Ne znam ko su oni, na koji nacin "skice" i kakvim autoritetima apeluju a ni sta su ti ne-halal koncepti iz 30-tih. Probaj napisati recenicu koja ima smisla jos nekome osim tebi. Pises kao da ti Bosansko-Hrvatsko-Srpski uopste nije maternji jezik.Joe McCarthy wrote:Stoner wrote:UnscarD wrote: Pa upravo to sto copy/past-as u prvoj recenici kaze da ne mogu da se sloze, sto znaci da ih ima koji tvrde da postoje tacno definisane karakteristike fasisticke ekonomije i oni koji kazu da one nisu dovoljno jasne. Da si procitao malo dalje vidio bi i koji kazu jedno a koji drugo. Po meni je to sasvim lijepo sazeo Gaetano Salvemini 1936 rekavsi da u fasizmu, onaj koji placa porez doprinosi profitu privatnika ali ako se napravi gubitak, onda je on javni.
I ne nije pola svijeta u tom slucaju fasisticko jer pored rregulacija i intervencija drzave (koje pominjes a koje su sve cesce) u fasizmu je vazan faktor bio i protekcionizam koji sad za sad barem nazivno nije prisutan u vecini "demokratskih" zemalja pa zao imamo tendere prilikom bilo kakve javne nabavke a za cim u politickom sistemu fasizma, nije bilo potrebe. Kada bi na sceni bio i otvoreni protekcionizam, onda bi smo gotovo mogli staviti znak jednakosti izmedju danasnjeg zapadnog modela i fasisticke ekonomije jer bi imali prilicno zajednickih tacaka. Na srecu, to jos, barem ne otvoreno, nije slucaj.
Isto kao sto postoji model ekonomije karakteristican za komunisticke politicke sisteme (planirana ekonomija) tako i svi drugi poltickki sistemi imaju pod sobom specificne vrste ekonomskg urredjenja koje su ponekada vrlo slicne ali imaju svoje specificnosti. U Musolinijevoj Italiji ili Frankovoj Spaniji je bilo normalno da ukoliko je neki privatni fabrikant u fin.problemima a pri tome je dobar sa vladujucom klikom, da ga drzava izvadi iz problema najcesce preko ledja obicnih gradjana. To je taj protekcionizam koji je bio narocito izraen u fasizmu i nacizm.
Majstore, jesi ti svjestan da su sve ekonomije do sada koje su ikada postojale bile mješovite ekonomije, dakle svaka ekonomije ima elemnte socializma, kapitalizma itd.
Ekonomija je preširok pojam da bi se samo tako sve svelo na par karakteristika ovog ili onog uređenja.
Naravno da postoje određene politike i instrumenti koji se vežu za fašizam ali to ne znači da je svaka takva ekonomija ili država fašistička. Protekcionizma imaš itekako danas svugdje.
Ta opaska tog Italijana iz 1936 ne mora puno da znači, nekom je fašistička ekonomija veliki porez, nekome zatvorenost i barijere ulasku.
Ono što hoću reći je da ne postoji općeprihcaćen model fašističke ekonomije, model kapitalističke ekonomije jer su to preširoki pojmovi, dakle, nema tog ekonomskog uređenja u kojeg možeš uprijeti prstom i reći ovo je fašistička ekonomija.I to je sve.
Anglo-saksonski model, Rajnski model, Ordoliberalizam , Sovjetski i Jugoslovenski model ekonomije je već preciznije.
Ma oni samo skiče i apeluju autoritetu da te ušutkaju upoređujući tvoje ideje sa nekim ne-halal konceptima iz 30ih...
Moj inicijalni komentar koji je Stonera ponukao da odgovori se odnosio upravo na tebe i tvoj koncept patriot-kapitala.
Takav koncept je u liniji sa onom Muhameda Cengica koja je parafrazirano glasila " nikada vise ne treba dozvoliti da u BiH nema 10-20 porodica koje su u stanju da daju 100 miliona za Bosnu kada ona to od njih zatrazi".Joe McCarthy wrote: Ja sam deklarirani Nacional Korporatista, moje domaće korporacije/firme (u rukama privatnika, patriota)
Takav koncept nam je dao ovo sto imamo danas. Patriote koji se busaju u prsa Bosnom a radnici im na minimalcu. Patriote koji skoluju svoju djecu u instranstvu dok im radnici razmisljaju da li ce im djete imati za knjige za skolsku godinu. Patriote koje mogu da ne plate porez ili im se omoguci kakav povlasten uvoz (nemoj njega on je nas). Kada se na taj nacin definise sta je to patriota, onda to za sobom povlaci onaj protekcionizam o kojem pricam i onda je takav koncept sve blizi fasizmu.
Patriota je svako onaj ko placa poreze i postuje zakone ove zemlje i na taj nacin je cini jacom a ne onaj koga na sjednici lokalnog odbora stranke, proglase patriotom.