Rockabilly - Psychobilly

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Don Karlos

#1576 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Koja bezvezarija...("So long baby good bye") :?
To je ono što ja kažem..."bolje ne pričati,ako nemaš šta za reći...".Ili: "Ne popravljaj što nije pokvareno."
Sorry Lucky Strike...
BILLY-BRILLANTINE

#1577 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by BILLY-BRILLANTINE »

E OVO JE U ISTINI BEND OVOG PRESTAVNIKA BELGIJA ZA EVROVIZIJU 2009
http://www.myspace.com/runninwildrockabilly
Don Karlos

#1578 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Ajde drago mi je da je bar netko iz branše,a ne neki pizdeki koji su se isfurali na taj image samo radi eurovizije...
lab3352

#1579 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Biti purist u rockabilly kulturi je danas veoma teško. Mislim da je to malo problem za scenu. Ako se samo malo vratimo unazad, Don Karlos je napisao jednom da njegova izdavačka kuća nije mogla da se odluči u koju vrstu da ih stavi, rockabilly ili country (molim da me ispravi Don Karlos, ako nisam upravu, ali ovo pisem po sjecanju). Na prostoru ex-Yu prije raspada, koliko je uistinu bilo rockabilly grupa, a koliko neo-rockabilly grupa? Tony Montano je bio r'n'r i mozda je doprinjeo sceni nesto, isto kao i Fantomi i Đavoli. Ni jedno od njih nije nikada bilo auth rockabilly, već ekipa koja je gotivila pedesete godine (a tih godina nije samo postojao rockabilly zvuk). S druge strane koliko su Greaseballs bili rockabilly? Ja sam njih veoma cijenio (pa i danas ih smatram jednom od najboljih grupa), ali mislim da nisu bili auth. rockabilly, koliko su to MQ Don Karlosa danas. Mozda mogu reci da su Vera Kvark bili najblizi neo-rockabilly zvuku po svom sviranju, ako se slazete. Sve ostalo je vecinom koketiralo s rockabilly kulturom. Ovdje ne zelim da govorim o psychobilly zvuku, jer je toga ili bilo malo (Rok Terapija) ili nikako. Opet, nisam tada slusao Murijeve numere koje je radio prije, ali vjerujem da ovo sto sada radi zvuci puno bolje (to dolazi s vremenom). Ja sam iskreno vise ljubitelj neo rockabilly zvuka, nego auth. rockabilly, ali to nema veze. Zato mislim da su neke grupe uradile dosta po pitanju probijanja rockabilly kulture na scenu u ex Yu. Toga nam danas nedostaje ovdje, mislim.

"Neverendig story" Elvis i RCA era?! Elvis je uradio sto je uradio i to je neupitno. Ja imam onaj box set od 50 albuma (koji ce te dobiti s majicama na DVD, ripovano na 320), i veoma je upitno da li ista od toga bilo pravi rockabilly, ali "spirit" Sun Session ere se osjeti i to veoma dobro. Zato ja nikada nisam dovodio u pitanje da li je Elvis rockabilly ili ne? Elvis je "The King", bio, bice i ostace zauvijek. Njegov doprinos rockabilly kulturi je, mislim da cemo se svi sloziti, neupitan.

A slazem se s vecinom: Cim ljudi, koji nisu poznavaoci rockabilly kulture, vide kontrabass, odmah to vezu za rockabilly, iako to nema veze. Ali to je tako i gotovo, ne treba uzimati za zlo :thumbup: ... Ionako će uskoro i za tamburase reci da su doo wop rockabilly sastav, a da je Zvonko Bogdan najbolji rockabilly glas :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: (šalim se, naravno)

Lab3352
http://rockabilly.blogger.ba

PS: upravo je zavrseno prvo poluvrijeme Man. Utd - Liverpool 1:2, idem da jedem torte sto je ostalo od žening rođendana jučer ...
luckystrike

#1580 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by luckystrike »

Don Karlos wrote:Koja bezvezarija...("So long baby good bye") :?
To je ono što ja kažem..."bolje ne pričati,ako nemaš šta za reći...".Ili: "Ne popravljaj što nije pokvareno."
Sorry Lucky Strike...
A ja ti taman mislio poslati onaj tekst što si tražio e pa ne buš ga sad dobil :lol: .Ne mogu vjerovati da ti se ne sviđa ova verzija koja meni bolja nego od Blastersa a to sam spomenuo jer je prije bila riječ o suradnji Shakin' Stevensa i Albert Leea što je po meni jedina dobra stvar koju je ovaj napravio u karijeri.Od njega mogu slušati samo albume na kojima Lee svira i to mi je ujedno i jedna od najboljih stvari uz Matchboxe naravno koje su dogodile u rockabillyu kasnih sedamdesetih i početkom osamdesetih.:roll:
Don Karlos

#1581 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

So long baby goodbye je meni jako draga pjesma i na nju sam osjetljiv...Promijeniti intro,tj. osnovnu temu pjesme,samo da bi bila drugačija je po meni kretenski...Primjer:Ideš svirati Folsom prison blues i promjeniš onaj intro na gitari za jedan ton=katastrofa.Svi će reći:"Šta mu je ovo trebalo?Šta nezna original?Šta je s tim htio reći? ALI,odsviraš intro i prvu kiticu kako treba(i prvi solo),a dalje radi i improviziraj šta hoćeš,i svi će to poštivati,jer si odao počast originalu(potrudio se naučiti...),a onda si pokazao i svoj doživljaj pjesme...
A sad lijepo šalji onaj tekst ako imaš,pa te neću tužiti mami... :D
luckystrike

#1582 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by luckystrike »

Don Karlos wrote:So long baby goodbye je meni jako draga pjesma i na nju sam osjetljiv...Promijeniti intro,tj. osnovnu temu pjesme,samo da bi bila drugačija je po meni kretenski...Primjer:Ideš svirati Folsom prison blues i promjeniš onaj intro na gitari za jedan ton=katastrofa.Svi će reći:"Šta mu je ovo trebalo?Šta nezna original?Šta je s tim htio reći? ALI,odsviraš intro i prvu kiticu kako treba(i prvi solo),a dalje radi i improviziraj šta hoćeš,i svi će to poštivati,jer si odao počast originalu(potrudio se naučiti...),a onda si pokazao i svoj doživljaj pjesme...
A sad lijepo šalji onaj tekst ako imaš,pa te neću tužiti mami... :D
Hehe...nemam tekst i nisi me valjda ozbiljno shvatio jer sam se šalio kad sam rekao ono za Blasterse iako sinoć sam skoro cijelu noć proveo pokušavajući to pronaći ipak nisam uspio.
lab3352

#1583 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Jedna mala pomoc. Jucer sam vidio na Raucous Records shopu ploču Elvis Presley with Lee Rocker, Slim Jim i Danny B Harvey. O čemu se radi? Da li su oni samo svirali preko a capelle ili ne?

Elvis Presley
Good Rockin' Tonight
Limited Edition 10" Picture Disc LP.

Track listing:
That's All Right Mama ~ Baby Let's Play House ~ Good Rockin' Tonight ~ Maybellene ~ Blue Moon Of Kentucky ~ Tweedle Dee.

Early rockin' recordings from Elvis Presley, with new musical backing by Lee Rocker (upright bass) and Slim Jim Phantom (drums) of the Stray Cats providing a solid rhythm section, and guitar ace Danny B Harvey (Levi Dexter, 13 Cats etc) laying down the hot Rockabilly licks.

Image

Lab3352
sun56

#1584 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by sun56 »

lab3352 wrote:Jedna mala pomoc. Jucer sam vidio na Raucous Records shopu ploču Elvis Presley with Lee Rocker, Slim Jim i Danny B Harvey. O čemu se radi? Da li su oni samo svirali preko a capelle ili ne
i ja sam to tako shvatio, kraljev vokal i umjesto, scottyja i društva nih trojca
nemam album (bilo je izašao i kao cd) pa ne mogu ništa drugo reći
inače, ne znam kaj bi rekao o takvim exibicijama, bliži sam onome 'pusti kralja da na miru spava'
u isto vrijeme sunovo izdanje iz kasnih '70-ih Jerry Lee Lewis - Duets, gdje je Orion (jedan od najboljih kraljevih imitatora) nasnimio duet i back vokale na jerryjeve sun stvari mi je odlična ploča
Nice Guy Eddie

#1585 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Nice Guy Eddie »

Pozdrav društvo. Dok ne stigne izveštaj od Morbilly-a evo linka sa fotkama koncerta u Ljubljani

http://www.zurnal24.si/php/fotogalerija ... =/magazin/

Po Martinovim rečima bilo je odlično i odprašili su sve hitove
lab3352

#1586 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

A ja sam pronsao full diskografiju Batmobile na nekom torrentu i sve fino rippovano na 320kpbs ... vikend je ucinio svoje ...

Lab3352
lab3352

#1587 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

The Lennerockers And Friends vol 02

01 Rocky Road Blues
02 Down In Louisiana
03 You Gambled
04 Hoochie Coochie Daddy
05 Wells Farggo Trail
06 Twelve Bar Blues And A Case Of Beer
07 Ole Slew Foot
08 Chills
09 Tennesse Whiskey
10 Baby Blue
11 Weekend Love
12 Sweet Angel Lies
13 Get Along
14 Gospel Medley

http://rapidshare.com/files/205210295/L ... 2.rar.html

Image

Lab3352
lab3352

#1588 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

ALAN FREED ROC'N'ROLL SHOW

01. Introduction: Dance Party
02. Jimmy Cavello - Rock! Rock! Rock!
03. Chuck Berry - Maybellene
04. The Drifters - Ruby Baby
05. Johnny Burnette Trio - Tear It Up
06. Bill Haley - Rock Around The Clock
07. The Platters - My Prayer
08. The Cadillacs - Speedo
09. Gene Vincent - Be-Bop-A-Lula
10. The Cleftones - Little Girl Of Mine
11. Bill Haley - Rip It Up
12. Frankie Lymon - Why Do Fools Fall In Love
13. The Flairs - She Loved To Dance
14. The Platters - The Magic Touch
15. Johnny Burnette Trio - Oh! Baby Babe
16. Gene Vincent - Hound Dog
17. Chuck Berry - Roll Over Beethoven
18. Clyde McPhatter - Treasure Of Love
19. Lavern Baker - Tweedle Dee
20. The Five Keys - She's The most
21. Frankie Lymon - I Promise To Remember
22. Etta James - Roll With Me Henry
23. Bill Haley - Hot Dog Buddy Buddy
24. Bill Haley - The Saint's Rock n' Roll
25. Little Richard - Lucille
26. Jerry Lee Lewis - Whole Lotta Shakin' Goin' On
27. Interview: Buddy Holly

Front and back cover are included
Code/Password: one-note
Posted by: "The Rockin'Gipsy"

http://www.megaupload.com/?d=JXJUKRUK

Enjoy

Lab3352
sun56

#1589 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by sun56 »

lab3352 wrote:The Lennerockers
Albumi in nisu nešto vanserijsko ali, gledao sam ih jednom uživo, napravili su lom.
Pravi veseli i sa puno energije nabijeni r'n'r show.
Da opet ulovim priliku ne bi ih propustio.
Nice Guy Eddie

#1590 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Nice Guy Eddie »

lab3352 wrote: Image
Eto, mogu ljudi da budu ne znam koliko dobri ali kad se ovako "dunsterski" uslikaju ne bi mi palo na pamet da ih "skinem" a kamoli ispazarim :D
lab3352

#1591 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Ma meni bilo mrsko da trazim neke druge slike, ali i ja se slazem da je ova slika blagi h o r o r ... :lol:

Lab3352
sun56

#1592 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by sun56 »

lab3352 wrote:Ma meni bilo mrsko da trazim neke druge slike, ali i ja se slazem da je ova slika blagi h o r o r ... :lol:

Lab3352
nisu ni druge puno bolje 8-)
Don Karlos

#1593 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Alo ekipa!
Jeste li kad čuli ili imali priliku slušati Wince Weber-a?
Toplo preporučam...To vam je jedan boogie woogie blues klavirist i tko god ga čuje,shvatit će da Jerry Lee u stvari i nije bio neki... :D
Nema ga baš puno na yubitou...
sun56

#1594 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by sun56 »

BEZ RIJEČI :-)
Image
lab3352

#1595 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Da, taj famozni St Patrick Day ... ovako jos ljepse izgleda ...

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090318 ... 18009&id=1

Pozdrav ekipi ... a ekipu iz ZG, dolazim tamo 21.05 i ostajem do 23.05. Jucer sam rezervisao hotel, vidimo se na piću ...

Lab3352
Nice Guy Eddie

#1596 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Nice Guy Eddie »

Hej Muri, gde si ti u ovoj priči ;-)

Scandinavian Rockabillies
Image

Scandinavian Rockabillies - Wildcat Records LP 5003

1. Hank C Burnette - I've Got Love If You Want It (2:28)
2. Wildfire Willie & The Ramblers - Highflying Thelma (2:56)
3. Lonestars - Turn My Back On You (2:08)
4. Ramrods - Fat And Lazy (2:51)
5. Chris Cool & The Hot Shots - Everybody's Trying To Be My Baby (1:38)
6. Rock Ola - Oooby Dooby (1:56)
7. Micke Muster - Great Balls Of Fire (1:36)
8. Johnny Rod - Heartbreak Hotel (1:36)
9. Rock-A-Bye Rebels - What A Dolly (1:47)
10. The Hot Rocks - Scatcat Jive (2:00)
11. Hank C Burnette - Bop Bop Baby (1:54)
12. Rock Ola & Boppin' Pete - Tired And Sleepy (2:07)
13. Johnny Rod - Jukebox Help Me Find My Baby (2:10)
14. Slim Jim 'n' The Bopcats - Hold Me Hug Me Rock Me (1:43)
15. Boppin' Pete Trio - I'm A Hobo (2:11)
16. Wildfire Willie And The Ramblers - Mad Man (2:02)
17. Chris Cool And The Hot Shots - Oakie Boogie (2:22)
18. Ramrods - Samson & Delilah (2:13)
19. Red Hot Max & Cats - Red Hot Stomp (2:04)
20. Lonestars - Honey Doll (2:22)

http://www.megaupload.com/?d=2XWQSMV3
morbilly

#1597 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by morbilly »

Nice Guy Eddie wrote:Pozdrav društvo. Dok ne stigne izveštaj od Morbilly-a evo linka sa fotkama koncerta u Ljubljani

http://www.zurnal24.si/php/fotogalerija ... =/magazin/

Po Martinovim rečima bilo je odlično i odprašili su sve hitove
Bilo je jako dobro, malo smo bili opet preagresivni mi neznaplesači, al štaš... :D
Predgrupa 8ball solidna, tj. školski ali za moj ukus guttless, pogotovo kad sajkići piče rokabili :zzzz:
Betmobili imali i boljih dana, ali dovoljno predobri da rasture. S prvim notama pa ko izdrži do kraja bilo nas je na sve strane u dijelovima. Trebalo je to sve sakupiti i potrpati u kombije za nazad i još svi zadovoljni i glupi :mrgreen:

Evo ima tu par fotki što je frend postavio:
http://rapidshare.com/files/209328025/b ... -slike.rar
lab3352

#1598 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Ona jakna "Lucky 13" izgleda pravo dobro! :thumbup: Ima li kakav shop u ZG s Lucky 13 ili King Kerosin gardarobom, inace?

Lab3352
Muri

#1599 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Eddie,
to je nesto staro, vjerovatno ja tad nisam jos stigo u svedsku.
Ako i jesam onda sam mozda bio u centru za izbjeglice i razmisljao o tome u koju cu zemlju naguliti ako ne dobijem papire :D

Nema veze, bitno je da me stave na ovu novu kompilacijsku plocu koja izlazi sada u proljece.
Sve u svoje vrijeme heheh

Karlos taj pianista me interesuje, ako budes jos cuo za njega javi mi.
Ja sam vam inace svirao klavir dok sam zivio u BiH, gitaru sam manje vise svirao za sebe...tako da vam mogu reci da sam puno bolji boogie-wooger nego picker :-)

A to za jerry Lee nije cudo, ko poslusa Pete Johnsona ili Roosevelt Sykes-a sve ce mu biti jasno kako TREBA da se svira boogie.
Ali tad je to bila zabava za crne...

Kad smo vec kod piano boogie : covjek koji je pratio Chuck Berry-ja Johnny Johnson. Ako ste se ikad pitali zasto su Chuck-ove pjesme u cudnim tonalitetima kao Bb, Eb i F dur, eto vam odgovora. To su piano tonaliteti Johnny Johnsona.

fadill

#1600 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by fadill »

vozdra
stigli smo home
7 dana u raju dobro je proslo samo sam se razbolio zadnji dan u Amsterdamu i sad to vucem
pa kad se ispravim pisacu
a basista zaboravio aparat u NL na njemu sve slike :P
stice za 2 sedmice tako da tek onda kacim
pozdrav cjeloj familiji jos jednom ;-)
Post Reply