Kraj procesa "BiH protiv SCG"
15. februar 2007. | 09:06 | Izvor: Beta, Blic
Hag -- Sudije Međunarodnog suda pravde danas odlučuju po tužbi za genocid koju je BiH podnela protiv SCG. Blic: Odluka povoljna za Srbiju.
Konačnu odluku 16 sudija saopštiće 26. februara predsednica najvišeg suda Ujedinjenih nacija Rosalin Higins iz Velike Britanije. Međutim, beogradski dnevnik Blic saznaje u izvorima bliskim Sudu da sudije Međunarodnog suda pravde u Hagu neće proglasiti Srbiju krivom za genocid u BiH.
U odluci Međunarodnog suda pravde u Hagu pisaće, kako saznaje list, da je ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom nesumnjivo počinila srpska strana, ali i da se tužba BiH protiv SCG odbacuje usled nedostatka dokaza da je genocid počinjen na nivou države.
Podsetimo, BiH je 1993. godine Međunarodnom sudu pravde tužila tadašnju SR Jugoslaviju za genocid koji su, prema tužbi, nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni počinili Srbi, po planu vlasti u Beogradu. Glavna rasprava po tužbi održana je od februara do maja prošle godine.
Pravni tim SCG, predvođen Radoslavom Stojanovićem, negirao je tokom dokaznog postupka da je tokom rata u BiH počinjen genocid, kao i da je zvanični Beograd bio odgovoran za počinjene zločine.
SCG je osporavala i nadležnost Međunarodnog suda pravde, navodeći da u trenutku kada je tužba podnesena SCG nije bila članica Ujedinjenih nacija, što je nužan uslov za nadležnost Suda.
Zastupnici BiH, na čelu sa Sakibom Softićem, dokazivali su, nasuprot tome, da su vlasti SCG organizovale i sprovele genocid nad hrvatskim i muslimanskim stanovništvom u Bosni.
RS neće prihvatiti presudu ICJ-a u tužbi BiH protiv SCG
- SiSaJuMe
-
mostarac
21.02. su pregovori o kosovu, a 26.02 presuda. Meni to izgleda vise nego povezano. Ishod presude zavisi od toga sta Srbija bude htjela na kosovu i sta joj bude prioritet. Ekonomski kolaps i Kosovo u Srbiji ili ekonomski razvoj i kosovo na putu ka samostalnosti.
Gledao sam juce srbijansku skupstinu u raspravi o kosovu. Mnogi su skloni i srpskim enklavama i stoga me strah da se ne nagode o podjeli ili nesto slicno, a da zauzvrat BiH ni kriva ni duzna da prostite popusi po ko zna koji put.
Cak mislim da je ovo najrealniji ishod. U sukobu Srba i Albanaca najveci gubitnik ce biti Bosna. Zalosno, ali to je posljedica nase nezainteresovanosti za diplomatiju i lobiranje, a danas smo u stanju imati jaci lobi nego Srbija i hrvatska zajedno, ali koga briga za lobi, kad se s Dodikom dogovaraju funkcije za SNSD u federaciji i kad je od vitalnog interesa za ovu zemlju progurati Mirnesa Ajanovica u Dom naroda. 100%...
Gledao sam juce srbijansku skupstinu u raspravi o kosovu. Mnogi su skloni i srpskim enklavama i stoga me strah da se ne nagode o podjeli ili nesto slicno, a da zauzvrat BiH ni kriva ni duzna da prostite popusi po ko zna koji put.
Cak mislim da je ovo najrealniji ishod. U sukobu Srba i Albanaca najveci gubitnik ce biti Bosna. Zalosno, ali to je posljedica nase nezainteresovanosti za diplomatiju i lobiranje, a danas smo u stanju imati jaci lobi nego Srbija i hrvatska zajedno, ali koga briga za lobi, kad se s Dodikom dogovaraju funkcije za SNSD u federaciji i kad je od vitalnog interesa za ovu zemlju progurati Mirnesa Ajanovica u Dom naroda. 100%...
-
Šandor
Svi argumenti su na strani onih koji su za ovu zemlju. 15 sudija iz cijelog svijeta. 8 glasova je neophodno. Teško da možemo izgubit. Čete ne mogu kupit više od 4-5 sudaca.
Eventualna presuda u korist Srbije dala bi krila mitomanima a ne bi reko da je strancima to cilj. Doduše, krmača iz V. Britanije i još par sudaca biti će na strani Srbije. Ali to nije dovoljno.
Jedini problem je što taj sud ne priznaje najjača zemlja na planeti. Pitanje je da li će presuda ikad biti sprovedena i na koji način.
Ne bi me iznenadilo da presude u korist Srbije. Ali to bi značilo da su se stranci fakat potrudili da tako bude. Pokušao sam naći imena sudaca ali bez uspjeha.
Našao sam samo glavnu -> Her Excellency Dame Rosalyn Higgins. E ova će nas možda zaklat! Dat će sve od sebe!
Eventualna presuda u korist Srbije dala bi krila mitomanima a ne bi reko da je strancima to cilj. Doduše, krmača iz V. Britanije i još par sudaca biti će na strani Srbije. Ali to nije dovoljno.
Jedini problem je što taj sud ne priznaje najjača zemlja na planeti. Pitanje je da li će presuda ikad biti sprovedena i na koji način.
Ne bi me iznenadilo da presude u korist Srbije. Ali to bi značilo da su se stranci fakat potrudili da tako bude. Pokušao sam naći imena sudaca ali bez uspjeha.
Našao sam samo glavnu -> Her Excellency Dame Rosalyn Higgins. E ova će nas možda zaklat! Dat će sve od sebe!
-
a.basko
tech10 wrote:Sve mi se cini da cemo ga na kraju popusiti sto se tice ovoga spora i da ce se ponoviti ono kako sudije handre nasu fudbalsku reprezentaciju sada na jednom drugom, visem nivou. Mali smo mi i beznacajni ovoj Evropi, nekako neubjedljivi i mlohavi.
samo je problem sto nas uz to jos i zegaju
...a sve to rade upravo zbog toga sto smo im vrlo vazni!
ali, necemo zapocinjati sad nove teme!
-
Svemirski_Jebach
najjaca zemlja na svijetu priznaje itekako taj sud kad joj odgovara...i naravno, samo ga ignorise ako presuda nije u skladu s njihovim interesimaŠandor wrote:Svi argumenti su na strani onih koji su za ovu zemlju. 15 sudija iz cijelog svijeta. 8 glasova je neophodno. Teško da možemo izgubit. Čete ne mogu kupit više od 4-5 sudaca.
dakle, ako bih dobije presudu, nece niko jak ignorisati to..
-
Šandor
Našao sam imena sudaca.
Idemo redom:
As of 6 February 2006 the composition of the court is as follows:
President: Dame Rosalyn Higgins (United Kingdom)
Vice-President: Awn Shawkat Al-Khasawneh (Jordan)
Raymond Ranjeva (Madagascar)
Shi Jiuyong (China)
Abdul G. Koroma (Sierra Leone)
Gonzalo Parra Aranguren (Venezuela)
Thomas Buergenthal (United States of America)
Hisashi Owada (Japan)
Bruno Simma (Germany)
Peter Tomka (Slovakia)
Ronny Abraham (France)
Sir Kenneth Keith (New Zealand)
Bernardo Sepúlveda Amor (Mexico)
Mohamed Bennouna (Morocco)
Leonid Skotnikov (Russia)
Obeshrabrila me ova lista. Dva Jevreja i jedan egipatski kopt. Doduše, ima i ovih naših mudžahida.
Bit će gusto. 

Idemo redom:
As of 6 February 2006 the composition of the court is as follows:
President: Dame Rosalyn Higgins (United Kingdom)
Vice-President: Awn Shawkat Al-Khasawneh (Jordan)
Raymond Ranjeva (Madagascar)
Shi Jiuyong (China)
Abdul G. Koroma (Sierra Leone)
Gonzalo Parra Aranguren (Venezuela)
Thomas Buergenthal (United States of America)
Hisashi Owada (Japan)
Bruno Simma (Germany)
Peter Tomka (Slovakia)
Ronny Abraham (France)
Sir Kenneth Keith (New Zealand)
Bernardo Sepúlveda Amor (Mexico)
Mohamed Bennouna (Morocco)
Leonid Skotnikov (Russia)
Obeshrabrila me ova lista. Dva Jevreja i jedan egipatski kopt. Doduše, ima i ovih naših mudžahida.

- zlatiborka
Citat:
Tužba BiH za genocid Srbije bit će odbačena?!
U odluci Međunarodnog suda pravde u Haagu pisat će da su ratni zločini nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom nesumnjivo počinjeni sa srpske strane, ali i da se tužba BiH odbacuje zbog nedostatka dokaza da je genocid počinjen na razini države.
DEN HAAG - Suci Međunarodnog suda pravde u Haagu neće proglasiti Srbiju krivom za genocid u Bosni i Hercegovini po tužbi koju je BiH podnjela protiv Srbije i Crne Gore, doznaje beogradski Blic u izvorima bliskim Sudu.
Takva odluka, tvrdi izvor Blica, bazirat će se na nedostatku dokaza da je genocid počinjen na razini države i, nakon današnjeg zasjedanja Suda, trebala bi biti obznanjena 26. veljače.
Međunarodni sud, međutim, prihvatio je sve dosadašnje presude Tribunala u Haagu, uzeo ih je u obzir i detaljno će ih potvrditi u svojoj odluci. U odluci Međunarodnog suda pravde u Haagu pisat će, kako Blic doznaje, da su ratni zločini nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom nesumnjivo počinjeni sa srpske strane, ali i da se tužba BiH odbacuje zbog nedostatka dokaza da je genocid počinjen na razini države.
Iako Blicov sugovornik odbacuje da je ova odluka suda povezana s rješavanjem statusa Kosova, drugi izvori govore kako je upravo to jedan od ustupaka Srbiji da omekša svoje stavove vezane za otcepljenje južne pokrajine.
S druge strane, ima onih koji vjeruju da ovakva odluka, na koju ne postoji pravo žalbe, otvora mogućnost da se najtraženiji haaški optuženik Ratko Mladić ipak nađe u Sheveningenu, jer njegov dolazak i eventualna optužba za genocid ne bi se izravno odražavali i na postupak protiv države Srbije, nasljednice SFRJ, koji je BiH pokrenula 1993. godine pred Međunarodnim sudom pravde.
BiH je tužila tadašnju SR Jugoslaviju za genocid koji su, prema tužbi, nad muslimanima i Hrvatima tijekom rata u Bosni počinili Srbi, po planu vlasti u Beogradu.
Pravni tim SCG predvođen Radoslavom Stojanovićem negirao je tijekom dokaznog postupka da je tijekom rata u BiH počinjen genocid, kao i da je službeni Beograd bio odgovoran za počinjene zločine. SCG je osporavala i nadležnost Međunarodnog suda pravde, navodeći da u trenutku kada je tužba podnesena nije bila članica UN, što je nužan uvjet za nadležnost Suda.
Zastupnici BiH, na čelu sa Sakibom Softićem, dokazivali su, nasuprot tome, da su vlasti SCG organiziraale i provele genocid nad hrvatskim i muslimanskim stanovništvom u BiH.
15.2.2007.
Pincom.info
U odluci Međunarodnog suda pravde u Haagu pisat će da su ratni zločini nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom nesumnjivo počinjeni sa srpske strane, ali i da se tužba BiH odbacuje zbog nedostatka dokaza da je genocid počinjen na razini države.
DEN HAAG - Suci Međunarodnog suda pravde u Haagu neće proglasiti Srbiju krivom za genocid u Bosni i Hercegovini po tužbi koju je BiH podnjela protiv Srbije i Crne Gore, doznaje beogradski Blic u izvorima bliskim Sudu.
Takva odluka, tvrdi izvor Blica, bazirat će se na nedostatku dokaza da je genocid počinjen na razini države i, nakon današnjeg zasjedanja Suda, trebala bi biti obznanjena 26. veljače.
Međunarodni sud, međutim, prihvatio je sve dosadašnje presude Tribunala u Haagu, uzeo ih je u obzir i detaljno će ih potvrditi u svojoj odluci. U odluci Međunarodnog suda pravde u Haagu pisat će, kako Blic doznaje, da su ratni zločini nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom nesumnjivo počinjeni sa srpske strane, ali i da se tužba BiH odbacuje zbog nedostatka dokaza da je genocid počinjen na razini države.
Iako Blicov sugovornik odbacuje da je ova odluka suda povezana s rješavanjem statusa Kosova, drugi izvori govore kako je upravo to jedan od ustupaka Srbiji da omekša svoje stavove vezane za otcepljenje južne pokrajine.
S druge strane, ima onih koji vjeruju da ovakva odluka, na koju ne postoji pravo žalbe, otvora mogućnost da se najtraženiji haaški optuženik Ratko Mladić ipak nađe u Sheveningenu, jer njegov dolazak i eventualna optužba za genocid ne bi se izravno odražavali i na postupak protiv države Srbije, nasljednice SFRJ, koji je BiH pokrenula 1993. godine pred Međunarodnim sudom pravde.
BiH je tužila tadašnju SR Jugoslaviju za genocid koji su, prema tužbi, nad muslimanima i Hrvatima tijekom rata u Bosni počinili Srbi, po planu vlasti u Beogradu.
Pravni tim SCG predvođen Radoslavom Stojanovićem negirao je tijekom dokaznog postupka da je tijekom rata u BiH počinjen genocid, kao i da je službeni Beograd bio odgovoran za počinjene zločine. SCG je osporavala i nadležnost Međunarodnog suda pravde, navodeći da u trenutku kada je tužba podnesena nije bila članica UN, što je nužan uvjet za nadležnost Suda.
Zastupnici BiH, na čelu sa Sakibom Softićem, dokazivali su, nasuprot tome, da su vlasti SCG organiziraale i provele genocid nad hrvatskim i muslimanskim stanovništvom u BiH.
15.2.2007.
Pincom.info
-
erised traeh
Evo maloprije slušam ono srbijanskog zastupnika (pardon, zastupnika SCG) na link što ga je neko postavio. Tobe jarabi, pa bolje bi ih ja branio (i to vakav kakav sam - bez diplome pravnika). Kaže da su svoju odbranu zasnovali na tri stvari:
1. poricanje genocda (na pitanje novinarke kako objašanjava presudu za genocid Krstiću, kaže on "Ma nije to toliko bitno, to je samo jedna presuda...", ma ja jedna ko nijedna
, a nema veze što to dokazuje da se svarno dogdio genocid)
2. poricanje učešća SRJ u ratu u BiH ("da, tačno je da su je Milošević slao mnoge paravojne formacije u Bosnu, kao npr. Arkanova, ali to su bile patriotske, dobronamjerne formacije koje su samo trebale pomoći u odbrani svog naroda u tom ratu" ili na pitanje kako to da je VRS finansirana iz budžeta SRJ, pametni kaže "pa dobro, ali bi se po tome moglo suditi i Sadijskoj Arabiji koja je dosta pomagala ARBiH"
)
3. tvrdnja da sud nema nadležnost nad tim slučajem (e mislim da bi nas jedino to moglo zajebat, mada je sud prihvatio slučaj, a i izjave Miloševića da je SRJpravni nasljednik SFRJ svugdje, pa i u UN-u pobijaju ovaj argument)
Jebiga, milijarde su naše
1. poricanje genocda (na pitanje novinarke kako objašanjava presudu za genocid Krstiću, kaže on "Ma nije to toliko bitno, to je samo jedna presuda...", ma ja jedna ko nijedna
2. poricanje učešća SRJ u ratu u BiH ("da, tačno je da su je Milošević slao mnoge paravojne formacije u Bosnu, kao npr. Arkanova, ali to su bile patriotske, dobronamjerne formacije koje su samo trebale pomoći u odbrani svog naroda u tom ratu" ili na pitanje kako to da je VRS finansirana iz budžeta SRJ, pametni kaže "pa dobro, ali bi se po tome moglo suditi i Sadijskoj Arabiji koja je dosta pomagala ARBiH"
3. tvrdnja da sud nema nadležnost nad tim slučajem (e mislim da bi nas jedino to moglo zajebat, mada je sud prihvatio slučaj, a i izjave Miloševića da je SRJpravni nasljednik SFRJ svugdje, pa i u UN-u pobijaju ovaj argument)
-
foucault
vidim da nekog rasistu zabrinjava sudija buergenthal i njegovo jevrejsko porijeklo, sudija buergenthal, je covjek ciji su roditelji pobijeni u Auschwitzu i koji se prije pocetka procesa izuzeo iz ucesca, kako rece "ne bi mogao biti objektivan, jer je i sam bio zrtvom konclogora". To valjda dovoljno govori o njegovom stavu, ali i o poruci koju je uputio drugim sucima.
Tretirati Rosalyn Higgins kao osobu koja jedva doceka da presudi protiv nas je blesavo, zato sto medjunarodno pravo pruza toliko prostora da ICJ moze donijeti bar 5 razlicitih presuda, a sve budu jednako dobro pravno potkrijepljene. Pravo nikad nece biti jednako pravda.
Tretirati Rosalyn Higgins kao osobu koja jedva doceka da presudi protiv nas je blesavo, zato sto medjunarodno pravo pruza toliko prostora da ICJ moze donijeti bar 5 razlicitih presuda, a sve budu jednako dobro pravno potkrijepljene. Pravo nikad nece biti jednako pravda.
-
_STOKA_OD_OKA
kada bi sve bilo kako treba mozda bi ovo ovako i bilo, ali...erised traeh wrote:Evo maloprije slušam ono srbijanskog zastupnika (pardon, zastupnika SCG) na link što ga je neko postavio. Tobe jarabi, pa bolje bi ih ja branio (i to vakav kakav sam - bez diplome pravnika). Kaže da su svoju odbranu zasnovali na tri stvari:
1. poricanje genocda (na pitanje novinarke kako objašanjava presudu za genocid Krstiću, kaže on "Ma nije to toliko bitno, to je samo jedna presuda...", ma ja jedna ko nijedna, a nema veze što to dokazuje da se svarno dogdio genocid)
2. poricanje učešća SRJ u ratu u BiH ("da, tačno je da su je Milošević slao mnoge paravojne formacije u Bosnu, kao npr. Arkanova, ali to su bile patriotske, dobronamjerne formacije koje su samo trebale pomoći u odbrani svog naroda u tom ratu" ili na pitanje kako to da je VRS finansirana iz budžeta SRJ, pametni kaže "pa dobro, ali bi se po tome moglo suditi i Sadijskoj Arabiji koja je dosta pomagala ARBiH")
-
Dolina avalona
15.2.2007.
Pincom.info
15.2.2007.
Pincom.info
-
Šandor
Super je to. Al opet, dva Jevreja čovječe. A Jevreja je toliko da bi im cijela bivša Jugoslavija bila prevelika.foucault wrote:vidim da nekog rasistu zabrinjava sudija buergenthal i njegovo jevrejsko porijeklo, sudija buergenthal, je covjek ciji su roditelji pobijeni u Auschwitzu i koji se prije pocetka procesa izuzeo iz ucesca, kako rece "ne bi mogao biti objektivan, jer je i sam bio zrtvom konclogora". To valjda dovoljno govori o njegovom stavu, ali i o poruci koju je uputio drugim sucima.
A nas Madžara nigdje nema.
Rasista ili ne, činjenica je da će politike zemalja iz kojih suci dolaze igrati presudnu ulogu (u stvari, ovo treba posmatrati u prošlom vremenu, jer presuda je već vjerovatno donesena).
Buergenthal će možda glasati u korist BiH ali Rosa sigurno neće jer je i prilikom odlučivanja o nadležnosti suda bila PROTIV.
Osim toga, tu je Skotnikov, Aranguren, Jiuyon, Abraham.
Jebi ga, i Gali je bio egipatski kopt. Pravio se mutav. Tu je Leonid Skotnikov (svaki komentar je suvišan). I ovaj Venecuelanac mi je sumnjiv. Venecuela je u tajnom savezništvu s najvećim kurvama. Sve lafo crknite Ameri....a tuše im naftu 24 sata dnevno 365 dana u godini. Osim toga, režim u Venecueli je jednak onom u Rumuniji do Božića 1989. godine.
Kina je bila naklonjena Srbiji.
Znači, imamo nekih 5-6 glasova koji su više nego upitni (za mene rasistu).
Ovi ostali dolaze iz zemalja koje nemaju značajan uticaj na svjetski poredak. Skoro da sam siguran da ćemo dobit njihove glasove. Ali ipak.... nikad se ne zna.
Ako presuda bude u korist Srbije možemo zahvalit Americi. Jer samo oni mogu uticat na svakog od ovih "nevažnih" sudaca.
Ako presude u korist BiH to će značiti da se Bogovi iz Amerike ovaj put nisu miješali.
- Sir Charles
Jesi siguran da se glasa natpolovicnom vecinom? Ili je mozda dvotrecinska?Šandor wrote:Svi argumenti su na strani onih koji su za ovu zemlju. 15 sudija iz cijelog svijeta. 8 glasova je neophodno. Teško da možemo izgubit. Čete ne mogu kupit više od 4-5 sudaca.