RS neće prihvatiti presudu ICJ-a u tužbi BiH protiv SCG

Ko ce pobjediti u Haagu po pitanju tuzbe BiH vs. SRJ?

BiH
55
83%
SRJ
11
17%

Total votes: 66

Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

"Presudu, kakva god bila, Republika Srpska neće prihvatiti i neće ući u njezinu provedbu, makar to značilo i novi međunarodni spor"
:x :x :x
Nista bolje nismo ni ocekivali :x
Da prihvate, znacilo bi "predavanje" i priznavanje onog sto su uradili. Doslo je vrijeme da javno negiraju etnicko ciscenje kojim su se ponosili i koje su javno govorili.
Vrijeme je takvo da se vise skoro niko ne zalaze za nase poginule Bosance i Hercegovce koji samo leze pod zemljom zbog svog imena i svoje vjere.
Da se iko zalaze taj isti diskriminator Dodik takve gluposti nebi javno iznosio, samim svojim izjavama i danas pljuje po neduznom narodu koji se jos ceka da bude iskopan iz masovnih grobnica koje su napravljene od tih isti koje on brani :x
Sami znamo da:
- je Muslimanski narod trebao nestati
- je da je Bosna trebala biti podjeljena izmedju dvije susjedne zemlje
- je Srebrenica predavana srpskom narodu
- je JNA radila sve u svojoj moci da Bosna sutke padne
- su otvarani masovni logori - Keraterm, Manjaca, Omarska, ..................
- je na temeljima etnickog ciscenja stvorena ta rs
...................................
Sta to nama treba da se jos desi da dodjmo sebi i da konacno nesto poduzmemo jer se i danas dani nas opstanak, nasi sehidi, nas narod, nasa vjera na svakom cosku blate? :sad:
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

krkanko wrote:
erised traeh wrote:A šta će biti sa republikom srpskom? ako se optuži SRJ za genocid i agresiju, onda to znači da je RS genocidna tvorevina. Pa zar će MZ dopsutit da onda RS postoji, a ko da gledam, hoće.... a ja se sve nešto nadam da neće, al Boga mi izgleda uzaludno se nadam....

:bih:
I u Njemackoj je bio genocid, pa nije ukinuta, nema to veze sa genocidom, nego agresijom. Genocid se moze pociniti i u gradjanskom ratu. A BiH nije tuzila SCG za agresiju, nego samo za genocid, sto je javno priznao i S.Softic u svom gostovanju i suceljavanju sa advokatom RSrbije na BHTV. Uostalom sve se to znalo i 95 pa je dozvoljena ''rs''. Da svijet ne zeli ''rs'', ne bi je dopustili ni '92-3-4-5'. Ukinuti ce se jedino voljom naroda koji tamo zive, a to ce se desiti kada se entitetima ukinu sve vaznije ovlasti, ukinu imena, simboli, himne i slicno sto asocira na jedan narod, ukine entitetsko glasanj tako da Bosnjak moze biti predsjednik drugog entiteta, a Srbin ovog i slicno. Na kraju ce se entiteti pretvoriti u ekonomske regije mozda cak i vise njih. Sve ovo ne mora biti ovako, ali to je jedini nacin nestanka ovako nakaradnih etnicki ociscenih i fasistickih entiteta.
Njemacka nije ukinuta ali treci rajh i sistem fasizma jeste. Na neki nacin to je savrsena paralela sa RS-om. Njemacka je postala protektorat kao i BiH dok nijemcima nije ubijeno u glavu sta su ucinili. Nadam se da i Srbina nece trebati 50 godina da shvate sta je u njihovo ime ucinjeno ali kako stvari idu po svemu sudeci da nece jer umjesto ukidanja sistema diskriminacije RS je nagradjena djelomicnom suverenoscu. Po tome bi se onda moglo reci na MZ ili nema mud... da se suprostavi diskriminaciji ili po svemu sudeci ima ista eticka uvjerenja kao i RS. Pa vi sad vidite s kim imamo posla
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Jos nesto iako mislim da pravne odluke ne bi trebale biti dio ankete jer izgeledaju kao politicko demokratsko nadglasavanje, glasao sam da ce BiH najvjerovatnije dobiti slucaj. Zakljucak se moze naci iz citanja izjava i dokaza iznesenih u martu prosle godine. BiH ima snaznu argumentaciju a vidjecemo kako na to gleda MZ.

Inace mislim da bi anketa o potencijalnim politickim posljedicama ovakve ili onakve odluke bila puno korisnija.
Blueboy-

Post by Blueboy- »

Ovo su sada najbolnije godine za srbiju, kosovo sve vise otpada a ta joj tuzba oko vrata tesko zeljezo. MZ nije pohapsila Mladica i Karadzica i jos 4 najtrazeniji, mislim da ce to odigrat ulogu tuzbe, iz tog razloga mislim da ce je bosna dobit, ali zauzvrat nevjerujem da ce se mladic i karadzic uhapsit ikad.

MZ se smatra najodgovornijom za nezaustavljanje genocida/zlocina u bosni, taj teret ce ono sada rado prebaciti na srbiju. Pitanje za mene je kako ce se nasi politicar snaci u nagodbi sa beogradom oko stet.

Milorad Dodik voli nemir u bosanskoj kuci politike, nemir i fustracije u FBiH njemu daju vecu moc i vecu naklonjeost srba u rs. Mislim da bi se federalci trebali okrenuti rjesavanju bitni pitanja, ka sto su uslovi za razvoj birznaisa u svom sektorima. Federacija moze okonomski pojest rs., samo da se federalci okrenu svojoj avliji.

Ako je neko ocekivo da ce Milorad prifatit tuzbu i osudu, pa onda je neko strasno sljep ili da mi prostite totalno glup.
Liberalism

Post by Liberalism »

Polako Balon Dodik pocinje ispuhivati.

Prvo je obecao 'svom narodu' da ako Kosovo dobije nezavisnost, on pokrece referendum u RS.

Nista

Isto ili slicno je obecao i u slucaju tuzbe. Ako bude pozitivna za BiH Dodikov balon puca skroz i on to vrlo dobro zna.

Obzirom da je ostalo jos nekoliko dana do tuzbe, daj da vidimo kakva ce biti presuda, jer ako bude pozitivna taj dan mozda budemo slavili kao drugi kraj rata na ovim prostorima.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Tresla se gora, rodio se mis.
Nazalost mislim da ce tako biti i sa ovom presudom. Umotace to oni u fini papir.
erised traeh

Post by erised traeh »

Ja se samo nadam ovo neće biti potkusurivanje, ono srbija prizna nezavisnost kosova,a skine joj se genocid, što ba ja mislim srbija objeručke prihvatila. Jer, jebi ga, šta srbija trenutno ima od kosova osim puno problema? Nit kakvog prihoda, nit kakvog hajra. S druge strane, negdje sam čuo da je od oka procijenjena šteta u sarajevu na 14 milijardi eura (možda sam pogrešno čuo). Pa vi skontajte kolka je šteta u cijeloj bih (mislim da je šteta u stotinama milijardi eura, ako ne prelazi i bilion - moje optimistčne procjene). To bi značilo siguran bankrot srbiji, čak i na rate sa kamatama. ja mislim da bi u tom slučaju bilo isplatnije srbiji da se riješi kosova (koje će i ovako i onako dobiti nezavisnost), nego da bankrotira. al nadam se da sud i MZ imaju bar malo osjećaja za pravdu i etičnost i da takvo nešto nije ni blizu u pitanju
umorni

#33 wer

Post by umorni »

Gledajuci sire,Bugarska i Rumunija su nabrzinu usle u evropsku uniju,samo da bi se srbija izolirala,ulazak Hrvatske nije upitan ali je upitno sta ce sedesiti jer njene granice zatvaraju 2/3 granice BiH..U tom slucaju BiH,srbija i cg ostadose u zacaranom trokutu i neka vrsta fetusa velike srbije..ma stvarno Hrvatska nece uci u uniju sve dok to ne zadovolji i BiH..
U interesu Amerike je da rusi imaju sto manje ili gotovo nista prostora na balkanu..prisjetice se nedavno je bilo objavljeno da amerikanci grade bazu u Poljskoj,pa isto namjeravaju i na Kosovu..
Pored svega ovog mislim da je srj izgubila spor i kao takva bice zatvorenik svojih djela dugi niz godina..
sadin

#34 Inshallah!!!

Post by sadin »

Inshallah!!!Izgubit ce oni kao sto su do sada sve sporove i sve ratove gubili!!!
nineac

#35 Re: Inshallah!!!

Post by nineac »

sadin wrote:Inshallah!!!Izgubit ce oni kao sto su do sada sve sporove i sve ratove gubili!!!
Sve ratove?
Mudre glave koje su nas vodile 92-95 su nam dali ovu "drzavu" da se nezna za sta su ginuli nasi borci (pitajte Harisa za to)!
Jel tebi izgleda ovo stanje kao pobjeda?
Mi se konacno moramo suociti sa realnoscu, da je bosna podjeljena, i da moramo federaciju ekonomski ojacati da bi RS jednostavno se izgubila vremenom!
Blueboy-

Post by Blueboy- »

Mudre glave koje su nas vodile 92-95 su nam dali ovu "drzavu" da se nezna za sta su ginuli nasi borci (pitajte Harisa za to)!
Pa velika je pobjeda kad se uzme u obzir da nam je od strane cetnicke kame bio propisan nestanak, veliko je onda i odbraniti se, pa makar to bilo i na 23 % teritorije.
Nije pobjeda ali prkos srbima da i sa nekadasnjom 4 silom u evropi nisu mogli skomiti 2 mio. muslimana.
Mi se konacno moramo suociti sa realnoscu, da je bosna podjeljena, i da moramo federaciju ekonomski ojacati da bi RS jednostavno se izgubila vremenom!
U ovom se potpuno slazem, federacija moze ekonomskim razvojom za koju godinu pojest rs..
Den

Post by Den »

Blueboy- wrote:
Pa velika je pobjeda kad se uzme u obzir da nam je od strane cetnicke kame bio propisan nestanak, veliko je onda i odbraniti se, pa makar to bilo i na 23 % teritorije.
Nije pobjeda ali prkos srbima da i sa nekadasnjom 4 silom u evropi nisu mogli skomiti 2 mio. muslimana.
U ovom se potpuno slazem, federacija moze ekonomskim razvojom za koju godinu pojest rs..
Kako to moze federacija pojesti RS za koju godinu? :-)
forUMASH

Post by forUMASH »

....pa i ona vojvodkinja sto ne zna reci R, a sjedi u Hagu ne priznaje ICT.....ako se i dalje nastavi pravit blesava, samo moze ostat takva.......druge koristi nece imati.....
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Dodiku ova presuda u tuzbi BIH protiv SCG dolazi ko kec na desetku...

Puno je obecavao..puno je prodavao...a nigdje ni obecanog ni love....sad ce on usmjeriti paznju naroda na ovu presudu...podici tenzije...zaustaviti reforme...staviti BIH na rub novog rata...a Mile ce se polako i neprimijetno povuci sa pokradenom lovom,kao mnogi dosad srpski politicari u BIH....I onda ce doci novi Mile i opet sve iznova..dok Amerika ne stavi BIH na dnevni red i ne presijece ovu agoniju u kojoj se svi mi u BIH nalazimo....
Sir Charles

Post by Sir Charles »

Maloprije je bila sjajna emisija na RTS-u u kojoj je gostovao pravni zastupnik Srbije (cini mi se Stojanovic) i moje je misljenje (kako sam shvatio) da su se vec predali, odnosno da vec znaju da su izgubili spor. Cijelo vrijeme su ponavljali kako bi to bio pravni presedan, te Srbija nije imala efektivnu kontrolu itd. U emisiju su se javil linkovima i Sakib Softic koji je onu plavu (odvratnu, "ja sve znam i najpametnija sam na svijetu") voditeljicu "razvalio" argumentima. Stojanovic je kao komentar na Softicevo javljanje samo nesto promrmljao. Zatim se javio neki profesor prava iz Podgorice i trabunjao zasto bi CG trebala biti izuzeta iz spora, a ovi u studiju se zapjenili. I na kraju se javlja Krstan Simic iz Banjaluke i prica kako RS ne priznaje tuzbu, bla bla....

Sve u svemu, veliki sam optimista nakon ove emisije. Nadam se da je jos neko gledao
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

zavrzlama wrote:Dodiku ova presuda u tuzbi BIH protiv SCG dolazi ko kec na desetku...

Puno je obecavao..puno je prodavao...a nigdje ni obecanog ni love....sad ce on usmjeriti paznju naroda na ovu presudu...podici tenzije...zaustaviti reforme...staviti BIH na rub novog rata...a Mile ce se polako i neprimijetno povuci sa pokradenom lovom,kao mnogi dosad srpski politicari u BIH....I onda ce doci novi Mile i opet sve iznova..dok Amerika ne stavi BIH na dnevni red i ne presijece ovu agoniju u kojoj se svi mi u BIH nalazimo....
;) uprkos svemu - i ovdje sam se uvjerio da je od svih velikih drzava svijeta, amerika nas jedini prijatelj. (njemacka je ok al previse vuce na hrvatsku)
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Svemirski_Jebach wrote:
zavrzlama wrote:Dodiku ova presuda u tuzbi BIH protiv SCG dolazi ko kec na desetku...

;) uprkos svemu - i ovdje sam se uvjerio da je od svih velikih drzava svijeta, amerika nas jedini prijatelj. (njemacka je ok al previse vuce na hrvatsku)
Jedini razlog zbog kojeg su se SAD ukljucile u rat na tlu SFRJ jeste interes. Prvo su prepustili BiH bijesnim vukovima, no kada to nije dovelo do stabilizacije podrucja podjelom drzave na srpski i hrvatski dio, nego do stvaranje evropske Palestine, Vasington se ukljucio u rjesavanje problema. Da postoji nacin da se ubijedi Bosnjake na miran raspad BiH, Vasington bi to prvi podrzao. Medjutim posto su Bosnjaci spremni na sve, pa i na koalicije sa Iranom i vehabijama, samo da bi opstali kao svoji na svom, podrzava se ideja cjelovite BiH. Puno je isplatnije imati kastrirane a glasne separatiste a la Dodik, nego Bosnjake tipa Topalovic.
Sir Charles

Post by Sir Charles »

Jastreb35 wrote:
Svemirski_Jebach wrote:

Jedini razlog zbog kojeg su se SAD ukljucile u rat na tlu SFRJ jeste interes. Prvo su prepustili BiH bijesnim vukovima, no kada to nije dovelo do stabilizacije podrucja podjelom drzave na srpski i hrvatski dio, nego do stvaranje evropske Palestine, Vasington se ukljucio u rjesavanje problema. Da postoji nacin da se ubijedi Bosnjake na miran raspad BiH, Vasington bi to prvi podrzao. Medjutim posto su Bosnjaci spremni na sve, pa i na koalicije sa Iranom i vehabijama, samo da bi opstali kao svoji na svom, podrzava se ideja cjelovite BiH. Puno je isplatnije imati kastrirane a glasne separatiste a la Dodik, nego Bosnjake tipa Topalovic.
Nikada stari moj, jer to automatski znaci stvaranje "islamske" drzave u sred Europe...
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

to je glupost.

Braca ameri pa i republikanci ce kumovati stvaranju nezav isne republike kosovo koja je brat bratu vise muslimanska nego sto ce Bih ikad biti. Ups...jesam li vam zajebao teroriju? :roll:

Postoji mnogo razloga a jedan od jednostavnijiih je cinjenica da amerika nije vise mogla dopustiti popustanje europskih pi*kica cetnicima pa je uzela stvar u svoje ruke...da bi okoncala krvavu agresiju na BiH.

Amerika i amerikanci, i danas, godinama nakon rata, o bosnjacima muslimanima misle kao o good guys

hajmo dalje.
Sir Charles

Post by Sir Charles »

Svemirski_Jebach wrote:to je glupost.

Braca ameri pa i republikanci ce kumovati stvaranju nezav isne republike kosovo koja je brat bratu vise muslimanska nego sto ce Bih ikad biti. Ups...jesam li vam zajebao teroriju? :roll:

Postoji mnogo razloga a jedan od jednostavnijiih je cinjenica da amerika nije vise mogla dopustiti popustanje europskih pi*kica cetnicima pa je uzela stvar u svoje ruke...da bi okoncala krvavu agresiju na BiH.

Amerika i amerikanci, i danas, godinama nakon rata, o bosnjacima muslimanima misle kao o good guys

hajmo dalje.
Naravno da je okoncala, i to, kojeg li cuda, u trenutku zestoke ofanzive ARBiH potpomognute artiljerijom HV-e, kada je nekoliko sati odlucivalo da li ce se osloboditi kompletna zapadna BiH pa mozda cak i nastaviti do Drine. Ali o tome je vec bilo nekoliko tema pa necemo o tome. Sjajan trenutak da se pokaze "europskim pi*kicama" kako se stvari uzimaju u svoje ruke. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sir Charles

Post by Sir Charles »

Evo ovdje imate stenogram emisije "poligraf" sa televizije B92 u kojoj je gostovao Stojanovic:
http://www.b92.net/info/emisije/poligra ... _id=232260

A ovdje mozete naci neke komentare tuzbe:
http://www.b92.net/info/komentari.php
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Postoji li mogućnost da se Sud, ipak, proglasi nenadležnim?
- Ne, to jednostavno neće biti rešenje spora. A sve ostalo, da se razumemo, onako je kako sam rekao na početku. Ali, imamo i neke slabe strane. Da smo izručili generala Ratka Mladića, naša pozicija bi bila mnogo, mnogo jača. I tu možemo da budemo zakačeni od Suda da nismo kažnjavali one koji su optuženi za genocid i tako dalje.

To, dakle, može da znači i da smo štitili optužene za genocid, pre svih Mladića?
- Ne. Razlika između toga i izvršenja zločina genocida je prilično velika. Vi niste kažnjavali one koji su izvršili genocid, ali to je post faktum. Ta malo prosta logika kaže da, ako nisi kažnjavao nekog koje izvršio genocid, to znači da ti odgovaraš za nešto što se desilo posle tog zločina. Dakle, to znači da ga ti nisi izvršio.

A ako Sud Srbiju proglasi krivom...

- Ovaj sud ne proglašava nikoga krivim jer ovo nije krivični sud. On proglašava odgovornim.

Dakle, ako je proglasi odgovornom, možemo li da kažemo da ne priznajemo tu presudu?

- Ne, to je nemoguće
jer je garant izvršenja presude Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

G J

Presuda nece biti oblikovana parametrima pravde, nego interesom medjunarodne zajednice, te bi po BiH povoljna presuda bila prijatno iznenadjenje.

Medjutim, ne prestaje iznenadjivati Dodikovo kabadahijsko ponasanje. Kao da lola u najmanju ruku ima moc da veze strane vojnike za bandere, pa on eto nasao za shodno da nesto prihvata ili ne prihvata.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Moje misljene o presudi:

Presuda ce biti izrecena u stilu Dejtonskog sporazuma...tako da ce sve strane tumaciti presudu onako kako njima odgovara....nece se tacno znati dali je BIH dobila u tuzbi protiv SCG niti ce ovi drugi imati osjecaj da su se odbranili od optuzbe....

Vjerovatno ce se napraviti nagodba za pristanak Srbije gubitkom Kosova ,a BIH ce dobiti jamstvo da nece biti podjele BIH i natjerat ce Dodika da prihvate potrebne reforme koje ce osnaziti institucije BIH....sva ce se krivica svaliti na one koji su u Hagu ili pod zemljom...narod ce protestovati koji dan i zivot ide dalje....verzija ako Kosovo odlazi iz Srbije..

Ako Amerika i EU znaju da Srbijanski politicari nece nikad pristati na gubitak Kosova i da ce podsticati antiamericku propagandu i okrenu li se Rusiji...onda ce presuda biti onakva kakva bi i trebala biti...a to je da se jasno i glasno kaze ko je napao BIH...i ko je pocinio genocid u BIH...sto ce znaciti kraj entitetskog uredjenja i uspostava BIH kao normalne drzave za kratko vrijeme(jer ako Amerika i EU stvarno hoce mogu BIH za par mjeseci napraviti normalnom drzavom)....ova prva opcija je nazalost izglednija..
forUMASH

Post by forUMASH »

zavrzlama wrote:Moje misljene o presudi:

Presuda ce biti izrecena u stilu Dejtonskog sporazuma...tako da ce sve strane tumaciti presudu onako kako njima odgovara....nece se tacno znati dali je BIH dobila u tuzbi protiv SCG niti ce ovi drugi imati osjecaj da su se odbranili od optuzbe....
....ja mislim da nam Dodikova rana reakcija ipak govori da ce presuda biti u korist RBIH....ovo sto vidimo i sto cemo tek da vidimo je samo amortizacija soka....
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Nije iskljuceno da oni koji ce donijeti presudu imaju jedno 5-6 verzija presude...u zavisnosti kakav se "Deal" napravi.....vjerovatno ce se do zadnjeg dana prije izricanja presude voditi tajni pregovori i trgovina slicno ko u Dejtonu....dobro bi bilo da su samo dvije interesne strane....ima njih tu puno koji su zavisni od ove presude.....

Bilo koja strana da dobije spor ide u korist Albanaca na Kosovu....zasto prokontajte sami...
Post Reply