RS blokirala zahtijev za hapsenje Mladica i Karadzica

buzzer

Post by buzzer »

Stari wrote:Eh... :D ..Sandore ...dobar si. Pa to ti je u stvari glavni problem balija...sto oni nisu u poziciji da puste one kojima je do "dizanja tenzija"...ili ... do "homogeniziranja" nacionalne svijesti....na volju da rade sta hoce....Jer vjeruju (po meni s pravom) da postoje valjani razlozi za to.

Naravno sve je ovo samo moje licno vidjenje cijele ove price ...o tri naroda....u zemlji podijeljenoj nadvoje....i kao takvo ne bi trebalo nikog drugog ni na koji nacin opterecavati.

Podignuti tenzije i homgenizirati nacinalnu svijest kod balija u Bosni i hercegovini...do onog nivoa koji je recimo prisutan kod Srba u RS-u i RS-u ....ili na onaj nivo koji je kod Hrvata prisutan u zapadnoj Hercegovini recimo...bi podrazumjevalo neke stvari ....koje se samim balijama ne bi svidjele....bar u ovoj sadasnjoj situaciji.

Zaklati prvu svetu kravu ...u smislu podizanja nivoa homogeniziranosti...bi recimo moglo ...za pocetak biti...odustajanje od strateskih ciljeva. Jedinstvena, cjelovita, nedjeljiva ....i ....gradjanska (to bi valjda trebalo onda znaciti ...sekularisticka...sto nije neophodno)...i poceti govoriti....OK ljudi....ako stvarno Srbi ne zele da zive u drzavnoj zajednici definisanoj gorenavedenim rjecima....onda hajmo je redefinisati....No onda traziti ...skroz new Deal....jer ako jedna strana odustaje od strateskih ciljeva ...onda bi to morala i druga (a i treca) strana ....a sta su njihovi dugorocni ciljevi ... e pa to se manje-vise zna ...oni su homogenizovani (ovo isto ko ono na pakovanju mlijeka ...jesu li i pasterizovani ..stvarno neznam) , upravo kako ti kazes, ...i odavno vec.

Dakle oni bi odustali od ciljeva ....principa nepromjenjivosti granica (unutrasnjih)... Uredno iskoristen ovaj adut ...bi im smanjio apetite i vrijednost jos nekoliko ciljeva.... recimo ujedinjenja sa maticnom drzavom.

To bi bila prva sveta krava koju bi valjalo priklati ... u smislu homogenizacije balija.

Postoji jos nekoliko krava ... no o tom drugom zgodom
cini mi se da sam u tvojim ranijim postovima upratio da si ti iz kozarca. da li bi njegov ostanak u rs, koja bi u tom slucaju bila ne entitet nego drzava, bilo klanje svete krave? bi li ti zivio homogeniziran u prosperitetnoj lusci palanci? sorry ako sam te s nekim zamijenio, no pitanje stoji, ko ima pravo da licitira tudjim djedovinama?
buzzer

Post by buzzer »

noviprimitivac wrote:ma ja,standardno,opet se prebaciva loptica na našu stranu lagano te balije bi trebale vako ili nikako ili nekako,ama treba ići na to da se ukine ova šumska tvorevina,ova zločinačko,fašistička ideologija koja se ama baš ništa nije odmakla od 92-95!!!
znači ista meta isto odstojanje,da su u mogućnosti oni bi ponovili Srebrenicu!!!oni se niti kaju čovječe nego kažu ma ko im yebe mater trebali smo ih sve pobiti!!za njih su karadžić i mladić heroji a ne zločinci iako sve svi znaju u rs šta se dešavalo.ja sa lično konto te haj medijska propaganda,te politika,ali nije to,republika srpska je planirana kao fašističko-četnička ideologija i na žalost ostvarena pred zatvorenim očima medjunarodne zajednice
to se mora ukinuti!!!ne radi se tu o balijama,harisu,zlaji,sda.. ovde se radi o tome da svako normalan,demokratki,antifašistički orijentiran treba da to vidi tako

e sad mnogi reći ali kako je ukinuti?!

diplomatskom borbom prije svega,imamo presudu,imamo dokaze šta su uradili ovi krvnici,moramo lobirati,dijasporu uključiti....
ukazivanje na pogubnost homogenizacije po uzoru na srpske nacionaliste nema za cilj nikakvo prebacivanje loptice. htjedoh samo reci da na ljutu ranu ide antibiotik, a ne ljuta trava.
Last edited by buzzer on 25/04/2007 13:08, edited 1 time in total.
Dezidijat

Post by Dezidijat »

Mislim da je ta akcija srpskog entiteta sasvim prirodna jer koji ce kurac oni pomoc da se uhapse dva covjeka koji su duhovne vode i organizatori stvaranje tog entiteta.

A sta ce se desit po tom pitanju , pa nista drugo nego zaostravanje odnosa i usporivanje bilo kakve saradnje, koja ce se naravno odrazitn na grbace obicnih ljudi. :sad:
Stari

Post by Stari »

Veliki pozdrav Liji vrlom diskutantu ... koji je , vjerovatno u najboljoj namjeri, rekao da se slaze sa starim ... a starom se opet cini ...da smo se nas dvojca razmimoisli...u jednoj sitnici ....koja morebiti ...bude u buducnosti puno znacila. ...Neja veze.

Kako god ... da pojasnim sta sam mislio...u nadi da ce i meni samom ponesto biti jasnije...

'Vako ...ako bi balije....u smislu onoga sto vrli Sandor poprilicno tacno smatra poprilicno bitnim ...dakle :D homogeniziranosti :D (a ova me rijec fakat pocinje sve vise podsjecati na mlijeko) ....uspijeli ubijediti same sebe...da zrtvuju kravu ...za dobrobit buducih pokoljenja balija. Onda bi to moglo podrazumjevati ... odustajanje ...od nekih strateskih ...ili kako se do sada smatralo, dugorocnih ciljeva.

Odustajanje od pojmova "Jedinstvena, cjelovita, nedjeljiva ....i ....gradjanska" (gdje je ovo zadnje ...vrlo uslovno receno) ... ne bi sa sobom automatski moralo podrazumjevati i odustajanje od cjelokupne teritorije onoga sto se danas naziva RS-ska. Otvore li se pitanje promjene granica ... dogovorom dakle - ne silom ...onda je to pitanje otvoreno...i sa jedne i sa druge strane ... dakle ako se moze mijenjati istocna granica na Drini - onda bi se moglo mijenjati i granica RS-ske ...prema Bosansko hrvatskoj federaciji...za koju je takodjer diskutabilno da li bi zadrzala potojecu geometriju.

A da li bi ono sto bi se ...u tim pregovorima (a isti bi vjerovatno mogli biti puno gori od onih dejtonskih) dobilo....bilo i gradjansko u smislu sekularisticko?...hm...the....tesko je reci. Ako bi to ...tada uopste ikom ista znacilo...moglo bi.... (to sto bi se novom preraspodjelom dobilo) ....biti i sekularisticko...zasto ne. Mada ja ne vidim u tome srz problema.

A sad bih vrla Lijo...ja tebe priupitao ...jesmo li se razmimoisli? .... I inace sta ima ?
Last edited by Stari on 25/04/2007 12:05, edited 1 time in total.
Stari

Post by Stari »

buzzer wrote: cini mi se da sam u tvojim ranijim postovima upratio da si ti iz kozarca. da li bi njegov ostanak u rs, koja bi u tom slucaju bila ne entitet nego drzava, bilo klanje svete krave? bi li ti zivio homogeniziran u prosperitetnoj lusci palanci? sorry ako sam te s nekim zamijenio, no pitanje stoji, ko ima pravo da licitira tudjim djedovinama?

Hm...nemam tu privilegiju i cast pohvaliti se tim i tim porijeklom ...naime nisam iz Kozarca ...bio sam u njemu ...svega 2-3 puta u prolazu...prije jedno 20-25 godina... Poslao si ovaj komnetar ...u vremenu dok sam ja bio zauzet pisanjem odgovora casnome Liji....tako da ga vidim sa zakasnjenjem...ono sto sam napisao njemu....bi moglo i ovdje proci kao komentar....

PS. U lusci palanci ...nisam bio nikad u zivotu ...ako ces mi vjerovati
buzzer

Post by buzzer »

Stari wrote:
buzzer wrote: cini mi se da sam u tvojim ranijim postovima upratio da si ti iz kozarca. da li bi njegov ostanak u rs, koja bi u tom slucaju bila ne entitet nego drzava, bilo klanje svete krave? bi li ti zivio homogeniziran u prosperitetnoj lusci palanci? sorry ako sam te s nekim zamijenio, no pitanje stoji, ko ima pravo da licitira tudjim djedovinama?

Hm...nemam tu privilegiju i cast pohvaliti se tim i tim porijeklom ...naime nisam iz Kozarca ...bio sam u njemu ...svega 2-3 puta u prolazu...prije jedno 20-25 godina... Poslao si ovaj komnetar ...u vremenu dok sam ja bio zauzet pisanjem odgovora casnome Liji....tako da ga vidim sa zakasnjenjem...ono sto sam napisao njemu....bi moglo i ovdje proci kao komentar....

PS. U lusci palanci ...nisam bio nikad u zivotu ...ako ces mi vjerovati
nisi puno propustio, tak jedna drazesna i nadasve zivopisna carsija. eh, tamo su poslije rata smjestili masu krajisnika dok se oni nisu masovno (bogu fala) vratili kucama u prijedor, kozarac...u pc apartheid. mozda da probas naci nekog od njih da prodiskutujete strategiju zrtvovanja svetih goveda.

ja mislim da bi u tom mrkom scenariju onaj tijesni fildzan bio pojas gaze u kojem bi harali oni sa paucinom na licu i kratkim tolama. s njima se ni u snu ne bih homogenizirao. no way :!:
Stari

Post by Stari »

Eh ...slazem se s tobom buzzer u tome da bi taj scenarij bio mrk ... nadam se da ce se naci neko pametniji od mene(a takvih je ovdje nemali broj) i smisliti neki bolji. Sad - zasad...mi se cini da postojece stanje...stabilne politicke vlasti u RS-skoj ...i kosmarnog politickog haosa sa strane Federacije...polako (i uskoro ) voditi u takav razvoj situacije i u ekonomskoj sferi...Ne znam sta bi se to trebalo desiti pa da u RS-skoj Dodik i njegova partija ne pobijedi i nekoliko slijedecih izbora...jer ....jaci i stabilniji u politicko-ekonomskom smislu nisu bili odavno ....u uspordebi sa suparnickom Ferderacijom....A isto tako ne vidim sta bi se to moralo desiti pa da u Federaciji neko izdribla onakav izborni rezultat kakvog je Dodik napravio prosli put....

Da skratim ...onaj scenarijum od maloprije jest mrk ...k'o sam vrag....ali nastavi li se ovako... moze se desiti da buduca pokoljenja balija zive u federaciji koja za suparnickom RS-kom, u pogledu politicko ekonomske stabilnosti, zaostaje ...pa skoro isto onoliko koliko pojas Gaze za Izraelom....Htjedoh reci, bradate tipove sa trofrtaljnim hlacama ces imati i tom slucaju ...jer i oni su dosli ...da bi ostali. Zabole njih mandrak za to sto se mozda ti i ja nebi s njima tad htjeli .... :D homogenizirati :D ...oni ce svakako biti tu...
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Ocito govorimo o politickom problemu ovdje. Ali neznam da li se promjena u politici treba dogadjati kroz samu politiku ili kroz neke druge kanale. Npr u drugim demokratijama politicke promjene pocinju iz civilnog drustva, iz broja nevladinih organizacija koje uticu na politicare I razvoj drustvene svijesti.

Ipak u RS-u je zalosno gledati da upravo civilno drustvo radja cetnike tipa Dodika dok se druge nevladine organizacije bukvalno eliminisu. Primjera radi jedna od takvih organizacija sa kojima sam bio u kontaktu u BL je provaljena, opljackana I njihove prostorije zapaljene a cak nisu ni "pogresne " nacionalnosti.

Ipak i pored toga civilno drustvo I nevladine organizacije su jos uvijek najfleksibilinije I najdinamicniji mehanizmi za promjene drustvenog sistema I svijesti. Nije potrebno ubijati nikakvu govedinu da bi se postigla promjena.
Post Reply