Ručna neće da popusti?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ELMauro
#1 Ručna neće da popusti?
Zautavio sam auto pod ručnom na parkingu i tako je stajalo dva dana, danas sam ga upalio i nisam mogao da pokrenem auto, spustio sam ručnu normalno ali nije se uopšte otkočila, tačnije imao sam pogon na tri točka dok je četvrti bio zaglavljen, pokušavao sam voziti naprijes i nazad i išlo je auto ali lijeva zadnja guma je zablokirana, kako da to riješim?
- sirocco
#2 Re: Ručna neće da popusti?
koje auto?
- Ned071
#3 Re: Ručna neće da popusti?
majstoru na kanal, nek podmaze, otpusti. nije neka frka. pola grada je na onim minusima imalo isti problem
-
ELMauro
#4 Re: Ručna neće da popusti?
Znaš šta mi je najgore, što se meni to znalo desiti par puta i uvijek krenem malo naprijed i otkoči se i sve je ok, samo danas eto ta zadnja guma neće da opusti. Ne znam ima li to veze sa vremenom jer je bio na suncu cijeli dan, ima li smisla da se opusti sama kad se malo spusti temperatura. Ne znam ni kako majstoru da ga vozim kad mi špuru pravi ta zadnja guma sve škripi kad se pokrenem.Ned071 wrote:majstoru na kanal, nek podmaze, otpusti. nije neka frka. pola grada je na onim minusima imalo isti problem
-
condy
#5 Re: Ručna neće da popusti?
Mozes sam otpustit. Skini gumu, i povuci rukom ili kljestima polugu od rucne kocnice na kocionim celjustima, otpusti je tako. Tako je mozes i razraditi. Naspricas polugu na kljestima wd-om i onda desetak puta iz auta podignes i spustis rucnu, pa ponovo naspricas i ponovis. Polugu od rucne na kocionim kljestima lako vidis, na njoj je zakacena sajla od rucne kocnice. Tako kad se razradi traje neko vrijeme. Sad, mozda moradnes ako se bude tako ponavljalo promjenit kociona kljesta.
-
Naslovnica
#6 Re: Ručna neće da popusti?
Kočiona klješta možeš reparirati u Ferodi, nema potrebe za zamjenom.condy wrote:Mozes sam otpustit. Skini gumu, i povuci rukom ili kljestima polugu od rucne kocnice na kocionim celjustima, otpusti je tako. Tako je mozes i razraditi. Naspricas polugu na kljestima wd-om i onda desetak puta iz auta podignes i spustis rucnu, pa ponovo naspricas i ponovis. Polugu od rucne na kocionim kljestima lako vidis, na njoj je zakacena sajla od rucne kocnice. Tako kad se razradi traje neko vrijeme. Sad, mozda moradnes ako se bude tako ponavljalo promjenit kociona kljesta.
- Ned071
#7 Re: Ručna neće da popusti?
kakvi su simptomi pokvarenih klijesta?
-
condy
#8 Re: Ručna neće da popusti?
Na kljestima se nalazi mehanizam od rucne kocnice, pa kad rucna zeza ostaje stalno zategnuta, moras mijenjat kociona kljesta ili ih reparirati, jer steka mehanizam od rucne koji se ne moze zasebno promijeniti vec u cjelini sa klijestima.
-
condy
#9 Re: Ručna neće da popusti?
Koliko kosta reparacija ako znas ?Naslovnica wrote:Kočiona klješta možeš reparirati u Ferodi, nema potrebe za zamjenom.condy wrote:Mozes sam otpustit. Skini gumu, i povuci rukom ili kljestima polugu od rucne kocnice na kocionim celjustima, otpusti je tako. Tako je mozes i razraditi. Naspricas polugu na kljestima wd-om i onda desetak puta iz auta podignes i spustis rucnu, pa ponovo naspricas i ponovis. Polugu od rucne na kocionim kljestima lako vidis, na njoj je zakacena sajla od rucne kocnice. Tako kad se razradi traje neko vrijeme. Sad, mozda moradnes ako se bude tako ponavljalo promjenit kociona kljesta.
Iako cijena zamjenskih novih kljesta od renomiranih proizvodjaca nisu preskupe. Posto su kocnice u pitanju, ja sam vise za nove.
-
Naslovnica
#10 Re: Ručna neće da popusti?
Zavisi ako se radi razrađivanje, ili ako se mora mijenjati komplet kočioni cilindar.condy wrote:Koliko kosta reparacija ako znas ?Naslovnica wrote:Kočiona klješta možeš reparirati u Ferodi, nema potrebe za zamjenom.condy wrote:Mozes sam otpustit. Skini gumu, i povuci rukom ili kljestima polugu od rucne kocnice na kocionim celjustima, otpusti je tako. Tako je mozes i razraditi. Naspricas polugu na kljestima wd-om i onda desetak puta iz auta podignes i spustis rucnu, pa ponovo naspricas i ponovis. Polugu od rucne na kocionim kljestima lako vidis, na njoj je zakacena sajla od rucne kocnice. Tako kad se razradi traje neko vrijeme. Sad, mozda moradnes ako se bude tako ponavljalo promjenit kociona kljesta.
Iako cijena zamjenskih novih kljesta od renomiranih proizvodjaca nisu preskupe. Posto su kocnice u pitanju, ja sam vise za nove.
Uglavnom, ne bih da ti slažem, razrađivanje (čišćenje, podmazivanje, gumice) je bilo cca 35KM, a ako je potrebna i zamjena, koliko se sjećam bilo je 60-70KM.
Opet napominjem to sam radio nekada u martu, ne sjećam se tačnog iznosa, najbolje nazvati Ferodu i provjeriti.
S tim da oni ne skidaju klješta, moraš donijeti skinuta.
- amar1994
#12 Re: Ručna neće da popusti?
+1condy wrote:Koliko kosta reparacija ako znas ?Naslovnica wrote:Kočiona klješta možeš reparirati u Ferodi, nema potrebe za zamjenom.condy wrote:Mozes sam otpustit. Skini gumu, i povuci rukom ili kljestima polugu od rucne kocnice na kocionim celjustima, otpusti je tako. Tako je mozes i razraditi. Naspricas polugu na kljestima wd-om i onda desetak puta iz auta podignes i spustis rucnu, pa ponovo naspricas i ponovis. Polugu od rucne na kocionim kljestima lako vidis, na njoj je zakacena sajla od rucne kocnice. Tako kad se razradi traje neko vrijeme. Sad, mozda moradnes ako se bude tako ponavljalo promjenit kociona kljesta.
- mobsterc
#13 Re: Ručna neće da popusti?
Ma razradjena bolja 10x jer kad kupis nove moras opet cekat da se razradi pa slabije koci u tom periodu 
- amar1994
#14 Re: Ručna neće da popusti?
mobsterc wrote:Ma razradjena bolja 10x jer kad kupis nove moras opet cekat da se razradi pa slabije koci u tom periodu
-
Naslovnica
#15 Re: Ručna neće da popusti?
Svoj ti pos'o.
Za moju hyundai kantu staru 15 god cca 400KM jedna kočiona klješta.
Ni ovim repariranim apsolutno ništa ne fali, dedemi.
- amar1994
#16 Re: Ručna neće da popusti?
Naslovnica wrote:Svoj ti pos'o.
zar je toliko
-
Naslovnica
#17 Re: Ručna neće da popusti?
Kataloški broj je: 58310-2DA00.amar1994 wrote:Naslovnica wrote:Svoj ti pos'o.
Ni ovim repariranim apsolutno ništa ne fali, dedemi.![]()
zar je toliko
U Japanautu su 400KM, zadnja lijeva, i to zamjenska (Nipparts). Pošto su u ovlaštenom servisu, ne smijem ni da zamislim.
U svakom slučaju volim imati reparirana originalna, nego nova čungalunga, a sve za četvrtinu cijene.
-
Throttle
#18 Re: Ručna neće da popusti?
I po netu su 200$ + 
- amar1994
#19 Re: Ručna neće da popusti?
jbteNaslovnica wrote:Kataloški broj je: 58310-2DA00.amar1994 wrote:Naslovnica wrote:Svoj ti pos'o.
Ni ovim repariranim apsolutno ništa ne fali, dedemi.![]()
zar je toliko
U Japanautu su 400KM, zadnja lijeva, i to zamjenska (Nipparts). Pošto su u ovlaštenom servisu, ne smijem ni da zamislim.
U svakom slučaju volim imati reparirana originalna, nego nova čungalunga, a sve za četvrtinu cijene.
za moj je 174 eura original jedan , sad gledam , iz Rusije direkt
al vidim i fabrika prodaje originalne gumice i te ostale dijelove za repariranje , onda si u pravu da se ne isplati nove(osim ako je u garanciji)
Repair kit : 12 eura
- amar1994
#20 Re: Ručna neće da popusti?
ne gledaj po AmericiThrottle wrote:I po netu su 200$ +
-
Naslovnica
#21 Re: Ručna neće da popusti?
[/quote][/quote][/quote][/quote][/quote][/quote]amar1994 wrote:jbteNaslovnica wrote:Kataloški broj je: 58310-2DA00.amar1994 wrote:[quote="Naslovnica"Svoj ti pos'o.
Ni ovim repariranim apsolutno ništa ne fali, dedemi./quote]
![]()
zar je toliko
![]()
![]()
![]()
za moj je 174 eura original jedan , sad gledam , iz Rusije direkt![]()
al vidim i fabrika prodaje originalne gumice i te ostale dijelove za repariranje , onda si u pravu da se ne isplati nove(osim ako je u garanciji)
Repair kit : 12 eura
To ti pričam okano...