Root android mobitela

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

boxman

#26 Re: Root android mobitela

Post by boxman »

Ma ja normala necu ga no root heheh DA mi ne sjebe Softver na mobu ;)
zLatk0

#27 Re: Root android mobitela

Post by zLatk0 »

Imam ja root odavno i custom ROM, mozda je malo komplikovano u zavisnosti od modela, ali ako pratis upustva i nije toliko. Ja sam vidio prednosti u tome, ali sam ga root tek nakon isteka garancije (6mjeseci). Naravno, ti uvijek mozes i unroot, kao i da nije bio otkljucan telefon.

@hack wifi - rijetko koja moze sve routere, mogu poneke modele (citaj: rijetko). Druga stvar je app kojom kad se nakacis na wifi, blokiras druge na toj mrezi.
Qler

#28 Re: Root android mobitela

Post by Qler »

E odradio sam root, ali i dalje ne mogu da prebacim aplikacije na SD karticu. :( :(

Znaci Samsung Galaxy XCover 2 (GT-S7710).... nikako da skontam kako da podesim da instalira aplikacije na SD karticu, ili da postojece prebaci na nju...
Mommy's_little_ Monster

#29 Re: Root android mobitela

Post by Mommy's_little_ Monster »

Qler wrote:E odradio sam root, ali i dalje ne mogu da prebacim aplikacije na SD karticu. :( :(

Znaci Samsung Galaxy XCover 2 (GT-S7710).... nikako da skontam kako da podesim da instalira aplikacije na SD karticu, ili da postojece prebaci na nju...
Ja sam postojece app prebacivao na karticu pomocu titanium backup-a, a trebalo bi da imas vise takvih app na marketu. Za nove sam imao opciju da biram gdje cu instalirati, ali sam imao custom rom, pa je mozda to toga.
Qler

#30 Re: Root android mobitela

Post by Qler »

Ma sranje, evo dva sata se zajebavam oko ovoga... Veze nemam kako da ovo odradim. Ima li neko neki konkretan link ili savjet. Znaci telefon je rootan uspjesno, i to sam potvrdio sa vise onih aplikacija na marketu koje to provjeravaju, ali jednostavno ne mogu da skontam kako da postojece aplikacije prebacim na extSD i da sve nove tamo snima.... jer je njegova interna memorija valjda particionisana tako da user ima 1GB memorije, i telefon je vidi kao intsd0.... (ili ti ga internu SD karticu od koje prakticno nemam nista...) Nije problem ni izbrisati sve aplikacije i snimiti ih ponovo ako ima neka finta da se snime na SD karticu, i onako ih ima sacica...
Maharadza

#31 Re: Root android mobitela

Post by Maharadza »

Qler wrote:Ma sranje, evo dva sata se zajebavam oko ovoga... Veze nemam kako da ovo odradim. Ima li neko neki konkretan link ili savjet. Znaci telefon je rootan uspjesno, i to sam potvrdio sa vise onih aplikacija na marketu koje to provjeravaju, ali jednostavno ne mogu da skontam kako da postojece aplikacije prebacim na extSD i da sve nove tamo snima.... jer je njegova interna memorija valjda particionisana tako da user ima 1GB memorije, i telefon je vidi kao intsd0.... (ili ti ga internu SD karticu od koje prakticno nemam nista...) Nije problem ni izbrisati sve aplikacije i snimiti ih ponovo ako ima neka finta da se snime na SD karticu, i onako ih ima sacica...
Google & XDA FTW:
Hello mate,
I wanted the same thing as you did so heres the method: I used Cydia Impactor. Since I cannot post link search Google for it.
Instuctions are pretty simple, in your phone enable Unknown Sources and USB Debugging, then plug it and wait to get the drivers.
I installed Samsung Kies to get the drivers (I did nothing else with the program). Then open Cydia Impactor as administrator
and select the option: " # drop SuperSU su to /system/xbin/su " then press start. After it finishes go to Play Store and download
SuperSU (because this method doesn't isntall SuperSU only gets the nessessary files for it to run).
You can verify with Root Checker if you have root access.
I used this method both on my Samsung S3 mini and my dad's xCover 2.

Now after you get root access download from Play Store: Link2SD, Folder Mount, Titanium Backup (and Clean Master if you want)

To use Link2SD you have to repartition your SD Card and make 2 partitions, BOTH should be Primary.
I used MiniToold Partion Wizard and in a 16gb sd card made a 14gb FAT32 and a 2gb ext2 partitions.
(note that 16gb card is not actually 16gb, its 14,8gb, so its 12,8gb and 2gb the klix partitions size)
To partition your card you have to insert it directly to your computer with an adaptor.
After you done place it into your phone and open Link2SD.
It will ask you the format of your second partition of your card which in my case is ext2.
Now note that Link2SD will have option to move app to sd, dont be fooled that will not work.
The option you have to use is the last one that says Link.

With Titanium Backup you can remove bloatwares also you can backup files/programs/sms etc
(Also i think with Clean Master you can remove bloatwares too,but didn't try it. I use it anyway for cleaning craps from the phone)

With Folder Mount you can link some data folders into your sd card insted of your internal memory.
I mostly use it for game that have big data files. The free version support 3 or 4 folders only, but its enough for me.
http://forum.xda-developers.com/showpos ... tcount=838 - ovog lika pitaj slobodno ako bude problema!

Link za Q&A za taj telefon: http://forum.xda-developers.com/showthr ... p=50453448

:thumbup:

Inače, i ja sam ovo nekad' davno radio dok sam imao LG Optimus GT540, pa particije zasebne pravio na SD kartici gdje bi onda app-ove uredno prebacivao pa čak i instalirao! Dosta nestabilno u to vrijeme (kartica bila class2 jbg) ali u krajnjem slučaju efektivno!
Qler

#32 Re: Root android mobitela

Post by Qler »

Joj sto vise cackam i istrazujem po netu, vise vidim koje je sranje ovaj samsung. Mislim koji je debil smislio ovu kombinaciju. lafo u specifikacijama 4GB interna memorija, ali nigdje nisu naveli da je samo 1GB user available, plus da NEMA SANSE da prebacis da se sve snima na SD karticu! Link2SD prebaci neke aplikacije (ili koliko sam shvatio neke dijelove aplikacija) na SD karticu, ali opet moras snimiti app na telefon pa onda prebaciti na SD karticu... Sto znaci ako hoces npr. fifu da snimis, ne moze, jer nema toliko prostora! Genijalcu koji je ovo smislio medalju treba dati!

Uspio sam osloboditi cca 400MB da imam slobodno, ali opet je to tanko... I to imam snimljeno bukvalno 5 aplikacija. Ne znam kako neko ima ovaj telefon ko hoce vise aplikacija da snimi. Recimo suludih 10... sranje ali samo takvo.
scooby-doo

#33 Re: Root android mobitela

Post by scooby-doo »

Ja sam pisao za nexuse (samsung isto nexus) step by step na nasem jeziku na jednoj poznatoj HR stranici vezano za IT.. Ali tu sam se potpisivao pa mi mrsko kopirati link :)

Od tog trenutka da na telefonu nemas apsolutno nista, bez androida tj samo recovery mode pa do ponovnog uspostavljanja npr CM 10 ili 11 imas jednu 2 do 3 sata posla..

Prednost kad se igras nexusom je da uvijek imas orginalnu stock verziju kad pozelis nazad..
Uz pravi ADB i neki dobar toolkit mozes od telefona napraviti sta god pozelis..
jahh

#34 Re: Root android mobitela

Post by jahh »

scooby-doo wrote:Ja sam pisao za nexuse (samsung isto nexus) step by step na nasem jeziku na jednoj poznatoj HR stranici vezano za IT.. Ali tu sam se potpisivao pa mi mrsko kopirati link :)

Od tog trenutka da na telefonu nemas apsolutno nista, bez androida tj samo recovery mode pa do ponovnog uspostavljanja npr CM 10 ili 11 imas jednu 2 do 3 sata posla..

Prednost kad se igras nexusom je da uvijek imas orginalnu stock verziju kad pozelis nazad..
Uz pravi ADB i neki dobar toolkit mozes od telefona napraviti sta god pozelis..
2-3 sata posla? Mozda neko ko koristi telefon prvi put. Realno ako imas iskustva sa flashanjem, sa ADBom mozes za 10 minuta instalirati CM od stock Nexusa sa zakljucanim bootloaderom.
valjuga

#35 Re: Root android mobitela

Post by valjuga »

Qler wrote:Joj sto vise cackam i istrazujem po netu, vise vidim koje je sranje ovaj samsung. Mislim koji je debil smislio ovu kombinaciju. lafo u specifikacijama 4GB interna memorija, ali nigdje nisu naveli da je samo 1GB user available, plus da NEMA SANSE da prebacis da se sve snima na SD karticu! Link2SD prebaci neke aplikacije (ili koliko sam shvatio neke dijelove aplikacija) na SD karticu, ali opet moras snimiti app na telefon pa onda prebaciti na SD karticu... Sto znaci ako hoces npr. fifu da snimis, ne moze, jer nema toliko prostora! Genijalcu koji je ovo smislio medalju treba dati!

Uspio sam osloboditi cca 400MB da imam slobodno, ali opet je to tanko... I to imam snimljeno bukvalno 5 aplikacija. Ne znam kako neko ima ovaj telefon ko hoce vise aplikacija da snimi. Recimo suludih 10... sranje ali samo takvo.
Kod mog jarana HTC Desire 500 isto 4 GB prostora samo što sistem zauzme 3.5 GB i ostane pola gige za balahanje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Mada je i kod mene na lumiji 620 8 GB a od toga 2.5 GB sistem zauzme.Što znači svi oni švercuju sa GB :thumbup:
Qler

#36 Re: Root android mobitela

Post by Qler »

Ali ti bar ostane par gigabajta, plus mozes snimiti aplikacije na memorijsku karticu... ovdje si osudjen na cca 500MB pa ti skontaj kako ces...
valjuga

#37 Re: Root android mobitela

Post by valjuga »

Qler wrote:Ali ti bar ostane par gigabajta, plus mozes snimiti aplikacije na memorijsku karticu... ovdje si osudjen na cca 500MB pa ti skontaj kako ces...
Zato ih ja i zovem handroid :run: :skoljka:
scooby-doo

#38 Re: Root android mobitela

Post by scooby-doo »

Pa neko ko to prvi put radi, hajd skini ovo ono, unzipp install itd.. I problem upravo nastane ako covjek ne moze dovoljno biti fokusiran i smiren na neku stvar, pa taman pri kraju posla pomislis da je gotovo da si sprzio telefon, da nema povratka :D
Onda imaju razlicite verzije npr za americko trziste ili EU a to ne stignes procitati pa ko sivonja se pitas sto nece da ti driver prepozna tel :)
Moj je savjet, ako se neko odluci na takve stvari, mora biti pravi majstor u guglanju i mora biti spreman na neodredjeno vrijeme samostalno 1 na 1 u rat..
master_player

#39 Re: Root android mobitela

Post by master_player »

Pozz, moze li mi ko pomoci step by step kako da rootam LG L5 Dual Optimum?
Unaprijed hvala
Qler

#40 Re: Root android mobitela

Post by Qler »

Ako neko hoce, ovaj XCover 2 je na prodaju :)
nightvision

#41 Re: Root android mobitela

Post by nightvision »

moja preporuka je da svako ko je spao na to da ovde trazi upute za root-anje androida samo nahrani kerove i nista ne dira.
boxman

#42 Re: Root android mobitela

Post by boxman »

Ma joj necu ni root svoju motorolu moto x imam 12 GB memorije I 2 gb Rama necu da rizikujem :) hvala na savjetima
nightvision

#43 Re: Root android mobitela

Post by nightvision »

boxman wrote:Ma joj necu ni root svoju motorolu moto x imam 12 GB memorije I 2 gb Rama necu da rizikujem :) hvala na savjetima
http://forum.xda-developers.com/moto-x/ ... x-t2558785

Na tom linku imas sve potrebno da uradis root i instaliras custom rom, ako se ikad usudis.
andr0id

#44 Re: Root android mobitela

Post by andr0id »

boxman wrote:Ma joj necu ni root svoju motorolu moto x imam 12 GB memorije I 2 gb Rama necu da rizikujem :) hvala na savjetima
I ti ne znas sta ces od sebe.. a kamo li svog telefona..

Jesi li uhackao koga sa aplikacijom? Ljolj

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Bolesni Doktor

#45 Re: Root android mobitela

Post by Bolesni Doktor »

Imam Samsung Galaxy S Duos,volio bih ga roootati,a ne znam kako,laik sam.
avaks

#46 Re: Root android mobitela

Post by avaks »

Evo prika, ako želiš tekst na xda obavezno a imaš more video klipova pa izvoli:
http://lmgtfy.com/?q=Samsung+Galaxy+S+Duos+root
master_player

#47 Re: Root android mobitela

Post by master_player »

Root step by step LG 9 II?
Post Reply