Mogu Rusi veoma lako okupiti sve narode u BiH.
Onima u milinom viljajetu posalju 1000 Kozaka,
u Sarajevo posalju Ramzana Kadirova sa 1000 Cecena, u mostar moze hiljadu onih staljinovih Njemaca sa harmonikom.
Nema Rusija uticaja kad postoji pravi interes Amerike i organizirana državna struktura. Zato su i nabili nogom Ruse u Crnoj Gori. U BiH, zapadna politika je drugačija i tu Rusija može da radi šta hoće.Fudo387 wrote:Vidjeli smo na primjeru Crne Gore dokle seze ruski uticaj i moc na Balkanu. Sto se tice onih koji ih prizivaju u Bosnu, nacekacete se.
Moze da radi sta hoce?oakville wrote:Nema Rusija uticaja kad postoji pravi interes Amerike i organizirana državna struktura. Zato su i nabili nogom Ruse u Crnoj Gori. U BiH, zapadna politika je drugačija i tu Rusija može da radi šta hoće.Fudo387 wrote:Vidjeli smo na primjeru Crne Gore dokle seze ruski uticaj i moc na Balkanu. Sto se tice onih koji ih prizivaju u Bosnu, nacekacete se.
I ne treba Rusiji državni udar u BiH, kad već imaju svoje ljude u vlasti - srpsko hrvatsku dijasporu u tzv. zajedničkim institucijama, zahvaljujući strukturi koju je napravila Amerika
Ako nesto izgleda kao dijaspora, ponasa se kao dijaspora i mirise kao dijaspora.. onda je dijaspora, pa makar je zvali konstitutivnim narodom.Hafis wrote: Pošto je pitanje u startu samo po sebi provokativno, bezorbazno, uvrijeđujuće i ne zaslužuje nikakav ozbiljan odgovor, pa kad se već zezamo, onda ćemo odgovoriti u potpunom jednakom stilu:
Svakako da oni ''koji nisu u posjeti BiH'' trebaju izraziti saveznišrvo s Rusijom.
Inače, kada se pogleda u povijest, stanje podaništva im je svakako prirodan ambijent, uobičajeno stanje: Počevši od podaništva prema Turcima, Austrijancima, Karađorđevićima, NDH-aziji, komunistima, danas opet Turcima. Ne vidim što bi bio problem i s Rusima?
Šta će u Mostaru pored nakog Širokogmuzicar_iz_parka wrote:Da nece Rusi hakovati izbore u BiH 2018?![]()
Mogu Rusi veoma lako okupiti sve narode u BiH.
Onima u milinom viljajetu posalju 1000 Kozaka,
u Sarajevo posalju Ramzana Kadirova sa 1000 Cecena, u mostar moze hiljadu onih staljinovih Njemaca sa harmonikom.
Kakav interes? Daj bolan spustimo se na zemlju. BiH je ono crno ispod nokta Evropi i Americi. Ono crno, sto ako krenu cackati necim ostrim mogli bi da naprave infekciju pa malo vise paznje pridaju nego recimo Maliju.oakville wrote:Amerika BiH pruža svaku vrstu podrške - osim prave pomoći. Da su htjeli, imali su odriješene ruke da odmah nakon rata, na konto genocida i svega ostalog, naprave od BiH "Izrael", naoružaju OS BiH i osiguraju budućnost. Umjesto toga - podržavaju šta je njima u interesu (linije na geografskoj mapi i varta jedan i pol volt zastavu), svezao ti ruke ko u vrijeme rata dok je trajao embargo, sačekao da se mirnim sredstvima završi etničko čišćenje u RSu, pozvao da nađeš "konsenzus" (a zna da nema šanse da ga nađeš), i da usput kroz tzv "zajedničke institucije" finansiraš one koji ti blokiraju svaki razvoj. Super podrška nema šta, za poželiti - Srbi ni u snovima nisu mogli sanjati ovakvu podrškuhAZNADAR wrote:Imali su RS na pladnju i prije intervencije. Ruska diplomatija se nije ni trunku promijenila od 92-ge. Razlika je samo sto je jaca sa Putinom nego sa Jeljcinom.oakville wrote:
Još niko nije tačno odgovorio na pitanje - zbog čega se Rusija po defaultu smatra nekim neprijateljem BiH? Zato što "fola" podržava Srbiju? Nije ruska vojska intervenirala da spasi srpsku vojsku, nego NATO. Štaviše, da nije bilo Američke intervencije i "mirotvorstva" u vidu "hebo genocid, bitno je da se naši interesi ostvare" Rusija danas ne bi mogla primirisati u BiH - ovako su na pladnju od Amerike dobili bazu u RS-a bez ulaganja. Pa što bi samo RS profitirao od toga, kad već hoćemo "zajedno u EU" što ne bismo zajedno i gradili pozitivne odnose sa slavenskom braćom.
I malo pitanje - sta bi bilo da nije bilo Američke intervencije i "mirotvorstva"? I sa BiH i sa ruskim uticajem?
Ali to nije tema. Ameriku BiH zanima ko lanjski snijeg, samo nek stoji Dejton kao spomenik njihovom "mirotvorstvu" i nek se ne puca, i on će te narednih sto godina pozivati na "toleranciju i konzensus" a ti crkavaj polako i 2045 pričaj "eh da njih nije bilo 1995 šta bi se desilo." Da se vratimo na temu.
Za EU se znalo da je gotova prica davnih dana, a od prosle godine i poluzvanicno. Tad sam pisao kako ce se to odraziti na hrvatsku politiku u BiH, ali nikog nije bolio kurac.oakville wrote:Alfons Kauders wrote: Zanimljivo postavljeno pitanje kolega, dobar prilog za moj rad "Generatori Stabilnosti u Post-EU Eri Bosanskohercegovacke Politike"![]()
Salu na stranu, Srbi igraju za Ruse i glume tesku zensku za EU koja se satra da im izadje u susret. Hrvati su NATO i EU, i sad smatraju da im to daje za pravo da krenu surovati s Rusima, poput Srba.
Bosnjaci imaju samo EU - odnosno nemaju nista.![]()
Ostaje pitanje kome se prikloniti i uvlaciti, posto EU definitivno otpada. Rusi bi bili prva opcija, za nase dobro, da bezveze ne kuhaju. Popravlja odnose sa Srbima, daje nam priliku da se guramo za naklonost jednih i drugih, kao Srbi. Zasto nemati desetak ruskih helikoptera i aviona u Mostaru? Da gase pozare, kao u Nisu... A to sto ce se ponekad u avionima naci agenti i oruzje nije nas problem.
Turci kao paralelna sekundarna opcija, narocito radi ekonomije i sigurnosti. Britanija bi nam mogla biti naklonjena cisto zato jer nismo u EU - nista ih ne kosta, a mogu taj utjecaj dobro naplatiti ako zatreba. Takodjer, gode nam radi odnosa s Albancima, i dalje imaju utjecaja...
Dakle, ako ce Srbija balansirati izmedju Rusije i EU... Mi bi mogli isto, plus usput svalerancija s Turskom, cisto za dusmanePošto si ti rijetko ozbiljan forumaš, da i ja dodam "koju pametnu" na ovo napisano.
Nema ništa od EU, džaba samo krečili i ovo malo. Presude Evropskog suda za ljudska prava imaju manju stvarnu vrijednost od toalet papira, ni EU ne insistira na tome, a politika im se svodi na "molimo sve fašiste u BiH da drže svoj narod pod kontrolom a mi ćemo ih finansirati sa po kojom milijardicom da ostanu na vlasti sad i zauvijek"![]()
Još niko nije tačno odgovorio na pitanje - zbog čega se Rusija po defaultu smatra nekim neprijateljem BiH? Zato što "fola" podržava Srbiju? Nije ruska vojska intervenirala da spasi srpsku vojsku, nego NATO. Štaviše, da nije bilo Američke intervencije i "mirotvorstva" u vidu "hebo genocid, bitno je da se naši interesi ostvare" Rusija danas ne bi mogla primirisati u BiH - ovako su na pladnju od Amerike dobili bazu u RS-a bez ulaganja. Pa što bi samo RS profitirao od toga, kad već hoćemo "zajedno u EU" što ne bismo zajedno i gradili pozitivne odnose sa slavenskom braćom.
S Alfonsom se nikad ne zna, ali ni meni nije ovo razmisljanje za odbaciti.Maraschino wrote:Da imamo politicare kao sto nemamo upravo bi ovaj recept bio za brzo rjesavanje problema.Alfons Kauders wrote: Zanimljivo postavljeno pitanje kolega,
Ili nas zelite i odmah primite u savez ili druge musterije oko kuce obilaze.
Ovako nam bace poneku crkavicu, ne komesajte da ne bi zaratovali, sto dalje to bolje, nema klime u EU, niste ispunili uslov za koji unaprijed znaju da nece biti ispunjen...ne bi trebalo dugo trajati samo EU i NATOu treba dati do znanja da zagondzija jos ima a da mi ne mozemo vjecito ostati neudati(ne *ebeni jer smo na to navikli). Ko ce nas u buducnosti handriti, zar je to jos nekome bitno.
Kolega nije ni bitno sta smo mi Evropi ili SAD-u. Nekima od nas smo mi ne zlato, vec JEDINI plemeniti metal ... zato sto smo mi, ne vidimo izbora.jefferson wrote:Kakav interes? Daj bolan spustimo se na zemlju. BiH je ono crno ispod nokta Evropi i Americi. Ono crno, sto ako krenu cackati necim ostrim mogli bi da naprave infekciju pa malo vise paznje pridaju nego recimo Maliju.oakville wrote:
Umjesto toga - podržavaju šta je njima u interesu (linije na geografskoj mapi i varta jedan i pol volt zastavu), svezao ti ruke ko u vrijeme rata dok je trajao embargo, sačekao da se mirnim sredstvima završi etničko čišćenje u RSu, ...
Mi od sebe pravimo da smo kao ko fol vazni. Razlog zbog kojeg amerikanci nisu ukljuceni vise ovdje je sto nemaju interesa, sto nasi nisu znali da amerikancima to predstave kao interes (Kaos to je Kosovo uradilo), sto bi i nasi da se igraju malo zapda, pa malo turske itd.
Sad su Rusi dosli, i Mujanovic je upravu, anpravit ce haos samo da bi napravili jedan zarez kao pobjedu u nekoj globalnoj utakmici. Tako to Rusi rade, takos u radili i poslije 1945, samos to sada nema Tita, nego svitu koju je nekada Tito zatvarao na golom otoku, a kako vrijeme prolazi sve vise je ocito da je imao debelog razloga za to.
Ja samo kazem kako meni izgleda trenutna situacija i odnos snaga, i zasto postaje uzaludno gubiti vrijeme na EU i NATO integraciju. Previse nas kosta, predugo traje, a zauzvrat smo dobili kitu. Sad imamo situaciju da se upravo EU i NATO clanice grcevito bore protiv napretka u BiH, a i dalje se kunemo u njih i "perspektivu"Gojeni H wrote:S Alfonsom se nikad ne zna, ali ni meni nije ovo razmisljanje za odbaciti.Maraschino wrote:Da imamo politicare kao sto nemamo upravo bi ovaj recept bio za brzo rjesavanje problema.Alfons Kauders wrote: Zanimljivo postavljeno pitanje kolega,
Ovako nam bace poneku crkavicu, ne komesajte da ne bi zaratovali, sto dalje to bolje, nema klime u EU, niste ispunili uslov za koji unaprijed znaju da nece biti ispunjen...ne bi trebalo dugo trajati samo EU i NATOu treba dati do znanja da zagondzija jos ima a da mi ne mozemo vjecito ostati neudati(ne *ebeni jer smo na to navikli). Ko ce nas u buducnosti handriti, zar je to jos nekome bitno.
Prosla su oba voza, i americki i evropski.Gojeni H wrote:
Kolega nije ni bitno sta smo mi Evropi ili SAD-u. Nekima od nas smo mi ne zlato, vec JEDINI plemeniti metal ... zato sto smo mi, ne vidimo izbora.
Mogu se sloziti oko ocjene da je politicka elita u barem zadnjih 12-15 godina totalno fulala oko zadrzavanja americke paznje na Bosni.
Ali, tako je kako je. Ljudi postavljaju pitanje sta sad, i to jeste pravo pitanje. Onaj voz je prosao.
Ja nisam rekao sta smo mi sami sebi, nego drugima. Mi mislimo da se drugi probude svako jutro i odmah dumaju sta sa Bosnom.Gojeni H wrote:Kolega nije ni bitno sta smo mi Evropi ili SAD-u. Nekima od nas smo mi ne zlato, vec JEDINI plemeniti metal ... zato sto smo mi, ne vidimo izbora.jefferson wrote:Kakav interes? Daj bolan spustimo se na zemlju. BiH je ono crno ispod nokta Evropi i Americi. Ono crno, sto ako krenu cackati necim ostrim mogli bi da naprave infekciju pa malo vise paznje pridaju nego recimo Maliju.oakville wrote:
Umjesto toga - podržavaju šta je njima u interesu (linije na geografskoj mapi i varta jedan i pol volt zastavu), svezao ti ruke ko u vrijeme rata dok je trajao embargo, sačekao da se mirnim sredstvima završi etničko čišćenje u RSu, ...
Mi od sebe pravimo da smo kao ko fol vazni. Razlog zbog kojeg amerikanci nisu ukljuceni vise ovdje je sto nemaju interesa, sto nasi nisu znali da amerikancima to predstave kao interes (Kaos to je Kosovo uradilo), sto bi i nasi da se igraju malo zapda, pa malo turske itd.
Sad su Rusi dosli, i Mujanovic je upravu, anpravit ce haos samo da bi napravili jedan zarez kao pobjedu u nekoj globalnoj utakmici. Tako to Rusi rade, takos u radili i poslije 1945, samos to sada nema Tita, nego svitu koju je nekada Tito zatvarao na golom otoku, a kako vrijeme prolazi sve vise je ocito da je imao debelog razloga za to.
Mogu se sloziti oko ocjene da je politicka elita u barem zadnjih 12-15 godina totalno fulala oko zadrzavanja americke paznje na Bosni.
Ali, tako je kako je. Ljudi postavljaju pitanje sta sad, i to jeste pravo pitanje. Onaj voz je prosao.
E sto cemo se provesti sa Rusima.Alfons Kauders wrote:Prosla su oba voza, i americki i evropski.Gojeni H wrote:
Kolega nije ni bitno sta smo mi Evropi ili SAD-u. Nekima od nas smo mi ne zlato, vec JEDINI plemeniti metal ... zato sto smo mi, ne vidimo izbora.
Ni jedni ni drugi nemaju interesa na ovim prostorima i sad to pocinju govoriti otvoreno, te povlaciti konkretne postupke. Mi budale i dalje mislimo da smo bitni, ali nismo.
Nismo njima... Ali jebiga, ako trebamo nekom drugom, sto da ne?
Nista ne gubimo: EU ce jedva docekati da nas skine s kurca, NATO zna da bi nas tesko mogli primiti i da bi mnoge clanice bile protiv toga.
Donekle si sam sebi odgovorio. Da, Srbija je od 2001 do danas dobila vise love od EU i SAD od BiH, i u apsolutnom iznosu i per capita. Dobili su ih upravo zato jer su glumili budale i igrali za obje strane.jefferson wrote:E sto cemo se provesti sa Rusima.Alfons Kauders wrote: Prosla su oba voza, i americki i evropski.
Ni jedni ni drugi nemaju interesa na ovim prostorima i sad to pocinju govoriti otvoreno, te povlaciti konkretne postupke. Mi budale i dalje mislimo da smo bitni, ali nismo.
Nista ne gubimo: EU ce jedva docekati da nas skine s kurca, NATO zna da bi nas tesko mogli primiti i da bi mnoge clanice bile protiv toga.
Bit ce nam ko Srbiji, majka Rusija, bratski narod, a od 1999 nisu Srbima dali dinar bez kamate. Do sada su im Amerikanci preko milijarde bezpovratnihs redstava dali, a Rusi nista, sve uz kamatu. Sad ce ih naguziti i za MIG-29, a ovi ce jos pljeskat i vikat: daj jos.
Zato sto u nasim uslovima to nije moguca a i da se hipoteticki to desi, mozda bi dosli u poziciju gdje bi zapad rekao: ma boli nas qrtz, budi te Bjelorusija, samo nam se skinite vise.Alfons Kauders wrote:Donekle si sam sebi odgovorio. Da, Srbija je od 2001 do danas dobila vise love od EU i SAD od BiH, i u apsolutnom iznosu i per capita. Dobili su ih upravo zato jer su glumili budale i igrali za obje strane.jefferson wrote:E sto cemo se provesti sa Rusima.Alfons Kauders wrote: Prosla su oba voza, i americki i evropski.
Bit ce nam ko Srbiji, majka Rusija, bratski narod, a od 1999 nisu Srbima dali dinar bez kamate. Do sada su im Amerikanci preko milijarde bezpovratnihs redstava dali, a Rusi nista, sve uz kamatu. Sad ce ih naguziti i za MIG-29, a ovi ce jos pljeskat i vikat: daj jos.
Mi vazda bili za EU i NATO, i dobili kitu, i od njih, i jos vecu od Rusa.
Koliko god ja ne gotivio Ruse, zaista ne vidim problem s tim da BiH pocne koristiti isti pristup, cisto zato jer se s kilometar vidi da je isplativiji, i to ne samo Srbiji, vec i Hrvatskoj.
Nemam nikakav problem s takvim ishodom. Cak mislim da bi nam dobro dosao, da shvatimo koliko smo bitni i gdje nam je mjesto.jefferson wrote:Zato sto u nasim uslovima to nije moguca a i da se hipoteticki to desi, mozda bi dosli u poziciju gdje bi zapad rekao: ma boli nas qrtz, budi te Bjelorusija, samo nam se skinite vise.Alfons Kauders wrote:
Donekle si sam sebi odgovorio. Da, Srbija je od 2001 do danas dobila vise love od EU i SAD od BiH, i u apsolutnom iznosu i per capita. Dobili su ih upravo zato jer su glumili budale i igrali za obje strane.
Koliko god ja ne gotivio Ruse, zaista ne vidim problem s tim da BiH pocne koristiti isti pristup, cisto zato jer se s kilometar vidi da je isplativiji, i to ne samo Srbiji, vec i Hrvatskoj.
Medjutim nema od tog nista, jer Covic ovo moze gurat jos malo prije nego neko iz NATO ili EU, "balaknskoj kraljici" ne pokaze gdje im je mjesto, i da ne glume silu. Dodik i Bake se ne bi mogli dogovoriti koji bi od njih dvojice bio Lukasenko, ili bi Rusi napravili novi ustav i uveli tri Lukasenka da se rotiraju.
Posljedice? Ovo je normalno stanje u BiH. Meni je uvijek smijesno kada neko kaze "kriza." Kriza je stanje koje traje 6 mjeseci ili godinu. Kaos to rece, ovo stanje odrazava ono sto mi jesmo.Alfons Kauders wrote:Nemam nikakav problem s takvim ishodom. Cak mislim da bi nam dobro dosao, da shvatimo koliko smo bitni i gdje nam je mjesto.jefferson wrote:Zato sto u nasim uslovima to nije moguca a i da se hipoteticki to desi, mozda bi dosli u poziciju gdje bi zapad rekao: ma boli nas qrtz, budi te Bjelorusija, samo nam se skinite vise.Alfons Kauders wrote:
Donekle si sam sebi odgovorio. Da, Srbija je od 2001 do danas dobila vise love od EU i SAD od BiH, i u apsolutnom iznosu i per capita. Dobili su ih upravo zato jer su glumili budale i igrali za obje strane.
Medjutim nema od tog nista, jer Covic ovo moze gurat jos malo prije nego neko iz NATO ili EU, "balaknskoj kraljici" ne pokaze gdje im je mjesto, i da ne glume silu. Dodik i Bake se ne bi mogli dogovoriti koji bi od njih dvojice bio Lukasenko, ili bi Rusi napravili novi ustav i uveli tri Lukasenka da se rotiraju.
Uostalom, svi nabrojani uzivaju demokratski legitimitet. Do naroda je, a narod je odabrao ovo sto je odabrao.
Red je da narod malo osjeti posljedice svog izbora.
Mislim da znam o cemu govoris i ja se mogu sloziti s tim da je na zalost jos uvijek previse nasih ljudi koji misle da se Brisel i Vasington bude i lijezu u krevet sa mislima o brdovitoj zemlji na Balkanu.jefferson wrote: Ja nisam rekao sta smo mi sami sebi, nego drugima. Mi mislimo da se drugi probude svako jutro i odmah dumaju sta sa Bosnom.
Mi smo profulali sa lobiranjem od pocetka rata, a ne 12-15 godina u nazad.
Pa ovo jest normalno stanje.jefferson wrote:Posljedice? Ovo je normalno stanje u BiH. Meni je uvijek smijesno kada neko kaze "kriza." Kriza je stanje koje traje 6 mjeseci ili godinu. Kaos to rece, ovo stanje odrazava ono sto mi jesmo.Alfons Kauders wrote:Nemam nikakav problem s takvim ishodom. Cak mislim da bi nam dobro dosao, da shvatimo koliko smo bitni i gdje nam je mjesto.jefferson wrote: Zato sto u nasim uslovima to nije moguca a i da se hipoteticki to desi, mozda bi dosli u poziciju gdje bi zapad rekao: ma boli nas qrtz, budi te Bjelorusija, samo nam se skinite vise.
Uostalom, svi nabrojani uzivaju demokratski legitimitet. Do naroda je, a narod je odabrao ovo sto je odabrao.
Red je da narod malo osjeti posljedice svog izbora.
A da li bi narod shvatio sta je izabrao je pitanje. Mozda bi narod jedva docekao neku vrstu diktature samo da vise ne mora da razmislja.
Mislim da nam je EU jasno stavila do znanja da nam se interesi po ovom pitanju bas i ne poklapaju.Gojeni H wrote:Sad je ovako kako je i treba traziti put kako odrzati bosnjacki narod i minimum drzavnosti BiH na ovom prostoru.
Rusi nisu nikakva opcija za BiH. Vojna sila i nista vise. Nama ne treba ruska zastita, trebaju nam nova radna mjesta. Isto vazi za Tursku, Kinu i ostalu ekipu.Maraschino wrote:Da imamo politicare kao sto nemamo upravo bi ovaj recept bio za brzo rjesavanje problema.Alfons Kauders wrote: Zanimljivo postavljeno pitanje kolega, dobar prilog za moj rad "Generatori Stabilnosti u Post-EU Eri Bosanskohercegovacke Politike"![]()
Salu na stranu, Srbi igraju za Ruse i glume tesku zensku za EU koja se satra da im izadje u susret. Hrvati su NATO i EU, i sad smatraju da im to daje za pravo da krenu surovati s Rusima, poput Srba.
Bosnjaci imaju samo EU - odnosno nemaju nista.![]()
Ostaje pitanje kome se prikloniti i uvlaciti, posto EU definitivno otpada. Rusi bi bili prva opcija, za nase dobro, da bezveze ne kuhaju. Popravlja odnose sa Srbima, daje nam priliku da se guramo za naklonost jednih i drugih, kao Srbi. Zasto nemati desetak ruskih helikoptera i aviona u Mostaru? Da gase pozare, kao u Nisu... A to sto ce se ponekad u avionima naci agenti i oruzje nije nas problem.
Turci kao paralelna sekundarna opcija, narocito radi ekonomije i sigurnosti. Britanija bi nam mogla biti naklonjena cisto zato jer nismo u EU - nista ih ne kosta, a mogu taj utjecaj dobro naplatiti ako zatreba. Takodjer, gode nam radi odnosa s Albancima, i dalje imaju utjecaja...
Dakle, ako ce Srbija balansirati izmedju Rusije i EU... Mi bi mogli isto, plus usput svalerancija s Turskom, cisto za dusmane
Nije mu jasno, bez haman.Alfons Kauders wrote:Tebi haman nije jasno o cemu se ovdje prica.