rs cijela iz dva dijela

roštilj

#51 Re: rs cijela iz dva dijela

Post by roštilj »

zavrzlama wrote:
roštilj wrote:volim kako se ovde rado mjeri koga ima koliko.

"mi smo multietnicko drustvo i to je super dok su bosnjaci vecina."

"jedan covjek jedan glas je gradjansko demokratsko nacelo dokle god su bosnjaci vecina."

a kad bojan bajic prica o demografiji on je cetnik.

Gos'n rostilj,bosnjacka brojcana prednost i trend brojcane premoci je i jedini argument da je MZ podrzala opstanak BIH...nisu bosnjaci bioloski istrebljivali nebosnjake da ih ima vise ,nego drugi njih...glavni strateski cilj agresije na BIH je bio da se "UPRAVO SMANJI BROJ BOSNJAKA" cime bi se zbog takve realnosti na terenu,lako uvjerio zapad da podijeli BIH izmedju srbije i hrvatske...nacionalna prebrojavanja nije bosnjacki patent...bosnjaci(i ja sam) potenciranje brojnosti istih se koristi kao odbrambeni mehanizam i adut odvracanja neprijatelja BIH,a ne kao adut da se ugnjetavaju nebosnjaci i pravi neka vecinska muslimanska dzamahirija....kako se bude povecavala brojcana prednost bosnjaka nad nebosnjacima ,to ce sve vise slabiti ideja secesije i podjele BIH,i automatski nebosnjake gurati u politiku suzivota....sad iz ove perspektive je to tesko svariti ali ce vrijeme pokazati istinitost istog...

moze se onda zakljuciti da referendum za nezavisnost bih nije bio referendum gradjana za nezavisnost vec naroda 2 naprema jednog. ili ako hoces, b-h se odcjepila od krnje jugoslavije ne zato sto je srbija propagirala velikosrpsku politiku vec samo zato sto su u njoj srbi bili vecina.

kako god, cim brojis tvoje maslo nije za ramazana.
LBVIEW

#52 Re: rs cijela iz dva dijela

Post by LBVIEW »

madner wrote:
karanana wrote:i ko bi kao presjekao koridor kada bi rs proglasila samostalnost?
ljudi, zene i djeca u bosnjackim naseljima koji bi se tu nasli uz koridor? zasto bi cinjenica da je brcko distrikt bila prepreka osamostaljenju ako oni to zele? jednostavno koriste brcko kao prolaznu stanicu, kao i hrvati sto koriste neum. i neko rece da bi oni ponovo morali napasti, nije tacno, oni ce samo prolaziti a na bosnjacima je da napadnu i da blokiraju silom. pa cak i da bosnjaci blokiraju silom koridor, ode ponovo gorazde a i mozda bihac sa desne strane prema ostatku federacije.
A gdje ce otici Bihac i kako?

Gorazde mozda, 93 je to bio i veliki plan VRS natjerati Sarajevo na primirje tako sto ce ugroziti te enklave. Ali nije uspjelo.
Bihac ce se, u slucaju nekog novog rata, spojiti sa srednjom Bosnom za par dana. Nije valjda da ima onih koji vjeruju da ce par hiljada staraca iz Sipova i Mrkonjica predstavljati prepreku Krajisnicima? :mrgreen:
Ah da, zaboravih, imaju oni Zmaja od Sipova. :D
karanana

#53 Re: rs cijela iz dva dijela

Post by karanana »

pa dobro situacija sa bihacem bi sama po sebi bila drugacija jer bi imali izlaz u hrvatsku.

ali dajte mi scenario desavanja. rs proglasi samostalnost. brcko je jos uvijek distrikt. bosnjaci izlaze i stavljaju svoje automobile i kamione na cestu i time blokiraju prolaz ka banjaluci.....
sta se onda desava? sta radi policija distrikta? sta radi policija rs-a i federacije? sta radi eufor?
udrch

#54 Re: rs cijela iz dva dijela

Post by udrch »

Kao prvo rata neće biti..kao drugo: Brčko je uvijek i bilo većinski bošnjački grad..kao treće: što više bude bošnjački to je veća šansa da ovog prvog nikad neće biti..kao četvrto zabolje me šta moje komšije koje su očistili sve gradove zapadno i istočno od Brčkog misle o onome šta mi pričamo na ovom forumu..
madner

#55 Re: rs cijela iz dva dijela

Post by madner »

karanana wrote:pa dobro situacija sa bihacem bi sama po sebi bila drugacija jer bi imali izlaz u hrvatsku.

ali dajte mi scenario desavanja. rs proglasi samostalnost. brcko je jos uvijek distrikt. bosnjaci izlaze i stavljaju svoje automobile i kamione na cestu i time blokiraju prolaz ka banjaluci.....
sta se onda desava? sta radi policija distrikta? sta radi policija rs-a i federacije? sta radi eufor?
Zavisi od scenarija secesije.
1. RS proglasi nezavisnost, ali ovom odlukom je priznala da Brcko nije dio RS-a. EUFOR u toj situaciji ne moze biti ovdje, ili ce stranci da se povuku ili ce reagovati prije. Dakle policija RS moze pokusati zauzeti Brcko, uz eventualnu pomoc lokalnih Srba.

Bihac je u puno gorim uslovima opstao, jednostavno je prevelik zalogaj. Dakle u slucaju slucaja, i da tada NVZ ne bude na vlasti oruzani sukob bi se odvijao izmedju policija i vojnih snaga lojalnih BiH. Najveca koncentracija vojne opreme je u Tuzli, tako da je poprilicno jasno da su svi svjesni sta Brcko znaci.
GTR R34

#56 Re: rs cijela iz dva dijela

Post by GTR R34 »

Moze li mi neko napisati gdje se koja jedinica vojske BiH nalazi?

Oklopna jedinica ( ili je dio oklopne? )- Tuzla
Avijacija (smjesan naziv jer nemamo 2 aviona da valjaju) - Banja Luka
Znam da su u Sarajevu oni helikopteri.

sta se nalazi u Gorazdu ( jer tamo ima kasarna ),zatim sta se nalazi u Glamocu ? ( tu jje i onaj poligon za vjezbu)

Procitah negdje da ima negdje 150 tenkova T-55 u " rezervi".Zna li se gdje se nalaze isti ( da nije kod ovih u RS)?kao to su tenkovi koji ne zadovoljavaju Nato standarde.

Moje misljenje je da Srbi nemaju snage da zapocnu novi sukob.Nemaju podrsku kakvu su imali 92 od strane JNA i sve sto su dobili od iste.Druga stvar,Neko kaze za Bihac da je odsjecen.Taj isti Bihac nisu mogli da osvoje u proslom ratu a kamol i sada.Peti korpus im je dosao pred Banja Luku pa je bilo od strane MZ de se vracajte da vas mi ne bi bombardovali.

Smatram da bi se Bihac tj krajisnici brzo spojili s srednjom bosnom.Zna se kakvi su oni ratnici.Ja iako sam iz Sarajeva,peti korpus smatram najboljim korpusom koji je bio za vrijeme proslog rata.

P.S.cuo sam da valjda vojska rezervne jedinice angazuje.(moguce da je suplja)
Berber

#57 Re: rs cijela iz dva dijela

Post by Berber »

roštilj wrote:
Gos'n rostilj,bosnjacka brojcana prednost i trend brojcane premoci je i jedini argument da je MZ podrzala opstanak BIH...nisu bosnjaci bioloski istrebljivali nebosnjake da ih ima vise ,nego drugi njih...glavni strateski cilj agresije na BIH je bio da se "UPRAVO SMANJI BROJ BOSNJAKA" cime bi se zbog takve realnosti na terenu,lako uvjerio zapad da podijeli BIH izmedju srbije i hrvatske...nacionalna prebrojavanja nije bosnjacki patent...bosnjaci(i ja sam) potenciranje brojnosti istih se koristi kao odbrambeni mehanizam i adut odvracanja neprijatelja BIH,a ne kao adut da se ugnjetavaju nebosnjaci i pravi neka vecinska muslimanska dzamahirija....kako se bude povecavala brojcana prednost bosnjaka nad nebosnjacima ,to ce sve vise slabiti ideja secesije i podjele BIH,i automatski nebosnjake gurati u politiku suzivota....sad iz ove perspektive je to tesko svariti ali ce vrijeme pokazati istinitost istog...

moze se onda zakljuciti da referendum za nezavisnost bih nije bio referendum gradjana za nezavisnost vec naroda 2 naprema jednog. ili ako hoces, b-h se odcjepila od krnje jugoslavije ne zato sto je srbija propagirala velikosrpsku politiku vec samo zato sto su u njoj srbi bili vecina.

kako god, cim brojis tvoje maslo nije za ramazana.[/quote]

Ti rostilju nisi ni za masla ni za ramazana jer ovo sto ti pises je tipicna zamjena teza. Nije se BiH izdvojila is Juge zato sto se bojala Srba kao vecine nego zato sto se bojala onoga sto pise u Nacertaniju.A svi strahovi su se i potvrdili tokom rata: genocid, pljacka ,etnicko,ciscenje....treba li jos nabrojati?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#58 Re: rs cijela iz dva dijela

Post by PipiDugaDevetka »

viva_castro wrote:Secesije nema taman da je Brčko duplo veće i da pripada RS-u u potpunosti. Prosto zato što je secesija samoubistvo RS-a.

Ali ovakav fašizam koji ispoljavate prema Srbima na ovoj temi dovoljan je da se čovjek zapita da li je uredu što uopšte traže tu secesiju.

Ako želite jedinstvenu BiH onda "budite promjena koju želite vidjeti"!
Samo poslušati Malog zmaja: Bi voter maj frend, ispuni Brčko DC!
:D
Locked