Roland Garros 2013
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- Muhamed Đakmić
#1901 Re: Roland Garros 2013
Joj radosni

-
radostan dan
#1902 Re: Roland Garros 2013
ok.
ako ima još ko šta da kaže, ako nema, nek burek katanči.
uzdravlje društvo, zadovoljstvo je pratiti tenis sa vama. ako smo se šta zamjerili, opraštajmo, ima osnovna tema, pa tamo možemo ispočetka da se glođemo...

ako ima još ko šta da kaže, ako nema, nek burek katanči.
uzdravlje društvo, zadovoljstvo je pratiti tenis sa vama. ako smo se šta zamjerili, opraštajmo, ima osnovna tema, pa tamo možemo ispočetka da se glođemo...
- ultima_palabra
#1903 Re: Roland Garros 2013
Šta si navalio katančiti, mogu li ja malo ćeifiti 
- necko_hz
#1904 Re: Roland Garros 2013
Hoće da njegova bude zadnja. 
- area51
#1905 Re: Roland Garros 2013
ultima_palabra wrote:Šta si navalio katančiti, mogu li ja malo ćeifiti
- Better Man
#1906 Re: Roland Garros 2013
Sjećam se Beckera i njegovog osvajanja Wimbledona 1985 i 1986 godine i dvoboja se veloim Ivanom Lendlom. Becker je bio jedinstven po tome što se bacao po terenu za poen. Bilo je baš čudesno pratiti tenis u ta davna vremena i čitati po novinama izvještaje i sve ostalo. Ili finale koje je izgubio od Sticha kad se tokom cijelog meča nervirao, jer ga nije išlo. Prije finala sa Stchom odigrao je dva finala protiv Stefana Edberga, prvo izgubio, drugo dobio.radostan dan wrote:kad pomenu bekera, sjećam se, kc net, forum, 50 kanala, snimci, you tube...nego čekaj jutarnje novine, po dvoje-troje različitih, pa čitaj izvještaje, sumiraj utiske, vrti u vugla poteze i prelomne trenutke, šta to radi dijete iz njemačke.
ehhh...
- necko_hz
#1907 Re: Roland Garros 2013
Takozvani 'flying volleys' ili 'dive'.Better Man wrote:Sjećam se Beckera i njegovog osvajanja Wimbledona 1985 i 1986 godine i dvoboja se veloim Ivanom Lendlom. Becker je bio jedinstven po tome što se bacao po terenu za poen. Bilo je baš čudesno pratiti tenis u ta davna vremena i čitati po novinama izvještaje i sve ostalo.
Priča kaže da je Borisov trener naučio dotičnog kako da se baci i u padu uhvati volej, a da se ne povrijedi. Ne treba spominjati da su mnogi koji su ovo pokušavali, uglavnom završavali sa povredama ramena.
Pokušajte što češće pisati o toj eri, kad ste već doživjeli i imate priliku podijeliti sa nama mlađim.
- ultima_palabra
#1908 Re: Roland Garros 2013
FH paralela je ta koja dobrano mijenja match-up Nadala i Đokovića. Rafa i Toni su puno inteligentniji likovi nego što im ljudi žele priznati.necko_hz wrote:@radosni
Nisam gledao zadnja 2 seta, zato i nisam ništa posebno komentarisao, pošto u prva 3 se ništa posebno nije ni dešavalo osim one katastrofalne sudijske greške.
Ono što sam do tada primijetio jeste da je Rafina rotacija prilikom spina bila jedno 20% veča nego u vlažnim uslovima kakvi su bili u MC-u ove i Rimu i Madridu 2011 godine. Novak se teško borio sa tim lopticama, BH paralela nije radila, a ni dijagonalama nije mogao probijati Nadalov FH kako je htio. Kod Španca je opet FH paralela radila besprijekorno i odlično ju je koristio, jer bi ih slao uz samu liniju, a Novak je teško stizao na te loptice.
Sve u svemu, po onome što sam čitao, Novak je promijenio nekoliko taktika u meču, prilagođavao se i improvizovao, te u uslovima koji direktno odgovaraju Nadalu bio nadomak pobjede. Da se nije dogodilo to famozno pecanje, danas bi se vjerujem uveliko pričalo o Novakovom ulasku među nekolicinu velikana koji su kompletirali CGS.
Neće plaćati penale na ostalim turnirima, ali bi mu RG mogao postati opsesija, a to nikako nije dobro. Šteta bi bilo da jedan takav igrač ostane bez jedinog GS-a koji mu nedostaje, a ove godine je imao i igru, i motiv i nokautiranog Nadala na konopcima, te jednog limitiranog igrača u finalu, kojeg bi žmireći dobio
- necko_hz
#1910 Re: Roland Garros 2013
@Ultima
Paralela je ključ njihovih mečeva. Kod Rafe FH, kod Novaka BH. Novak svoje oružje nije mogao koristiti, jer je odskok loptice bio previsok čak i za njega. Kako rekoh ranije, rotacija loptice je sigurno bila bar 20% veča nego recimo u MC-u.
To je uzelo maha i kod CC bekenda. Ili su lopte bile plitke, pa se Rafa imao vremena namjestiti i udariti FH paralelu, ili su bile nedovoljno jake da bi ugrozili Rafino najjače oružje. Nadal je bukvalno tjerao Novaka da više razmišlja prilikom udarca, kojim dijelom glave reketa udariti, kojim intezitetom, kuda, čime je gubio na tajmingu i kretanju, naročito kada je trebao pokrivati FH stranu.
Poslije meča u MC-u sam napisao da je Novak favorit protiv Nadala na svakoj podlozi, ukoliko je na 100% svojih mogučnosti. Djelimično sam pogriješio, jer njihove mečeve na šljaci ipak određuju vremenski uslovi, a kada je sunčano, Nadal ima veče šanse za pobjedu. Priznajem grešku.
Inteligentni su oni, znaju dobro šta rade. Ne samo na terenu, već i kad su 'mind games' u pitanju. Tu su bez premca.
Paralela je ključ njihovih mečeva. Kod Rafe FH, kod Novaka BH. Novak svoje oružje nije mogao koristiti, jer je odskok loptice bio previsok čak i za njega. Kako rekoh ranije, rotacija loptice je sigurno bila bar 20% veča nego recimo u MC-u.
To je uzelo maha i kod CC bekenda. Ili su lopte bile plitke, pa se Rafa imao vremena namjestiti i udariti FH paralelu, ili su bile nedovoljno jake da bi ugrozili Rafino najjače oružje. Nadal je bukvalno tjerao Novaka da više razmišlja prilikom udarca, kojim dijelom glave reketa udariti, kojim intezitetom, kuda, čime je gubio na tajmingu i kretanju, naročito kada je trebao pokrivati FH stranu.
Poslije meča u MC-u sam napisao da je Novak favorit protiv Nadala na svakoj podlozi, ukoliko je na 100% svojih mogučnosti. Djelimično sam pogriješio, jer njihove mečeve na šljaci ipak određuju vremenski uslovi, a kada je sunčano, Nadal ima veče šanse za pobjedu. Priznajem grešku.
Inteligentni su oni, znaju dobro šta rade. Ne samo na terenu, već i kad su 'mind games' u pitanju. Tu su bez premca.
- area51
#1911 Re: Roland Garros 2013
necko_hz wrote:@Ultima
Poslije meča u MC-u sam napisao da je Novak favorit protiv Nadala na svakoj podlozi, ukoliko je na 100% svojih mogučnosti. Djelimično sam pogriješio, jer njihove mečeve na šljaci ipak određuju vremenski uslovi, a kada je sunčano, Nadal ima veče šanse za pobjedu. Priznajem grešku.![]()
Šta misliš da su Novak i Rafa danas igrali u uslovima kada je kiša sipila dobar dio meča ?
- necko_hz
#1912 Re: Roland Garros 2013
Mislim da bi Novak relativno lagano slavio. Ako je već u uslovima koji su direktno odgovarali Nadalu imao Španca na konopcima, sigurno je da bi u kišnim, odnosno vlažnim bio favorit.
- ultima_palabra
#1913 Re: Roland Garros 2013
Pa dobro, na prošlom RG ključ pobjede je bio Rafin BH, koji nije bio onako ranjiv kao u 2011.
A izgleda kao da je Nadalov FH sada još bolji nego ranije, iako sam ranije mislio da je to nemoguće
A izgleda kao da je Nadalov FH sada još bolji nego ranije, iako sam ranije mislio da je to nemoguće
- area51
#1914 Re: Roland Garros 2013
Bilo je malo i "bena na dupetu" s onolikim linijama lupajući one bh dijagonaleultima_palabra wrote:Pa dobro, na prošlom RG ključ pobjede je bio Rafin BH, koji nije bio onako ranjiv kao u 2011.
- area51
#1915 Re: Roland Garros 2013
Bolja je priprema za taj udarac,duže "krčka" protivnika pa kad "otvori" teren onda je egzekucija neminovnaultima_palabra wrote:Pa dobro, na prošlom RG ključ pobjede je bio Rafin BH, koji nije bio onako ranjiv kao u 2011.
Zna li ko kako bi mogla izgledati sutrašnja atp lista,otprilike(razlika u bodovima) ?
- ultima_palabra
#1916 Re: Roland Garros 2013
I to je pitanje... manjak penetracije u ofanzivi Rafa u tim uslovima nadoknađuje luđačkom defanzivom i teško ga je probiti po sporom terenu. Novak bi morao biti super-ofanzivno raspoložen kao u 3.setu finala prošle godine.necko_hz wrote:Mislim da bi Novak relativno lagano slavio. Ako je već u uslovima koji su direktno odgovarali Nadalu imao Španca na konopcima, sigurno je da bi u kišnim, odnosno vlažnim bio favorit.
-
tabija
#1918 Re: Roland Garros 2013
Ma ja sam odma rekao da ce Rafin fh presuditi meč, pogotovo ta fh paralela koja je funkcionisala besprjekorno.
necko, kako su rafine loptice imale vise spina? Mislis da ih je udarao bolje i jace ili zelis reci da je uticalo nesto s vana?
Mescini i da je u MC-u vrijeme bilo suncano, toplo, podloga se ne razlikuje puno mislim.U MC-u moze biti samo jos sporija
I nemoj zezat, imo je i njega Rafa na konopcima.Trebao je zavrsit u 4 setu meč.To mu najvise zamjeram, padove i nesto losiji servis.
edit: zagotovio sam Berdycha odjednom
necko, kako su rafine loptice imale vise spina? Mislis da ih je udarao bolje i jace ili zelis reci da je uticalo nesto s vana?
Mescini i da je u MC-u vrijeme bilo suncano, toplo, podloga se ne razlikuje puno mislim.U MC-u moze biti samo jos sporija
I nemoj zezat, imo je i njega Rafa na konopcima.Trebao je zavrsit u 4 setu meč.To mu najvise zamjeram, padove i nesto losiji servis.
edit: zagotovio sam Berdycha odjednom
Last edited by tabija on 10/06/2013 00:09, edited 1 time in total.
-
radostan dan
#1919 Re: Roland Garros 2013
može komotno, zaslužili ste.ultima_palabra wrote:Šta si navalio katančiti, mogu li ja malo ćeifiti
ja poletio da zovem kelnera, vidim nije visok račun, dva-tri mrtva, 4 ranjena i 3 u bjekstvu, rekoh zatvaraj butiku dok nismo šta za.rali...
sori.
- necko_hz
#1920 Re: Roland Garros 2013
Sunčano vrijeme. Loptica dobijala na rotaciji i odskoku. Novak je hvatao nekoliko cenata iznad glave.tabija wrote:necko, kako su rafine loptice imale vise spina?
MC jeste sporiji, Rim također, ali govorim isključivo o odskoku, ne brzini podloge.
Last edited by necko_hz on 10/06/2013 00:10, edited 1 time in total.
- Muhamed Đakmić
#1921 Re: Roland Garros 2013
Ovo nije stvarno Berdihov profil?ultima_palabra wrote:
![]()
- ultima_palabra
#1922 Re: Roland Garros 2013
Original... lik ko kakva šiparica 
-
tabija
#1923 Re: Roland Garros 2013
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/ ... 3208_n.jpgSarajevo1946 wrote:Ovo nije stvarno Berdihov profil?ultima_palabra wrote:
![]()
Jest meščini
pa to i ja pitam necko, cudno mi je jer ne znam kakvi su to uslovi bili na MC-u.Nisam gledao taj mec, bio sam na putu ali kolko znam uvijek je toplo i sparno u Monte Carlu...
-
KENJAC
#1924 Re: Roland Garros 2013
Ma kakav udarac , ne udarac, spin vaki forhend naki ...??? Mec su odlucile dvije tri sekunde meca, nazalost protiv naseg, i to je to. Njih dvojica su na zemlji u gram razlike. U ostalom Rafa je bio i kralj Monte Carla , pa vise nije! Neko je moro da pobijedi i tacka! Ni na betonu nije neka velika razlika, ovaj put za naseg, a sad ide livada i tu jedino gdje se neko moze malo upetljat. Prvenstveno mislim na Skota! Nego moje pitanje oko zrijeba nije bilo pitanje zbog bjelosvjetske urote nego jednostavno da bi se izbjegla ovakva finala kao danas. Ovo je licilo na prosjecan mec drugog kola. Ja vazda polazim iz ugla ljudi koji su dali i do dvije hiljade eura i na kraju vide... Zvaku! Jos jedno ovako finale i vise ce ljudi ostat kuci da gleda formulu 1 . No vratimo se temi tenis i pocnimo razmisljat o Wimbldonu! Mene je Pariz kosto dvije godine zivota!
P.S. Ali sam na Monte Carlu zaradio tri !!!u
P.S. Ali sam na Monte Carlu zaradio tri !!!u
- necko_hz
#1925 Re: Roland Garros 2013
Griješiš. Bilo je vlažno, čini mi se da je sunce ogrijalo tek u drugom setu, u kojem je Rafa bio mnogo konkurentniji i servirao za set.tabija wrote:pa to i ja pitam necko, cudno mi je jer ne znam kakvi su to uslovi bili na MC-u.Nisam gledao taj mec, bio sam na putu ali kolko znam uvijek je toplo i sparno u Monte Carlu...
I u Rimu 2011 je bilo kiše, ako se sjećate, meč je počeo tek nekoliko sati nakon što je zakazan. Takvi uslovi ipak više odgovaraju Novaku.