bi mogao ocekivati od prekodrinskih komsija.

Rusi imaju dosta SLBMova na podmornicama, ali nisu precizni kao ICBMovi stacionirani na zemlji. Americki Trident je dosta precizniji. To znaci da bi Rusi svoje podmornice mogli koristiti za napade na gradove, a ne na utvrdjenje ciljeve poput ICBM silosa i komandnih bunkera u Americi. Ali zato imaju metar teskih ICBMova u silosima, kao i nemali broj laksih projektila (pokretnih) razvijenih za upotrebu proviv evropskih saveznika.

Zastite od masovnog napada jednostavno nema. Cijeli "raketni stit" koji je razvijan za Evropu je koncipiran kao zastita od malog broja raketa koje bi mogao lansirati Iran ili neko deseti (Pakistan, prije 10tak godina Irak itd)... Rusi jednostavno imaju toliko balistickih raketa da ih niko ne bi mogao zaustaviti, a uzmi u obzir da npr. na svaki SRBM dolazi metar slicnih raketa sa konvencionalnim glavama. Ispalis 200 obicnih i 10 nuklearnih, pa onda nek radar konta koja je koja.

A napad s podmornica se itekako moze porediti sa napadom kopnenih snaga, barem po razornoj moci - mada je preciznost slabija. Doduse problem s napadom od 1000 bojevih glava je sto bi skrsili cijelu planetu. Pogodili bi 1000 ciljeva, a onda bi imali nekoliko godina nuklearne zime i radioaktivnih kisa... U napadu bi pobili milione, a poslije bi od gladi crle milijarde.
Evo citam sada malo o postojecim raketnim stitovima i stvarno su brojni tehnicki problemi...nema sanse da bi zaustavili ruske rakete Trident ili Minutman klase (Topol) kao ni Kineske DF 41. S.Korejske rakete sa druge strane nemaju sansi da prodju kroz ovaj sistem.
Navodno pri masivnom udaru, maximum sto se mogu nadati je 4-5 uspijesnih presretanja...nakon toga haos.
Nisam znao da Kina uopste nema raketni stit i da se njihova odbrana sastoji samo od S300 Ruskih sistema.
Francuzi zastupaju stav da je USA insisitranje na stitu krajnje destabilizirajuce i da kao rezultat samo moze da ima novu trku u naoruzanju.

E sad, sta mi ovako povrsno znamo i sta su stvarne mogucnosti stita ostaje da se nagadja.
madner

#1002 Re: S.Korea all about

Post by madner »

UnscarD wrote:
madner wrote:Svaka cast Bushu za Saddama.
Ma ja ba ...Bush stariji ga naoruzao, Bush mladji razoruzao...kreiraj problem pa ga rijesi ...samo sto su sada dobili puno veci problem nego sto je bio Sadam.
Nije ga naoruzao, sto se moze lako provjeriti. Vise su imali nase tehnike nego americke.

Covjek je napao dvije drzave, pobio vise svojih civila nego protivnickih vojnika i vi ga zalite.
UnscarD

#1003 Re: S.Korea all about

Post by UnscarD »

JoseMujica wrote:nisu dobili problen nego opravdanje da legalno i legitimno kontrolišu Saddamovu naftu, dok su iračani samo jedan problem zamjenili drugim
Problem su dobili sigurno jer su kreirali 40.000 novih militananata rasutih po svijetu od predhodno umjerenih ili neutralnih arapa za ovih 10-ak godina. Taj broj raste i mogao bi se vrlo lako obiti o glavu.
Doduse stalna prijetnja je mozda nesto sto vojno industrijskom komplexu u USA savrseno odgovara.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1004 Re: S.Korea all about

Post by JoseMujica »

also you can see problem as oportunity for business ;-)

šta bi vojna industrija bez rata i šta bi vojska bez vanjskog neprijatelja i policija bez unutrašnjeg?
UnscarD

#1005 Re: S.Korea all about

Post by UnscarD »

madner wrote:
UnscarD wrote:
madner wrote:Svaka cast Bushu za Saddama.
Ma ja ba ...Bush stariji ga naoruzao, Bush mladji razoruzao...kreiraj problem pa ga rijesi ...samo sto su sada dobili puno veci problem nego sto je bio Sadam.
Nije ga naoruzao, sto se moze lako provjeriti. Vise su imali nase tehnike nego americke.

Covjek je napao dvije drzave, pobio vise svojih civila nego protivnickih vojnika i vi ga zalite.
Ja Sadama uopste ne zalim ali je USA intervencija u Iraqu totalni fijasko upravo za narod po svakom osnovu. Sa 3 smrti na 100.000 stanovnika u godini prije rata na 76 smrti na 100.000 stanovnika u godinama nakon intervencije.
Drzava u haosu. Preko 100.000 civila poginulo nakon zavrsetka intervencije u periodu 2003-2011 godina.
Sadam je bio tiranin ali ova anarhija koju su Iracani sada dobili je jos gora.

A ako je napad na Iran ta druga drzava koju pominjes, taj napad su upravo podrzavale USA...
Upravo je Donald Rumsfeldov zadatak bio da Iraku obezbijedi oruzije. Zna se za MK84 bombe, zna se za Hemijsko i Biolosko ZABRANJENO oruzije (google : Riegle Report) a citav deal je bio takav da ima puno toga sto se ne zna. Ti dokumenti su jos uvijek klasifikovani kao tajni i dio su Ronald Regan predsjednicke biblioteke. Bush stariji je bio na celu CIA-e tada naravno.
madner

#1006 Re: S.Korea all about

Post by madner »

Fiasco kratkotrajno, dugorocno nacin da budu opet prosperitetni.

Sadam ih je odveo u sljepu ulicu, mogli su ostati na nafti i jesti travu ili da se prelomi.
Alfons Kauders

#1007 Re: S.Korea all about

Post by Alfons Kauders »

UnscarD wrote:
Evo citam sada malo o postojecim raketnim stitovima i stvarno su brojni tehnicki problemi...nema sanse da bi zaustavili ruske rakete Trident ili Minutman klase (Topol) kao ni Kineske DF 41. S.Korejske rakete sa druge strane nemaju sansi da prodju kroz ovaj sistem.
Navodno pri masivnom udaru, maximum sto se mogu nadati je 4-5 uspijesnih presretanja...nakon toga haos.
Nisam znao da Kina uopste nema raketni stit i da se njihova odbrana sastoji samo od S300 Ruskih sistema.
Francuzi zastupaju stav da je USA insisitranje na stitu krajnje destabilizirajuce i da kao rezultat samo moze da ima novu trku u naoruzanju.

E sad, sta mi ovako povrsno znamo i sta su stvarne mogucnosti stita ostaje da se nagadja.
Da, jednostavno nema odbrane. Rusi su sezdesetih instalirali Golosh rakete oko Moskve, fol za odbranu... Ali nikad niko nije vjerovao da mogu biti efikasne. Ameri su razvijali jos napredniji sistem, Sprint i jos jedan veceg dometa, ne sjecam se imena... Isti kurac - jednostavno skontali ljudi da nemre al nikako.

Ova sranja tipa S-400, PAC-3 i SM3 su samo za "terminal phase"... Taman i da su efikasna i da ih ima metar, neko ko bi napao metu bi jednostavno mogao poslati vise bojevih glava... Npr. jedna se aktivira na 500 km od mete, sljedeca na 400, itd. i svaka eksplozija blokira radar, dok se ne dodje do mete.
UnscarD

#1008 Re: S.Korea all about

Post by UnscarD »

madner wrote:Fiasco kratkotrajno, dugorocno nacin da budu opet prosperitetni.

Sadam ih je odveo u sljepu ulicu, mogli su ostati na nafti i jesti travu ili da se prelomi.
Nisam siguran da ce ikada biti prosperitetni jer su im naftu poklopile USA korporacije (i BP malo) ali za nadati se da si u pravu.

Jednostavno je kompletna USA politika prema Iraku upravo pogubna za Iracki narod. Od huskanja za rat sa Iranom, preko bezuslovne podrske Sadamu u vrijeme kada je pocinio najvece zlocine nad sopstvenim narodom (tada je bio prijatelj sa USA i tada nije bilo govora o nekom krsenju ljudskih prava - na tu kartu se igralo kada je prestao biti prijatelj - licemjerno maksimalno) pa sve do ove intervencije i ostavljanja drzave u totalnom rasulu. Jednostavno upravo najvise pati Iracki narod svih ovih godina a krivica jednostavno nije samo na Sadamu.
jeza u ledja

#1009 Re: S.Korea all about

Post by jeza u ledja »

I jel sad iz ove gore price vidite zasto male i pogotovo nestabilne drzave ne bi trebale rukovati nuklearnim oruzjem?
jeza u ledja

#1010 Re: S.Korea all about

Post by jeza u ledja »

Alfons Kauders wrote:Americki Trident
UnscarD wrote: Evo citam sada malo o postojecim raketnim stitovima i stvarno su brojni tehnicki problemi...nema sanse da bi zaustavili ruske rakete Trident

:D
udrch

#1011 Re: S.Korea all about

Post by udrch »

jesu ambasadori napustili Koreju..
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#1012 Re: S.Korea all about

Post by Hame_ »

Image
Co0l

#1013 Re: S.Korea all about

Post by Co0l »

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ULO3i5Xra0#!

Ne znam je li bilo vec ali pogledah upravo zanimljiv dokumentarac o turistickoj posjeti Sjevernoj Koreji,ako se tako ova posjeta moze nazvati,pa rekoh da podjelim ako neko ima zelju da pogleda.
Challenger__

#1014 Re: S.Korea all about

Post by Challenger__ »

Ko je Džordž Fridman (George Friedman)?

Image

On je, jeli, Žoržo. Žoržo je, između ostalog (a mnogo je toga), generalni direktor čuvenog "Stratfor"-a (Strategic Forecasting, Inc.), vrlo moćne privatne obavještajne kompanije koja je, dakako, duboko proamerički (i proizraelski) orijentisana.

http://www.stratfor.com/

Uprkos tome, ili baš zato, Žoržo je napisao analitički tekst o Sjevernoj Koreji i publikovao ga u ruskom pandanu i rivalu, "Gepolitici", Leonida Savina.

Image

Šta Žoržo piše Savinu o Korejskoj zajebanciji?

Piše Žoržo da S. Koreja, od raspada SSSR-a, primjenjuje strategiju iz tri djela, čina: 1. ja sam surov, 2. ja sam slab, 3. ja sam lud ( :lol: :lol: :lol: ).

- Surov, u smislu da se nemilosrdno obračunava sa vanjskim (Južna Koreja) i unutrašnjim neprijateljima koji mogu izazvati nemire, srušiti vlast i reintegrisati S. Koreju po južnom, čitaj - američkom modelu. Dakle, nemilosrdan - surov.

- Slab, u smislu da Pjongjangu itekako odgovara globalna percepcija da je Sjeverna Koreja zemlja mrtvih kokuza koji polugladni bauljaju ulicama, koji nemaju nikakve perspektive, te da će se - prije ili poslije - taj sistem urušiti sam od sebe. Naravno, slika nije ni slučajno baš takva, ali, nije ni puno daleko od istine. Dakle, mizeran, jadan i bijedan, što gora percepcija, to bolje po Pjongjang. Dakle, beskrajno jadan - slab.

- Lud , a sa svjesnom tendencijom da se predstave kao sasvim neuračunljivi, ludi, kao latentni neurotici koji su spremni da svaki čas, na najmanju provokaciju sa bilo koje strane uzvrate nerecipročno i tako izazovu, u najmanju ruku, regionalnu apokalipsu. Ovo su pokazali u više navrata, od rentiranja pilota u izraelsko-sirijskom ratu, do potapanja južnokorejskog broda, itd. Dakle, "ne diraj - ovde stanuje budala". Sasvim - lud.

________

- Žoržo kaže da su mnogi probali da igraju rolnu - surov, ali su izgubili igru, jer su ispustili ovaj lucidni detalj iz korejske strategije - "slab", jer svaki racionalan pristup govori da slabića koji će se sam urušiti, ne treba dirati, tim prije ako je "lud", jer; poker možeš igrati sa razumnim čovjekom, ali, ako je sa druge strane šizofreničar koji će ti zavaliti flašu u glavu u sred igre, takav se zaobilazi u širokom luku...

- Šta je Sjevrena Koreja dobila sa repeticijom činova "surov - slab - lud"? Za svoj pregovarački sto, u mizanscenu je dovela najjače igrače svijeta, više puta izdejstvovala solidnu međunardnu pomoć i sačuvala se od tranzicije po rivalskom, južnom, dakle - američkom modelu. A njima to, jeli, ne pada na pamet.

- U međuvremenu se svijet promjenio i na scenu su izašle oporavljena Rusija i jaka Kina. Uprkos tome, Sjever i dalje zapada u furioznu fazu ("opet sam lud"), hoće da ravna i što može i što ne može. Nastaje kriza, koja nije neozbiljna, definitivno, kaže Žoržo, pa se vrlo cijeni uloga Kine, kao šamana koji jedini zna da pristupi ludaku i zna da ga smiri. Šaman možda može, možda ne može, možda hoće, možda neće, jer šaman je ipak preokupiran sa nekim sporovima oko "sasvim malih, nebitnih i sporednih ostrva" na jugu i sjeveru Kineskog mora, pa ako Jug, Japan i SAD budu ... predusterljivi i iskažu razumijevanje, šaman bi mogao da da sve od sebe... ali, izgleda da nema razumijevanja, pa "ludak" daje rokove kada će početi da lupa na sve strane...

Žoržo kaže da "nema dokaza" da su šaman i ludak u dogovoru, ali, da šaman zna posao, zna, a da li će ili neće zavisi od uloga, odnosno ustupaka iza scene.

- Žoržo kaže da Koreja ima svog učenika, a to je Iran, koji takođe igra ulogu surov-slab-lud, sa ciljem da zadrži oblik vladavine kakvu sada ima i zaključuje da su politika i diplomatija "umjetnost u kojoj države i narodi ostvaruju svoje ciljeve bez rata", a da to Sjevernoj Koreji, za sada, ide vrlo dobro.

("Стратегия Северной Кореи: свирепая, слабая и безумная" - LINK - http://www.geopolitica.ru/article/strat ... WYvhDdU-ZQ)
UnscarD

#1015 Re: S.Korea all about

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:
Alfons Kauders wrote:Americki Trident
UnscarD wrote: Evo citam sada malo o postojecim raketnim stitovima i stvarno su brojni tehnicki problemi...nema sanse da bi zaustavili ruske rakete Trident

:D
Nemoj bolan biti naporan ...fino pise :
...nema sanse da bi zaustavili ruske rakete Trident ili Minutman klase (Topol) kao ni Kineske DF 41...
shiljak

#1016 Re: S.Korea all about

Post by shiljak »

Šta mu obama radi :D

Image
JoseMujica

#1017 Re: S.Korea all about

Post by JoseMujica »

Challenger__ wrote:Ko je Džordž Fridman (George Friedman)?
)

ja analitičara i qorca :-) ništa novo niej reko što niste ovdje na forumu pretresli...i to temeljitije od ovog pretplaćenog mlatimudana
muhafuca

#1018 Re: S.Korea all about

Post by muhafuca »

JoseMujica wrote:
Challenger__ wrote:Ko je Džordž Fridman (George Friedman)?
)

ja analitičara i qorca :-) ništa novo niej reko što niste ovdje na forumu pretresli...i to temeljitije od ovog pretplaćenog mlatimudana
Ma stratford nije nikakva neovisna agencija - na papiru jest al je davno provaljeno da su oni krilo CIA-e koji u javnost pusta informacije koje CIA prosljedi njima ali djeluje da imaju vise kredibiliteta (informacije) kad ih pusti "neovisna" agencija nego kad bi se objavilo da ih je CIA pustila
snaga_znanja

#1019 Re: S.Korea all about

Post by snaga_znanja »

Sjeverna Koreja "nadigla" raketu! :lol:

Racunovodstvenim rijecnikom Sjeverna Koreja je trenutno "Parking u pripremi". :lol:
Challenger__

#1020 Re: S.Korea all about

Post by Challenger__ »

muhafuca wrote: Ma stratford nije nikakva neovisna agencija - na papiru jest al je davno provaljeno da su oni krilo CIA-e koji u javnost pusta informacije koje CIA prosljedi njima ali djeluje da imaju vise kredibiliteta (informacije) kad ih pusti "neovisna" agencija nego kad bi se objavilo da ih je CIA pustila
Razumljivo. Ipak sam ga postavio jer me njegove opservacije podsjećaju na priče mnogih forumaša ovde.

NARAVNO, Jevrej Žoržo kroz šprdnju laže, laže bezočno, jer izostavlja ono najbitnije što stavljaju ozbiljni, nezavisni analitičari, kao što je Majk Bilnigton (Mike Billington), koji kaže: "Potezi SAD-a na Korejskom poluotoku imaju za cilj okružiti Kinu i Rusiju" LINK - (http://www.advance.hr/vijesti/mike-bill ... -i-rusiju/)

Laž kao konvencija je odavno postala mjerilo globalne politike.
jeza u ledja

#1021 Re: S.Korea all about

Post by jeza u ledja »

Jao sto lupate boze moj.

Radio sam za Stratfor kao intern. Bezveze te oderu a ne placaju nista. Zanimljivo na pocetku al u sustini bezze. Nisam sad imao neki specijalan uvid u to kako radi firma osim da je prakticno "djl" ovog G. Friedmana koji je mutan lik samo tako. Ima covjek veze sa nekih milion ljudi i tako otprilike dolaze do informacija. Ova prica kako radi kako mu CIA kaze je :lol: ...nema CIA toliko uticaja sta vam je. Znate kako to ide - Friedman ima svoje dousnike u vladinim organizacijama koji mu salju poluinformacije na osnovu kojih ovaj poslije nagadja i supljira. A vjerujte, pola toga sto kazu je suplja. Ono iz guzice sto bi rekli, imaju mali milion "izvora" i nekih polumisljenja, i na osnovu glasina i nagadjanja sklapaju neke izvjestaje i to prodaju firmama ili medijima ili nazad CIAi i vladinim organizacijama kao neku lafo analizu.
Inace raja mladja sto tamo radi puna elana, uglavnom foreign policy majors, MBAs i tako to, bio jedan Hrvat :), ali meni sve to na kraju bezveze skroz. Ono ima par ozbiljnih ljudi on the top ostali su samo radna snaga.

Ma mislim izvikana firma maksimalno. Dobijam redovno njihove "analize" na email, sve je to na nivou malo boljih novinskih clanaka, nista vise.

Eto samo da znate da glasine o tome da radim za CIAu nisu skroz netacne. :kravata: Hahaha. :lol:
Challenger__

#1022 Re: S.Korea all about

Post by Challenger__ »

Nemoj ni pomišljati da sam precjenio Žoržu i firmu mu.

:-D
JoseMujica

#1023 Re: S.Korea all about

Post by JoseMujica »

Ma imaju ameri ovih analitičar firmi"ko mi boračkih udruženja :lol:
BatoS

#1024 Re: S.Korea all about

Post by BatoS »

Image
fatality

#1025 Re: S.Korea all about

Post by fatality »

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/penta ... /130412015

znaci ameri misle da koreja moze izvrsiti nuklearni napad. Ameri poceli pripremati teren i svi znamo sta to znaci za s. koreju :D
Post Reply